Путін відсадив Гутерріша, відкинув домовленості щодо гарантій безпеки Україні, але щось погодив щодо Маріуполя

доповнено

Президент Росії Володимир Путін на зустрічі із генсеком ООН Антоніу Гутеррішем у Москві заперечив потребу Маріуполя в “гуманітарних коридорах” та заявив, що Росія не може підписати гарантії безпеки Україні, не вирішивши територіальні питання Криму та Донбасу.

Про це повідомляє “Українська правда” з посиланням на відео зустрічі Путіна і Гутерріша.

Як можна побачити, президент РФ під час переговорів віч-на-віч посадив генсека ООН з іншого боку довжелезного столу, яким Путін демонструє ставлення до співрозмовника.

“Щодо Маріуполя. Там ситуація складна і, можливо трагічна, але вона проста насправді. Я розмовляв з президентом Ердоганом. Він каже, що там тривають бойові дії. Але там немає бойових дій, вони закінчені”, – заявив Путін, ігноруючи збройний опір українських військових на заводі “Азовсталь”, що триває.

Путін заявив, що чув від української сторони про те, що на “Азовсталі” є цивільні, і сказав, що українські військові мають їх “випустити”.

Це російська пропагандистська теза про “цивільних, яких утримують у заручниках українські нацбати”. Насправді військові ЗСУ й НГУ в бункерах “Азовсталі” захищають людей від обстрілів і бомбардувань, допомагають їм із харчуванням. При цьому росіяни не дають цим людям гарантії безпеки під час гуманітарної евакуації. Особливо з огляду на те, що частина цивільних є близькими наших військових.

Генсек ООН заявив Путіну, що не вирішується проблема “гуманітарних коридорів” із Маріуполя, на що Путін відповів, що нібито “гумкоридори працюють” (імовірно, маючи на увазі примусову депортацію українців на територію РФ).

Згодом Антоніу Гутерріш повідомив, що нібито домовився з Путіним про евакуацію цивільних з “Азовсталі” за участі ООН та Червоного Хреста.

“Президент (Путін) дав принципову згоду на участь ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста в евакуації мирних жителів із заводу “Азовсталь” у Маріуполі. Подальші обговорення будуть проведені з управлінням ООН з координації гуманітарних питань та міноборони Росії”, – повідомили в офісі генсека ООН.

Водночас в офісі Гутерріша не уточнили, чи йдеться про евакуацію на підконтрольну Україні територію, чи про депортацію в Росію або ОРДЛО.

Також на зустрічі з Гутеррішем Путін заявив, що Росія не може підписати гарантії безпеки Україні, не вирішивши територіальні питання Криму та Донбасу.

“На переговорах у Стамбулі нам вдалося досягти досить серйозного прориву, тому що вимоги міжнародної безпеки України наші українські колеги не стали пов’язувати з таким поняттям, як міжнародно визнані кордони України, винісши за дужки Крим, Севастополь та визнані Росією республіки Донбасу з певними застереженнями”, – цитує Путіна “Інтерфакс”.

За словами президента країни-агресора, після досягнення цих домовленостей Росія зіткнулася із ситуацією навколо Бучі (де військовими РФ були вбиті сотні мирних жителів), до якої, як цинічно заявляє Путін, “російська армія не має жодного відношення”. Глава РФ поскаржився, що після Бучі позиція українських переговорників щодо подальшого врегулювання кардинально змінилася.

“Вони (представники України) відійшли від своїх колишніх намірів винести за дужки питання гарантій безпеки території Криму, Севастополя та “республік” Донбасу. Вони просто відмовилися від цього. І у своєму проекті угоди з цього приводу, нам наданому, просто вказали у двох статтях, що ці питання мають вирішуватись на зустрічі глав держав”, – сказав Путін.

“Для нас зрозуміло, що, якщо ми віднесемо ці питання на рівень глав держав, не вирішивши їх попередньо хоча б у рамках проєкту угоди, вони ніколи вирішені й не будуть. У цьому випадку підписуватись під гарантіями безпеки, не вирішивши питання територіального характеру щодо Криму, Севастополя та “республік” Донбасу, ми просто не можемо”, – заявив очільник країни-агресора.

Читайте також:
Генсек ООН у Москві запропонував координаційну групу для затвердження “зелених коридорів”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна