ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 66 – 30.04.2022

Після 23-ї години

Головне з вечірнього звернення президента Володимира Зеленського:

  • Сьогодні ми відзначили День прикордонника. З перших днів війни – і не тільки з 24 лютого, а й з 2014 року – прикордонники хоробро обороняють Україну. Виконують бойові завдання. Вони першими зустріли російських загарбників на державному кордоні. Вони зазнають щоденних обстрілів. Вони воюють пліч-о-пліч зі Збройними Силами України…
    Зокрема, воюють і в Маріуполі, героїчно захищаючи наше місто. 340 прикордонників – наших героїв. Говорив з ними сьогодні. Привітав. Подякував.
  • Окупанти збирають ще додаткові сили для нових атак проти наших військових на сході держави. Нагнали підкріплення на Харківщину, пробують посилити тиск на Донбасі. Вони втратили у боях цієї безглуздої для Росії війни вже понад 23 тисячі солдатів. Але не зупиняються.
  • Нам известно, что российское командование готовится к новым большим потерям. В те подразделения, личный состав которых был почти полностью уничтожен или существенно ослаблен в марте-апреле, набирают новых людей. Со слабой мотивацией. Со слабым боевым опытом. Они просто хотят добрать нужное количество. Чтобы можно было бросить в наступление и эти подразделения… Каждый российский солдат ещё может спасти свою жизнь. Вам лучше выжить в России, чем погибнуть на нашей земле.
  • Наші захисники знищили вже понад 1000 російських танків. Майже 200 російських літаків. Майже 2,5 тисячі броньованих бойових машин. Звісно, в окупантів ще є техніка в запасах. Так, у них ще залишаються ракети для ударів по нашій території. Але ця війна вже послабила Росію так, що вони змушені планувати навіть меншу кількість військової техніки для участі в параді в Москві.
  • Активно комунікуємо з партнерами для посилення санкцій проти Росії. За Маріуполь, за всі зруйновані міста й громади України, за воєнні злочини проти наших людей. За ракетні та авіаудари по території України.
  • Найближчим часом очікуємо рішення щодо нафтових обмежень проти Росії. Наполягаємо на тому, що справедливою частиною санкцій щодо російської нафти має бути й блокування будь-яких спроб Росії обійти обмеження через продаж так званих нафтових сумішей. Якщо будь-яка компанія або держава буде допомагати Росії торгувати нафтою, вона так само повинна отримати санкції. Будь-яке спонсорство в інтересах російської воєнної терористичної машини має припинитися.
  • Говорив сьогодні з Президентом Франції Еммануелем Макроном. Про різні напрямки співпраці України та Франції, передусім про оборонну. Також – про взаємодію на шляху України у Європейський Союз. Рухаємося до політичної формалізації того, що вже є де-факто: Україна стала невід’ємною частиною об’єднаної Європи.
  • Також говорив з Прем’єр-міністром Британії Борисом Джонсом. Про оборонну підтримку для України та інші необхідні зусилля для припинення війни.
    Поінформував Бориса про актуальну ситуацію на полі бою в районах активних зіткнень і детально – про ситуацію на нашому сході, в Маріуполі, на півдні країни. Усі лідери вільного світу знають про те, що Росія зробила з Маріуполем. І це не залишиться без відповідальності для Росії.
  • Багато хто з лідерів намагається допомогти врятувати наших героїчних захисників Маріуполя. Дуже детально говорили про це і з Генеральним секретарем ООН під час його візиту в Київ. Робимо все, щоб евакуаційна місія з Маріуполя все ж таки здійснилася.
  • Провів переговори з Президентом Швейцарії Кассісом. Подякував за гуманітарну підтримку України та українців. Обговорили посередницьку роль Швейцарії в допомозі українцям, які потрапили на територію Росії. Предметно обговорили й підготовку до Конференції з післявоєнної відбудови нашої держави.
  • Робимо все, щоб повернути нормальне життя на деокуповану частину нашої України. Роботу гуманітарних штабів уже розпочато на території 93% деокупованих населених пунктів.
  • Підписав указ про нагородження наших захисників – бійців Національної гвардії України. Державними нагородами відзначені 133 нацгвардійці, з них 11 – посмертно.

23-тя година

За добу 30 квітня ЗСУ уразили дев’ять повітряних цілей ворога – два штурмовики Су-25 та сім БПЛА.

Приємно, що дедалі ефективніше працює протиповітряна оборона Сухопутних військ. ПЗРК як вітчизняного, так й іноземного виробництва освоюють все більше бійців. Су-25 окупантів – збили саме із переносних зенітних ракетних комплексів “Стінгер”, – розповіли в Командуванні Повітряних сил.

21:45

Пресцентр ООС: Упродовж доби 30 квітня воїни угруповання Об’єднаних сил відбили 9 атак ворога та завдали втрат російським окупантам.
Українські захисники знищили вісім танків, одну артилерійську систему, 24 одиниці бойової броньованої техніки, одну бойову спеціальну машину та п’ять автомобілів ворога, в тому числі два паливозаправники.
Підрозділи протиповітряної оборони в небі українського Донбасу збили два літаки Су-25 та чотири безпілотні літальні апарати типу “Орлан-10”.

Вечір

Після того, як Збройні сили України звільнили село Кутузівка під Харковом, що більше двох місяців було окуповане росіянами, влада спільно з оборонцями Харкова доставила гуманітарну допомогу місцевим жителям. Про це 30 квітня повідомив голова ОВА Олег Синєгубов.

“Розбите та розграбоване. Окупанти виганяли мирних мешканців з власних осель. Близько сотні людей, більшість яких літні люди, діти, два місяці жили у холодних підвалах. Без світла, газу і запасів продуктів.
Але не зламалися і вистояли! Сьогодні зі сльозами зустрічали наших захисників.
Надаємо всю необхідну допомогу, усі охочі мають змогу евакуюватися в більш безпечні місця. Дякуємо нашим оборонцям за звільнення та захист!”

Вдень

Анджеліна Джолі біжить в укриття від час повітряної тривоги у Львові. Відео 30 квітня 2022:

Після 19-ї години

Командування Повітряних сил було вимушене розкрити секрет “привида Києва”, після того як ціла низка іноземних та українських ЗМІ почала писати про його нібито загибель, посилаючись на повідомлення про останній бій.

“У черговий раз просимо українську спільноту НЕ нехтувати елементарні правила інформаційної гігієни, не видавати бажане за дійсне, перевіряти джерела інформації, перед тим, як її поширювати”, – наголосили в Повітряних силах.

Герой України Степан Тарабалка НЕ “Привид Києва”, і він НЕ збив 40 літаків“, – підкреслено в повідомленні КПС ЗСУ.

У Повітряних силах нагадують, що 13 березня 2022 року справді героїчний пілот майор Степан Тарабалка героїчно загинув у повітряному бою з переважаючими силами російських окупантів.

Але водночас наголошують, що Привид Києва – це “супергерой-легенда, чию постать створили українці”.

“Це, швидше, збірний образ пілотів 40-ї бригади тактичної авіації Повітряних Сил, які захищають небо столиці. Які раптово з’являються там, де їх не чекають!” – підкреслили в КПС.

“Військові льотчики поки не навчаються за кордоном на F-16, хоч би нам усім цього хотілося.
Жодна офіційна заява з цього приводу не виходила у ЗМІ. Ну і на останок, для особливо креативних – американські бомбардувальники теж НЕ літають над Україною! Зберігайте спокій та користуйтесь офіційними джерелами інформації”, – додали в Повітряних силах.

Зауважимо, що в останні кілька днів інформацію про нібито загибель “Привида Києва” почали поширювати закордонні ЗМІ, зокрема Daily MailThe Times тощо.

Вдень

Захисники Маріуполя з полку НГУ “Азов” опублікували відео, що показує, як російський танк із маркуванням “Z” обстрілює житловий будинок у місті.

“На цьому відео – наочна демонстрація, чому цивільні мешканці Маріуполя, в тому числі ті, які переховуються на території заводу “Азовсталь”, бояться виходити з підвалів і не вірять окупантам щодо можливості безпечної евакуації з міста”, – пояснили в пресслужбі “Азову”.

Вдень

Британські броньовані “швидкі” на фронті на службі ЗСУ.

19-та година

Унаслідок російської ракетної атаки пошкоджено злітно-посадкову смугу Одеського аеропорту. Подальше використання ЗПС неможливе, повідомили в ОК “Південь”.

Загиблих і травмованих немає, уточнив голова Одеської ОВА Максим Марченко.

Удару було завдано з території окупованого Криму береговим ракетним комплексом ЗС РФ “Бастіон”.

19-та година

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 18:00

На Донецькому напрямку ворог веде активні бойові дії практично вздовж всієї лінії зіткнення. Не припиняються авіаційні удари та артилерійські обстріли позицій українських захисників.
Основні зусилля противника зосереджені на веденні наступальних дій на Лиманському, Сєверодонецькому, Попаснянському і Курахівському напрямках з метою взяття під повний контроль населених пунктів Рубіжне, Попасна та, імовірно, здійснення подальшого наступу на Лиман, Слов’янськ та Барвінкове.

На Маріупольському напрямку ворог продовжив завдавати авіаційних ударів по місту Маріуполь. Основні зусилля зосереджено на блокуванні підрозділів Сил оборони України в районі заводу “Азовсталь”.

На Запорізькому напрямку противник проводить перегрупування, здійснює нарощування підрозділів артилерії з метою продовження наступу.

На Таврійському напрямку ворог продовжує демонстративні дії з метою недопущення перекидання підрозділів наших військ на інші напрямки, поповнює запаси боєприпасів та паливно-мастильних матеріалів.

На Південнобузькому напрямку окупанти – силами 8-ї та 49-ї загальновійськових армій, 22-го армійського корпусу, берегових частин Чорноморського флоту Південного військового округу та повітряно-десантних військ – ведуть бойові дії з метою покращення свого тактичного положення. Ворог продовжує перегрупування підрозділів, вживає заходів щодо поповнення запасів.
Тривають підготовчі заходи противника до здійснення наступу та виходу на адміністративний кордон Херсонської області.

На Миколаївському напрямку ворог продовжує спроби вогневого ураження позицій наших військ.

Російські окупанти завдають ракетно-бомбових ударів та здійснюють артилерійські обстріли об’єктів цивільної інфраструктури та житлових районів у населених пунктах Запорізької, Дніпропетровської, Донецької, Луганської та Харківської областей.

19-та година

У результаті наступу підрозділів Сил оборони України на Харківщині було відновлено контроль над населеними пунктами Верхня Роганка, Руська Лозова, Слобідське та Прелесне, сказано у зведенні Генштабу ЗСУ станом на 18:00.

Як зазначається, на Слобожанському напрямку угруповання військ противника продовжує завдавати авіаційних ударів та артилерійських обстрілів по місту Харкову.

На Ізюмському напрямку окупанти, силами окремих підрозділів зі складу 1-ї танкової армії та 20-ї загальновійськової армії Західного військового округу, 35-ї загальновійськової армії та 68-го армійського корпусу Східного військового округу, повітряно-десантних військ здійснюють спроби наступу у напрямках Ізюм–Барвінкове та Ізюм–Слов’янськ.

Ворог продовжує зосереджувати сили і засоби як на тимчасово зайнятих територіях Харківської області, так і в Бєлгородській області РФ, у безпосередній близькості до державного кордону України. Зокрема, до району населеного пункту Волохів Яр окупанти перемістили підрозділи 55-ї окремої мотострілецької бригади 41-ї загальновійськової армії Центрального військового округу, а до міста Ізюм – підрозділи 5-ї окремої танкової бригади 36-ї загальновійськової армії Східного військового округу.

Також на Харківщині противник нарощує систему протиповітряної оборони, веде повітряну розвідку позицій підрозділів Збройних сил України із застосуванням БПЛА у районах населених пунктів Велика Комишуваха, Іванівка, Червоне, Курулька, Довгеньке, Нова Дмитрівка та Барвінкове.

“Російські окупаційні війська продовжують здійснювати протиправні дії на захоплених територіях Харківської області. За наявною інформацією, противник примусово вивозить населення на територію РФ. Окупанти розповсюджують дезінформацію про захоплення Харкова, Києва та Запоріжжя”, – розповіли також в ГШ.

18-та година

Відбувся черговий – восьмий – обмін полоненими на урядовому рівні. Звільнено з полону ще 14 українців,  повідомила віцепрем’єр Ірина Верещук.

“Сьогодні обміняли полонених. Повертаємо додому 14 наших людей – 7 військових та 7 цивільних“, – ідеться в дописів в телеграм-каналі урядовиці.

“Для мене цей обмін особливий: одна з військових жінок на п’ятому місяці вагітності. Хай Бог береже!” – зазначила Верещук.

Вдень

Речник Міністерства оборони України Олександр Мотузяник на брифінгу:

Противник проводить наступальну операцію у Східній операційній зоні. Основна мета противника наразі залишається незмінною – це оточення угруповання Сил оборони України, встановлення повного контролю над територією Донецької, Луганської, а також Херсонської областей, забезпечення стійкості сухопутного коридору з окупованою територією АР Крим.

Російські війська поступово підвищують інтенсивність ведення наступу на сході України одночасно на усіх напрямках. Найбільша їхня активність спостерігається на Слобожанському та Донецькому напрямках.

Відмічено ознаки підготовки агресора до більшої активізації бойових дій. На це вказують окремі підготовчі дії противника. Наприклад, у Балаклійській центральній клінічній районній лікарні звільняються ліжко-місця та облаштовано додатковий польовий шпиталь. А в російському місті Ростов-на-Дону на території військового клінічного госпіталю розгорнуто додаткові холодильні установки для зберігання тіл загиблих військовослужбовців.

Вдень

Пресцентр штабу ООС спростував попередню інформацію про те, що залізничний міст Лиман-Райгородок через Сіверський Донець підірвали українські військові. Кажуть, попередня неточність із тим, хто зруйнував міст, виникла через помилку пресофіцера.

Згідно з уточненою інформацією, міст було зруйновано внаслідок ворожого авіанальоту. На мосту стояли порожні товарні вагони, які блокували проїзд.

15:30

Прикордонники зафіксували черговий обстріл з території Росії в районі українського пункту пропуску “Сеньківка” на Чернігівщині. Ворог здійснив близько 40 пострілів з міномета 120-мм калібру. Прикордонні наряди під час вказаного обстрілу не постраждали, розповіди в ДПСУ.

Також ворог вів повітряну розвідку прикордонної інфраструктури на ділянці відповідальності відділів прикордонної служби “Гірськ” і “Добрянка”.

Вдень

Анджеліна Джолі приїхала у Львів, щоб підтримати Україну. Разом з Управлінням Верховного комісара ООН у справах біженців вона займається організацією допомоги українським біженцям і переселенцям.

Вдень

В окупованій Новій Каховці поновили пам’ятник Леніну. Це зі звалища? Чи росіяни возять іллічів за собою разом з парадною формою й оркестром?

Вдень

Другий “приліт” за день на Дніпропетровщині. Ракета поцілила у стару промзону в Синельниківському районі. Зруйновані будівлі, ніхто не постраждав.

Ранок

Естонія відправляє в Україну команду фахівців з розмінування. Естонці допомагатимуть українцям у зонах, де залишилось багато мін і нерозірваних боєприпасів, але вже не ведуться активні бойові дії.

За повідомленням ERR, група налічує п’ять осіб із трьома автомобілями. Періодично їх змінюватимуть інші фахівці на ротаційній основі.

Ранок

У лісі біля села Мироцьке Бучанського району Київської обла виявили яму з тілами трьох чоловіків, яких довго катували і вбили солдати армії РФ. Відповідне відео оприлюднив голова ГУ Нацполіції Київщини Андрій Нєбитов.

“Троє чоловіків закатовані. Кожна кінцівка має наскрізні кульові поранення. Бачимо, що наостанок їм стріляли кожному у вухо. У кожного на голові була ганчірка, скотч, зав’язані очі, зав’язані руки позаду. Бачимо, що їх катували тривалий період часу, бо весь одяг у них у крові”, – розповів Нєбитов.

Судячи з одягу, це були цивільні люди. Але про особи загиблих нічого не відомо. У них спотворені обличчя.

Нєбитов заявив, що слідчими поліції Київщини вже оглянуто 1202 тіла вбитих цивільних.

Ранок

ДСНС: Уночі ворог завдав чергового обстрілу по житлових кварталах, лікарні та промисловій зоні в Немишлянському районі міста Харків.
Після ворожої атаки горіли квартири у двох 9-поверхівках. В одному з помешкань травмовано чоловіка, його госпіталізували до міської лікарні.

Крім того, зазнала пошкоджень будівля одного з медзакладів Харкова. Частково зруйновані бетонні конструкції та віконні рами технічного поверху лікарні. Сталася пожежа на 5-му поверсі, яку рятувальники оперативно ліквідували.

Загиблих та постраждалих у будівлі медзакладу немає.

Ранок

Нові “хлопки” в Брянській області РФ.

Ранок

Напередодні група бійців спеціального призначення Національної гвардії, проводячи розвідку на одному з ізюмських напрямків, виявила багато одиниць техніки, пункт управління та місце проживання особового складу противника. Розвіддані оперативно надійшли бійцям ЗСУ. Після цього Збройні сили відпрацювали по російських позиціях важким та прицільним вогнем артилерії, а гвардійці здійснювали корегування вогню. Про це інформує пресслужба НГУ.

Таким чином знищено ворожий пункт управління, техніку та особовий склад.

Загалом уражено понад 30 одиниць ворожої техніки. Серед них – більш як половина танків, а також БТРи, БМД та МТ-ЛБ.

Напередодні

На одній з військових баз у ФРН почалися додаткові тренування українських фахівців американськими військовими. Ідеться про опанування бойової техніки, яку союзники передають Україні.

Як розповів речник Пентагону Джон Кірбі, основна частина навчань проводиться силами національної гвардії Флориди, які вже мали великий досвід взаємодії з українськими військовими.
У зв’язку з тим, що українські сили вже пройшли початкову артилерійську підготовку в інших місцях, навчання включають роботу на РЛС і бронетехніці.

Крім Німеччини, в Європі за межами України розгорнуті ще як мінімум дві локації, де відбувається підготовка військових ЗСУ для використання іноземного озброєння.

9:45

Генеральний штаб Збройних сил України опублікував нову статистику щодо втрат російської армії з початку повномасштабної агресії – станом на ранок 30 квітня.

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 30.04 склали:

  • особового складу – близько 23200 осіб (+200) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1008 (+22),
  • бойових броньованих машин ‒ 2445 (+27),
  • артилерійських систем – 436 (+1),
  • РСЗВ – 151,
  • засобів ППО – 77 (+4),
  • літаків – 190 (+1),
  • гелікоптерів – 155,
  • автомобільної техніки – 1701 (+6),
  • кораблів /катерів – 8.
  • цистерн із ПММ – 76,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 232 (+4),
  • спеціальної техніки – 32 (+1),
  • пускових установок ОТРК/ТРК – 4.

(В дужках – зміна порівняно з даними на ранок 29 квітня)

Ранок

Два евакуаційні автобуси в Попасній на Луганщині розстріляні росіянами, – голова місцевої військової адміністрації Микола Ханатов.

“Вчора ми евакуювали з Попасної 31 особу. Охочих було набагато більше, тому відправили до міста ще два автобуси. Відомо, що вони дісталися населеного пункту та потрапили під обстріл ворожої ДРГ. Автобуси розстріляно. Зв’язку із людьми наразі немає”, – зазначив Ханатов.

8:10

Уранці окупанти знову обстріляли околиці села Велика Костромка у Криворізькому районі. Поцілили по полях, ніхто з людей не постраждав, повідомив голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук.

Також було обстріляно одне із сіл Синельниківського району, що межує із Запорізькою та з Донецькою областями. Інформація щодо руйнувань і постраждалих уточнюється.

Ранок

Уночі продовжилися обстріли міста Харків, зокрема житлового району Салтівка. Одна людина поранена.

Ранок

Напередодні на одному з напрямків Запорізької області військовослужбовці окремого батальйону морської піхоти збили російський безпілотник “Орлан-10”, який вів розвідку місцевості.

Відео від Командування об’єднаних сил ЗСУ:

Сьома година

Зі зведення Генерального штабу ЗСУ станом на 06:00

Тривають наступальні дії противника у Східній операційній зоні з метою встановлення повного контролю над територією Донецької і Луганської областей та утримання сухопутного коридору з тимчасово окупованим Кримом.

На Слобожанському напрямку противник зосереджує основні зусилля на утриманні зайнятих позицій і завданні вогневого ураження підрозділам Збройних Сил України. З метою посилення угруповання ворог здійснює переміщення окремих підрозділів зі складу Східного військового округу з території Бєлгородської області до району міста Ізюм.

Російські підрозділи намагалися вести наступ у напрямку населених пунктів Сулигівка і Довгеньке, успіху не мали.

З метою прикриття угруповань своїх військ на Харківському та Ізюмському напрямках противник намагається розгорнути сили і засоби протиповітряної оборони.

У Східній операційній зоні ворог продовжує вести наступ на Лиманському (у районах населених пунктів Ямпіль, Озерне, Лиман), Сєверодонецькому, де намагається завершити захоплення Рубіжного, Попаснянському (у напрямку Калинове і Попасна) та Курахівському (Оленівка та Новомихайлівка) напрямках. Успіху не має, бойові дії тривають.

На території Донецької та Луганської областей за минулу добу відбито 14 атак ворога, знищено 11 танків, сім артилерійських систем, 28 одиниць броньованої техніки та 14 автомобілів.

На Запорізькому напрямку не припиняються артилерійські обстріли підрозділів наших військ.

На Південнобузькому напрямку ворог активних наступальних дій ворог не проводив. Фіксуються поодинокі обстріли позицій підрозділів наших військ.

На Миколаївському напрямку противник активізував повітряну розвідку в оперативній глибині оборонних позицій Збройних Сил України, імовірно, з метою викриття наявності та характеру дій резервів.

На Волинському та Поліському напрямках противник активних дій не проводив. Суттєвих змін у ситуації на зазначених напрямках не відбулося.

На Сіверському напрямку підрозділи ворога здійснили обстріли позицій наших військ в районах населених пунктів Кіндратівка, Катеринівка, Сваркове та Білокопитове.

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 35 ОБОРОНИ, 30.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 36 ОБОРОНИ, 31.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 37 ОБОРОНИ, 01.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 38 ОБОРОНИ, 02.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 39 ОБОРОНИ, 03.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 40 ОБОРОНИ, 04.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 41 ОБОРОНИ, 05.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 42 ОБОРОНИ, 06.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 43 ОБОРОНИ, 07.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 44 ОБОРОНИ, 08.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 45 ОБОРОНИ, 09.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 46 ОБОРОНИ, 10.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 47 ОБОРОНИ, 11.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 48 ОБОРОНИ, 12.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 49 ОБОРОНИ, 13.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 50 ОБОРОНИ, 14.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 51 ОБОРОНИ, 15.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 52 ОБОРОНИ, 16.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 53 ОБОРОНИ, 17.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 54 ОБОРОНИ, 18.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 55 ОБОРОНИ, 19.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 56 ОБОРОНИ, 20.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 57 ОБОРОНИ, 21.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 58 ОБОРОНИ, 22.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 59 ОБОРОНИ, 23.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 60 ОБОРОНИ, Великдень, 24.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 61 ОБОРОНИ, 25.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 62 ОБОРОНИ, 26.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 63 ОБОРОНИ, 27.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 64 ОБОРОНИ, 28.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 65 ОБОРОНИ, 29.04.2022, тут

Що передувало

▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику величезних втрат у живій силі й техніці.
▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників, “пробуджених” диверсійних груп. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну.
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надали нові озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовилося військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила першу резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України. 24 березня Генасамблея підтримала другу подібну резолюцію (140 країн “за”).
▪️ Путін збирав сили для штурму української столиці. Але темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився. Після важких боїв у передмістях українська армія відкинула росіян від Києва. 30 березня-1 квітня ЗСУ відновили контроль над десятками населених пунктів у Київській і Чернігівській областях, окупанти відійшли зокрема і від ЧАЕС. Світу відкрилася жахлива картина звірств окупантів у Бучі та інших населених пунктах під Києвом – сотні розстріляних та закатованих цивільних мешканців.
▪️ Надалі російські війська перегруповувалися і продовжують наступ на Сході України, намагаючись зокрема здобути повний контроль над Маріуполем.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.