ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 58 – 22.04.2022

Вечір

На Харківщині за добу внаслідок російських обстрілів двоє мирних жителів загинули, 19 постраждали (з них сім – у місті Харків), – ОВА.

У Харкові постраждали житлові райони, зокрема Салтівка, Олексіївка, Жуки, П’ятихатки, ХТЗ.

Вечір

За добу 22 квітня військові угруповання ООС успішно відбили вісім атак ворога і знищили майже 50 одиниць ворожої техніки, зокрема:

  • 9 танків;
  • 3 артилерійські системи;
  • 18 одиниць броньованої техніки;
  • 1 бойову броньовану машину;
  • 13 одиниць автомобільної техніки;
  • 1 паливозаправник;
  • 4 БПЛА “Орлан-10”.

Вдень

Міністр Олексій Резніков нагородив воїнів Сил оборони, які зупинили навалу російських окупантів у селі Мощун на північній околиці Києва.

“Із воїнами я зустрівся на Київщині у вщент зруйнованому Мощуні. Тут окупанти застосовували все можливе озброєння, в тому числі – ракети та авіацію.
Мощун був у переліку населених пунктів, які було конче необхідно взяти окупантам, аби вийти до Києва.
Завдяки нашим воїнам, завдяки мужнім мешканцям села, вони (росіяни) зазнали поразки. Вбивці і мародери не змогли втримати Мощун, не змогли просунутися далі. Отримавши важкі, втрати окупанти були вимушені тікати до Білорусі”, – прокоментував Резніков.

Пресслужба міністра оборони поширила зворушливе відео з церемонії нагородження, де на першому плані перед строєм військовослужбовців – місцевий кіт.

Вечір

Сполучені Штати почали постачати Україні реактивні системи залпового вогню та працюють з іншими союзниками по НАТО, щоб Україна отримала більше реактивних систем. Про це в інтерв’ю “Європейській правді” розповіла заступниця державного секретаря США з політичних питань Вікторія Нуланд.

Вона зауважила, що реактивні системи залпового вогню, а також артилерія, є в останньому пакеті допомоги від США, та окремо наголосила, що постачання систем вже відбувається.

“Системи РСЗВ ми вже постачаємо“, – сказала Нуланд.

Вечір

Боєць ЗСУ вражає повітряну ціль із британського ПЗРК Martlet LMM на Харківському напрямку:

Вечір

“Морські піхотинці з 501-го окремого батальйону морської піхоти разом з воїнами Командування Сил спеціальних операцій ЗС України вполювали з ПТРК “Джавелін” танк Т-72 російських фашистів та БМП. Однак, цього їм було мало, і вони знищили ще й склад з боєприпасами. Українське сафарі продовжується, “мордор” втрачає техніку та людей”, – повідомили у пресслужбі Командування ВМС ЗСУ.

Вечір

Запорізька область. “Вогнем зі штатної стрілецької зброї Герман та Дмитро збили рашистський квадрокоптер. Та на цьому не зупинилися. Маючи досвід роботи з подібними апаратами, Дмитро розшифрував дані, що містилися в пам’яті “квадріка”. Це дало змогу дізнатися місце та час запуску “пташки”, – йдеться в повідомленні Сил оборони Запорізького краю.

“Відтепер він виконуватиме бойові завдання з дезорієнтування ворожих розвідників”, – наголосили в ТрО.

Вдень

Святослав Вакарчук і гурт “Океан Ельзи” презентували пісню “Місто Марії”, присвячену подвигу захисників Маріуполя.

“У римах і мелодії, у натхненні і творчості – про стійкість Східного Форпосту України – міста Маріуполь завдяки його оборонцям. “Доки над гордим Азовом сонце встає”, тримається місто Марії”, – прокоментували в пресслужбі полку НГУ “Азов”.

Запис зроблено “Океаном Ельзи” 21 квітня 2022 року.

Після 18-ї

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 18:00:

На Ізюмському напрямку ворог проводить повітряну розвідку позицій наших військ з метою визначення можливих напрямків наступу. Для покращення тактичного положення підрозділів противник намагався здійснювати наступальні дії у напрямках населених пунктів Заводи та Дібровне, успіху не має.

На Донецькому і Таврійському напрямках бойові дії відбувалися вздовж всієї лінії зіткнення.

Протягом доби ворог здійснював штурмові дії у напрямку міста Слов’янськ, закріпився в населеному пункті Лозове. В районах Зеленої Долини та Кремінної противник продовжує закріплюватись на зайнятих позиціях, здійснює перегрупування та підготовку до наступальних дій.

Противник здійснив посилення угруповання військ за рахунок переміщення з території РФ окремих підрозділів 41-ї загальновійськової армії Центрального військового округу. Безуспішно намагається закріпитись в населеному пункті Рубіжне.

У районі Попасної ворог проводив штурмові дії в напрямку населеного пункту Новотошківське та вглиб населеного пункту Попасна, успіху не має. Закріпився в центральній частині населеного пункту Степне.

На Авдіївському та Курахівському напрямках окупанти намагалися здійснювати штурмові дії, успіху не мають.

На Маріупольському напрямку противник продовжував завдавати авіаційних ударів по Маріуполю та блокувати наші підрозділи в районі “Азовсталі”.

На Запорізькому напрямку окупанти здійснювали штурмові дії в напрямку населеного пункту Зелене Поле, успіху не мають.

Ворог посилив угруповання за рахунок переміщення підрозділів 19-ї мотострілецької дивізії 58-ї загальновійськової армії Південного військового округу. Разом з тим, батальйонна тактична група 127-ї мотострілецької дивізії 5-ї загальновійськової армії втратила боєздатність та виведена в район відновлення.

На Південнобузькому напрямку, в районі населеного пункту Олександрівка, ворог здійснює оборону зайнятих позицій. Проводить повітряну розвідку. Не виключається ведення штурмових дій з метою виходу на адміністративні межі Херсонської області.

Вдень

У Київській області вже розчищено більше 300 км доріг та вулиць, поновлено рух на семи переправах, відновлюється газо- та електропостачання й мобільний зв’язок, повідомив заступник керівника офісу президента Кирило Тимошенко.

За його даними, в Ірпені очищено 113 км доріг та вулиць, у Бучі — понад 30 км , у Бородянці – 20 км, у Ворзелі – 8 км, у Гостомелі – 4 км.

Вдень

Франція долучиться до країн, які передають Україні далекобійну артилерію калібру 155 мм, інформує видання Le Figaro.

Президент Емануель Макрон заявив, що його країна передає Києву 155-мм колісні самохідні артилерійські установки Ceasar. За його словами, Франція постачає Україні різноманітну зброю “від “Міланів” (ПТРК) до “Цезарів” і планує надалі це робити.

Після 14-ї

Запорізька обласна військова адміністрація оприлюднила перше фото з місця катастрофи українського літака Ан-26.

Як можна побачити на світлині, ідеться про цивільний літак Ан-26В-100. Внаслідок падіння він розламався на шматки, у кадрі – сильно пошкоджена передня частина фюзеляжу.

Після 12-ї

Російські окупанти обстріляли будівлю обласної травматологічної лікарні у Лимані Донецької області з реактивних систем залпового вогню “Ураган”.

Як повідомив голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко, прямі влучання снарядів спричинили пожежу й руйнування як у лікарні, так і у житлових будинках, розташованих поруч. Рятувальники та піротехніки загасили пожежу та знешкодили вибухонебезпечні предмети.

Вдень

У Київській області правоохоронці вже виявили тіла 1084 цивільних громадян, і три чверті цих людей були вбиті зі стрілецької зброї. Понад 300 тіл загиблих наразі не ідентифіковано. Про це повідомив  начальник поліції Київської області Андрій Нєбитов в ефірі всеукраїнського марафону.

За його даними, зокрема у Бородянці вже знайшли більш як 80 тіл, які були оглянуті слідчими і направлені до судово-медичних установ для встановлення причин їхньої смерті. При цьому, як зазначив Нєбитов, це – далеко не остаточна цифра, бо розбір рятувальниками завалів продовжується, і там знаходять ще тіла.

Вдень

Як повідомляє російська урядова інформагенція ТАСС із посиланням на виконувача обов’язків командувача військ Центрального військового округу РФ Рустама Міннекаєва, так званадруга фаза” війни Росії проти України вже почалася.

“З початку другої фази “спецоперації”, вона вже почалася буквально два дні тому, одним із завдань російської армії є встановлення повного контролю над Донбасом та Півднем України. Це дозволить забезпечити сухопутний коридор до Криму, а також впливати на життєво важливі об’єкти української економіки”, – заявив Міннекаєв.

“Контроль над Півднем України – це ще один вихід у Придністров’ї, де також є факти утисків російськомовного населення”, – додав він.

Після 11-ї

Інформація від Запорізької ОВА:

  • Літак АН-26, що впав о 9-й ранку в районі Михайлівки Запорізького району, за попередньою інформацією, належав Україні.
  • Наразі відомо про одного загиблого і двох поранених. Кількість екіпажу та причини падіння з’ясовуються.
  • За попередньою і поки непідтвердженою інформацією, літак зачепив електроопору, внаслідок чого загорівся двигун.
  • На місці інциденту працюють рятувальники.

11-та година

На маріупольському заводі “Азовсталь” перебувають українські військові та приблизно тисяча цивільних. Сьогодні є коридор для здачі у ворожий полон, а гуманітарний росіяни відкривати відмовляються. Про це повідомила віцепре’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції окупованих територій Ірина Верещук.

“Бувають коридори для здачі в полон. Росіяни відкрили такий, але він нам не потрібен. Бо наші військові не хочуть здаватися їм у полон.

Бувають гуманітарні коридори для евакуації цивільних із зони бойових дій. Нам потрібен такий коридор з “Азовсталі”, щоб евакуювати звідти жінок, дітей та людей похилого віку.

Росіяни відмовляються відкрити коридор для цивільних, цинічно вдаючи, що вони не розуміють різницю між коридором для здачі в полон військових і гуманітарним коридором для евакуації цивільних”, – заявила Верещук.

Урядовиця додала, що так окупанти намагаються сильніше тиснути на українських військових, водночас вони бояться штурмувати “Азовсталь”, вважає Верещук.

Ранок

За оцінками розвідки Великої Британії, президент РФ Володимир Путін заявив про блокаду “Азовсталі” із захисниками Маріуполя замість штурму через те, що вважає доцільнішим перекинути російські сили з міста на інший напрямок, тоді як штурм означав би великі втрати.

Про це йдеться у щоденному огляді британської розвідки про війну в Україні.

“Повний наземний штурм Росією заводу (“Азовсталь”, – “Н”), ймовірно, призвів би до значних втрат росіян, що ще більше знизить їх загальну боєздатність”, – заявили у відомстві.

“Незважаючи на поновлення наступу Росії (на схід України, – “Н”), вони все ще страждають від втрат, зазнаних раніше під час конфлікту. Щоб спробувати відновити свої виснажені сили, вони почали перекидати свою непрацездатну техніку у Росію для ремонту”, – йдеться в повідомленні.

Напередодні глава Кремля назвав штурм промислової зони заводу “Азовсталь” у Маріуполі недоцільним, наказав міністру оборони РФ Сергію Шойгу скасувати його і встановити блокаду. Путін також дав доручення вкотре запропонувати оточеним скласти зброю, начебто гарантуючи “життя, гідне поводження відповідно до міжнародно-правових актів, кваліфіковану медичну допомогу” пораненим.

10:10

У Вільнянському районі Запорізької області впав літак Ан-26, повідомила пресслужба Запорізької ОВА.

Повітряне судно виконувало технічний рейс.

Є постраждалі. Обставини з’ясовуються. Подробиці згодом.

Після дев’ятої

Віцепрем’єр-міністр Ірина Верещук:

Через небезпеку на маршрутах 22 квітня гуманітарних коридорів не буде. 

“Звертаюся до всіх, хто чекає на евакуацію: потерпіть, будь ласка, тримайтеся!”

Після дев’ятої

Загальні бойові втрати противника з 24 лютого по 22 квітня, за даними Генерального штабу ЗСУ, орієнтовно становлять:

  • особового складу – ліквідовано близько 21 200 осіб (+200),
  • танків ‒ 838 (+9),
  • бойових броньованих машин ‒ 2 162 (+44),
  • артилерійських систем – 397 (+4),
  • РСЗВ – 138 (+2),
  • засобів ППО – 69 (+2),
  • літаків – 176 (+4),
  • гелікоптерів – 153 (+2),
  • автомобільної техніки – 1 523 (+15),
  • кораблів /катерів – 8,
  • цистерн з ПММ – 76,
  •  БПЛА оперативно-тактичного рівня – 172 (+6),
  •  спеціальної техніки – 27,
  •  пускових установок ОТРК/ТРК – 4.

(В дужках – зміна порівняно з даними на ранок 21 квітня)

Сьома година

Зі зведення Генерального штабу ЗСУ станом на 6:00:

Батальйонна тактична група 136-ї окремої мотострілецької бригади 58-] загальновійськової армії Південного військового округу, яка діяла на Курахівському напрямку, зазнала значних втрат у живій силі (до 250 осіб) та втратила до десять одиниць реактивних і ствольних артилерійських систем.

Також, за наявною інформацією, особовий склад 150-ї мотострілецької дивізії 8-ї загальновійськової армії Південного військового округу, залучений до війни в Україні, не отримав так звані “бойові” кошти за березень. Через що військовослужбовці невдоволені та обурені.

20 квітня у лікарню Новоайдара доставлено близько 220 військовослужбовців ЗС Росії та понад 50 тіл загиблих загарбників.

На Слобожанському напрямку ворог, силами до семи батальйонних тактичних груп зі складу 6-ї загальновійськової армії, берегових військ балтійського та північного флотів, продовжує частково блокувати Харків, здійснює вогневе ураження підрозділів українських військ та об’єктів критичної інфраструктури.

На Ізюмському напрямку росіяни зосередили  до 25-ти БТГ зі складу 1-ї танкової армії, 20-ї та 35-ї загальновійськових армій та 68-го армійського корпусу Східного військового округу, повітряно-десантних військ ЗС РФ.

Ворог намагається вести наступ у напрямку населеного пункту Заводи. Вийшов на північні околиці Дібровного, намагається закріпитись на досягнутому рубежі.

На Донецькому напрямку ворог іде на штурм в районі Зарічного та, силами до батальйону, намагається наступати в районі Рубіжного.

Тривають оборонні бої з противником у напрямку Новотошківського та Попасної.

Ворог продовжує намагатися за підтримки артилерії здійснювати штурм в районі Мар’їнки.

Одночасно ворог посилює війська на Запорізькому напрямку. Тривають заходи логістичного забезпечення окупаційних військ.

На Південнобузькому напрямку противник продовжує здійснювати вогневий вплив на підрозділи Сил оборони, намагався провести розвідку боєм у районі Трудолюбівки, зазнав втрат, відійшов на раніше зайняті позиції.

На тимчасово зайнятих територіях ворожі підрозділи продовжують блокувати переміщення місцевого населення, грабувати та штучно наближати гуманітарну кризу – руйнують об’єкти критичної інфраструктури та блокують доставки гуманітарних вантажів з території України. Є випадки розстрілів цивільного населення та волонтерів.

На території Донецької та Луганської областей ЗСУ за добу відбили десять атак російських окупантів, знищено шість танків, вісім одиниць броньованої та п’ятнадцять одиниць автомобільної техніки, чотири артилерійські системи.

Вночі

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль та міністр оборони США Ллойд Остін на зустрічі у Вашингтоні обговорили питання, пов’язані з військовою підтримкою України.

“Лідери обговорили триваюче надання оборонної військової допомоги ЗСУ, включно із додатковим пакетом на 800 млн доларів, оголошеним президентом Байденом… Міністр Остін відзначив хоробрість українців та запевнив, що США продовжать використовувати усі наявні інструменти для підтримки Збройних сил України на тлі російської агресії”, – зазначає Пентагон у комюніке.

Після півночі

“Якщо ви питаєте, чи збираються ВМС США брати участь в операціях у Чорному морі, з погляду прориву блокади, відповідь – ні”, – речник Пентагону Джон Кірбі.

Північ

Доба 21 квітня стала врожайним днем для української Протиповітряної оборони, адже було знищено одразу 15 повітряних цілей, із них:

  • три літаки (попередньо Су-34, Су-35, Су-25).
  • три вертольоти (два Мі-8 та один Ка-52).
  • дев’ять БпЛА оперативно-тактичного рівня (“Орлан-10”).

Вночі

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль на Spring Meetings 2022, який провели у Вашингтоні Світовий банк та Міжнародний валютний фонд:
“Заблоковані порти, удари по заводах, спроби зірвати посівну, зруйновані міста. Все це частина плану зі знищення Росією української економіки. Збитки України вже становлять більше 500 млрд доларів. ВВП цього року може впасти від 30 до 50%.
Україні потрібна фінансова підтримка партнерів, аби вистояти. Розмір такої короткострокової допомоги ми оцінюємо в 4-5 млрд доларів щомісяця протягом наступних пів року.
У довгостроковій перспективі відбудова та відновлення України коштуватиме щонайменше 600 млрд доларів. Така реконструкція буде передбачати не тільки відновлення інфраструктури, але й розбудову нової економіки та нових європейських інституцій”.

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 35 ОБОРОНИ, 30.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 36 ОБОРОНИ, 31.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 37 ОБОРОНИ, 01.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 38 ОБОРОНИ, 02.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 39 ОБОРОНИ, 03.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 40 ОБОРОНИ, 04.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 41 ОБОРОНИ, 05.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 42 ОБОРОНИ, 06.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 43 ОБОРОНИ, 07.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 44 ОБОРОНИ, 08.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 45 ОБОРОНИ, 09.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 46 ОБОРОНИ, 10.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 47 ОБОРОНИ, 11.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 48 ОБОРОНИ, 12.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 49 ОБОРОНИ, 13.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 50 ОБОРОНИ, 14.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 51 ОБОРОНИ, 15.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 52 ОБОРОНИ, 16.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 53 ОБОРОНИ, 17.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 54 ОБОРОНИ, 18.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 55 ОБОРОНИ, 19.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 56 ОБОРОНИ, 20.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 57 ОБОРОНИ, 21.04.2022, тут

Що передувало

▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику величезних втрат у живій силі й техніці.
▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників, “пробуджених” диверсійних груп. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну.
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надали нові озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовилося військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила першу резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України. 24 березня Генасамблея підтримала другу подібну резолюцію (140 країн “за”).
▪️ Путін збирав сили для штурму української столиці. Але темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився. Після важких боїв у передмістях українська армія відкинула росіян від Києва. 30 березня-1 квітня ЗСУ відновили контроль над десятками населених пунктів у Київській і Чернігівській областях, окупанти відійшли зокрема і від ЧАЕС. Світу відкрилася жахлива картина звірств окупантів у Бучі та інших населених пунктах під Києвом – сотні розстріляних та закатованих цивільних мешканців.
▪️ Надалі російські війська перегруповувалися і продовжують наступ на Сході України, намагаючись зокрема здобути повний контроль над Маріуполем.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.