Сенат США підтримав законопроєкт про ленд-ліз, що дозволить ефективніше постачати зброю Україні

Сенат США одностайно підтримав законопроєкт The Ukraine Democracy Defense Lend-Lease Act of 2022 (“Акт про ленд-ліз на захист української демократії”), що дозволить президенту Джо Байдену більш ефективно надсилати зброю та інші поставки в Україну на тлі вторгнення Росії.

Про це пізно ввечері в середу, 6 квітня, поінформувало видання Politico.

Поки невідомо, чи Палата представників встигне затвердити прийнятий Сенатом законопроєкт про ленд-ліз перед тим, як обидві палати покинуть Вашингтон 7 квітня на попередньо заплановану двотижневу перерву.

У разі цілковитого ухвалення Закон про ленд-ліз на захист демократії України прискорить передачу в Україну важливого військового обладнання та інших критичних поставок за рахунок скорочення бюрократичної тяганини. Він дозволяє де-факто дарувати зброю та обладнання з положеннями, які передбачають, що країни-одержувачі виплатять їхню вартість США пізніше.

Програма ленд-лізу, створена під час Другої світової війни, вважалася переломною під час тієї війни, оскільки дозволила США швидко поповнити запаси союзників без зайвих процедурних перешкод.

Законодавці вдаються до екстраординарної тактики, яка востаннє застосовувалася під час найбільшого глобального конфлікту XX століття — це ще одна ознака того, що США та їхні союзники в Європі зважають на всю серйозність вторгнення Росії як загрозу світовому демократичному порядку.
Це також свідчить про те, що західний світ вірить, що Україна тепер може виграти боротьбу з російськими загарбниками.

Читайте також:
США, ЄС і G7 вводять санкції проти дочок Путіна, сімʼї Лаврова, “Сбербанку” та “Альфа-банку”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна