ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 57 – 21.04.2022

Північ

Доба 21 квітня стала врожайним днем для української Протиповітряної оборони, адже було знищено одразу 15 повітряних цілей, із них:

  • три літаки (попередньо Су-34, Су-35, Су-25).
  • три вертольоти (два Мі-8 та один Ка-52).
  • дев’ять БпЛА оперативно-тактичного рівня (“Орлан-10”).

Вечір

Вуличні бої в Маріуполі. Полк “Азов” продовжує нищити ворожу техніку на вулицях.

Після 23-ї

Головне з вечірнього відеозвернення президента Володимира Зеленського:

▪️На жаль, Росія відкинула пропозицію встановити Великоднє перемирʼя.
Це дуже добре демонструє, як насправді керівники цієї держави ставляться до християнської віри, до одного з найбільш радісних і важливих свят.
Але зберігаємо надію. Надію на мир, надію на те, що життя переможе смерть.

▪️Сьогодні був дуже змістовний зовнішньополітичний день для України. В Київ прибули прем’єр-міністри Іспанії і Данії. Двох держав, які послідовно підтримують Україну. Подякував їм за допомогу нашій обороні. За санкційний тиск на Росію. Закликав Іспанію, Данію та всі інші європейські демократії ще посилити санкції за цю війну.

▪️Голова уряду Данії заявила про готовність підтримати програму післявоєнного відновлення України в частині відбудови і розвитку Миколаєва та суднобудівної галузі України.

▪️Сьогодні звернувся до парламенту і народу Португалії. Це було вже 26-те звернення до парламентів держав – наших партнерів. Можу сказати, що кожен з таких виступів додає нам підтримки. Також звернувся сьогодні до учасників спеціальної весняної сесії Світового банку.

▪️Акумулюємо фінансову підтримку для України. Сполучені Штати оголосили про новий пакет підтримки для нашої держави. Цей пакет включає дуже потужні оборонні інструменти для наших військових. Зокрема, це артилерія і снаряди, безпілотники. Те, що ми очікували.

▪️На півдні та сході нашої країни окупанти продовжують робити все, щоб були підстави для них говорити хоча б про якісь перемоги. Вони накопичують сили, заганяють на нашу землю нові батальйонні тактичні групи. Намагаються навіть розпочати так звану “мобілізацію” в окупованих районах України.

▪️Закликаю мешканців південних районів України – в Херсонській та Запорізькій областях – уважно ставитись до того, яку інформацію про себе ви даєте загарбникам. Якщо вони просять вас заповнити якісь анкети, залишити десь ваші паспортні дані, то знайте – це не для того, щоб вам допомогти. Це для того, щоб сфальшувати на вашій землі так званий “референдум”, якщо надійде команда з Москви влаштувати таку виставу.

Після 23-ї

Президент Зеленський заявив, що підписав черговий указ про нагородження наших героїв. Державними нагородами відзначені 202 захисники України. З них 194 військовослужбовці Збройних Сил та 8 військовослужбовців Держспецзвʼязку.

Після 22-ї

Мер Миколаєва Олександр Сєнкевич: “Миколаїв продовжують атакувати касетними снарядами. За минулу ніч було поранено трьох осіб, один із них помер у лікарні. Звертаю вашу увагу, що всі ці люди в момент обстрілів перебували на вулиці, незважаючи на комендантську годину.
Нещодавно над містом знову прогримів вибух. Друзі, тримайтесь подалі від вікон – пам’ятайте про правило двох стін. Під час комендантської години залишайтесь вдома!”

Після 22-ї

Із території Донеччини, яка до 24 лютого була підконтрольна українській владі, від початку повномасштабного вторгнення росії виїхало майже три чверті населення. Про це в ефірі “Суспільного” сказав голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

“До 24 лютого 2022 року постійно проживали на підконтрольній українській владі території 1 млн 670 тис. людей. Зараз залишилося близько 430 тис. Якщо взяти, наприклад, Краматорськ, найбільше місто області після Маріуполя, – там з 200 тис. залишилося трохи більше 40 тис.”, – розповів голова ОВА.

Вдень

“Маріуполь!” у Варшаві. Голос Святослава Калини “Паламара” з оточеної “Азовсталі” на мітингу в столиці Польщі.

Вечір

Як затрофеїти ворожий “Орлан”:

22-га година

Евакуаційний коридор з Маріуполя не спрацював, оскільки поблизу місця збору людей почався обстріл, тому коридор довелося закрити. Про це заявила віцепрем’єр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.
“По Маріуполю немає чим порадувати. Дуже все туго іде. З боку росіян все відбувається дуже складно, хаотично, повільно та, звісно ж, нечесно. Дає надію той факт, що вчора люди вперше поїхали з Маріуполя до Запоріжжя напряму (йдеться про ті чотири автобуси, які вчора виїхали з Маріуполя). Просимо вибачення у маріупольців, які сьогодні не дочекалися евакуації. Біля точки збору почався обстріл, через що коридор довелося закрити”, – зазначила Верещук.

Вона запевнила маріупольців у тому, що українська влада, допоки в неї буде хоч якась можливість, не полишить спроб витягнути звідти людей.

Вечір

Надання міжнародними партнерами оборонної допомоги України вийшло на новий етап, заявив заступник керівника офісу президента Андрій Сибіга на брифінгу.
“Узагалі, якщо говорити про оборонну підтримку, зараз ми вийшли на той етап, на ту стадію, коли можна говорити про нову якість, про новий етап надання озброєнь і допомоги Україні. Світ з нами, світ нам допомагає. Так, хотілося би, щоб це було швидше, і ми про це відверто говоримо нашим партнерам, але ця допомога йде і вона, безумовно, робить наші спроможності набагато потужнішими”, – зазначив Сибіга.

Вечір

У Пентагоні деталізували вміст нового пакету військової допомоги для України на $800 млн, про який оголосив президент США Джо Байден.

Зокрема, пакет включає:

  • 72 155-мм гаубиці та 144 000 артилерійських боєприпасів;
  • 72 тактичні машини для буксирування 155-мм гаубиць;
  • понад 121 тактичний безпілотний літальний апарат Phoenix Ghost;
  • польове обладнання та запасні частини.

“Це зобов’язання разом із 18 155-мм гаубицями, про які було оголошено 13 квітня, забезпечує достатньо артилерійських систем для оснащення п’яти дивізіонів”, – заявив речник Пентагону Джон Кірбі.

Це вже третій пакет військової допомоги Україні на $800 мільйонів, які США виділили від початку російського вторгнення.

Вечір

Удень в Запоріжжі крилаті ракети, випущені армією РФ, двічі вдарили по острову Хортиця, повідомила пресслужба Запорізької ОВА.

Наслідки ракетного удару по Хортиці в Запоріжжі. Фото: ЗОВА

21:45

За добу до числа окупованих додалося 42 населених пункти, за рахунок Донецької області. Про це розповіла радниця заступника керівника офісу президента Олена Симоненко в ефірі національного телемарафону.

Симоненко зазначила, що станом на сьогодні більше як 3500 населених пунктів України перебувають в окупації – це близько 30% території областей, де відбуваються чи відбувалися бойові дії (мається на увазі частка від загальної кількості 11550 населених пунктів у Донецькій, Луганській, Житомирській, Київській, Чернігівській, Сумській, Харківській, Миколаївській, Херсонській, Запорізькій областях).

Вдень

Захисники Маріуполя виявили в місті ворожу техніку, зокрема російські танки, з позначкою “V”.

“Це означає, що в місто було перекинуто підрозділи окупантів, які чинили звірства в Бучі – вбивали, ґвалтували, закатовували цивільне населення. Зараз путінська орда продовжує нищити місто”, – зазначає пресслужба полку “Азов”.

Вечір

За даними ОТУ “Схід”, за добу 21 квітня російські фашистські війська в сідних областях здійснили три атаки. Наша артилерія наносила вогневе ураження по скупченню особового складу та техніки.

Українські воїни знищили:

  • особового складу – до 200 осіб
  • танків – 5 од.
  • БМП – 2 од.
  • БТР – 1 од.
  • артилерійських систем – 1 од.
  • автотехніка – 9 од.
  • літаків – 1 од.
  • БПЛА – 3 од.

Вечір

В селищі Мангуш окупанти могли захоронити від 3 до 9 тисяч маріупольців. На це вказує співставлення з супутниковими фото захоронення в Бучі, де було виявлено 70 людей.

“На знімках Maxar від 9 квітня сектор масових поховань в Мангуші в 20 разів більший. Нові траншеї окупанти рили та заповнювали трупами щодня впродовж всього квітня. Наші джерела повідомляють, що в таких могилах тіла вкладають в кілька шарів”, – повідомила пресслужба Маріупольської міської ради.

20-та година

Евакуаційні автобуси з 79 мешканцями Маріуполя, які змогли виїхати з блокади 20 квітня, прибули на територію, підконтрольну українському урядові, в Запорізьку область.

На шляху ці три автобуси застрягли на об’їзній дорозі Кам’янського в ґрунтовій дорозі. На місце виїжджала техніка ДСНС України, яка допомагала витягнути автобуси.

Ще один автобус і досі перебуває на тимчасово окупованій території.

20-та година

Російські війська завдали трьох ракетних ударів по Дніпропетровщині, внаслідок чого зупинено рух залізницею в Новомосковському районі, повідомив голова ОВА Валентин Резніченко.

“Всі живі. Вщент розтрощене залізничне полотно і контактна мережа. Поки не зрозуміло, чи зможемо відновити рух”, – додав він.

Вдень

Глава так званої “Української православної церкви Московського патріархату” заявив, що їхні священники готові йти молитовною ходою в заблокований Маріуполь, щоб вивести звідти цивільних, поранених українських військових та забрати тіла загиблих армійців, які залишаються з гарнізоном на території комбінату “Азовсталь”.

Таку заяву митрополита Онуфрія поширила пресслужба “УПЦ МП”.

Вдень

На Житомирщині затримали офіцера ЗС України за підозрою в державній зраді, про що повідомила пресслужба Спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Центрального регіону.

“Старший лейтенант Збройних Сил України, у період дії в Україні воєнного стану, підтримуючи ідеї проросійської спрямованості,  передавав представникам російської федерації відомості, що становлять державну таємницю, у тому числі інформацію про бойові літаки, наслідки ракетних обстрілів  військового аеродрому, пошкодження військової техніки, а також проведення її ремонту”, – йдеться в повідомленні.

Фото – пресслужби прокуратури

Затриманому військовослужбовцю повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 111 КК України (державна зрада), до суду подане клопотання про обрання запобіжного заходу у виді тримання під вартою.

Після 19-ї

Десантники та морські піхотинці послідовно знищили два російських транспортно-бойових вертольоти Мі-8 – спершу один, а потім – той, що летів на евакуацію. Про це повідомила пресслужба Командування Десантно-штурмових військ ЗСУ. 

Сьогодні підрозділом протиповітряної оборони 81-ї окремої аеромобільної бригади ДШВ ЗС України із ПЗРК Stinger був знищений один російський Мі-8. На відео, яке поширила пресслужба КДШВ, позначено червоною стрілкою місце падіння гвинтокрила окупантів.
“Згодом інший російський вертоліт, намагаючись евакуювати можливо вцілілий екіпаж, був успішно знищений нашими бойовими побратимами з підрозділу морської піхоти ВМС ЗС України”, – додали в пресслужбі ДШВ.

Вдень

Президент Володимир Зеленський утворив Національну раду з відновлення України від наслідків війни, яку очолили Денис Шмигаль та Андрій Єрмак.

Вдень

30-та окрема механізована бригада імені князя Костянтина Острозького показала свіже відео ліквідації ворожої техніки.

Вдень

Сполучені Штати заборонять російським кораблям заходити в американські порти аналогічно з рішенням ЄС, – президент Джо Байден.

Вдень

Президент США Джо Байден оголосив про надання додаткового пакета військової допомоги Україні.

“Сьогодні я оголошую про ще один пакет допомоги Україні на $800 млн, щоб посилити здібності України вести бойові дії на Донбасі”, – сказав Байден.

За його словами, до цього пакету допомоги входять, зокрема, важка артилерія, боєприпаси до неї й тактичні безпілотники.

Також Джо Байден заявив, що США виділять Україні ще 500 млн доларів економічної допомоги.

Вдень

Вдень

Верховна Рада продовжила воєнний стан в Україні ще на 30 діб — до 25 травня.

За президентський законопроєкт №7300 проголосували 300 народних депутатів, не голосували 86.

Вдень

Підрозділ ППО Нацгвардії в Запорізькій області з розрахунку ПЗРК знищив ворожий гелікоптер Ка-52 “Алігатор”, повідомили в пресслужбі НГУ.

Відео:

Вдень

Словенія передасть Україні велику кількість своїх основних бойових танків Т-72, а натомість отримає від Німеччини бойові машини піхоти Marder та колісні бронеавтомобілі Fuchs, – Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Вдень

Бійці 93-ї окремої механізованої бригади “Холодний Яр” збили на Ізюмському напрямку російський винищувач-бомбардувальник Су-34.

Як повідомили у механізованому батальйоні, у зоні відповідальності якого збили ворожий літак, його уразили радянським переносним зенітно-ракетного комплексу “Ігла”. Літак впав на окуповану росіянами територію.

У мережі поширили відео падіння палаючого літака. На ньому видно, що пілоти катапультувалися.

15:20

Віцепрем’єр-міністр Ірина Верещук: відбувся черговий обмін полоненими.

“Сьогодні ми повертаємо додому 19 людей, з яких 10 військових (включаючи двох офіцерів) та дев’ять цивільних.
Цього разу серед звільнених є поранені, і це дуже важливо. Адже тепер вони зможуть отримати повноцінне лікування та пройти курс реабілітації”.

Вдень

Прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес відвідав Бородянку Київської області, після чого заявив, що Іспанія не залишить український народ наодинці.

Вдень

Військовослужбовці 25-ї окремої повітрянодесантної Січеславської бригади збили з переносного зенітного ракетного комплексу “Стінгер” російський літак Су-25 “Грач”.

Вдень

Організатори Вімблдону офіційно оголосили, що цього року не допустять до турніру російських і білоруських тенісистів.

14:30

З міста Попасна Луганської області провели складну евакуацію, врятувавши 60 осіб. Про це повідомив голова обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

За його словами, кожна поїздка до Попасної сповнена небезпеки – евакуаційний транспорт неодноразово потрапляв під вогонь росіян. “Втім, сьогодні вдалося врятувати 60 місцевих жителів. А загалом за три дні – 163 попаснянина. Це справжня перемога життя”, – підсумував голова ОВА.

Після 14-ї

Унаслідок ворожих обстрілів зазнав ушкоджень поїзд №119/120 Запоріжжя-Львів.

Як повідомила пресслужба “Укрзалізниці”, вибуховою хвилею та уламками вибито вікна в чотирьох вагонах поїзда.

“Постраждалих немає, поїзд прямує далі, вікна ми терпляче поміняємо по Кривому Рогу”, – сказано в повідомленні.

Вдень

Російські військові ізольовують від українського уряду окуповані населені пункти, забороняють евакуацію та не допускають волонтерів. Про це повідомила пресслужба Головного управління розвідки МОУ.

“На сьогодні заблоковано всі окуповані населені пункти Великобурлуцького району Харківської області. Виїзд можливий лише на територію РФ. Діє абсолютна заборона на доставку гуманітарних вантажів із контрольованої Україною території. Місцевих жителів попереджено про те, що волонтери, які намагаються доставити допомогу – розстрілюються. Нещодавно стало відомо про розстріл волонтерів, які їхали з смт Шевченкове”, – йдеться в повідомленні.

Читайте також:
Журба Веселого. Як виживає селище посеред окупованої Запорізької області

Вдень

На Ізюмському напрямку 93-та механізована бригада ЗСУ “Холодний Яр” збила російський літак.

Вдень

Британська розвідка вважає, що Росія вочевидь хоче досягти значних успіхів до 9 травня, і це може впливати на те, наскільки швидко і наполегливо вони будуть проводити військові операції найближчим часом.

Вдень

Російські загарбники облаштували кілька братських могил у селищі Мангуш на Донеччині. Як повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко, могили розміром до 30 метрів кожна влаштовані в районі об’їзної дороги, туда “вантажівками звозять тіла загиблих, фактично просто скидаючи їх насипом”.

Радник міського голови зазначив, що всі тіла поміщені в пластикові пакети, що вкотре підтверджує раніше озвучену владою інформацію, що окупанти накопичують тіла загиблих в іншому місці – в районі промзони в Маріуполі. Це прямий доказ військових злочинів і намагання їх приховати.

13:20

Запорізька ОВА: близько 30 хвилин тому в Запоріжжі зафіксовано два “прильоти” ворожих ракет. Постраждалих немає.
Противник в черговий раз намагався завдати шкоди інфраструктурі міста Запоріжжя шляхом ракетних ударів.

Ранок

Одеса. На берег виносить фуражки моряків Чорноморського флоту, які “зникли безвісти”.

11-та година

Попри дуже складну ситуацію в Маріуполі, захисники міста за дві доби зуміли знищити три танки, два БМП та один БТР російських окупантів. Про це повідомив полк “Азов” у Telegram.

Ранок

Україна вимагає відкриття термінового гуманітарного коридору із заводу “Азовсталь” у Маріуполі

“Там зараз знаходяться близько 1000 цивільних та 500 поранених військових. Їх усіх треба витягнути з “Азовсталі” сьогодні!” – заявила Ірина Верещук, глава МінТОТ.

Вона закликала міжнародну спільноту сфокусувати зусилля саме на “Азовсталі”: “Зараз це ключова точка та ключовий момент для гуманітарних зусиль”.

Після десятої

Прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес та глава уряду Данії Метте Фредеріксен прибули до Києва.

Ранок

Передача Україні запчастин для військових літаків дозволила нашій державі збільшити парк Повітряних сил ЗСУ на 20 літаків. Про це повідомляє CNN із посиланням на високопоставленого чиновника США зі сфери оборони США.

Він не став уточнювати, яка країна надала запчастини для літаків, але додав – США та інші країни працювали “для того, щоб передати Українї запчастини, необхідні для того, щоб підняти їх літаки у повітря”.

Ранок

Офіс генерального прокурора: щонайменше 208 дітей загинули в Україні через збройну агресію РФ, 376 отримали поранення різного ступеня тяжкості.

Ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

Згідно з даними ювенальних прокурорів, найбільше постраждало дітей у Донецькій області – 119, Київській – 113, Харківській – 91, Чернігівській – 57, Херсонській – 44, Миколаївській – 41, Луганській – 36, Запорізькій – 25.

20 квітня внаслідок артилерійського обстрілу військовими РФ с. Нова Зоря Білозерського району Херсонської області та влучання снаряду в житловий будинок загинуло двоє осіб, в тому числі 16-річний підліток.

Через бомбардування та обстріли збройними силами РФ пошкоджено 1141 заклад освіти, з них 99 зруйновано повністю.

Після десятої

Із Маріуполя по гуманітарному коридору змогли виїхати чотири евакуаційні автобуси, сьогодні евакуація продовжиться, повідомила віцепре’єр-міністр Ірина Верещук.

“По вчорашньому гуманітарному коридору з міста вдалося виїхати чотирьом евакуаційним автобусам. Вони заночували в Бердянську і зараз прямують на Василівку. Скоро чекаємо їх у Запоріжжі”, – йдеться в повідомленні Верещук.

Після дев’ятої

Українська сторона сьогодні спробує пробити гуманітарні коридори з Херсонщини — людей намагатимуться вивезти з населених пунктів:

▪️ смт Високопілля. Місце зборів: вул. Визволителів, 112 (біля селищної ради);

▪️ с. Нововознесенське. Місце зборів: вул. Шкільна, 28Б (біля селищної ради);

▪️ с. Миролюбівка. Місце зборів: вул. Шевченка, 82 (біля школи).

Після дев’ятої

Генеральний штаб Збройних сил України оприлюднив оновлену статистику втрат російських військ з початку повномасштабної агресії – станом на ранок 21 квітня.

Загальні бойові втрати противника з 24 лютого по 21 квітня орієнтовно становлять:

  • особового складу – ліквідовано близько 21 000 осіб (+100),
  • танків ‒ 829 (+14),
  • бойових броньованих машин ‒ 2 118 (+31),
  • артилерійських систем – 393 (+2),
  • РСЗВ – 136,
  • засобів ППО – 67,
  • літаків – 172 (+1),
  • гелікоптерів – 151 (+1),
  • автомобільної техніки – 1 508 (+4),
  • кораблів /катерів – 8,
  • цистерн з ПММ – 76,
  •  БПЛА оперативно-тактичного рівня – 166 (+1),
  •  спеціальної техніки – 27,
  •  пускових установок ОТРК/ТРК – 4.

(В дужках – зміна порівняно з даними на ранок 20 квітня)

Дев’ята година

У Миколаєві внаслідок нічних обстрілів загинула одна людина, ще двоє поранені, – голова ОВА Віталій Кім.

6:40

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 6:00:

Противник намагається продовжувати наступальні дії у Східній операційній зоні з метою встановлення повного контролю над територією Донецької і Луганської областей.

Ворог продовжує завдавати ракетно-бомбових ударів по об’єктах військової та цивільної інфраструктури по всій території України.

На Слобожанському напрямку ворог продовжує нарощування системи технічного забезпечення.

У Балаклії поранених російських військовослужбовців почали розміщувати в міській поліклініці, незважаючи на те, що шпиталь для російських військових обладнано у будівлі місцевої музичної школи. Розміщення окупантів у міській поліклініці свідчить про значне зростання числа поранених та проблеми з їх подальшою медичною евакуацією.

Ворог продовжує часткове блокування та обстріли міста Харкова.

На Донецькому і Таврійському напрямках противник й надалі здійснює артилерійські обстріли вздовж всієї лінії зіткнення.

На Херсонщині загарбники планують організувати примусову мобілізацію населення на війну з Україною. Одночасно окупанти поставили за мету повністю припинити гуманітарну підтримку області з боку української влади. Продовжується терор населення.

Так, у селі Золота Балка Херсонської області представники російських окупаційних військ провели збори з місцевим населенням, де заявили про те, що “зелених коридорів” більше не буде, людям заборонили залишати населений пункт. Крім того, попередили, що у разі обстрілу їхніх позицій підрозділами Збройних сил України російські загарбники почнуть обстріл населеного пункту. Окупанти продовжують обхід помешкань, проводять обшуки.

На Південнобузькому напрямку ворог веде обстріли позицій наших військ.

6:40

Угруповання Повітряних сил Збройних Сил України за попередню добу уразило чотири повітряні цілі: три безпілотних літальних апарати та одну крилату ракету, – ГШ ЗСУ.

Північ

Окупанти на Херсонщині вирішили перенести дату так званого “референдуму” за “ХНР” з початку травня на 27 квітня, повідомив речник оперативного командування “Південь” Владислав Назаров.

“Дату імітації волевиявлення народу перенесли на 27 квітня. Намагаючись прискорити узаконення окупаційної влади, як завжди, нехтують всіма законами і нормами. Те, що референдум призначено серед тижня, у робочий день, додатково підкреслює, що волевиявлення місцевого населення загарбників не цікавить, а в заготовленому сценарії відомий результат”, – сказав Назаров.

Напередодні

У смт Бородянка Київської області 20 квітня виявили дві братські могили з тілами дев’яти мирних мешканців. Їх убили російські окупанти, деяких катували, повідомила поліція.

В одній могилі знайшли двох чоловіків віком 35 років, а поряд – дівчина-підліток 15 років. У другому місці захоронення правоохоронці виявили тіла шести людей – чотири чоловіки та дві жінки. Особи чотирьох вдалося ідентифікувати – це місцеві мешканці, імена двох загиблих поки залишаються невстановленими.

Тіла  загиблих було доставлено до моргів Київщини для подальших експертиз.

Напередодні

Українські ілюстратори показали, як Європа фінансує російську агресію.
“10 українців за російський газ”, “100 українців за російську нафту”, “200 українців за бізнес з Росією” зображені на купюрах євро.

купюри - вбиті українці за газ купюри - вбиті українці за бізнес купюри - вбиті українці за нафту
<
>

Графіка: jivakina

Напередодні

В Україні заснували благодійний фонд, який допоможе придбати необхідні бойові літаки для Повітряних сил ЗСУ. Мета кампанії — придбати і передати українським пілотам літаки моделей Су-24, Су-25, Су-27, Міг-29 або ж сучасніші аналоги.

Як розповів співзасновник бренду “Авіація Галичини” та один з ініціаторів проєкту Юрко Назарук, ініціатива “Купи мені бойовий літак” йде від українських бойових пілотів, які точно знають, як максимально ефективно використати літаки для перемоги.

На презентацію ініціативи до Медіацентру “Україна” доставили уламки збитого над Черніговом російського СУ-34, щоб наочно продемонструвати здатність українських пілотів боротись із противником.

Подробиці можна дізнатись за посиланням на сайт Buy Me a Fighter Jet .

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 35 ОБОРОНИ, 30.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 36 ОБОРОНИ, 31.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 37 ОБОРОНИ, 01.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 38 ОБОРОНИ, 02.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 39 ОБОРОНИ, 03.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 40 ОБОРОНИ, 04.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 41 ОБОРОНИ, 05.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 42 ОБОРОНИ, 06.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 43 ОБОРОНИ, 07.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 44 ОБОРОНИ, 08.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 45 ОБОРОНИ, 09.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 46 ОБОРОНИ, 10.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 47 ОБОРОНИ, 11.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 48 ОБОРОНИ, 12.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 49 ОБОРОНИ, 13.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 50 ОБОРОНИ, 14.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 51 ОБОРОНИ, 15.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 52 ОБОРОНИ, 16.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 53 ОБОРОНИ, 17.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 54 ОБОРОНИ, 18.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 55 ОБОРОНИ, 19.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 56 ОБОРОНИ, 20.04.2022, тут

Що передувало

▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику величезних втрат у живій силі й техніці.
▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників, “пробуджених” диверсійних груп. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну.
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надали нові озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовилося військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила першу резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України. 24 березня Генасамблея підтримала другу подібну резолюцію (140 країн “за”).
▪️ Путін збирав сили для штурму української столиці. Але темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився. Після важких боїв у передмістях українська армія відкинула росіян від Києва. 30 березня-1 квітня ЗСУ відновили контроль над десятками населених пунктів у Київській і Чернігівській областях, окупанти відійшли зокрема і від ЧАЕС. Світу відкрилася жахлива картина звірств окупантів у Бучі та інших населених пунктах під Києвом – сотні розстріляних та закатованих цивільних мешканців.
▪️ Надалі російські війська перегруповувалися і продовжують наступ на Сході України, намагаючись зокрема здобути повний контроль над Маріуполем.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.