ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 46 – 10.04.2022

Перед північчю

Наступний тиждень буде не менш важливим, ніж цей та попередні. Очікується масштабний наступ росіян на сході, ракетні й авіаудари, заявив президент Володимир Зеленський у зверненні наприкінці доби 10 квітня.

“Він буде такий же напружений і ще більш відповідальний. Росія буде ще більше боятися. Боятися програти. Боятися, що правду доведеться визнавати”, – сказав глава держави.

Російські війська перейдуть до ще більш масштабних дій на сході нашої держави. Можуть використовувати проти нас іще більше ракет, іще більше авіабомб. Але ми готуємося до цих їхніх дій. Ми будемо відповідати. Будемо ще активніше забезпечувати Україну зброєю. Будемо активнішими на міжнародній арені. Будемо ще більш активні інформаційно”, – заявив Зеленський.

Після 23-ї

Із Миколаєва повідомили, що в місті пролунав вибух.

“Наразі поранений охоронець від розбитого скла після великого вибуху. Уточнюємо, спрацювала ППО чи долетіло все-таки”, – написав голова ОВА Віталій Кім.

О 23:43 він додав, що пожежа лісу, яка сталася внаслідок вибуху, ліквідована.

Вечір

В уряді Словаччини підтвердили інформацію про перемовини між Братиславою і Києвом щодо продажу самохідних артилерійських установок “Zuzana 2”.

Як повідомляє Reuters, про це сказав міністр оборони Словаччини Ярослав Над після публікацій у пресі на цю темую

Вдень

Президент Зеленський підписав указ про утворення Костянтинівської міської військової адміністрації Краматорського району Донецької області.

Вечір

Канцлер Австрії Карл Негаммер збирається в понеділок, 11 квітня, відвідати Росію. Метою візиту названа спроба “наведення мостів”.

Напередодні, 9 квітня, Негаммер перебував у Києві, зустрічався з українським керівництвом, відвідував місце воєнних злочинів РФ – Бучу.

За даними джерел, Нехаммер сподівається в Росії “спробувати все, щоб хоч трохи наблизитися до миру” – він вважає, що для цього потрібні не лише телефонні дзвінки, а й особисті зустрічі.

Після 21-ї

Деякі закордонні гості відвідують Україну непублічно. Зокрема у суботу відбувся неафішований візит колишнього міністра оборони США, заявив секретар РНБО Олексій Данілов в ефірі національного телемарафону.

Після 20-ї

Віцепрем’єр Ірина Верещук – про результати роботи гуманітарних коридорів 10 квітня:

За сьогодні евакуйовано 2 824 людини.

Із Маріуполя та Бердянська на власному транспорті та автобусах для евакуації до Запоріжжя доїхали 2622 людини, з них 213 – маріупольці, 2409 – мешканці міст Запорізької області (Пологи, Василівка, Бердянськ та Мелітополь).

Із міст Лисичанськ, Сєвєродонецьк, Рубіжне, Кремінна та Попасна, що на Луганщині, попри постійні порушення режиму тиші окупантами, сьогодні вдалося евакуювати 202 людини.

“Колони автобусів, які сьогодні зранку виїхали із Запоріжжя для евакуації людей з Бердянська, Токмака та Енергодара, утримуються окупаційними військами на блокпості у Василівці. Втім, ми продовжуватимемо прориватись до наших людей”, – заявила Верещук.

Після 20-ї

Із резервного фонду направили перший мільярд гривень на відбудову звільнених від російських військ територій. Про це повідомив прем‘єр-міністр України Денис Шмигаль.

Кошти підуть на ліквідацію наслідків воєнних дій та першочергове відновлення інфраструктури в такі регіони:

  • Київська область – 400 мільйонів гривень;
  • Чернігівська область – 250 мільйонів гривень;
  • Сумська область – 250 мільйонів гривень;
  • Житомирська область – 100 мільйонів гривень.

19:20

За оновленими даними, внаслідок ракетного удару військ РФ по залізничному вокзалу Краматорська 8 квітня 57 людей загинули, 109 були поранені, – голова ДонОВА Павло Кириленко.

Вечір

9 квітня снаряд окупантів вдруге влучив у цистерну з азотною кислотою в Рубіжному на Луганщині.
“Радіо Свобода” опублікувало відео з дрону, на якому видно, як горіла азотна кислота.

Вечір

Голова Київської ОВА Олександр Павлюк:
Влада закликає поки не повертатися до звільнених населених пунктів Київщини. Все ще зберігається велика небезпека для людей.
Уже знешкоджено близько 11 тисяч вибухонебезпечних предметів. Розмінування території триває.
Проводяться роботи з відновлення електромереж, зв’язку. Біля Ірпеня зводиться декілька тимчасових насипних мостів.

Вечір

Внаслідок російських ракетних ударів по Дніпру постраждали шестеро рятувальників ДСНС,  повідомив голова Дніпропетровської облради Микола Лукашук.

“Підрозділ рятувальників потрапив під ворожий ракетний обстріл, коли розбирав завали на місці ранкової атаки. У нас шестеро поранених рятувальників. Вони у лікарнях. Одна дівчина важка, її зараз оперують”, – зазначив Лукашук.

Вдень

Зі слів російського омбудсмана Тетяни Москалькової, під час обміну полоненими 9 квітня, крім військовослужбовців, Україна віддала чотирьох співробітників “Росатому”. Вони прилетіли до РФ уранці в неділю.

16:45

Звернення заступника командира полку “Азов” капітана Святослава Паламара “Калини” з блокадного міста Маріуполя.

“Захисники Маріуполя роблять неможливе і ви маєте це розуміти. І ви маєте теж робити неможливе, особливо ті, хто так само вірні присязі. Відкинути скорботу, повернути місто, перемогти. Заради тих, хто вже віддав за цю перемогу життя. Маріуполь – Україна!”

Після 16-ї

Туреччина не пропускатиме військові кораблі країн, які перебувають у стані війни, відповідно до міжнародного права (конвенції Монтре 1936 року). Про це заявив міністр оборони країни Хулусі Акар.

Заборона спрямована насамперед проти РФ, яка відтак не має чим посилити існуюче угруповання в Чорному морі.

16-та година

Перший за століття (із 1917 року) зовнішній дефолт рф виглядає фактично неминучим — зокрема, Казначейство РФ припинило виплати доларових боргів із рахунків росії в американських банках, — Bloomberg.

Вдень

Пресслужба Командування ДШВ підтвердила вдале полювання на російський безпілотник “Орлан” із використанням британського ПЗРК Starstreak, уточнивши, що збито другий збитий “Орлан” за два дні.

“На Харківщині підрозділ протиповітряної оборони 95 одшбр із ПЗРК британського виробництва Starstreak успішно знищив черговий російський БПЛА “Орлан-10”.
Слід відзначити, що це вже другий збитий багатоцільовий безпілотний авіаційний комплекс “Орлан-10” рашистів. Перший БПЛА такого типу був збитий вчора”, – сказано в повідомленні.

У пресслужбі ДШВ зазначили, що на поширеному відео зафіксовано перше (9 квітня) бойове застосування ПЗРК Starstreak в бойових умовах саме підрозділом Десантно-штурмових військ Збройних сил України.

КДШВ оприлюднило фото, на якому показано й залишки збитого 10 квітня БПЛА  росіян.

Бійці 95-ї бригади оглядають залишки збитого безпілотника “Орлан-10” на Харківщині. Фото: КДШВ

Вдень

Росіяни спробували зімітувати антиукраїнську акцію в окупованій Каховці Херсонської області. Вивели на площу “аж” 30 людей під триколорами – на противагу багатотисячній акції, що відбулася в місті 6 березня.

Вдень

Під час рейду у звільнених населених пунктах на Київщині 9 квітня патрулі Нацгвардії України виявили, крім іншого, 90 ящиків танкових снарядів, про що повідомила пресслужба НГУ.

Звіт щодо виявленої зброї:
м. Гостомель – постріли до РПГ – 46 шт., боєприпаси для танку – 90 ящиків (180 штук), набої 7,62 мм – 430 шт.
м. Ірпінь – набої 7,62 мм – 26 шт., магазин до СВД – 1 шт., граната РГО із запалом – 1 шт., сигнальні ракети НБЛ35 – 2 шт.
м. Буча – набої 12,7 мм – 70 шт.
смт Макарів – набої 7,62 мм – 130 шт.
смт Бородянка – набої 9 мм – 40 шт.

Вдень

“Сьогодні вранці ми маємо 1 222 загиблих тільки в Київській області. Звичайно, те, що ми бачили на місцях у всіх регіонах України, – це воєнні злочини, злочини проти людяності, і ми робимо все, щоб це виправити”, – заявила в коментарі Sky News генеральний прокурор Ірина Венедіктова.

Близько 15-ї

“Херсон – це Україна!”

Відео з великої демонстрації херсонців проти російської окупації:

Вдень

Зенітний ракетний підрозділ Повітряних сил ЗС України збив російський винищувач-бомбардувальник Су-34, який намагався атакувати Миколаїв. Про це у зведенні станом на 12-ту годину повідомив речник оперативного командування “Південь”.

Зазначено також, що загальні втрати ворога “тільки за цю ніч склали 70 орків і 7 одиниць техніки”.

Вдень

На селекторній нараді в ОП обговорили прогнозований вплив 5-го пакету санкцій Європейського Союзу щодо Росії та напрацювання пропозицій від України для 6-го пакету санкцій.

Також обговорили необхідні дипломатичні зусилля для нарощування оборонної підтримки України та задля посилення санкційного тиску на Росію.

У нараді взяли участь – в порядку постідовності в повідомленні ОП – керівник офісу глави держави Андрій Єрмак, прем’єр-міністр Денис Шмигаль та члени уряду, головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, керівники силових відомств і РНБО.

Після 14-ї

“Суспільне” повідомляє про постріли та розгін росіянами мирної акції в окупованому Херсоні. Наразі не відомо, чи є травмовані та затримані.

Вдень

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав науковців з усього світу дослідити причини звірств російської армії в Бучі на Київщині.

“Буча сталася не за один день. Протягом багатьох років російські політичні еліти та пропаганда розпалювали ненависть, дегуманізували українців, плекали відчуття російської переваги та закладали підґрунтя для цих звірств. Я закликаю науковців з усього світу досліджувати, що призвело до [розстрілів і катувань сотень цивільних людей у] Бучі”, – написав Кулеба у твіттері.

14:30

Голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко – про ракетні обстріли території області росіянами:

“На жаль, орки зачастили сьогодні зі своїми атаками. У нас знову “прильоти”.
У Звонецькому поцілили в інфраструктурний об‘єкт. Там зараз працюють рятувальники. Дані про руйнування та кількість жертв уточнюємо.
І повторна атака на аеропорт у Дніпрі. Від нього вже не лишилося живого місця. Зруйнований і сам аеропорт, і інфраструктура поряд. А ракети летять і летять. Кількість постраждалих з’ясовуємо”.

Після 13-ї

Папа Римський Франциск закликав до великоднього перемир’я в Україні.

Ранок

Збройні сили України на Харківщині вночі відбили колону російської бронетехніки, яка рухалася з території РФ на південь, у бік Ізюма.

Про це повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Ранок

Підрозділ протиповітряної оборони 95-ї окремої десантно-штурмової бригади ЗСУ знищив російський БПЛА “Орлан”. Ураження відбулося за допомогою переносного зенітного ракетного комплексу Starstreak, отриманого нещодавно від Великої Британії.

Десантники поширили в мережі відео із влучним пострілом (увага, ненормативна лексика!):

11:45

Голова Київської ОВА Олександр Павлюк:

  • У звільнених від загарбника населених пунктах Бучанського, Вишгородського та Броварського районів сили оборони продовжують зачистку та розмінування.
  • Комунальні служби продовжують відновлювати критичну інфраструктуру, розчищати вулиці та завали будівель.
  • Продовжуються роботи з розчистки Житомирської траси та зведення тимчасових насипних мостів через річку Ірпінь.
    У районі селища Романівка міст вже майже готовий. Його звели за 6 днів.
    Біля села Стоянка роботи зі зведення насипного мосту потребують більше часу і будуть закінчені незабаром.
    Одночасно проходять роботи з демонтажу знищеного загарбниками мосту на Житомирській трасі.

10:30

Генеральний штаб ЗСУ оприлюднив дані оновленої статистики втрат російських військ з початку повномасштабної агресії – станом на ранок 10 квітня:

  • особового складу – близько 19 300 (+200),
  • танків – 722 (+17),
  • бойових броньованих машин – 1 911 (+16),
  • артилерійських систем – 342 (+7),
  • РСЗВ – 108,
  • засобів ППО – 55,
  • літаків – 152 (+1),
  • гелікоптерів – 137 (+1),
  • автомобільної техніки – 1 384 (+21),
  • кораблів /катерів – 7,
  • цистерн з ПММ – 76,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 112,
  • спеціальної техніки – 25,
  • пускових установок ОТРК/ТРК – 4.

(У дужках – зміни порівняно з ранком 9 квітня).

Після десятої

У Харкові надзвичайники 9 квітня врятували кота. Він два тижні просидів у зруйнованій 5-поверхівці в Індустріальному районі, заблокований за диваном у квартирі на 4-му поверсі.

Рятувальники дістали перелякану тварину з-під завалу та передали одній із мешканок будинку. Тепер кіт у безпеці, нагодований та чекає на своїх господарів.

Ранок

Ювенальні прокурори: щонайменше 177 дітей загинули внаслідок збройної агресії РФ в Україні

Більше 336 дітей отримали поранення.

Ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях, зазанчають в ОГП.

Ранок

На супутникових знімках компанії Maxar від 8 квітня видно, як у Харківській області російський військовий конвой завдовжки 8 миль рухається від кордону на південь у районі смт Великий Бурлук, – CNN.

Після дев’ятої

Віцепрем’єр Ірина Верещук – про гуманітарну евакуацію 10 квітня

На сьогодні погоджено 9 гуманітарних коридорів:

  • Маріуполь — Запоріжжя
    на власному транспорті
  • Бердянськ — Запоріжжя
    на власному транспорті та автобусах
  • Токмак — Запоріжжя
    на власному транспорті та автобусах. Місце зборів: вул. Шевченка, 5
  • Енергодар — Запоріжжя
    на власному транспорті та автобусах
  • Сєвєродонецьк — Бахмут
    Місце зборів: проспект Хіміків, 28
  • Лисичанськ — Бахмут
    Місце зборів: РТІ, 40 років Перемоги, вул. Сосюри, 324
  • Попасна — Бахмут
    Місце зборів: вул. Первомайська, 42
  • Рубіжне — Бахмут
  • Гірське — Бахмут
    Місце зборів: вул. Гагарина, 13

Після дев’ятої

Голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко: “Маю і гарну новину. Вночі над Дніпропетровщиною наші військові збили два ворожі безпілотники”.

Напередодні

Кабінет Міністрів рішенням від 9 квітня призначив заступником міністра оборони Дениса Шарапова, який досі був першим заступником міністра з питань стратегічних галузей промисловості, а раніше – заступником гендиректора “Укрспецекспорту”. Його називають близьким до керівника ОП Андрія Єрмака, колишнім бізнес-партнером.

Після восьмої

У Дніпрі ворожими ракетними ударами знищено інфраструктурний об’єкт, є один постраждалий, повідомив голова ОВА Валентин Резніченко.

У Павлоградському районі ракета поцілила у промисловий об’єкт та зруйнувала приміщення, а в Дніпровському районі згоріла будівля фермерського господарства.

Після сьомої

На Луганщині російські війська обстріляли школу та дві багатоповерхівки в Сєвєродонецьку, врятовано двох літніх людей. В одному з під’їздів вщент вигоріли квартири із першого до п’ятого поверху, – голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Сьома година

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 6:00:

Противник намагається прорвати оборону підрозділів Збройних Сил України у районі міста Ізюм та встановити повний контроль над містом Маріуполь. Також окупанти здійснюють спроби покращити тактичне положення своїх підрозділів на Миколаївському напрямку.

На Слобожанському напрямку ворог продовжує часткове блокування міста Харкова, здійснює обстріли міста з використанням реактивних і ствольних артилерійських систем та мінометів. Окупанти переміщують додаткові підрозділи до міста Ізюм для посилення угруповання на вказаному напрямку.

У Донецькому і Таврійському операційних районах ворог здійснює артилерійські та мінометні обстріли на більшості напрямків. Проводить штурмові дії в місті Маріуполь, завдає авіаційних ударів, намагається захопити центральну частину міста.

На Південнобузькому напрямку противник укотре намагався встановити контроль над населеним пунктом Олександрівка (південь Херсонської області). Успіху не мав. Втратив до ротної тактичної групи особового складу та техніки.

Російські окупанти продовжили обстрілювати з артилерії Нововоронцовку, Мар’янське, Новогригорівку та Шевченкове.

Сьома година

На території Донецької та Луганської областей нашими воїнами за минулу добу відбито вісім атак ворога, знищено чотири танки, вісім одиниць броньованої та сім одиниць автомобільної техніки противника.

Напередодні

Борис Джонсон у вагоні українського поїзда:

00:40

Командування Повітряних сил відзвітувало про роботу ППО за попередню добу.

9 квітня протиповітряною обороною Повітряних Сил, Сухопутних військ та Десантно-штурмових військ уражено щонайменше 13 повітряних цілей російських окупантів:

  • 3 літаки;
  • 1 вертоліт;
  • 5 безпілотних літальних апаратів;
  • 4 крилаті ракети.

Напередодні

Американська гуманітарна організація Direct Relief повідомила, що передала Україні 220 тисяч ампул препарату атропін, який є антидотом при хімічній атаці зарином і може пом’якшити наслідки ураження цим нервово-паралітичним газом.

Раніше секретар РНБО Олексій Данілов заявляв про небезпеку підготовки росіянами хімічної атаки проти українців і повідомляв, що медики пройшли навчання, як діяти в такій ситуації.

Напередодні

24-та окрема механізована бригада імені Короля Данила показала, як працює самохідний артилерійський дивізіон САУ (самохідних артустановок) у Луганській області.

Відео журналістів Стаса Кухарчука і Сергія Дубініна:

Напередодні

У так званій “ДНР” визнали неправомірною діяльність Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. Згідно з “розпорядженням” “Держкомітету оборони ДНР” перебування СММ ОБСЄ на території “республіки” визнано небажаним.

До 30 квітня співробітники СММ зобов’язані вивезти майно організації, виконати всі фінансові зобов’язання перед “резидентами” самопроголошеного утворення і залишити територію “ДНР”.

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 35 ОБОРОНИ, 30.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 36 ОБОРОНИ, 31.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 37 ОБОРОНИ, 01.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 38 ОБОРОНИ, 02.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 39 ОБОРОНИ, 03.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 40 ОБОРОНИ, 04.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 41 ОБОРОНИ, 05.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 42 ОБОРОНИ, 06.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 43 ОБОРОНИ, 07.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 44 ОБОРОНИ, 08.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 45 ОБОРОНИ, 09.04.2022, тут

Що передувало
▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику величезних втрат у живій силі й техніці.

▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників, “пробуджених” диверсійних груп. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну.
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надали нові озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовилося військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила першу резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України. 24 березня Генасамблея підтримала другу подібну резолюцію (140 країн “за”).
▪️ Путін збирав сили для штурму української столиці. Але темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився. Після важких боїв у передмістях українська армія відкинула росіян від Києва. 30 березня-1 квітня ЗСУ відновили контроль над десятками населених пунктів у Київській і Чернігівській областях, окупанти відійшли зокрема і від ЧАЕС. Світу відкрилася жахлива картина звірств окупантів у Бучі та інших населених пунктах під Києвом – сотні розстріляних та закатованих цивільних мешканців.
▪️ Надалі російські війська перегруповуються для продовження наступу на Сході України та Донбасі, зосереджені зокрема на отриманні повного контролю над Маріуполем.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.