ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 43 – 07.04.2022

Вечір

247-й десантно-штурмовий Кавказький козачий полк ВДВ Росії зі Ставрополя втратив у боях в Україні щонайменше 55 своїх бійців на чолі з командиром. Є відео, що показує портрети всіх знищених окупантів.

Ліквідовані – комполку полковник Костянтин Зізевський; командир розвідроти Олександр Лисенко; командир танкової роти Нурмагомед Гаджимагомедов; командир десантно-штурмового взводу Євген Іванов та ін.

Показово, що за місяць боїв в Україні гвардійський полк, який називають “кузнею комдивів”, втратив убитими більше особового складу (55 ос.), ніж за всю Другу чеченську війну (54 ос.).

Перед північчю

Зі звернення президента Володимира Зеленського:

“…Російські пропагандисти готують «дзеркальну відповідь» на шок усіх нормальних людей від побаченого в Бучі. Збираються показати жертви у Маріуполі так, ніби це не російські військові їх убили, а українські захисники міста.
Кожне вбивство буде розкрите. Кожен з катів буде знайдений. Усі, хто вчиняв зґвалтування чи мародерство, будуть встановлені. Відповідальність – неминуча”.

“Якби всі у світі мали хоча б десять відсотків сміливості, яку маємо ми, українці, то жодної небезпеки для міжнародного права взагалі просто не було б. Жодної небезпеки для свободи народів не було б. Будемо поширювати нашу сміливість. Почнемо спеціальну глобальну кампанію”.

Після 23-ї

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна хоче отримати частину коштів від заарештованих російських активів на Заході вже протягом найближчих півроку.

“Створено робочу групу, яка вже активно працює за декількома напрямами. По-перше, це арешт російських активів на Заході та передача цих коштів Україні”, – сказав глава уряду, додавши, що єдиної процедури, як це можна зробити не існує, тому з кожною країною Україна працює окремо.

“Але частину цих коштів ми хочемо отримати вже протягом найближчих півроку, щоб почати швидко відновлювати нашу країну”, – резюмував Шмигаль у зверненні, яке цитує “Інтерфакс-Україна”.

Після 23-ї

Уряд Канади вніс у парламент проєкт бюджету на 2022-2023 роки, в якому передбачено військову та фінансову підтримку України.

“…Міністр фінансів Христя Фріланд подала федеральний бюджет Канади. Він включає додаткові 500 млн доларів 2023-23 роках для надання подальшої військової допомоги Україні та до 1 млрд доларів нових кредитних ресурсів для України. Канада буде поруч із українцями до їх перемоги”, – повідомив депутат канадського парламенту Айвен Бейкер.

23:55

Інформація від оперативного командування “Південь”: Внаслідок ракетного удару з моря вражено об’єкти інфраструктури на Одещині. Подробиці уточнюються.

Вечір

Прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков в інтерв’ю британському телеканалу Sky News визнав, що Росія має значні втрати у війні з Україною.

Відповідаючи на запитання ведучого Марка Остіна, чи стала війна приниженням для Росії з огляду на кількість втрат особового складу, генералів, танків тощо, Пєсков відповів: “Ні, це неправильне розуміння того, що відбувається”.

Водночас він заявив: “У нас є значні втрати військ. І це велика трагедія для нас”.

Також прессекретар Путіна озвучив нову, абсолютно ідіотську “причину” повномасштабного вторгнення Росії в Україну: нібито це зроблено для “запобігання Третій світовій війні”.

Пєсков також висловив сподівання, що війна в Україні завершиться найближчими днями або у найближчому майбутньому – через те, що Росія досягне своїх цілей, або шляхом перемовин.
На уточнення журналіста, чи може ця війна закінчитися угодою після всіх злочинів військ РФ, Пєсков відповів усе одно ствердно.

Вечір

Джерела американського телеканалу CNN розповіли, що російські дипломати розіслали записку з погрозами делегаціям країн-членів ООН, аби вони не призупиняли участь РФ у діяльності Ради ООН з прав людини.

Джерело: CNN з посиланням на записку

Дослівно зміст записки: “Зауважимо, що не тільки підтримка такої ініціативи, але й рівновіддалена позиція при голосуванні (утримання або неучасть у голосуванні) буде розцінюватися як недружній крок”.

Деталі: Росія погрожувала делегаціям, що за призупинення участі Росії в діяльності Ради ООН з прав людини для цих країн настануть “наслідки”.

Вечір

Країни-члени Євросоюзу на другий день дискусій затвердив п’ятий пакет санкцій проти Росії, який містить, зокрема, вугільне ембарго. Рішення ухвалено у зв’язку з повномасштабною агресією РФ проти України, що триває.

Як і очікувалося, пакет міститиме нові персональні санкції проти російських олігархів, пропагандистів, військового та безпекового апаратів РФ та ключових осіб з промислового та технологічного сектору.

Євросоюз погодився заблокувати активи низки російських банків, запровадити ембарго на поставки зброї в РФ та заборонити експорт низки товарів до країни-агресора. Останній оцінюється у 10 млрд євро і включатиме, зокрема, високотехнологічні товари.

Щодо вугільного ембарго, країни ЄС погодилися запровадити його, але точно дата наразі невідома.

Ембарго торкнеться й низки інших товарів та сировини на суму 5,5 млрд євро щороку. До переліку увійшла і російська деревина.

Після публікації в офіційному Віснику ЄС у п’ятницю, 8 квітня, заходи вступлять в силу.

Після 21-ї

Підсумки гуманітарної евакуації за добу: 4 676 людей було евакуйовано

Власним транспортом скористались:

  • із Маріуполя до Запоріжжя – 1 205 людей
  • із Бердянська, Пологів, Василівки, Мелітополя до Запоріжжя – 2 051 людина

Евакуаційними автобусами скористались:

  • у Луганській області 1 420 людей з Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного, Кремінної

Вечір

Українські військові в районі проведення операції Об’єднаних сил відбили шість атак та ліквідували 90 окупантів. Про це йдеться в повідомленні пресслужби оперативно-тактичного угруповання “Схід”.

В результаті боїв втрати ворога склали:

  • особового складу – до 90
  • танків – 4
  • БМП – 5
  • АТ – 9
  • літаків – 1
  • БПЛА – 3.

Після 18-ї

Загарбники завдали авіаудару по шляхопроводу біля станції Барвінкове Донецької залізниці, повідомив голова правління АТ “Укрзалізниця” Олександр Камишин.

“Це єдиний контрольований Україною виїзд залізницею із таких міст, як Слов’янськ, Краматорськ та Лиман. Дорога життя для десятків тисяч наших громадян зараз. Тимчасово заблокованими в Слов‘янську та Краматорську залишились три евакуаційні поїзди”, – написав Камишін.

“Укрзалізниця” чекає на закінчення обстрілу для прояснення ситуації. Пасажирів заблокованих поїздів поки що розміщують на вокзалі.

Після 19-ї

Російська армія зменшила інтенсивність ракетних обстрілів України, віддає перевагу точковим ударам, але загроза нікуди не поділася, розповів речник командування Повітряних сил Юрій Ігнат у коментарі “УП”.

“Повітряна тривога триває довший час, коли противник веде масований обстріл. Ми фіксуємо запуск з території ворога, даємо сигнал, після чого місцева влада вмикає сирену сповіщення. Ракета летить від 15 хвилин до години умовно, адже РФ запускає ракети з ближньої території – Білорусі, з кораблів у Чорному морі і зі своєї території також. Коли йде запуск, грубо кажучи, ракета за ракетою, повітряна тривога лунатиме довше”, – пояснив Ігнат.

За його словами, зараз росіяни рідше порушують повітряний простір України літаками та гелікоптерами, а ракетами б’ють точково, в основному “покошмарити” інфраструктуру – зокрема по нафтобазах і промислових об’єктах. “Водночас протиповітряна оборона України – на чатах та готова продовжувати нищити ворога вдень і вночі”.

Після 18-ї

Генштаб ЗСУ: Ворог активізував зусилля на Сєверодонецькому напрямку. Намагається продовжувати наступ в районах населених пунктів Донецький, Новотошківське і Попасна. Також противник намагався здійснити наступ у районах населених пунктів Мар’їнка, Борівське та Солодке. Спроби наступу успіху не мали.
Імовірно, окупанти в найближчий час намагатимуться прорвати оборону наших військ в Сєверодонецькому, Авдіївському та Кураховському районах

Вдень

Посол Литви Вальдемарас Сарапінас повернувся до Києва після того, як більше місяця працював у Львові і короткий час – на українсько-польському кордоні, повідомляє LRT.

Вдень

Керівник гуманітарного штабу Київської обласної військової адміністрації Олексій Кулеба розповів, що рятувальники почали знаходити перших загиблих у селищі Бородянка, яке місяць було під російською окупацією.

“Працюють знову рятувальники. Відбувається опис і подання актів щодо завданої шкоди. По кожному будинку буде складений акт, буде фіксація. Також буде встановлено загальна кількість домів, які необхідно демонтувати повністю, і які можна буде відремонтувати. На жаль, на сьогоднішній день вже є підтверджена інформація, що під завалами [будинків] знайдені загиблі люди. Їхня кількість встановлюється”, – сказав Кулеба.

Після 18-ї

Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй зупинила членство Росії в Раді ООН з прав людини.

За таке рішення проголосували 93 країни-члени.

Проти — 24 (сама РФ, Алжир, Білорусь, Болівія, Бурунді, ЦАР, Китай, Куба, КНДР, Еритрея, Ефіопія, Габон, Іран, Казахстан, Киргизстан, Лаос, Малі, Нікарагуа, Сирія, Таджикистан, Узбекистан, Казахстан, В’єтнам, Зімбабве).

Росію як країну агресора пропонували виключити з цієї ради США і Велика Британія. Представники цих країн казали, що участь РФ у Раді з прав людини — це фарс після того, що російська армія накоїла в Бучі, Маріуполі та багатьох інших населених пунктах України.

Після 17-ї

“Ми очікуємо великої битви на Донбасі”: генсек НАТО Єнс Столтенберг на міністерській зустрічі Альянсу в Брюсселі заявив, що Путін не відмовився від свого плану щодо контролю над Україною і переміщує основні сили на схід. “Саме тому союзники сьогодні наголосили на необхідності невідкладно надати додаткову допомогу Україні”.

Вдень

У результаті успішної атаки на Луганщині військові ЗСУ відкинули росіян від Кремінної. Це сталося 6 квітня, пише  “Армія.Інформ” з посиланням на мобільну пресгрупу ОТУ “Північ”.

“Вчора «спалили» їхній передній край. Вони почали створювати суцільну лінію оборони, вкопуватися, укріплювати свої позиції. Ми вирішили їх вибити звідти, поки вони не міцно закріпилися. Їхня позиція була важлива: вони контролювали дорогу.  Добре, що вони не вміють воювати. Резерви, які мали прийти на допомогу, побігли першими. Швидкості їм додав наш міномет. Передові позиції спочатку відстрілювались, але потім забрали поранених і чкурнули з поля бою слідом”, – каже гірський штурмовик на позивний “Фелікс”.

На захоплених позиціях українські захисники знайшли чимало покинутої у паніці зброї – РПГ, купу пострілів до них, підствольники, “мухи”, велику кількість набоїв до стрілецької зброї різних калібрів та документи.

захоплена позиція біля Кремінної4

Вдень

Російські окупанти називають війну в Україні пеклом для себе – один із окупантів розповів, що лише з його бригади пів тисячі військових привезли в пакетах, по шматках.

Про це йдеться в новому перехопленні СБУ.

“В первые два дня только с нашей бригады 500 человек по кусочкам, в пакетах привезли. Мы огромные потери несем, огромнейшие. В плен много берут… Мы по мирным бъем”, – розповідає він у телефонній розмові зі своєю знайомою.

На перехоплених плівках СБУ чути, як загарбник скаржиться на своє керівництво і говорить, що про них навіть не згадують: “Про меня здесь совсем забыли, вообще. Они недели две все думали, что мы уже погибли”.

Зараз окупанти чекають ротації: щоб по приїзду в РФ одразу написати заяву на звільнення.

Вдень

Імовірність того, що російська армія здійснить повторну спробу захопити Київ, є високою. Про це сказав на брифінгу заступник начальника штабу командування Сухопутних військ Збройних сил України Олександр Грузевич.

“Після перегрупування буде повторна спроба захопити столицю – однозначно. Це дасть їм можливість диктувати свої вимоги, вийти переможцем у ситуації, бо зараз РФ– як загнаний вовк”, – сказав Грузевич, відповідаючи на запитання журналістів.

Він нагадав, що у ворога було дві стратегічні цілі – вийти на кордони Донецької та Луганської областей та захопити Київ і після цього країну поставити на коліна. У нього не вийшло ні там, ні там. Тоді він зосередив сили на одній із стратегічних цілей, але ймовірність того, що буде повторна спроба наступу на Київ, залишається.

Грузевич уточнив, що частина окупантів, яка залишається у Білорусі, досить велика. РФ сподівається, що всі українські сили кинуть на схід, але не слід розрахувати на це. Київ залишається під надійним захистом, додав Грузевич.

Вдень

Розвідник 25-ї окремої повітрянодесантної Січеславської бригади зафіксував на відео момент знищення російського танка його побратимами-десантниками.

“Січеславці скорочують поголів’я орків! В окупантів – жодного шансу!”, – йдеться в повідомленні пресслужби 25 опдбр.

Вдень

Федеральна розвідувальна служба Німеччини перехопила переговори щодо радіозв’язку російських військових, у яких загарбники обговорюють масові вбивства мирних мешканців у Бучі.

Як інформуває німецьке видання Der Spiegel, розвідслужба має повідомлення, зміст яких збігається з місцезнаходженням тіл убитих мирних громадян уздовж головної вулиці Бучі. В одному з них військовослужбовець заявив, що він та його товариші застрелили людину на велосипеді. В іншій розмові чоловік каже, що українців спочатку допитують, а потім розстрілюють.

Загиблі цивільні мешканці на вулицях Бучі

Крім того, з цих матеріалів можна зробити висновок, що вирішальну роль у звірствах у Бучі відіграли бойовики ПВК “Вагнера”, які продемонстрували особливий ступінь жорстокості ще під час їхньої участі у війні в Сирії.

Перехоплені BND розмови свідчать про те, що масові вбивства в Бучі не були ні випадковими діями, ні вчинками окремих солдатів, що втратили контроль, пише німецьке видання. З набагато більшою ймовірністю дані матеріали вказують на те, що вбивство мирних жителів стало частиною звичайного способу дій російських військових, а можливо, і частиною їхньої стратегії з метою поширення страху серед цивільного населення та придушення опору.

Вдень

У місті Мукачево Закарпатської області демонтували погруддя російського поета Олександра Пушкіна.

Як повідомила пресслужба міськради, це роблять з метою дерусифікації у зв’язку з агресією Російської Федерації проти України.

Вдень

У Херсонській області українські воїни розбили артилерію російських окупантів, інформує пресслужба ВМС ЗС України.

“На Херсонщині українські воїни розбили артилерійський підрозділ окупантів, що готувався до обстрілів мирних населених пунктів. На жаль,частина “асвабадітєлєй” накивала п’ятами“, – йдеться у повідомленні.

Вдень

Воїни Сил спеціальних операцій на одному з напрямків фронту захопили ворожу техніку зі складу зенітних ракетних комплексів “Бук, повідомляє пресслужба Командування ССО.

“Полювання триває! Кілька одиниць техніки ворожої ППО захопила група ССО України під час проведення спеціальних дій. Зокрема йдеться про БПУ комплексу “Бук М1”, ЗРК “Бук М2”, – йдеться в повідомленні.

Із фото випливає, що захоплено щонайменше три одиниці техніки, зокрема основну частину одного “Буку” та пуско-заряджальну установку до іншого комплексу.

Зазначається, що захоплена ворожа техніка придатна для використання.

Вранці

Державний секретар США Ентоні Блінкен вважає, що всі сценарії війни з РФ завершаться перемогою України.

“Що таке успіх, що таке перемога? Це – добитися збереження суверенітету й незалежності своєї країни. І не існує сценарію, за яким цього не сталося би з часом”, – сказав Блінкен в інтерв’ю NBC.

“Ми хотіли, щоб це якнайшвидше завершилося, щоб зупинити смерть і руйнування, які Росія завдає в Україні. Проте дуже ймовірним є сценарій, за яким війна ще триватиме певний час…. У них (росіян) ще залишилося багато сил. Але вукраїнців є щось інше, що в кінцевому підсумку є сильнішим, а саме – запекла рішучість і воля захищати свою країну за підтримки багатьох країн світу”, – заявив держсекретар США.

Ентоні Блінкен також прокоментував військову допомогу від Сполучених Штатів та їх союзників: “Президент дозволив використати ще 100 мільйонів доларів, щоб надати більше Javelin нашим українським партнерам. Погляньте на це в перспективі: Сполучені Штатами та наші союзниками та партнерами на кожен російський танк в Україні вже надали чи незабаром надамо 10 протитанкових систем – по 10 на кожен російський танк… Українцям потрібно діяти швидко та ефективно, боротися з літаками, які обстрілюють їх з неба, із танками, які намагаються знищити їхні міста, але у них є інструменти, які їм потрібні, і вони продовжуватимуть їх отримувати”.

11-та година

Офіс генпрокурора забезпечив накладення арешту на 17 800 залізничних вагонів, які належать підприємствам Росії та Білорусі в рамках розслідування кримінального провадження за фактом умисного ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах (ч. 3 ст. 212).
Встановлено, що на території України знаходяться вагони, що використовувались при вчиненні злочину у сфері господарської діяльності та які судом арештовано як знаряддя злочину.
Вирішується питання про конфіскацію арештованих вагонів у дохід держави.

Вдень

У Туві (південний Сибір, батьківщина Шойгу) набирають добровольців на війну проти України.

Зверніть увагу на екіп:

Після десятої

КМДА: До Києва прибули перших сім із 12 реанімобілів, подарованих українській столиці мерією міста-побратима Мюнхена. Ще п’ять спецавто будуть доставлені наступного тижня.

Десята година

Генеральний штаб Збройних сил України оприлюднив оновлену статистику втрат російських військ з початку повномасштабної агресії – станом на 10-ту годину ранку 7 квітня:

  • особового складу – близько 18 900 (+300),
  • танків – 698 (+15),
  • бойових броньованих машин – 1 891 (+30),
  • артилерійських систем – 332,
  • РСЗВ – 108 (+1),
  • засобів ППО – 55,
  • літаків – 150,
  • гелікоптерів – 135,
  • автомобільної техніки – 1 358 (+34),
  • кораблів /катерів – 7,
  • цистерн з ПММ – 76,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 111 (+5),
  • спеціальної техніки – 25,
  • пускових установок ОТРК/ТРК – 4.

(У дужках – зміни порівняно з ранком 6 квітня).

Ранок

Ось і наслідки вживання награбованого окупантами алкоголю. Екіпаж російського БМД-3 вирішив, що вони за штурвалом “русского воєнного корабля”. Результат бачите самі (фото від 72 омбр імені Чорних Запорожців).

9:45

ДСНС повідомляє, що на Київщині піротехнічні розрахунки ДСНС очищують територію від вибухонебезпечних предметів.

6 квітня проведено обстеження територій у м. Буча, смт Бородянка, с. Лук’янівка, с. Лукаші та с. Плоске Броварського району, с. Білогородка та с. Стоянка Бучанського району, с. Козаровичі та шосе Київ – Житомир.

Обстежено 7,1 га території, 45 об’єктів та 14 км доріг, де виявлено та знешкоджено 1022 вибухонебехпечні предмети.

Всього з початку робіт обстежено близько 45 га території, 250 об’єктів та 66,8 км автомобільних доріг, де виявлено та знешкоджено 6883 ВНП.

До робіт залучалося 16 піротехнічних розрахунків ДСНС, 84 особи та 30 одиниць техніки. Роботи тривають.

Після дев’ятої години

Віцепрем’єр Ірина Верещук:
на 7 квітня 2022 року погоджено 10 гуманітарних коридорів:

Донецька область:

  • приватний транспорт: Маріуполь – Мангуш – Бердянськ – Токмак – Василівка – Кам’янське – Запоріжжя

Запорізька область:

  • евакуаційні автобуси, приватний транспорт: Бердянськ – Запоріжжя
  • евакуаційні автобуси, приватний транспорт: Токмак – Запоріжжя
  • приватний транспорт: Енергодар – Запоріжжя
  • евакуаційні автобуси, приватний транспорт: Мелітополь – Запоріжжя

Луганська область:

  • Сєвєродонецьк – Бахмут
    Місце зборів: проспект Хіміків, 28
  • Лисичанськ – Бахмут
    Місце зборів: РТІ, 40 років Перемоги, вул. Сосюри, 324
  • Попасна – Бахмут
    Місце зборів: вул. Первомайська, 42
  • Гірське – Бахмут
    Місце зборів: вул. Гагарина, 13
  • Рубіжне – Бахмут

Напередодні

Сенат США 6 квітня підтримав важливий законопроєкт The Ukraine Democracy Defense Lend-Lease Act of 2022 (“Акт про ленд-ліз на захист української демократії”), що дозволить президенту Джо Байдену більш ефективно надсилати зброю та інші поставки в Україну на тлі вторгнення Росії.

Програма ленд-лізу, створена під час Другої світової війни, вважалася переломною під час війни, оскільки дозволила США швидко поповнити запаси союзників без трудомістких процедурних перешкод.

У разі цілковитого ухвалення Закон про ленд-ліз на захист демократії України прискорить передачу в Україну важливого військового обладнання та інших критичних поставок за рахунок скорочення бюрократичної тяганини. Він дозволяє де-факто дарувати зброю та обладнання з положеннями, які передбачають, що країни-одержувачі виплатять їхню вартість США пізніше.

Поки невідомо, чи Палата представників встигне розглянути прийнятий Сенатом закон про ленд-ліз перед тим, як обидві палати покинуть Вашингтон для двотижневої перерви.

7:45

Мер Каховки Віталій Немерець оголосив, що виїхав з окупованої території Херсонської області з міркувань безпеки.

“…Через те, що я не захотів співпрацювати з російськими окупантами, життю моєї сім’ї та мені особисто загрожувала реальна небезпека. Вважаю, що від мертвого мера або мера десь у підвалі користі громаді немає. Тому я прийняв рішення виїхати з тимчасово окупованої Каховщини на підконтрольну ЗСУ територію.
Не передати словами емоції від переїзду з дітьми всіх незліченних орківських блокпостів…
Дорогі мої каховчани! Те, що я фізично не з вами, не означає, що я вас покинув! Я і надалі працюю і працюватиму для вас – на благо нашої Каховської громади…”

Ранок

Населені пункти Золоте і Гірське в Луганській області ворог обстрілює з вечора 6 квітня до ранку 7-го, обстріляв також лікарню в Сєвєродонецьку та будинки в Лисичанську, повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

“Росіянам байдуже на мирне населення – кварталами розстріляні “стратегічні” житлові будинки в Рубіжному і Сєвєродонецьку, не менше руйнувань в Попасній та Гірській громаді. Останню ворог стирає з землі, поступово знищуючи міста Золоте і Гірське… Руйнувань дуже багато – і у житловому фонді, і в інфраструктурі. Працюють рятувальні бригади”.

За словами голови області, росіяни не змогли увійти в Новотошківське, зате обстріляли лікарню в Сєвєродонецьку та будинки в Лисичанську, Новодружеську та Тошківці.

Сьома година

Оперативна інформація станом на 06:00 07.04.2022 щодо російського вторгнення

Розпочалася 43-тя доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.
Російська федерація продовжує ведення повномасштабної збройної агресії проти нашої держави. Основні зусилля окупанти зосереджують на підготовці до наступальної операції на сході України, метою якої є встановлення повного контролю над територією Донецької і Луганської областей.

Ворог продовжує активні дії на Слобожанському, Донецькому, Південнобузькому та Таврійському напрямках.

На Слобожанському напрямку противник і надалі блокує місто Харків та здійснює артилерійські обстріли.

На Донецькому напрямку ворог продовжує артилерійські обстріли населеного пункту Попасна. Мета – завдання вогневого ураження підрозділам Збройних сил України та відновлення наступу на Рубіжне, Нижнє і Новобахмутівку. Також окупанти безуспішно намагалися прорвати оборону підрозділів наших військ в районі населеного пункту Новотошківське.

На Південнобузькому напрямку ворог здійснює оборону раніше зайнятих рубежів, вживає заходів з відновлення боєздатності своїх підрозділів. Продовжує проводити жорсткі фільтраційні заходи на тимчасово зайнятих територіях Херсонської області.

Частина виведених російських підрозділів розміщується у наметових містечках на території низки областей РФ, що межують з Україною. Військовослужбовці відмовляються брати участь у подальших бойових діях на території України. Морально-психологічний стан зазначеного особового складу низький та має тенденцію до погіршення.
Командування збройних сил РФ продовжує пошуки можливостей розв’язання проблемного питання поповнення людськими ресурсами своїх підрозділів. Російські військові комісаріати активізували роботу з військовозобов’язаними, які були звільнені з військової служби після 2012 року та мають військово-облікові спеціальності водія, механіка-водія, розвідника, а також молодших командирів. Офіційною причиною виклику до військкоматів є проведення зборів з підготовки за зазначеними військовими спеціальностями терміном на 3 місяці.
Також на території так званої “Придністровської молдавської республіки” проводиться відповідна агітаційна робота з населенням, що має російське громадянство.

Окупанти продовжують проводити насильницькі дії стосовно цивільного населення на тимчасово зайнятих територіях. Здійснюють примусове вивезення населення міста Маріуполя в тимчасово окуповані райони Донецької області.

Вночі

Голова Сумської ОВА Дмитро Живицький: “Вчора у районі Липової Долини люди чули вибухи – це наші хлопці збили ракету, яка направлялася в напрямку Полтави і рештки ракети впали на цю територію”.

Також на території області відбувається розмінування територій після відступу ворога. Зокрема, на території Роменського району фахівці знайшли та знищили касетні елементи (27 шт.) ПТАБ-1 з авіабомби РБК-500. Вони могли здетонувати у будь-який час.
У селі Слобода Конотопського району, на городах у людей, за 300 метрів від житлових будинків, виявили деформовану авіабомбу ФАБ-500ШР, яка не вибухнула.

 

Напередодні

Президент Польщі Анджей Дуда розцінює дії РФ як “геноцид” та вважає, що Захід має поставити ультиматум Путіну.

На запитання ведучого каналу CNN, чи погоджується він з оцінкою Володимира Зеленського, що дії Росії в Бучі є геноцидом, Дуда відповів, що з цим “важко не погодитися”.

“Мета цього вторгнення – знищити українську націю”, – сказав польський президент,

вказавши, що загибель такої кількості мирних жителів свідчить про те, що насправді має намір зробити Росія.

Анджей Дуда вважає, що Заходу пора завершити діалог із Путіним.

“Ми завжди чули, що з Росією потрібно говорити. Але діалог із Росією не має сенсу… Путіну потрібно поставити жорсткі умови. Треба сказати, що якщо він не виконає цих умов, нам не буде про що говорити. Санкції мають бути ще жорсткішими”.

Після півночі

Командування ПС ЗСУ: Угрупованням Повітряних сил ЗС України за попередню добу, 6 квітня, було уражено три повітряні цілі: крилату ракету, БПЛА та бойовий літак.

Попередньо, збитий літак – це винищувач-бомбардувальник Су-34. Його було збито під час авіанальоту противника на Східному напрямку.

Авіація Повітряних Сил продовжувала нанесення ракетно-бомбових ударів по військах окупантів.

Північ

Зі звернення президента Володимира Зеленського:

У російському керівництві справді злякалися того, що гнів світу через побачене в Бучі повториться і через побачене в інших містах, звідки ми неодмінно виб’ємо окупантів. У нас є інформація про те, що російські військові змінили тактику й намагаються прибирати з вулиць та з підвалів на захопленій території убитих людей.

Якщо світ почав дискусію про те, чи допустимо називати “геноцидом” те, що зробили російські військові на території України, то пошук правди вже неможливо зупинити. Це вже не відкотиш назад ніяк.

Сьогодні західні держави оголосили про новий пакет санкцій проти РФ. Цей пакет має ефектний вигляд. Але все ж навряд чи його можна назвати співмірним із тим злом, яке світ побачив у Бучі. Із тим злом, яке продовжується в Маріуполі, в обстрілах Харкова, у намаганні Росії розпочати новий глобальний кривавий наступ на Донбасі… Ми продовжимо наполягати на повному блокуванні російської банківської системи від міжнародних фінансів

Для зупинки війни треба зробити ще значно більше. Якщо не буде справді болісного пакету санкцій проти Росії і якщо не буде реально необхідного нам постачання зброї, щодо якої ми зверталися багато разів, то це буде розглядатися Росією як дозвіл іти далі. Ще можна цього не допустити. Захід може це зробити. Так само, як міг застосувати превентивні санкції ще минулого року, щоб не почалося це вторгнення

Я закликаю всіх керівників громад у тих областях, де немає загрози безпосередніх зіткнень із ворогом на землі, робити все, що можливо, щоб люди повертались, щоб люди працювали, щоб економічні процеси перезапускалися. Щоб нормальне життя відновлювалося – настільки, наскільки це дозволяє безпека. Економіка, що працює, – це так само важливо, як і наша хоробра, міцна армія.

Російські окупанти продовжують накопичувати бойову силу, щоб реалізувати свої хворі амбіції на Донбасі. Ми ж готуємося до подальшого скорочення російського воєнного потенціалу.

 

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 35 ОБОРОНИ, 30.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 36 ОБОРОНИ, 31.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 37 ОБОРОНИ, 01.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 38 ОБОРОНИ, 02.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 39 ОБОРОНИ, 03.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 40 ОБОРОНИ, 04.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 41 ОБОРОНИ, 05.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 42 ОБОРОНИ, 06.04.2022, тут

Що передувало
▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику величезних втрат у живій силі й техніці.

▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників, “пробуджених” диверсійних груп. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну.
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надали нові озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовилося військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила першу резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України. 24 березня Генасамблея підтримала другу подібну резолюцію (140 країн “за”).
▪️ Путін збирав сили для штурму української столиці. Але темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився. Після важких боїв у передмістях українська армія відкинула росіян від Києва. 30 березня-1 квітня ЗСУ відновили контроль над десятками населених пунктів у Київській і Чернігівській областях, окупанти відійшли зокрема і від ЧАЕС. Світу відкрилася жахлива картина звірств окупантів у Бучі та інших населених пунктах під Києвом – сотні розстріляних та закатованих цивільних мешканців.
▪️ Надалі російські війська перегруповуються для продовження наступу на Сході України та Донбасі, зосереджені зокрема на отриманні повного контролю над Маріуполем.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.