ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 49 – 13.04.2022

Після 23:30

Зі звернення президента Володимира Зеленського:

“Західну санкційну політику розглянула сьогодні  група міжнародних експертів під керівництвом Майкла Макфола і Андрія Єрмака. Група працює вже три тижні. Складається з міжнародних та українських експертів, які займаються оцінкою введених санкцій і того, як росія намагається їх обійти. Групою підготовлені конкретні пропозиції, як можна прибрати санкційні лазівки”.

“Говорив сьогодні з президентом США Байденом. Серед тем розмови – притягнення до відповідальності усіх російських військових і командирів, які скоїли воєнні злочини. Міжнародна співпраця для цього. Обговорили новий пакет оборонної підтримки України. Домовились. На 800 мільйонів доларів. Зброя, боєприпаси, інша допомога. Артилерійські системи, бронетранспортери, гвинтокрили. Також домовилися про посилення санкцій проти Росії”.

Вечір

Адміністрація президента США більше ділитиметься з Україною даними розвідки, які допоможуть ЗСУ вражати цілі російських окупантів, та надає значну кількість важких озброєнь. Про це інформує Wall Street Journal з посиланням на джерела в Пентагоні.

Зазначається, що адміністрація Джо Байдена значно розширить передачу своїх розвідувальних даних, які вона надає українським силам, щоб вони могли націлюватися на військові частини РФ, зокрема на окупованому Донбасі та в Криму. Це частина підтримки США, яка також включає новий пакет допомоги із важчим озброєнням.

Нові вказівки розвідки з’явилися після того, як Білий дім заявив, що направить до Києва додаткову військову допомогу на 800 мільйонів доларів, включаючи артилерію, бронетранспортери та гелікоптери.
Це має допомогти українським військовим стримати великий наступ Росії на Сході, що може розгорнутися найближчими днями.

Вечір

Президент Литви Гітанас Науседа вказав на контрпродуктивність ідеї Володимира Зеленського щодо створення іншої структури для безпекових гарантій, яка стала б альтернативою НАТО.

“Я вірю в НАТО. Будь-які спроби створити щось паралельне, аналогічне можуть призвести до конкуренції між такими організаціями. Це нас розділить, розпорошить наші сили. Ми не можемо дозволити собі таку розкіш. Тому нам потрібна єдність”, – заявив президент Литви на пресконференції в Києві, коментуючи ідею про створення альтернативної системи безпекових гарантій.

Вечір

13 квітня президент Володимир Зеленський підписав два укази про нагородження званнями Героїв України. Найвищих відзнак удостоєні троє воїнів – два офіцери та солдат.

Відповідно до указу №237/2022, нагороджені:

  • Гарбуз Олександр Русланович – солдат (посмертно)
  • Ступак Юліан Юрійович – лейтенант (посмертно)

Відповідно до указу №235/2022, нагороджений:

  • Васильєв Дмитро Миколайович – підполковник (посмертно).

Після 22-ї

Голова Одеської обласної військової адміністрації Максим Марченко підтвердив інформацію про ракетне ураження Збройними силами України флагмана Чорноморського флоту РФ – ракетного крейсера “Москва”.

“Підтвердили, що ракетний крейсер “Москва” сьогодні пішов саме туди, куди його послали наші прикордонники на острові Зміїний! Ракети “Нептун”, які стоять на сторожі Чорного моря, завдали російському кораблю дуже серйозних пошкоджень. Слава Україні!” – написав Марченко в телеграмі.

“Так”, – написав також у твіттері директор фонду “Повернись живим” Тарас Чмут.

Вечір

Збройні сили України ліквідували командира полку Таманської дивізії ЗС РФ підполковника Дениса Межуєва.

Про смерть офіцера пишуть колеги в російських соцмережах – “погиб в бою”.

Він був командиром елітного 1-го гвардійського мотострілецького Севастопольського Червонопрапорного ордена Олександра Невського полку імені 60-річчя СРСР 2-ї гвардійської мотострілецької Таманської дивізії Сухопутних військ.

21-ша година

Керівник офісу президента Андрій Єрмак переконаний, що росіяни вчиняли провокації на кордоні та на своїй території, щоби створити привід для ескалації та ракетних ударів по мирному населенню в Україні. Про це він написав у своєму тг-каналі.

“Власними провокаціями Росія готує привід для чергових погроз. Вже заговорили про можливі ракетні удари по Києву. Ми готові до будь-яких сценаріїв, і жоден російський не спрацює. Кремль вже довів, що вміє воювати лише з мирним населенням, яке не здатне їм відповісти. За всі злочини Росія відповідатиме перед міжнародним трибуналом у майбутньому”.

Раніше цього дня російське військове керівництво оприлюднило погрози завдання ракетних ударів по центрах прийняття рішень у Києві як відповідь на “диверсії” українців на території РФ.

Вечір

Голова Служби безпеки України Іван Баканов заявив, що спецоперація із затримання лідера проросійської партії “Опозиційна платформа – За життя” та підозрюваного в держзраді нардепа Віктора Медведчука була складна і небезпечна для її учасників; Медведчук намагався тікати через Придністров’я за сприяння ФСБ РФ.

Служба безпеки поширила зізнання охоронця Медведчука, який розповів, як його патрон готував втечу, перебуваючи в районі вулиці Медвинської в Києві (Совки).

19-та година

Війська Російської Федерації перебувають у готовності до наступальних дій на Донецькому і Таврійському напрямках, повідомила пресслужба Генерального штабу ЗСУ у вечірньому зведенні.

Ворог продовжує зосереджувати основні зусилля на захопленні окремих кварталів міста Маріуполя та завдавати авіаційних ударів, намагається проводити штурмові дії в районах населених пунктів Сєверодонецьк, Рубіжне та Попасна.

На Південнобузькому напрямку противник проводить повітряну розвідку з метою виявлення підрозділів Збройних Сил України.

На Слобожанському напрямку триває часткове блокування ворогом Харкова. У зв’язку з неможливістю його захоплення, збройні сили РФ продовжують артилерією знищувати інфраструктуру міста.

На деяких зайнятих територіях Харківської області ворог вивів з ладу мережу стільникового зв’язку. Російські окупанти здійснюють агресивний інформаційно-психологічний вплив на населення. Він, здебільшого, спрямований на спроби переконання у безперспективності боротьби проти російських окупаційних військ.

Вдень

Зустріч президентів Польщі, Литви, Латвії та Естонії з Володимиром Зеленським у Маріїнському палаці.

Вдень

Україну вдруге впродовж місяця відвідав прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан, який розслідує воєнні злочини РФ під час повномасштабного вторгнення. Хан і генпрокурор Ірина Венедіктова відвідали місто Буча, де окупантами були вбиті кілька сотень мирних жителів.

Після 18-ї

Як інформує пресслужба Головного управління розвідки Міноборони України, в тимчасово окупованому Мелітополі в період з 20 березня по 12 квітня ліквідовано 70 військовослужбовців РФ під час нічних “патрулювань”. Серед них були загарбники, в тому числі “кадирівці”.

Причина смерті нічних “патрульних” під час комендантського часу – ножові та вогнепальні поранення.

“Є дані, що це наслідок роботи українського руху опору Мелітополя. Наразі підрозділи окупаційних військ не досягли результатів щодо пошуку осіб, причетних до знищення військовослужбовців РФ”, – зазначила пресслужба ГУР МОУ.

Вдень

У Сумській області окупанти вбили більше сотні цивільних, пошук зниклих продовжується. Збитки внаслідок знищення місцевої інфраструктури перевищили 10 мільярдів гривень, повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.

Після 17-ї

Президент Володимир Зеленський озвучив перелік важкого озброєння, яке необхідне Україні, щоб зупинити Російську Федерацію.

 

Зараз Україні терміново потрібна важка артилерія, важка бронетехніка, системи протиповітряної оборони та літаки. Йдеться про:

  • артилерійські установки (калібр 155 мм) і боєприпаси;
  • артилерійські снаряди (калібр 152 мм), якомога більше;
  • реактивні системи залпового вогню – “Град”, “Ураган” або американський M142 HIMARS;
  • БТР (бронетранспортери, бойові машини піхоти тощо);
  • танки (Т-72, американські або німецькі аналоги);
  • системи ППО (С-300, “Бук” або подібні сучасні західні системи протиповітряної оборони);
  • бойову авіацію.

Зеленський закликав весь світ “об’єднатися й допомогти нам у боротьбі з цією жорстокою агресією”.

“Росія не планує зупинятися на Україні. Пропагандистська машина Путіна відкрито заявляє, що Європа є “наступною логічною метою” після України. Тож або Захід допоможе Україні зупинити Путіна зараз, або Путін продовжить розширювати свою Російську імперію, вбиваючи при цьому тисячі жінок і дітей. Він уже зробив це в Маріуполі, Харкові, Бучі та інших містах України”, – підсумував президент України.

Вдень

Рада ЄС ухвалила рішення про збільшення військової допомоги для України на 500 мільйонів євро, довівши таким чином загальну суму, що виділяється для оборонних потреб України в межах Європейського фонду миру, до 1,5 мільярда євро.

Гроші підуть на підтримку поставок військової техніки оскільки наступні тижні будуть вирішальними – Росія готується до наступу на сході України.

Вдень

Міністр оборони Олексій Резніков заявив, що росіяни прагнуть оточити українських військових на Донбасі, та Україна зможе вигнати окупантів у разі надання партнерами зброї дальнього радіусу дії. Він також повідомив, що біля Маріуполя наразі перебуває близько 10 тисяч військових РФ.

Коментуючи слова глави МЗС Дмитра Кулеби про те, що битва за Донбас нагадає Другу світову, Резніков зазначив: “На Донбасі працює команда Об’єднаних сил, щоб вигнати ворога з нашої землі. Ми воюємо, і тому це буде дуже, дуже кривава справа”.

“Ми можемо їх (росіян – “Н”) стримати, але нам потрібно їх прогнати. Для цього нам потрібні РСЗВ з дальністю більше 40 км, нам потрібні протикорабельні ракети, щоб зупинити їх в Одесі та на Чорному морі. Нам потрібно багато танків, броньованих машин і артилерії калібру 155 мм”, – сказав Резніков.

Вдень

Близько полудня російські військові обстріляли з боку РФ українську територію поблизу села Грем’яч Новгород-Сіверського району Чернігівської області, де розташований прикордонний пункт пропуску.

“Це була хаотична стрільба з боку Російської Федерації в нашому напрямку. Постраждалих немає. Наші не відповідали. Було декілька пострілів з АК і декілька – з гранатометів… Це не було цілеспрямовано по прикордонному пункту”, – розповів начальник районної військової адміністрації Андрій Анікієнко.

Така стрілянина відбулася вперше відтоді, як російські війська відступили з території Чернігівщини (4-5 квітня).

Після 15-ї

Президент Польщі Анджей Дуда та президенти Естонії Алар Каріс, Литви Гітанас Науседа та Латвії Егілс Левітс відвідали селище Бородянка в Київській області, яке було зруйнованевнаслідок російського вторгнення.

Із президентами чотирьох держав Бородянку відвідав прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

“Наша мета – підтримати президента Зеленського і захисників України у вирішальний для цієї країни момент”, – заявили у канцелярії польського президента.

Вдень

Українські десантники разом із побратимами з інших складових сил оборони знищили ворожу колону військової техніки. Зокрема, був знищений пересувний пункт управління з керівним складом 4-ї батальйонної тактичної групи (оперативного підпорядкування) 201-ї військової бази Центрального військового округу ЗС РФ.

Українські оборонці також захопили службові документи окупантів і виявили “цинічні матеріали пропагандистського характеру”.

Вдень

У селі Правдине Білозерської громади Херсонської області 12 квітня окупанти розстріляли сімох людей, після чого підірвали будинок із вбитими, щоб приховати злочин. Про це повідомляє пресслужба обласної прокуратури.

Напередодні

Усі 27 країн Європейського Союзу підтримали постачання зброї Україні, зокрема Угорщина та Болгарія. Про це 12 квітня повідомив верховний представник Євросоюзу із закордонних справ та безпекової політики Жозеп Боррель за підсумками зустрічі міністрів закордонних справ країн-членів ЄС.

Вдень

Керівництво Росії наказало нищити будь-які докази злочинів своєї армії в Україні, зокрема в Маріуполі для спалення тіл працюють мобільні крематорії, повідомляє Головне управління розвідки МОУ.

“Зокрема в Маріуполі зафіксовано перебування 13 мобільних крематоріїв для здійснення зачистки вулиць від тіл загиблих цивільних мешканців. Всіх потенційних свідків звірств окупанти намагаються ідентифікувати через фільтраційні табори та знищити”, – йдеться в повідомленні ГУР.

В управління зазначили, що воєнною розвідкою України неодноразово фіксувалися факти використання мобільних крематоріїв на території Чернігівської області, в місті Новоайдар Луганської області.

ЗС Росії також використовують мобільні крематорії для знищення тіл російських військовослужбовців, з метою приховування реальної кількості своїх солдатів, які загинули в ході російської агресії проти України та відмови у виплатах сім’ям загиблих росіян.

Вдень

Туреччина надала кораблі для евакуації населення з Маріуполя, заявив міністр національної оборони Хулусі Акар. За його словами, Туреччина постійно проводить переговори щодо евакуації з міністерствами оборони України й Росії і “очікує позитивних зрушень найближчими днями”.

“Ми разом готувалися до евакуації всіх мирних жителів. Є подвійне питання, частина міста під контролем Росії, інша частина під контролем України. В результаті ми прагнемо досягти всього, що необхідно зробити в гуманітарному плані”, – додав глава турецького Міноборони.

Вдень

Фото, на якому військовий медик рятує життя пораненої дитини після ракетного удару росіян по залізничному вокзалу міста Краматорськ, облетіло чи не всі ЗМІ та соцмережі. На ньому – начальник медичної служби 81-ї окремої аеромобільної бригади ДШВ ЗСУ, кавалер ордену “За мужність” ІІІ ступеня майор медичної служби Степан С.

Фото – Командування ДШВ ЗСУ

У Командуванні ДШВ розповіли, що під Степановим керівництвом військові медики бригади надавали медичну допомогу пораненим та постраждалим громадянам, здійснювали евакуацію з місця події до медичних закладів міста. Вони врятували не одне життя, зокрема своєчасно було прооперовано чотири дитини.

За роки війни під керівництвом майора медичної служби Степана С. були здійснені заходи евакуації та надання медичної допомоги сотням пораненим військовослужбовцям ЗС України, а також мирним мешканцям прифронтових населених пунктів. Близько сотні оперативних втручань було проведено ним особисто та під його безпосереднім керівництвом. 

14:45

Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов повідомив, що мобільні підрозділи ЗСУ збили два російські літаки, які атакували населені пункти Харківщини.

У пресцентрі командування Повітряних сил “Українській правді” підтвердили цю інформацію. Імовірно, йдеться про літаки Су-34 чи Су-30.

Близько 14-ї

Президент Польщі Анджей Дуда, Естонії – Алар Каріс, Литви – Гітанас Науседа, Латвії – Егілс Левітс прибули до Києва залізницею.
Вони збираються зустрітися з президентом України Володимиром Зеленським та іншими посадовими особами, щоб засвідчити повну солідарність з українським народом, який відбиває повномасштабне вторгнення РФ, надати політичну і військову підтримку.

Візит президентів Польщі, Литви, Латвії та Естонії до Києва є першим візитом глав держав до української столиці з початку російської агресії.

Після 11-ї

За добу російські війська завдали більше 50 ударів по Харківщині: 22 людей постраждали, семеро – загинули; у лікарні померла дитина, яка отримала поранення кілька днів тому. Про це повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

9:40

Військовослужбовці Сил спеціальних операцій ЗСУ знищили спостережний пункт росіян на одному з напрямків. Про це повідомила пресслужба Командування ССО.

Фото: Командування ССО

“Це – спостережний пункт російських окупантів після того, як на ньому попрацювала група ССО України. Такі “спостережники” є важливими об’єктами – перепонами на шляху нашого війська. І задля безпечного проходу українських воїнів попередньо виконуються завдання щодо їх знищення”, – йдеться в повідомленні.

Після 12-ї

Командувач Сухопутних військ ЗС України генерал-полковник Олександр Сирський поділився досвідом оборони Києва із захисниками Харкова, повідомила пресслужба Генерального штабу ЗСУ.

Разом із командувачем Сухопутних військ, який також керував обороною столиці, підтримати захисників Харкова прибули заступник керівника офісу президента України Роман Машовець, командувач Національної гвардії України генерал-лейтенант Юрій Лебідь та представники інших складових Сил оборони.

Фото: Генштаб ЗСУ

9:40

Загальні бойові втрати противника з 24.02 до ранку 13.04, за даними Генерального штабу ЗСУ, орієнтовно склали:

• особового складу – близько 19800 (+200),
• танків ‒ 739 (+7),
• бойових броньованих машин ‒ 1964 (+18),
• артилерійських систем – 358 (+9),
• РСЗВ – 115 (+4),
• засоби ППО – 64 (+1),
• літаків – 158 (+1),
• гелікоптерів – 143 (+3),
• автомобільної техніки – 1429 (+23),
• кораблів /катерів – 7,
• цистерн з ПММ – 76,
• БПЛА оперативно-тактичного рівня – 132 (+8),
• спеціальної техніки – 25,
• пускових установок ОТРК/ТРК – 4.

(В дужках – зміна порівняно з даними на ранок 12 квітня)

Дев’ята година

Віцепрем’єр-міністр Ірина Верещук щодо гуманітарних коридорів на 13 квітня: На жаль, сьогодні ми їх не відкриваємо.

У Запорізькій області окупанти заблокували евакуаційні автобуси, а на Луганщині вони порушують режим припинення вогню.

“Окупанти не тільки нехтують нормами міжнародного гуманітарного права, а й не можуть належним чином контролювати своїх людей на місцях. Все це створює такий рівень небезпеки на маршрутах, що ми змушені утриматися від відкриття гуманітарних коридорів сьогодні.
Але, ми працюватимемо над тим, щоб гуманітарні коридори відкрилися знов якнайшвидше”, – заявила Верещук.

Після дев’ятої

За процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури розпочато досудове розслідування з приводу обстрілу російськими військами смт Бабаї на Харківщині 12 квітня близько 14:00. Внаслідок цього загинув 37-річний чоловік, ще двох людей поранено, також пошкоджено та зруйновано низку житлових будинків.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюють слідчі Управління СБУ в Харківській області, за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України), інформує пресслужба ОГП.

8:30

​Ювенальні прокурори: 191 дитина загинула в Україні через збройну агресію РФ. Більше 349 отримали поранення різного ступеню тяжкості.

Ці дані не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях, зазначає пресслужба Офісу генерального прокурора.

Зокрема, під час фіксації кримінальних правопорушень, скоєних окупантами на території смт Бородянка та с. Королівка Київської області, виявлено обгорілі тіла дівчини 16 років та 10-річного хлопчика.

Через масовані бомбардування та обстріли збройними силами РФ українських міст та сіл пошкоджено 957 закладів освіти, з них 88 зруйновано повністю.

Ранок

Уночі російські війська обстріляли залізничну станцію в центральній Україні. З міркувань безпеки Укрзалізниця змінила маршрут та графік для 17 пасажирських поїздів, повідомив керівник УЗ Олександр Камишін.

Найдовша із затримок становила 7 год, 23 хв.

“Ніхто із наших пасажирів та залізничників не постраждав в результаті обстрілу”, – зазначив керівник УЗ.

Сьома година

Зведення Генштабу ЗСУ: “На Донецькому і Таврійському напрямках противник продовжував завдавати авіаційних ударів по Маріуполю. Веде наступ в районі металургійного комплексу Азовсталь та морського порту”.

На території Донецької та Луганської областей захисниками України за минулу добу відбито шість атак ворога, знищено дві одиниці автомобільної техніки та три артилерійські системи противника.

На Південнобузькому напрямку ворог намагається оволодіти окремими населеними пунктами, успіху не має.

1:40

Володимир Зеленський відреагував на слова президента США Джо Байдена про “геноцид” під час війни Росії в Україні.

“Справжні слова справжнього лідера Джо Байдена. Називати речі своїми іменами важливо, щоб протистояти злу. Ми вдячні за допомогу, яку США вже надали, і терміново потребуємо більше важкого озброєння, щоб запобігти подальшим звірствам Росії”, – допис у Twitter.

Джо Байден заявив у вівторок, що бюджети американців не повинні залежати від того, чи “вчиняє диктатор геноцид” в іншій країні.

Після півночі

За минулу добу Повітряні сили ЗСУ збили російський штурмовик Су-25.
Це “ювілейна”, 300-та повітряна ціль зенітних ракетних військ, збита з початку широкомасштабного вторгнення рашистів в Україну, інформує пресслужба Командування ПС.

Як зазначається в повідомленні, 12 квітня на сході та півдні України, де найбільше здійснює авіанальоти російська авіація, спостерігалася не надто сприятлива погода для виконання завдань – тому інтенсивність польотів ворожої авіації була низькою.

Опівночі

Президент Зеленський: “Кілька хвилин тому я підписав три укази. Державними нагородами відзначено 419 військовослужбовців Збройних Сил України. З них 72 – посмертно.
Також державними нагородами відзначені 30 військовослужбовців Головного управління розвідки МО України.

Звання Героя України присвоєно підполковнику Васильєву Дмитру Миколайовичу, командиру ракетного дивізіону 19-ї ракетної бригади. Посмертно”.

Опівночі

Зі звернення президента Володимира Зеленського:

“Пам’ятаєте, як у Росії хвалилися, що захоплять Київ за 48 годин? Натомість Україна дає відсіч ворогу вже 48 днів. Сьогодні варто це згадати.

Згадати, що російське керівництво сподівалося побачити парад окупантів на Хрещатику вже за кілька днів після 24 лютого, після початку вторгнення. А бачить щодня стрункі ряди окупантів, яких наші захисники відправляють у пекло.

За 48 годин, які розтягнулися вже на 48 днів, російська армія вийшла на рівень незворотних втрат вищий, ніж Радянський Союз за 10 років війни в Афганістані. Вищий, ніж Росія – за дві війни в Чечні”.

Зеленський запропонував Росії обміняти затриманого Службою безпеки кума Путіна Віктора Медведчука на всіх українських військовослужбовців, що наразі перебувають у російському полоні.

Він наголосив, що вважає “особливо цинічним” з боку Медведчука використовувати військовий камуфляж.

“Намагався так замаскуватись. Ось такий “вояка”. Ось такий “патріот”. Що ж, якщо Медведчук сам обрав для себе військову форму, він підпадає під правила воєнного часу.
Пропоную Російській Федерації обміняти цього вашого хлопця на наших хлопців і наших дівчат, які зараз у російському полоні”, – зазначив президент.

Зеленський зауважив, що наші правоохоронні органи та військові мають розглянути таку можливість.

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 35 ОБОРОНИ, 30.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 36 ОБОРОНИ, 31.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 37 ОБОРОНИ, 01.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 38 ОБОРОНИ, 02.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 39 ОБОРОНИ, 03.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 40 ОБОРОНИ, 04.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 41 ОБОРОНИ, 05.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 42 ОБОРОНИ, 06.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 43 ОБОРОНИ, 07.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 44 ОБОРОНИ, 08.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 45 ОБОРОНИ, 09.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 46 ОБОРОНИ, 10.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 47 ОБОРОНИ, 11.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 48 ОБОРОНИ, 12.04.2022, тут

Що передувало
▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику величезних втрат у живій силі й техніці.

▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників, “пробуджених” диверсійних груп. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну.
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надали нові озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовилося військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила першу резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України. 24 березня Генасамблея підтримала другу подібну резолюцію (140 країн “за”).
▪️ Путін збирав сили для штурму української столиці. Але темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився. Після важких боїв у передмістях українська армія відкинула росіян від Києва. 30 березня-1 квітня ЗСУ відновили контроль над десятками населених пунктів у Київській і Чернігівській областях, окупанти відійшли зокрема і від ЧАЕС. Світу відкрилася жахлива картина звірств окупантів у Бучі та інших населених пунктах під Києвом – сотні розстріляних та закатованих цивільних мешканців.
▪️ Надалі російські війська перегруповуються для продовження наступу на Сході України та Донбасі, зосереджені зокрема на отриманні повного контролю над Маріуполем.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.