ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 69 – 03.05.2022

Північ

За попередніми даними, за добу 3 травня протиповітряна оборона Повітряних сил та Сухопутних військ ЗСУ збили щонайменше 8 крилатих ракет російських військ. Також є відомості про ураження 7 безпілотників та авіаційної ракети, повідомив пресцентр Командування ПС ЗСУ.

Північ

У Командуванні Повітряних сил ЗСУ розповіли про подробиці масованого ракетного удару росіян по території України, що був учинений ввечері.
Зазначається, що для цього ЗС РФ задіяли стратегічні бомбардувальники Ту-95 або Ту-160 із Каспійського регіону. Орієнтовно було випущено 18 ракет, які влучили по об’єктах інфраструктури Дніпропетровської, Кіровоградської, Львівської, Вінницької, Київської та Закарпатської областей. Також з інших засобів було завдано ракетні удари по Одеській та Донецькій областях.

Перед північчю

Президент Зеленський заявив, що підписав чергові укази про нагородження військових.
Державними нагородами відзначені 185 військовослужбовців Збройних сил України, з них двоє – посмертно.
Ще двом нашим захисникам присвоєно звання Героя України.

Перед північчю

Зі звернення президента Володимира Зеленського:

“Маємо нарешті результат, перший результат нашої евакуаційної операції з «Азовсталі» в Маріуполі, яку ми організовували дуже довго. Це потребувало багатьох зусиль, довгих переговорів і різного посередництва.
Сьогодні до Запоріжжя прибули 156 людей. Жінки і діти. Вони були понад два місяці у сховищах. Тільки уявіть! Наприклад, дитині – шість місяців, два з яких – під землею, рятуючись від бомб, обстрілів. Нарешті ці люди в повній безпеці. Вони отримають допомогу.
…Безумовно, ми продовжимо робити все, щоб дістати з Маріуполя й «Азовсталі» всіх наших людей. Це складно. Але нам потрібні всі, хто там залишається: і цивільних, і військових. Не було жодного дня, щоб ми не займались цим питанням. Щоб наші люди не намагалися вирішити це питання.
Так, нам вдалося досягти припинення вогню майже на три доби заради того, щоб гуманітарний коридор запрацював.

Зараз російські війська не дотримуються домовленостей. Вони продовжують масовані удари по «Азовсталі». Вони намагаються штурмувати комплекс. Але мені багато разів говорили, що не вдасться врятувати жодної людини. Що це неможливо. А сьогодні 156 людей – у Запоріжжі. Це ще не перемога, але вже результат. І я вірю, що є шанс урятувати й інших наших людей”.

22-га година

Упродовж доби 3 травня військовослужбовці угруповання Об’єднаних сил на Донбасі успішно відбили 12 атак ворога та завдали втрат російським окупантам, розповіли в пресцентрі ООС.
Українські захисники знищили 6 танків, 5 артилерійських систем (з них 3 РСЗВ), 15 одиниць бойової броньованої техніки та 9 автомобілів ворога.
Підрозділи протиповітряної оборони в небі українського Донбасу збили 1 крилату ракету та 3 безпілотні літальні апарати типу “Орлан-10”.

Вечір

Шокуюче перехоплення ГУР МОУ розмови російського окупанта з матір’ю – про катування українських полонених:

Вечір

Партія 155-мм артилерійських снарядів для американських гаубиць, доставлена черговим військовим транспортником ВПС США, прибула в Україну.

Близько 20:30 і пізніше

Ворог намагався уразити об’єкти енергетичної і транспортної інфраструктури одразу в кількох областях заходу, центру й півдня України.

Так, російські війська вдарили по шести залізничних станціях у центрі, на півдні та на заході України.

Серед залізничників та пасажирів, за оперативною інформацією, постраждалих немає. Затримано 14 пасажирських поїздів. Пошкодження інфраструктури важкі, розповів керівник “Укрзаліжниці” Олександр Камигін.

Голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко повідомив: у Кам’янському районі ракети сильно зруйнували залізничну інфраструктуру. Одну людину поранено.

У Львові пошкоджені три електричні підстанції.

Пожежа на електропідстанції у Львові. Фото: тг Андрій Садовий

Мер Андрій Садовий у відеозвернення уточнив, що дві людини поранені. Триває ліквідація пожеж. Пошкоджено 60 гаражів. У частині міста немає електроенергії, є перебої з водопостачанням, подекуди зник інтернет.

Про приліт ракети в об’єкт у гірському районі Закарпаття повідомив голова ОВА Віктор Микита.
Це перший обстріл Закарпатської області з початку війни.

Голова Долинської територіальної громади Кіровоградської області Євген Звіздовський поінформував про “приліт” ракети на території своєї ТГ.

Також окупанти вдарили ракетами по Арцизу Одеської області, про що повідомив міський голова Сергій Парпуланський.

Два вибухи, які чули у Вінниці, були роботою нашої ППО, повідомив голова Вінницької ОВА Сергій Борзов.

Про збиття ворожих ракет повідомляють також кияни. Принаймні після тривоги в столиці “прильотів” і руйнувань на зафіксовано.

Вечір

Прикордонники ДПСУ в Сумській області вибухівкою з коптера знищили російський прапор, який росіяни вночі встановили на українській спостережній вежі і прикрили снайперами. Вежа знаходиться за кілька метрів від українсько-російського кордону

“Завдяки майстерності наші захисники змогли непомітно наблизитися квадрокоптером до вежі та скинути на неї вибухівку. Російський триколор знищили”, – заявили в ДПСУ.

Читайте також:

Вечір

Українські ударні безпілотники “Байрактар” завдали нові удари по російських позиціях на острові Зміїний.

Відео оприлюднила пресслужба Оперативного командування “Південь”.

На відео видно знищення складу з боєприпасами, які починають вибухати. Також було завдано удар по командному пункту.

17-та година

До Запоріжжя прибули 156 цивільних, яких евакуювали 1 травня з території маріупольського заводу “Азовсталь”.

Вони розповіли журналістам, що 2 травня їхні п’ять автобусів чекали перевірки з боку окупантів у Мангуші поблизу Маріуполя. Близько 8-ї ранку 3 травня колона рушила в напрямку Запоріжжя.

У місті їх зустріли волонтери, співробітники міжнародних організацій, зокрема ООН та віцепрем’єр-міністерка Ірина Верещук.

Евакуйованим надали належне харчування і питну воду.

“З полегшенням підтверджую, що операція з безпечного проходу з Маріуполя успішно завершена. Думаю про всіх тих, хто лишився в пастці. Ми робитимемо все можливе, аби їм допомогти”, – повідомила координаторка ООН з гуманітарних питань в Україні Оснат Лубрані.

Вона зазначила їхала в автобусах разом із маріупольцями. Люди розповіли їй деталі перебування в бункерах “Азовсталі”, які Лубрані порівняла з “пеклом”.

Вдень

Із 290 тіл мирних мешканців Ірпеня Київської області, які були ексгумовані для експертизи та перепоховання, 105 лишаються невпізнаними, – генпрокурор Венедіктова.

16:15

Звернення заступника командира полку “Азов” Святослава  Паламара (“Калина”).’:

Цілу ніч по заводу працювала ворожа корабельна та ствольна артилерія, рашисти скидали важкі авіаційні бомби. Внаслідок злочинних дій загинуло двоє жінок, близько десяти цивільних отримали поранення.
Зараз за підтримки танків та бронетехніки рашистів триває штурм “Азовсталі”.
Також за допомогою катерів тривають спроби висадки ворожого десанту та великої кількості піхоти.

Калина заявив, що захисники робитимуть все для того, щоб відбити штурм. Але він закликав до негайної евакуації цивільних на підконтрольну українському уряду територію.

Вдень

Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон у своєму виступі перед Верховною Радою України висловив віру в перемогу України над Росією та оголосив про новий пакет військової підтримки.

“Ближчими тижнями ми надішлемо вам Brimstone, це протикорабельні ракетні системи, а також броньовані машини, щоб евакуювати людей із захоплених територій і загрозливих ділянок… Ми маємо новий пакет підтримки на 300 млн фунтів стерлінгів”, – сказав Джонсон.

Вдень

Після вчорашніх масованих авіабомбардувань території заводу “Азовсталь” російськими окупантами стало відомо про загибель двох цивільних жінок.
“Закликаємо до термінового введення режиму припинення вогню та продовження евакуації громадян на безпечні території, контрольовані Україною!”, – йдеться в повідомленні пресслужби полку НГУ “Азов”. 

Вдень

Верховна Рада України звернулася до США щодо визнання Росії державою-спонсором тероризму.

За постанову про звернення до Палати представників та Сенату Конгресу Сполучених Штатів Америки проголосували 344 українські нардепи.

14-та година

Російські загарбники розпочали штурм заводу “Азовсталь”, який боронять українські Сили оборони. Про це повідомив заступник командира полку “Азов” Святослав Паламар (“Калина”) у коментарі “Українській правді”.

За словами Паламара, окупанти просто зараз намагаються прорватися на територію заводу. Перед штурмом російська авіація бомбила комбінат.

“Цілу ніч нас бомбардували авіабомбами, загинуло двоє цивільних жінок, а зараз відбувається штурм Азовсталі”, – прокоментував офіцер.

Вдень

“Серед військових армії окупанта розповсюджується інформація, що термін так званої “спеціальної воєнної операції” визначено до вересня 2022 року”, – йдеться в повідомленні Головного управління розвідки МО України.

Напередодні

200 польських танків для України виявились найновішою модернізацію T-72M1R від 2019 року. На це звернули увагу в Defense Express.

Видання, посилаючись на відео зі злагодження танкового підрозділу ЗСУ на нових машинах, яке потрапило в мережу, відзначають таке: “На них можливо побачити замінений штатний приціл Т-72, що видає у цьому танку останню польську модернізацію T-72M1R. Вона відрізняється новим тепловізійним прицілом, приладами нічного бачення, цифровою системою зв’язку та новою системою запуску двигуна”. Завдяки цьому значно зростає ефективність вогню самої бойової машини, яка стає аналогічною за цим параметром, як мінімум, з українським Т-72АМТ.

Водночас, враховуючи кількість польських танків, далеко не всі з них встигли пройти модернізацію до рівня T-72M1R і деякі з них відноситься до старіших T-72M1 з прицілом-лазерним далекоміром ТПД-К1 та посиленою верхньою лобовою деталлю.

Вдень

У Росії розглядають можливість включення захоплених територій півдня України до складу тимчасово окупованого Криму з подальшою їх інтеграцією в російський економічний простір, повідомило Головне управління розвідки Міноборони.

Як зазначили в ГУР, про розробку відповідного плану з терміном щонайменше до 2030 року 1 травня оголосив радник так званого “глави” Криму з інформаційної політики Олег Крючков. Тим часом чимало приватних підприємств Ростовської області РФ отримали замовлення на виготовлення печаток і штампів для окупаційних адміністрацій Маріуполя. “Атрибути” мають отримати заклади освіти, лікарні, поліція, РАЦСи та адміністративні установи. І це при тому, що більшість із них ущент зруйновані внаслідок обстрілів росармії.

Як зазначили в розвідці, на замовлених штампах і печатках міститься напис: “Россия, Республика Донбасс, Мариуполь, военно-гражданская администрация”. Рашисти анонсували, що в червні подібні штампи та печатки виготовлятимуться для окупованого Херсона.
Тим часом російський окупаційний режим намагається переконати місцеве населення в остаточному встановленні контролю над українськими територіями. 1 травня в Генічеську новопризначений “голова міськради” Андрій Клочко організував урочисте підняття прапора РФ. Щоправда, городяни проігнорували рашистське “свято”.

Після 11-ї

Командування ДШВ: Воїни 79-ї окремої десантно-штурмової бригади Десантно-штурмових військ ЗСУ знищили ще один підрозділ російських окупантів.
“Серед особистих речей знищених окупантів був електронний проїзний документ рейсом Уфа–Чебаркуль. І це був квиток в один кінець!”

11-та година

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 03.05 орієнтовно склали (за даними Генштабу ЗСУ):

• особового складу – ліквідовано близько 24200 (+400),
• танків ‒ 1062 (+14),
• бойових броньованих машин ‒ 2567 (+48),
• артилерійських систем – 475 (+16),
• РСЗВ – 162 (+10),
• засобів ППО – 80,
• літаків – 194,
• гелікоптерів – 155,
• автомобільної техніки та автоцистерн – 1843 (+19),
• кораблів /катерів – 10 (+2),
• БПЛА оперативно-тактичного рівня – 291 (+20),
• спеціальної техніки – 38,
• крилатих ракет – 84.

(У дужках – зміна за добу).

10:35

81-ша окрема аеромобільна бригада ДШВ ЗСУ знищила бронетранспортер та склад з боєприпасами російських окупантів. Відео поширила пресслужба Командування ДШВ:

10:30

Голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай заявив, що окупанти мають на меті влаштувати голодомор – у Рубіжному знищили сучасний елеваторний комплекс.

“Мета – Голодомор. Окупанти розбомбили літаками елеватор у Рубіжному. Супутникові знімки від компанії “Planet Lab” свідчать про те, що на територію ТОВ “Голден АГРО” у Рубіжному були скинуті потужні російські бомби. Відкритий 2020 року елеваторний комплекс повністю знищено”, – написав Гайдай у телеграмі.

На підприємстві працювала лабораторія з найсучаснішим обладнанням, включаючи експрес-аналізатор, який забезпечував точні та швидкі аналізи всіх культур, а також зерносушарка потужністю 1500 тон на добу, сепаратор, автоваги, автоматичний пробовідбірник. Елеваторний комплекс міг зберігати 30 тисяч тонн зерна.

Десята година

Збройні сили України за дві доби знищили майже 20 ворожих безпілотних літальних апаратів загальною вартістю близько 2 млн доларів. Про це повідомив Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, який опублікував у Facebook світлини знищеної техніки російських окупантів.

“Злагоджена робота підрозділів радіоелектронної боротьби та протиповітряної оборони Сухопутних військ. На фото – вражені російські БПЛА “Орлан” та “Тахіон” на Східному напрямку і ZALA на Північному”, – написав Залужний.

Восьма година

Артилерія 25-ї окремої повітрянодесантної Січеславської бригади ДШВ у своїй зоні відповідальності знищила кілька російських танків. Відео поширила пресслужба Командування Десантно-штурмових військ ЗСУ:

Восьма година

Військово-морські сили ЗСУ показали роботу ударних безпілотників “Байрактар” і по позиціях росіян на Зміїному, і під час знищення двох ворожих катерів проєкту “Раптор”.

“Зміїний. Точка неповернення рашиста”. Від режисерів культового серіалу “Чорнобаївка”, – підписали відео у ВМСУ.

8:20

​ОФіс генерального прокурора: 220 дітей загинули в Україні через збройну агресію РФ, понад 406 отримали поранення.

Ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

2 травня внаслідок ракетного обстрілу російською армією міста Одеса загинув хлопчик 14 років та отримала поранення 17-річна дівчина.

Через щоденні бомбардування та обстріли збройними силами РФ пошкоджено 1584 закладів освіти, 118 із них зруйновано повністю.

Сьома година

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 06.00

Противник вживає заходів щодо поповнення значних втрат техніки в підрозділах збройних сил російської федерації, що ведуть бойові дії на території України. За наявною інформацією, у місті Богучар Воронезької області, у період з 27 квітня по 2 травня 2022 року, було знято зі зберігання 17 танків та 60 БМП-1. Їх відправили на тимчасово зайняті російськими військами Українські території.

На Слобожанському напрямку ворог продовжував обстріли міста Харкова та прилеглих населених пунктів.

На Ізюмському напрямку противник здійснював активний вогневий вплив на підрозділи наших військ.

На Донецькому напрямку основні зусилля ворога продовжують зосереджуватися на встановленні повного контролю над населеними пунктами Рубіжне і Попасна та просуванні у напрямку населених пунктів Лиман і Слов’янськ.

На Південнобузькому напрямку ворог активних бойових дій не проводив. Продовжував обстріли підрозділів наших військ вздовж лінії зіткнення.

Вночі

Президент Росії Володимир Путін замість так званої “спеціальної військової операції” 9 травня може оголосити Україні війну.
Як повідомляє CNN із посиланням на американських чиновників, у День перемоги Путін, використовуючи пропагандистську цінність цього дня, захоче оголосити або про якесь військове досягнення в Україні, або про посилення бойових дій, або ж про одне й інше разом.
Чиновники розглядають сценарій, за яким Путін офіційно оголошує війну Україні 9 травня. За іншими припущеннями, 9 травня Росія може використати для оголошення анексії так званих “ДНР” і “ЛНР”, повного контролю над Маріуполем і посилення наступу на Одесу.

Після півночі

У російському Бєлгороді знову лунають вибухи.

Урядове інформагентство “РИА Новости” визнає, що гучний “хлопок”, схожий на звук вибуху середньої сили, був чутний у центрі Бєлгорода. Водночас місцеві телеграм-канали повідомляють про серію вибухів.

Напередодні

Російські силовики визнали депортацію з України майже 1,1 млн осіб.

Начальник національного центру управління обороною РФ Михайло Мізінцев, якого цитує “Интерфакс“, заявив, що протягом минулої доби без участі української влади з “небезпечних районів” Донецької та Луганської областей до РФ “евакуйовано” 11 550 осіб, у тому числі 1 847 дітей. Відтак усього з початку спеціальної військової операції до Роії депортовано 1 092 137 осіб, з яких 196 356 – діти.

Напередодні

Пісня про Чорнобаївку від ЗСУ. Співає Світлана Реднич, солістка заслуженого академічного оркестру Збройних сил України:

Напередодні

2 травня на війні загинули український спортсмен-ветеран, член команди Warrior Games: Team Ukraine, призер минулорічних “Ігор нескорених” Андрій Котовенко.

Також 2 травня загинув майданівець, ветеран АТО з Прикарпаття Володимир Ройовий.

Північ

Протягом доби 2 травня пілотована авіація окупантів фактично не входила у зону дії української ППО. Натомість противник продовжує завдавати ракетних ударів, нарощує в повітряному просторі України присутність безпілотних літальних апаратів, які дають цілевказання артилерії, здійснюють повітряну розвідку та коригування вогню.

За добу протиповітряною обороною Повітряних сил та Сухопутних військ збито вісім повітряних цілей – один БпЛА “Форпост” та сім “Орлан-10”.

Варто відзначити, що “Форпост”, збитий підрозділом ЗРВ повітряного командування “Південь”, є дороговартісним апаратом, який оцінюють у 7 мільйонів доларів, розповіли в Командуванні Повітряних сил.

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 35 ОБОРОНИ, 30.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 36 ОБОРОНИ, 31.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 37 ОБОРОНИ, 01.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 38 ОБОРОНИ, 02.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 39 ОБОРОНИ, 03.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 40 ОБОРОНИ, 04.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 41 ОБОРОНИ, 05.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 42 ОБОРОНИ, 06.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 43 ОБОРОНИ, 07.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 44 ОБОРОНИ, 08.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 45 ОБОРОНИ, 09.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 46 ОБОРОНИ, 10.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 47 ОБОРОНИ, 11.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 48 ОБОРОНИ, 12.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 49 ОБОРОНИ, 13.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 50 ОБОРОНИ, 14.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 51 ОБОРОНИ, 15.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 52 ОБОРОНИ, 16.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 53 ОБОРОНИ, 17.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 54 ОБОРОНИ, 18.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 55 ОБОРОНИ, 19.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 56 ОБОРОНИ, 20.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 57 ОБОРОНИ, 21.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 58 ОБОРОНИ, 22.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 59 ОБОРОНИ, 23.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 60 ОБОРОНИ, Великдень, 24.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 61 ОБОРОНИ, 25.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 62 ОБОРОНИ, 26.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 63 ОБОРОНИ, 27.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 64 ОБОРОНИ, 28.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 65 ОБОРОНИ, 29.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 66 ОБОРОНИ, 30.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 67 ОБОРОНИ, 01.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 68 ОБОРОНИ, 02.05.2022, тут

Що передувало

▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику величезних втрат у живій силі й техніці.
▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників, “пробуджених” диверсійних груп. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну. 
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надали нові озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовилося військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила першу резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України. 24 березня Генасамблея підтримала другу подібну резолюцію (140 країн “за”).
▪️ Путін збирав сили для штурму української столиці. Але темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився. Після важких боїв у передмістях українська армія відкинула росіян від Києва. 30 березня-1 квітня ЗСУ відновили контроль над десятками населених пунктів у Київській і Чернігівській областях, окупанти відійшли зокрема і від ЧАЕС. Світу відкрилася жахлива картина звірств окупантів у Бучі та інших населених пунктах під Києвом – сотні розстріляних та закатованих цивільних мешканців.
▪️ Надалі російські війська перегруповувалися і продовжують наступ на Сході України, намагаючись зокрема здобути повний контроль над Маріуполем.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.