ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 74 – 08.05.2022

Північ

За добу 8 травня  ЗС України вразили десять повітряних цілей російських окупантів.

Серед цілей, які збила протиповітряна оборона ПС – п’ять безпілотних літальних апаратів (чотири “Орлан-10” й один “Форпост”) та три крилаті ракети.

Ще два БПЛА “Орлан-10” знищено зенітними ракетними підрозділами Сухопутних військ.

Вдень

Російські окупанти артилерійським ударом розбили Георгіївський скит Святогірської лаври Московського патріархату на Донеччині.
Як повідомив офіцер 95-ї окремої десантно-штурмової бригади ЗСУ Юрій Кочевенко, росіяни свідомо розвалили власну церкву, бо це був уже не перший “приліт” по скиту.

22-га година

Упродовж доби 8 травня військовослужбовці угруповання Об’єднаних сил успішно відбили шість атак ворога та завдали втрат російським окупантам.
Зокрема українські захисники знищили 20 танків, одну артилерійську систему, 28 одиниць бойової броньованої техніки, один спеціальний броньований автомобіль та п’ять одиниць автомобільної техніки противника (в тому числі один паливозаправник).
Підрозділи протиповітряної оборони в небі українського Донбасу збили три безпілотні літальні апарати типу “Орлан-10”.

Загалом за тиждень, що минає, військовослужбовці угруповання Об’єднаних сил відбили 71 ворожу атаку. Знищили 67 танків, 26 артилерійських систем (з них сім РСЗВ), 110 одиниць бойової броньованої техніки, п’ять спеціальних броньованих автомобілів, чотири одиниці спеціальної інженерної та 39 одиниць автомобільної техніки ворога (в тому числі один паливозаправник).
Підрозділами ППО збито два літаки, один гелікоптер, одну крилату ракету та 33 безпілотні літальні апарати окупантів.

Вечір

Лідери країн Великої сімки провели онлайн-зустріч із президентом України Володимиром Зеленським та пообіцяли запровадити нафтове ембарго проти Росії, а також збільшувати постачання сучасного й важкого озброєння в Україну, яка відбиває агресію РФ.

Вечір

Внаслідок артобстрілу російськими покидьками села Калинове Богодухівського району на Харківщині зруйновано і пошкоджено два десятки житлових будинків, загинули двоє цивільних чоловіків. Обласна прокуратура відкрила кримінальне провадження.

Після 21-ї

Одна людина постраждала внаслідок ракетних ударів, завданих рашистами по Одещині 8 травня. Про це повідомив голова обласної воєнної адміністрації полковник Максим Марченко.

Підрозділи протиповітряної оборони ЗС України збили чотири ворожі ракети. Решта, однак, влучили в різні об’єкти, в тому числі й цивільні. Одна ракета знищила житловий будинок, поранено дівчину.
У Болградському районі ракетою ЗС РФ зруйновано підстанцію, тому в шести населених пунктах немає світла.

Вдень

112-та бригада Тероборони ЗСУ передала Національному військово-історичному музею експонати, пов’язані з обороною Києва: особисті речі окупантів, частини знищеного ворожого озброєння і техніки.

Серед трофеїв, які тепер стали експонатами музею, є навіть знищений російський бронеавтомобіль “Тигр” та БМД-2. Також можна побачити сучасну російську модифікацію бронетранспортера – БТР-82А.

Фото: Олег Богачук

Вечір

Володимир Зеленський у присутності прем’єр-міністра Канади Джастіна Трюдо нагородив українських саперів, які опанували канадські технології розмінування. Серед нагороджених — знаменитий пес Патрон. Він отримав медаль “За віддану службу”.

“Я нагородив сапера Патрона, який не лише допомагає знешкоджувати вибухонебезпечні предмети, а й допомагає навчати наших дітей необхідним правилам безпеки на території, де є мінна загроза”, – сказав Зеленський.

Під час нагородження собака загавкав на Трюдо, на що Зеленський відреагував жартом, звернувшись до прем’єр-міністра Канади: “Можливо, у вас там є щось?”

Пес Патрон служить у облуправлінні ДСНС Чернігова. Він став символом боротьби та об’єктом для натхнення українців.

Фото: Deutsche Welle

Вечір

Сполучені Штати повідомили про нові санкції проти трьох російських центральних телеканалів і керівників “Газпромбанку”, а також заборону американцям надавати росіянам бухгалтерські та консультаційні послуги.

Вечір

Наслідки сьогоднішнього ракетного обстрілу Одеси.

Відео – Об’єднаний коордінаційний прес-центр сил Оборони Півдня України:

Вечір

Посольство Канади повернулося до Києва. Прапор біля амбасади піднімав сам прем’єр-міністр Джастін Трюдо, який цього дня перебуває в столиці України.

Вечір

Знищену Волноваху та Маріуполь відвідав заступник глави уряду Росії Марат Хуснуллін, який проінспектував наявні активи на предмет того, “що можна вивезти до РФ“, – радник мера міста Петро Андрющенко.

Вдень

Журналісти-розслідувачі виявили в Росії 66 таборів для примусово депортованих українців, повідомляє британське видання iNews.
Табори розташовані у колишніх радянських санаторіях та інших подібних об’єктах у Сибіру, на Кавказі, за Полярним кругом і на Далекому Сході.

Вдень

У мережі з’явилися фото знищеної поромної переправи через річку Сіверський Донець, яку намагалися навести російські окупанти, із рідкісною бронетехнікою. Раніше про таку спробу військ РФ у Луганській області повідомляли в соцмережах.
Фото з переправи 8 травня оприлюднила волонтерська спільнота InformNapalm.

Переправа через Сіверський Донець на Луганщині - травень 2022 Переправа через Сіверський Донець на Луганщині - Знешкоджені на Луганщині ІМР-2, ПТС, ПП-2005 Переправа через Сіверський Донець на Луганщині - знешкоджений БМК-460 Переправа через Сіверський Донець на Луганщині - знешкоджена БМП-1АМ Басурманин ЗС РФ. Травень 2022_1
<
>
БМП-1АМ "Басурманин"

18:50

Відбувся ракетний обстріл території Шосткинського району. Наслідки уточнюються, – Сумська ОВА.

18:10

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 18:00:

Противник не припиняє ведення наступальних дій у Східній операційній зоні з метою встановлення повного контролю над територією Донецької, Луганської та Херсонської областей та утримання сухопутного коридору між зазначеними територіями та окупованим Кримом.

Основні зусилля ворог зосереджував на знищенні аеродромної інфраструктури з метою унеможливлення дій нашої авіації, у тому числі БпЛА “Байрактар”, підтримки дій підрозділів з повітря у смузі відповідальності угруповання Об’єднаних сил та у Чорноморській операційній зоні. Наростив інтенсивність застосування оперативно-тактичної авіації над акваторією північно-західної частини Чорного моря.

На Донецькому і Таврійському напрямках противник веде бойові дії з метою сковування дій підрозділів Сил оборони.

Протягом останньої доби ворог активізував ведення бойових дій. Намагається здійснити вихід до адміністративних кордонів Луганської та Донецької областей. Проводив перегрупування, поповнення втрат, нарощував системи протиповітряної оборони та матеріально-технічного забезпечення, імовірно з метою активізації бойових дій в районах населених пунктів Сєверодонецьк та Лисичанськ.

На Лиманському напрямку силами окремих підрозділів зі складу 90-ї танкової дивізії намагався взяти під повний контроль населений пункт Олександрівка, а також за підтримки артилерії закріпитись на північній околиці населеного пункту Шандриголове. Успіху не мав.

На Сєвєродонецькому напрямку ворог намагається оволодіти населеним пунктом Рубіжне, успіху не має.

На Попаснянському напрямку намагається зайняти позиції в населеному пункті Попасна та взяти під контроль ділянку автошляху Попасна–Бахмут. Веде наступ у напрямку населеного пункту Новоселівка, успіху не має, тривають бої.

На Курахівському напрямку намагається покращити тактичне положення у напрямку населеного пункту Новомихайлівка, успіху не має.

На Маріупольському напрямку інтенсивність бойових дій знижена.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог активізував ведення повітряної розвідки в районах населених пунктів Оріхів, Гуляйполе, Комишуваха, Ясна Поляна.

На Південнобузькому напрямку противник силами до 15 батальйонних тактичних груп намагається утримати зайняті позиції. Активних бойових дій не проводить. Здійснював обстріли з мінометів, ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню позицій підрозділів наших військ. Проводив поповнення втрат. Застосував армійську авіацію в районі населеного пункту Кар’єрне.

На Слобожанському напрямку противник зосереджує резерви на території Бєлгородської області для ведення бойових дій поблизу державного кордону України. Підтверджено розгортання у зазначених районах окремих підрозділів зі складу 1-ї танкової армії Західного військового округу.

На Харківському напрямку окупанти активних наступальних дій не проводили. Основні зусилля зосередили на недопущенні просування наших військ. Посилили угруповання за рахунок переміщення з району відновлення боєздатності підрозділів зі складу Західного військового округу. Продовжують здійснювати обстріли військової та цивільної інфраструктури.

На Ізюмському напрямку ворог здійснював перегрупування своїх підрозділів, поповнював запаси з метою нарощування наступальних спроможностей та проводив повітряну розвідку із застосуванням БпЛА “Орлан-10” з метою уточнення позицій наших військ.

Тривають заходи адміністративно-поліцейського режиму на тимчасово захоплених територіях Півдня України. Так, відмічається посилення проведення фільтраційних заходів підрозділами Росгвардії в районах населених пунктів Геройське, Гола Пристань, Херсон.
Зберігається ймовірність проведення штурмових дій на окремих напрямках з метою покращення тактичного положення, сковування наших військ та недопущення перекидання резервів.

Морально-психологічний стан особового складу окупантів залишається низьким, відмічається системне вживання алкогольних напоїв та дизертирство. Особовий склад підрозділів ворога скаржиться на неефективність своїх атак на позиції Сил оборони України в районі Гуляйполя.

Вдень

Посольство США заявило про повернення до Києва  тимчасової повіреної Крістіни Квін та інших американських дипломатів.
Журналістів було запрошено на відеозйомку прибуття американських дипломатів до посольства в Києві та спілкування із дипломатами.

Вдень

За словами мера Мелітополя Івана Федорова, російські окупанти готують провокації під час святкувань 9 травня в місті зі стрільбою в людей, щоб звинуватити Збройні сили України.

“За інформацією силових структур, Збройних сил України, вони (російські окупанти) планують стріляти в мирних громадян, вони планують розганяти протестувальників, розганяти мітингувальників і зробити все для того, щоб спровокувати хаос і паніку під час святкування 9 Травня. А потім звинуватити Збройні сили України й зробити тим самим провокації. Наша задача цього не допустити”, – заявив Федоров у ФБ.

Після 17-ї

Президент Володимир Зеленський у Києві провів зустріч з головою Стортингу (парламенту) Норвегії Масудом Гарахані, який відвідує Україну з візитом.

Після 17-ї

Командир Добровольчого українського корпусу “Правий сектор” Андрій Стемпіцький “Летун” призначив командувати 2-м окремим батальйоном ДУК “ПС” друга “Тумана” – Олександра Туманова, який донедавна був учасником французького Іноземного легіону.

Вдень

У Мюнхені проходить велика хода на підтримку України.

Після 16-ї

Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо побував в Ірпені, який був зруйнований російськими військами.

Мер міста Олександр Маркушин: “Щойно мав честь говорити із прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо. Він приїхав в Ірпінь, щоб на власні очі побачити все те жахіття, яке вчинили з нашим містом російські окупанти. І, звісно, був шокований. Адже він побачив спаленими та вщент зруйнованими не військові об’єкти, а домівки ірпінчан, які ще недавно раділи життю і мали свої плани на майбутнє”.

Вдень

128-ма гірсько-штурмова Закарпатська бригада ЗСУ збила російський дрон “Орлан-10”, який намагався стежити за українськими позиціями й коригувати вогонь ворожої артилерії.
Це вже третій новітній безпілотник “Орлан”, знищений штурмовиками 128 огшбр з початку великої війни.

Фото: ФБ 128 огшбр

Вдень

Неанонсований візит підтримки. Перша леді США Джилл Байден під час свого турне Східною Європою відвідала Україну – вона побувала в Ужгороді. Там вона зустрілась з дружиною презилента України Оленою Зеленською.
Джилл Байден та Олена Зеленська відвідали школу в Ужгороді, де розселили внутрішньо переміщених осіб з областей України, в яких тривають бойові дії.

Джилл Байден і Олена Зеленська

16:30

З Одеси повідомляють про вибухи. Декілька ворожих ракет збила ППО ЗСУ, але є й “прильоти”.

Після 14-ї години

Внаслідок обстрілів російських військ постраждали потужності Попаснянського водоканалу, без води залишився 1 мільйон жителів Лугащини. Про це заявив голова обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

“Орки поцілили по потужностях Попаснянського водоканалу. Без води 1 мільйон людей, включаючи окуповані території. Рашисти пошкодили на одній з фільтрувальних станцій будівлю підстанції та відкритий розподільчий пристрій з трансформаторами. Ймовірніше за все, також пошкоджено устаткування підстанції”, – написав голова ОВА в телеграмі.

Водопостачання повністю припинено на невизначений термін у Попасній, Золотому, Гірському, Первомайську, Кадієвці, Алчевську, Хрустальному, Антрациті, а також в селищах Тошківка, Чехирове, Лоскутівка, Підлісне, Вовчеярівка, Малорязанцеве, Лисичанське.

Вдень

Українці зібрали 300 мільйонів гривень для військових через “Дію”, повідомив глава Мінцифри Михайло Федоров.

Вдень

Президент Володимир Зеленський зустрівся з головою Бундестагу ФРН, яка приїхала у Київ.
“Ми дуже цінуємо, що саме в День пам’яті та примирення, та в такий складний для нас час війни президентка Бундестагу Німеччини Бербель Бас приїхала підтримати Україну. Для нас дуже важливі проголосовані в Бундестазі рішення для нашої країни. Сподіваємось на вашу підтримку і майбутнього членства України в ЄС. Дякую за візит”, – сказав Зеленський під час зустрічі.

Після 14-ї

Пресконференція захисників Маріуполя з оточеної російськими військами “Азовсталі” в Маріуполі:

Читайте текст “Новинарні“:
Про цинізм влади, сором втечі й неможливість полону. Захисники Маріуполя дали пресконференцію з оточеної ворогом “Азовсталі”

Близько 14-ї

Знаменитий ірландський рок-музикант, фронтмен гурту U2 Боно приїхав у Київ і дав концерт на станції метро “Хрещатик”, щоб підтримати Україну.

Після 12-ї

В Одесі під час повітряної тривоги пролунав щонайменше один вибух. Як повідомив радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, українська ППО збила російську ракету, яка, ймовірно, летіла на аеропорт.

11:00

Оновлені дані Генштабу ЗСУ про бойові втрати військ РФ із 24 лютого по 8 травня:

  • особового складу – ліквідовано близько 25500 (+400),
  • танків ‒ 1130 (+8),
  • бойових броньованих машин ‒ 2741 (+28),
  • артилерійських систем – 509,
  • РСЗВ – 179 (+7),
  • засобів ППО – 86 (+2),
  • літаків – 199,
  • гелікоптерів – 156 (+1),
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 1961 (+27),
  • кораблів /катерів – 12 (+1),
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 360 (+19),
  • спеціальної техніки – 39 (+1),
  • крилатих ракет – 92 (+2).

(У дужках – зміна порівняно з даними на ранок 7 травня)

Ранок

Графіка: Андрій Єрмоленко

Ранок

Збройні сили України знищили російський геліктоптер при спробі висадити з нього десант військових РФ на острові Зміїний.

Відео поширила пресслужба ОК “Південь”: “Не можна припинити це робити: женемо ворога з кожного клаптика нашої землі, навіть з маленького острова, з моря, ще й з повітря”.

Інформацію про знищення російського вертольота з екіпажем в ефірі національного телемарафону підтвердив і речник Одеської ОВА Сергій Братчук.

Дев’ята година

Президент Володимир Зеленський виступив із відеозверненням з нагоди Дня пам’яті і примирення. Виступ був записаний на тлі зруйнованих росіянами житлових будинків у Бородянці на Київщині, куди глава держави їздив напередодні, та оприлюднений о 9-й ранку 8 травня.

Зеленський провів паралелі між Другою світовою та війною РФ проти України, назвав народи, які не забули історичні уроки, та тих, хто осквернив пам’ять про жертв війни.

9:28

Українські війська відійшли від міста Попасна Луганської області, яке вщент зруйноване російськими обстрілами, підтвердив голова ОВА Сергій Гайдай в ефірі національного телемарафону.

“На жаль, наші війська дійсно відійшли трішечки від Попасної. Тому що, уявіть собі, місто [російські війська] обстрілювали більше двох місяців. Скільки йде велике вторгнення Росії – стільки обстрілювали. Там і бомби, і ракети, і міни, і артилерія. Там зруйновано все вщент. Тому наші відійшли на більш міцні позиції, які підготували раніше”, – сказав Гайдай.

Ранок

Офіс генпрокурора: 225 дітей загинуло в Україні через збройну агресію Російської Федерації, більше 413 дітей поранено.

Ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

7 травня внаслідок обстрілу окупантами м. Привілля Сєвєродонецького району Луганської області загинули двоє хлопчиків 11 та 14 років. Також двоє дівчаток 8 та 12 років отримали поранення.

Внаслідок щоденних бомбардувань та обстрілів збройними силами РФ українських міст та сіл пошкоджено 1635 закладів освіти. 126 із них зруйновано повністю.

8:30

Головнокомандувач ЗС України генерал Валерій Залужний (у День пам’яті та примирення):
“Ніколи знову… На жаль, це не так. У центрі Європи – знову кривава підступна війна. Агресор цинічно використовує памʼять і терміни Другої світової. Але ми вистоїмо. Ми сильні. Збройні Сили України – перша армія миру. Перемогли нацизм – переможемо і рашизм!
Вічна Памʼять жертвам Другої світової війни!
Слава українським воїнам!”

Ранок

За попередньою інформацією, внаслідок авіаудару росіян по школі в Білогорівці на Луганщині, де ховалися від обстрілу цивільні, загинули близько 60 осіб. Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Він нагадав, що 7 травня о 16:37 росіяни скинули на школу в селищі Білогорівка під Лисичанськом потужну авіабомбу. В цей час там, у підвалі, переховувалися майже 90 людей.
Пожежу ліквідовували майже чотири години, потім провели розбирання завалів та, на жаль, знайшли тіла двох загиблих. Евакуювали з-під завалів 30 осіб, семеро з яких поранені.

“Скоріш за все, усі 60 осіб, що залишалися під уламками будівель, загинули“, – зазначив голова області.

Гайдай також розповів, що 7 травня окупаційні війська РФ з “градів” та “ураганів” обстріляли село Привілля Лисичанської міськради. Загинули три особи – 11- та 14-річний хлопці, їхня 69-річна бабуся. 12- й 8-річна сестри загиблих отримали важкі поранення й були госпіталізовані.

“Це справжні звірства «русского мира»: цинічний обстріл школи із бомбосховищем, вбивство дітей в Привіллі. Росіянам неважливо, кого вбивати. Не може військового – вб’є беззахисну дитину”, – наголосив голова обласної військової адміністрації.

Сьома година

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 06:00:

Противник не припиняє наступальних дій у Східній операційній зоні з метою встановлення повного контролю над територією Донецької, Луганської та Херсонської областей та утримання сухопутного коридору між зазначеними територіями та окупованим Кримом.

На Слобожанському напрямку противник зосередив основні зусилля на недопущенні подальшого просування наших військ у бік державного кордону України на північ та північний схід від міста Харків. Ворог здійснював артилерійські обстріли у районах населених пунктів Прудянка, Слатине та Циркуни. Для посилення оборони в районі населеного пункту Козача Лопань ворог проводив заходи з інженерного обладнання позицій.

На Ізюмському напрямку противник зосереджував основні зусилля на підготовці до продовження наступу на напрямках Ізюм – Барвінкове та Ізюм – Слов’янськ. З метою посилення угруповання з території РФ ворог передислокував дві батальйонні тактичні групи зі складу 35-ї загальновійськової армії у визначені райони. Здійснював артилерійські обстріли позицій підрозділів Сил оборони України. Для уточнення положення наших військ противник продовжував ведення повітряної розвідки у районах населених пунктів Ізюм та Кам’янка.

На Донецькому напрямку угруповання окупаційних військ продовжує наступальні дії на Лиманському, Попаснянському, Сєверодонецькому та Авдіївському напрямках.

На Курахівському напрямку за підтримки артилерії ворог намагається відновити наступальні дії у напрямку населеного пункту Новомихайлівка.

На Лиманському напрямку в результаті штурмових дій противник захопив північну околицю села Шандриголове.

На Маріупольському напрямку продовжує блокувати наші підрозділи у районі заводу “Азовсталь”. За підтримки вогню артилерії та танків проводить штурмові дії.

Противник продовжує підвезення озброєння, військової техніки, боєприпасів, паливно-мастильних речовин для забезпечення потреб угрупування військ на зазначеному напрямку.

На Південнобузькому та Таврійському напрямках угрупування військ окупантів за підтримки авіації завдає ударів по військових та цивільних об’єктах, проводить перегрупування і посилення підрозділів, нарощує систему вогневого ураження та матеріально-технічного забезпечення.

На Криворізькому напрямку з метою виявлення позицій підрозділів Збройних Сил України противник застосовував БпЛА “Орлан-10ˮ.

Напередодні

О 20:12 рятувальники ліквідували пожежу на руїнах школи в селищі Білогорівка Сєвєродонецького району, що сталася внаслідок авіаудару рашистів.
Підрозділи ДСНС провели розбір завалів. Врятовано 2 особи. Вилучено тіла 2 загиблих осіб. Кількість можливих жертв уточнюється.
Продовження робіт заплановано на 8 травня, розповіли в ДСНС. Доля шести десятків людей залишається невідомою.

Перша година

За добу 7 травня Збройні сили України знищили 14 повітряних цілей ворога:

  • 1 вертоліт,
  • 11 БпЛА ОТР,
  • 2 крилаті ракети.

Противник випустив по цілях на території України близько 10 крилатих ракет (імовірно типу Х-101), із них дві ракети знищено нашою протиповітряною обороною.

Зенітними ракетними підрозділами Повітряних сил уражено один вертоліт Мі-28Н, сім БпЛА “Орлан-10”, два БпЛА “Форпост” та дві крилаті ракети. Крім того, щонайменше два “Орлани” знищено підрозділами зенітних ракетних військ Сухопутних військ.

“Авіація Повітряних сил продовжує завдавати ракетно-бомбових ударів по позиціях окупантів на різних напрямках. А справжні авіаційні баталії із залученням десятків літаків, розгортаються поблизу українського острова Зміїний в акваторії Чорного моря, де противник зазнає відчутних втрат, як в “острівних силах”, так і в морських суднах”, – розповів речник Командування Повітряних сил.

0:45

В Одесі чути вибухи. Перед цим у більшості областей було оголошено повітряну тривогу.

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 35 ОБОРОНИ, 30.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 36 ОБОРОНИ, 31.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 37 ОБОРОНИ, 01.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 38 ОБОРОНИ, 02.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 39 ОБОРОНИ, 03.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 40 ОБОРОНИ, 04.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 41 ОБОРОНИ, 05.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 42 ОБОРОНИ, 06.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 43 ОБОРОНИ, 07.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 44 ОБОРОНИ, 08.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 45 ОБОРОНИ, 09.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 46 ОБОРОНИ, 10.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 47 ОБОРОНИ, 11.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 48 ОБОРОНИ, 12.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 49 ОБОРОНИ, 13.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 50 ОБОРОНИ, 14.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 51 ОБОРОНИ, 15.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 52 ОБОРОНИ, 16.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 53 ОБОРОНИ, 17.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 54 ОБОРОНИ, 18.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 55 ОБОРОНИ, 19.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 56 ОБОРОНИ, 20.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 57 ОБОРОНИ, 21.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 58 ОБОРОНИ, 22.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 59 ОБОРОНИ, 23.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 60 ОБОРОНИ, Великдень, 24.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 61 ОБОРОНИ, 25.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 62 ОБОРОНИ, 26.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 63 ОБОРОНИ, 27.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 64 ОБОРОНИ, 28.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 65 ОБОРОНИ, 29.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 66 ОБОРОНИ, 30.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 67 ОБОРОНИ, 01.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 68 ОБОРОНИ, 02.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 69 ОБОРОНИ, 03.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 70 ОБОРОНИ, 04.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 71 ОБОРОНИ, 05.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 72 ОБОРОНИ, 06.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 73 ОБОРОНИ, 07.05.2022, тут

Що передувало

▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику величезних втрат у живій силі й техніці.
▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників, “пробуджених” диверсійних груп. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну. 
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надали нові озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовилося військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила першу резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України. 24 березня Генасамблея підтримала другу подібну резолюцію (140 країн “за”).
▪️ Путін збирав сили для штурму української столиці. Але темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився. Після важких боїв у передмістях українська армія відкинула росіян від Києва. 30 березня-1 квітня ЗСУ відновили контроль над десятками населених пунктів у Київській і Чернігівській областях, окупанти відійшли зокрема і від ЧАЕС. Світу відкрилася жахлива картина звірств окупантів у Бучі та інших населених пунктах під Києвом – сотні розстріляних та закатованих цивільних мешканців.
▪️ Надалі російські війська перегруповувалися і продовжують наступ на Сході України, намагаючись зокрема здобути повний контроль над Маріуполем та заводом “Азовсталь”, де зосередився український гарнізон.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.