ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 41 – 05.04.2022

Північ

За добу Повітряні сили знищили вісім крилатих ракет окупантів.

Пресцентр командування ПС ЗСУ зазначає, що “ворог змінив тактику ведення бойових дій у повітрі: намагається не входити в зону ураження нашої ППО і не йде на прямий контакт із винищувачами. Натомість наносить ракетні удари з повітря, зокрема із повітряного простору Білорусі”.

Вечір

ОГП: За процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури громадянину РФ, військовому льотчику, повідомлено про підозру у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

За даними слідства, з 24 лютого по 3 квітня пілот збройних сил РФ здійснив декілька бойових вильотів на багатоцільовому винищувачі Су-35С з різних військових аеродромів держави-агресора у повітряний простір України.

Він наносив ракетні удари по містах Конотоп на Сумщині, Куп’янськ й Ізюм на Харківщині та Волноваха на Донеччині. Також він забезпечував іншим авіаційним полкам збройних сил РФ безперешкодні обстріли та бомбардування території України, у тому числі авіабомбами та крилатими ракетами.

Зловмисника збили і взяли в полон 3 квітня.

Вечір

Про звірства російських окупантів в селищі Бородянка Київської області розповідає очільник громади Георгій Єрко: цивільних людей, які розбирали завали житлових будинків після російських авіаударів, розстрілювали.

Після 23-ї

МОУ: військовослужбовці ЗСУ в зоні операції Об’єднаних сил протягом доби відбили 9 атак ворога.

Українські захисники знищили 4 ворожі танки, 24 одиниці бронетехніки, 20 одиниць автомобільної техніки, 5 артилерійських систем противника, 6 безпілотників ворога.

Також наші воїни захопили один російський танк.

Напередодні

Розкішний сюжет про якісну роботу розрахунку ПТРК “Стугна” ЗСУ: як убивали “Буратіно”.

23-тя година

Після повітряної тривоги голова Львівської ОВА Максим Козицький повідомляє про вибухи в районі міста Радехова.

На Дніпропетровщині очевидці повідомили про вибухи в Новомосковську.

22-га година

Заступник керівника офісу президента Кирило Тимошенко – про підсумки гуманітарної евакуації за день:

3846 людей було евакуйовано.

Власним транспортом скористались:

  • із Маріуполя до Запоріжжя – 1496 людей;
  • із Бердянська, Пологів, Василівки, Мелітополя до Запоріжжя – 720 людей.

Евакуаційними автобусами скористались:

  • у Луганській області 1080 людей із Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного, Кремінної;
  • у Запорізькій області 550 людей із Бердянська.

Вечір

Колаборанти з “Опозиційної платформи – За життя” у Маріуполі фактично стали корегувальниками вогню для російських окупантів, які обстрілювали критичну цивільну інфраструктуру.

Інформує пресслужба Маріупольської міської ради: “Отримали переконливі свідчення про злочини колабораціоністів із “ОПЗЖ” в Маріуполі. Вони не просто підтримали окупантів, а виступали інформаторами ворожої армії та фактично корегували обстріли критичної цивільної інфраструктури… Виявилося, що саме зрадники-депутати з “ОПЗЖ” допомогли росіянам швидко паралізувати місто та створити гуманітарну катастрофу. Зараз посібники геноциду в Маріуполі активно сприяють створенню окупаційної адміністрації. Всі матеріали щодо колаборантів вже передано до СБУ”.

Зазначається, що “вся країна повинна знати прізвища покидьків, які допомагали вбивати маріупольців”:

Іващенко Костянтин Володимирович
Хаджинов Дмитро Михайлович
Хармишев Євген Олександрович
Сотнікова Наталя Анатоліївна
Карпенко Олена Василівна

Вдень

Чеська Республіка відправила в Україну кілька десятків танків Т-72 та бойових машин піхоти, щоб допомогти у захисті від нападу Російської Федерації.

Як поінформувало чеське видання Echo24, Чехія безплатно передала немодернізовані танки Т-72 радянських часів, які перебували в резервах.

Армія ЧР мала на складах близько 90 танків, але активно нею експлуатується лише близько 30 модернізованих машин.

Вечір

Українські прикордонники повернулися до відділів “Іванків” та “Млачівка” у Київській області на кордоні з Білоруссю, які були атаковані окупантами  24 лютого.

18:00

Як повідомив Генштаб ЗСУ у зведенні станом на 18:00, у Харківській області російські окупанти незаконно затримують громадян України з патріотичними поглядами та намагаються фабрикувати “докази” про нібито злочини ЗСУ.

“На Слобожанському напрямку триває блокада противником окремого району Харківської області. У населених пунктах Великий Бурлук, Приколотне та Федорівка окупанти здійснюють пошук проукраїнськи налаштованих жителів та незаконне їх затриманняУ місті Ізюм російські окупанти займаються фабрикацією доказової бази про нібито злочини Збройних сил України. Тому здійснюють обстріли населеного пункту та створюють вигляд “документування”, – йдеться в повідомленні.

Вдень

Результати опитування, проведеного Соціологічною групою “Рейтинг” 30-31 березня:

  • 78% опитаних українців вважають, що справи в Україні рухаються у правильному напрямку. Лише 11% протилежної думки, 11% – не змогли оцінити. У всіх регіонах та серед всіх вікових груп продовжує домінувати оцінка напрямку як правильного.
  • 95% опитаних вірять у те, що Україна зможе відбити напад РФ, проте впевненість у швидкій перемозі “за кілька тижнів” дещо зменшилась: з 47% до 35%.
    Натомість зросли позиції “кілька місяців” і “півроку-рік”.
    14% не змогли відповісти на це питання.
  • Продовжується зменшення рівня підтримки вступу до НАТО. Якщо в перші дні повномасштабної війни підтримка входження України до Альянсу зросла з 62 до 76%, а в перший тиждень підтримка зменшилась до 72%, то станом на кінець березня становить 68%, тобто наближається до довоєнних показників.
  • Водночас зростає підтримка вступу до Євросоюзу. Для порівняння: в перші дні війни за цим показником відбулося зростання з 68 до 86%, далі ріст продовжився і станом на кінець березня становить 91% – абсолютний рекорд за всі роки досліджень.
  • При цьому більшість опитаних (56%) переконані, що Україна стане членом Євросоюзу впродовж одного-двох років, 23% – за п’ять років.
    За місяць дещо зменшилася кількість тих, хто вірить, що Україна приєднається до Європейського Союзу в дуже короткій перспективі (з 61% до 56%), і зросла кількість тих, хто вірить у вступ до ЄС за п’ять років (з 13% до 23%).

Аудиторія: населення України віком від 18 років і старші в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Вибіркова сукупність: 1500 респондентів. Метод опитування: CATI (Computer Assisted Telephone Interviews – телефонні інтерв’ю з використанням комп’ютера). Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 2,5%. Терміни проведення: 30-31 березня 2022 р.

Після 18-ї

Президент України Володимир Зеленський дистанційно виступив на засіданні Ради Безпеки Організації Об’єднаних Націй. Він наголосив, що ООН “можна розпускати, якщо вона виявиться неспроможною зупинити війну” і воєнні злочини, які чинить Росія в Україні.

Зеленський нагадав, що Статут ООН визначає її як організацію, яка повинна підтримувати мир, а і нині Росія порушує цей Статут від першої ж статті. Він наголосив, що світ уже шокований побаченим у північних передмістях Києва, але “ще не бачив того, що сталося в інших містах і селах під окупацією”.

“Пані та панове, чи готові ви до закриття ООН? Чи вважаєте, що час міжнародного права минув? Якщо ваша відповідь – ні, то діяти потрібно зараз”, – підкреслив Зеленський, закликваши негайно реформувати систему ООН: щоб правом вето не можна було прикриватися, як це робить РФ, і щоб у Раді Безпеки були справедливо представлені усі регіони світу.

“Потрібно негайно примушувати агресора до миру, потрібна рішучість”, – наголосив президент України, зауваживши, що відсутність належної реакції на попередні агресивні дії Кремля щодо Молдови, Грузії, сходу України тощо “не отримали належної реакції і створили підґрунтя для того, що відбувається зараз”.

Зеленський також закликав світові держави та міжнародні організації максимально долучатися до розслідування воєнних злочинів РФ в Україні.

17:22

У Донецькій області військовослужбовці Краматорського загону прикордонників збили російський безпілотник, який здійснював повітряну розвідку. Фото збитого БПЛА показала пресслужба ДПСУ.

Фото: пресслужба ДПСУ

16:50

Командування Десантно-штурмових військ ЗСУ показало, як на одному з напрямків фронту підрозділ 95-ї бригади знищив три танки і паливозаправник російських загарбників.

Близько 16-ї

Голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков повідомив, що а порталі “Війна і санкції” збирають інформацію про росін, причетних до розв’язання війни проти України, – з метою поповнення санкційних списків. За словами голови НАЗК, за місяць війни було зібрано дані про 2 тисячі осіб, які скоююють злочини проти людяності в Україні.

Вдень

На півночі Полтавської області українські військові збили дві ворожі ракети. Уламками пошкоджено лінії електропередач, через що у п’яти селах повністю, а ще в одному – частково зникла електроенергія. Як повідоми керівник Полтавської обласної військової адміністрації Дмитро Лунін, ремонтні бригади виїхали на місце події й мають відновини електропостачання до кінця дня.

Близько 16-ї

Бійці полку “Азов” у Маріуполі врятували екіпаж цивільного судна під прапором Домініканської Республіки, яке обстріляли росіяни. Борт згорів. Про це розповів моторист судна, свідчення якого опублікував телеграм-канал “Азов-Маріуполь”

15:20

У Харкові не планують проводити масову евакуацію населення, повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

“Воєнні дії тривають 41 день. Ми всі розуміємо, що ворог плани щодо Харкова не міняв. Єдине, що змінилося — міцність нашої оборони, вона зросла в рази. Окупанти не можуть ані взяти Харків, ані підійти до нього. Тому евакуаційних заходів у Харкові не проводимо. При цьому загроза обстрілів будинків залишається”, — передала слова Синєгубова речниця ХОВА Олена Шаповал у відповідь на запит “Суспільного”.

Впродовж дня

Вибухи, які чують мешканці Києва, – це робота піротехніків з розмінування в передмістях столиці.

Вдень

Служба безпеки попередила, що Росія готує масштабну провокацію в Маріуполі, щоб звинуватити в ній Україну й таким чином переключити увагу міжнародної та світової спільноти.

“За наявними даними, окупанти готують масштабну фальсифікацію: планують зібрати в одному місці тіла маріупольців, убитих самими ж росіянами, та представити їх, як масових жертв українських військ”, – йдеться в повідомленні.

Вдень

Служба безпеки України оголосила підозру в державній зраді очільнику Миколаївської окружної прокуратури. Як повідомляє пресцентр СБУ, є аргументовані докази співпраці цієї особи з представниками силових структур РФ.

За інформацією “Української правди” йдеться про очільника Миколаївської окружної прокуратури Геннадія Германа. Щоб “заплутати сліди”, він використовував посередника, через якого передавав ворогу інформацію про оперативну обстановку в Миколаєві та області, загиблих військових і цивільних осіб, полонених, місця їх утримання, результати обстрілів Миколаєва, добові паролі на блокпости на території області тощо.

Після 13-ї

Українські десантники 95-ї бригади показали, як із протитанкового ракетного комплексу “Стугна” збили російський ударний вертоліт Ка-52.

Вдень

Засновник Харківського екопарку Олександр Фельдман повідомив, що через обстріл російських військ парк знищений, а великих тварин доведеться приспати, тому що немає можливості перевезти їх у безпечне місце.

“Якщо буде знайдено якусь ідею, можливо, когось врятуємо… може, маленьких ягуарів, пантер. Але всі дорослі тварини, швидше за все, будуть знищені”, – сказав Фельдман.

Вдень

Головне управління розвідки Міноборони: 64-ту мотострілецьку бригаду 35-ї загальновійськової армії РФ, військовослужбовці якої чинили масові вбивства та катування мирного населення в Бучі, без проведення ротації повернуть на територію України.

Як зазначили в ГУР, особовий склад бригади, яка після виведення з Київщини перебувала на території Білорусі, до 6 квітня мають залізницею доправити до російського Бєлгорода. А звідти – перекинути в одну з “найгарячіших” точок України (орієнтовно – харківський напрямок).

Українські розвідники припускають, що це робиться з метою залякати мешканців інших населених пунктів України внаслідок такого самого терору, який військові цієї бригади проводили в Бучі. Ще одна мета швидкого повернення 64-ї бригади на територію України – швидка “утилізація” непотрібних свідків, щоб унеможливити надання ними свідчень у майбутніх судах.

Вдень

Буча. Свідчення Ірини Абрамової про вбивство росіянами 40-річного Олега Абрамова:

“5 березня ми сиділи вдома, і чуємо вибух біля будинку, потім стрілянина по вікнах та крики: «Виходьте!». Ми вийшли, руки підняли вгору та й сказали: Не стріляйте, ми мирні жителі!
Солдат каже: «Чому ви ховаєтеся? Ми росіяни, ми прийшли звільняти вас! Ви бачите у нас георгіївські стрічки”.
Потім зняли кофту з мого чоловіка, вивели на вулицю голого, поставили на коліна та вистрілили в голову. Він лежав надворі весь цей час, поки росіяни не пішли з міста. Потім тіло перетянули у двір”.

Вдень

Пам’ятник Тарасу Шевченку в Бородянці після її окупації рашистами.

Російська сволота воює з усім українським, вона хоче знищити Україну як таку.

11-та година

З часу повномасштабного вторгнення Росії правоохоронці зареєстрували вже 415 кримінальних проваджень за ст. 111 КК України “державна зрада” та 222 проваджень – за ст. 111-1 ККУ “колабораційна діяльність”.

Як розповіла генеральна прокурорка Ірина Венедіктова, 94 особи обгрунтовано підозрюються у держзраді і переході на бік ворога, ще 27 – в колабораційній діяльності.

Серед підозрюваних:

  • вже екс-нардеп і «говорящая голова» пропагандистських ефірів раша-ТБ Ілля Кива,
  • депутатка Мелітопольської, яка проголосила себе «мером»,
  • депутат Полтавської облради,
  • депутат Енергодарської міської ради, який допомагав забезпеченню організації роботи Запорізької АЕС в інтересах РФ,
  • заступник голови Бердянської РДА,
  • Куп’янський міський голова,
  • голова Південноміської тергромади, який звернувся до місцевої ради для блокування видачі вогнепальної зброї військовим формуванням України.

Напередодні повідомлення про підозру також отримали суддя та керівник апарату Старобільського райсуду Луганської області, які перейшли на роботу до «районного суду» «ЛНР».

Ранок

Генштаб ЗСУ:
Із сьогоднішнього дня оперативна інформація щодо російського вторгнення Генеральним штабом Збройних Сил України буде оприлюднюватись два рази на добу – станом на 6.00 та 18.00.

Напередодні

Жінок-військовослужбовиць, котрі потрапили в полон до РФ, росіяни змушували роздягатися, присідати, а потім поголили їм голови.

Історії військових зв’язківців Анастасії Матрущенко та Олександри Цепук опублікувала пресслужба Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Ранок

Віцепрем’єр Ірина Верещук – про план роботи гуманітарних коридорів на 5 квітня 2022 року.

На сьогодні заплановано сім гуманітарних коридорів:

  • Із Маріуполя до Запоріжжя
    на власному транспорті

Попри обіцянки свого керівництва, окупаційні війська нікому не дають проїхати до Маріуполя.
Окупанти заблокували представників Міжнародного Комітету Червоного Хреста у місті Мангуш. Після перемовин вночі їх звільнили та відправили в сторону Запоріжжя.

  • Із Бердянська до Запоріжжя
    на власному транспорті

Також з міста Мангуш до Бердянська прямують сім автобусів у супроводі МКЧХ, які зберуть у місті людей для евакуації до міста Запоріжжя.
Крім цього, на блокпості у Василівці зараз чекають на проїзд 15 автобусів для евакуації людей з Бердянська. Після проїзду цієї колони автобусів, з міста Запоріжжя планується відправка додаткових автобусів по маршруту до Бердянська.

  • Із міста Токмак до Запоріжжя
  • Із міста Луганської області Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Попасна, смт Гірське – до Бахмута (Донеччина)

Вдень

Втрати аеропорту “Бориспіль” від початку війни, за попередніми підрахунками, становлять 3,5 млрд гривень, “Укрпошти” – понад 500 млн, повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

Вдень

Ось що залишив після себе “русскій мір” у Макарові на Київщині:

11:40

У Рубіжному Луганської області війська РФ влучили у цистерну з азотною кислотою, повідомив голова Луганської ОВА Гайдай.

Людей просять не виходити з укриттів, зачинити двері та вікна і підготувати захисні маски для обличчя, просякнуті содовим розчином.

Гайдай порадив у разі потрапляння азотної кислоти в очі промити їх проточною водою протягом 10-30 хвилин; при потраплянні на шкіру – обмити водою, додаючи до неї питну соду, мило.

Ранок

У порту заблокованого російськими військами Маріуполя вночі потрапило під обстріл окупантів цивільне судно під прапором Домініканської Республіки біля причалу, – Державна прикордонна служба України.

Влучання спричинило пожежу в машинному відділенні, один член екіпажу поранений.

Капітан на міжнародному каналі морської безпеки подав сигнал “SOS” та повідомлення: “Увага! Увага! Судно під прапором Домініканської Республіки було жорстоко розгромлене, все розгромлене, мостик – розгромлений. Пожежа в машинному. Є поранені”.

Через отриману пробоїну судно почало тонути, пошежа шириться.

11-та година

Володимир Зеленський в інтерв’ю українським журналістам:

Про вступ до НАТО і безпекові гарантії інших країн: Якщо завтра нам серйозно запропонують — вступатимемо. Але цього не буде, на жаль. Тому ми будуватимемо гарантії безпеки для нас, які можуть захистити життя.
Україна поки що не отримала список країн із їхньою підтвердженою згодою про надання гарантій безпеки, але  різні держави готові надавати різні гарантії.

Про переговори з Росією і зустріч із Путіним: Після трагедії у Бучі це “виклик”, “виклик внутрішній насамперед, свій, людський. Потім, коли береш себе в руки, а це доводиться робити, – я гадаю, що ми не маємо іншого вибору.
Найпростіше сказати – “давайте ні про що не говоритимемо”. Найскладніше – говорити з росіянами, що вони зробили, визнати їх ворогом, і при цьому знайти можливості для того, щоб зустрічатися, знайти вихід і водночас не втратити свою територію. Але можливо, зустрічі з Путіним і не буде.
Навіть якщо ми підпишемо найпотужнішу угоду, за два роки Росія може повернутися. Ми це розуміємо, і якщо ми з вами приймаємо це, то відповідним чином і діємо.

Про “демілітаризацію та денацифікацію”: Ми їм (росіянам) сказали, що про це забудьте, ми про це навіть говорити не будемо. Денацифікацію ми можемо самі вимагати від вас, а демілітаризація – ми не сприймаємо цю історію.

Про оборону Маріуполя: Деокупація Маріуполя військовим шляхом зараз дуже складне питання. І наші хлопцям там це чудово знають (Зеленський спробував почати відповідь “не для телебачення” про один із варіантів подальших дій, але йому порадили цього не казати).
Є домовленості з Ердоганом, що з міста можуть вивезти вбитих та поранених українських військових — суходолом до Бердянська, а звідти морем. Чекаємо відповіді на цю пропозицію від Путіна.

Про те, що буде перемогою: Не втратити суверенітет України, не втратити сотні тисяч людей, відстрочка питання повернення Криму, Донбас — наша територія, повернення РФ на позиції станом на 23 лютого.

Про покарання для російських воєнних злочинців: Є наша внутрішня справа щодо цих злочинців, які катували наших громадян. Ми починаємо збирати інформацію та шукатимемо винуватців. Є люди, які дуже хочуть знайти цих злочинців. Якщо міжнародне законодавство нам в цьому не допомагатиме, це зробить український закон.

Напередодні

Міжнародний комітет Червоного Хреста не має доступу до українських військових, які потрапили у полон російських окупантів.

Про це в інтерв’ю “Українській правді. Життя” розповів представник МКЧХ в Києві Герард Понтрандольфі.

Також він сказав, що МКЧФ у поставив в Україну 560 тонн товарів медичного призначення і 400 тонн ще перебувають у дорозі.

Понтрандольфі заявив, що МКЧФ підтримує не країни, агресора чи жертву, а конкретних людей – жертв конфлікту, “все одно, чи українці вони, чи росіяни”.

Ранок

Київська область: дію посиленої комендантської години в населених пунктах Броварського, Вишгородського та Бучанського районів подовжено. Вона триватиме до 6:00 ранку 7 квітня, – ОВА.

Після дев’ятої

Генеральний штаб Збройних сил України оприлюднив оновлену статистику втрат російських військ з початку повномасштабної агресії – станом на 9-ту годину ранку 5 квітня:

  • особового складу – близько 18 500 (+200),
  • танків – 676 (+29),
  • бойових броньованих машин – 1 858 (+29),
  • артилерійських систем – 332 (+2),
  • РСЗВ – 107,
  • засобів ППО – 55 (+1),
  • літаків – 150 (+3),
  • гелікоптерів – 134,
  • автомобільної техніки – 1 322 (+49),
  • кораблів /катерів – 7,
  • цистерн з ПММ – 76,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 94 (+2),
  • спеціальної техніки – 25,
  • пускових установок ОТРК/ТРК – 4.

(У дужках – зміни порівняно з ранком 4 квітня).

Дев’ята година

Уночі українська протиповітряна оборона знешкодила чотири ворожі ракети, повідомляє Повітряне командування “Захід” ПС ЗС України.

Зазначається, що два Су-35 окупантів із території Білорусі завдали удару крилатими ракетами по території України. Ймовірно, що цілями рашистів мали стати об’єкти цивільної інфраструктури у кількох західних областях. Засобами протиповітряної оборони знищено три крилаті ракети, четверту було пошкоджено, через що ракета не влучила в ціль.

Після восьмої години

Офіс генпрокурора: станом на ранок 5 квітня, внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України 165 дітей загинуло та 266 отримали поранення різного ступеня тяжкості. Загалом більше ніж 431 дитина постраждала.

Ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях. Зокрема у місті Маріуполі, на окремих територіях Київської, Чернігівської та Луганської областей.

Через бомбардування та обстріли пошкоджено 869 закладів освіти. 83 з них зруйновано повністю.

6:51

ГШ ЗСУ: На Піденнобузькому напрямку окупаційні війська РФ проводять штурмові дії за підтримки артилерії з метою взяття під контроль населеного пункту Олександрівка, мають частковий успіх.
В районі населених пунктів Любине, Мирне, Копані окупанти обстрілювали з артилерії позиції ЗС України.

Зона ООС. Силами окремих підрозділів зі складу 6-ї та 20-ї загальновійськових армій, 1-ї танкової армії, балтійського та північного флотів ворог зосередив основні зусилля на підготовці до відновлення наступальних дій, а також спробі оточення угруповання Об’єднаних сил. Противник здійснює поповнення запасів продовольства, паливно-мастильних матеріалів та боєприпасів.
У напрямку на Слов’янськ ворог намагається відновлювати наступальні дії. У напрямку на Барвінкове має частковий успіх, просунувся на 7 км, взяв під контроль населений пункт Бражківка. Також силами до батальйонної тактичної групи 1-го танкового полку наступав у напрямку на населений пункт Сулигівка, успіху не мав.
Для покращення руху військ на напрямку та забезпечення переправи через річку Сіверський Донець проводить роботи з відновлення мосту в місті Ізюм.
На Донецькому і Луганському напрямках визначеним складом сил окупанти основні зусилля зосереджують на взятті під контроль районів населених пунктів Попасна та Рубіжне, встановленні повного контролю над Маріуполем, а також підготовці наступальних дій в районі населеного пункту Золота Нива.
У районах населених пунктів Борівське, Новолуганське, Солодке, Мар’їнка, Золота Нива ворог продовжував артилерійські обстріли позицій підрозділів ЗС України та цивільної інфраструктури.
Поблизу населених пунктів Новотошківське, Нижнє, Попасна, Калинове, Степне, Рубіжне, Троїцьке, Новобахмутівка, Новоселівка друга противник проводив штурмові дії, успіху не мав.
Російські загарбники завдавали масованих артилерійських та авіаційних ударів по місту Маріуполю.

Російські окупанти продовжують блокувати Харків, постійними артилерійськими обстрілами й далі нищать житлові квартали та інфраструктуру міста.

Ранок

“Починаємо день з гарної новини. Вночі наша ППО збила над областю дві ворожі ракети. Уламки спричинили незначне займання в одному з сіл. Та на щастя, ніхто не постраждав”, – голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентин Резніченко у Telegram.

Ранок

Збройним силам України вдалося збити російську ракету “Калібр” з артилерійської гармати, повідомили в пресслужбі Військово-морських сил ЗСУ.

“Кажете, якась там армія світу з “аналогов нет”? Повідомляємо, вчора в одному з пунктів базування Військово-Морських Сил ЗС України звичайною і далеко не новою артилерійською гарматою було збито рашиський “Калібр”, – йдеться в повідомленні.

Перша година

Зафіксовано сім влучань російських старядів у фенольний завод, розташований у смт Нью-Йорк Донецької області. Як повідомляє пресслужба штабу Операції об’єднаних сил, пошкоджено три ректифікаційні колони, три збірники товарної продукції, міжповерхові перекриття споруди перегонки мастила, матеріальні трубопроводи, вагон-цистерну і металеві споруди Небезпеки для навколишнього середовища немає.

Крім того, ворог обстріляв і смт Нью-Йорк, пошкоджено п’ять житлових будинків.

Напередодні

ЗСУ показали, як рашисти маскували легкові автомобілі, “щоб ми думали, шо то їхнє ППО “Стріла-10”))

Перша година

Голова Миколаївської ОВА Віталій Кім: 4 квітня внаслідок ударів російських РСЗВ з Херсонської області по Миколаєву в місті 10 загиблих, 61 поранений.

“Щодня ці брехливі та цинічні тварюки вбивають мешканців мого рідного Миколаєва, а потім звітують нібито про ліквідацію “військових об’єктів”. Ми знайдемо кожного з вас. Жодне людське життя не зійде вам з рук, мерZотники”.

Після першої

Лише протягом минулих вихідних в Україну прибуло військової допомоги США на $800 млн, заявив речник Пентагону Джон Кірбі.

За його словами, ще один безпекової допомоги прибуде в Україну “протягом наступних 24 годин”.

“Ми віддаємо пріоритет тим видам можливостей у тих поставках, які, як ми знаємо, найбільше потребують українцям: Javelins, Stingers, безпілотні літальні апарати, тому все це є пріоритетним”, – зазначив речник Пентагону, якого цитує CNN.

Він нагадав, що минулої п’ятниці США оголосили про ще один пакет “додаткових заходів допомоги” на суму $300 млн. Ця техніка надійде не з американських запасів – її доведеться купувати у підрядників.

Після півночі

Сполучені Штати схвалили продаж Болгарії восьми винищувачів F-16 Block 70, щоб підвищити безпеку країни в умовах війни в Україні. Про це повідомив телеканал БНТ, передає “Європейська правда”.

Держдепартамент проінформував Конгрес США про намір продати Болгарії ці винищувачі, а також супутнє обладнання і боєприпаси на загальну суму $1,67 мільярда.

Міноборони Болгарії також планує другий етап закупівель, в рамках яких буде придбано ще вісім літаків F-16.

Раніше звучали пропозиції, що Болгарія може передати свої літаки Су-25 та МіГ-29 українській армії, якщо отримає від США нові винищувачі.

Після півночі

Віцепрем’єр Ірина Верещук в ефірі телемарафону повідомила, що зараз в Україні перебувають близько 600 полонених російських військових.

“Ви знаєте, у нас має бути побудований спеціальний табір відповідно до міжнародного права”, – нагадала вона.

Північ

Володимир Зеленський: Традиційно перед записом цього звернення я підписав указ про нагородження наших українських героїв. Державними нагородами відзначені 152 військовослужбовці Збройних сил України, із них троє – посмертно.

Північ

Президент Зеленський висловив співчуття президенту Литовської Республіки та всьому литовському народу у звʼязку із жорстоким убивством російськими окупантами в Маріуполі відомого документаліста Мантаса Кведаравічюса.
“У 2016 році він зняв фільм про наш мирний Маріуполь, який незадовго до того опинився на передовій війни на Донбасі. А тепер саме там було забране його життя. Вічна памʼять!”

Північ

Зі звернення президента Володимира Зеленського:

  • Ми тільки почали розслідування всього того, що наробили окупанти. На цей час тільки в одній Бучі відомо про понад триста вбитих і закатованих людей. Імовірно, перелік жертв буде значно більшим, коли буде перевірене все місто.
    І це тільки одне місто… У багатьох селах звільнених районів Київської, Чернігівської та Сумської областей окупанти робили таке, чого місцеві не бачили навіть під час нацистської окупації 80 років тому.
  • Ми вже робимо все, щоб якнайшвидше встановити всіх причетних російських військових до цих злочинів. Усе, щоб їх покарати. Це буде спільна робота нашої держави з Європейським Союзом і міжнародними інституціями, зокрема з Міжнародним кримінальним судом.
  • Імовірно, тепер окупанти будуть намагатися сховати сліди своїх злочинів. Вони не зробили цього в Бучі, коли відступали. Але на іншій території це можливо, завдяки постановкам пропагандистів (в Маріуполі).
  • Всім скабєєвим, вечірнім мудодзвонам, фронтовим брехунам та їхнім керівникам у Москві варто запамʼятати: фінал вашого життя буде за ґратами. У кращому разі.
  • Ми вже розпочали підготовку всієї необхідної роботи для відновлення нормального життя у звільнених районах. Проводиться розмінування території. Наші сапери знешкоджують тисячі вибухонебезпечних предметів щодня. Найближчим часом відновимо подачу електрики, відновимо подачу води на всю цю територію нашої держави. Забезпечимо медичну допомогу, нормальний доступ до товарів – настільки, наскільки це можливо в наявних умовах.
  • Продовжуємо готуватися до ще більш жорстокої активності окупантів на східному та південному напрямках. Ми знаємо, що вони збираються робити на Донбасі. Знаємо, що вони збираються робити біля Харкова, у деяких інших районах держави. Росія концентрує там значну кількість військових і техніки. І ця активність доводить, що застосованих проти Росії санкцій замало. Буде більше.

 

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 35 ОБОРОНИ, 30.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 36 ОБОРОНИ, 31.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 37 ОБОРОНИ, 01.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 38 ОБОРОНИ, 02.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 39 ОБОРОНИ, 03.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 40 ОБОРОНИ, 04.04.2022, тут

Що передувало
▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику величезних втрат у живій силі й техніці.

▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників, “пробуджених” диверсійних груп. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну.
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надали нові озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовилося військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила першу резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України. 24 березня Генасамблея підтримала другу подібну резолюцію (140 країн “за”).
▪️ Путін збирав сили для штурму української столиці. Але темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився. Після важких боїв у передмістях українська армія відкинула росіян від Києва. 30 березня-1 квітня ЗСУ відновили контроль над десятками населених пунктів у Київській і Чернігівській областях, окупанти відійшли зокрема і від ЧАЕС.
▪️ При цьому російські війська перегруповуються для продовження наступу на Сході України та Донбасі, зосереджені зокрема на отриманні повного контролю над Маріуполем.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.