ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 40 – 04.04.2022

Вечір

Президент США Джо Байден назвав вбивства цивільного населення у Бучі воєнним злочином та заявив, що з цього приводу варто організувати трибунал.

“Ми повинні і далі надавати Україні необхідну зброю, щоб вона могла продовжувати боротьбу, та повинні отримати усі деталі, щоб був можливим трибунал щодо воєнних злочинів. Він (Путін – “Н”) – брутальний, і те, що сталося в Бучі – це обурливо, усі це бачили”, – наголосив Байден, якого цитує CNN. Президент США зазначив, що розмірковує над новими санкціями проти РФ.

Вечір

Українським військовим вдалося пошкодити російський фрегат “Адмірал Ессен”, який тривалий час обстрілював мирні міста ракетами “Калібр”. Про це повідомив на брифінгу радник керівника офісу президента Олексій Арестович.

“Був пошкоджений фрегат російського флоту типу “Адмірал Ессен” завдяки мужності і професіоналізму наших захисників”, – сказав Арестович. 

Деталей інциденту він не навів.

Про пошкодження фрегата в неділю, 3 квітня, писало одеське видання “Думська” з посиланням на джерела у Військово-морських силах ЗСУ. Крім того, директор благодійного фонду “Повернись живим” Тарас Чмут сповіщав про “гарні новини”, пов’язані з українським ракетним комплексом “Нептун”.

Вечір

Понад 4 тисяч громадян та представників бізнесу стали власниками військових ОВДП на суму понад 4,8 мільярдів грн та майже 1,6 мільйона доларів. 
Як повідомляє НБУ, найбільший портфель військових ОВДП сконцентрований серед банків–первинних дилерів.

Вечір

Міністр юстиції Франції Ерік Дюпон-Моретті запропонував Україні допомогу з документуванням воєнних злочинів.
“Щойно запропонував моєму українському колезі та генпрокурорці України операційну підтримку Франції у розслідуваннях, що стосуються воєнних злочинів. Докази мають об’єднуватися, правосуддя має відбутися”, – заявив він у твіттері.

Вечір

Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр уперше визнав власні помилки у політиці щодо Росії.
“Моя прихильність до “Північного потоку-2″ була явною помилкою. Ми чіплялися за мости, в які Росія більше не вірила і про які нас попереджали наші партнери”, – сказав він.

Після 21-ї

Попередньо, внаслідок денних обстрілів Миколаєва касетними снарядами у місті 10 загиблих, 46 поранених.
Окрім житлових будинків, російські війська обстріляли: одну міську лікарню, одну обласну лікарню, Центр профілактичних хвороб, Будинок дитини, 11 дитячих садків, 12 шкіл, одне ПТУ, дві філії закладів позашкільної освіти”, – повідомив міський голова Миколаєва Олександр Сенкевич.

Наслідки обстрілу Миколаєва 4 квітня 2022. Фото: Новості Н

21:13

Віцепрем’єр-міністр Ірина Верещук: за день по гуманітарних коридорах евакуйовано загалом 3 376 громадян.

“Із Маріуполя та Бердянська на власному транспорті до Запоріжжя доїхали 2 405 людей. З них 1 553 людини – з Маріуполя та 805 людей доїхали з міст Запорізької області: Пологи, Василівка, Бердянськ, Мелітополь.

“Колона з 7 автобусів для евакуації людей з Маріуполя, яка рухалась у супроводі Міжнародного Комітету Червоного Хреста, все ще заблокована у місті Мангуш. = міст Лисичанськ, Сєвєродонецьк, Рубіжне, Кремінна та Гірське в Луганській області вдалося евакуювати 971 людину”, – зазначила Верещук.

Після 20-ї

У Маріуполі колаборанти за підтримки російських окупантів вибрали нового “мера”. Як повідомляє офіційний телеграм канал міськради Маріуполя, ним став державний зрадник із забороненої проросійської партії “ОПЗЖ” Костянтин Іващенко.

“Розвалив найбільше в Україні машинобудівне підприємство. Обікрав десятки тисяч працівників. Вступив до лав ОПЗЖ. Зрадив свою країну. Це коротка біографія самопроголошеного за підтримки окупантів “мера” Маріуполя Іващенка”, – зазначається в повідомленні.

Близько 21-ї

За день російські окупаційні війська здійснили одну атаку в районі оперативно-тактичного угруповання “Схід”, яка обернулася для них значними втратами.

Як повідомили у пресслужбі ОТУ “Схід”, втрати ворога склали:

  • особового складу – до 30
  • танків – 2
  • БТР – 3
  • Д-30 – 2
  • мінометних розрахунків – 1.

Після 18-ї

У місті Пологи на Запоріжжі росіяни замінували районну лікарню та перемістили туди своїх поранених військових, повідомили в пресслужбі Генерального штабу ЗСУ.

“Персонал і хворих попередили про заборону повертатись до лікарні. В приміщенні лікарні залишились поранені окупанти”, – йдеться в повідомленні.

Також зазначається, що на тимчасово зайнятих окупантами територіях Херсонської області тривають бойові дії. Навколо Нової Каховки противник посилив пропускний режим на блокпостах.

“Загарбники вдаються до затримання мирних жителів та примушення їх до інженерного обладнання позицій. Почастішали випадки незаконного вилучення транспортних засобів у населення”, – додали в ГШ.

Вдень

Премія Дарвіна-2022: російський солдат замінив пластину в бронежилеті на крадений “макбук”.

Вдень

На Житомирщині ворога було відкинуто і станом на 4 квітня російських окупаційних військ на теренах області немає, — голова Житомирської ОВА Віталій Бунечко.

Вдень

Президент Володимир Зеленський підписав указ про присвоєння звання Героя України п’ятьом захисникам “за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі”.

Звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» присвоєно:

  • БОНДАРУКУ Віталію Анатолійовичу – старшому лейтенанту (посмертно)

Звання Герой України з врученням ордена «Золота Зірка» присвоєно:

  • ВЕРЕСУ Кирилу Кириловичу – майору (раніше – контррозвідник СБУ, надалі – командир групи “К-2” 54 омбр – “Н”)
  • ЗУГРАВОМУ Олександру Вячеславовичу – полковнику
  • КУЛАГІНУ Родіону Анатолійовичу – полковнику
  • СТАРЧЕНКУ Сергію Олександровичу – підполковнику
  • ЦАРЕНКУ Андрію Юрійовичу – майору.

17-та година

Російські війська готуються захопити Харків та атакувати українські підрозділи в зоні ООС.

Про це заявив речник Міністерства оборони України Олександр Мотузяник на брифінгу в медіацентрі “Україна”.

“Основні зусилля противник зосередив на підготовці до відновлення наступальних дій, аби оточити угруповання Об’єднаних сил та оволодіти містом Харків.
Противник посилює угруповань військ західного і південного військових округів у Слобожанському і Донецькому операційних районах. Робить це як за рахунок перекидання військ з інших військових округів, так і шляхом залучення підрозділів мобілізаційного резерву.
Також ворог налагоджує маршрути логістичного забезпечення угруповань військ, створює запаси боєприпасів, ракет та ПММ, а також здійснює підготовку медичних установ до прийому великої кількості поранених”, – сказав речник.

Вдень

Російські загарбники знову обстрілюють Миколаїв касетними снарядами, повідомив у понеділок, 4 квітня, міський голова Олександр Сєнкевич.

“Знову касетні снаряди. Тримайтесь подалі від вікон. Всю інформацію повідомлю вам згодом”, – написав мер у телеграмі.

Вдень

Президент Володимир Зеленський нагадав, що одною з найскладніших ситуацій наразі в Українні є питання Маріуполя, він сподівається на посередництво Туреччини. Таку думку Зеленський висловив під час візиту в Бучу, відповідаючи на запитання “Української правди”.

На запитання, якими є реалістичні сценарії порятунку Маіруполя, чи розглядвається варіант деблокади, глава держави відповів:

“У Маріуолі одна з найскладніших ситуацій. Боюсь, що про всі сценарії я вам не маю права говорити. Займаємось підтримкою хлопців, їм дуже складно. На зв’язку я і главком в принципі щоденно. Говоримо про посередництво саме в цій місії з Туреччиною. Непросто там. Думаю, що найближчі дні, а може, найближчі години у нас з’явиться відповідь на ваше дуже складне питання. Залежить все, ви знаєте, на жаль, від кого”, – сказав глава держави.

Після 16-ї

 

16-та година

Пресслужба президента поширила фото з поїздки Володимира Зеленського до Бучі:

Зеленський у Бучі photo_2022-04-04_16-14-49 Зеленський у Бучі photo_2022-04-04_16-14-56 Зеленський у Бучі photo_2022-04-04_16-14-51 Буча спалені авто photo_2022-04-04_16-14-52_1 Буча спалені авто photo_2022-04-04_16-14-52 Буча міст photo_2022-04-04_16-14-51 Буча міст photo_2022-04-04_16-14-50 Буча вулиця - спалена техніка РФ photo_2022-04-04_16-14-53 Буча - приватний будинок photo_2022-04-04_16-14-56 Буча - авто_2022-04-04_16-14-57
<
>

Після 15-ї

З початку повномасштабного вторгнення у Збройних силах вже 84 особи відзначені званням Герой України, з них аоловина (42) – удостоєні найвищої державної нагороди посмертно. Про це повідомив міністр оборони Олексій Резніков.

18 офіцерів отримали звання бригадного генерала.

15-та година

Президент Володимир Зеленський відвідав звільнене місто Буча під Києвом, де за час окупації росіяни вбили сотні мирних жителів.

Фото: УП

Відео:

Ранок

Бучанська різанина на перших шпальнах британських газет.

Вдень

Снайпер 81-ї окремої аеромобільної бригади Десантно-штурмових військ ЗСУ у Харківській області ліквідував російського генерала, чимало окупантів та їх військової техніки.

“Завдяки своїм професійним навичкам та підготовці, “Олексію” (ім’я змінене з міркувань безпеки) вдалося знищити снайперським вогнем чималу кількість російських окупантів, в тому числі й одного з генералів Збройних Сил РФ”, – повідомили в пресслужбі Командування ДШВ ЗСУ.

Окрім цього, в районі міста Ізюм, він успішно виконав завдання із коректування вогню артилерії по колонах та змінних позиціях противника. В результат було знищено два танки та декілька бронемашин, а також кілька десятків живої сили противника.

“В подальшому під час виконання бойових завдань “Олексій” отримав поранення. Наразі він проходить лікування в одному з військово-медичних закладів країни. Снайпер з нетерпінням чекає свого одужання, щоб повернутися до своїх побратимів та продовжувати знищувати окупантів, захищаючи свою Батьківщину”, – наголосили в Командуванні ДШВ.

Керівництво військової частини представило снайпера “Олексія” до високої державної нагороди.

Вдень

У місті Буча на Київщині під час окупації російськими військами загинули щонайменше 400 людей, повідомив радник-речник міністра внутрішніх справ України Вадим Денисенко.

“Продовжуємо оглядати підвали, будинки. Люди ховали загиблих безпосередньо на прибудинковій території, на дитячих майданчиках. Тому цифра уточнюється”, – зазначив Денисенко.

13:45

Майже вся територія Сумщини звільнена, в області залишається лише невелика частина російських військ, – голова ОВА Дмитро Живицький в ефірі національного телемарафону.
За його словами, росіяни підірвали міст через річку Сейм, чим відрізали можливість для відходу решти підрозділів, “і тут ми їх доганяємо”.

13-та година

Головне управління розвідки МО України здобуло список військовослужбовців 64-ї окремої мотострілецької бригади 35-ї армії ЗС Росії, які скоїли воєнні злочини проти народу України в місті Буча під Києвом.

Посилання на список тут

“Пам’ятайте! За скоєні злочини проти мирного населення України всі воєнні злочинці постануть перед судом і будуть притягнуті до відповідальності”, – заявили в ГУР.

Напередодні

“Ви бурят?..”

13-та година

Мер Миколаєва Олександр Сенкевич: “Наслідки вчорашніх обстрілів. Гінекологічне відділення однієї з лікарень міста Миколаїв. На щастя, ні медики, ні пацієнти не постраждали. Коли вам кажуть про денацифікацію – згадуйте.

13-та година

Російський снаряд влучив у храм МП на честь святителя Луки Кримського в місті Рубіжне, – голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.
Обстрілом  пробило покрівлю храму. Осколки поранили настоятеля, а також священника іншого храму, який у цей момент також перебував на цій території.

Удень

Офіс генпрокурора: 3 квітня збройні сили РФ атакували міста Очаків та Миколаїв. Внаслідок обстрілів пошкоджено житлові будинки місцевих мешканців, транспортні засоби, об’єкти цивільної інфраструктури.
У результаті ворожих обстрілів загинуло 7 мешканців міста Очакова, ще 20 – отримали поранення. У місті Миколаєві загинула 1 людина, 14 осіб поранено, серед яких дитина.

За процесуального керівництва Миколаївської обласної прокуратури розпочато досудове розслідування у кримінальних провадженнях за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 1, ч. 2 ст. 438 КК України).

Удень

Ранковий удар по Одесі: ракети не влучили в ціль, постраждалих немає.

“Вночі ворог атакував Одесу – ракети не влучили в ціль, але є пошкодження нежитлових будівель. Постраждалих немає”, – повідомляє оперативне командування “Південь”.

Десята година

Віцепрем’єр ІринаВерещук – про роботу гуманітарних коридорів 4 квітня:

  • Із Маріуполя до Запоріжжя – на приватному транспорті
    15 автобусів для евакуації наших людей вже виїхали із Запоріжжя до Маріуполя.
    Делегація Міжнародного Комітету Червоного Хреста планує продовжити рух до Маріуполя з міста Мангуш разом з 7 автобусами.
  • Продовжуємо евакуацію людей з міст: Сєвєродонецьк, Попасна, Лисичанськ, Рубіжне та с. Нижнє Луганської області.

“Окупанти постійно порушують режим тиші та обстрілюють гуманітарні колони на Луганщині. Попри це, мужні поліцейські, військові та водії під керівництвом голови Луганської обласної ВЦА продовжують допомагати евакуюватись цивільному населенню”, – заявила Верещук.

Ранок

Офіс генпрокурора: внаслідок збройної агресії Російської Федерації 161 дитина загинула та 264 поранено.

Ці дані не є остаточними, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях. Зокрема у місті Маріуполі, на окремих територіях Київської, Чернігівської та Луганської областей.

Наразі за офіційно встановленими даними найбільше постраждало дітей у Київській області – 75, Донецькій – 78, Харківській – 59, Чернігівській – 49, Миколаївський – 34, Луганській – 31, Запорізькій – 22, Херсонській – 29, у Києві – 16, Сумській – 16, Житомирській області – 15.

Через бомбардування та обстріли пошкоджено 869 закладів освіти. 83 з них зруйновано повністю.

Після 11-ї

Нацбанк перерахував на потреби військових вже 14,35 млрд грн.

На спецрахунку НБУ для допомоги армії залишилося близько 15 млн грн. Усього з дня відкриття спецрахунку на нього було перераховано майже 14,4 млрд грн в еквіваленті. Майже 4,7 млрд грн надійшло з-за кордону.

Залишок коштів на рахунку для гуманітарних потреб становить майже 339 млн грн.

Ранок

Українські військові знешкодили командний пункт із РЛС наведення зенітно-ракетної системи С-300 російських окупантів. Про це поінформувала пресслужба Командування Сил спеціальних операцій ЗСУ, опублікувавши фото знешкодженої машини зі складу ЗРК С-300.

Йдеться про командний пункт 5Н63С з радіолокатором підсвічування цілей та наведення ракет (РПН) 30Н6, який входить до складу зенітно-ракетної системи С-300 різних модифікацій.

Частина мобільного командного пункту, де розміщується радіолокатор наведення, має значні ушкодження внаслідок дії вогню і фактично вигорілу апаратну частину.

Ранок

Маріуполь сьогодні – фото від пресслужби полку НГУ “Азов”:

Після 12-ї

З оперативної інформації Генштабу ЗСУ на 12:00:

Командування противника готується до проведення наступальної операції на сході України – розгортає елементи оперативної побудови наступального угруповання та нарощує систему управління.

На Сіверському напрямку противник завершив відведення підрозділів на територію Курської області та розпочав їх подальше переміщення.
Спостерігається переміщення підрозділів Східного ВО та повітряно-десантних військ ЗС Росії з Білорусі до РФ. Переміщення озброєння, військової техніки та особового складу здійснюється залізничним транспортом і повітряним шляхом.

На Слобожанському напрямку ворог продовжує блокувати Харків, здійснює артилерійські обстріли міста, перегруповує війська. Посилює протиповітряне прикриття важливих об’єктів в районі міста Бєлгород та районів зосередження військ на Харківському напрямку.

На Донецькому та Таврійському напрямках основні зусилля противника зосереджуються в районах Рубіжного, Попасної, підготовці до наступу на Сєвєродонецьк, а також отриманні повного контролю над Маріуполем. По ньому ворог сьогодні завдав вісім авіаударів, тривають вуличні бої. Українські захисники тримають оборону міста

На Південнобузькому напрямку наші війська відтісняють окупантів на Херсонщині.

Ранок

Відео успішних дій українських оборонців оприлюднила пресслужба 30-ї окремої механізованої бригади імені князя Костянтина Острозького. На кадри потрапило декілька епізодів бойової роботи.

“Чергові прихильники Кобзона зіграли головну роль в новій серії “Пункт призначення” і «розлетілися» до нього на концерт. Авторський колектив блискавичного сценарію – військові 30-ки. Приємного перегляду. До нових серій!”, – йдеться в повідомленні.

Зокрема йдеться про ураження артилерійським вогнем бронетехніки – двох танків, а також завдання ударів по укріплених польових позиціях росіян.

Як відомо, 30 омбр ЗСУ виконує завдання на Донецькому напрямку.

Після 9:00 

Генеральний штаб Збройних сил України оприлюднив оновлену статистику втрат російських військ з початку повномасштабної агресії – станом на 10-ту годину ранку 4 квітня:

  • особового складу – близько 18 300 (+100),
  • танків – 647 (+3),
  • бойових броньованих машин – 1 844 (+14),
  • артилерійських систем – 330 (+5),
  • РСЗВ – 107 (+2),
  • засобів ППО – 54,
  • літаків – 147 (+4),
  • гелікоптерів – 134,
  • автомобільної техніки – 1 273 (+24),
  • кораблів /катерів – 7,
  • цистерн з ПММ – 76,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 92 (+3),
  • спеціальної техніки – 25 (+1),
  • пускових установок ОТРК/ТРК – 4.

Напередодні

Українські військові на Луганщині успішно застосували британські ПЗРК Starstreak і вразили перші цілі. Про це інформує The Times, посилаючись на джерела в міністерстві оборони Сполучного Королівства.

ПЗРК Starstreak вже більше тижня фактично перебувають в Україні. Ймовірно, однією з перших цілей новітньої ракетної зброї став російський гелікоптер Мі-28Н.

Британські військові вважають, що знищення Мі-28Н за допомогою Starstreak потрапило на кадри відео, яке поширилося мережею 1 квітня 2022 року.

Хвостову балку гелікоптера зруйнувала ракета, яка містить три вольфрамові елементи ураження.

Ранок

Під час ворожого мінометного обстрілу в Новодружеську Луганської області, який вчинили напередодні російські військові, загинули два українські волонтери. Про це вранці повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

“Волонтери займалися видачею гуманітарною допомоги місцевим мешканцям. Щодня, попри ворожий вогонь, приходили на місце збору та забезпечували людей їжею та необхідними речами. Так було й учора, доки не прилетіла міна. Одна із загиблих врятувала життя колезі, прикривши її собою, коли розпочався російський обстріл міста. Вічна пам’ять”, – йдеться в повідомленні голови області.

Ранок

Київський метрополітен із 08:30 відновив сполучення через Південний міст.

🟢Зелена лінія працює:
від станції «Сирець» до станції «Видубичі», а також від станції «Видубичі» до станції «Червоний хутір».
Також працює пересадка «Золоті ворота» – «Театральна».

🔴Червона лінія працює: від станції «Шулявська» до станції «Театральна».

🔵Синя лінія працює: від станції «Героїв Дніпра» до станції «Теремки».
«Майдан Незалежності», «Площа Льва Толстого», «Палац спорту» та «Кловська» поїзди проїжджають без зупинки!

Середній інтервал руху поїздів на лініях – 1 година.
Графік роботи може оперативно змінюватися за необхідності.

Метрополітен для перевезень пасажирів працюватиме до 19:00. Підземні станції продовжать цілодобово приймати людей як укриття.

Ранок

На одному з напрямків фронту, повідомили в пресслужбі Генштабу ЗСУ, українські захисники  здобули новий трофей – російський броньований автомобіль “Тайфун”.

Близько сьомої

Російські війська завдали кілька ракетних ударів по місту Миколаїв. Повітряна тривога оголошувалася в Миколаївській області з 00:07 до 00:29 та з 07:33 до 07:55.

Також ворожої атаки зазнав один з об’єктів в Одесі.

У Харкові внаслідок ворожого обстрілу є загиблі та постраждалі цивільні громадяни, що не мають жодного стосунку до військових, повідомляє МВС України.

Напередодні

Керівник британської розвідки MI6 Річард Мур заявив, що позасудові страти входили в плани путінського вторгнення в Україну. Про це він написав у твіттері вечері в неділю.

“Ми знали, що плани Путіна щодо вторгнення включали позасудові страти його військовими і розвідувальними службами. Повідомлення про вбивства у стилі страти мирних жителів зі звільнених районів викликають жах і холодять кров”, – вважає він.

Напередодні

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що знімки зі звільненої від російських загарбників Бучі спростовують переконання у пошуку компромісів за будь-яку ціну. Про це він написав ввечері в неділю у твіттері.

“Злочинців треба називати злочинцями, притягувати їх до відповідальності та засуджувати. Фото з Бучі спростовують переконання, що потрібно шукати компроміс за будь-яку ціну. Насправді захисникам України понад усе потрібні три речі: зброя, зброя і ще раз зброя”, – заявив Дуда.

Ранок

На території Донецької та Луганської областей захисниками та захисницями України за минулу добу відбито сім ворожих атак, знищено дві одиниці броньованої техніки, 43 автомобілі та міномет противника з розрахунком, повідомила пресслужба Генштабу ЗСУ.

Після півночі

Генеральний штаб Збройних сил повідомив, що під час проведення спеціальної розвідки та пошуково-ударних дій в районі одного з населених пунктів українські військові виявили покинутий російський ЗРК “Бук”.

“Поруч із покинутим зенітним ракетним комплексом був схрон росіян, де вони сховали боєприпаси, зброю та спорядження.

Воїни спротиву та Командування Сил спеціальних операцій ЗСУ вдячні рашистам за подарунки і продовжують пошуки”, – зазначається в повідомленні.

покинутий-бук-рф-3 покинутий-бук-рф-2 покинутий-бук-рф
<
>
Фото: Генштаб ЗСУ

Північ

За добу 3 квітня зенітні ракетні війська Повітряних сил ЗСУ знищили дві крилаті ракети, один вертоліт, два літаки (Су-34 та Су-35) та уразили літак-ретранслятор Іл-22 (повітряний пункт управління). Із перехопленого радіообміну окупантів стало відомо, що в літака пошкодження, розгерметизовано кабіну і пілоти запросили аварійну посадку на аеродромі Ростова.
“Винищувачі Повітряних Сил продовжують роботу в небі, витісняють ворога на певних напрямках, а також здійснюють прикриття ударних груп бомбардувальної та штурмової авіації, які наносять ракетно-бомбові удари по окупаційних військах”, – ідеться у зведенні ПС ЗСУ.

Північ

Оперативна інформація Генштабу ЗСУ станом на 00:00 04.04.2022

Російська Федерація продовжує повномасштабну збройну агресію проти нашої Держави.

Ворог тимчасово відмовився від виконання завдання з блокування та захоплення міста Києва.

Окупанти продовжують завдавати ракетних ударів по об’єктах критичної інфраструктури на всій території України, намагаючись посіяти паніку серед населення та порушити логістику Сил оборони.

На Волинському напрямку обстановка суттєвих змін не зазнала, визначені підрозділи збройних сил Республіки Білорусь продовжують виконувати завдання з прикриття кордону.

На Поліському напрямку противник завершує перегрупування та підготовку до передислокації окремих підрозділів з території РБ до РФ.
За наявною інформацією, окремі підрозділи окупантів зі складу повітряно-десантних військ перекидаються військово-транспортними літаками до міста Бєлгорода. З метою уповільнення просування підрозділів Збройних сил України окупанти здійснили масові хаотичні мінування не тільки раніш зайнятих позицій та ділянок місцевості, а й шляхів висування.

На Слобожанському напрямку ворог продовжує блокувати Харків, завдає артилерійських ударів по житлових кварталах міста та намагається здійснити перегрупування військ.

На Ізюмському напрямку окупанти намагалися відновити наступ, успіху не мали.

На Донецькому і Таврійському напрямках окупанти продовжили зосереджувати основні зусилля на захопленні населених пунктів Рубіжне, Попасна, Троїцьке, Авдіївка, Мар’їнка, Красногорівка та підготовці до наступу, який, можливо, буде розпочато найближчої доби у напрямку на Сєвєродонецьк та Велика Новосілка.
За підтримки авіації та артилерії противник продовжує штурм міста Маріуполя.

Південнобузький напрямок. Ворог протягом доби зосереджував зусилля на утриманні зайнятих позицій в районі н.п. Олександрівка. Намагається вести бойові дії з метою виходу на адміністративний кордон Херсонської області.

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 35 ОБОРОНИ, 30.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 36 ОБОРОНИ, 31.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 37 ОБОРОНИ, 01.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 38 ОБОРОНИ, 02.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 39 ОБОРОНИ, 03.04.2022, тут

Що передувало
▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику величезних втрат у живій силі й техніці.

▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників, “пробуджених” диверсійних груп. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну.
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надали нові озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовилося військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила першу резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України. 24 березня Генасамблея підтримала другу подібну резолюцію (140 країн “за”).
▪️ Путін збирав сили для штурму української столиці. Але темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився. Після важких боїв у передмістях українська армія відкинула росіян від Києва. 30 березня-1 квітня ЗСУ відновили контроль над десятками населених пунктів у Київській і Чернігівській областях, окупанти відійшли зокрема і від ЧАЕС.
▪️ При цьому російські війська перегруповуються для продовження наступу на Сході України та Донбасі, блокують Маріуполь.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.