ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 72 – 06.05.2022

23:25

Командування Повітряних сил ЗСУ:
Окрім ювелірної роботи авіації ПС на Південно-східному напрямку, маємо чергові знищені БпЛА агресора. За добу 6 травня протиповітряною обороною Повітряних сил та Сухопутних військ ЗСУ відмінусовано як мінімум 14 безпілотників “Орлан-10”.

Після 23-ї

Президент Володимир Зеленський заявив, що відзначив державними нагородами 203 військовослужбовців ЗСУ і 16 – ГУР.

Післі 23-ї

Зі звернення президента Володимира Зеленського:
“Прошу всіх наших громадян – і особливо цими днями – не ігнорувати сигналів повітряної тривоги. Будь ласка, це ваше життя, життя ваших дітей. А також чітко дотримуватися розпоряджень щодо громадського порядку та комендантської години, які є в містах і громадах. Обов’язково дотримуйтеся, будь ласка, заборони на відвідування лісів у тій місцевості, яка була окупована. Там зберігається велика загроза від мін і розтяжок, які залишилися після російських військових”.

22-га година

ООС: упродовж доби 6 травня військовослужбовці угруповання Об’єднаних сил успішно відбили 8 атак ворога та завдали втрат російським окупантам.
Українські захисники знищили 3 танки, 8 артилерійських систем (з них 4 РСЗВ), 7 одиниць бойової броньованої техніки, 3 одиниці спеціальної інженерної та 1 автомобіль ворога.
Підрозділи протиповітряної оборони в небі українського Донбасу збили 7 безпілотних літальних апаратів типу “Орлан-10”.

21:45

Росія вдарила двома ракетами по Одещині. Як повідомив голова обласної військової адміністрації Максим Марченко, удар припав на Одеський район. Загиблих та травмованих немає.

Вечір

Військовослужбовці Збройних сил України знищили склад з боєприпасами російської армії на сході, повідомила пресслужба оперативно-тактичного угруповання “Схід”.

Вечір

Трофеї на Ізюмському напрямку.

21:20

Віцепрем’єр-міністр Ірина Верещук: “Сьогодні ми проводили евакуацію цивільних з “Азовсталі”. На зворотному шляху мали забрати людей на “Порт Сіті”. На жаль, не встигли. Бо цілий день колона була вимушена стояти біля “Азовсталі”. Там відбувалися бої та інші провокації. Ворог постійно порушував режим припинення вогню. Тому евакуація проходила вкрай повільно. Однак сьогодні нам вдалося витягнути з “Азовсталі” 50 жінок, дітей та людей похилого віку”, – написала Верещук у телеграмі.

Цивільні в Безіменному після евакуації з Маріуполя 6 травня. Фото: Reuters

Завтра зранку ми продовжимо евакуаційну операцію”, – додала вона.

Після 20-ї

Кореспонденти міжнародної агенції Reuters підтвердили евакуацію 25 людей, включно з дітьми, з території заводу “Азовсталь” в Маріуполі наразі до селища Безіменне, яке перебуває під контролем російських окупантів.

Вечір

Воїни Десантно-штурмових військ ЗС України продовжують успішно виконувати бойові завдання, завдаючи щоденних втрат російським окупантам. На відео зафіксовано, як на полі палають знищені два танки та бойова машина піхоти загарбників, а в посадках лежать тіла окупантів.

“Продовжуємо вести бойові дії та знищувати ворогів України!” – повідомили в Командуванні ДШВ.

Вечір

“Сьогодні 72-та доба повномасштабної війни, і ми не бачимо кінця війни поки. Ми не відчуваємо і не бачимо жодного бажання від російської сторони, щоби завершити її. І ми не бачимо задовільних рішень щодо викликів, які спровокувала Росія цією війною.
З 24 лютого не було жодного дня, щоб ми не вели переговори щодо надання нам зброї, посилення санкцій проти Росії тощо. І не було жодного дня, коли ми б не вели перемовини щодо безпечного виходу і “зеленого коридору” для людей, які перебувають в облозі в Маріуполі”, – президент Володимир Зеленський у виступі перед фахівцями Королівського інституту міжнародних відносин Chatham House.

Вдень

Так званому ”голові тимчасової адміністрації” Ізюма Харківської області Владиславу Соколову повідомлено про підозру за фактом державної зради та колабораційної діяльності, – ОГП.

18:30

На Харківщині підрозділи Сил оборони України відновили контроль над п’ятьма населеними пунктами та частково – над шостим.

Як йдеться увечірньому зведенні Генштабу ЗСУ, противник блокує окремі віддалені населені пункти Харківської області, здійснює систематичні обстріли високої інтенсивності, у тому числі із застосуванням реактивних систем залпового вогню, по районах зосередження наших військ. Також, ворог вів наступ у напрямку населеного пункту Нова Дмитрівка, успіху не мав.

“За результатами наступу підрозділами Сил оборони України відновлено контроль над населеними пунктами Олександрівка, Федорівка, Українка, Шестакове, Перемога та частиною села Черкаські Тишки”, – йдеться в повідомленні.

На Донецькому і Таврійському напрямках з метою сковування дій наших підрозділів противник здійснює обстріли уздовж всієї лінії зіткнення. Продовжує нанесення авіаційних та ракетно-бомбових ударів.

17:50

Відбувся ще один обмін полоненими між Україною та РФ. Як повідомила віцепрем’єр-міністр Ірина Верещук, вдалося повернути 41 людину, включаючи 11 жінок.

“Додому повертаються 28 військових і 13 цивільних”, – повідомила міністерка. Вона додала, що серед звільнених є настоятель храму Православної церкви України.

16:30

Полк “Азов” показав наслідки обстрілу росіянами евакуаційного автомобіля на “Азовсталі” в Маріуполі.

Вдень

Окупаційні війська обстріляли село Кам’янське в Запорізькій області, повідомляє ОВА. Внаслідок атаки росіян по Кам’янському було пошкоджено приватні будинки.
Також сьогодні близько 11:00 ворог активно застосував авіацію та артилерію по Гуляйполю.

Вдень

З нагоди Дня піхоти Збройних сил України президент Володимир Зеленський відзначив почесною відзнакою “За мужність та відвагу” сім бригад Сухопутних військ ЗСУ.

Відзнаки отримали:

  • 24-та окрема механізована бригада імені короля Данила;
  • 28-ма окрема механізована бригада імені Лицарів Зимового Походу;
  • 30-та окрема механізована бригада імені князя Костянтина Острозького;
  • 72-га окрема механізована бригада імені Чорних Запорожців;
  • 92-га окрема механізована бригада імені кошового отамана Івана Сірка;
  • 93-тя окрема механізована бригада “Холодний Яр”;
  • 128-ма окрема гірсько-штурмова Закарпатська бригада.

Вдень

Служба безпеки України повідомляє, що взяла в полон 11 ворожих снайперів у результаті спецоперації на Харківщині.

15-та година

Росіяни в Маріуполі застосували ПТРК та підбили авто з українськими військовими, які їхали до цивільних, щоб евакуювати їх із заблокованого заводу “Азовсталь”.

У полку “Азов” повідомили, що в результаті цього обстрілу під час “режиму припинення вогню” один боєць загинув та шість поранені.

“Ворог продовжує порушувати всі домовленості та не дотримуватись гарантій безпеки при евакуації цивільного населення”, – наголосили в “Азові”.

Вдень

Україна і Польща домовилися про полегшений проїзд для транспортних засобів, які перевозять пальне, повідомляє “Укртрансбезпека”. Домовленість поширюється і на польських перевізників, які їздять Україною.

Для цього українським перевізникам необхідно заповнити спеціальну форму за добу до в’їзду в Польшу.

Після 13-ї години

Генпрокуратура РФ визнала “небажаною” українську організацію “Кримська правозахисна група”, яка займається захистом прав людини в окупованому Росією Криму.

13:50

Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов:
“Окупанти за добу три рази вдарили із РСЗВ та два – з артилерії по Київському, Шевченківському районах Харкова. Сьогодні вночі та зранку ворог завдав два удари РСЗВ та артилерії по Північній Салтівці. По області – [росіяни обстріляли] Золочів, Чугуїв, Лозова, Дергачі.
Гарячим лишається Ізюмський напрямок, на околицях Барвінкового ведуться бої. Ворог намагається атакувати позиції ЗСУ, але росіяни несуть великі втрати”.

12:40

Над Дніпром українські військові збили ворожий безпілотник, повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

Ранок

З початку війни за допомогою Служби безпеки України було проведено 9 обмінів і повернуто 324 наших полонених, повідомляє пресслужба СБУ.

11:45

Генеральний штаб Збройних сил України оприлюднив оновлену статистику щодо втрат російської армії з початку повномасштабної агресії – станом на ранок 6 травня.

Напередодні

Оборонці Маріуполя оприлюднили відео з заводу “Азовсталь”, на якому військова виконує марш українських націоналістів “Зродилися ми великої години”.

Ранок

У Білгород-Дністровському районі силами ППО знешкоджено ракету, якою росіяни намагалися влучити по інфраструктурі Одещини. Уламки ракети впали на підсобну будівлю одного з об’єктів інфраструктури.

Після десятої

Голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай в ефірі телемарафону:
“Ми готуємось до більш потужних наступів. У найближчі три-чотири дні вони кинуть усі зусилля, щоб прорватися або в Сєверодонецьк або в Попасну, взяти найбільше місто та взяти в оточення ЗСУ”.

Ворог цілодобово обстрілює всю підконтрольну кряду територію Луганської області з різних видів озброєння. Але українські захисники мужньо тримають позиції.

Евакуацію ускладнено. За підрахунками голова ОВА, загалом на підконтрольній території залишаються близько 50 тисяч цивільних.

Ранок

Офіс генерального прокурора: щонайменше 631 дитина постраждала в Україні внаслідок збройної агресії Російської Федерації. За офіційними даними, загинуло 223 дитини, поранено понад 408.

Ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

  • 5 травня через обстріл окупантами регіонального ландшафтного парку “Фельдман Екопарк” у смт Лісне під Харковом загинув 15-річний хлопець-волонтер, який допомагав годувати та евакуювати тварин.

Внаслідок щоденних бомбардувань та обстрілів збройними силами РФ українських міст та сіл пошкоджено 1607 закладів освіти. 121 із них зруйновано повністю.

Дев’ята година

Генсек ООН Антоніу Гутерріш уночі у Twitter та керівник ОП Андрій Єрмак близько 8:55 у Telegram заявили, що з Маріуполя, зокерма із заводу “Азовсталь”, вдалося вивезти ще майже 500 цивільних.

“Україна продовжить робити все, щоб врятувати всіх мирних жителів та військових. Дякую за допомогу ООН. В ці хвилини триває наступний етап порятунку наших людей з “Азовсталі”, – заявив Єрмак.

Ранок

Артилеристи 79-ї окремої десантно-штурмової бригади знищили ворожий автомобіль з боєкомплектом та бліндаж російських окупантів.

Напередодні

Основні сили російських військ, кинуті раніше на Маріуполь, тепер відведені на північ від міста, повідомив на брифінгу речник Пентагону Джон Кірбі.

За його словами, зараз у місті та околицях зосереджена “невелика кількість” російських військ, що приблизно дорівнює “парі батальйонних тактичних груп”.

Речник МО США додав, що росіяни здебільшого завдають авіаційних та артилерійських ударів по Маріуполю й околицях, а також по заводу “Азовсталь” (де зосереджені українські сили оборони).

7:40

Російські окупанти вночі обстріляли населені пункти у Криворізькому та Синельниківському районах Дніпропетровської області, про що повідомив голова обласної військової адміністрації Валентин Резніченко.
Зокрема, росіяни били з “градів” по території Зеленодольської та Широківської громад. Влучили по двох селах. Постраждалих немає.
Також був “приліт” ракети у Покровській громаді. Вона прилетіла в поле, людей не зачепило.

Сьома година

Зі зведення Генерального штабу ЗСУ станом на 6:00:

Розпочалась 72-га доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.
Ворог продовжує ведення повномасштабної збройної агресії проти України.

Противник не припиняє наступальних дій у Східній операційній зоні з метою встановлення повного контролю над територією Донецької і Луганської областей та утримання сухопутного коридору між зазначеними територіями й окупованим Кримом.

На Лиманському напрямку здійснює обстріли позицій наших військ.

На Попаснянському напрямку основні зусилля зосередив на встановленні повного контролю над населеним пунктом Попасна та відновленні наступу на населені пункти Лиман та Сіверськ.

У місті Маріуполь продовжує блокування підрозділів Сил оборони в районі “Азовсталі”. В окремих районах, за підтримки авіації, поновив штурмові дії з метою взяття під контроль території заводу.

На Сєверодонецькому, Авдієвському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник активних бойових дій не вів. Здійснює вогневий вплив з метою сковування дій наших військ та знищення артилерійських підрозділів.

На Південнобузькому напрямку противник активних бойових дій не проводив, утримував зайняті рубежі, посилював системи протиповітряної оборони та радіоелектронної боротьби. Обстрілював позиції наших військ.

На півночі Херсонщини і Миколаївщини ворог здійснює обстріли населених пунктів, які залишив.

Відмічено ведення противником повітряної розвідки в районах населених пунктів Олександрівка, Сергіївка, Володимирівка.

На Слобожанському напрямку противник активних дій не проводив. Продовжує обстріли з реактивної та ствольної артилерії житлових кварталів та передмістя Харкова.

Ворог продовжує здійснювати нарощування системи протиповітряної оборони, матеріально-технічного забезпечення та вогневого ураження. Проводить перегрупування та відновлення боєздатності підрозділів.

На базі Куп’янської міської лікарні в облаштованому окупантами шпиталі за наявною інформацією перебуває до 300 поранених.

З метою уточнення позицій наших військ та напрямків подальшого просування ворог здійснює повітряну розвідку.

Північ

За добу 5 травня протиповітряною обороною Повітряних сил та Сухопутних військ уражено щонайменше 15 повітряних цілей росіян.
Як зазначили в Командуванні ПС ЗСУ, збито 14 безпілотників типу “Орлан” та один літак, попередньо винищувач Су-30см.

Північ

Володимир Зеленський: 11 672 наших захисники й захисниці вже відзначені державними нагородами за мужність і ефективний захист України. Трохи більш як за десять тижнів.
Підписав черговий указ про нагородження ще 286 військовослужбовців Збройних сил України. “Саме на плечах цих хоробрих воїнів та їхніх побратимів тримаються зараз Україна і, якщо чесно, уся Європа”.

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 35 ОБОРОНИ, 30.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 36 ОБОРОНИ, 31.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 37 ОБОРОНИ, 01.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 38 ОБОРОНИ, 02.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 39 ОБОРОНИ, 03.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 40 ОБОРОНИ, 04.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 41 ОБОРОНИ, 05.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 42 ОБОРОНИ, 06.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 43 ОБОРОНИ, 07.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 44 ОБОРОНИ, 08.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 45 ОБОРОНИ, 09.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 46 ОБОРОНИ, 10.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 47 ОБОРОНИ, 11.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 48 ОБОРОНИ, 12.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 49 ОБОРОНИ, 13.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 50 ОБОРОНИ, 14.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 51 ОБОРОНИ, 15.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 52 ОБОРОНИ, 16.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 53 ОБОРОНИ, 17.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 54 ОБОРОНИ, 18.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 55 ОБОРОНИ, 19.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 56 ОБОРОНИ, 20.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 57 ОБОРОНИ, 21.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 58 ОБОРОНИ, 22.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 59 ОБОРОНИ, 23.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 60 ОБОРОНИ, Великдень, 24.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 61 ОБОРОНИ, 25.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 62 ОБОРОНИ, 26.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 63 ОБОРОНИ, 27.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 64 ОБОРОНИ, 28.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 65 ОБОРОНИ, 29.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 66 ОБОРОНИ, 30.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 67 ОБОРОНИ, 01.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 68 ОБОРОНИ, 02.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 69 ОБОРОНИ, 03.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 70 ОБОРОНИ, 04.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 71 ОБОРОНИ, 05.05.2022, тут

Що передувало

▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику величезних втрат у живій силі й техніці.
▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників, “пробуджених” диверсійних груп. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну. 
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надали нові озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовилося військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила першу резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України. 24 березня Генасамблея підтримала другу подібну резолюцію (140 країн “за”).
▪️ Путін збирав сили для штурму української столиці. Але темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився. Після важких боїв у передмістях українська армія відкинула росіян від Києва. 30 березня-1 квітня ЗСУ відновили контроль над десятками населених пунктів у Київській і Чернігівській областях, окупанти відійшли зокрема і від ЧАЕС. Світу відкрилася жахлива картина звірств окупантів у Бучі та інших населених пунктах під Києвом – сотні розстріляних та закатованих цивільних мешканців.
▪️ Надалі російські війська перегруповувалися і продовжують наступ на Сході України, намагаючись зокрема здобути повний контроль над Маріуполем та заводом “Азовсталь”, де зосередився український гарнізон.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.