ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 62 – 26.04.2022

Після 23-ї

Командування Повітряних сил ЗСУ: за добу 26 квітня підрозділи зенітних ракетних військ Повітряних сил, Сухопутних військ, Десантно-штурмових військ ЗС України уразили щонайменше сім повітряних цілей:

  • 1 літак (Су-25);
  • 1 вертоліт (Ка-52);
  • 2 крилаті ракети;
  • 3 БпЛА ОТР (імовірно “Орлан-10”).

Військово-транспортна, винищувальна, бомбардувальна, штурмова авіація ПС продовжує виконання завдань у повітряному просторі України.

Вечір

Упродовж доби 26 квітня військовослужбовці угруповання Об’єднаних сил успішно відбили дев’ять атак ворога та завдали втрат російським окупантам.
Зокрема, українські захисники знищили 9 танків, 11 артилерійських систем, 4 одиниці спеціальної техніки, 14 одиниць броньованої, 3 бойові броньовані машини, 3 одиниці спеціальної інженерної техніки, 16 одиниць автомобільної, 4 паливозаправники та 1 зенітну установку.
Підрозділи протиповітряної оборони в небі українського Донбасу збили 3 безпілотні літальні апарати типу “Орлан-10”, повідомляє пресцентр ООС.

Після 22-ї

Президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні заявив, що “нагородив сьогодні наших героїв – працівників зміни на Чорнобильській станції, які не залишили об’єкт, які підтримували роботу ЧАЕС попри загрозу своєму життю і попри нерозуміння окупантами навіть елементарних основ радіаційної безпеки”.

22-га година

Генсек Об’єднаних Націй Антоніу Гутерріш повідомив, що нібито домовився в Москві з Путіним про евакуацію цивільних із маріупольської “Азовсталі” за участі ООН та Червоного Хреста.

Зустріч Путіна і Гутерріша в Москві 26 квітня

“Президент (Путін) дав принципову згоду на участь ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста в евакуації мирних жителів із заводу “Азовсталь” у Маріуполі. Подальші обговорення будуть проведені з управлінням ООН з координації гуманітарних питань та міноборони Росії”, – повідомили в офісі генсека ООН.

Водночас в офісі Гутерріша не уточнили, чи йдеться про евакуацію на підконтрольну Україні територію, чи про депортацію в Росію або ОРДЛО.

Вечір

Зустріч Консультативної групи з оборони України за участю західних країн тепер відбуватиметься щомісяця, заявив міністр оборони США Ллойд Остін після першої такої зустрічі, яка відбулася на американській базі Рамштайн у Німеччині.

За його словами, зустрічі можуть відбуватися із присутністю сторін, віртуально або у змішаному режимі.

Остін розповів, що на нинішній зустрічі обговорювалися питання щодо довгострокової підтримки обороноздатності України, у тому числі про те, що для цього потрібно від оборонно-промислових сфер країн-учасниць.

У зустрічі на американській базі Рамштайн (земля Рейнланд-Пфальц, ФРН) узяли представники 40 країн – Албанії, Австралії, Бельгії, Болгарії, Великої Британії, Греції, Данії, Естонії, Ізраїлю, Ісландії, Іспанії, Італії, Канади, Катару, Кенії, Латвії, Литви, Люксембургу, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Північної Македонії, Польщі, Румунії, Словаччини, Словенії, США, Туреччини, Угорщини, України, Фінляндії, Франції, Хорватії, Чорногорії, а також НАТО та Європейського Союзу.

Україну представляли міністр оборони Олексій Резніков та заступник головнокомандувача ЗСУ Євген Мойсюк.

Вечір

Міністерка оборони ФРН Крістіна Ламбрехт дозволила збройовій компанії Krauss-Maffei Wegmann продавати Києву зенітні самохідні установки Gepard, повідомило німецьке видання Der Spiegel.

18:55

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 18:00:

На Ізюмському напрямку частини та підрозділи противника зі складу 1-ї танкової армії, 20-ї та 35-ї загальновійськових армій, 68-го армійського корпусу та повітряно-десантних військ, за підтримки артилерії, проводять наступ у напрямку населеного пункту Барвінкове. З метою розвідки позицій наших військ ворог продовжує застосовувати БПЛА у зазначеному районі.

У прикордонних з Україною районах Бєлгородської області російські окупанти продовжують утримувати польові табори для відновлення боєздатності та підготовки підрозділів. За наявною інформацією, у безпосередній близькості до державного кордону України у цій області перебуває до п’яти батальйонних тактичних груп противника.

На Донецькому напрямку противник веде активні дії практично на всій лінії зіткнення. Основні зусилля зосереджуються на взятті під контроль Рубіжного, Попасної та Мар’їнки.

На Сєверодонецькому напрямку, в рамках перегрупування військ, у напрямку Кремінної окупантами переміщено до танкового батальйону зі складу частин 90-ї танкової дивізії, а також понтонно-мостовий підрозділ зі складу 12-ї окремої інженерної бригади Центрального військового округу.

Для розвитку наступу у напрямку населеного пункту Лиман противник здійснює нарощування угруповання військ.

Російські загарбники не припиняють артилерійські обстріли та авіаційні удари по Маріуполю. Продовжується блокування підрозділів наших військ в районі заводу “Азовсталь”.

На Південнобузькому та Таврійському напрямках ворог продовжує утримувати зайнятий рубіж, на окремих напрямках безуспішно намагається покращити тактичне положення, вдосконалює інженерне обладнання своїх позицій. Здійснює обстріли позицій наших військ.

Українські захисники та захисниці тримають оборону та продовжують методично завдавати втрат російським окупантам.

18:55

На території Придністровського регіону Республіки Молдова підрозділи оперативної групи російських військ приведені у бойову готовність “повна”, силові структури переведені на посилений режим несення служби, – ГШ ЗСУ.

Вдень

128 огшбр із ПТРК NLAW знищує російський танк Т-72:

Вдень

12-річну дочку загиблого в Маріуполі чемпіона України з водного поло Євгена Обединського, яку окупанти раніше вивезли до Донецька, вдалося повернути на підконтрольну територію. Вона з дідусем перебуває в Києві, – Маріупольська міська рада.

Після 16-ї

Біля Запоріжжя, в районі села Спасівка, сили ППО ЗСУ збили російську ракету, повідомляє Запорізька ОВА.

Вдень

Міністерство реінтеграції тимчасово окупованих територій затвердило перелік громад, розташованих у районах проведення бойових дій або які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) станом на 25 квітня року.

Вдень

Після захоплення Херсонської міської ради російські окупанти призначили своїх “керівників” міста та області. Про це повідомив голова Херсонської військової обладміністрації Геннадій Лагута.

“Окупанти зняли всю українську символіку та на охороні поставили своїх військових. Сьогодні міськрада змушена була покинути приміщення та працювати в іншому місці. Також стало відомо, що окупанти і колаборанти в приміщенні міської ради провели нараду, на якій представили так званого «голову Херсонської обладміністрації» Володимира Сальдо (колишній мер Херсона, екснардеп від Партії регіонів – “Н”) та «головою Херсонської міської адміністрації» – Олександра Кобиця”, – розповів Лагута.

Вдень

У Харківській області українські десантники знищили російський гелікоптер Ка-52, повідомила пресслужба Генерального штабу ЗСУ.

Вдень

Росіяни продовжують грубо порушувати міжнародні правила поводження з військовополоненими. Катування українських чоловіків і жінок поставлено на потік і триває навіть на території РФ, куди їх вивозять для “вибивання інформації”.

Ще одне перехоплення розмов окупантів опублікувала у вівторок, 26 квітня, пресслужба Служби безпеки України. На цей раз це – телефонна розмова російського окупанта, який зараз перебуває в Україні, з його знайомою – співробітницею спецслужб РФ. 

“Двоих поймали. Младше нас… Начинаем колоть – ни хрена. Отвели одного в лес, второго допрашиваем. Стрельнули, ну, типа убили. Тот х*й что сказал! Ладно… Положили под колесо ногу, проехали – х*й что сказал!” – говорить окупант, дивуючись силі духу українців.

Його співрозмовниця відповідає, що вона також “багато чого може розповісти, але не може”. Катування українських військових називає “прийомом”, після якого “ребят отправляют на больничный”.

“Дядька твой к нам приезжает периодически на первый прием. Говорит: “Не жалеть! Они шли убивать”. Бабы приезжают. Я вот принимала, ногти поломала. А так ребята уезжают на больничные после приема с поломанными ногами, руками… Ну, весело, там весело. Есть, что рассказать”, – зізнається російська катівниця.

Вдень

Агентство ООН з питань біженців припускає, що до кінця року з України через війну може виїхати понад 8 млн людей (зараз виїхали більше 5 млн).

Вдень

Просто зараз окупанти розграбовують архівний та культурний фонди маріупольських музеїв. Повідомляють про намір все вивезти в Донецьк, а потім після оцінювання “відправити найбільш цінні експонати на експозицію до Росії, –  радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

Фото з телеграму Андрющенка

Після 13-ї

В Одеській області міст через Дністровський лиман постраждав унаслідок ракетного удару росіян. Рух по ньому закрито.

Після 13-ї

Російські окупанти обстріляли житлові райони Харкова, внаслідок чого троє людей загинуло, ще семеро отримали поранення. Кількість жертв може зрости, бригади екстреної медичної допомоги працюють у посиленому режимі, – голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

13-та година

Минулої ночі росіяни завдали 35 авіаударів по заводу “Азовсталь” у Маріуполі, повідомили в пресслужбі полку “Азов”.

Сталось займання одного із цехів. Постраждали цивільні, що зараз знаходяться під завалами.

Військовослужбовці полку “Азов” надають першу медичну допомогу та докладають всіх зусиль, аби звільнити цивільних з-під завалів”, – йдеться в повідомленні “азовців”. 

Вдень

Російські окупанти знову завдали бомбового удару по “Азовсталі”, застосувавши антибункерні бомби, заявив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

“Чорний дим на Азовсталлю – безумовний наслідок нанесення бомбового удару. Враховуючи, що завод було законсервовано відповідно до технологічних норм, це може бути наслідком застосування надпотужних антибункерних бомб. Варто памятати, що будь-яке металургійне виробництво є об’єктом підвищеної небезпеки і навіть при умови консервації може створювати наднебезпеку для всіх, хто зараз находиться всередині. При будь-якому кольорі диму”, – написав Андрюшенко.

Фото: Sky News

Світлини задимленої “Азовсталі” раніше опублікував канал Sky News.

Вдень

Ватажок так званої “ДНР” Денис Пушилін заснував “медаль” “За визволення Маріуполя”.
“Взяття” міста, де російські війська і бойовики з ОРДО вбили понад 21 тисячу мирних мешканців та зруйнували всю інфраструктуру й житло, датоване 21 квітня. Але українські війська в оточеному Маріуполі продовжують чинити опір.

Вдень

Українці: роблять барбекю на хвостовику від ракети “Смерч”.

Посольство США: де можна таке замовити?

Вдень

На півдні України російські окупанти залишили справний укомплектований десантний бронетранспортер БТР-Д і втекли. Відео поширила 35-та окрема бригада морської піхоти ім. контр-адмірала Михайла Остроградського.

Вдень

Воїни 80-ї окремої десантно-штурмової бригади ДШВ ЗСУ знищили підрозділ російських окупантів.

Ранок

В окупованому Вовчанську на Харківщині російські військовослужбовці викрали та вивезли до РФ обладнання одного із заводів, а в його приміщенні облаштували концтабір. Окупанти незаконно утримують людей, застосовують до них фізичне та психіологічне насильство. Також російські загарбники змушують співпрацювати з ними та ставати до лав ЗС РФ”, – йдеться в повідомленні Офісу генпрокурора.

Розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

10:30

Генеральний штаб Збройних сил України оприлюднив оновлену статистику втрат російської армії з початку повномасштабної агресії – станом на ранок 26 квітня:

  • особового складу – ліквідовано близько 22100 (+200)
  • танків ‒ 918 (+34),
  • бойових броньованих машин ‒ 2308 (+50),
  • артилерійських систем – 416 (+5),
  • РСЗВ – 149,
  • засобів ППО – 69,
  • літаків – 184 (+3),
  • гелікоптерів – 154,
  • автомобільної техніки – 1643 (+77),
  • кораблів /катерів – 8,
  • цистерн з ПММ – 76,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 205 (+4),
  • спеціальної техніки – 31 (+3),
  • пускових установок ОТРК/ТРК – 4.

(В дужках – зміна порівняно з даними на ранок 25 квітня)

Ранок

Ювенальні прокурори: 217 дітей загинули в Україні через збройну агресію Росії, понад 391 поранено.

Ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області – 127, Київській – 114, Харківській – 93, Чернігівській – 66, Херсонській – 44, Миколаївській – 43, Луганській – 37, Запорізькій – 27, Сумській – 17, у м. Києві – 16, Житомирській області – 15.

25 квітня внаслідок обстрілу російськими окупантами житлових будинків у місті Лиман Донецької області від отриманих поранень загинуло двоє дітей 9 та 13 років.

1508 закладів освіти пошкоджено внаслідок щоденних бомбардувань та обстрілів українських міст і сіл збройними силами РФ, 102 з них зруйновано повністю.

Після 10-ї

Одна людина загинула внаслідок ворожої ракетної атаки на підприємство поблизу Запоріжжя.

Після дев’ятої

НАЕК “Енергоатом”: о 6:41 та 6:46 дві крилаті ракети ворога пролетіли на низькій висоті над майданчиком Запорізької АЕС у напрямку міста Запоріжжя. Згодом у Запоріжжі зафіксували вибухи від влучання російських крилатих ракет.

“Проліт ракет на низькій висоті безпосередньо над майданчиком ЗАЕС, де розташовані сім ядерних установок з величезною кількістю ядерного матеріалу, створює величезні ризики. Адже ракети можуть влучити в одну чи кілька ядерних установок, а це загрожує ядерною та радіаційною катастрофою всьому світові”, — наголосив керівник ДП НАЕК “Енергоатом” Петро Котін.

Запорізька АЕС нині захоплена російськими загарбниками.

Ранок

Російські війська повністю блокують виїзд із Мелітополя, щоб провести там “призовну кампанію” і “відновити живу силу”. Про це повідомляє пресслужба Запорізької ОДА.

Після дев’ятої

Спецпризначенці Національної гвардії України ліквідували ворожу диверсійно-розвідувальну групу, скориставшись інформацією з російського дрона, який посадили напередодні.

Дрон ворог використовував для здійснення повітряної розвідки для нанесення ударів та корегування вогню по позиціях наших захисників. Його вдалось посадити завдяки використанню пристрою радіоелектронної боротьби.

“Спецпризначенці перевірили дані, які містив дрон та визначили місце його запуску й наявність неподалік диверсійно-розвідувальної групи противника. Саме завдяки інформації, яку було отримано з ворожого дрону, група противника була знищена”, – повідомили в НГУ.

Ранок

Російські війська вранці 26 квітня завдала ракетного удару по Запорізькій області, повідомляє пресслужба Запорізької ОВА.

“Запоріжжя. Вранці, о 6:50, зафіксовані “прильоти”. Обставини з’ясовуються. Подробиці згодом”, – йдеться в повідомленні.

Сьома година

У районі населеного пункту Велика Олександрівка Херсонської області захисники України знищили склад з боєприпасами та велику кількість особового складу ворога (понад 70 осіб вбитими, число уточнюється).
Також підрозділи окупантів зазнали втрат в особовому складі в районі населених пунктів Новодмитрівка та Білоусове, – ГШ ЗСУ.

Сьома година

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 6:00:

На Слобожанському напрямку противник посилює угруповання військ, продовжує часткове блокування міста Харкова та здійснює вогневе ураження підрозділів наших військ та об’єктів критичної інфраструктури.
Загарбники намагаються проводити наступ у напрямку населеного пункту Заводи. Тривають бойові дії.

На Донецькому і Таврійському напрямках ворог здійснює переміщення пунктів управління ближче до лінії бойового зіткнення.
Противник здійснює вогневий вплив по позиціях наших військ із застосуванням мінометів, ствольної артилерії, реактивних систем залпового вогню по всій лінії зіткнення:

  • на Сєверодонецькому напрямку противник веде бойові дії в районі населеного пункту Рубіжне;
  • на Попаснянському напрямку намагається оволодіти Попасною, тривають бої;
  • на Авдіївському напрямку ворог намагається вести наступальні дії, успіху не має;
  • на Курахівському напрямку безуспішно здійснював наступальні дії у напрямку населених пунктів Новомихайлівка та Мар’їнка;
  • на Запорізькому напрямку противник веде наступальні бойові дії в напрямку населеного пункту Трудолюбівка, тривають бої;
  • здійснює масований вогневий вплив та блокування наших підрозділів в районі заводу “Азовсталь” у Маріуполі.

На Південнобузькому напрямку противник по всій лінії зіткнення здійснював поодинокі обстріли наших підрозділів. Фіксується розвідувальна активність у районі адміністративного кордону Миколаївської області.

Російські окупанти продовжують грабувати місцеве населення на тимчасово зайнятих територіях України.

Підрозділи збройних сил російської федерації намагаються здійснювати повітряну розвідку над територією Одеської області. Зазнають втрат.

00:15

Командування Повітряних сил ЗСУ підбило підсумки попередньої доби. Загалом упродовж 25 квітня уражено 10 повітряних цілей:

  • 3 літаки (Су-34, Су-35, Су-30);
  • 3 крилаті ракети;
  • 4 БПЛА (ОТР, імовірно “Орлан-10”).

Також пресцентр командування Повітряних сил показав відео бойової роботи всередині зенітного ракетного комплексу Бук-М1, який збиває російський винищувач-бомбардувальник Су-34.

Напередодні

За тиждень кількість внутрішньо переміщених осіб, які зареєструвалися в Києві, збільшилася більш ніж на 9 тисяч.

Як повідомила столична влада, станом на 25 квітня загальна кількість зареєстрованих ВПО в Києві становила становить 26 397 людей. Зазначається, що велика кількість вимушених переселенців – із містечок та селищ із Київської області, які перебували під окупацією російського агресора.

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 35 ОБОРОНИ, 30.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 36 ОБОРОНИ, 31.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 37 ОБОРОНИ, 01.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 38 ОБОРОНИ, 02.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 39 ОБОРОНИ, 03.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 40 ОБОРОНИ, 04.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 41 ОБОРОНИ, 05.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 42 ОБОРОНИ, 06.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 43 ОБОРОНИ, 07.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 44 ОБОРОНИ, 08.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 45 ОБОРОНИ, 09.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 46 ОБОРОНИ, 10.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 47 ОБОРОНИ, 11.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 48 ОБОРОНИ, 12.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 49 ОБОРОНИ, 13.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 50 ОБОРОНИ, 14.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 51 ОБОРОНИ, 15.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 52 ОБОРОНИ, 16.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 53 ОБОРОНИ, 17.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 54 ОБОРОНИ, 18.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 55 ОБОРОНИ, 19.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 56 ОБОРОНИ, 20.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 57 ОБОРОНИ, 21.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 58 ОБОРОНИ, 22.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 59 ОБОРОНИ, 23.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 60 ОБОРОНИ, Великдень, 24.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 61 ОБОРОНИ, 25.04.2022, тут

Що передувало

▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику величезних втрат у живій силі й техніці.
▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників, “пробуджених” диверсійних груп. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну.
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надали нові озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовилося військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила першу резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України. 24 березня Генасамблея підтримала другу подібну резолюцію (140 країн “за”).
▪️ Путін збирав сили для штурму української столиці. Але темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився. Після важких боїв у передмістях українська армія відкинула росіян від Києва. 30 березня-1 квітня ЗСУ відновили контроль над десятками населених пунктів у Київській і Чернігівській областях, окупанти відійшли зокрема і від ЧАЕС. Світу відкрилася жахлива картина звірств окупантів у Бучі та інших населених пунктах під Києвом – сотні розстріляних та закатованих цивільних мешканців.
▪️ Надалі російські війська перегруповувалися і продовжують наступ на Сході України, намагаючись зокрема здобути повний контроль над Маріуполем.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.