ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 52 – 16.04.2022

Перед північчю

Розблокувати оточений Маріуполь можна двома шляхами – або за допомогою негайних поставок важкої зброї від союзників, або через переговори з РФ. Про це заявив президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні.

“Говорив сьогодні з прем’єр-міністром Британії Борисом Джонсоном і з прем’єр-міністеркою Швеції Магдаленою Андерссон. Про оборонну та іншу підтримку для України. Про посилення санкційної політики проти Росії. Про ситуацію на різних напрямках бойових дій в Україні, а особливо – про Маріуполь. Та про варіанти допомоги захисникам міста й цивільним людям.

Ситуація в Маріуполі залишається максимально жорсткою. Просто нелюдською. Такою її зробила Російська Федерація. Свідомо зробила. І свідомо продовжує знищувати міста. Свідомо намагається знищити всіх, хто там є, в Маріуполі.

Вплинути на це можна тільки двома шляхами. Або партнери дадуть Україні всю необхідну важку зброю, літаки, причому, без перебільшення, негайно. Щоб ми могли знизити тиск окупантів на Маріуполь і деблокувати його. Або – переговорний шлях, на якому також роль партнерів має бути визначальною.

Хочу, щоб мене зараз почули правильно: не було ще жодного дня від початку блокади Маріуполя, щоб ми не шукали рішення. Військове чи дипломатичне – яке завгодно, щоб урятувати людей. Але знайти це рішення вкрай складно. Поки жодного на сто відсотків реального варіанту ще не було. Це стосується як варіантів військових дій, так і переговорного процесу.

Хоча ми чули багато намірів від тих, хто хотів допомогти і хто справді користується міжнародним авторитетом, але жоден з них поки що не реалізувався. Втім, ми не полишимо цих намагань”.

Вечір

Президент України своїм указом присвоїв чергове військове звання віце-адмірала контр-адміралу Олексію Неїжпапі, командувачу Військово-Морських сил Збройних сил України.

Вечір

На Херсонщині знову палала ворожа техніка. Розрахунок ПТРК “Корсар” 28-ї механізованої бригади знищив три російських “Тигра” та одну БМП-3, залишки піхоти противника було також ліквідовано.

Після 22-ї

Голова Харківської ОВА Олег Сиинєгубов – про гуманітарну евакуацію населення з області:

  • Враховуючи провокації, які чинили окупанти у місті Краматорськ, маємо працювати на випередження. Таке ж повідомлення було і щодо лозівського вокзалу. Ми вживаємо заходів безпеки, змінюємо маршрути.
  • Із Лозової та Барвінкового, що на Ізюмському напрямку, виїхали майже 40 тисяч людей.
  • Ми закликаємо прислухатися до офіційних повідомлень влади та евакуйовуватися.
  • Ми неодноразово ініціювали відкриття “зелених коридорів” із Ізюма та населених пунктів, що поряд, які зараз перебувають під тимчасовою окупацією. Але, на жаль, погоджень від росіян не отримували.
  • Щодо Харкова: на сьогодні проводити евакуацію в місті підстав немає.

Вечір

Одна людина загибла, двоє поранені внаслідок ще одного російського обстрілу по Харкову, ввечері 16 квітня. Про це повідомив мер міста Ігор Терехов в ефірі національного телемарафону.

Вечір

Румунія, як і Італія, заборонила з 17 квітня заходити у свої порти на Чорному морі та річці Дунай суднам під російським прапором, а також тим, які змінили прапор РФ на інший після 24 лютого.
Виняток становлять судна з гуманітарним вантажем, а також ті, що перевозять деякі товари до країн ЄС або потребують допомоги.

Рішення підготовлене відповідно до директиви Європейського Союзу від 8 квітня, згідно з якою запроваджено п’ятий пакет санкцій проти Росії.

21:30

Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов – про оновлені дані щодо жертв серед цивільного населення внаслідок ранкового ракетного удару росіян по Харкову: дві особи загинули, 32 – поранені.

Загиблі й поранені від обстрілу в Харкові, відео “Настоящего времени”:

20-та година

Віцепрем’єр Ірина Верещук – про результати роботи гуманітарних коридорів:

За сьогодні евакуйовано 1 449 людей.

Із Маріуполя та Бердянська на власному транспорті до Запоріжжя доїхала 1 381 людина.
З них 170 осіб – із Маріуполя; 1 211 осіб – мешканці міст Запорізької області (Пологи, Василівка, Бердянськ та Мелітополь).

Із міст Сєвєродонецьк, Рубіжне та Кремінна Луганської області, попри постійні обстріли, вдалося евакуювати 68 людей.

Через щільні та масові обстріли була повністю зірвана евакуація людей із Лисичанська.

Після 19-ї

Із вечірнього зведення Генштабу ЗСУ:
На Ізюмському напрямку основні зусилля окупантів зосереджено на утриманні зайнятих рубежів та позицій в районі населених пунктів Суха Кам’янка, Сулигівка, Бражківка, Мала Комишуваха та Андріївка.

Ворог намагається покращити тактичне положення, протягом доби здійснив спробу проведення наступально-штурмових дій та намагався просунутись вглиб населеного пункту Довгеньке. Успіху не має, зазнав значних втрат.

Для посилення угруповання на зазначеному напрямку з території РФ переміщено підрозділи зі складу 106-ї повітряно-десантної дивізії.

Після завершення створення ударного угруповання та формування резервів противник буде намагатись відновити наступ у напрямку на Барвінкове та Слов’янськ.

На Донецькому і Таврійському напрямках окупанти намагаються здійснювати вогневий вплив та вести штурмові дії на більшості напрямків. Ворог посилив угруповання військ за рахунок переміщення з території Бєлгородської області у район населеного пункту Сватове окремих підрозділів Центрального військового округу.
Імовірно, противник продовжить штурмові дії вздовж всієї лінії зіткнення у Донецькій та Луганській областях. Зосереджуватиме зусилля на захопленні населених пунктів Попасна, Рубіжне, міста Маріуполь, а також виходу в райони населених пунктів Вугледар і Мар’їнка. Також готуватиметься до наступу на Курахівському та Авдіївському напрямках.

Разом з тим, спостерігається зниження рівня морально-психологічного стану підрозділів 1-го армійського корпусу, що діє на Донецькому напрямку. Це повязано зі значними втратами підрозділів, поповнення яких відбулося за рахунок мобілізованих.

Вечір

У Павлоградському районі на Дніпропетровщині, неподалік від сіл Богданівка та Богуслав, вибухотехніки знешкодили ракетну частину ракети 9М79-1 “Точка-У”. Про це повідомила пресслужба ДСНС області.

Раніше військова адміністрація Дніпропетровщини інформувала, що російські ракети вночі влучили в закинуте приміщення птахофабрики.

Вдень

Суд у Львові змінив запобіжний захід Віктору Медведчуку. Його відправили під арешт без можливості внести заставу.

Перебуваючи під домашнім арештом, кум Путіна на початку російського вторгнення втік зі свого маєтку, але був спійманий СБУ при спробі перебратися з Києва у Придністров’я.

Вдень

Зібрані докази, ймовірно, підтвердять слова президента Сполучених Штатів Джо Байдена про те, що дії військ Росії в Україні є геноцидом. Про це заявила заступниця держсекретаря США Вікторія Нуланд.

Вдень

Щоб допомогти українським воїнам у заблокованому Маріуполі, влада в Києві веде переговори з РФ, але росіяни вимагають від них здатися. Про це розповів президент Володимир Зеленський в інтерв’ю українським онлайн-медіа.

Він запевнив, що влада “на зв’язку з хлопцями, які на заблокованому заводі” “Азовсталь”, розмови йдуть “на різних рівнях”.

“Вони знають, що виконують найпотужнішу місію на сьогодні. Так ворог їх боїться, що кількість ворога перевищує в шість разів. Кілька кіл блокування Маріуполя є”.

За його словами, “азовці” – вже герої, і “ніхто б їм не заборонив зробити певні кроки” (мається на увазі відступ із міста).

У цьому ж інтерв’ю Володимир Зеленський висловив переконання, що знищення українських захисників у Маріуполі означатиме зрив перемовин із Росією, які зайшли в глухий кут після Бучі і Бородянки.

Вдень

Головне управління розвідки МОУ має інформацію про затримання співробітниками ФСБ Росії в окупованому Донецьку одного з чільних представників угруповання “ДНР” Едуарда Басуріна – за розголошення планів про застосування хімічної зброї в Маріуполі.

“Встановлено, що після спілкування зі співробітниками ФСБ в невідомому напрямку вивезено Едуарда Басуріна, «заступника командувача» корпусу «міноборони ДНР». Розправу над ним пов’язують із необережною заявою, яка розкрила плани РФ застосувати хімічну зброю проти українських оборонців Маріуполя”, – сказано в інформації ГУР.

Едуард Басурін

Вдень

Олігарх Рінат Ахметов заявив, що його компанія СКМ докладе максимальних зусиль до повоєнного відновлення України та зокрема Маріуполя.

У коментарі Reuters він заявив: “Моя мета – повернутися до українського Маріуполя і реалізувати наші [нові виробничі] плани, щоб маріупольська сталь могла, як і раніше, конкурувати на світових ринках”.

Ахметов також сказав, що щодня перебуває на зв’язку з керівниками “Метінвесту”, керуючими заводами “Азовсталь” та ММК ім. Ілліча.

Вдень

Військові 10-ї гірсько-штурмової бригади ЗСУ показали знищену бронетехніку російських окупантів. На фото, поширених “едельвейсами”, видно щонайменше три спалені бронетранспортери.

Вдень

Влада Італії з 17 квітня закриває доступ до портів для суден із Росії, про що повідомив телеканал TGcom24 із посиланням на документи, затверджені управлінням італійських портових служб відповідно до п’ятого пакету санкцій ЄС.
Заборона стосуватиметься і тих російських суден, які після 24 лютого 2022 року почали ходити під прапорами інших країн.
Вантажним суднам РФ, які наразі перебувають в Італії, влада наказує вийти в море, щойно вони завершать поточні операції.

15:30

На Львівщину евакуювали 16 поранених дітей зі сходу України. Серед них є ті, хто перебував на вокзалі в Краматорську під час ракетного удару.  Є родина, яка з п’ятьма дітьми потрапила в ДТП, коли вимушено тікала з Донеччини, їхня 6-річна донька померла. Дітей віком від 9 місяців до 17 років доправили в медзаклади області та надають медичну допомогу, повідомив голова Львіської ОВА Максим Козицький.

Вдень

Мапа бойових дій та окупованих територій України від британського Міноборони станом на 16 квітня.

Вдень

У розбитому війною смт Бородянка на Київщині встановили перші модульні будинки для проживання співробітників ДСНС та волонтерів, які розбирають завали. Також у Бородянці встановили точку для харчування, повідомив керівник офісу президента Андрій Єрмак.

Раніше 18 таких мобільних будинків були надані Закарпатській ОВА колишнім губернатором штату Нью-Йорк Джорджем Патакі, але на прохання ОП 15 будинків опинилися на Київщині, яка постраждала внаслідок російської агресії.

Після 14-ї

Росіяни вранці обстріляли Лисичанський нафтопереробний завод. Зайнялася пожежа на 5000 кв. метрах, гасіння триває, повідомив голова Луганської ОДА Сергій Гайдай. Палива там немає. Горять залишки нафтошламу.

Це вже не перший обстріл заводу. Гайдай зазначив, що росіяни цілять у нього систематично, щоб виснажити ДСНС.

Вдень

До Києва прибула делегація грузинських парламентарів, очолювана спікером парламенту Шалвою Папуашвілі.

14-та година

Під час ранкового обстрілу російськими окупантами Києва промислової зони в Дарницькому районі Києва загинула одна людина, кількох поранених госпіталізували. Про це повідомив мер міста Віталій Кличко, який дав зрозуміти, що ППО в цьому випадку не спрацювала.

Після 12-ї

Після ранкового ракетного обстрілу Харкова росіянами загинула одна людина, ще 18 – поранені, повідомив директор обласного департаменту охорони здоров’я Максим Хаустов.

Відео:

Вдень

За минулу добу Україну залишили майже 38 тисяч громадян. Натомість понад 32 тисячі українців повернулися в країну, повідомляє Держприкордонслужба.

Напередодні

Журналіст:
– Що сталося з крейсером “Москва”?
Секретар РНБО Олексій Данілов:
– Він затонув.

Десята година

Віцепрем’єр-міністр Ірина Верещук – про гуманітарну евакуацію на 16 квітня.

Погоджено дев’ять гуманітарних коридорів:

  • Із міст Маріуполь, Бердянськ, Токмак та Енергодар – до Запоріжжя на власному транспорті.

Через погодні умови автобуси для евакуації все ще не можуть їхати цим маршрутом – розмито дорогу на ділянці маршруту між Запоріжжям та містом Василівка.

  •  Сєвєродонецьк – Бахмут (місце зборів – проспект Хіміків, 28).
  • Лисичанськ – Бахмут (місце зборів – РТІ, 40 років Перемоги, вул. Сосюри, 324)
  • Попасна – Бахмут (місце зборів – вул. Первомайська, 42)
  • Гірське – Бахмут (місце зборів – вул. Гагаріна, 13)
  • Рубіжне – Бахмут

Гуманітарні коридори на Луганщині працюватимуть за умови припинення обстрілів з боку окупаційних військ.

10:40

Україна утримує близько 700 російських військовополонених, і в росіян приблизно така сама кількість, повідомила віцепре’єр Ірина Верещук в ефірі національного телемарафону.

Десята година

Зранку російські окупанти завдали ракетних ударів із літаків Су-35 по Львівській області. Сили ППО знищили чотири крилаті ракети, повідомив голова ОВА Максим Козицький.

Дев’ята година

Мер Віталій Кличко: Під ранок Київ зазнав обстрілів. Вибухи пролунали в Дарницькому районі на околиці міста. Зараз на місці працюють рятувальники та медики. Дані про постраждалих уточнюються.

У соцмережах кияни поширюють відео з великим стовпом диму.

Росія заявила про удар по корпусах танкового заводу.

Напередодні

Посол Франції Етьєн де Понсен 15 квітня повернувся до Києва. Біля будівлі амбасади підняли французький прапор.

Ранок

Унаслідок ракетного удару по одному з сіл під Полтавою ввечері 15 квітня загинула одна людина, ще одна – поранена, повідомив голова ОВА Полтавської Дмитро Лунін.

Ранок

Внаслідок нічних обстрілів Луганщини одна людина загинула, троє поранено, перебиті газопроводи в Сєвєродонецьку та Лисичанську, повідомив голова ОВА Сергій Гайдай.

Ранок

Російська влада повідомила, що почала депортувати українців з окупованого міста Ізюм Харківської області.

РИА Новости“: “Міноборони РФ вивезло першу партію біженців із Ізюму Харківської області – близько 100 осіб. Пункт призначення – Бєлгородська область”.

Урядова інформагенція демонструє на відео та фото, як люди їдуть в автобусах та заповнюють документи для перетину кордону. Це літні люди, діти, чоловіки та жінки.

Дев’ята година

​​ОФіс генерального прокурора: через збройну агресію РФ в Україні загинули 200 дітей. Більше 360 дітей поранено.

Ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області – 117, Київській – 105, Харківській – 88, Чернігівській – 54, Херсонській – 41, Миколаївській – 40, Луганській – 36, Запорізькій області – 23.

15 квітня російські військовослужбовці обстріляли один з районів м. Харкова. Внаслідок обстрілу постраждало п’ятеро дітей, двоє з яких загинуло, серед них 7-місячний малюк.

Через бомбардування та обстріли збройними силами РФ пошкоджено 1018 закладів освіти, з них 95 зруйновано повністю.

Напередодні

Російські війська ввечері 15 квітня завдали ракетного удару по інфраструктурі аеродрому міста Олександрія Кіровоградської області, повідомив мер Сергій Кузьменко.
Тривають аварійно-рятувальні роботи.

Ранок

Президент Володимир Зеленський в інтерв’ю каналу CNN:
українська влада вважає, що під час війни загинуло від 2500 до 3000 українських військовослужбовців.

Близько 10 тисяч українських військовослужбовців отримали поранення, і “важко сказати, скільки з них виживе”.

Сьома година

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 06.00:

Основні зусилля противник зосереджує на перегрупуванні та посиленні угруповання військ, продовжує часткове блокування міста Харкова та його обстріли із застосуванням артилерії.

В районі міста Ізюм ворогом зосереджено до 22-х батальйонних тактичних груп. Основні зусилля противник зосереджує на утриманні займаних раніше позицій та досягнутих рубежів. З метою посилення угруповання на зазначеному напрямку відзначається розгортання додаткових підрозділів зі складу 35-ї загальновійськової армії.

Не виключається активізація дій противника на напрямку населених пунктів Ізюм та Барвінкове з метою виходу в тил підрозділів Об’єднаних сил у районі міста Слов’янськ.

На Донецькому і Таврійському напрямках ворог намагається утримати захоплені території. Зосереджує основні зусилля на взятті під контроль населених пунктів Попасна та Рубіжне, встановленні повного контролю над містом Маріуполь. Вживає заходів з відновлення боєздатності та поповнення боєприпасів. Намагається покращити тактичне положення. Продовжує обстріли на більшості напрямків.

На Сєвєродонецькому напрямку значних змін в обстановці не відзначено, ворог збільшив інтенсивність вогневого впливу з метою нанесення втрат, виснаження наших військ та можливої підготовки до наступальних дій.

На Попаснянському напрямку противник здійснює постійний вогневий вплив на підрозділи наших військ. Силами мотострілецьких підрозділів, у взаємодії з батальйоном однієї з приватних військових компаній, намагається покращити тактичне положення, просунутись вглиб населеного пункту Попасна. Успіху не має.

В районі міста Торецьк ворог продовжує здійснювати періодичний вогневий вплив з метою виснаження наших військ. Здійснює підготовку до активізації бойових дій в районі Авдіївки.

На Південнобузькому напрямку дії противника характеризувалися проведенням заходів з відновлення боєздатності, поповнення запасів, інженерного обладнання позицій в районах населених пунктів Любимівка, Петрівка, Хрещенівка та посилення своїх передових позицій, імовірно підрозділами мобілізаційного резерву 1-го та 2-го армійських корпусів.

Очікується, що противник продовжить ведення бойових дій з метою виходу на адміністративні кордони Херсонської області та намагатиметься відновити наступ.

В акваторії Азовського моря корабельне угруповання противника продовжує виконання завдань з блокування порту Маріуполь та здійснення вогневої підтримки на приморському напрямку.

Зважаючи на перебування в акваторії Чорного моря російських військових кораблів, озброєних крилатими ракетами морського базування “Калібр”, зберігається підвищений рівень загрози застосування окупантами ракетного озброєння по об’єктах оборонно-промислового комплексу та логістичної інфраструктури нашої держави.

Сьома година

На території Донецької та Луганської областей за минулу добу відбито 10 атак ворога. Знищено три танки, один бронетранспортер, одну одиницю спеціальної техніки, два автомобілі та три артилерійські системи противника. Захоплено один бронетранспортер загарбників, повідомляє ГШ ЗСУ.

Після першої

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний провів телефонну розмову з головою об’єднаного комітету начальників штабів США генералом Марком Міллі.

Обговорили складну безпекову ситуацію, зокрема ведення важких боїв на рубежі Харків-Ізюм, стримування російського наступу в Луганській і Донецькій областях, критичну ситуацію довкола Маріуполя, а також ракетні обстріли по всій території України.

“Я вкотре наголосив на актуальних потребах Збройних сил України в озброєнні та боєприпасах для посилення наших оборонних спроможностей.
Подякував генералу Міллі за розуміння та висловив сподівання, що завдяки допомозі партнерів нам вдасться захистити себе та весь цивілізований світ від російської агресії”, – ідеться в повідомленні у тг-каналі Залужного.

Вночі

Російські вантажівки застрягли в довгих чергах, щоб виїхати з Польщі, оскільки опівночі 16 квітня вступає в силу заборона на їхнє перебування на території блоку в рамках п’ятого санкційного пакету проти РФ.

Напередодні

Волонтер Андрій загинув, а його дружина Ольга потрапила у реанімацію у результаті обстрілу росіянами міста Лисичанськ на Луганщині.
Про це увечері 15 квітня повідомив голова обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

Він зазначив, що подружжя волонтерило з перших днів війни,  вони доставляли гуманітарну допомогу лисичанам.

Після півночі

За добу 15 квітня Збройні сили України (Повітряні сили і 93 омбр) уразили сім повітряних цілей російських окупантів:

  • один літак;
  • один вертоліт;
  • три безпілотні літальні апарати;
  • дві крилаті ракети.

Як повідомила пресслужба Командування Повітряних сил, через великі втрати російські окупанти суттєво знизили активність в українському повітряному просторі, натомість наносять удари дистанційно – балістичними та крилами ракетами.

Ударна авіація Повітряних сил під прикриттям винищувачів успішно здійснила близько 10 авіанальотів на позиції окупантів. Ударні групи штурмовиків Су-25 та бомбардувальників Су-24м на різних напрямках підтримали з повітря дії побратимів у наземних боях, завдавши рашистам суттєвих втрат.

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 35 ОБОРОНИ, 30.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 36 ОБОРОНИ, 31.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 37 ОБОРОНИ, 01.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 38 ОБОРОНИ, 02.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 39 ОБОРОНИ, 03.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 40 ОБОРОНИ, 04.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 41 ОБОРОНИ, 05.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 42 ОБОРОНИ, 06.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 43 ОБОРОНИ, 07.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 44 ОБОРОНИ, 08.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 45 ОБОРОНИ, 09.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 46 ОБОРОНИ, 10.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 47 ОБОРОНИ, 11.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 48 ОБОРОНИ, 12.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 49 ОБОРОНИ, 13.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 50 ОБОРОНИ, 14.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 51 ОБОРОНИ, 15.04.2022, тут

Що передувало
▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику величезних втрат у живій силі й техніці.

▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників, “пробуджених” диверсійних груп. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну.
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надали нові озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовилося військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила першу резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України. 24 березня Генасамблея підтримала другу подібну резолюцію (140 країн “за”).
▪️ Путін збирав сили для штурму української столиці. Але темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився. Після важких боїв у передмістях українська армія відкинула росіян від Києва. 30 березня-1 квітня ЗСУ відновили контроль над десятками населених пунктів у Київській і Чернігівській областях, окупанти відійшли зокрема і від ЧАЕС. Світу відкрилася жахлива картина звірств окупантів у Бучі та інших населених пунктах під Києвом – сотні розстріляних та закатованих цивільних мешканців.
▪️ Надалі російські війська перегруповуються для продовження наступу на Сході України та Донбасі, зосереджені зокрема на отриманні повного контролю над Маріуполем.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.