ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 64 – 28.04.2022

23:50

За добу українські сили ППО уразили одразу 15 повітряних цілей ворога:

  • один літак (Су-34);
  • п’ять крилатих ракет;
  • дев’ять БпЛА.

Вечір

Упродовж доби 28 квітня військовослужбовці угруповання Об’єднаних сил на Донбасі відбили 9 атак ворога та завдали втрат російським окупантам. Українські захисники знищили шість танків, одну артилерійську систему, 12 одиниць броньованої техніки, один автомобіль та одну зенітну установку. Підрозділи протиповітряної оборони в небі українського Донбасу збили один літак, одну крилату ракету та п’ять безпілотних літальних апаратів.

23-тя година

Президент Володимир Зеленський:
“Перед записом вечірнього звернення підписав указ про нагородження наших героїв. Державними нагородами відзначені 214 військовослужбовців Збройних Сил України. Із них 14 – посмертно”.

Після 23-ї

У Києві внаслідок одного з ракетних “прильотів” частково зруйновано житловий будинок, повідомляє пресслужба ДСНС.

“28 квітня о 20:13 до ДСНС у м. Києві надійшло повідомлення про пожежу в Шевченківському районі столиці. Внаслідок ворожого обстрілу сталося загоряння у 25-поверховому житловому будинку з частковим руйнуванням 1-го та 2-го поверхів.
О 21:25 пожежу ліквідовано на загальній площі 100 кв. м. На місці проводяться пошуково-рятувальні роботи.
За попередніми даними, врятовано 5 осіб, постраждали – 10. Інформація уточнюється”, – ідеться в повідомленні.

23-тя година

Палата представників Конгресу США ухвалила законопроєкт про ленд-ліз для України.

“За” проголосували 417 конгресменів, “проти” – лише 10.

Тепер законопроєкт має підписати президент США. Ухвалення законопроєкту дозволить прискорити надання військової допомоги, адже усуває бюрократичну тяганину й надає президенту США та його адміністрації набагато більше гнучкості в питанні постачання зброї.

Що таке ленд-ліз _1 photo_2022-04-28_18-04-04 Що таке ленд-ліз _2 photo_2022-04-28_18-04-05 Що таке ленд-ліз _3 photo_2022-04-28_18-04-05 Що таке ленд-ліз _4 photo_2022-04-28_18-04-05 Що таке ленд-ліз _5 photo_2022-04-28_18-04-05 Що таке ленд-ліз _6 photo_2022-04-28_18-04-05 Що таке ленд-ліз _7 photo_2022-04-28_18-04-06 Що таке ленд-ліз _9 photo_2022-04-28_18-04-06
<
>

Після 20-ї

Рятувальники в Києві ліквідують наслідки ракетних ударів у Шевченківському районі.

Як повідомила прессекретар столичного ГУ ДСНС Світлана Водолага, в результаті прильотів є постраждалі.

“Два влучання. Один об’єкт, один житловий сектор біля об’єкта. Попадання було у перші поверхи, а на верхніх є люди”, – розповіла речниця ДержНС.

Російські пропагандисти стверджують, що “в Києві було завдано три ракетних удари по заводу Артема”.

Як відомо, в цей день у Києві перебуває з візитом Генеральний секретар Організації Об’єднаних Нації Антоніу Гутерріш.

“Ракетні удари по центру столиці під час офіційного візиту Генерального секретаря ООН. Ще позавчора Антоніу Гутерріш сидів за довгим столом в Кремлі, а сьогодні в кілометрі від нього лунають вибухи. Листівка з Москви? Нагадайте, чому Росія досі займає крісло в Раді безпеки ООН?” – прокоментував ситуацію радник керівника офісу президента Михайло Подоляк.

Після 20-ї

У Київській області також чули вибухи. За попередніми даними, йдеться про Фастів. Відомо про влучання в інфраструктурні об’єкти, на місці працюють ДСНСники. Інформація про травмованих уточнюється.

20:35

Міський голова Києва Віталій Кличко:

“Ввечері ворог обстріляв Київ. Два влучання в Шевченківському районі. Всі служби на місці. Інформація про постраждалих уточнюється”.

Близько 20-ї години

Чути два сильні вибухи в Києві. Над одним із районів видно дим. Перед тим свідки бачили крилату ракету.

Близько 20-ї години

У небі над Одещиною українські ППО збили три російські ракети, – голова ОВА Максим Марченко.

Після 19-ї

По Миколаєву завдано удару системами залпового вогню “Смерч”.

За попередніми даними, пошкоджено кілька десятків приватних житлових будинків, дитячі майданчики та територію навчального закладу.

Відомості про постраждалих і загиблих уточнюються.

18:40

Керівник ОП Андрій Єрмак:
Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден має намір запросити у Конгресу США $33 млрд на надання додаткової підтримки Україні, зокрема $20 млрд на військову допомогу та $8,5 млрд на економічну.
Вітаємо рішення Президента США про збільшення підтримки України.

✅20,4 мільярда доларів США призначені для оснащення Києва та європейських партнерів додатковою артилерією, бронетехнікою, протитанковим та протиповітряним потенціалом. Також передбачене прискорення кіберможливостей та передових систем ППО і допомоги у розмінуванні наземних мін та саморобних вибухових пристроїв.

✅Інша частина з 33 мільярдів — сума 8,5 мільярда доларів, яка допоможе фінансувати уряд України, підтримувати продовольчі, енергетичні та медичні послуги для українського народу, а також протистояти російській дезінформації та пропагандистським наративам.

✅8,5 мільярда доларів США також призначені для підтримки малого та середнього сільськогосподарського бізнесу під час осіннього врожаю та для закупівель природного газу.

Вечір

Російські окупанти захопили  Мелітопольський міський краєзнавчий музей, де зберігалося скіфське золото IV століття до нашої ери. Місце, де зберігається реліквія, росіянам підказали колаборанти, — Запорізька ОВА.

Надвечір

Президент США Джо Байден зробив запит до Конгресу на 33 мільярди доларів підтримки України, а також на нові юридичні інструменти для посилення санкцій і вилучення активів російських олігархів. Про це інформує пресслужба Білого дому.

Вдень

Досягнуто домовленостей щодо ремонту української військової техніки у Болгарії. Про це президент Володимир Зеленський заявив  за підсумками зустрічі з прем’єр-міністром Болгарії Кирилом Петковим у Києві.

19-та година

Сили оборони України відновили контроль над селищем Кутузівка Харківської області, що за кілька кілометрів за захід від Харкова, йдеться у вечірньому зведенні Генштабу ЗСУ в четвер, 28 квітня.

Крім того, відповідно до інформації ГШ, на Слобожанському напрямку ворожі підрозділи здійснили спробу наступу на позиції Сил оборони України на напрямках Бражківки та Довгенького (села на південь від Ізюма). Успіху не мали, зазнали втрат та відійшли.

Також окупанти безуспішно намагалися взяти під контроль основні об’єкти Великої Комишувахи.

На Донецькому і Таврійському напрямках ворог, з метою сковування наших військ та утримання раніше зайнятих рубежів, здійснював вогневе ураження позицій підрозділів захисників України із застосуванням реактивних систем залпового вогню й артилерії практично вздовж всієї лінії зіткнення.

Противник намагався повністю захопити Рубіжне, але успіху не мав, зазнав втрат і відступив на раніше зайняті позиції.

На Курахівському напрямку ворог безуспішно намагався наступати у напрямках населених пунктів Солодке та Новомихайлівка.

Противник продовжував завдавати авіаційних ударів по Маріуполю. Основні зусилля зосереджував на блокуванні наших підрозділів в районі заводу “Азовсталь” з метою недопущення їх прориву.

На напрямку Донецьк-Запоріжжя ворог проводив наступ у напрямку населених пунктів Нескучне і Времівка, успіху не мав. Продовжує посилювати угруповання військ.

На Південнобузькому напрямку успішно відбито спробу штурмових дій противника в районах населених пунктів Олександрівка, Таврійське, Іванівка та Заградівка.

18-та година

Україна провела черговий обмін полоненими з російськими окупантами. Звільнено з полону 45 українців, зокрема п’ятеро поранених військовослужбовців ЗСУ, повідомила віцепрем’єр Ірина Верещук.

Вдень

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс готовий підтримати Україну у війні проти Росії, навіть якщо вона затягнеться на роки.

Після 17-ї

Більше 30 тисяч маріупольців окупанти примусово депортували до РФ, — голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

Вдень

Російські офіцери почали розстрілювати своїх солдатів, щоб змусити їх наступати на Україну, інформує пресцентр СБУ на основі перехоплення.

“Мої теж стали дуже боятися. Всі без сил. Ні морально підняти їх не можу, ні фізично. Навіть розстрілюю. І без толку“, – скаржиться окупант.

Вдень

Комунікації в Луганській області майже повністю знищені внаслідок бойових дій. Тому водопостачання у місті Лисичанськ не вдасться відновити аж до завершення воєнних дій – ремонт неможливий, – глава ЛугОВА Сергій Гайдай.

За його словами Гайдая, без води також Рубіжне, Попасна, Сєвєродонецьк – тобто майже всі вільні міста області.

Вдень

Парламентська асамблея Ради Європи прийняла резолюцію, в якій пропонує терміново створити спеціальний міжнародний трибунал для розслідування злочинів воєнної агресії Росії в Україні.

За документ проголосували 115 депутатів, жоден не проголосував проти.

У резолюції зазначається, що перед трибуналом має постати як військово-політичне керівництво РФ, так і безпосередньо ті, хто вчиняв злочини.

Вдень

Окупанти вночі вдарили по польовому шпиталю на заводі “Азовсталь” у Маріуполі; серед поранених військових є загиблі та вже вдруге постраждалі. Про це повідомив полк “Азов”.

Уже завдавши руйнувань, росіяни продовжували нещадно обстрілювати руїни з корабельної артилерії.

“Серед вже поранених військовослужбовців є загиблі, наново поранені і контужені. Через ворожу атаку частина приміщення завалилася – зокрема операційна, що унеможливлює тепер допомагати нашим воїнам навіть в тих умовах, що були раніше”, – йдеться в повідомленні. 

В “Азові” нагадали, що Женевська конвенція гарантує захист стаціонарних та пересувних  медичних установ, на них не мають здійснюватися напади.

“Азов” показав відео, яке було знято одразу після обстрілу. На кадрах видно, як відкопують завалених загиблих військових, що перебували в шпиталі з важкими пораненнями, та надають першу домедичну допомогу постраждалим.

Читайте також:
“Операції в середньовічних умовах”: як виживає український польовий шпиталь в оточеному Маріуполі

Вдень

Стало відомо про руйнування залізничного мосту в Якимівці Мелітопольського району Запорізької області. Через цей міст окупанти постачали зброю та паливо з Криму.

Вдень

Бундестаг Німеччини більшістю голосів схвалив пропозицію щодо постачання важкої зброї Україні.

Пропозицію підтримали 586 депутатів, зокрема члени партії правлячої коаліції та опозиційний блок ХДС/ХСС. Проти проголосували 100, а семеро депутатів утрималися.

13:45

Прокуратура встановила 10 військовослужбовців РФ, причетних до катувань мирних українців у Бучі, повідомила генеральна прокурорка Ірина Венедіктова.

Вона розповіла, що прокурори Бучанської окружної прокуратури “присвоїли заслужені звання” підозрюваних у жорстокому поводженні з цивільним населенням та інших порушеннях законів та звичаїв війни першим 10 військовослужбовцям цієї бригади ЗС РФ:

  1. молодшому сержанту В’ячеславу Лаврентьєву
  2. рядовому Григорію Наришкіну
  3. рядовому Василю Князєву
  4. єфрейтору Семену Мальцеву
  5. рядовому Сергію Пєскарьову
  6. рядовому Альберту Раднаєву
  7. єфрейтору Михайлу Кашину
  8. єфрейтору Андрію Бізяєву
  9. єфрейтору Дмитру Сергієнку
  10. сержанту Нікіті Акімову

Вдень

На Запоріжжі Сили оборони України збили російський безпілотник “Орлан-10”, який коригував вогонь артилерії.

Вдень

Потяг сполученням Ізмаїл-Одеса “Південна Пальміра” відновив курсування з 28 квітня. Потяг рухається по мосту через Дністровський лиман, який обстрілювали ракетами росіяни, повідомив міський голова Ізмаїла Андрій Абрамченко.

Після 11-ї

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш, який прибув з візитом до України, відвідав зруйновану росіянами Бородянку.

“Я уявляю свою сім’ю в одному з цих будинків, тепер зруйнованих та чорних. Я бачу, як мої онучки в паніці тікають. У 21 столітті війна не може бути прийнятною”, – зазначив Гутерреш під час візиту.

Фото: ООН

10:21

За минулу ніч росіяни скинули на Маріуполь “колосальну кількість” фосфорних бомб, завдали 50 авіаударів, атакували ракетами та з артилерії.

Про це у своєму новому зверненні у четвер, 28 квітня, розповів заступник командира полку “Азов” капітан Святослав Паламар з позивним “Калина”.

“Хто може відповісти, чому ми сам на сам проти авіації та кораблів, проти артилерії, яка працює, не зупиняючись, вже 64 роки. Саме так, я не зробив помилку, бо Маріуполь – це день за рік. У мене є питання, хто дав той час Москві, щоби приховати злочини в Маріуполі – злочини, масштаби яких боїться увесь світ усвідомити. Хто дав орді можливість завозити проплачених пропагандистів у місто, в якому ще недавно було чутно щасливий сміх маленьких українців?” – запитує офіцер.

Він закликав українське військово-політичне керівництво до рішучих дій щодо деблокади чи евакуації всіх тих, “хто 64 роки надіється і вірить в Батьківщину”.

Після десятої

Зранку по Запоріжжю прилетіла ракета. За попередньою інформацією, пошкоджено два будинки в приватному секторі. Удар був нанесений рашистською авіацією, застосували ракети Х-31 класу «повітря-земля».
Наразі відомо про трьох постраждалих, одна з них дитина, – голова Запорізької ОВА Олександр Стурух.

10:35

Генеральний штаб Збройних сил України оприлюднив нові дані щодо статистики втрат російської армії з початку повномасштабної агресії – станом на ранок 28 квітня:

  • особового складу – ліквідовано близько 22800 (+400),
  • танків ‒ 970 (+31),
  • бойових броньованих машин ‒ 2389 (+47),
  • артилерійських систем – 431 (+10),
  • РСЗВ – 151 (+2),
  • засобів ППО – 72 (+1),
  • літаків – 187 (+2),
  • гелікоптерів – 155,
  • автомобільної техніки – 1688 (+22),
  • кораблів /катерів – 8,
  • цистерн із ПММ – 76,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 215 (+8),
  • спеціальної техніки – 31,
  • пускових установок ОТРК/ТРК – 4.

(В дужках – зміна порівняно з даними на ранок 27 квітня)

Напередодні

Зараз завдання української армії – робити все, щоб захистити свою державу, і це рішення України – чи переносити бойові дії на російську територію, заявив держсекретар США Ентоні Блінкен під час виступу в Сенаті.

“Питання полягає в тому, чи мають українці здійснювати дії, які виходять за межі їхніх кордонів. Мій погляд полягає в тому, що їм життєво важливо робити все необхідне для захисту від російської агресії. І вибір тактики в такому випадку – це їхнє рішення”, – наголосив Блінкен.

Восьма година

За добу 27 квітня в Луганській області загинули чотири цивільні людини, поранено ще чотирьох, повідомив уранці голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

29 разів російська армія завдавала ударів по мирних помешканнях луганчан. Застосовані, авіація, системи залпового вогню, ствольна артилерія, мінометна зброя. По 10 разів ворог обстрілював Попасну та Лисичанськ, чотири але дуже тривалі рази – Гірську громаду. Зранку стало відомо про ще 10 зруйнованих будинків в Попасній.

У Гірському в середу зранку загинув 58-річний місцевий житель, який вийшов на подвір’я біля свого будинку та не встиг сховатися від вогню росіян, у Сєвєродонецьку – 85-річна жінка, у Новодружеську та Лисичанську – два чоловіки.  Ще чотири людини отримали поранення різного ступеня тяжкості.

Ранок

“Тепер у нас є достовірна інформація про те, що російська військова частина, що діяла на околицях Донецька, стратила українців, які намагалися здатися, а не поміщала їх під варту”, — заявила в ООН спеціальний американський посланець з питань міжнародного правосуддя Бет Ван Шаак.

“Якщо це правда, це було б порушенням основного принципу права війни: заборони на довільну кару цивільних осіб і комбатантів, які капітулювали”, — додала вона.

Сьома година

Зведення Генерального штабу ЗС України станом на 6:00:

“Противник продовжує наступальні дії у Східній операційній зоні з метою встановлення повного контролю над територією Донецької і Луганської областей та утримання сухопутного коридору з тимчасово окупованим Кримом. Ворог нарощує темпи проведення наступальної операції. Практично на усіх напрямках російські окупанти здійснюють інтенсивний вогневий вплив. Найбільша активність спостерігається на Слобожанському та Донецькому напрямках”, – сказано в оперативній інформації.

Шляхом утримання відповідного комплекту військ ворог намагається забезпечити утримання резервів Збройних сил України на Сіверському напрямку та не допустити їх переміщення до Східної операційної зони, зазначили в ГШ.

Основні зусилля окупантів зосереджені на Ізюмському напрямку. Силами наявних підрозділів противник намагається провести наступ у напрямках Сулигівка–Нова Дмитрівка та Андріївка – Велика Комишуваха.

З метою посилення угруповання, що наступає, до міста Ізюм окупанти додатково перемістили підрозділи повітряно-десантних військ, а також до 500 одиниць техніки.

На Донецькому напрямку угруповання противника продовжує ведення активних дій на лінії зіткнення. Основні зусилля зосереджені на оточенні угруповання військ Сил оборони.

Для виконання зазначеної мети на Лиманському напрямку ворог покращив тактичне положення, намагається розвинути наступ на населений пункт Лиман. Загарбники проводять підготовчі заходи для форсування річки Сіверський Донець.

На Сєвєродонецькому напрямку ворог веде наступ на населений пункт Оріхове.

На Авдіївському напрямку, з метою захоплення Мар’їнки та Очеретиного, противник здійснює інтенсивний вогневий вплив.

На Курахівському напрямку за підтримки артилерії окупанти ведуть наступ на напрямках Старомайорське – Велика Новосілка та Любимівка – Зелене Поле.

На Слобожанському напрямку угруповання противника продовжує завдавати ударів та вогневого ураження артилерією по місту Харкову.

На Таврійському напрямку підрозділи противника продовжують проведення демонстраційних дій та маневрів з метою введення в оману та недопущення перекидання наших військ на інші напрямки.

Окупанти продовжують використання аеродрому Мелітополь для базування та польотів літаків штурмової авіації Су-25, ударних вертольотів Ка-52 та транспортно-бойових Мі-8.

На Південнобузькому напрямку угруповання противника основні зусилля зосереджує на напрямках Херсон – Миколаїв та Херсон – Кривий Ріг.

Ворог у результаті штурмових дій закріпився в районі населеного пункту Таврійське, намагається здійснювати вогневе ураження по позиціях наших військ у районах населених пунктів Олександрівка і Нова Зоря. У районах населених пунктів Станіслав та Молодецьке нарощує підрозділи реактивної та ствольної артилерії.

З метою коригування та оцінки результатів вогневого ураження ворог провів повітряну розвідку в районі населеного пункту Затока (Одеська область).

Ніч

Палата громад парламенту Канади визнала злочини РФ в Україні геноцидом.

Напередодні

Із 1 травня окупанти збираються запроваджувати на Херсонщині російські рублі. Про це заявив колаборант Кирило Стремоусов, якого цитує російське урядове інформагентство “РИА Новости”. За його словами, “перехідний період” займе до чотирьох місяців: паралельно ходитимуть і рубль, і гривня, а потім буде повний перехід на рубль.

01:06

Оперативне командування “Південь”: українські підрозділи за підтримки артилерії відбили атаку росіян біля Новогригорівки та дві — поблизу Олександрівки. У районі Нововоронцовки підрозділи протиповітряної оборони збили російський БПЛА “Орлан-10”.

А в районі Молодецького та Великої Олександрівки подвійним влучанням знищено склади боєприпасів РФ.

Близько півночі

Міністерство оборони США показали, як вантажать 155-мм гаубиці для відправки в Україну. Як повідомив Пентагон, гаубиці завантажуються на літак ВПС США C-17 Globemaster III на резервній авіабазі в Каліфорнії.

Близько півночі

Над Чорним морем біля Одеси було збито ворожий БПЛА-розвідник. Про це з посиланням на
Оперативне командування “Південь” поінформувала  Одеська міськрада.
Раніше повідомлялося, що мешканці Одеси чули звуки вибухів.

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 35 ОБОРОНИ, 30.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 36 ОБОРОНИ, 31.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 37 ОБОРОНИ, 01.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 38 ОБОРОНИ, 02.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 39 ОБОРОНИ, 03.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 40 ОБОРОНИ, 04.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 41 ОБОРОНИ, 05.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 42 ОБОРОНИ, 06.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 43 ОБОРОНИ, 07.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 44 ОБОРОНИ, 08.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 45 ОБОРОНИ, 09.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 46 ОБОРОНИ, 10.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 47 ОБОРОНИ, 11.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 48 ОБОРОНИ, 12.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 49 ОБОРОНИ, 13.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 50 ОБОРОНИ, 14.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 51 ОБОРОНИ, 15.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 52 ОБОРОНИ, 16.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 53 ОБОРОНИ, 17.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 54 ОБОРОНИ, 18.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 55 ОБОРОНИ, 19.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 56 ОБОРОНИ, 20.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 57 ОБОРОНИ, 21.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 58 ОБОРОНИ, 22.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 59 ОБОРОНИ, 23.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 60 ОБОРОНИ, Великдень, 24.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 61 ОБОРОНИ, 25.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 62 ОБОРОНИ, 26.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 63 ОБОРОНИ, 27.04.2022, тут

Що передувало

▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику величезних втрат у живій силі й техніці.
▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників, “пробуджених” диверсійних груп. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну.
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надали нові озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовилося військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила першу резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України. 24 березня Генасамблея підтримала другу подібну резолюцію (140 країн “за”).
▪️ Путін збирав сили для штурму української столиці. Але темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився. Після важких боїв у передмістях українська армія відкинула росіян від Києва. 30 березня-1 квітня ЗСУ відновили контроль над десятками населених пунктів у Київській і Чернігівській областях, окупанти відійшли зокрема і від ЧАЕС. Світу відкрилася жахлива картина звірств окупантів у Бучі та інших населених пунктах під Києвом – сотні розстріляних та закатованих цивільних мешканців.
▪️ Надалі російські війська перегруповувалися і продовжують наступ на Сході України, намагаючись зокрема здобути повний контроль над Маріуполем.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.