ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 48 – 12.04.2022

Після 23-ї

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №233/2022
Про присвоєння звання Герой України

За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі постановляю:

Присвоїти звання Герой України з удостоєнням ордена “Золота Зірка”

Президент України В.ЗЕЛЕНСЬКИЙ
12 квітня 2022 року

Близько півночі

За добу 12 квітня Повітряні сили ЗСУ збили російський штурмовик Су-25. Це “ювілейна”, 300-та повітряна ціль зенітних ракетних військ, збита з початку широкомасштабного вторгнення рашистів в Україну, інформує пресслужба Командування ПС.

Як зазначається в повідомленні, 12 квітня на сході та півдні України, де найбільше здійснює авіанальоти російська авіація, спостерігалася не надто сприятлива погода для виконання завдань – тому інтенсивність польотів ворожої авіації була низькою.

Вечір

В оточеному Маріуполі один із підрозділів 36-ї окремої бригади морської піхоти ВМС ЗСУ імені контрадмірала Михайла Білинського зміг з’єднатися з силами полку “Азов”. Ще частина морпіхів потрапила в полон. Доля решти залишається нез’ясованою; частина з них проривалася з оточеного міста.

Читайте про це більше

Напередодні

Валовий внутрішній продукт (ВВП) України за підсумками 2022 року може впасти на 45,1%, порівняно з попереднім роком, а рівень бідності зросте в 11 разів.  Такі прогнози наводить Світовий банк.

Вечір

В оточеному Маріуполі через дії російських окупантів загинули від 20 до 22 тисяч людей. Про це повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко у коментарі CNN.

21-ша година

Служба безпеки України провела спецоперацію і затримала Віктора Медведчука, повідомив у соцмережах президент України Володимир Зеленський.

“Проведено спецоперацію завдяки СБУ. Молодці! Деталі згодом. Слава Україні!” – написав глава держави.

На фото Медведчук сидить у наручниках та в піксельній формі ЗСУ.

Вечір

Віцепрем’єр Ірина Верещук – про результати роботи гуманітарних коридорів 12 квітня

За сьогодні евакуйовано 2 671 людину.

Із Маріуполя та Бердянська на власному транспорті до Запоріжжя доїхали 2343 людини.
З них 208 осіб – маріупольці; 2135 осіб – мешканці міст Запорізької області (Пологи, Василівка, Бердянськ та Мелітополь).

Із міст Лисичанськ, Сєвєродонецьк, Рубіжне, Кремінна та Попасна Луганської області вдалося евакуювати 328 людей.

“Колони автобусів, які виїхали із Запоріжжя для евакуації людей з Бердянська, Токмака та Енергодара, окупаційні війська продовжують блокувати на блокпості у Василівці. Ми шукаємо можливості для розблокування проїзду автобусів різними шляхами”, – розповіла Верещук.

Вдень

Щонайменше двоє людей поранені внаслідок обстрілу житлових кварталів на півдні Харкова вдень 12 квітня, повідомили в обласній військовій адміністрації. Російським снарядом зруйновані та пошкоджені кілька будівель.

Мер міста Ігор Терехов розповів у телеефірі, що в Харкові зруйновано 1644 житлові багатоповерхівки.

Після 18-ї

Військово-політичне керівництво України в курсі проблеми із боєприпасами в захисників Маріуполя, відстежує ситуацію в режимі реального часу та має більше інформації, ніж відомо в соціальних мережах. Про це заявив радник керівника офісу президента України Михайло Подоляк.

“Президент і керівництво Збройних Сил роблять усе можливе (та неможливе), щоб знайти рішення й допомогти нашим воїнам. Але ми не можемо комунікувати наші плани та дії публічно, щоб не інформувати ворога. Просимо поставитися до цього з розумінням”, – написав Подоляк у Twitter.

Напередодні

Глава держави підписав зміни до Положення про проходження громадянами України військової служби у ЗСУ. Про це йдеться в указі президента України №231/2022 від 11 квітня 2022 року.

З метою доукомплектування ЗС України в період дії воєнного стану відтепер особи рядового складу (крім військовослужбовців строкової служби), які мають бойовий досвід та не отримали підготовки відповідного рівня у ВВНЗ, навчальних частинах (центрах) та у військових частинах, можуть призначатися на посади сержантського і старшинського складу, за якими штатами воєнного часу передбачено військове звання до старшого сержанта (головного старшини) включно. Це відбуватиметься з одночасним присвоєнням первинного військового звання сержантського і старшинського складу та з подальшим направленням на навчання у строки, що визначаються Міністерством оборони України.

Вдень

Президент Росії Володимир Путін заявив, що після зустрічі у Стамбулі та звірств росіян у Бучі переговори з Україною знову зайшли у глухий кут.

Про це він заявив на спільній із самопроголошеним президентом Білорусі Олександром Лукашенком.

Напередодні

На трасі Чернігів–Київ біля села Красне 11 квітня підірвався на протитанковій міні цивільний автомобіль. 64-річний водій загинув, коли вирішив зупинитися і з’їхав на узбіччя.

Поліція Чернігівщини закликає громадян бути уважними та обережними, а надто на територіях, що тимчасово перебували під окупацією.

Після 15-ї години

З початку великої війни 870 тисяч українців повернулися на Батьківщину з-за кордону, – ДПСУ.

Вдень

Путін заявив, що після “провокацій у Бучі” переговори з Україною “знову зайшли у глухий кут”.

При цьому президент РФ цинічно вважає злочини російських військових у Бучі “таким самим фейком”, яким, за його словами, були твердження міжнародних організацій про застосування росіянами хімічної зброї в Сирії.

Вдень

Дружини російських загарбників закликають своїх чоловіків ґвалтувати українських жінок. Про це свідчить ще одне перехоплення розмов окупантів, яке оприлюднила Служба безпеки України.

У СБУ назвали перехоплення шокуючим і зазначили, що розмова відображає моральні цінності не лише окупантів, а й їхніх близьких та рідних, 80% яких зараз підтримують війну в Україні.

“Ты давай там, украинских баб насилуй и мне ниче не говори. Понятно?.. Да, разрешаю, ха-ха. Главное – предохраняйся там”, – говорить жінка своєму чоловіку-загарбнику.

Вдень

У НАТО вважають, що друга стадія війни в Україні неминуча, ця стадія матиме більш широкий фронт і буде більш кривавою. Про це заявив заступник генсека НАТО Мірча Джоане.

Цитата: “У нас є всі ознаки перегрупування сил, поповнення масових втрат, завданих на першому етапі війни, проблем матеріально-технічного забезпечення та військової підготовки – все це свідчить про те, що нас чекає неминучий вступ у другий етап цієї війни, вже дуже кривавої. Ми входимо в другий етап, складніший, відмінний за характером від першого етапу, на значно ширшій території, як на сході, на Донбасі, так і на півдні, в бік Криму і Маріуполь. Отже, за нашими оцінками, ми входимо до другого, більш складного етапу цієї війни, яка, здається, затягується”.

Вдень

Воїни 25-ї окремої повітрянодесантної Січеславської бригади знищили підрозділ проросійських терористів із так званої “ДНР”. Про це повідомила пресслужба Командування Десантно-штурмових військ ЗСУ.

Фото: пресслужба ДШВ ЗСУ

Вдень

“Укрпошта” ввела в обіг нову марку, присвячену захисникам України, із фразою “Русский военный корабль, иди …”.

Фото: Укрпошта

Вдень

У Маріуполі Донецької області військовослужбовець Державної прикордонної служби України підірвав себе гранатою, щоб не потрапити в полон до російських окупантів. Цю інформацію підтвердив речник ДПСУ Андрій Демченко.

“Приклад стійкості прикордонників, я думаю, всім відомий… Кілька днів тому в Маріуполі, де також перебувають наші військовослужбовці (ДПСУ – “Н”) та ведуть бої з ворогом, один з офіцерів прикрив відхід своєї групи”, – сказав Демченко.

“Він був поранений і опинився, фактично, в оточенні. Щоб не потрапити в полон і щоби ворог не отримав радіостанцію, військовий підірвав себе. Останніми його словами по радіозв’язку були: “Слава Україні”. Вічна слава герою і всім захисникам нашої держави”.

13-та година

Президент Володимир Зеленський звернувся до Сейму, президента й народу Литви:

“Окупанти впевнені в безкарності. Впевнені, що зможуть зробити так, що світ їм це забуде. Що Європа їм це забуде, або від претензій Європи можна буде просто відмахнутися. У них проста, звичайна логіка. Мовляв, усім треба торгувати. Всім потрібна нафта. Всім потрібен газ. Всі захочуть користуватися російською територією для транзиту своїх товарів. Всі захочуть користуватися російським ринком, великим ринком. Саме так думають у Москві. Звісно, якби всі у Європі були такими ж принциповими й так само поважали б цінності Європи, як ви у Литві (і ми пишаємось вами!), то я впевнений, що російське керівництво точно не могло б сподіватися, що їм усе зійде з рук. Можливо, і війни цієї не було б”.

Ранок

Постраждалі внаслідок імовірного застосування росіянами хімічної зброї в Маріуполі перебувають у відносно задовільному стані, повідомила пресслужба полку “Азов”.

На відео, які оприлюднив “Азов”, постраждалі описують, що бачили щось схоже на дим або туман.

“Основна симптоматика постраждалих: гіперемія обличчя, підвищення артеріального тиску, сухість та печія в області носоглотки, слизових ділянок очей, тахікардія, шум у вухах, задуха, запаморочення”, – йдеться в повідомленні. Постраждалим надавалася симптоматична допомога.

Визначити, яку речовину використав ворог, і зробити токсикологічний аналіз неможливо, позаяк захисники Маріуполя та мешканці міста перебувають у повній блокаді ворога. Тому пацієнтам була надана допомога з максимальним урахуванням впливу всіх можливих речовин.

Серед постраждалих цивільних найгірший стан – у літньої жінки. Як розповів її син, цивільний місцевий мешканець, вони з матір’ю опинилися неподалік епіцентру розпилення, коли вийшли з укриття подивитися, що відбувається назовні. Чоловікові стало погано одразу, а матері – вже коли прибігли до медпункту. При цьому жінка кілька разів непритомніла, “ледве відкачали”.

Ранок

Державне бюро розслідувань, за сприяння Морської охорони Держприкордонслужби, завадило виведенню з України російськими підприємцями десяти суден реальною вартістю понад мільярд гривень. Про це інформує пресслужба ДБР.

Ідеться про вісім російських вантажних суден і два танкери, які перебували в акваторії порту в Одеській області на профілактичних ремонтних роботах.

Працівники ДБР передали на зберігання судна до Адміністрації морських портів України та подали матеріали до Одеської обласної військової адміністрації з ініціативою націоналізації суден.

Ранок

У ніч на 12 квітня під час повітряної тривоги відбувся ракетний удар по інфраструктурному об’єкту на території Хмельницької області.

“В результаті удару була пожежа, яку вже ліквідовано. Жертв нема. Не ігноруйте сигнал тривоги! Використовуйте укриття!” — повідомляє голова Хмельницької ОВА Сергій Гамалій.

11-та година

“Російські спецслужби планують серію терактів із мінуванням і підривом житлових будинків, лікарень та шкіл у російських населених пунктах. А також нанесення ракетно-бомбових ударів по місту Бєлгород чи одному з міст тимчасово окупованого Криму”, – заявив начальник Головного управління розвідки МО України генерал-майор Кирило Буданов.

Провальне виконання плану з мобілізації в Росії змушує путінський режим пускати в дію “брудні сценарії”, щоб емоційно сколихнути російське суспільство і ще більше його консолідувати проти українців, йдеться в повідомленні ГУР.

“Для цього вони планують вибухи в російських житлових будинках чи ракетні обстріли, щоб звинуватити в цьому Збройні сили України та добровольчі батальйони, щоб створити емоційну картину “звірств українських націоналістів”. Цілком можливо, що ці теракти подаватимуться як помста українців за Бучу і Краматорськ і як виправдання жорстокості проти українського мирного населення”, – наголосив начальник ГУР.

“Останніми днями російська влада дедалі активніше розганяє маховик антиукраїнської істерії. У Білгородській і Курській областях активно риються окопи, нагнітається паніка щодо уявного наступу українських добровольчих батальйонів і диверсійних груп”, – зауважив Буданов.

Ранок

Частина військових 36-ї окремої бригади морської піхоти ВМС ЗСУ імені Михайла Білинського в оточеному Маріуполі вранці 12 квітня вийшли на зв’язок і надіслали журналістам відеозвернення.
Про це повідомила військкор каналу “1+1” Наталія Нагорна, яка поширила в себе на ФБ-сторінці два фрагмент відео, записане неназваним офіцером бригади.

Звернення воїнів записане в приміщенні, імовірно, на промисловому об’єкті. У посланні не міститься якихось закидів чи звинувачень, але з нього випливає, що можливості морпіхів чинити опір добігають кінця.

“Вони поки живі, вони не в полоні. Але скільки ще так «протримаються» – рахунок на години”, – зазначила Нагорна.

Автор звернення наприкінці сказав: “Ми не залишили своїх позицій. Ми залишилися вірними завжди… І залишаємося вірними завжди… І всі українці мають пам’ятати ціну цього супротиву. І довершити справу. І відстояти перемогу. До кінця…

Ранок

Як повідомив голова обласної ради Микола Лукашук, на підльоті до Дніпропетровської області сьогодні було збито ворожий літак, який летів зі сторони Донеччини.

Ранок

Військовослужбовці 81-ї окремої аеромобільної бригади показали знищення ворожої техніки та особового складу в Донецькій області.

“Ось так наші артилерійські підрозділи знищують російських окупантів разом з їхньою бронетехнікою. Противник буде знищений, а Українська земля буде повністю очищена від загарбників!” – інформує пресслужба підрозділу в підписі до відео.

Ранок

Бойові дії на сході України посилюватимуться протягом наступних двох-трьох тижнів, адже Російська Федерація продовжує перенаправляти свої сили на цей напрямок. Про це йдеться у твіттер-дописі міністерства оборони Великої Британії.

“Російські атаки, як і раніше, зосереджені на українських позиціях біля Донецька та Луганська, бої продовжуються в районі Херсона та Миколаєва, а також відновлюється наступ на Краматорськ”, – йдеться у повідомленні.

Ранок

​Офіс генерального прокурора: 186 дітей загинули в Україні через збройну агресію РФ. Більше 344 дітей отримали поранення (станом на ранок 12 квітня).

Ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області – 113, Київській – 99, Харківській – 76, Чернігівській – 54, Миколаївській – 40, Луганській і Херсонській – по 36.

У ході фіксації кримінальних правопорушень, скоєних на території села Гавронщина Бучанського району Київської області виявлено розстріляний цивільний автомобіль. Поряд були поховані тіла п’яти осіб, серед яких дві дитини 1 та 14 років.

Під час опрацювання території села Гаврилівка Бучанського району Київської області виявлено тіло 5-річної дитини з множинними тілесними ушкодженнями, отриманими внаслідок розриву артилерійського снаряда.

8 квітня внаслідок обстрілу російськими військами житлового будинку в м. Маріуполь загинула півторарічна дівчинка.

11 квітня – черговий обстріл окупантами м. Харкова. Загинув 13-річний хлопчик.

Через бомбардування та обстріли збройними силами РФ пошкоджено 938 закладів освіти. 87 з них зруйновано повністю.

Після дев’ятої

​​На сьогодні заплановано дев’ять гуманітарних коридорів, повідомила віце-прем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

➡️ Із Маріуполя запланований виїзд людей до Запоріжжя на власному транспорті.

➡️ Із Бердянська, Енергодара та Токмака передбачено евакуацію до Запоріжжя на власному транспорті.
Також на блокпосту в місті Василівці чекають пропуску автобуси, відправлені із Запоріжжя.

➡️ Із Сєвєродонецька до Бахмута. Місце збору – проспект Хіміків, 28.
➡️ Із Лисичанська до Бахмута. Місце збору – ГТВ (РТИ), квартал 40 років Перемоги, вул. Сосюри, 324.
➡️ Із Попасної до Бахмута. Місце збору – вулиця Первомайська, 42.
➡️ Із Рубіжного до Бахмута.
➡️ Із Гірського до Бахмута. Місце збору – вул. Гагаріна, 13.

“Усі маршрути гуманітарних коридорів у Луганській області працюватимуть у разі припинення вогню з боку російських окупаційних військ”, – зазначила віцепрем’єр-міністр.

Дев’ята година

Генеральний штаб Збройних сил України оприлюднив дані оновленої статистики втрат російських військ з початку повномасштабної агресії – станом на 9:00 ранку 12 квітня:

  • особового складу – близько 19 600 (+100),
  • танків – 732 (+7),
  • бойових броньованих машин – 1 946 (+23),
  • артилерійських систем – 349 (+2),
  • РСЗВ – 111,
  • засобів ППО – 63 (+8),
  • літаків – 157 (+3),
  • гелікоптерів – 140 (+3),
  • автомобільної техніки – 1406 (+19),
  • кораблів /катерів – 7,
  • цистерн з ПММ – 76,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 124 (+5),
  • спеціальної техніки – 25,
  • пускових установок ОТРК/ТРК – 4.

(У дужках – зміни порівняно з ранком 11 квітня).

Сьома година

З оперативної інформації Генштабу ЗСУ станом на 06:00 12 квітня:

На Слобожанському напрямку війська противника продовжують часткове блокування міста Харкова.
В районі міста Ізюм ворог веде бойові дії силами окремих підрозділів зі складу 1-ї танкової та 20-ї загальновійськової армій. Проводить повітряну розвідку з метою виявлення позицій підрозділів наших військ та визначення маршрутів їх висування.

На Донецькому і Таврійському напрямках противник веде бойові дії та утримує визначені рубежі силами зі складу Південного військового округу. Здійснює переміщення додаткових підрозділів для ведення бойових дій на території України.

Виявлено ознаки посилення системи протиповітряної оборони в районах населених пунктів Мелітополь та Іловайськ.
Імовірно, в подальшому противник намагатиметься взяти під контроль місто Маріуполь, оволодіти Попасною та вести наступ у напрямку на Курахове з метою виходу на адміністративні кордони Донецької області.

На Південнобузькому напрямку ворог утримує визначені рубежі силами підрозділів зі складу Південного військового округу. Проводить поповнення регулярних втрат в живій силі та техніці. Намагається забезпечити живучість власних пунктів управління.
Противник не полишає спроб закріпитись на адміністративних кордонах Херсонської області.

Ворог намагається завершити перегрупування та переміщення підрозділів до районів зосередження у Бєлгородській та Воронезькій областях РФ (ідеться про 41-шу загальновійськову армію Центрального військового округу), а також перебазування авіації повітряно-космічних сил на аеродроми, що знаходяться у безпосередній близькості до східних кордонів України.

Російські окупанти, нехтуючи нормами міжнародного гуманітарного права, продовжують використовувати тактику розміщення техніки та живої сили безпосередньо у житловій забудові. Так, на тимчасово зайнятих територіях Запорізької та Херсонської області окупанти використовують приміщення аграрних підприємств, об’єкти енергетичної та соціальної інфраструктури, центральні райони населених пунктів. Відзначено випадки ведення ворогом бойових дій в цивільному одязі.

Сьома година

Зі зведення Генштабу ЗСУ.
На території Донецької та Луганської областей нашими воїнами за минулу добу відбито 6 атак ворога, знищено 4 танки, 5 одиниць броньованої бронетехніки, 26 одиниць автомобільної техніки та 8 артилерійських систем противника.

Вночі

Велика Британія перевіряє інформацію про те, що росіяни могли застосувати хімічну зброю в Маріуполі Донецької області.
Заява у твіттері міністра закордонних справ Сполученого Королівства Ліз Трасс:

“…Ми терміново працюємо із партнерами для перевірки деталей.
Будь-яке застосування такої зброї буде безжальною ескалацією цього конфлікту, і ми вимагатимемо від Путіна та його режиму відповіді”, – написала вона.

Вночі

Андрій ЦаплієнкоЗапорізьку журналістку Ірину Дубченко звільнили з полону

Кореспондент ТСН у Запоріжжі Яків Носков розповів: “Власкор УНІАН Іра Дубченко в Запоріжжі. Тиждень тому в окупованій Розівці її арештували орки. Подробиці не запитував. Витягли. Жива і вдома, з дитиною”.

Як інформувала Національна спілка журналістів України, Ірину Дубченко затримали окупанти у Розівці, де журналістка доглядала хвору бабусю. Ірину загарбники звинуватили у наданні прихистку українському військовослужбовцю та відправили до Донецька, на тимчасово окуповану територію.

Напередодні

Рассольнік з обозу для орди. Як вони це їдять?! Чи це вже хтось їв?..

Північ

Звернення президента Володимира Зеленського:

 Зеленський заявив, що для деблокування Маріуполя Україні потрібні літаки, важка бронетехніка та необхідна артилерія, з постачанням якої затягують деякі держави.

“Наші Збройні сили бʼють окупантів недоступною для російських військових мудрістю та продуманою тактикою. Але якщо говорити про необхідну зброю, ми все ще залежимо від постачання, від наших партнерів.

На жаль, ми не отримуємо стільки, скільки необхідно, щоб швидше закінчити цю війну. Щоб повністю знищити ворога на нашій землі. І щоб виконати ті завдання, які для кожної нашої людини є очевидними. Зокрема, щоб деблокувати Маріуполь“, – сказав президент.

“Якби ми отримали літаки й достатню кількість важкої бронетехніки, необхідну артилерію, ми б могли це зробити. Але… Все ще доводиться про це домовлятися. Все ще доводиться переконувати. Все ще доводиться витискати необхідні рішення. Впевнений, що ми отримаємо майже все, чого потребуємо. Але втрачається не тільки час. Втрачаються життя українців. Життя, які вже не повернути.

І це – відповідальність і тих, хто досі тримає необхідну Україні зброю на складах. Відповідальність, яка назавжди залишиться в історії”, – заявив Зеленський.

Близько півночі

За добу 11 квітня зенітними ракетними підрозділами Повітряних сил та ППО Сухопутних військ ЗС України знищено сім повітряних цілей російських окупантів:

  • один літак;
  • два вертольоти;
  • чотири безпілотних літальних апарати.

Винищувачі Повітряних Сил Збройних Сил України продовжують повітряне протистояння із переважаючими силами противника – патрулюють повітряний простір, прикриваючи ударні групи штурмовиків Су-25 та бомбардувальників Су-24м, які на різних напрямках завдають ракетно-бомбових ударів по позиціях російських окупаційних військ, повідомляє пресслужба Командування ПС ЗСУ.

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 35 ОБОРОНИ, 30.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 36 ОБОРОНИ, 31.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 37 ОБОРОНИ, 01.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 38 ОБОРОНИ, 02.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 39 ОБОРОНИ, 03.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 40 ОБОРОНИ, 04.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 41 ОБОРОНИ, 05.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 42 ОБОРОНИ, 06.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 43 ОБОРОНИ, 07.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 44 ОБОРОНИ, 08.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 45 ОБОРОНИ, 09.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 46 ОБОРОНИ, 10.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 47 ОБОРОНИ, 11.04.2022, тут

Що передувало
▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику величезних втрат у живій силі й техніці.

▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників, “пробуджених” диверсійних груп. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну.
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надали нові озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовилося військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила першу резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України. 24 березня Генасамблея підтримала другу подібну резолюцію (140 країн “за”).
▪️ Путін збирав сили для штурму української столиці. Але темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився. Після важких боїв у передмістях українська армія відкинула росіян від Києва. 30 березня-1 квітня ЗСУ відновили контроль над десятками населених пунктів у Київській і Чернігівській областях, окупанти відійшли зокрема і від ЧАЕС. Світу відкрилася жахлива картина звірств окупантів у Бучі та інших населених пунктах під Києвом – сотні розстріляних та закатованих цивільних мешканців.
▪️ Надалі російські війська перегруповуються для продовження наступу на Сході України та Донбасі, зосереджені зокрема на отриманні повного контролю над Маріуполем.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.