ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 65 – 29.04.2022

Вночі

За добу 29 квітня протиповітряна оборона Сухопутних військ та Повітряних сил ЗС України уразила десять повітряних цілей противника:

  • один штурмовик Су-25,
  • дев’ять безпілотників “Орлан-10”.

Вечір

Росія з початку війни завдала понад 1900 ракетних ударів по території України.

Після 22-ї

Пресцентр ООС: упродовж доби 29 квітня військовослужбовці угруповання Об’єднаних сил відбили 14 атак ворога та завдали втрат російським окупантам.
Зокрема українські захисники знищили 11 танків, сім артилерійських систем, 27 одиниць броньованої техніки, одну бойову броньовану машину та 14 автомобілів ворога.
Підрозділи протиповітряної оборони в небі українського Донбасу збили один літак та сім безпілотних літальних апаратів.

Вечір

Посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс повернулася до Києва після більш як двох місяців перебування в евакуації.

“Це була довга поїздка, але вона того варта. Так добре знову бути в Києві”, – написала Сіммонс у твіттері.

Вдень

Українські військові підірвали залізничний міст між Лиманом та Райгородком через Сіверський Донець у Донецькій області.
Тепер залізничне сполучення з Лиманом, який перебуває в епіцентрі боїв на Донбасі, є неможливим.

Лиман зараз перебуває в епіцентрі боїв на Донбасі. Селище Райгородок розташоване на північний схід від Слов’янська. Підрив мосту ускладнює наступ військ РФ на Слов’янськ з метою оточення угруповання ООС.

 

Вдень

Епічне відео власного знищення зняв кадировський посіпака. Не встиг тільки договорити про “200-х”.

19-та година

Оперативна інформація Генштабу станом на 18:00:

Противник продовжує проводити наступальні дії у Східній операційній зоні з метою встановлення повного контролю над територією Донецької і Луганської областей та утримання сухопутного коридору з тимчасово окупованим Кримом.

На Сіверському напрямку противник, шляхом утримання відповідного комплекту військ намагається не допустити переміщення резервів Збройних сил України з Сіверського напрямку до Східної операційної зони. У прикордонних з Україною районах Брянської та Курської областей ворог розмістив частину підрозділів, виведених для відновлення боєздатності.
У подальшому не виключені провокації у прилеглих до державного кордону України районах.

На Слобожанському напрямку вороже угруповання зі складу 6-ї загальновійськової армії, берегових військ балтійського та північного флотів основні зусилля зосереджує на утриманні займаних позицій у районі на північ та південний схід від міста Харкова, намагається здійснити розгортання додаткових артилерійських підрозділів.

На Ізюмському напрямку противник діє силами підрозділів зі складу 1-ї танкової армії, 20-ї загальновійськової армії Західного військового округу, 35-ї загальновійськової армії, 68 армійського корпусу Східного військового округу та повітряно-десантних військ. Основні зусилля ворог зосереджує на веденні розвідки та завданні вогневого ураження підрозділам ЗСУ.
Для забезпечення додаткового перекидання військ на Ізюмському напрямку окупанти наводять додаткові понтонно-мостові переправи через річку Сіверський Донець.

На Донецькому та Таврійському напрямках підрозділи противника намагаються вести наступ на Лиманському, Сєверодонецькому та Попаснянському напрямках. Противник продовжує спроби встановити повний контроль над населеними пунктами Рубіжне та Попасна і здійснює підготовчі заходи до просування на Сєверодонецьк. Противник продовжує артилерійські обстріли наших військ.

На Курахівському напрямку угруповання окупантів посилено додатковими артилерійськими підрозділами зі складу 1-го армійського корпусу.

На Маріупольському напрямку ворог продовжував завдавати авіаційних ударів по Маріуполю. Основні зусилля зосереджував на блокуванні підрозділів наших військ в районі заводу “Азовсталь”, а також здійснював перекидання частини підрозділів з Маріупольського на Курахівський напрямок.

Після 17-ї

Київська влада нагадала про небезпеку відвідування кладовищ під час воєнного стану.
“На територіях Південного, Північного та інших міських кладовищ і колумбарію триває виявлення та знешкодження вибухонебезпечних предметів“, – наголосили в КМДА. ️

Близько 16-ї

Перший заступник міністра внутрішніх справ Євген Єнін в ефірі національного телемарафону повідомив, що після обстрілу жилого будинку в Києві 28 квітня затримали двох імовірних коригувальників.

“Після вибухів, які відбулися на території Шевченківського району Києва, правоохоронці, зокрема сили Нацполіції, затримали щонайменше двох підозрілих осіб”, – повідомив Єнін.
Він додав, що чоловіки здійснювали фотозйомку результатів розриву ракет на території Шевченківського району і пересилали фото на російські мобільні термінали.

Вдень

Зенітні ракетні війська повітряного командування “Південь” отримали зенітний ракетний комплекс С-300 від країн-партнерів, який значно підсилив протиповітряну оборону в південному регіоні, – командування ПС ЗСУ.

Вдень

В окупованій Киселівці (Чорнобаївська сільська громада Херсонської області) відбулась перестрілка між військовими РФ чеченської та бурятської національності.
Як повідомляє Головне управління розвідки Міноборони України, в нічному інциденті відзначились по понад 50 учасників з кожного боку. Точна кількість поранених і загиблих наразі невідома.

Вдень

Після полудня російський вертоліт обстріляв українську територію на ділянці відділу прикордонної служби “Юнаківка” в Сумській області некерованими ракетами, – ДПСУ.

Після 15-ї

В Одесі запроваджують тривалу комендантську годину — вона розпочнеться о 22:00 1 травня та завершиться 05:00 3 травня.
У цей період людям заборонили перебувати на вулицях та в інших громадських місцях без спеціально виданих перепусток і посвідчень.

Оособливий режим охоплює день роковин подій 2 травня 2014 року.

Вдень

Посольство Нідерландів у Києві відновлює свою роботу.

Вдень

Воїни полку НГУ “Азов” опублікували хроніку бойових дій у Маріуполі та свої досягнення у боротьбі з російськими окупантами.

За даними “азовців”, від початку повномасштабного наступу ворога полком “Азов” було вбито, за підтвердженими даними, щонайменше 1157 осіб живої сили противника (ще 840 осіб – за непідтвердженими даними).

Санітарні втрати – поранені з боку росіян – 520 осіб, які підтверджені (ще 3150 – за непідтвердженими даними).

Втрати техніки противника:

  • танки – 49 знищено та 29 пошкоджено
  • БТР – 23 знищено, 24 пошкоджено
  • БМП – 36 знищено, 24 пошкоджено
  • БМД – 5 знищено
  • катер “Раптор” – 1 знищено
  • літак Су-25 – 1 пошкоджено
  • ББМ “Тайфун” – 2 знищено, 2 пошкоджено
  • ББМ “Тигр” – 3 знищено, 2 пошкоджено
  • ББМ “Рись” – 2 знищено, 2 пошкоджено
  • вантажна автотехніка – 25 знищено, 8 пошкоджено

13-та година

У румунському чорноморському порту Констанца судно Unity N завершило завантаження 71 тисячею тонн української кукурудзи — вперше після початку війни та блокування портів України на морі.

Вдень

У Миколаївській області співробітники СБУ затримали трьох російських військових, які входили до угруповання, що намагалося захопити Південноукраїнську АЕС. Про це повідомляє пресцентр СБУ.
Зазначається, що вони ховалися в покинутих будівлях поблизу міста Вознесенськ.

Вдень

Пресслужба 92-ї окремої механізованої бригади ЗСУ імені кошового отаман                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           а Івана Сірка оприлюднила відеосюжет, що зафіксував скидання осколкових гранат ВОГ-17 із безпілотного літального апарата у скупчення російських окупантів.

Особливо цікава друга частина відео – коли ВОГ із коптера залітає точно в люк авто, на якому росіяни намагаються втекти.

Вдень

Військовослужбовці 80-ї окремої десантно-штурмової бригади на одному з напрямків фронту знищили групу російських окупантів разом із бронетехнікою.

Вдень

Служба безпеки України перехопила нові телефонні розмови російських загарбників, які не можуть оговтатись від шоку, що трупи їх колег звозять в ангари та кидають на загальне звалище.

“Сказати чесно, Росія конкретно стухає. Там далі стоять ангари, і трупи російських солдатів просто приводять і скидають. Не знають, хто є хто, не розбирають. По 5-6 шарів набито! Уяви! Просто не знаю, хто є хто”, – говорить окупант.

Вдень

У тимчасово окупованому смт Новоайдар у Луганській області знайшли вбитим місцевого колаборанта Павла Шароградського. Він зник 25 квітня. Згодом був виявлений мертвим із пострілом у голову та пораненнями на тілія, повідомила пресслужба Головного управління розвідки МОУ.

Вдень

Польща надала Україні достатню кількість танків для формування двох бригад – понад 200 одиниць Т-72, повідомляє “Польське радіо” з посиланням на IAR. Крім танків, в Україну відправили також кілька десятків бойових машин піхоти. Серед іншого, в Україну відправили кілька десятків бойових машин піхоти, САУ, РСЗВ, авіаційні ракети тощо.
Наразі Варшава передала Україні техніки на 7 мільярдів злотих.

Вдень

Пишуть, що десь під Воронежем росіяни везли на фронт дорогий контрбатарейний комплекс 1Л260 “Зоопарк-1М”, але старий залізничний шляхопровід його демілітаризував.

Вдень

Унаслідок ракетного обстрілу Києва росіянами 28 квітня загинула журналістка “Радіо Свободи” Віра Гирич.

11:57

Голова Київської ОВА Олександр Павлюк: 28 квітня близько 20-ї години росіяни нанесли ракетний удар по місту Фастів. Внаслідок цього було потрапляння по інфраструктурних об’єктах міста. Наразі пожежу локалізовано.
Є постраждалі. Дві особи госпіталізували з пораненнями середньої тяжкості.

Ранок

Найближчим часом планують провести евакуацію цивільних з території маріупольського металургійного комбінату “Азовсталь”, повідомляє Reuters з посиланням на джерело в офісі президента України.

За даними “Української правди”, евакуація цивільних із “Азовсталі” планувалась ще на четвер, однак процес зупинив нічний авіаобстріл тамтешнього польового госпіталю.

Після евакуації цивільних Україна спробує провести вивести найважчих поранених із заводу.

Напередодні

Чинний голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау і генеральна секретарка організації Гельга Марія Шмід оголосили, що ОБСЄ найближчим часом згорне роботу Спеціальної моніторингової місії в Україні.

Десята година

Генеральний штаб Збройних сил України оприлюднив нові дані щодо статистики втрат російської армії з початку повномасштабної агресії – станом на ранок 29 квітня:

  • особового складу – ліквідовано близько 23 000 (+200),
  • танків ‒ 986 (+16),
  • бойових броньованих машин ‒ 2 418 (+29),
  • артилерійських систем – 435 (+4),
  • РСЗВ – 151,
  • засобів ППО – 73 (+1),
  • літаків – 189 (+2),
  • гелікоптерів – 155,
  • автомобільної техніки – 1 695 (+7),
  • кораблів /катерів – 8,
  • цистерн із ПММ – 76,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 229 (+14),
  • спеціальної техніки – 31,
  • пускових установок ОТРК/ТРК – 4.

(В дужках – зміна порівняно з даними на ранок 28 квітня)

9:59

В Одесі чути вибухи, – ЗМІ.

Ранок

Міський голова Мелітополя Іван Федоров в ефірі телемарафону заявив, що в місті почастішали випадки викрадення російськими окупантами людей на блокпостах і просто на вулицях, тому наразі пересуватися Мелітополем і районом небезпечно.

Ранок

Уночі в Кіровському районі тимчасово окупованого РФ Донецька спалахнула пожежа на нафтобазі. На опублікованих у мережі кадрах видно, як за будинками видніється полум’я і стовп густого чорного диму, що піднімається в небо.

Ранок

У Луганській області під ворожим вогнем опинилися Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Гірське, Привілля, Попасна. У кожному з цих міст є пошкодження житлового фонду і господарчих споруд. У Сєвєродонецьку росіяни обстріляли будівлю школи. Про це в ранковому звіті повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

“Ворог неодноразово намагався штурмувати позиції ЗСУ в районі Оріхового та Світличного. Наші військові дають гарну відсіч, проте росіяни з усього наявного озброєння відкривають вогонь по населеним пунктам, знищуючи будинки та інфраструктуру, – там вже неможливо відновити воду, світло та газ”, – зазначив голова області.

Ранок

Російські окупанти обстріляли з “Градів” села Велика Костромка та Мар’янське у Дніпропетровській області (Криворізький район). Як повідомив глава ДніпроОВА Валентин Резніченко, зачепило господарчі будівлі. За попередніми даними, люди не постраждали.

Сьома година

Зі зведення Генерального штабу ЗСУ станом на 6:00:

На Слобожанському напрямку ворог продовжує зосереджувати зусилля  на утриманні займаних позицій в районі міста Харкова та намагається здійснювати вогневе ураження підрозділів Збройних сил України на окремих напрямках.

На Ізюмському напрямку активних наступальних дій не проводив. Основні зусилля зосередив на веденні розвідки, виявленні оборонних позицій підрозділів Сил оборони та їх ураженні вогнем артилерії.

На Донецькому і Таврійському напрямках з метою недопущення перегрупування українських військ ворог здійснює обстріли позицій із артилерії, мінометів і реактивних систем залпового вогню вздовж всієї лінії зіткнення.

Російські окупанти продовжують блокування підрозділів ЗСУ в Маріуполі, у районі заводу “Азовсталь”.

На тимчасово зайнятих територіях окупаційна влада продовжує здійснювати заходи щодо обмеження пересування та затримання місцевих мешканців і блокування гуманітарних вантажів з території України.

Окрім того, російські окупанти грабують селян. Так, наприклад, із сільгосптовариства у місті Кам’янка-Дніпровська викрадено понад 60 тон пшениці разом із вантажним транспортом.

Напередодні

Під завалами польового госпіталю на заводі “Азовсталь” загинув щонайменше один військовослужбовець та ще близько ста поранених раніше бійців отримали чергові контузії. Про це повідомив начальник пресслужби полку “Азов” Орест, пише “Українська правда”.

“Унаслідок обстрілу стався обвал частини приміщення, було завалено операційну. Заручниками стали більше 500 поранених та лікарів. Обстріл був цілеспрямований, саме на польовий шпиталь. Одразу після авіабомбардувань почалися обстріли з корабельної артилерії.
Поранені просто перебували в напівзруйнованому сховищі та нічого не могли зробити з пожежею, яка здійнялася внаслідок обстрілу. Під завалами було поховано як мінімум одного пораненого. Бійці отримали нові поранення та чергові контузії”, – повідомив Орест.

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 35 ОБОРОНИ, 30.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 36 ОБОРОНИ, 31.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 37 ОБОРОНИ, 01.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 38 ОБОРОНИ, 02.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 39 ОБОРОНИ, 03.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 40 ОБОРОНИ, 04.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 41 ОБОРОНИ, 05.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 42 ОБОРОНИ, 06.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 43 ОБОРОНИ, 07.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 44 ОБОРОНИ, 08.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 45 ОБОРОНИ, 09.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 46 ОБОРОНИ, 10.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 47 ОБОРОНИ, 11.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 48 ОБОРОНИ, 12.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 49 ОБОРОНИ, 13.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 50 ОБОРОНИ, 14.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 51 ОБОРОНИ, 15.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 52 ОБОРОНИ, 16.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 53 ОБОРОНИ, 17.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 54 ОБОРОНИ, 18.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 55 ОБОРОНИ, 19.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 56 ОБОРОНИ, 20.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 57 ОБОРОНИ, 21.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 58 ОБОРОНИ, 22.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 59 ОБОРОНИ, 23.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 60 ОБОРОНИ, Великдень, 24.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 61 ОБОРОНИ, 25.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 62 ОБОРОНИ, 26.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 63 ОБОРОНИ, 27.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 64 ОБОРОНИ, 28.04.2022, тут

Що передувало

▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику величезних втрат у живій силі й техніці.
▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників, “пробуджених” диверсійних груп. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну.
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надали нові озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовилося військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила першу резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України. 24 березня Генасамблея підтримала другу подібну резолюцію (140 країн “за”).
▪️ Путін збирав сили для штурму української столиці. Але темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився. Після важких боїв у передмістях українська армія відкинула росіян від Києва. 30 березня-1 квітня ЗСУ відновили контроль над десятками населених пунктів у Київській і Чернігівській областях, окупанти відійшли зокрема і від ЧАЕС. Світу відкрилася жахлива картина звірств окупантів у Бучі та інших населених пунктах під Києвом – сотні розстріляних та закатованих цивільних мешканців.
▪️ Надалі російські війська перегруповувалися і продовжують наступ на Сході України, намагаючись зокрема здобути повний контроль над Маріуполем.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.