ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 67 – 01.05.2022

Північ

За добу 1 травня українська протиповітряна оборона збила десять російських безпілотних літальних апаратів “Орлан-10”, повідомило Командування Повітряних сил ЗСУ.

Вдень

Посол ООН Анджеліна Джолі відвідала дітей – біженців із Донбасу в Бориславі на Львіщині.

Після 22-ї

За добу 1 травня військовослужбовці угруповання Об’єднаних сил успішно відбили 10 атак ворога та завдали втрат російським окупантам.
Так, українські захисники знищили 2 танки, 17 артилерійських систем, 38 одиниць бойової броньованої та 10 одиниць автомобільної техніки противника.
Підрозділи протиповітряної оборони в небі українського Донбасу збили 7 безпілотних літальних апаратів.
Загалом за тиждень, що минає, військовослужбовці ООС відбили 63 ворожих атаки. Знищили 45 танків, 43 артилерійські системи, 4 одиниці спеціальної, 149 одиниць бойової броньованої техніки, 6 бойових спеціальних машин, 3 одиниці спеціальної інженерної техніки, 68 одиниць автомобільної техніки, в тому числі 8 паливозаправників та 4 зенітні установки ворога.
Підрозділами ППО збито 6 літаків, 32 безпілотні літальні апарати та 2 крилаті ракети російських окупантів, повідомляє пресцентр ООС.

21:35

На Харківщині внаслідок російських обстрілів за добу неділі загинуло троє мирних мешканців, вісім – поранено.

Як розповів голова Харківської ОДА Олег Синєгубов, загарбники обстрілювали житлові квартали Харкова, зокрема Салтівку. По області зазнали обстрілів Богодухів, Золочів, Мала Данилівка.

Як і в попередні дні, найгарячіше на території Харківщини по Ізюмському напрямку. “Тут ворог продовжує спроби вести наступальні дії. Завдяки ефективним діям наших захисників, ці спроби невдалі. Сьогодні російські окупанти вкотре зазнали великих втрат в живій силі і техніці”.

Після 21-ї

На Донеччині від російських обстрілів за добу неділі загинули четверо мирних мешканців (усі – в Лимані), поранено 11 людей, – голова ОВА Павло Кириленко у Telegram.

Після 21-ї

Російські окупанти почали знову обстрілювати територію заводу “Азовсталь” у Маріуполі, щойно звідти вийшла частина цивільних для евакуації. Про це розповів командир 12-ї бригади оперативного призначення Національної гвардії Денис Шлега в ефірі національного телемарафону.

Командир 12-ї бригади НГУ Денис Шлега під час включення в ефір телемарафону

Він підтвердив, що до моменту евакуації росіяни два дні дотримувалися режиму припинення вогню, але надалі (станом на 21:20) росіяни обстрілюють металургійний комбінат із різних видів зброї.

21:00

Полк “Азов” надав відео, що зафіксувало деякі моменти евакуації цивільних із бункерів “Азовсталі”. Його поширив у телеграмі голова фракції “Слуги народу” у ВР, член переговорної групи Давид Арахамія.

“…Надважливу частину роботи виконали Денис Прокопенко і полк “Азов”, Головне управління розвідки Міністерства оборони, команда Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій та Ірина Верещук. Дякуємо за підтримку ООН і Міжнародному комітету Червоного Хреста”, – зазначив Арахамія.

На відео можна побачити, як жінок, дітей, людей літнього віку нацгвардійці та працівники комбінату “Азовсталь” піднімають на поверхню з-під завалів та проводять через територію зруйнованого підприємства.

“Багато людей працювали для того, щоб це стало можливим. Робота буде продовжуватися, доки ми не врятуємо всіх наших людей”, – додав Арахамія.

Після 19-ї

Українські військовослужбовці, які обороняють Маріуполь із території “Азовсталі”, сподіваються, що українська влада з міжнародними організаціями домовляться про безпечну евакуацію важкопоранених військових.
У коментарі “Громадському” військові наголосили, що “їм (важкопораненим бійцям) потрібні належний догляд, нормальне харчування, знеболювальні, перев’язки. Щодо них мова ведеться, але невідомі деталі. Знаємо і сподіваємося на те, що процес не припинений і переговори тривають. Сподіваємося на те, що їх заберуть”.

18:35

Із вечірнього зведення Генштабу ЗСУ станом на 18:00:

На Ізюмському напрямку противник намагався вести наступальні дії, успіху не мав, зазнав втрат у живій силі та техніці.

На Донецькому і Таврійському напрямках ворог намагався встановити повний контроль над населеними пунктами Рубіжне та Попасна, успіху не мав, також зазнав втрат.

Російські окупанти безуспішно здійснювали штурмові дії в районі населених пунктів Озерне та Мар’їнка. Також ворог зазнав втрат в районі населених пунктів Времівка та Зелене Поле.

На Південнобузькому напрямку противник веде бойові дії з метою виходу на адміністративні межі Херсонської області та створення сприятливих умов для наступу на Миколаїв та Кривий Ріг.

Основні зусилля окупанти зосередили на Криворізькому напрямку. Вели артилерійський вогонь по позиціях наших підрозділів у районах Таврійського, Осокорівки, Трудолюбівки та Князівки.

На Миколаївському напрямку ворог проводить перегрупування підрозділів. З метою уточнення обстановки та виявлення позицій наших підрозділів противник провів повітряну розвідку із залученням БпЛА у східній частині Миколаївської та північно-західній частині Херсонської областей.

На Слобожанському напрямку ворог обстрілював позиції Сил оборони із мінометів в районах населених пунктів Уди та Прудянка.
Російські окупанти зазнали втрат в районі населеного пункту Старий Салтів.

На Сіверському напрямку ворог обстрілював українські позиції (з території РФ через кордон) в районі населеного пункту Сеньківка. Для уточнення положення наших військ на Сумському напрямку противник провів повітряну розвідку із застосуванням БпЛА.

17:40

Відбувається евакуація цивільних із заводу “Азовсталь” в оточеному Маріуполі на підконтрольну Україні територію. Цю інформацію підтвердив президент Володимир Зеленський.

“Перша група приблизно зі 100 осіб уже прямує на підконтрольну територію. Завтра зустрічатимемо їх у Запоріжжі. Дякую нашій команді! Нині вони, разом з представниками ООН, працюють над евакуацією решти цивільних із території заводу”, – написав глава держави у твіттері.

Як розповіли голова фракції “Слуга народу” Давид Арахамія та віцепрем’єр Ірина Верещук, на “Азовсталі” другий день триває “режим тиші”. До організації евакуаціх цивільних долучилися ООН та генсек Антоніу Гуттерріш, Міжнародний комітет Червоного Хреста, ГУР МОУ та ін.

Фото Reuters

Після 17-ї

“Укрзалізниця” заявила, що її онлайн-сервіси піддаються кібератаці, можуть бути тимчасові збої.

Після 16-ї

У сусідньому з Україною регіоні Росії – знову сильні вибухи й пожежі. У Бєлгородській області, ймовірно, підірвано військові склади в селищі Томаровка.

У соцмережах поширюють фото й відео з великими стовпами диму в районі Томаровки, що за 15 км на північний захід від Бєлгорода (і за 40 км від кордону України). За словами користувачів, під час пожежі чути сильні вибухи – “можливо, вибухають боєприпаси”.

Голова області підтвердив факт пожежі й повідомив про одного постраждалого серед місцевих жителів.

Вдень

Служба безпеки України заявила про успішну спецоперацію зі знешкодження ворожої ДРГ, яка планувала збити пасажирський літак і звинуватити в цьому Україну та держави, що передають нам зброю.
Для вчинення провокації зловмисники хотіли обстріляти цивільний борт із переносного зенітно-ракетного комплексу (ПЗРК) Stinger. Щоб викрасти і приховано вивезти за кордон іноземний ПЗРК, представники спецслужб держави-агресора дали відповідне завдання своїй агентурній групі, в яку входило двоє осіб із подвійним громадянством та завербований ними спільник. Діяльність ДРГ координував росіянин Олександр Тютерев, який є кадровим співробітником ГУ (ГРУ) генштабу збройних сил РФ та має позивний “Морпєх”. Раніше він брав участь в організації серії терактів в Одеській області.
Під час спецоперації співробітники СБУ затримали всіх учасників диверсійно-розвідувальної групи окупантів.

Читайте детальніше тут

13:53

У Курській області РФ частично зруйновано залізничний міст. Потерпілих немає, причини НП з’ясовують, – “РИА Новости” з посиланням на губернатора.

13:21

Маріупольська міська рада: 
Сьогодні можлива евакуація мирного населення з Маріуполя до Запоріжжя. Збір людей о 16:00 біля ТРЦ “Порт Сіті”.
“Якщо у вас залишилися родичі або знайомі в Маріуполі, намагайтеся зв’язатися з ними всіма способами. Телефонуйте, пишіть і кажіть, що є можливість виїхати до Запоріжжя, де безпечно”.

12-та година

Через інтенсивні обстріли Харківська ОВА закликає жителів північних та східних районів Харкова не виходити з укриття протягом дня, навіть за відсутності повітряної тривоги.

11-та година

Збройні сили України у Дніпропетровській області збили російський безпілотник, – голова ОВА Валентин Резніченко у Telegram.

Після 11-ї

Генеральний штаб Збройних сил України подав оновлену статистику щодо втрат російської армії з початку повномасштабної агресії – станом на 11:00 1 травня:

  •  особового складу – ліквідовано близько 23500 осіб (+300),
  • танків – 1026 (+18),
  • бойових броньованих машин ‒ 2471 (+26),
  • артилерійських систем – 451 (+15),
  • РСЗВ – 151,
  • засобів ППО – 80 (+3),
  • літаків – 192 (+2),
  • гелікоптерів – 155,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 1796 (+20),
  • кораблів /катерів – 8,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 245 (+13),
  • спеціальної техніки – 32,
  • крилатих ракет – 84 (нові дані, +?).

(В дужках – зміна порівняно з даними на ранок 30 квітня)

11:23

Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко: “До офіційних повідомлень і коментарів щодо ситуації з евакуацією беремо режим “радіомовчання”. Так само просимо всіх поки утриматись від подання інформації з міста на сьогодні. Дякуємо за розумння”.

Ранок

Російські окупанти відключили мобільний зв’язок та інтернет у Херсонській і частині Запорізької області та звинуватили в цьому Україну. Про це повідомляє Держспецзв’язку в неділю, 1 травня.

“Учора жителі Херсонської та частини Запорізької областей спочатку відчули перебої з інтернетом та мобільним зв’язком, а потім ці послуги зникли на значних територіях. Наразі стало відомо, що причинами відсутності зв’язку стали обриви волоконно-оптичних магістральних ліній та відключення від електропостачання обладнання операторів у цих регіонах”, – інформує Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України.

За висновком Держспецзв’язку, проблеми, які виникли одночасно у всіх мобільних операторів, а також у постачальників фіксованих інтернет-послуг, “є нічим іншим, ніж черговою спробою окупанта залишити українців без доступу до правдивої інформації про перебіг війни, яку розв’язала Росія проти України, та зробити свою брехливу пропаганду безальтернативним джерелом інформації, як це робиться в самій Росії”.

Паралельно з відключенням українських операторів, росіяни “почали розповсюджувати фейкові історії про те, що розпорядження відключити зв’язок дала українська влада”.

“Це неправда, оскільки ми завжди виступали за максимальний доступ українців до засобів зв’язку. А Національний центр оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій (НЦУ) при Держспецзв’язку і перед війною, і на початку вторгнення висловив однозначну позицію держави – оператори повинні забезпечити українців зв’язком та доступом до інформації”, – наголосили у відомстві, додавши, що Україна ніколи не кине своїх громадян напризволяще.

Українська влада працює над відновленням мобільного зв’язку та інтернету у Херсонській та Запорізькій областях. “Роботи вже ведуться, зв’язок буде відновлено”, – заявив віцепрем’єр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Ранок

Кореспондента російської урядової інформагенції “РИА Новости” Артура Шайхутдінова не впустили до Молдови — він прямував до Придністров’я для “висвітлення ситуації у регіоні”.

Ранок

Всім доброго недільного ранку! На Донеччині воїни 25-ї окремої повітрянодесантної Січеславської бригади ДШВ ЗС України з ПТРК “Стугна-П” в черговий раз знищили танк російських окупантів, – повідомлення пресцентру командування Десантно-штурмових військ ЗСУ.

 

Ранок

До Києва приїхала спікер Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі. Візит заздалегідь офіційно не анонсували.

“Дуже важливі сигнали, які сьогодні дають США і президент Байден. Це й нещодавні потужні кроки щодо оборонної та фінансової підтримки для України, а також рішення щодо ленд-лізу – ми вдячні за це”, – сказав президент Володимир Зеленський, який зустрів Пелосі на Банковій.

Фото: ОП

За вагомий особистий внесок у зміцнення українсько-американської міждержавної співпраці, підтримку суверенної, незалежної та демократичної України президент Зеленський нагородив Ненсі Пелосі орденом княгині Ольги.

Ранок

Російські окупанти намагаються взяти штурмом село Оріхове на Луганщині, тривають інтенсивні піхотні бої, вулиця за вулицею, повідомив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

За його словами, після окупації Новотошківського росіяни зосередили зусилля на штурмі Оріхового. Також ворогом був організований штурм Золотого-4 – хутора Вільний. Штурмові групи виходили під прикриттям артилерії та танків, але були відкинуті.
Відбувалися спроби обстрілу з літаків населених пунктів Катеринівка та Нижнє.

Після дев’ятої

Уранці жителі Миколаєва та області чули вибухи внаслідок обстрілів. Голова Миколаївської ОВА Віталій Кім опублікував фото темно-рудого стовпа диму та зазначив, що окупанти “воюють з українськими добривами”.

Невдовзі він опублікував ще одну світлину: “Хмара вже біла. Перевіряємо склад повітря”.

“Селітра/нітроамофоска. Повітря чисте”, – додав він.

Після дев’ятої

В Одесі чути вибухи – працює Протиповітряна оборона, повідомив речник обласної військової адміністрації Сергій Братчук в ефірі національного телемарафону.

Видання ZN.ua із посиланням на Оперативне командування “Південь” поінформувало, що над Одесою працював ворожий безпілотник-розвідник, влучанням ППО його знищено.

Після восьмої

Російські окупанти намагаються взяти штурмом село Оріхове на Луганщині, тривають інтенсивні піхотні бої, вулиця за вулицею. Про це повідомив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

За його словами, після окупації Новотошківського росіяни зосередили зусилля на штурмі Оріхового. Також ворогом був організований штурм Золотого-4 – хутора Вільний. Штурмові групи виходили під прикриттям артилерії та танків, але були відкинуті.

Відбувалися спроби обстрілу з літаків Катеринівки та Нижнього.

Гайдай розповів, що Золоте-3 вже зруйноване росіянами вже на 70%. Загалом за минулу добу (30 квітня) російські окупанти 19 разів обстріляли житлові квартали міст та сіл у Луганській області. По шість масованих артилерійських обстрілів витримали Сєвєродонецьк та Лисичанськ, по три – Рубіжне та район Попасної, внаслідок чого ще 12 будинків стали непридатними для життя.

У Комишувасі зруйновано будівлю сільради, школу та багатоквартирний будинок. У Лисичанську окупанти перебили газогін.

8:30

​​Офіс генпрокурора: 219 дітей загинули в Україні через збройну агресію РФ. Поранених – понад 404.

Ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області – 139, Київській – 115, Харківській – 95, Чернігівській – 68, Херсонській – 44, Миколаївській – 43, Луганській – 37, Запорізькій – 27, Сумській області – 17, у м. Києві – 16, Житомирській області – 15.

Упродовж 29-30 квітня внаслідок обстрілів військовими РФ міста Добропілля, смт Дробишеве Краматорського району та села Времівка Волноваського району Донецької області отримали поранення п’ять дітей.

Унаслідок щоденних бомбардувань та обстрілів українських міст і сіл збройними силами РФ пошкоджено 1570 закладів освіти. При цьому 111 із них зруйновано повністю.

Сьома година

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 6.00:

На Слобожанському напрямку угруповання противника продовжує завдавати авіаційні удари та вогневе ураження артилерією по Харкову. Окупанти проводять наступальні дії у напрямках Ізюм–Барвінкове та Ізюм–Слов’янськ. Триває посилення ударного угрупування противника. До визначених районів переміщено до 300 одиниць озброєння і військової техніки та прибуло близько тисячі мобілізованих осіб з тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей.

З метою протиповітряного прикриття наступаючих військ у чотирьох визначених районах противник розгорнув два зенітно-ракетних дивізіони озброєних ЗРК “Бук-М2” та ЗРК “Тор-М”.

На Донецькому і Таврійському напрямках угруповання військ противника веде активні дії уздовж всієї ділянки лінії зіткнення. Ворог намагається здійснювати авіаційні удари та вогневе артилерійське ураження позицій наших військ.

На Лиманському напрямку противник веде наступ у напрямку Кримки та Олександрівки.

На Попаснянському напрямку окупанти проводять штурмові дії на напрямку Новотошківське-Оріхове. Закріплюються на досягнутих рубежах. З метою недопущення маневру наших сил і засобів здійснюють їх блокування у визначених районах.

На Курахівському напрямку, за підтримки артилерії, ворог намагається прорвати оборону наших підрозділів на напрямку Оленівка-Новомихайлівка.

На Південнобузькому напрямку противник веде бойові дії з метою виходу на адміністративні межі Херсонської області та створення сприятливих умов для наступу на міста Миколаїв і Кривий Ріг.

Сьома година

За попередню добу підрозділами протиповітряної оборони уражено дев’ять повітряних цілей: два літака Су-25 та сім БпЛА, – ГШ ЗСУ.

Напередодні

Ще один російський вертоліт Ка-52 збили за допомогою протитанкового комплексу Стугна-П.

Після півночі

Оперативне командування “Південь” про оперативну обстановку станом  на вечір 30 квітня:

На Херсонщині бійці ЗСУ артилерійським вогнем знищили ворожу станцію радіоелектронної боротьби “Реппелент-1”.
При нових спробах розвідування обстановки безпілотниками ворог втратив ще два безпілотники “Орлан-10” на Миколаївщині.

Черговою атакою по ворожих об’єктах на острові Зміїний розбито три зенітні установки, зенітно-ракетний комплекс “Стріла-10” та машину зв’язку – серверну із телекомунікаційним обладнанням.

Крім того, ОК “Південь” повідомляє про знищення 42 російських загарбників.

Напередодні ввечері

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний провів телефонну розмову з головою об’єднаного комітету начальників штабів США генералом Марком Міллі, що “дала можливість у черговий раз звірити годинники щодо постачання озброєння, боєприпасів та техніки до України”.

“Ми також обговорили з моїм американським колегою перспективну модель Збройних Сил України. Вочевидь, ми змушені відмовлятися від радянської зброї та техніки і переходити на натівські зразки. І чим раніше розпочнемо цей процес, тим швидше завершимо”, – цитує Залужного пресслужба Генштабу.

Голвоком ЗСУ також поінформував генерала Міллі про важку ситуацію на сході нашої держави, зокрема на Ізюмському та Сєвєродонецькому напрямках, де противник зосередив максимальні зусилля та найбільш боєздатні угруповання. “Попри всю складність ситуації, ми забезпечуємо оборону, утримуємо зайняті рубежі та позиції”.

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 35 ОБОРОНИ, 30.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 36 ОБОРОНИ, 31.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 37 ОБОРОНИ, 01.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 38 ОБОРОНИ, 02.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 39 ОБОРОНИ, 03.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 40 ОБОРОНИ, 04.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 41 ОБОРОНИ, 05.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 42 ОБОРОНИ, 06.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 43 ОБОРОНИ, 07.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 44 ОБОРОНИ, 08.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 45 ОБОРОНИ, 09.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 46 ОБОРОНИ, 10.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 47 ОБОРОНИ, 11.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 48 ОБОРОНИ, 12.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 49 ОБОРОНИ, 13.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 50 ОБОРОНИ, 14.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 51 ОБОРОНИ, 15.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 52 ОБОРОНИ, 16.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 53 ОБОРОНИ, 17.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 54 ОБОРОНИ, 18.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 55 ОБОРОНИ, 19.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 56 ОБОРОНИ, 20.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 57 ОБОРОНИ, 21.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 58 ОБОРОНИ, 22.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 59 ОБОРОНИ, 23.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 60 ОБОРОНИ, Великдень, 24.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 61 ОБОРОНИ, 25.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 62 ОБОРОНИ, 26.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 63 ОБОРОНИ, 27.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 64 ОБОРОНИ, 28.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 65 ОБОРОНИ, 29.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 66 ОБОРОНИ, 30.04.2022, тут

Що передувало

▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику величезних втрат у живій силі й техніці.
▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників, “пробуджених” диверсійних груп. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну.
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надали нові озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовилося військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила першу резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України. 24 березня Генасамблея підтримала другу подібну резолюцію (140 країн “за”).
▪️ Путін збирав сили для штурму української столиці. Але темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився. Після важких боїв у передмістях українська армія відкинула росіян від Києва. 30 березня-1 квітня ЗСУ відновили контроль над десятками населених пунктів у Київській і Чернігівській областях, окупанти відійшли зокрема і від ЧАЕС. Світу відкрилася жахлива картина звірств окупантів у Бучі та інших населених пунктах під Києвом – сотні розстріляних та закатованих цивільних мешканців.
▪️ Надалі російські війська перегруповувалися і продовжують наступ на Сході України, намагаючись зокрема здобути повний контроль над Маріуполем.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.