ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 55 – 19.04.2022

Після 22-ї

Командир 36-ї окремої бригади морської піхоти імені контр-адмірала Михайла Білинського Сергій Волина назвав два варіанти порятунку Маріуполя: військовий та політичний.

“Перший – це різка військова операція, яка відбуватиметься прямо зараз із усіма необхідними засобами. Кількісним, оснащеним угрупованням сил, яке в один ривок різким і глибоким ударом з’єднає нас у нашому районі оборони. Ключовою вважаю перевагу в повітрі та артилерії. Варіант можливий, хоча складний та ризикований”.

Другий варіант – політичне рішення.

“Його бачу цілком реальним за умови ефективної дипломатії. Це створення міжнародного контролю за безпекою виходу бойового гарнізону та цивільних осіб, які потрапили в пастку війни. Я звертаюся до світових лідерів, громадських та релігійних діячів, дипломатів. Ще є шанс урятувати Маріуполь! Життя тисяч людей зараз у ваших руках!” – ідеться в дописі в ФБ Волини.

23-тя година

Президент Володимир Зеленський підтвердив, що запропонував Верховній Раді підтримати технічне рішення про подовження воєнного стану.

“Також обговорили законопроєкт щодо процедури розміщення потужностей тих підприємств, які були евакуйовані із зони бойових дій. Законопроєкт зі змінами до Кримінального процесуального кодексу України, які необхідні для співпраці з Міжнародним кримінальним судом. Законопроєкт щодо врегулювання правового режиму на тимчасово окупованих територіях”, – сказав він у відеозверненні.

23-тя година

Президент Володимир Зеленський повідомив, що підписав уже традиційний указ про нагородження наших воїнів.

“Державними нагородами відзначені 286 військовослужбовців Збройних Сил України. Із них 229 – це військовослужбовці 36-ї окремої бригади морської піхоти, яка разом з іншими підрозділами героїчно захищає Маріуполь”, – заявив Зеленський.

23-тя година

Головне з вечірнього звернення президента Володимира Зеленського:

– Зараз на території нашої держави та в прикордонних районах Росії зосереджена фактично вся боєздатна частина армії окупантів. Вони зігнали проти України майже всіх і майже все, що здатне з нами воювати.

Тому в цьому протистоянні, в цій обороні ми перед очима всього світу реально виступаємо проти армії, яку вважали другою чи третьою за потужністю. І те, як міцно тримаються наші Збройні Сили, те, як сміливо захищається весь наш народ, демонструє, що все ж таки в глобальних рейтингах українська армія вже давно заслуговує бути вище від російської.

Якби ми отримали доступ до всієї тієї зброї, якої потребуємо, яка є в наших партнерів і яка зіставна зі зброєю, яку використовує Російська Федерація, ми б уже завершили цю війну. Ми б уже повернули мир і звільнили нашу територію від окупантів. Бо перевага українських військових у тактиці та в мудрості цілком очевидна.

Інтенсивність вогню російських військ на Харківському напрямку, на Донбасі, у Дніпропетровській області значно зросла. Вони так само, як і раніше, вважають для себе нормальними мішенями звичайну житлову інфраструктуру. Російська армія в цій війні назавжди впише себе у світову історію як чи не найбільш варварську та нелюдську армію світу.

Ситуація в Маріуполі залишається без змін – максимально жорсткою… На жаль, ми не чуємо відповіді від Росії на пропозицію обміну, яка може дозволити врятувати мирних мешканців і захисників Маріуполя. І на це мовчання варто звернути увагу всім, хто був чи може бути пов’язаний із Росією. Коли буде вирішуватися ваша доля, у Москві мовчатимуть. Це показово. І це найкращий аргумент, щоб не зв’язуватися з Російською Федерацією.

Після 21-ї

Пресцентр ООС: протягом доби на Донецькому та Луганському напрямках українські захисники успішно відбили 10 атак ворога. Знищено 12 танків, одну артилерійську систему, 28 одиниць броньованої та дві одиниці автомобільної техніки.

Підрозділи протиповітряної оборони в небі українського Донбасу збили один ворожий літак Су-34, один вертоліт Ка-52, чотири безпілотні літальні апарати та одну крилату ракету

Вечір

Реакція диспетчера на падіння гелікоптера ВКС Росії Мі-28:
– Альо, диспетчер, ми падаєм, сука!
– Понял, вичорківаєм!

20:10

Головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний:

  • Поспілкувався зі своїм американським колегою – Головою об’єднаного комітету начальників штабів США генералом Марком Міллі.
  • Поділився інформацією про складну обстановку на сході та півдні України, де тривають важкі бої. Вкотре наголосив, що ми потребуємо невідкладної допомоги, та подякував за вже надану.
  • Запевнив, що ми обовʼязково збережемо весь досвід цієї важкої війни і поділимося ним з партнерами, щоб світове зло було покаране.

Після 20-ї

Очікується, що у найближчі 24 години до Європи прибудуть ще сім рейсів з безпековою допомогою США для України. Про це повідомив журналістам високопоставлений представник міністерства оборони США, передає CNN.

Вечір

Жінка-військовослужбовець ЗСУ.
Автор графіки: Анастасія Гайдаєнко

Вечір

Генеральний секретар Організації Об’єднаних Націй Антоніу Гутерріш закликав встановити в Україні “великоднє перемир’я”.

За його словами, необхідно оголосити чотириденне гуманітарне припинення вогню з четверга, 21 квітня, і до неділі – у зв’язку зі Страсним тижнем.

Генсек додав, що ООН готова направити гуманітарну допомогу в постраждалі від російського вторгнення українські міста – Маріуполь, Херсон, Донецьк і Луганськ, але тільки в тому випадку, якщо перемир’я набуде чинності.

Вечір

😡 Ватажок бойовиків “ДНР” Денис Пушилін пообіцяв “не залишити поза увагою” фейковий “запит жителів” Розівського району Запорізької області про тимчасове приєднання до так званої “ДНР”.

Вечір

Як стало відомо з сепарських пабліків, у ході боїв біля Кремінної Луганської області українські військові ліквідували одного з чільних бойовиків так званої “ЛНР” Михайла Кіщика, позивний “Міша Чечен”.

Вечір

Зросла кількість жертв обстрілу росіянами Московського району Харкова.

“За даними слідства, 19 квітня 2022 року близько 13:20 російські військовослужбовці обстріляли з реактивних систем залпового вогню «Ураган» Московський район Харкова. Внаслідок обстрілу загинули чотири людини. Ще 14 мирних жителів поранені. Пошкоджено понад 10 житлових будинків, гаражі та супермаркет”, – йдеться в повідомленні пресслужби Харківської облпрокуратури.

Правоохоронці розпочали досудове розслідування за ч.2 ст. 438 (порушення законів і звичаїв війни, поєднане з умисним вбивством) КК України.

Вдень

Розмінування в селі Шестовиця Чернігівського району. Фахівець ДСНС біля міни калібру 240 мм. Імовірно, такими мінами росіяни також обстрілювали місто.

19-та година

Завод “Азовсталь” у Маріуполі “розбомблений та знищений практично повністю”. Про це в коментарі “Радіо Свобода” заявив заступник командира полку НГУ “Азов” Святослав Паламар “Калина”.

За його словами, на завод росіяни скидают надпотужні бомби, а під завалами перебуває “дуже багато людей”.

Після 18-ї

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 18.00:

На Слобожанському напрямку триває часткове блокування ворогом Харкова. Окупанти намагаються здійснювати вогневе ураження підрозділів наших військ та об’єктів критичної інфраструктури.

Підрозділи противника здійснили спробу наступу та ведення штурмових дій південніше міста Ізюм. Успіху не мали, зазнали втрат та вимушено відступили на раніше зайняті позиції.

На Донецькому напрямку, в районі міста Мар’їнка, в результаті контрнаступу наших військ ворог зазнав втрат та відступив.

Підрозділи Сил оборони відновили контроль над Мар’їнкою.

На Південнобузькому напрямку тривають бойові дії в районі Олександрівки, ворог успіху не має. Намагається здійснити вихід на адміністративну межу Херсонської області, не припиняє обстрілів населених пунктів

За наявною інформацією, в 200-й окремій мотострілецькій бригаді 14-го армійського корпусу берегових військ Північного флоту ЗС РФ було знищено особовий склад двох батальйонних тактичних груп.

Крім того, на території України були знищені три роти 51-го парашутно-десатного полку та рота 137-го парашутно-десантного полку, що входять до складу 106-ї парашутно-десантної дивізії.

Вдень

Поблизу міста Ірпінь Київської області, у районі Стоянки, на міні підірвався вантажний автомобіль, водій загинув. Про це повідомив міський голова Олександр Маркушин.

Вдень

За останню добу значно посилилися бої в районі окупованого РФ міста Пологи, також посилилися ворожі обстріли, – розповів в ефірі національного телемарафону голова Запорізької ОВА Олександр Старух.

За його словами, ЗСУ тримають лінію зіткнення, але наступ ворога масований.

17:40

ГУР МОУ: Росіяни проводять мінування по всіх тимчасового окупованих територіях. Зокрема, в ніч на 18 квітня вздовж траси Херсон – Снігурівка (відрізок між Наддніпрянське – Олександрівка) окупанти провели щільне мінування полів, посадок і ґрунтових доріг.

З території та приміщень центральної районної лікарні Пологівського району (Запорізька область) російські військові вивели всіх хворих та персонал. Виняток – російські поранені, які знаходились на першому поверсі лікарні. Персоналу повідомили про звільнення і заборону повертатися на робочі місця. В разі порушення вимоги – розстріл на місці. На внутрішній території лікарні проведено мінування.

У селі Федорівка Пологівського району росіяни замінували всі дороги, поля, лісопосадки та навіть території кладовищ.

Вдень

Російські загарбники в Ізюмі Харківської області пропонують місцевим мобілізуватися до збройних сил Російської Федерації. Про це повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

“Ізюм перебуває у ворожій блокаді. На жаль, у нас зараз немає можливості проводити евакуаційні заходи, довозити гуманітарну допомогу. Ворог дійшов до такого абсурду, що пропонує мобілізуватися місцевому населенню до лав збройних сил РФ. Люди, м’яко кажучи, з подивом сприймають цю пропозицію, ніхто не це не погоджується”, – розповів Синєгубов.

Після 15-ї

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте:

“У розмові з Володимиром Зеленським міністр оборони Кайса Оллонгрен і я висловили нашу підтримку в той час, як Росія розпочинає новий наступ. Нідерланди відправлять в Україну більш важку техніку, зокрема бронетехніку. Разом із союзниками ми розглядаємо можливість постачання додаткової важкої техніки”.

Після 15-ї

Окупанти знову обстріляли житлові райони Харкова, зокрема Київський, Індустріальний райони. Росіяни застосували реактивні системи залпового вогню з відстані 35-40 км.

За попередніми даними, три людини загинули, 16 поранених. Інформація ще уточнюється. Бригади екстреної медичної допомоги героїчно працюють у посиленому режимі, – голова ОВА Олег Синєгубов.

Також зазнали обстрілів Дергачівський та Чугуївський райони.

Після 15-ї

Українська влада провела п’ятий обмін полоненими з російськими окупанти, повернувши додому 76 українців, повідомила віцепрем’єр-міністрІрина Верещук.

“Сьогодні ми обміняли 60 військовослужбовців, з них 10 офіцерів. Також додому повертаються 16 цивільних осіб”, – розповіла урядовиця.

Вдень

Служба безпеки України оприлюднила аудіоперехоплення розмови, у якій російський військовий розповідає про наказ керівництва “зрівняти із землею” завод “Азовсталь” у Маріуполі.
Ростовський командир взводу загарбників, який перебуває за 4 кмм від заводу, розповів про наказ керівництва.

“Незважаючи на значну перевагу у кількості військ, російські окупанти не можуть взяти український Маріуполь. Тому хочуть зрівняти з землею завод “Азовсталь”, де тримають оборону наші бійці. Окупантів не стримує навіть те, що на заводі знайшли прихисток мирні мешканці міста. Тож рашисти готують 3-тонні “сюрпризи” з неба”, – ідеться у повідомленні.

На запитання про долю мирного населення він відповів: “Все уехали. Все, кто захотел, все уехали. Остались одни патриоты и сильно умные…”

Вдень

Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт “Про продовження строку дії воєнного стану в Україні”.

Напередодні

Окупанти обстрілювали з “Ураганів”, “Градів” та “Смерчів” міста Миколаївщини, по Очакову били касетними снарядами. З учорашнього вечора і вночі хаотично обстрілювали більшість районів Миколаєва. Є руйнування цивільних об’єктів, житлових будинків, цивільної інфраструктури міста, – голова Миколаївської обласної ради Ганна Замазєєва.

Напередодні

15 квітня на сесії Київської міськради ухвалили рішення про перейменування столичних об’єктів, які носили назви пов’язані з країною-агресором.

  • Сквер споріднених міст на честь дружби Києва та Москви перейменовано на сквер Героїв Маріуполя.
  • Бібліотека ім. Саші Чекаліна для дітей Централізованої бібліотечної системи перейменовано на бібліотеку на Пріорці для дітей.
  • Перейменовано залізничні станції: Київ-Жовтневий на Грушки, Київ-Московський на Київ-Деміївський, Петрівка на Почайна.

Вдень

Маріуполь сьогодні. В кожному з цих вікон “ховалися нацисти”, вважають російські сволочі.

Вдень

У Київській області у результаті російської агресії загинуло понад 1000 цивільних осіб, переважна більшість із них були застрелені. Про це заявив голова поліції Київської області Андрій Нєбитов.

За його словами, лише у місті Буча вже виявили понад 420 тіл загиблих.

Тіла продовжують виявляти, бо люди повертаються додому і знаходять у себе вдома, у підвалах чи в колодязях загиблих. Лише за одну добу правоохоронці провели огляд та доставили до моргів Київщини тіла 48 людей.

 

14-та година

Строковик Національної гвардії України збив на Луганщині ворожий безпілотник зі своєї штатної зброї – автомата Калашнкиова АК-47, повідомила пресслужба НГУ.

Фото пресслужби НГУ

“Я отримав інформацію від командира про те, що в нашу зону залетів ворожий безпілотний апарат. Потім я почув звук, а далі й саму ціль. На висоті 200-300 метрів його було досить добре видно. Далі все швидко: я приєднав ріжок і відкрив вогонь. Відстріляв один магазин, а на другому – він вже почав розвертатися і летіти в мій бік. У мене лишалось ще кілька патронів. Стрельнув – і цей безпілотник вже колом пішов до низу, а далі я почув вибух!”, –  розповідає гвардієць із позивним “Клапан”.

Вдень

Зворушливе відео від маріупольців, які евакуювалися з міста в інші куточки України та за кордон – а таких більше 200 тисяч.

Ранок

Державне бюро розслідувань задокументувало злочини російських загарбників в Ірпені Київської області. Слідчі виявили 13 поховань містян, про що заявив директор відомства Олексій Сухачов.

За його словами, слідчі ДБР оглянули на Київщині близько 700 га площі міста, а це понад 10 тисяч будинків та будівель, переважно житлові райони. У ході слідчих дій були встановлені неспростовні докази злочинів проти людяності представників збройних сил рф на території Ірпеня. Зокрема використання заборонених Женевською конвенцією боєприпасів, необґрунтована жорстокість, масове винищення населення. Також у ході слідчих дій була виявлена велика кількість російської зброї та боєприпасів, військова амуніція, документи.

Задокументоване використання у житлових кварталах проти мирних жителів протипіхотних мін, танкових снарядів та реактивних систем залпового вогню “Град” запальної дії, аеробалістичної ракети “Іскандер-М”, артилерійських шрапнельних снарядів, споряджених стріловидними вражаючими елементами, та іншої забороненої зброї.

Слідча група ДБР вирушила до Сумської області, де спільно із представниками Національної поліції продовжить фіксацію злочинів у населених пунктах.

Ранок

Зранку 19 квітня воїни зенітного ракетного підрозділу Повітряних сил ЗС України знищили ворожий БПЛА “Орлан-10”, який вкотре намагався здійснити розвідувальну діяльність об’єктів критичної інфраструктури Одеси.

Напередодні

30-та окрема механізована бригада імені князя Костянтина Острозького, яка виконує бойові завдання на Донбасі, показала відео із ефектним знищенням ворожої техніки.

Ранок

Посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс:”Битва за Донбас почалася. Україна бореться не за те, щоб відібрати територію в Росії. Україна бореться за право мирно жити на власній території. Україна бореться за право жити”.

Ранок

10-та окрема гірсько-штурмова бригада ЗСУ знищила склад боєприпасів окупантів та показала це на відео.

“Ось такий сучасний вигляд знищеного російського складу боєприпасів на нашій території. Це робота артилерії “Едельвейсів”. Святковий пікнік до Великодня вдався на славу! Найсмачніше вже підсмажене та… знищене!.. Операція “маскування” від непрошених гостей провалилась, не почавшись. Лузери – вони в крові лузери”, – йдеться в повідомленні “едельвейсів”.

Напередодні

Буряти в Улан-Уде – про участь бурятів у війні проти України “відео “Люди Байкалу”):

Ранок

Українські військові тримають лінію оборони в Луганській області, вони відбили наступ російських окупантів у районі міст Рубіжне та Попасна. Про це повідомив голова обласної військової адміністраціїСергій Гайдай у ефірі національного телемарафону.

“Загострення вже розпочалося, тяжка ситуація. Але наші захисники тримають лінію оборони, відбивши наступ у Рубіжному, Попасній. Там втрати десятками загиблих у ворога“, — цитує Гайдая “Новое время”.

Він додав, що кількість атак на регіон суттєво збільшилася, але супротивник не добився жодних успіхів.

9:35

Генеральний штаб Збройних сил України видав оновлену статистику втрат російських військ з початку повномасштабної агресії – станом ранок 19 квітня.

Загальні бойові втрати противника з 24 лютого по 19 квітня орієнтовно становлять:

• особового складу – ліквідовано близько 20800 осіб (+200),
• танків ‒ 802 (+12),
• бойових броньованих машин ‒ 2063 (+22),
• артилерійських систем – 386 (+5),
• РСЗВ – 132 (+2),
• засобів ППО – 67,
• літаків – 169 (+2),
• гелікоптерів – 150 (+3),
• автомобільної техніки – 1495 (+8),
• кораблів /катерів – 8,
• цистерн з ПММ – 76,
• БПЛА оперативно-тактичного рівня – 158 (+3),
• спеціальної техніки – 27,
• пускових установок ОТРК/ТРК – 4.

(В дужках – зміна порівняно з даними на ранок 18 квітня)

Після дев’ятої

Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай закликав мешканців області негайно евакуюватися, щоб не стати заручником чи жертвою окупантів. Він нагадав, що тисячі жителів міста Кремінна не встигли виїхати, і тепер перебувають у заручниках в росіян.

Ранок

У Чорноморській операційній зоні вороже корабельне угруповання з ракетних та десантних кораблів відсунулось майже на 200 км від берегів України. Але блокування судноплавства і загроза ракетних ударів зберігаються, йдеться в повідомленні пресслужби оперативного командування “Південь”.

ОК також повідомляє, що “майже годинний штурм росіянами наших позицій в районі Олександрівки на Херсонщині успіху не мав. Ворог відступив для відновлення сил”.

Ранок

Пресслужба Командування Десантно-штурмових військ ЗСУ: “Нещодавно в районі інтенсивних боїв, українськими воїнами-десантниками було розбито та знищено бронегрупу одного із підрозділів 21-ї окремої гвардійської червонопрапорної Омсько-Новобузької мотострілецької бригади Центрального ВО ЗС російської федерації, м. Томськ. Підрозділи цієї військової частини постійно брали участь в міжнародних навчаннях, де завойовували призові місця”.

У бою з українськими військовими чимало окупантів згоріли в полум’ї знищених бойових машин, але деяких вдалося ідентифікувати за наявними документами.

Під час огляду особистих речей одного з типового представника “русского мира” з Оренбурга, молодшого сержанта Саккузиєва Кайрата Муханмадиєвича наявні документи дають нам зрозуміти про його недовгу військову кар’єру. Фах снайпера, навідника-командира танку та закінчення інтенсивних курсів за програмою “виживання” при Вольському військовому інституті матеріального забезпечення йому вже ніколи не знадобляться.

Також ідентифікувати по нарукавних знаках та погонах ще одного знищеного молодого офіцера – лейтенанта Кочановського А.М.

9:15

Віцепрем’єр Ірина Верещук:
Сьогодні, 19 квітня, на жаль, гуманітарних коридорів немає (третій день поспіль – “Н”).
Продовжуються інтенсивні обстріли на Донбасі.
По Маріуполю: росіяни відмовляються надати коридор для виходу цивільних у напрямку Бердянська.
Продовжуємо складні перемовини про відкриття гуманітарних коридорів на Херсонщині та Харківщині.

Дев’ята година

ДСНС: Уночі 18 квітня ворог обстрілював Миколаїв з артилерії, внаслідок чого виникла пожежа житлового будинку та складського приміщення магазину “Сантех Буд Маркет Аладдін” на Херсонському шосе.

8:40

Офіс генпрокурора: починаючи з 24 лютого, 560 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації.
За офіційними даними ювенальних прокурорів, 200 дітей загинуло та більше 360 поранено.

Ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області – 117, Київській – 105, Харківській – 88, Чернігівській – 54, Херсонській – 41, Миколаївській – 40, Луганській – 36, Запорізькій області – 23, в Києві та на Сумщині – по 16, у Житомирській області – 15.

15 квітня російські військовослужбовці обстріляли один із районів Харкова. Внаслідок обстрілу постраждало п’ятеро дітей, двоє з яких загинуло, серед них 7-місячний малюк.

Через бомбардування та обстріли збройними силами РФ пошкоджено 1018 закладів освіти, з них 95 зруйновано повністю.

Восьма година

Російські окупанти вночі обстріляли Дніпропетровщину з “градів”, під приціл потрапила Зеленодольська громада.
Як повідомив голова ОВА Валентин Резніченко, є руйнування будинків, проте люди не постраждали.

Сьома година

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 6:00:

Не припиняються ракетно-авіаційні удари по цивільних об’єктах на всій території України. Протягом попередньої доби відбулась активізація завдання ракетних ударів по об’єктах у західних областях.

У Слобожанському та Донецькому операційних районах агресор проводить наступальні та штурмові дії на окремих напрямках.

Ворог продовжує перекидання озброєння, військової техніки до України з центральних і східних регіонів РФ. Поряд із бойовими підрозділами здійснює перекидання підрозділів забезпечення.
Крім того, з метою удосконалення системи матеріально-технічного забезпечення, окупанти розгортають логістичні центри та створюють польові бази ремонту і відновлення пошкодженої техніки.

На Слобожанському напрямку противник визначеним складом сил продовжує часткове блокування міста Харків.
За наявною інформацією, з метою організації системи протиповітряної оборони наступального угруповання ворог здійснює перекидання додаткових зенітних ракетних дивізіонів ЗРК “Тор” до Харківської області. Водночас у прикордонних з Україною районах Бєлгородської області для прикриття основних пунктів управління, a також тилових районів, розгорнуто зенітні ракетні дивізіони С-400 та С-300.

На Ізюмському напрямку ворог веде наступальні дії на лівому березі річки Сіверський Донець. Для підтримки наступальних дій угруповання на зазначеному напрямку противник створив систему основних та запасних вогневих позицій для реактивної та ствольної артилерії.

На Донецькому і Таврійському напрямках російські окупанти активізували наступальні дії уздовж всієї лінії зіткнення.

Основні зусилля ворога зосереджені на прориві оборони наших військ у Луганській та Донецькій областях, а також встановленні повного контролю над містом Маріуполь.
У Запорізькій області триває зосередження підрозділів окупаційних військ у визначених районах.

На Південнобузькому напрямку основні зусилля ворог зосереджує на виході до адмінмежі Херсонської області. З метою покращення тактичного положення окупанти намагаються вести наступальні дії в районі населеного пункту Олександрівка.
Противник не припиняє обстріли цивільних об’єктів у місті Миколаєві.

Сьома година

За наявною уточненою інформацією, втрати 126-ї бригади берегової оборони ЧФ Росії становлять до 75%.
810-та окрема бригада морської піхоти Чорноморського флоту втратила 158 військовослужбовців вбитими, близько 500 пораненими, а 70 осіб вважаються зниклими безвісти.
Значна частина військовослужбовців зазначених бригад написала рапорти на відмову від участі у так званій “спеціальній операції”, повідомили в Генштабі ЗСУ.

Сьома година

На території Донецької та Луганської областей захисники України за минулу добу відбили сім атак ворога, знищили 10 танків, 18 одиниць броньованої та 8 одиниць автомобільної техніки, 1 артилерійську систему, а також міномет противника з розрахунком, – Генштаб ЗСУ.

Після півночі

Неназваний високопосадовець міністерства оборони США повідомив журналістам, що в Україні зараз перебуває 76 російських батальйонно-тактичних груп (БТГр), з яких 11 були заведені в останні кілька днів.

Він наголосив, що якщо Маріуполь перейде під контроль Росії, це звільнить близько десятка БТГр для використання в інших місцях на сході або півдні України. “Але українці дуже і дуже наполегливо борються за Маріуполь”.

Як пише “Голос Америки”, посадовець Пентагону також розповів, що американські військові експерти найближчими днями розпочнуть тренувати поза межами України українських військовиків щодо використання американських гаубиць (M777 – 155 мм).

00:30

Інформація Командування повітряних сил ЗСУ

За добу 18 квітня протиповітряною обороною Повітряних сил та Сухопутних військ знищено сім повітряних цілей російських окупантів:

  • 1 літак (винищувач Су-30);
  • 4 БПЛА (ОТР);
  • 2 крилаті ракети.

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 35 ОБОРОНИ, 30.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 36 ОБОРОНИ, 31.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 37 ОБОРОНИ, 01.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 38 ОБОРОНИ, 02.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 39 ОБОРОНИ, 03.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 40 ОБОРОНИ, 04.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 41 ОБОРОНИ, 05.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 42 ОБОРОНИ, 06.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 43 ОБОРОНИ, 07.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 44 ОБОРОНИ, 08.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 45 ОБОРОНИ, 09.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 46 ОБОРОНИ, 10.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 47 ОБОРОНИ, 11.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 48 ОБОРОНИ, 12.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 49 ОБОРОНИ, 13.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 50 ОБОРОНИ, 14.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 51 ОБОРОНИ, 15.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 52 ОБОРОНИ, 16.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 53 ОБОРОНИ, 17.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 54 ОБОРОНИ, 18.04.2022, тут

Що передувало
▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику величезних втрат у живій силі й техніці.

▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників, “пробуджених” диверсійних груп. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну.
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надали нові озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовилося військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила першу резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України. 24 березня Генасамблея підтримала другу подібну резолюцію (140 країн “за”).
▪️ Путін збирав сили для штурму української столиці. Але темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився. Після важких боїв у передмістях українська армія відкинула росіян від Києва. 30 березня-1 квітня ЗСУ відновили контроль над десятками населених пунктів у Київській і Чернігівській областях, окупанти відійшли зокрема і від ЧАЕС. Світу відкрилася жахлива картина звірств окупантів у Бучі та інших населених пунктах під Києвом – сотні розстріляних та закатованих цивільних мешканців.
▪️ Надалі російські війська перегруповуються для продовження наступу на Сході України та Донбасі, зосереджені зокрема на отриманні повного контролю над Маріуполем.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.