ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 68 – 02.05.2022

Після 22-ї

Володимир Зеленський у вечірньому зверненні: “Щойно підписав великий указ про нагородження наших військових. 438 військовослужбовців Збройних Сил України відзначені державними нагородами.

Звання Героя України присвоєно старшому лейтенанту Тодорову Дмитру Руслановичу за особисту сміливість і надзвичайну ефективність у боях проти окупантів у Донецькій області”.

Вечір

Путін спробує “приєднати” Донбас до Росії в середині травня, – повідомлення CNN із посиланням на посла США при ОБСЄ Майкла Карпентера та дані, “які заслуговують на найвищу довіру”, надані розвідкою.

Вечір

4 травня в Україні знову запрацює посольство Швеції. Про це у Twitter повідомила очільниця МЗС Королівства Швеція Енн Лінде.

Після 22-ї

Маріупольська міськрада повідомила про погоджену на вівторок евакуацію мирного населення.

“Офіційно. Евакуація. За підтримки ООН та Червоного Хреста завтра погоджено евакуацію мирного населення. Точка збору – Луначарське кільце біля Бердянська. Початок о 7:00”, – повідомляється в телеграм-каналі Маріупольської міської ради.

Після 22-ї

Російські окупанти в понеділок обстріляли Корабельний район Миколаєва, внаслідок чого зайнялися три побутові вагончики, без постраждалих, – повідомив мер Миколаєва Олександр Сєнкевич.

Після 22-ї

Колона людей із маріупольської “Азовсталі”, яких визволили 1 травня в рамках гуманітарної операції з евакуації, досі не змогла дістатися Запоріжжя. Як розповів в ефірі національного телемарафону голова Запорізької ОВА Олександр Старух, автобуси ще в дорозі – за деякими даними, вони досі в районі міста Мангуш (20 км на захід від Маріуполя).

22:45

Пресслужба ДСНС показала відео з ліквідації пожежі у зруйнованій будівлі в Одесі:

21:50

Пресслужба ООС: упродовж доби 2 травня військовослужбовці угруповання Об’єднаних сил успішно відбили 12 атак ворога та завдали втрат російським окупантам.
Українські захисники знищили 6 танків, 5 артилерійських систем, 22 одиниці бойової броньованої техніки та 8 автомобілів ворога.
Підрозділи протиповітряної оборони в небі українського Донбасу збили 5 безпілотних літальних апаратів типу “Орлан-10”.

Після 21-ї

Секретар РНБО Олексій Данілов вважає, що мирного договору з Росією не буде. “З Росією ми можемо підписати лише її капітуляцію”, – сказав він в ефірі національного телемарафону.

Також Данілов не дуже вірить у гарантії безпеки від міжнародних партнерів, бо найбільшою гарантією для України буде міць “українського народу”.

Вечір

Завод “Азовсталь” у Маріуполі піддався черговій атаці ворога. Росіяни використовують різні види озброєння. Внаслідок ударів комбінату почалася пожежа, яку видно з усіх районів міста.

Українські захисники з полку “Азов” живі, проте їх бомбардують, працює ворожі артилерія та авіація.

Після 19-ї

По Одещині завдано черговий ракетний удар. Є влучання в об’єкти міської інфраструктури Одеси, зокрема пошкоджено одну з релігійних споруд”, –  інформує пресслужба Одеської міськради з посиланням на повітряне командування “Південь”.

“На жаль, є загиблі та поранені”, – голова Одеської ОВА Максим Марченко.

Близько 18:40

В Одесі пролунав потужний вибух.

Вдень

У російському місті Перм сталася пожежа на пороховому заводі, загинули двоє людей.

За офіційними даними з РФ, на виробничій ділянці №12 виробництва “Пластмаси” ввечері 1 травня сталося загоряння продукції.

“Той самий завод, який виготовляє компоненти для реактивних систем залпового вогню «Град» та «Смерч». Тих, які є улюбленою зброєю орків для обстрілів цивільних в Україні”, – зазначив журналіст Андрій Цаплієнко.

Вдень

Посольство США відновлює свою роботу в Україні. Спочатку посольство працюватиме у Львові, а до кінця травня планує переїхати до столиці. Про це повідомила тимчасова повірена у справах США Христина Квін на брифінгу у Львові.

Напередодні

Штурмовий загін російських загарбників “Барс-7” зі складу приватної військової компанії Вагнер атакував українські позиції в Луганській області. Велика група окупантів прорвалася до першої траншеї опорника українських захисників. Наші воїни не розгубилися, прийняли ближній бій і повністю розгромили противника.

“Російські війська зазнали важких втрат, багато вбитих, а сім найманців загону “Барс-7” взяті полон воїнами однієї з наших механізованих бригад. Окупанти повідомили, що їх найняли через військкомати Росії на зарплату 205 тисяч рублів (близько 68,7 тис. грн, – “Н”). Захоплені в полон офіцер – майор Віктор Коржавін із Челябінської області, радист Сергій Богданов із Краснодарського краю, місто Тимошевськ, солдати Володимир Насиров із Уфи, Валерій Суднєв із Іжевська, молодший сержант Дмитро Юшков, мешканець Луганська Дмитро Коваленко, а також ще один громадянин Росії із Томська”, – повідомив журналіст Юрій Бутусов.

Полонені рашисти зізналися, що вийшли на фронт 20 квітня. За десять днів боїв в Україні, за їхніми словами, вони мають близько 150 убитих та поранених із 400 людей.

Вдень

Служба безпеки України встановила особи майже 900 російських окупантів, які чинили злочини проти мирного населення у Київській області.

Вдень

Щоб маскувати шалені втрати на війні в Україні, трупи росіян везуть невеликими партіями та виключно в нічний час. Про цеповідомив пресцентр Служби безпеки України з посиланням на перехоплення, які вдалося зробити у Запорізькій області. 

Зазначається, що ці “нічні” маршрути з доставки мертвих росіян значно збільшують власне термін доставки, тому іноді родичам окупантів приїжджає уже “напіврозкладений вантаж 200”, який треба додатково ідентифікувати.

Уривок із телефонної розмови двох росіян:
– Ты Макеевича отправлял?
– Его сегодня привезли, по предварительным данным. Вот должен опознать его сегодня.
– Жена переживает, его уже дней шесть везут.
 Их маленькими пачками везут, чтоб народ не ох*евал. И ночью…

Після 13-ї

Штурмовики “Закарпатського легіону” – 128 огшбр – записали на свій рахунок ще один збитий російський безпілотник “Орлан-10”. Повітряну ціль знищили з переносного зенітно-ракетного комплексу.

Відео фіксує, як “Орлан” з димовим шлейфом безпорадно падає з висоти й гучно гепається об землю, а його рештки символічно догорають у засіяному українському полі.

Ранок

Державне бюро розслідувань затримало довірених осіб колишнього народного депутата Іллі Киви, які мали організовувати провокаційні акції з залученням “тітушків” для дестабілізації ситуації.

“У межах проведення широкомасштабної спецоперації щодо недопущення інспірованих російськими спецслужбами провокацій в Одесі у роковини подій 2 травня працівники Державного бюро розслідувань затримали на Одещині одну з довірених осіб колишнього нардепа, зрадника України Іллі Киви. Він мав організувати на замовлення забороненої “ОПЗЖ” провокаційні акції в Одесі та інших регіонах України”, – йдеться у повідомленні ДБР.

За інформацією ДБР, ця людина відповідала за збір “спортсменів” в Одесі та забезпечувала їхню участь на акціях і мітингах на території країни на замовлення Киви.

Другий “помічник” Киви переховувався від правоохоронців на Закарпатті. Він відповідав за підбір “тітушок”, які охороняли представників політичної партії “ОПЗЖ” під час масових заходів в Одеській і Київській областях. Під час акцій довірений Киви надавав вказівки, що саме робити учасникам, зокрема й використання фізичної сили. Масові акції фінансували представники політичної партії “ОПЗЖ”.

12:35

Ворог здійснив черговий ракетний обстріл мосту через Дністровський лиман. Інформація уточнюється, – речник Одеської ОВА Сергій Братчук.

12:30

Маріупольська міськрада: Евакуація, яка мала розпочатися сьогодні о 7:00, продовжується. Автобуси ще не доїхали до місця збору людей, але просимо маріупольців залишатися біля ТРЦ “Порт Сіті”.
Незважаючи на будь-які складнощі, евакуація мирного населення із Маріуполя до Запоріжжя має відбутися.

10:40

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 02.05 орієнтовно склали (за даними Генштабу ЗСУ):

• особового складу – ліквідовано близько 23800 (+300 за добу),
• танків ‒ 1048 (+22),
• бойових броньованих машин ‒ 2519 (+48),
• артилерійських систем – 459 (+8),
• РСЗВ – 152 (+1),
• засобів ППО – 80,
• літаків – 194 (+2),
• гелікоптерів – 155,
• автомобільної техніки та автоцистерн – 1824 (+28),
• кораблів /катерів – 8,
• БПЛА оперативно-тактичного рівня – 271 (+26),
• спеціальної техніки – 38 (+6),
• крилатих ракет – 84.

Ранок

Воїни 25-ї окремої повітрянодесантної Січеславської бригади ДШВ ЗС України знищили КамАЗ окупантів разом із боєприпасами.

Ранок

“Сьогодні на світанку біля острова Зміїний було знищено два російські катери типу “Раптор”. Працює “Байрактар”, – повідомив Головнокомандувач ЗС України генерал Валерій Залужний.

Ранок

“Стінгер”, бартка і трембіта – феєричне відео від 128-ї окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади!

Ранок

Уночі жителі російського прикордонного Бєлгорода почули сильні вибухи. Як повідомив телеграм-канал “Жесть Белгород, два вибухи пролунали приблизно о 01:53, одночасно з цим у небі над Бєлгородом було видно кілька спалахів.

На інцидент уночі відреагував губернатор Бєлгородської області В’ячеслав Гладков: “30 хвилин тому прокинувся від двох сильних вибухів. За інформацією оперативного штабу, пошкоджень та руйнувань немає. Постраждалих немає. Уже з’явилися в соціальних мережах кадри про спалахи в небі”.

Ранок

На Харківщині Рух опору Сил спеціальних операцій ЗСУ результативно скоригував артилерію ЗСУ, в результаті чого знищено бліндаж і техніку окупантів.

В результаті спільної роботи воїнів Сил оборони України втрати росіян склали:

  • танк Т-90 – знищено
  • танк Т-80БВМ – знищено
  • МТЛБ – знищено
  • МТЛБ – пошкоджено

Також влучним пострілом було уражено бліндаж противника, розповіли в пресслужбі Командування ССО.

Ранок

На Донеччині українські десантники знищили групу спеціального призначення ГУ ГШ ЗС Росії з Сибіру. Як повідомила пресслужба Командування Десантно-штурмових військ ЗСУ, дії з ліквідації ворога відбулися в районі селища Ямпіль Донецької області.

“Зокрема на відео зафіксовані залишки бронетехніки та особового складу 24-ї окремої бригади спеціального призначення головного управління (раніше відоме як ГРУ) генерального штабу Російської Федерації. Слід відзначити, що українські десантники продовжують успішно вести бойові дії на цьому напрямку, постійно знищуючи російських окупантів та їх бронетехніку”, – повідомили в КДШВ.

Після восьмої

Британська розвідка: На початку конфлікту Росія задіяла понад 120 батальйонних тактичних груп, що становить приблизно 65% усіх її наземних бойових спроможностей. Цілком імовірно, що більше чверті цих підрозділів на даний момент стали небоєздатними. Деякі з елітних підрозділів ЗС РФ, включаючи ВДВ, зазнали найбільшого виснаження. Ймовірно, Росії знадобляться роки, щоб відновити ці сили.

Восьма година

Голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко заявив про приліт російської ракети в Синельниківському районі та оприлюднив відповідне відео.

“Ракета влучила в елеватор. Зруйнувала склад з зерном. Попередньо, постраждалих немає. Не дають оркам спокою наші сільгоспсклади”, – прокоментував він.

6:50

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 06:00:

На Слобожанському напрямку угруповання противника продовжує обстріли міста Харкова та населених пунктів Уди і Прудянка.

На Ізюмському напрямку тривають наступальні дії ворога у напрямках Ізюм–Барвінкове та Ізюм–Слов’янськ. Противник продовжував обстріли наших військ.

На Донецькому напрямку угруповання окупаційних військ веде наступальні дії практично вздовж всієї лінії зіткнення.

На Лиманському напрямку противник здійснював вогневий вплив на підрозділи наших військ на рубежі Лиман–Сіверськ з метою витіснення їх із займаних позицій та створення умов для наступу на Слов’янськ.

На Сєверодонецькому напрямку основні зусилля ворог зосереджував на взятті під повний контроль Рубіжного та підготовці до наступу на Сєверодонецьк.

На Попаснянському напрямку противник намагався покращити тактичне положення в районі Попасної.
Посилив війська за рахунок переміщення з Маріупольського напрямку однієї батальйонної тактичної групи.
З метою нарощення системи протиповітряної оборони противник розгорнув додаткові зенітно-ракетні комплекси на тимчасово зайнятих та тимчасово окупованих територіях Луганської та Запорізької областей.

На Таврійському та Південнобузькому напрямках ворог продовжує спроби покращення свого тактичного положення та обстріли.

На Таврійському напрямку тривають заходи з перегрупування ворожих підрозділів, нарощування складових системи вогневого ураження, інженерного обладнання позицій поповнення запасів боєприпасів та паливно-мастильних матеріалів.

На Південнобузькому напрямку окупанти намагаються вийти на адміністративний кордон Херсонської області, шукають слабкі місця у нашій обороні.
У районі Миколаєва агресор провів повітряну розвідку із застосуванням трьох БпЛА. Вів артилерійський вогонь по позиціях наших підрозділів.

Після шостої

За підтримки ООН та Червоного Хреста погоджено дві додаткові локації для посадки людей в евакуаційну колону, яка виїде із Маріуполя: селище Мангуш та Луначарське кільце біля Бердянська.

0:25

Як повідомило Оперативне командування “Південь”, за минулу добу на Миколаївському напрямку захисники України знищили три безпілотники “Орлан-10”. Загальні втрати ворога за добу складають 35 рашистів, 7 одиниць техніки, в тому числі броньованої, автомобільної і реактивної системи залпового вогню.

Північ

За добу 1 травня українська протиповітряна оборона збила десять російських безпілотних літальних апаратів “Орлан-10”, повідомило Командування Повітряних сил ЗСУ.

Вночі

США надаватимуть Україні широку економічну, військову та гуманітарну підтримку до самої перемоги. Вашингтон підтримуватиме Київ, доки Росія не буде переможена, – про це заявила спікер Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі за підсумками візиту до Києва, пише The New York Times.

Вночі

У портах України заблоковані майже 4,5 млн тонн зерна. Наразі їх неможливо експортувати, бо через війну закриті морські шляхи, розповів представник Всесвітньої продовольчої програми ООН Мартін Фрік.

Перед північчю

Евакуацію з Маріуполя мирного населення, яке перебуває не на заводі “Азовсталь”, а в інших районах міста, перенесли з 1-го 2 травня, повідомляє Маріупольська міська рада.

“Увага, Маріуполь: зміна часу початку евакуації. Завтра, 2 травня, евакуація в Маріуполі розпочинається о 7:00. Точка збору – ТРЦ “Порт Сіті”. Якщо підтримуєте зв’язок з тими, хто залишається в заблокованому місті, передайте їм цю інформацію”.

Президент Зеленський напередодні заявляв: “Сподіваюся, що завтра (2 травня) також будуть дотримані всі необхідні умови, щоб продовжити вивозити людей із Маріуполя. Плануємо розпочати о восьмій ранку”.

Напередодні

Із 1 по 27 травня на території Польщі проходять військові навчання НАТО Defender Europe 2022 та Swift Response 2022 за участю близько 18 тисяч військових із понад 20 країн.

Напередодні

Зі звернення президента Володимира Зеленського:
За 67 днів повномасштабної війни понад 10 600 захисників і захисниць відзначені державними нагородами України. Уже 143 нашим воїнам присвоєно звання Героя України.

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 35 ОБОРОНИ, 30.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 36 ОБОРОНИ, 31.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 37 ОБОРОНИ, 01.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 38 ОБОРОНИ, 02.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 39 ОБОРОНИ, 03.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 40 ОБОРОНИ, 04.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 41 ОБОРОНИ, 05.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 42 ОБОРОНИ, 06.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 43 ОБОРОНИ, 07.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 44 ОБОРОНИ, 08.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 45 ОБОРОНИ, 09.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 46 ОБОРОНИ, 10.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 47 ОБОРОНИ, 11.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 48 ОБОРОНИ, 12.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 49 ОБОРОНИ, 13.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 50 ОБОРОНИ, 14.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 51 ОБОРОНИ, 15.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 52 ОБОРОНИ, 16.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 53 ОБОРОНИ, 17.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 54 ОБОРОНИ, 18.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 55 ОБОРОНИ, 19.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 56 ОБОРОНИ, 20.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 57 ОБОРОНИ, 21.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 58 ОБОРОНИ, 22.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 59 ОБОРОНИ, 23.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 60 ОБОРОНИ, Великдень, 24.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 61 ОБОРОНИ, 25.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 62 ОБОРОНИ, 26.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 63 ОБОРОНИ, 27.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 64 ОБОРОНИ, 28.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 65 ОБОРОНИ, 29.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 66 ОБОРОНИ, 30.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 67 ОБОРОНИ, 01.05.2022, тут

Що передувало

▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику величезних втрат у живій силі й техніці.
▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників, “пробуджених” диверсійних груп. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну. 
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надали нові озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовилося військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила першу резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України. 24 березня Генасамблея підтримала другу подібну резолюцію (140 країн “за”).
▪️ Путін збирав сили для штурму української столиці. Але темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився. Після важких боїв у передмістях українська армія відкинула росіян від Києва. 30 березня-1 квітня ЗСУ відновили контроль над десятками населених пунктів у Київській і Чернігівській областях, окупанти відійшли зокрема і від ЧАЕС. Світу відкрилася жахлива картина звірств окупантів у Бучі та інших населених пунктах під Києвом – сотні розстріляних та закатованих цивільних мешканців.
▪️ Надалі російські війська перегруповувалися і продовжують наступ на Сході України, намагаючись зокрема здобути повний контроль над Маріуполем.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.