“ПМР” іде на війну? У Придністров’ї – нові інспіровані вибухи, “червоний” режим та анонс “рішення на захист інтересів республіки”

Після низки інспірованих вибухів у т. зв. “ПМР” російські пропагандистські медіа заявляють, що керівництво самопроголошеної “Придністровської молдавської республіки” найближчим часом прийме “рішення на захист інтересів республіки”.

Про це зокрема вдень у вівторок, 26 квітня, пише рупор Кремля “РИА Новости”.

Імовірно, йдеться про рішення Москви щодо залучення “ПМР” у якомусь вигляді до війни проти України.

Пресслужба так званого “президента ПМР” Вадима Красносельського цього дня повідомила, що Красносельський  провів засідання так званої “ради безпеки ПМР”, на якому обговорювалися “терористичні атаки на об’єкти інфраструктури та держустанови “республіки”.

Серед інспірованих “атак” були названі вже відомі: напад на будівлю “міністерства держбезпеки” в Тирасполі 25 квітня, підрив вежі радіотелецентру поблизу селища Маяк зранку 26 квітня, а також нова провокація – “атака” на військову частину в районі села Паркани.

Так званий “радбез ПМР” заявив про запровадження “червоного рівня терористичної небезпеки”, передає “Європейська правда”.

Відтак у Придністров’ї скасували заняття в школах і парад на 9 травня. На самопроголошеній території будуть встановлені блокпости.

Після повідомлень про вибухи у Придністров’ї утворились автомобільні черги на виїзд на підконтрольну молдовському уряду територію.

Служба інформації і безпеки Молдови заявила, що пильно стежить за ситуацією в країні і закликала громадян не довіряти повідомленням із незрозумілих джерел.

Президент Молдови Мая Санду 26 квітня скликала на 13:00 засідання вищої ради безпеки щодо інцидентів у Придністров’ї.

Контекст

Нагадаємо, 25 квітня в Тирасполі заявили про гранатометний обстріл будівлі “МГБ”. Надалі на території так званої “ПМР” сталося ще кілька інспірованих вибухів з метою звинуватити українську сторону.
В Україні вважають ці події російськими провокаціями, що можуть мобілізувати придністровців на війну проти України та/або готують підґрунтя для наступу російської армії на одеському напрямку і для спроби пробити “сухопутний коридор” до Придністров’я.

У так званій “ПМР” (фактично – окупована Росією територія Молдови) залишається порівняно невеликий “миротворчий” контингент військ РФ, до якого входять зокрема власники кількох паспортів.

Як відомо, 22 квітня заступник командувача військ Центрального військового округу РФ генерал-майор Рустам Міннекаєв озвучив плани: російська армія має завдання “встановлення повного контролю над Донбасом та південною Україною”, після чого окупанти мають пробити коридор до невизнаної “ПМР”, де “відзначаються факти утисків російськомовного населення” Молдовою.

Читайте також:
Сьогоднішні вибухи в Придністров’ї є провокацією спецслужб Росії: ДОКАЗИ ГУР

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна