ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 50 – 14.04.2022

22:52

Флагман Чорноморського флоту Росії крейсер “Москва” затонув унаслідок ракетного удару ЗС України. Потоплення судна визнало військове керівництво РФ.

“Міноборони РФ повідомляє, що під час буксирування крейсера «Москва» в порт призначення через пошкодження корпусу, отримані під час пожежі від детонації боєзапасу, корабель втратив стійкість.
В умовах штормового хвилювання моря корабель затонув”, – йдеться в повідомленні урядового агентства “РИА Новости”.

Після 22-ї

Президент США не проти приїхати у воюючу Україну?..

Вечір

Президент Володимир Зеленський переконаний, що шансів для ведення мирних перемовин із Росією після жахливих злочинів російських окупантів у Маріуполі та населених пунктах Київщини стає дедалі менше.

В інтерв’ю ВВС він сказав: “Діалог – це один із варіантів. Всі війни так закінчувалися, або принаймні більшість із них. Це має бути все одно. Ми маємо говорити про конкретні речі, про прагматичні речі, хоч ніхто й не хоче, бо багато емоцій, ніхто не хоче просто спілкуватися…

Я користуватимуся всіма можливостями, які у мене будуть, які мені надасть ця ситуація. І я не закриваю такої можливості (діалогу). Але Буча – це закриття можливості діалогу. Буча, Бородянка, Маріуполь – закривають можливості діалогу. Проблема не в мені. Тут йдеться про Росію. У них не так багато шансів говоритиме з нами”.

 

Вдень

Спікери Сенатів Польщі та Чехії, які перебувають в Україні, та голова Верховної Ради відвідали звільнені Ірпінь, Бучу та Бородянку.

Вечір

До тимчасово окупованого Севастополя привезли 14 моряків крейсеру “Москва”, який був ушкоджений і затонув через удари українських протикорабельних крилатих ракет “Нептун”. Військовослужбовці прибули до причалу на швидкісному катері, де на них вже чекали машини швидкої допомоги. Доля решти, 496 членів екіпажу, невідома”, – написав у фейсбуці журналіст Роман Цимбалюк.

20:35

Заступник командира полку “Азов” Святослав Паламар “Калина” у відеозверненні:

“Вже понад 50 днів точаться важкі бої за Україну та за Маріуполь. Це майже 1200 годин безперервної боротьби з переважаючими силами противника. Наші бійці творять неймовірні речі, які виходять за грані можливого: знищено 46 танків, підбито – 27; підбито та знищено 69 БМП та БМД; 30 БТРів, “Тайфуни”, “Рисі”, “Тигри”, вантажні автомобілі, легкові, БПЛА, катер, літак. Поранено та вбито більше 2 тисяч одиниць ворожої піхоти. Це означає, що кожні три години підбивається ворожа техніка. А кожної години знищується до двох окупантів. Скажіть, чи є на цьому світі хоч одне місце, де точаться такі важкі запеклі бої?” – сказав “Калина”.

Він наголосив, що бої тривають у повному оточенні та без належної підтримки.

“З кожним днем боїв оборонців міста стає все менше, але вони вгризаються в бетон, вриваються в землю, стають божевільними, щоби витримати все це пекло… Ми впевнені, що нас не зрадять, що нас чекають та ми не перестаємо битися. Нам прикро слухати припущення про те, що деблокада неможлива; що ми отримали підкріплення, коли нас стає менше. Нам набридло слухати аналітиків, що прикриваються приємними словами і ллють заспокійливе на вуха українців”, – сказав Калина.

19-та година

Із вечірнього зведення Генштабу ЗСУ:

Ворог намагається завершити підготовку до наступальної операції в Східній операційній зоні, нарощує авіаційне угруповання та системи управління військами. Крім того, РФ продовжує завдавати ракетно-бомбових ударів по інфраструктурних об’єктах і житлових кварталах міст та сіл нашої держави.

На Донецькому напрямку ворог за підтримки авіації та артилерії наступає на окремих напрямках. Основні зусилля зосереджує на встановленні контролю над населеними пунктами Попасна, Рубіжне, Сєвєродонецьк і Слов’янськ, продовжує підготовку до активних дій у районах населених пунктів Слов’янськ і Барвінкове.

Противник здійснював спроби прориву нашої оборони в районах населених пунктів Рубіжне, Новотошківське і Мар’їнка. Успіху не мав. Продовжував завдавати авіаційних ударів по Маріуполю.

За наявною інформацією, у 126-й окремій бригаді берегової оборони (Перевальне) та 127-й окремій розвідувальній бригаді (Севастополь) втрати складають понад 50 відсотків особового складу.

Для ведення бойових дій на території України окупанти здійснюють підготовку додаткових підрозділів зі складу північного флоту та 8-ї загальновійськової армії південного військового округу збройних сил РФ. Для забезпечення підрозділів озброєнням і військовою технікою здійснюються заходи зі зняття з тривалого зберігання на базах та складах.

Командуванню російської армії не вдається виконати плани з мобілізації людського ресурсу у Північно-Кавказькому регіоні для участі у війні проти України. Основною причиною є небажання населення зазначеного регіону брати участь у бойових діях.

Вечір

В Олешках, на окупованій території Херсонської області,  військові РФ вивісили російський прапор на приміщенні місцевої адміністрації. Мер міста Олег Рищук попередив, що росіяни мають намір патрулювати вулиці (досі вони не надто втручалися в роботу легітимної української влади).

Вечір

Верховна Рада ухвалила заяву “Про вчинення Російською Федерацією геноциду в Україні”, повідомив у телеграмі нардеп від “Голосу” Ярослав Железняк.

Загалом парламент проголосував за понад 20 законів та кадрове питання в уряді.

Вечір

Спецслужби Росії розпочали реалізацію плану з проведення терактів на своїй території для нагнітання антиукраїнської істерії, повідомив Центр протидії дезінформації при РНБО України

Так, станом на 14 квітня на російському прикордонні сталося вже кілька “терактів”, у вчиненні яких керівництво РФ звинувачує українські диверсійно-розвідувальні групи та війська.

Пропагандистські ЗМІ, з посиланням на губернатора Курської області, заявили, що 13 квітня стався обстріл російського прикордонного наряду в Кореневському районі. В повідомленні зазначається, що обстріл відбувся з лісосмуги на українській території.

Також ФСБ РФ повідомила, що 14 квітня з боку України було обстріляно прикордонний пункт пропуску в Брянській області, внаслідок обстрілу якого було пошкоджено два автомобілі, ніхто не постраждав.

Крім того, варто додати, що 14 квітня влада Брянської області заявила про обстріл двох житлових будинків у селищі Клімово. Урядове агентство ТАСС поширює інформацію про нібито поранення сами людей, зокрема вагітної жінки та дитини.

Слідчий комітет Росії заявив, буцімто удари по селищу завдали два українські бойові вертольоти. Відомство порушило кримінальну справу, звинувативши українських військових у злочинній змові “з метою впливу на ухвалення органами влади Російської Федерації рішення про припинення проведення спеціальної військової операції”.

Напередодні стало відомо про руйнування залізничного мосту в Бєлгородській області РФ.

Як інформувала “Новинарня“, 13 квітня російське військове керівництво оприлюднило погрози завдання ракетних ударів по центрах прийняття рішень у Києві як відповідь на “диверсії” українців на території РФ.

Вдень

У смт Бородянка на Київщині при розборі завалів житлових будинків 14 квітня виявили тіла вже 4 людей, а з початку робіт – 26 загиблих під руїнами.

Після 17-ї

Голова Сенату Польщі Томаш Гродський виступив у Верховній Раді України: “Ми відбудуємо все, що зруйнували москалі…”

Після 16-ї

Окупанти вдарили по території Чернігівщини тактичною ракетою.
Як повідомила пресслужба Оперативного командування “Північ”, загарбники поцілили поруч із приватним будинком у районі міста Городня.

Вдень

Два зруйновані у Маріуполі університети продовжать свою роботу в інших містах. Маріупольський державний університет тимчасово “переїхав” до Києва, а Приазовський державний технічний університет – до Дніпра.

Вдень

Військовослужбовці Російської Федерації, якими доукомплектовують побиті у війні проти України підрозділи, отримують непридатні до використання бронежилети.

Як інформує пресслужба Головного управління розвідки МОУ, “12 березня російська залізниця доправила «новобранцям» вантаж із 5 006 одиницями бронежилетів. По прибутті вантажу з’ясувалось, що тканина бронежилетів практично повністю згнила, а металеві бронепластини проіржавіли. Бронежилети було знято з «тривалого зберігання», де вони протягом років лежали в умовах високої вологості”.

Вдень

“Люди просто так помирають”: як російський солдат перед смертю відмовляв брата не їхати на війну

СБУ оприлюднила голосове повідомлення з телефона мертвого російського солдата, яке той надіслав своєму брату. Загарбник намагався застерегти його, що звільненому чи з відкритою кримінальною справою за дезертирство ще можна жити, а з війни в Україні можна повернутися лише “грузом 200”, як, власне, і сталося.

“Здесь вообще за людей никого не считают, всем пох*й. У нас люди, бл*, просто так умирают… их тела даже не забирают. Если ты отбился от колоны просто, не туда свернул – всем пох*й, тебя никто искать не будет”.

Вдень

Як повідомила віцепрем’єр-міністр Ірина Верещук, сьогодні відбувся черговий, четвертий, обмін військовополоненими.

Обміняно п’ять офіцерів та 17 військовослужбовців рядового складу. Також звільнено вісьмох цивільних, включаючи одну жінку. Загалом сьогодні додому їдуть 30 наших громадян.

Вдень

Конструкторське бюро “Луч” прокоментувало застосування ракетного комплексу “Нептун” по ворожому кораблю.

“Протикорабельний ракетний комплекс 360МЦ “Нептун” вкотре вразив ворожий військовий корабель. 13 квітня результати влучання двох ракет Р-360 по флагману Чорноморського флоту Російської Федерації ракетному крейсеру «Москва» були настільки нищівними, що цього разу офіційні російські інформаційні джерела були вимушені визнати втрату власного корабля”, – йдеться в повідомленні розробників.
“Прийняття на озброєння та виконання серійного замовлення на комплекс 360МЦ «Нептун» – результат кропіткої праці робітників ДП «ДержККБ «Луч» та підприємств-субпідрядників. Влучний залп по флагману ворожого флоту – найвища нагорода та визнання нашої праці. Висловлюємо вдячність Збройним Силам Україну за мужність та майстерність у використанні зброї нашого виробництва!” – додали в КБ.

Вдень

Відпрацювання по російському крейсеру “Москва” – не перше ефективне застосування українських крилатих ракет “Нептун”.
Про це повідомив екссекретар РНБО Олександр Турчинов, який раніше курирував українську ракетну програму.

Запуск ракети “Нептун”. Фото: Армія.Інформ

За словами Турчинова, два тижні тому українська крилата ракета завдала удару по ще одному російському ключовому кораблю – “Адміралу Ессену”.
Протиракетні засоби “Ессена” запеленгували загрозу тільки при підльоті, відкривши загороджувальний вогонь, але навіть з пошкодженнями наша ракета нанесла кораблю значних втрат, вивівши його з бойової операції.

Вдень

Підтвердження від пресслужби Оперативного командування “Південь”:

“У Чорноморській операційній зоні протикорабельною ракетою (ПКР) “Нептун” уражений крейсер “Москва” – флагман Чорноморського флоту Росії – отримав суттєві пошкодження. Виникла пожежа. Інші одиниці корабельного угруповання намагалися надати допомогу, але шторм і потужний вибух боєзапасу перекинули крейсер, і він почав тонути”.

Вдень

Із російського полону звільнено двох українських пілотів – Івана Пепеляшка та Олексія Чижа, які потрапили до рук росіян ще 8 березня в районі села Нова Басань у Чернігівській області.

“Для наших пілотів кілька разів змінювали місце утримання, зрештою їх доправили в СІЗО російського міста Курськ, де вони перебували в камері ще 

Зараз Іван Пепеляшко та Олексій Чиж перебувають у безпеці, в госпіталі отримують отримують всю необхідну медичну допомогу.

Читайте більше

Вдень

Свіже з-під Ізюму та Балаклії Харківської області, куди напередодні заходили великі колони окупантів. Тепер їх там немає.

Ранок

Здобуті воєнною розвідкою України документи свідчать про початкові плани російських окупантів захопити столицю України.
Зокрема угруповання російських військ “Центр”, яке діяло на чернігівському та сумському напрямках, отримало завдання захопити лівобережну частину Києва, повідомляє ГУР МОУ.

Ранок

Правоохоронці оголосили підозру в державній зраді громадянинові України, що облаштовував вогневі позиції ворога в окупованій Бучі Київської області.

Як інформує пресслужба офісу генпрокурора, за даними слідства, 62-річний мешканець Кривого Рогу з 26 лютого перебував у Бучі. Під час окупації території російськими військовими він перейшов на біг ворога та, в умовах воєнного стану, здійснював публічну підтримку збройної агресії проти України. Підозрюваний закликав мешканців Бучі до покори та прийняття “русского мира”, погрожував їм фізичною розправою. Також він добровільно надавав військовим Російської Федерації інформацію про обстановку на території міста, знаходив та облаштовував для ворога вигідні вогневі позиції з метою подальшого знищення військовослужбовців Збройних сил України.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні триває. Наразі вирішується питання щодо обрання затриманому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Ранок

У тимчасово окупованому Мелітополі Запорізької області російські військові викрали близько три мільйонів гривень із поштового відділення. Кошти призначалися для виплати пенсій, повідомив військовий речник Запорізької ОВА Іван Арефʼєв.

10:30

Генеральний штаб Збройних сил України оприлюднив дані оновленої статистики втрат російських військ з початку повномасштабної агресії – станом на ранок 14 квітня:

  • особового складу – близько 19 900 (+100),
  • танків ‒ 753 (+14),
  • бойових броньованих машин ‒ 1 968 (+4),
  • артилерійських систем – 366 (+8),
  • РСЗВ – 122 (+7),
  • засоби ППО – 64,
  • літаків – 160 (+2),
  • гелікоптерів – 144 (+1),
  • автомобільної техніки – 1437 (+8),
  • кораблів /катерів – 7,
  • цистерн з ПММ – 76,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 134 (+2),
  • спеціальної техніки – 25,
  • пускових установок ОТРК/ТРК – 4.

(В дужках – зміна порівняно з даними на ранок 13 квітня)

Напередодні

Почерк окупанта

Після дев’ятої

Офіс генпрокурора: 13 квітня окупанти обстріляли житлові будинки у Немишлянському районі м. Харкова. Внаслідок обстрілу троє людей загинуло. Чотирьох мирних мешканців поранено. Пошкоджено помешкання та автівки людей.
За процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України).

9:35

Віцепрем’єр Ірина Верещук – про гуманітарну евакуацію.

На 14 квітня погоджено 9 гуманітарних коридорів:

  • із міст Маріуполь, Бердянськ, Токмак та Енергодар – до Запоріжжя на власному транспорті;
  • Сєвєродонецьк – Бахмут (місце зборів – проспект Хіміків, 28);
  • Лисичанськ – Бахмут (місце зборів – РТІ, 40 років Перемоги, вул. Сосюри, 324);
  • Попасна – Бахмут (місце зборів – вул. Первомайська, 42);
  • сел. Гірське – Бахмут (місце зборів – вул. Гагаріна, 13);
  • Рубіжне – Бахмут.

8:30

Кількість дітей, які загинули внаслідок обстрілу залізничного вокзалу м. Краматорськ росіянами, збільшилася до семи. В лікарні померли ще дві дитини, інформує Офіс генпрокурора вранці 14 квітня.
Таким чином, загальне число загиблих після ракетного удару росіян зросло до 59.

За даними ОГП, загалом уже понад 548 дітей постраждали в Україні внаслідок збройної агресії Російської Федерації після 24 лютого.
При цьому 197 дітей загинуло та більше 351 отримали поранення різного ступеню тяжкості.

Ці дані не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

Після сьомої

У Харківській області група Сил спецоперацій ЗСУ підірвала міст з ворожою технікою, що прямувала в район міста Ізюм.

“Підрив мосту разом із російською технікою здійснили згідно визначеного задуму, знищивши усю ворожу колону. Підірвавши міст із росіянами, наші оператори за допомогою БПЛА підтвердили ураження цілі. Після цього справу довершили наші колеги із Сил оборони України”, – заявили в пресслужбі ССО.

Сьома година

На території Донецької та Луганської областей захисниками України минулої доби відбито вісім атак ворога, знищено танк, чотири одиниці броньованої та шість автомобільної техніки, а також одну артилерійську систему противника. Підрозділами зенітних ракетних військ збито два ворожих винищувачі, – зі зведення ГШ.

Сьома година

Зі зведення Генерального штабу Збройних сил України на 6:00:

“Ворог продовжує нарощування авіаційного угруповання поблизу східного кордону нашої держави, посилює артилерійські підрозділи, оптимізує наявні системи управління, розвідувального та медичного забезпечення.
Зберігається постійна загроза застосування противником ракетного озброєння по всій території України.
Окупанти продовжують завдавати систематичних ракетно-бомбових ударів по об’єктах військової та цивільної інфраструктури у Харківській, Донецькій та Запорізькій областях.

На Слобожанському напрямку противник проводить розвідку ймовірних напрямків наступу, нарощує систему розвідки, управління та медичного забезпечення. Продовжує частково блокувати місто Харків та здійснює обстріли міста з артилерії, проводить перегрупування підрозділів та поповнення запасів.

На Донецькому і Таврійському напрямках ворог вів бойові дії в районах Слов’янська, Попасної та Курахового та штурмові дії у місті Маріуполь. Успіху не мав. Тривають бої.
За рахунок окремих підрозділів 2-ї загальновійськової армії Центрального військового округу здійснюється посилення угруповання ворога в районі Сєверодонецька.

На тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей продовжується проведення примусових мобілізаційних заходів. Так, у місті Горлівка, проводяться щоденні обходи приватних та багатоквартирних кварталів.
Крім того встановлено, що російське командування поставило завдання мобілізувати 60-70 тисяч осіб на території так званої “ДНР”. Однак вказані показники були виконані лише на 20%.

На Південнобузькому напрямку противник вживає заходів з відновлення боєздатності, поповнення боєприпасів, проводить заходи з інженерного обладнання позицій. Здійснює вогневий вплив на підрозділи наших військ.
Ворог веде бойові дії в районі Олександрівки. Намагається відновити наступ із метою повернення втрачених позицій в районі Осокорівки.

Напередодні

Сполучені Штати Америки доставили в Україну “значну кількість” дронів-камікадзе Switchblade. Про це 12 квітня повідомила пресслужба міністерства оборони США.

Напередодні

Українські воїни знищили російську реактивну систему залпового вогню БМ-21 “Град” за допомогою протитанкового ракетного комплексу FGM-148 Javelin.

Друга година

Міноборони Росії визнало ураження флагмана Чорноморського флоту РФ – крейсера “Москва” в Севастополі..

“Внаслідок пожежі на ракетному крейсері “Москва” здетонував боєзапас, корабель отримав серйозні ушкодження. Екіпаж повністю евакуйовано, причини пожежі встановлюються”, – таке повідомлення МО РФ передала урядова агенція “РИА Новости”.

Як інформувала “Новинарня“, ввечері 13 квітня українські джерела повідомили про серйозне ураження ракетного крейсера “Москва” двома ракетами “Нептун”.

Напередодні

Офіційне визнання дій російських військ в Україні геноцидом займе чимало часу, проте з високою вірогідністю таке рішення буде прийнято, – заступник держсекретаря США з політичних питань Вікторія Нуланд в інтерв’ю CNN.

Вона зазначила, що президент Байден, назвавши дії РФ геноцидом “говорив від душі, коли назвав те, що ми бачимо в Україні геноцидом, скоєним Російською Федерацією та її армією… Але я збираюся передбачити, що те, що президент Байден назвав, — це те, що ми в кінцевому підсумку, ймовірно, отримаємо, коли зможемо зібрати всі ці докази. Адже, те, що відбувається там, не є випадковістю. Це навмисне рішення Росії знищити Україну та її мирне населення”.

Вночі

Франція вже надала Україні військову допомогу на 100 млн євро та планує нові поставки.
Як повідомляє BFMTV, про це оголосила міністерка оборони Флоранс Парлі після розмови з українським колегою Олексієм Резніковим.

Вночі

Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо вважає, що російську агресію проти Україні варто називати “геноцидом“. Як передає AFP, таку заяву Трюдо зробив під час спілкування із журналістами у Квебеку.

“На мою думку, абсолютно правильно, що все більше людей використовують слово геноцид у зв’язку з тим, що робить Росія, та з тим, що робить Володимир Путін”, – заявив Трюдо.

Таким чином, він став черговим західним лідером (після Дуди, Байдена та ін.), який назвав загарбницькі дії військ РФ “геноцидом”.

Вночі

Мобілізований військовослужбовець ЗС Росії Олег Карасьов телефоном розповів дружині про те, які вказівки отримали російські військові щодо подальших дій в Україні: “Путін сказав, якщо до 10 травня ніх***я не зробимо, то все з землею рівняти”. Про це інформує пресслужба ГУР МОУ, поширюючи запис на YouTube.

Зазначається, що в рамках роботи Міжвідомчого координаційного центру при Головному управлінні розвідки Міноборони, за участі Національної поліції України, отримано чергові перехоплення розмов військовослужбовців противника, які розкривають плани російського командування щодо війни в Україні.

За словами Карасьова, є розпорядження щодо Луганщини: “Рубіжне ще намагаємось «звільнити», а Лисичанськ і Сєвєродонецьк із землею зрівнюємо. Не будемо намагатись. Наші контрактники ні х…я просунутися не можуть. Позасідали [ЗСУ] так, що кожен день із танків і зі всієї х***і, а їм пох***й. Наших стріляють кожного дня”.

“Ця розмова підтверджує, що РФ цілеспрямовано перейшла до тактики знищення українських міст та злочинів проти мирного населення за прямою вказівкою вищого військово-політичного керівництва країни, зокрема президента Путіна”, – заявили в ГУР.

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 35 ОБОРОНИ, 30.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 36 ОБОРОНИ, 31.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 37 ОБОРОНИ, 01.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 38 ОБОРОНИ, 02.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 39 ОБОРОНИ, 03.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 40 ОБОРОНИ, 04.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 41 ОБОРОНИ, 05.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 42 ОБОРОНИ, 06.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 43 ОБОРОНИ, 07.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 44 ОБОРОНИ, 08.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 45 ОБОРОНИ, 09.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 46 ОБОРОНИ, 10.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 47 ОБОРОНИ, 11.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 48 ОБОРОНИ, 12.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 49 ОБОРОНИ, 13.04.2022, тут

Що передувало
▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику величезних втрат у живій силі й техніці.

▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників, “пробуджених” диверсійних груп. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну.
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надали нові озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовилося військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила першу резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України. 24 березня Генасамблея підтримала другу подібну резолюцію (140 країн “за”).
▪️ Путін збирав сили для штурму української столиці. Але темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився. Після важких боїв у передмістях українська армія відкинула росіян від Києва. 30 березня-1 квітня ЗСУ відновили контроль над десятками населених пунктів у Київській і Чернігівській областях, окупанти відійшли зокрема і від ЧАЕС. Світу відкрилася жахлива картина звірств окупантів у Бучі та інших населених пунктах під Києвом – сотні розстріляних та закатованих цивільних мешканців.
▪️ Надалі російські війська перегруповуються для продовження наступу на Сході України та Донбасі, зосереджені зокрема на отриманні повного контролю над Маріуполем.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.