ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 60 – Великдень 24.04.2022

Напередодні

Денис Казанський: “Щоб якось виправдатися за вчорашнє вбивство мирних жителів Одеси, російська пропаганда стала писати, що ракету нібито збила ППО. І тому вона потрапила до житлового будинку випадково.
Але ось відео попадання ракети в багатоповерхівку.
Тут чітко видно, що це був цілеспрямований удар. Ракету не збивали. Росіяни навмисно стріляли в житловий будинок, щоб убити більше людей”.

Вечір

На фото – велосипеди та крісло-каталка, які покинули мешканці Херсонщини перед одним із блокпостів Криворізького району Дніпропетровської області.

Цим людям дивом вдалося виїхати з окупованих росіянами сіл. Уже на підконтрольній Україні території людей пересадили на комунальні автобуси чи машини швидкої допомоги.

23:27

Юрій Мисягін: “Не знаю, як це вже коментувати, але зараз ЗСУ росіян у Чорнобаївці сильно накривають”.

23-тя година

На Донеччині у Великодню неділю внаслідок російських обстрілів загинули п’ять мирних мешканців, ще п’ять поранені, — голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

Вечір

Народний депутат, армійський волонтер Юрій Мисягін: “Ще один виграний бій підрозділами ЗСУ на Сході України. Наші бійці пошкодили та захопили сучасний танк Т-72Б3 зразка 2016 року“.

Вдень

Ізраїльські добровольці ЗСУ:

Вечір

“Путін втратив інтерес до дипломатичного способу вирішення конфлікту з Україною та міняє свою стратегію. Тепер він хоче захопити якомога більше територій”, – пише Financial Times, посилаючись на людей, які знають, про що йдуться розмови в найближчому оточенні російського диктатора.

Вечір

“Забуті світом, але не Азовом ч.2”.

Пресслужба полку “Азов” продовжує показувати життя цивільних у підвалах “Азовсталі”. Світ має допомогти їм!

21:45

По Кременчуку прилетіло вже загалом дев’ять крилатих ракет РФ, – Лунін.

Після 20-ї

Російські військові злочинці на Великдень завдали ракетних ударів по Полтавській області, повідомив голова обласної військової адміністрації Дмитро Лунін.

“Пʼять російських ракет вдарили по обʼєктах інфраструктури в області. Інформацію про постраждалих і руйнування уточнюємо. Всі подробиці пізніше. Тривога продовжується, не виходимо з укриттів”, – написав він у телеграмі.

В ефірі національного телемарафону повідомили зокрема про обстріл Кременчука.

Вечір

Більш як 20 тисяч маріупольців загинули через військову агресію Росії. Про це заявив міський голова Маріуполя Вадим Бойченко.

За його словами, в місті, яке з останніх сил чинить опір ворогу й перебуває в російському оточенні, ще лишається не менше 100 тисяч жителів.

Вечір

Росіяни не дали організувати гуманітарний коридор із Маріуполя на Великдень, заявила віцепрем’єр Ірина Верещук в ефірі національного телемарафону.
“Ми вже не просимо, ми вимагаємо від ООН забезпечити режим припинення вогню та відкриття гуманітарного коридору і з “Азовсталі”, і з Маріуполя загалом. На “Азовсталі” зараз тисяча жінок та дітей, плюс п’ятсот, може, навіть більше, поранених [військових], майже 50 осіб потребують негайної кваліфікованої допомоги. Саме про це має говорити [генсек ООН] пан Гутерреш у Москві, якщо він збирається говорити про мир. Усі інші домовленості не матимуть ваги, бо найголовніше, що може зробити ООН і не можуть зробити інші – це відкрити гуманітарний коридор”, – сказала Верещук.

Вечір

53-тя окрема механізована бригада імені князя Володимира Мономаха показала, як її артилерія “накриває” позиції російських військ на сході України.

“Українці – дуже гостинний народ. Тому орда збройних сил Російської Федерації не залишилась без подарунків до Великодня. Воїни окремої механізованої бригади імені князя Володимира Мономаха передали палкі вітання окупантам”, – зазначили у пресслужбі бригади.

Знищено ворожі БМП та машину з боєкомплектом.

Вечір

Окупанти в Маріуполі вимагають від кінематографістки Ольги Новікової 5 тисяч євро за збереження життя її сина-тероборонця, який перебуває в полоні. Про це повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

Вдень

Велика Британія передасть Україні 20 гаубиць AS-90 – самохідних артилерійських систем калібру 155 мм – та боєприпаси до них.

Як інформує Express.co.uk, цього тижня 45 тисячартилерійських снарядів британського виробництва разом із гаубицями будуть відправлені за кордон, де українські війська навчатимуться використовувати та обслуговувати їх перед відправкою на фронт в Україну.

Самохідні артилерійські установки будуть передані зі складу Збройних сил Великої Британії.

ДОПОВНЕНО. 25 квітня міністр оборони Бен Уоллес спростував повідомлення у ЗМІ про те, що Велика Британія передає Україні гусеничні 155-мм гаубиці AS-90, але сказав, що нині розглядається питання про відправку армійських 105-мм буксованих легких гармат в Україну.

Вдень

На порушення Женевської конвенції 1949 року країна-окупант утримує полонених українських військовослужбовців у колоніях загального режиму, не здійснивши перепрофілювання в’язниць у табори для військовополонених. Про це заявила уповноважена ВР України з прав людини Людмила Денісова.

За її словами, військовополонені зі складу Збройних сил України перебувають у колоніях загального режиму у Ростовській області РФ. Для цього окупанти розселили одразу дві пенітенціарні установи на півдні Росії: колонію загального режиму №1 у місті Звєрєво, а також №12 у Каменську-Шахтинському поблизу російсько-українського кордону. У цих колоніях захоплених у полон українських солдатів охороняють співробітники Федеральної служби виконання покарань РФ та ув’язнені, яких залишили на підсобних роботах.

Після 18-ї

Зі зведення Генштабу станом на 18:00 24 квітня:

На Слобожанському напрямку триває перекидання озброєння і військової техніки ворога до району міста Куп’янськ. Окупанти продовжують часткове блокування міста Харкова, намагаються здійснювати вогневе ураження підрозділів наших військ та об’єктів критичної інфраструктури.

Відзначається активізація наступальних та штурмових дій підрозділів противника в районах населених пунктів Пашкове, Довгеньке та Велика Комишуваха. Ворог успіху не мав, зазнав втрат та був вимушений відступити на раніше займані рубежі.

На Донецькому і Таврійському напрямках ворог здійснює нарощування системи управління та протиповітряної оборони. Продовжує здійснювати вогневий вплив по позиціях наших військ із мінометів, артилерії та реактивних систем залпового вогню по всій лінії зіткнення. Завдає авіаційних ударів літаками оперативно-тактичної авіації.

На Сєверодонецькому напрямку противник намагався здійснювати штурмові дії в напрямку населених пунктів Лиман та Яцьківка, успіху не мав. Окупанти встановили контроль над частиною населеного пункту Зарічне.

Також ворог намагався закріпитись в західній, північно-західній та східній частинах Рубіжного, однак успіху не досяг. Розпочав просування у напрямках населених пунктів Оріхове та Нижнє.

На Попаснянському напрямку підрозділи окупантів намагалися закріпитися на досягнутих рубежах. Ворог також проводив перегрупування та здійснював поповнення особовим складом і боєприпасами та підготовку до подальших штурмових дій.

На Курахівському напрямку, за підтримки артилерії, противник здійснив спробу наступу у напрямку населених пунктів Новомихайлівка та Мар’їнка. Успіху не мав.

На Маріупольському напрямку загарбники продовжували вогневий вплив та бойові дії в районі “Азовсталі”. Ворог завдавав авіаційних ударів по визначених об’єктах цивільної інфраструктури.

Окупанти здійснювали штурмові дії у напрямку населеного пункту Времівка (Великоновосілківський район Донецької області), зазнали втрат та відійшли на раніше зайняті позиції.

Напередодні

105-й батальйон тероборони тепер має трофейну російську САУ.

Після 15-ї

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр: “Наші військові медики сьогодні так само на фронті, вони, по суті, відповідають за життя та здоров’я наших поранених воїнів. І щоб ви розуміли, що це теж величезна перемога української військової медицини – надзвичайно високий відсоток поранених знову повертається до ладу – це понад 80%”.

Вдень

Український Великдень.

Після 15-ї

На окупованій території Херсонщини ворог чинить психологічний тиск на мирне населення, ведучи вогонь із танків під прапорами України. Про це повідомила пресслужба ОК “Південь” ЗСУ.

“Так, на околицю селища Грозове, на Херсонщині, виїхали танки окупантів з українськими прапорами. Ця демонстраційна колонна рушила в напрямку селища Молодецьке.
Таким чином ворог намагається зімітувати присутність підрозділів Збройних сил України на окупованих ним територіях. А потім, з тих самих танків, здійснює обстріл окупованих населених пунктів, подаючи місцевому населенню фейкову картинку атаки українськими військовими мирних жителів Херсонської області”, – ідеться в повідомленні.

Вдень

Великоднього ранку російські військові злочинці вбили двох дітей з Очеретинської громади Донецької області.
Як повідомив голова ДонОВА Павло Кириленко, будинок на вулиці Миру, де жила їхня родина, було зруйновано обстрілом, дівчатка 14 і 5 років загинули.

Вдень

Міжнародний комітет Червоного хреста на 55-й день блокади Маріуполя нарешті заявив про необхідність надати гуманітарний коридор із заблокованого міста й готовність сприяти цьому.

“МКЧХ глибоко стривожений ситуацією в Маріуполі, де населення вкрай потребує допомоги. Для добровільного безпечного виходу з міста, в тому числі з території заводу “Азовсталь”, тисяч цивільних осіб та сотень поранених нагально необхідним є негайне надання безперешкодного гуманітарного доступу”, – ідеться в заяві.

“Кожен день, кожна година, що минають, мають жахливу ціну для людей.

Як нейтральний та неупереджений посередник, МКЧХ готовий допомагати сторонам конфлікту узгоджувати практичні та придатні до виконання угоди для забезпечення добровільної евакуації нужденним. На місцях розміщено команди працівників для сприяння проведенню безпечного виходу, щойно буде укладено таку угоду та надано гарантії безпеки.”, – ідеться в заяві Червоного Хреста.

Після 11-ї

“У цей час, коли ви кидаєте пасхальні картинки і насолоджуєтеся перемир’ям, у Маріуполі ворог скидає бомби на голови ні в чому неповинних дітей”, — звернення  заступника командира полку “Азов” капітана Святослава Паламара “Калини” із заблокованого Маріуполя.

За його словами в коментарі журналістам, у місті кожні три хвилини падають авіаційні бомби, росіяни намагаються штурмувати позиції українських захисників. “Хлопці тримаються з останніх сил”, а людей потрібно вивозити.

Ранок

Карта бойових дій від Міноборони Великої Британії станом на 24 квітня:

Дев’ята година

Генеральний штаб Збройних сил України оприлюднив оновлену статистику втрат російської армії з початку повномасштабної агресії – станом на 9-ту годину ранку 24 квітня, за два місяці війни:

  • особового складу – ліквідовано близько 21800 (+200),
  • танків ‒ 873 (+19),
  • бойових броньованих машин ‒ 2238 (+33),
  • артилерійських систем – 408 (+5),
  • РСЗВ – 147 (+4),
  • засобів ППО – 69,
  • літаків – 179 (+2),
  • гелікоптерів – 154,
  • автомобільної техніки – 1557 (+14),
  • кораблів /катерів – 8,
  • цистерн з ПММ – 76,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 191 (+9),
  • спеціальної техніки – 28 (+1),
  • пускових установок ОТРК/ТРК – 4.

(В дужках – зміна порівняно з даними на ранок 23 квітня)

Ранок

Вночі російські окупанти обстріляли Павлоградський район на Дніпропетровщині — одна ракета влучила в залізничну інфраструктуру, загинув 48-річний чоловік.
Ще дві ракети поцілили у промислове підриємство, жертв немає.

Після восьмої

Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай – про ворожі обстріли 23 квітня: вісім загиблих, двоє поранених, руйнування щонайменше сімох будинків та відділу поліції

Шестеро осіб загинули після учорашньої артилерійської атаки по містам Гірське та Золоте. Ще дві людини важко поранені. Також стало відомо про двох жертв, в яких росіяни забрали життя – декілька днів тому ворожий снаряд влучив у будинок в Попасній. Під завалами опинилися дві жінки, яких на жаль врятувати не вдалося. Крім того, учора вдень співробітники ДСНС евакуювали з-під обстрілів трьох осіб в Рубіжному.

Росіяни 12 разів обстрілювали мирні помешкання жителів Луганщини за добу 23 квітня. Постраждали, зокрема, Гірське, Золоте, Лисичанськ, Сєвєродонецьк.
Так, у Лисичанську ще зранку зайнялася багатоповерхівка, в Рубіжному вночі полум’ям охопило приватний будинок.
У Сєвєродонецьку руйнувань зазнали одразу п’ять будинків, чотири з яких розташовані поруч, а також будівля національної поліції.

Ранок

Сильне Великоднє звернення президента Володимира Зеленського – молитва за ЗСУ, Україну й українців, записана в Софії Київській:

Ранок

“Нашими підрозділами з позицій спостережних постів відновлено контроль над вісьмома населеними пунктами Херсонської області”, – про це повідомили в оперативному командуванні “Південь” в ніч на 24 квітня.

8:30

Більш ніж 602 дитини постраждали в Україні за два місяці повномасштабної збройної агресії Російської Федерації.
За офіційними даними станом на ранок 24 квітня 2022 року, 213 дітей загинуло та понад 389 поранено, – оновлена статистика ОГП.

7:20

Пресслужба Генерального штабу ЗС України: “В історіях війн відомі випадки, коли на великі свята, як Різдво і Пасха, противники припиняли бойові дії. Але цього не варто очікувати від нашого ворога, цинізм, жорстокість і підступність якого вразили весь світ”.

“Світло завжди перемагає темряву. Добро долає зло. Ми обовʼязково переможемо! Адже за нами правда і з нами Бог! Тримаймо стрій! З вірою у Бога і Збройні Сили України переможемо!” – ідеться в привітанні ГШ.

6:45

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 6:00 у неділю, 24 квітня (Великдень):

На Слобожанському напрямку ворог збільшує угруповання військ за рахунок перекидання та зосередження додаткових підрозділів у Бєлгородській області РФ. Так, за наявними даними, за 60 км від державного кордону України розгорнуто пускові установки ОТРК “Іскандер-М”.
Ворог продовжує часткове блокування Харкова, здійснює вогневе ураження підрозділів наших військ та об’єктів критичної інфраструктури. З метою ускладнення переміщення підрозділів Сил оборони в районі населеного пункту Коротичі противник провів дистанційне мінування місцевості.

Окупанти обстрілюють позицій наших військ в районах населених пунктів Курулька та Нова Дмитрівка, проводять повітряну розвідку позицій підрозділів Збройних сил України за допомогою БПЛА “Орлан-10” в районах населених пунктів Барвінкове, Курулька та Гусарівка.

На Донецькому і Таврійському напрямках ворог здійснює вогневий вплив на позиції наших військ із застосуванням мінометів, ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню по всій лінії зіткнення. Активізував наступальні і штурмові дії на Сєверодонецькому, Курахівському та Попаснянському напрямках.
Йдуть бої в районах населених пунктів Зарічне, Рубіжне і Попасна. На Сєверодонецькому напрямку ворог навів понтонні переправи через річку Красна. На Авдіївському напрямку нарощує систему протиповітряної оборони.

На Маріупольському напрямку противник продовжував здійснювати вогневий вплив та блокувати наші підрозділи в районі “Азовсталі” міста Маріуполь. Завдає авіаційних ударів, зокрема і з літаків дальньої авіації. Використовуючи залізничне сполучення, противник робить спроби налагодити логістичне забезпечення військ.

На Південнобузькому напрямку ворог продовжує утримувати зайняті позиції, на окремих напрямках намагається покращити тактичне положення, здійснює вогневий вплив на позиції підрозділів наших військ та об’єкти цивільної інфраструктури українських населених пунктів.

6:45

Угрупованням Повітряних сил Збройних сил України, разом з іншими зенітними підрозділами Сил оборони, за попередню добу (23 квітня) знищено 17 повітряних цілей: дев’ять БПЛА, три літаки та п’ять крилатих ракет, – повідомлення Генштабу ЗСУ.

Напередодні

Волгоград. Військові російської мародерської армії приїхали додому в краденому одязі і взутті ЗС України.

Північ

Головне зі звернення президента Володимира Зеленського:

Сьогодні Росія завдала чергового ракетного удару по Україні, по Одесі. Станом на цей час – вісім загиблих. Не менше 18 поранених. Звичайні мирні люди. Серед убитих – тримісячна дитинка, дівчинка. Чим вона загрожувала Росії? Схоже, що вбивати дітей – це просто нова національна ідея Російської Федерації.

Удар був завданий російською стратегічною авіацією з району Каспійського моря. Дві ракети нам вдалося збити. Ще п’ять ракет ударили по мирному місту. Зокрема по звичайному житловому будинку, по звичайній багатоповерхівці.

Ми встановимо всіх, хто відповідальний за удар по Одесі. Хто відповідальний за російський ракетний терор. Кожного, хто віддає ці накази. Кожного, хто виконує ці накази. Нікому не вдасться сховатися.

Росія вже відстріляла по Україні більшу частину свого ракетного арсеналу. Звичайно, в них іще залишаються ракети. Звісно, вони ще можуть продовжувати ракетний терор проти наших людей. Але те, що вони вже наробили, це точно достатні аргументи для світу, щоб наприкінці визнати російську державу спонсором тероризму, а російську армію – терористичною організацією.

Розкриваються нові факти про злочини окупантів проти наших маріупольців. Встановлюються нові поховання вбитих окупантами людей. Ідеться про десятки тисяч загиблих маріупольців. Фіксуються переговори окупантів про те, як вони приховують сліди своїх злочинів.

Росія продовжує підтримувати діяльність і так званих фільтраційних таборів, зокрема поблизу Маріуполя. Хоча чесна назва для них насправді інша – це концентраційні табори. Такі, які будували й нацисти свого часу.

Українців із цих таборів – тих, хто вижив, – відправляють далі на окуповану територію і в Росію. Зафіксовані факти депортації наших громадян у російську глибинку, в Сибір, навіть у Владивосток. Депортують, зокрема, дітей, сподіваючись, що вони забудуть, де їхній дім, звідки вони. А вони з України.

Сьогодні для християн східного обряду була Велика субота. День між розп’яттям і воскресінням. Схоже, що Росія застрягла саме в такому дні. На роки. У дні, коли смерть торжествує, а Бога нібито немає. Але воскресіння буде. Життя переможе смерть. Правда переможе будь-яку брехню. А зло буде покаране.

Цієї ночі діятиме комендантська година. Прошу вас дотриматися цього правила. Це важливо з погляду безпеки. Але вже з п’ятої ранку зможете завітати до храмів у своїх містах, містечках, громадах. Там, де можливо провести службу. Прошу – тільки зранку.

Напередодні

Ракетний обстріл з боку злочинної армії Росії припав також по Таїровському (Ново-Міському) кладовищу Одеси.

Як повідомляє “Думська”, серед могил на цвинтарі утворилася велика вирва. У пресслужбі мерії міста уточнили, що внаслідок обстрілу зруйновано понад 1000 кв. м поховального комплексу. Жертв та постраждалих немає.

Напередодні

У день народження Леніна, 22 квітня, київські активісти демонтували зображення ордена Леніна з обеліска “Місто-герой Київ” на площі Перемоги.

Фото: ФБ Олександр Рудоманов

0:00

Дата 24 квітня 2022 року символічна для українців. У цей день християни східного обряду величають Воскресіння Ісуса Христа. Сьогодні ж фіксується дата – два місяці героїчного протистояння українського народу російській навалі.

Під час війни українці повною мірою демонструють те, на що надихає світ Воскресіння Ісуса Христа. Це самопожертва, стійкість та витримка, безмежна любов до ближнього. Без цього ми б не витримали жорстоких випробувань, які принесла на українську землю війна, розв’язана нацистською Росією.

Знищення Української держави і народу – мета Москви. Це не новина для українців, які знають історію. Але це щось незбагненне для всього світу. Цивілізований світ жахнувся, побачивши наслідки перебування “русского міра” у Бучі, Бородянці, Гостомелі, Маріуполі та, на жаль, інших містах і містечках України.

Великдень – це перемога правди над неправдою, життя над смертю, надії над безнадією.

24 квітня національний марафон #UAразом, який координується Міністерством культури та інформаційної політики, мовитиме під світлим гаслом “Життя переможе”.

“Нехай світла радість Великодня благословить українців на шляху надії та любові.
Завдяки українцям, світ зрозумів, як виглядають справжні сила духу, незламність та сміливість. А українці знають, що за нами перемога!” – ідеться в повідомленні МКІП.

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 35 ОБОРОНИ, 30.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 36 ОБОРОНИ, 31.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 37 ОБОРОНИ, 01.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 38 ОБОРОНИ, 02.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 39 ОБОРОНИ, 03.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 40 ОБОРОНИ, 04.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 41 ОБОРОНИ, 05.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 42 ОБОРОНИ, 06.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 43 ОБОРОНИ, 07.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 44 ОБОРОНИ, 08.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 45 ОБОРОНИ, 09.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 46 ОБОРОНИ, 10.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 47 ОБОРОНИ, 11.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 48 ОБОРОНИ, 12.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 49 ОБОРОНИ, 13.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 50 ОБОРОНИ, 14.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 51 ОБОРОНИ, 15.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 52 ОБОРОНИ, 16.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 53 ОБОРОНИ, 17.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 54 ОБОРОНИ, 18.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 55 ОБОРОНИ, 19.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 56 ОБОРОНИ, 20.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 57 ОБОРОНИ, 21.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 58 ОБОРОНИ, 22.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 59 ОБОРОНИ, 23.04.2022, тут

Що передувало

▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику величезних втрат у живій силі й техніці.
▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників, “пробуджених” диверсійних груп. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну.
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надали нові озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовилося військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила першу резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України. 24 березня Генасамблея підтримала другу подібну резолюцію (140 країн “за”).
▪️ Путін збирав сили для штурму української столиці. Але темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився. Після важких боїв у передмістях українська армія відкинула росіян від Києва. 30 березня-1 квітня ЗСУ відновили контроль над десятками населених пунктів у Київській і Чернігівській областях, окупанти відійшли зокрема і від ЧАЕС. Світу відкрилася жахлива картина звірств окупантів у Бучі та інших населених пунктах під Києвом – сотні розстріляних та закатованих цивільних мешканців.
▪️ Надалі російські війська перегруповувалися і продовжують наступ на Сході України, намагаючись зокрема здобути повний контроль над Маріуполем.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.