ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 59 – 23.04.2022

22-га година

На Донецькому та Луганському напрямках українські військові за добу відбили 12 російських атак, повідомляє пресслужба штабу Операції об’єднаних сил.

“…Українські захисники знищили чотири танки, п’ять артилерійських систем, 15 одиниць броньованої техніки, одну бойову броньовану машину та чотири одиниці автомобільної техніки. Підрозділи протиповітряної оборони в небі українського Донбасу збили один літак (Су-25), одну крилату ракету та три безпілотні літальні апарати типу “Орлан-10“, – йдеться в повідомленні.

Після 22-ї

Число жертв денного ракетного удару русні по житловому будинку в Одесі зросло до восьми.

Мер Геннадій Труханов – до росіян: “Тварі ви, горіти вам у пеклі!”

22:20

Повітряні тривогив різних регіонах. В Одесі знову вибухи.

Після 20-ї

Завтра в Україну приїдуть держсекретар США Блінкен та міністр оборони Остін, – президент Володимир Зеленський на пресконференції.

Також президент України заявив, що алогічно, коли генсек ООН Гуттеріш вирішив спочатку відвідати Росію, а потім (28 квітня) – Україну.

“Що він хоче – передати нам послання від Росії? Логічним було б спочатку побувати в Україні і побачити, що вони (росіяни) тут зробили. А на Кутузовському проспекті трупів немає”.

Після 20-ї

Президент Зеленський на пресконференції: “Одного бюджету України недостатньо, щоб відновити те чи інше місто нашої держави. Я хочу, щоб допомагали відновлювати наші партнери. Тут справа не тільки в фінансах, а й у фахівцях. Нас цікавлять фінансисти, архітектори, митці. Велика кількість професій і людей, які приїдуть відновлювати той чи інший регіон, за яким буде закріплена та чи інша держава.

Україна йде шляхом членства в ЄС. Я вважаю що цей шлях буде швидший, якщо країни ЄС будуть об’єднані таким великим проєктом. Кожна з цих країн зможе відновити той чи інший регіон і буде відчувати, що вони зробили великий вклад в відновлення держави. А значить, і великий вклад в перемогу України. А значить, і великий вклад в перемогу в цій війні за свободу на Європейському континенті”.

20-та година

Президент Володимир Зеленський назвав причини, через які Україна вийде з подальших мирних переговорів з Росією. Про це він сказав на пресконференції для українських та іноземних ЗМІ, яка відбувається у сховищі – на підземній станції київського метрополітену “Майдан Незалежності”.

Якщо буде знищено наших людей у Маріуполі, якщо буде проведено псевдореферендуми на окупованих територіях, Україна вийде з будь-яких переговорів”, – заявив Зеленський.

Вечір

Голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов: внаслідок обстрілів з боку росіян за добу в Харкові шість людей поранені, ще один поранений у Чугуївському районі. На жаль, три людини загинули – в Чугуївському та Дергачівському районах.

Після 18-ї

Число загиблих внаслідок влучання російської ракети в 16-поверховий житловий будинок в Одесі зросло до шести, – ДСНС.

Після 18-ї

На тимчасово окупованих територіях Харківської області ворог має суттєві проблеми з медичним забезпеченням своїх підрозділів, існують труднощі з евакуацією поранених, не вистачає медикаментів. Через зростання числа поранених ворог, одночасно з розгорнутим військовим шпиталем у місті Балаклія, використовує можливості міської поліклініки.
У місті Вовчанськ, що є тимчасово зайнятим, молодший медичний персонал закладів охорони здоров’я примусово відправляють для надання першої медичної допомоги до підрозділів противника, які перебувають на лінії зіткнення з Силами оборони України.

Також через те, що російські війська мають суттєві проблеми з поповненням особовим складом, продовжуються спроби примусової мобілізації до лав окупаційних військ жителів Херсонщини.

За наявною інформацією, для переміщення вантажів військового призначення на тимчасово захоплених територіях противник використовує цивільні вантажівки. Крім того, окупанти продовжують використовувати викрадену сільськогосподарську техніку для військових потреб, зазначають у ГШ ЗСУ.

Після 18-ї

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 18:00:

Противник намагається наростити темпи проведення операції на сході України з метою оточення угруповання Об’єднаних сил, а також встановлення повного контролю над Донецькою та Луганською областями.

На Слобожанському напрямку ворог продовжує часткове блокування міста Харкова, здійснює артилерійські обстріли позицій наших підрозділів та цивільної інфраструктури в районі населених пунктів Чугуїв, Коробочкине та Довгеньке.

На Донецькому і Таврійському напрямках основні зусилля противника зосереджені на взятті під контроль населених пунктів Попасна, Рубіжне та підготовці до наступу на місто Сєверодонецьк.
В районі населеного пункту Мар’їнка та на більшості інших напрямків в ході бойових дій ворог успіху не має.

На Південнобузькому напрямку окупанти активних наступальних дій не проводили, здійснювали поодинокі обстріли наших підрозділів зі ствольної артилерії.

Підрозділи Сил оборони продовжують звільнення населених пунктів на окремих напрямках та утримання визначених оборонних рубежів.

Вдень

Понад 200 жителів Маріуполя не вдалося евакуювати до Запоріжжя, натомість окупанти обманом і силою спрямували людей в автобусах на територію ОРДО.

“…Замість обіцяних російською стороною автобусів до маріупольців під’їхали російські військові і наказали розходитись, тому що «зараз буде обстріл». Фактично, із застосуванням примусу в грубій формі людей було розігнано. Автобуси так і не було подано для погрузки. Водночас окупанти оголосили евакуацію на окуповану територію – до Докучаєвська. Права покинути автобус людям не дали”, – розповів радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

Після 17-ї

Уже відомо про п’ятьох загиблих і 18 поранених унаслідок ракетного удару російських військових злочинців по Одесі. Серед убитих — тримісячна дитина.

Кількість загиблих може зрости. Під завалами є люди, їх розбір триває.

16:30

Збройні сили України на Херсонщині 22 квітня завдали нищівного удару по передовому пункту управління 49-ї загальновійськової армії російських окупаційних військ, знищивши, серед іншого, і двох рашистських генералів. Про успішну операцію повідомляє Головне управління розвідки Міноборони.

“Результат ураження — ППУ 49А знищено, двох генералів окупантів ліквідовано (!), один — важкопоранений, у критичному стані евакуйований”, – зазначили в ГУР МОУ. Персональні дані ліквідованих воєнних злочинців уточнюються.

Після 16-ї

Стало відомо, що росіяни випустили по Одесі щонайменше шість крилатих ракет. Жителі міста чули вибухи у різних районах. Це були як прильоти, і відльоти нашого ППО.
Відомо, що кілька ракет вдалося збити. Містяни бачили вибухи в небі й падіння уламків.
Але як мінімум одна ракета впала та вибухнула. В одному із густонаселених районів почалася пожежа у житловому будинку.

Очевидно, прилетіли ракети “повітря-земля” Х-101, пише “Думська”. Такі зазвичай випускають стратегічні бомбардувальники Ту-95 та Ту-160.

Депутат Одеської міськради Петро Обухов о 16:35 в ефірі “Прямого каналу” повідомив про трьох загиблих.

Один із загиблих – чоловік – перебував у машині, яка спалахнула.

Вдень

Бійці 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади показали знищений ними російський БТР.

“Зображення з дрона показує, як «весело» горить бронетранспортер, на першому фото на кришці люка видно білу літеру «Z», що позначає східні сили росармії”, – розповіли закарпатці.

Фото: ФБ 128 огшбр

Вдень

Українські збройні сили вибили росіян із трьох населених пунктів у Харківській області.

“Маємо хороші новини з передової. Наші ЗСУ здійснили успішний контрнаступ, вчора зранку розпочали наступальні операції на ворога. Протягом дня тривалі запеклі бої. Наші підрозділи вибили російські війська з населених пунктів Безруки, Слатине, Прудянка Дергачівського району та закріпилися на позиціях”, – повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

Вдень

На півдні України російські окупанти зазнають значних втрат, а на танкових снарядах пишуть “Христос воскрес!” Про це йдеться в перехопленні телефонної розмови, оприлюдненої Службою безпеки України.

“Наши пацаны пасхалки хохлам готовят. Танкисты на снарядах пишут «Христос воскрес!» Развлекаемся, как можем…” – розповідає окупант своїй дружині. І зауважує жартома: “Теперь главное, чтоб “Воистину” назад не прилетело”.

“Вони сміються і радіють із таких «привітань». Хоча коли мова заходить про справи у його підрозділі, який стоїть у Миколаївській області, тон загарбника одразу стає іншим. Із 19 людей у його взводі залишилося лише сім. Інших – убили або втекли. І перспективи поповнення немає”, – зазначають в СБУ, коментуючи подальший зміст розмови.

“Тут никого не добавляют. Наоборот – все уезжают! Кого нам добавлять? Тут все бегут! У нас из бригады уволилось уже 600 человек… Тут остались только самые стойкие и алкаши”, – резюмує окупант.

Вдень

Політ крилатої ракети над Одесою. Є руйнування об’єкта інфраструктури.

Після 12-ї

Держприкордонслужба: Учора ввечері (22 квітня) з РФ обстріляли українську територію на ділянці відділу «Гірськ» Чернігівського прикордонного загону. Близько десяти гранат, випущених з-за кордону з автоматичного гранатомета, розірвалися неподалік від прикордонного села Сеньківка.
Це вже четвертий зафіксований прикордонниками обстріл Чернігівщини з російської території після того, як Сили оборони України витіснили загарбників з області.
Два з трьох попередніх обстрілів ворог також цілив на ділянку кордону поблизу Сеньківки, але минулі рази – з мінометів. Прикордонні наряди під час вказаних обстрілів не постраждали.

12-та година

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний закликав користувачів соцмереж, зокрема впливових блогерів-інфлюенсерів, утриматися від критики командування та поширення інформації, яка сприяє ворогу.

“Звертаю увагу, що у соціальних мережах періодично зʼявляється інформація, яка використовується ворогом для нанесення втрат Збройним Силам України.
Військове керівництво не надає жодної важливої інформації про поточні операції.
Я в черговий раз закликаю всіх, особливо блогерів з великими аудиторіями, утриматися від публічних оцінок бойових дій, логістики, забезпечення і рішень командирів.
Лише військове керівництво володіє всією повнотою інформації та використовує її для відбиття агресії. Запорукою успішного знищення противника є нерозповсюдження цієї інформації”, – сказано у дописі на ФБ-сторінці Залужного.

Після 10-ї

За даними Генерального штабу Збройних сил України,

загальні бойові втрати противника з 24 лютого до ранку 22 квітня орієнтовно становлять:

  • особового складу – ліквідовано близько 21600 (+400),
  • танків ‒ 854 (+16),
  • бойових броньованих машин ‒ 2205 (+43),
  • артилерійських систем – 403 (+6),
  • РСЗВ – 143 (+5),
  • засобів ППО – 69,
  • літаків – 177 (+1),
  • гелікоптерів – 154 (+1),
  • автомобільної техніки – 1543 (+20),
  • кораблів /катерів – 8,
  • цистерн з ПММ – 76,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 182 (+10),
  • спеціальної техніки – 27,
  • пускових установок ОТРК/ТРК – 4.

(В дужках – зміна порівняно з даними на ранок 22 квітня)

Ранок

Підрозділи 64-ї окремої мотострілецької бригади ЗС Росії, яка взяла активну участь у масових вбивствах, катуваннях та ґвалтуванні цивільного населення в місті Буча, діють в районі населеного пункту Ізюм і вже зазнали втрат, ідеться в ранковому зведенні ГШ ЗСУ в суботу, 23 квітня.

Волонтер Роман Донік уточнив, що втрат російській бригаді завдали бійці 93 омбр ЗСУ “Холодний Яр”, та поширив фото з наслідками ураження по окупантах.

Ранок

Маріупольська міська рада: 23 квітня (субота) об 11:00 починається евакуація з Маріуполя в Запоріжжя.

Жінки, діти та люди літнього віку сідають в автобуси за адресою: бульвар Шевченка на кільці біля ТРЦ “Порт-Сіті”.

Виїзд колони о 12:00 за маршрутом: Маріуполь – Мангуш – Бердянськ – Токмак – Оріхів – Запоріжжя.

“Звертаємося до маріупольців, які вже виїхали і сьогодні перебувають у безпеці. Якщо у вас залишилися рідні або знайомі в Маріуполі, спробуйте зв’язатися з ними всіма способами. Дзвоніть, пишіть і говоріть, що є можливість приїхати в Запоріжжя, де безпечно”.

Сьома година

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 6:00:

Противник проводить наступальні дії у Східній операційній зоні з метою розгрому угруповання Об’єднаних сил, встановлення повного контролю над територією Донецької і Луганської областей та забезпечення сухопутного шляху між зазначеними територіями та окупованим Кримом.

Найбільша активність ворога спостерігається на Слобожанському та Донецькому напрямках. Підрозділи окупантів здійснюють перегрупування.

Ворог не припиняє завдавати ракетно-бомбових ударів по об’єктах військової та цивільної інфраструктури.

На Таврійському та Південнобузькому напрямках діє угруповання військ противника, що складається з окремих підрозділів 8-ї і 49-ї загальновійськових армій, 22-го армійського корпусу, берегових військ Чорноморського флоту Південного військового округу та повітряно-десантних військ. Ворог основні зусилля зосереджує на покращенні свого тактичного положення та утриманні займаних рубежів.
З метою створення сприятливих умов для просування у напрямку міста Миколаїв противник проводить обстріли позицій Збройних сил України. Для нарощування системи протиповітряної оборони у районі міста Скадовськ ворог розгорнув батарею С-300ВМ.

На Слобожанському напрямку угруповання військ противника продовжує частково блокувати Харків та обстрілювати його із ствольної та реактивної артилерії.

Окремі підрозділи 1-ї танкової та 20-ї загальновійськової армії Західного військового округу, 35-ї загальновійськової армії і 68-го армійського корпусу Східного військового округу та повітряно-десантних військ ведуть наступальні та штурмові дії південніше Ізюма. Противник проводить повітряну розвідку позицій і заходи щодо організації вогневої підтримки наступу та організації логістичного забезпечення угруповання.

На Донецькому напрямку ворог проводить наступальні дії уздовж усієї лінії зіткнення. Противник зосереджує основні зусилля на наступальних діях на Сєверодонецькому напрямку, здійснює інтенсивний вогневий вплив на наші війська з метою їх витіснення та створення умов для розвитку наступу на Слов’янськ. Триває наступ у напрямку Новотошківського та штурмові дії у районах Рубіжного, Попасної і Мар’їнки.

На Маріупольському напрямку противник продовжує блокувати наші підрозділи в районі заводу “Азовсталь” та завдавати авіаційних ударів по місту, зокрема й із застосуванням літаків дальньої авіації. З метою розмінування припортової інфраструктури Маріуполя до окупованого міста прибув інженерний підрозділ.

На Запорізькому напрямку, на посилення свого угруповання, противник перемістив батальйонну тактичну групу зі складу 19-ї мотострілецької дивізії 58-ї загальновійськової армії Південного військового округу.

В рамках формування додаткових резервів завершено підготовку підрозділу приватної військової кампанії “Вагнер” чисельністю до 200 осіб. Передова група підрозділу перекинута у район Новобахмутівки для рекогносцирування місцевості та уточнення порядку взаємодії. Інформація наразі уточнюється.

На Південнобузькому напрямку ворог намагається покращити своє тактичне положення та закріпитись на адміністративних кордонах Херсонської області. Зазнає значних втрат у техніці.

Сьома година

На території Донецької та Луганської областей за минулу добу відбито вісім атак ворога, знищено дев’ять танків, 18 одиниць броньованої та 13 одиниць автомобільної техніки, паливозаправник, три артилерійські системи, – ГШ ЗСУ.

Напередодні

Обстежувати знищений українським “Нептуном” ракетний крейсер “Москва” рашисти відправили справжній музейний експонат – допоміжне рятувальне судно “Коммуна”, яке було спущено на воду у 1913 році під назвою “Волховъ”. Це найстаріший діючий корабель військово-морських сил у світі.

Напередодні

Під землею, на станції “Золоті ворота” київського метро відбувся благодійний концерт гурту “Океан Ельзи” під назвою “І все буде добре”.

“Саме Київський метрополітен став прихистком для тисяч киян під час обстрілів та бомбардувань нашої столиці. Символічно, що на одній з найкрасивіших станцій метро України та світу улюблений гурт країни виконає пісні, які стали саундтреком життя мільйонів українців”, – ішлося в анонсі організаторів з “1+1 media”.

Концерт покажуть у Великодню неділю, 24 квітня, в ефірі національного телемарафону.

Вночі

Віцепрем’єр Ірина Верещук:

Є вірогідність, що завтра (23 квітня) ми зможемо відкрити гуманітарний коридор з Маріуполя.

  • Точка збору та сама: на кільці біля торговельного центру “Порт Сіті”.
  • Час збору – о 10:00.

Отже, завтра вранці стежте за офіційними повідомленнями. Якщо все добре, я дам підтвердження.

“Пишу вам зараз, увечері, щоб, якщо завтра зранку таки вдасться пробити коридор, ви були трішки налаштовані та підготовлені. Розумію, як вам важко. Стільки разів зривалися коридори. Але ми з вами маємо пробувати стільки разів, скільки треба, поки не вийде”.

Напередодні

Міністерство оборони Росії увечері 22 квітня вперше озвучило дані про втрати на затопленому ракетному крейсері “Москва” Чорноморського флоту Росії: загинула нібито лише одна людина, зате 27 – “зникли безвісти”, 396 – евакуйовані.
Це більше від нуля, який МО РФ озвучувало спочатку, але все одно менше від показників втрат за даними ЗМІ.

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 35 ОБОРОНИ, 30.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 36 ОБОРОНИ, 31.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 37 ОБОРОНИ, 01.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 38 ОБОРОНИ, 02.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 39 ОБОРОНИ, 03.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 40 ОБОРОНИ, 04.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 41 ОБОРОНИ, 05.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 42 ОБОРОНИ, 06.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 43 ОБОРОНИ, 07.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 44 ОБОРОНИ, 08.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 45 ОБОРОНИ, 09.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 46 ОБОРОНИ, 10.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 47 ОБОРОНИ, 11.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 48 ОБОРОНИ, 12.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 49 ОБОРОНИ, 13.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 50 ОБОРОНИ, 14.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 51 ОБОРОНИ, 15.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 52 ОБОРОНИ, 16.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 53 ОБОРОНИ, 17.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 54 ОБОРОНИ, 18.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 55 ОБОРОНИ, 19.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 56 ОБОРОНИ, 20.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 57 ОБОРОНИ, 21.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 58 ОБОРОНИ, 22.04.2022, тут

Що передувало

▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику величезних втрат у живій силі й техніці.
▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників, “пробуджених” диверсійних груп. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну.
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надали нові озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовилося військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила першу резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України. 24 березня Генасамблея підтримала другу подібну резолюцію (140 країн “за”).
▪️ Путін збирав сили для штурму української столиці. Але темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився. Після важких боїв у передмістях українська армія відкинула росіян від Києва. 30 березня-1 квітня ЗСУ відновили контроль над десятками населених пунктів у Київській і Чернігівській областях, окупанти відійшли зокрема і від ЧАЕС. Світу відкрилася жахлива картина звірств окупантів у Бучі та інших населених пунктах під Києвом – сотні розстріляних та закатованих цивільних мешканців.
▪️ Надалі російські війська перегруповувалися і продовжують наступ на Сході України, намагаючись зокрема здобути повний контроль над Маріуполем.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.