ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 63 – 27.04.2022

Перед північчю

Командування ПС ЗСУ: підрозділи зенітних ракетних військ Повітряних сил та Сухопутних військ за добу уразили вісім повітряних цілей:

  • один літак (імовірно Су-34);
  • одну крилату ракету (на фото);
  • шість БпЛА оперативно-тактивного рівня.

Після 23-ї

Увечері  в окупованому росіянами Херсоні городяни чули багато вибухів, після чого почалася пожежа.

Вечір

У селі Маковище Бучанського району Київської області тракторист наїхав на протитанкову міну, яку лишили окупанти. Техніка зазнала серйозних ушкоджень, але водій, на щастя, не постраждав, інформує Нацполіція.

Після 22-ї

Протягом доби 27 квітня військовослужбовці угруповання Об’єднаних сил на Донбасі відбили шість атак ворога та завдали втрат російським окупантам.

Як сказано у зведенні пресцентру ООС, українські захисники знищили п’ять танків, одну артилерійську систему, 21 одиницю броньованої техніки, одну бойову броньовану машину, один автомобіль та одну зенітну установку. Підрозділи протиповітряної оборони в небі українського Донбасу збили одну крилату ракету та три безпілотні літальні апарати типу “Орлан-10”.

22:35

Російські війська обстріляли з мінометів прикордонну Есманську громаду на Сумщині.

“Понад пів сотні прильотів за останні пів години. Втрати уточнюються”, – повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.

У Держприкордонслужбі підтвердили інформацію щодо провокаційних обстрілів.

Вечір

Росію виключили із Всесвітньої туристичної організації.

Вечір

Операторам Сил спеціальних операцій ЗСУ вдалося скорегувати українську артилерію, самим перебуваючи під російським обстрілом. Відповідне відео поширила пресслужба цього окремого роду ЗСУ.

Зазначається, що результатом спільної роботи воїнів ССО та артилерії зі складу Сил оборони України стали три знищені танки окупантів і виведена з ладу БМП противника.

Вечір

Президент Володимир Зеленський присвоїв звання Героя України командувачу Обʼєднаних сил ЗСУ Сергієві Наєву.

Напередодні

Бригада швидкого реагування Національної гвардії України поширила відеосюжет, що показує, як цей підрозділ боронить Рубіжне .

“З березня 2022 року йдуть важкі бої за місто Рубіжне на Луганщині. За цей час російські пропагандисти не раз заявляли про перемогу і повну “зачистку” міста.
Російські війська знесли авіаударами та крупнокаліберними обстрілами близько 70% міста та підірвали цистерни з азотною кислотою. Незважаючи на багатократну перевагу окупаційних військ в чисельності та допомогу ворогу місцевого голови-колаборанта, який уже не вперше переодягається і змінює свою риторику, українські військові тримають оборону і активно знищують наступальну техніку та піхоту ворога.
Рідкісне інтерв’ю (бійця “Шкіпера”) з передової, де ніхто не знає, що буде завтра чи через годину, але всі вірять в перемогу України”.

Вдень

Міністр оборони України Олексій Резніков закликав українців бути стійкими, попередивши, що попереду в країни – “кілька надзвичайно важких тижнів”. Про це він заявив у спеціальному зверненні, опублікованому в фейсбуці.

Міністр нагадав, що країни-партнери надають Україні неоціненну підтримку для протистояння РФ, а “коаліція в підтримку України проти кремлівського зла посилюється”.

“Водночас я хочу, щоб у всіх нас були вірні очікування. Попереду – кілька надзвичайно важких тижнів. Практична реалізація домовленостей, навчання і логістика потребують певного часу. А Росія накопичила сили для масштабного наступу на сході України вже зараз. Допомога Україні буде зростати, але найближчими днями буде потрібна уся наша стійкість і надзвичайна єдність”, – просить глава оборонного відомства.

Резніков наголосив, що ворог вже усвідомлює свою стратегічну поразку, але “все одно намагатиметься завдати нам якнайбільшого болю”.

“На жаль, до перемоги ми ще втрачатимемо наших воїнів. Ще будуть руйнування і болючі жертви. Ми маємо витримати. І ми витримаємо!” – попередив глава МО.

Вдень

Речник Міноборони України Олександр Мотузяник на брифінгу:  “Очікується активізація бойових дій на Криворізькому та Миколаївському напрямках у районах Осокорівка, Трудолюбівка, Нововоронцовка, а також Правдине та Таврійське відповідно – тут метою окупанта є вихід на адміністративні кордони Херсонської області.

У Піденнобузькому операційному районі РФ посилила угруповання військ 49-ї армії та повітряно-десантних військ, перекинувши з Курахівського напрямку БТГр 11-ї десантної штурмової бригади з міста Улан-Уде.

Окупанти підрозділами 8-ї, 49-ї армій, а також 22-го армійського корпусу та берегових військ Чорноморського флоту утримують захоплені території, обстрілюють позиції ЗСУ та поповнюють боєкомплект”.

Після 17-ї

Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко: “Азовсталь”. Шлакова гора. Окупанти гатять з артилерії в намаганні знайти позиції наших захисників. Як там сказав кривавий недоімператор недоімперії? Бойові дії не ведуться…. Без коментарів”, – написав Андрющенко та опублікував фотографію з обстрілом гори зі шлаком на меткомбінаті.

15-та година

Російські військові обстріляли лікарню в Сєвєродонецьку, загинула одна жінка. Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

“В області залишилося лише дві лікарні, які функціонують – у Сєвєродонецьку та Лисичанську. Сьогодні орки умисно відкрили вогонь по медичному закладу обласного центру. Росіяни знали, що лікарня не порожня, там були пацієнти в різних станах разом з лікарями – і це їх не зупинило. Фактично, орки хотіли добити поранених та вбити тих, хто допомагає місцевим виживати – лікарів”, – розповів голова області.

Будівля зазнала істотної руйнації – пошкоджено одразу декілька поверхів. Жінці, яка загинула, неодноразово пропонували евакуацію.

Вдень

Тимчасово виконуючий обов’язки командира 36-ї окремої бригади морської піхоти імені контр-адмірала Михайла Білинського Сергій Волинський (Волина) записав нове звернення із заблокованого Маріуполя. Він знову попросив застосувати до маріупольського гарнізону та цивільних мешканців процедуру “екстракції” (ексфільтрації).

“62 дні ведемо бойові дії в повному оточенні, зараз територіально знаходимося на заводі “Азовсталь”, виконуємо завдання разом із підрозділами полку Азов та інштими підрозділами, які опинилися в оточенні… В нашому угрупованні є понад 600 поранених хлопців різного ступеню тяжкості, їм дуже потрібна медична допомога, тут немає ні умов, ні препаратів, ні персоналу, який міг би їм допомогти. також є цивільні поранені – ми їм надаємо допомогу настільки, наскільки можемо. Також з нами знаходяться сотні цивільних мешканців, десятки дітей, чимало людей з обмеженими можливостями. Ситуація важка, є проблеми з водою”, – розповів офіцер.

“Я вже звертався до всіх світових лідерів, дипломатів, Папи Франциска – кричав, наскільки міг – щоби до нас застосували процедуру “extraction”. Чимало не розуміють суть цієї процедури. Хочу навести приклад операції з врятування в 1940 році під час Другої світової війни. Велика Британія і Франція під час ведення бойових дій опинилися на узбережжі Франції. Німецькі війська їх повністю оточили і від Гітлера особисто надійшов наказ зупинитися і не вести подальший розгром, що дало можливість запобігти катастрофи. В результаті операції були врятованими близько 300 000 людей. Евакуацію проводили як тільки могли: катерами, кораблями, цивільними суднами, риболовецькими шхунами. Рятували людей і цивільні, і військові, і різні організації й люди, яким було не все одно”, – каже Волина.

“Сьогодні мій основний посил: врятуйте гарнізон “Маріуполь”. Застосуйте до нас процедуру “extraction”. Зараз – не 1940 рік, зараз – 2022. Люди тут просто загинуть. Поранені помруть, а живі – загинуть в бою”, – резюмував він.

Обставини

Відповідно до зведень Генштабу ЗСУ, російські загарбники не припиняють артилерійські обстріли та авіаційні удари по Маріуполю, продовжується блокування підрозділів наших військ у районі заводу “Азовсталь”.

Маріуполь перебуває в оточенні з початку березня, місто майже повністю зруйноване ударами російської артилерії та авіації.

Президент Володимир Зеленський під час візиту до Бучі 4 квітня в коментарі ЗМІ сказав, що “в Маріуполі одна з найскладніших ситуацій” щодо варіантів деблокади українського угруповання.

Росіяни неодноразово заявляли про встановлення повного контролю над Маріуполем, однак ці заяви не відповідають дійсності. Після 55 днів блокади сили оборони й надалі нищать живу силу й техніку ворога.

Із містом існував зв’язок для постачання й евакуації поранених по небу, гелікоптерами. Деякі підрозділи отримували боєкомплект, певне обладнання й озброєння. За словами морпіхів 36 обрмп, вони отримали таку поставку одного разу.
Один із таких вертольотів був збитий, двоє військових із цього борта потрапили в полон.

У нічному зверненні з 12-го на 13 квітня президент Володимир Зеленський перелічив підрозділи сил оборони Маріуполя: “…І окремо хочу сказати сьогодні тим героям, яким дуже важко. Тим, хто захищає Маріуполь. Батальйон морської піхоти 36-ї бригади морської піхоти. Окремий загін спеціального призначення “Азов”, 12-та бригада оперативного призначення Національної гвардії України. Підрозділи Державної прикордонної служби. Добровольці “Правого сектору”. 555-й військовий госпіталь та працівники Національної поліції. (…) І усім безмежно вдячний! Від імені всіх українців”.

Командири “Азову” майор Прокопенко та 36-ї бригади полковник Баранюк ще 19 березня були удостоєні звань Героїв України.

Підтвердилася інформація про те, що в районі Маріуполя 5 квітня склала зброю частина військових 501-го батальйону морської піхоти ВМС ЗСУ.

11-12 квітня 36-та окрема бригада морської піхоти ВМС ЗСУ імені контрадмірала Михайла Білинського в оточенні в Маріуполі фактично розділилася на групи з різним спрямуванням та різною долею.
Одна група, на чолі з комбригом Володимиром Баранюком, вирішила прориватися з оточення в бік лінії фронту з колоною техніки. Внаслідок вогневого ураження була розсіяна, частково потрапила в оточення і в полон. Доля більшості воїнів із цієї групи залишається невідомою. Частина бійців загинули чи були поранені.
Друга група, приблизно із двох сотень бійців, на чолі з Сергієм Волиною (Волинським), успішно об’єдналася з полком НГУ “Азов”, перейшовши на його позиції на заводі “Азовсталь”.
Найбільша група, що перебувала на заводі “Азовмаш”, потрапила

Після 12-ї

Служба безпеки України оприлюднила запис перехопленої телефонної розмови рашистів, який свідчить про те, що військове керівництво РФ у рази занижує втрати окупантів на війні в Україні.

“Пацанів дох*я по*башило наших, пі**ець дох*я… Офіційно – це одне, а я тобі скажу: 25,9 тис. загиблих, за два місяці”, – говорить російський військовий своєму знайомому. Він також наголошує, що гинуть не тільки рядові бійці, а й високопоставлене керівництво, “і таких випадків багато”.

Вранці

У тимчасово окупованому Херсоні загарбники розігнали мітинг проти російської окупації та проведення так званого “референдуму” за створення “ХерНР”. Російські військові закидали учасників мирного протесту світлошумовими гранатами і застосували сльозогінний газ.

Відомо про щонайменше чотирьох постраждалих – 71-річну жінку (розрив легені, опіки грудної клітки), чоловіка 50 років – відкритий перелом ноги; двох чоловіків – хімічні опіки очей та носоглотки. Їм надали медичну допомогу.

Військові РФ закидали людей світлошумовими гранатами та задіяли сльозогінний газ.

Вдень

Над Дніпропетровською областю українські військові збили ворожу ракету, повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко. Уламки ракети впали на галявині, ніхто не постраждав.

Ранок

В окупованій Новій Каховці повернули на місце український прапор.

11-та година

Радник глави офісу президента Михайло Подоляк назвав “абсолютно природним процесом” та “божественним втручанням у справи грішників” вибухи у Бєлгородській, Воронезькій та Курській областях РФ.

Ранок

Військовослужбовці 24-ї окремої механізованої бригади ЗСУ імені короля Данила в Луганській області знищили російський дрон “Куб”, про що повідомила пресслужба підрозділу.

“Перед вами фото російського високоточного ударного безпілотного літального апарату “Куб-БЛА”. Саме такий успішно вчора “дезорієнтували” фахівці радіоелектронної боротьби та декількома влучними пострілами зі стрілецької зброї збили військовослужбовці одного із підрозділів Королівської бригади на Луганщині”, – йдеться в повідомленні.

Ранок

У російському місті Воронеж, розташованому за 280 км від кордону з Україною, сталося два вибухи. У Курську спрацювала система протиповітряної оборони, інформують вранці росЗМІ.

Мешканці воронезького мікрорайону Шилове повідомляли в соціальних мережах, що близько 04:40 в небі начебто двічі спрацювала ППО і, ймовірно, в повітря двічі піднімалися літаки.

Мікрорайон Шилове розташований поблизу військового аеродрому Балтимор.

Пізніше губернатор регіону Олександр Гусєв повідомив, що вранці 27 квітня система ППО нібито виявила та знищила у небі над Воронежем “малогабаритний розвідувальний БПЛА”.

Крім того, губернатор Курської області РФ Роман Старовойт повідомив, що їхня ППО також перехопила БПЛА в небі над Курською областю. За його словами, це був нібито “український” безпілотник.

Після десятої

Загальні бойові втрати противника, за даними ГШ ЗСУ, з 24.02 по 27.04 склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 22 400 (+300)
  • танків ‒ 939 (+21),
  • бойових броньованих машин ‒ 2 342 (+34),
  • артилерійських систем – 421 (+5),
  • РСЗВ – 149,
  • засобів ППО – 71 (+2),
  • літаків – 185 (+1),
  • гелікоптерів – 155 (+1),
  • автомобільної техніки – 1 666 (+23),
  • кораблів /катерів – 8,
  • цистерн з ПММ – 76,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 207 (+2),
  • спеціальної техніки – 31,
  • пускових установок ОТРК/ТРК – 4.

(В дужках – зміна порівняно з даними на ранок 26 квітня)

8:25

Офіс генерального прокурора: більше ніж 610 дітей постраждали в Україні внаслідок збройної агресії Російської Федерації.

За офіційними даними станом на ранок 27 квітня, число загиблих дітей не змінилося – 217. Зросла кількість поранених – понад 393.

Ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

Ранок

Знову росіяни в прикордонних з Україною областях не дотримуються вимог техніки безпеки. Губернатор Бєлгородської області Російської Федерації В’ячеслав Гладков повідомив, що зранку в районі села Стара Нєлідовка горить склад боєприпасів.

Ранок

Підрозділи Сил територіальної оборони ЗС України завдали втрат російським окупантам на Запорізькому напрямку. Результат роботи артилерії показала пресслужба Генерального штабу ЗСУ:

Ранок

Україна зберігає контроль над більшою частиною свого повітряного простору, тоді як Росії не вдалося ефективно знищити українські ПС та придушити українську систему ППО. Про це йдеться в ранковому розвідувальному огляді Міноборони Великої Британії.

Відомство зазначає, що Україна продовжує піддавати ризику російські авіаційні засоби. Російська авіація в основному зосереджена на півдні та сході України, надаючи підтримку російським сухопутним військам. ВПС РФ мають дуже обмежений доступ із повітря на північ і захід України, обмежуючи наступальні дії глибокими ударами з дистанційним озброєнням.

Росія продовжує завдавати ударів по українських військових об’єктах та логістичній інфраструктурі по всій країні. Більшість російських авіаударів по Маріуполю, ймовірно, наносяться некерованими бомбами, що вільно падають. Ця зброя збільшує ризик жертв серед цивільного населення.

Після восьмої

Голова “Укрзалізниці” Олександр Камишін повідомив у Telegram про другий за два дні ракетний удар росіян по мосту в Одеській області.

“Сьогодні о 6:45 повторний ракетний обстріл того самого моста через Дністровський лиман на Одещині. Постраждалих залізничників немає. Ступінь ураженості інфраструктури зможемо визначити після закінчення повітряної тревоги”, – написав Камишін.

7:45

​Окупанти з завдали артилерійського удару по Зеленодольській громаді Криворізького району Дніпропетровської області, повідомив голова ОВА Валентин Резніченко. Під обстріл потрапили сам Зеленодольськ, села Мар’янське та Велика Костромка.

Ушкоджено підприємство енергетичної інфраструктури, внаслідок чого стався витік мастила й сильна пожежа. Рятувальники кілька годин приборкували вогонь. Один працівник підприємства поранений, він у лікарні.

Сьома година

Зі зведення Генерального штабу ЗСУ станом на 6:00:

Тривають наступальні дії противника у Східній операційній зоні з метою встановлення повного контролю над територією Донецької і Луганської областей та утримання сухопутного коридору з окупованим Кримом.
Найбільша активність угруповання окупаційних військ спостерігається на Слобожанському та Донецькому напрямках.

На Слобожанському напрямку противник продовжує завдавати авіаційних ударів та уражати артилерією інфраструктуру міста Харкова.

На Ізюмському напрямку підрозділи зі складу 1-ї танкової армії, 20-ї загальновійськової армії Західного військового округу, 35-ї загальновійськової армії і 68-го армійського корпусу Східного військового округу та повітряно-десантних військ проводять наступальні дії у напрямку Барвінкового.
Противник оволодів північно-східною околицею населеного пункту Велика Комишуваха, а також взяв під контроль населений пункт Заводи.

З метою нарощування угруповання військ окупанти перекинули з території Бєлгородської області до міста Ізюм дві батальйонні тактичних групи зі складу 76-ї десантно-штурмової дивізії повітряно-десантних військ. Крім того, в районах населених пунктів Бєлгородської області противник розгорнув два ракетних дивізіони ОТРК “Іскандер-М”.

На Донецькому напрямку підрозділи ворога ведуть активні дії практично вздовж всій лінії зіткнення. Основні зусилля противника зосереджені на веденні наступальних дій на Сєверодонецькому, Попаснянському і Курахівському напрямках з метою взяття під повний контроль Попасної, Рубіжного та розвитку наступу на Лиман, Сєвєродонецьк і Слов’янськ.

На Лиманському напрямку противник встановив контроль над населеним пунктом Зарічне, здійснював штурмові дії у районі населеного пункту Ямпіль.

На Сєверодонецькому напрямку загарбники встановили контроль над населеним пунктом Новотошківське, ведуть наступ у напрямку населених пунктів Нижнє та Оріхове.

На Маріупольському напрямку ворог здійснює масований вогневий вплив та блокування наших підрозділів у районі заводу “Азовсталь”. У місті окупанти продовжують проводити фільтраційні заходи стосовно цивільного населення.

На Південнобузькому та Таврійському напрямках противник використовує наявні сили і засоби для зосередження основних зусиль на утриманні зайнятих раніше рубежів та здійсненні вогневого впливу на позиції наших військ.

На Миколаївському, Криворізькому і Запорізькому напрямках ворог намагається покращити своє тактичне положення. З цією метою здійснює перегрупування підрозділів, нарощує систему вогневого ураження, а також проводить повітряну розвідку.

Силами підрозділів росгвардії окупанти проводять фільтраційні заходи в районах населених пунктів Киселівка і Станіслав Херсонської області.

01:10

У Чорному морі українські військові нанесли ураження по позиціях РФ на тимчасово окупованому острові Зміїний. Зафіксовано влучання в пункт управління, знищення зенітно-ракетного комплексу “Стріла-10”, втрати рашистів уточнюються. Корабельне угруповання флоту противника переформатовано в бік зменшення. Про це повідомив пресофіцер оперативного командування “Південь” Владислав Назаров.

Він поінформував, що за добу 26 квітня ворожа армія втратила на південному напрямку 16 військових, 1 танк і 4 одиниці автомобільної техніки, з них 2 – броньовані.

Речник ОК “Південь” також підтвердив, що російське угруповання військ у Придністров’ї приведено в повну бойову готовність.

Близько півночі

Президент Володимир Зеленський: Російська Федерація намагається дестабілізувати ситуацію в регіоні Придністров’я, але Збройні сили України готові до можливої ескалації з боку російських військ на тимчасово окупованій території Молдови.

За словами Зеленського, він також обговорив це питання з прем’єр-міністром Румунії Ніколає Чуке, який 26 квітня перебував з візитом у Києві.

Напередодні

Увечері вівторка, 26 квітня, в Полтаві та передмістях прогриміли вибухи. “Станом на зараз у нас немає інформації про “прильоти”, руйнування інфраструктури, постраждалих або збиті ракети”, – написав о 00:23 голова Полтавської обласної військової адміністрації Дмитро Лунін.

Напередодні

Володимир Зеленський під час зустрічі з гендиректором МАГАТЕ Рафаелем Маріано Гроссі, який перебуває в Україні з візитом і раніше відвідав ЧАЕС, наголосив на ядерній загрозі, спровокованій Росією.

“Жодна інша держава світу після 1986 року не створила таких масштабних загроз для ядерної безпеки, для Європи та світу, які створила Росія з 24 лютого”, – наголосив президент у день 36-ї річниці аварії на ЧАЕС.

За словами глави держави, Україна запропонувала ініціативу щодо введення миротворців для гарантування безпеки Запорізької АЕС. “Ця станція в жодному разі не може бути передана під контроль “Росатома”, – підкреслив Зеленський. Він також висловив переконання, що Україна має право бути представлена в раді керуючих МАГАТЕ, і повідомив, що наша держава порушила питання про компенсацію Росією всіх збитків, завданих на українських ядерних об’єктах.

Президент України Володимир Зеленський і гендиректор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі. Фото: ОП

Після півночі

Від початку повномасштабного вторгнення 24 лютого Росія випустила по Україні понад 1300 ракет, заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр в ефірі єдиного телемарафону.
Вона уточнила, що йдеться про ракети й повітряного, і морського, і наземного базування.

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 35 ОБОРОНИ, 30.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 36 ОБОРОНИ, 31.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 37 ОБОРОНИ, 01.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 38 ОБОРОНИ, 02.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 39 ОБОРОНИ, 03.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 40 ОБОРОНИ, 04.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 41 ОБОРОНИ, 05.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 42 ОБОРОНИ, 06.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 43 ОБОРОНИ, 07.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 44 ОБОРОНИ, 08.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 45 ОБОРОНИ, 09.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 46 ОБОРОНИ, 10.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 47 ОБОРОНИ, 11.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 48 ОБОРОНИ, 12.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 49 ОБОРОНИ, 13.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 50 ОБОРОНИ, 14.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 51 ОБОРОНИ, 15.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 52 ОБОРОНИ, 16.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 53 ОБОРОНИ, 17.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 54 ОБОРОНИ, 18.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 55 ОБОРОНИ, 19.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 56 ОБОРОНИ, 20.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 57 ОБОРОНИ, 21.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 58 ОБОРОНИ, 22.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 59 ОБОРОНИ, 23.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 60 ОБОРОНИ, Великдень, 24.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 61 ОБОРОНИ, 25.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 62 ОБОРОНИ, 26.04.2022, тут

Що передувало

▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику величезних втрат у живій силі й техніці.
▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників, “пробуджених” диверсійних груп. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну.
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надали нові озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовилося військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила першу резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України. 24 березня Генасамблея підтримала другу подібну резолюцію (140 країн “за”).
▪️ Путін збирав сили для штурму української столиці. Але темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився. Після важких боїв у передмістях українська армія відкинула росіян від Києва. 30 березня-1 квітня ЗСУ відновили контроль над десятками населених пунктів у Київській і Чернігівській областях, окупанти відійшли зокрема і від ЧАЕС. Світу відкрилася жахлива картина звірств окупантів у Бучі та інших населених пунктах під Києвом – сотні розстріляних та закатованих цивільних мешканців.
▪️ Надалі російські війська перегруповувалися і продовжують наступ на Сході України, намагаючись зокрема здобути повний контроль над Маріуполем.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.