ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 71 – 05.05.2022

Перед північчю

Володимир Зеленський: 11 672 наших захисники й захисниці вже відзначені державними нагородами за мужність і ефективний захист України. Трохи більш як за десять тижнів.
Підписав черговий указ про нагородження ще 286 військовослужбовців Збройних сил України. “Саме на плечах цих хоробрих воїнів та їхніх побратимів тримаються зараз Україна і, якщо чесно, уся Європа”.

Вечір

Зеленський повернув до Верховної Ради закон щодо конфіскації російських активів в Україні та за кордоном. Документ встановлював новий вид санкцій – стягнення в дохід держави активів фізичних чи юридичних осіб.

Як повідомляє пресслужба офісу президента, закон “не встановлює чітких критеріїв, за якими особа може бути віднесена до числа тих, на кого поширюється дія такої санкції. Це не відповідає вимогам Конституції України”.

Після 22-ї

ООС: Упродовж доби 5 травня військовослужбовці угруповання Об’єднаних сил на Донбасі успішно відбили 11 атак ворога та завдали втрат російським окупантам.
Зокрема українські захисники знищили 8 танків, 11 одиниць бойової броньованої та 5 одиниць автомобільної техніки ворога.
Підрозділи протиповітряної оборони в небі українського Донбасу збили 7 безпілотних літальних апаратів типу “Орлан-10”.

Після 21-ї

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш заявив, що з території заводу “Азовсталь” в оточеному Маріуполі почали третій етап евакуації цивільних.

“Зараз триває третій етап порятунку цивільних з Маріуполя. Але наша політика полягає в тому, що ми не будемо розголошувати інші деталі, поки не завершиться операція, щоби не зірвати її проведення”, – сказав генсек на засіданні Ради безпеки Об’єднаних Націй.

Після 21-ї

Голова Донецької ОВА Павло Кириленко: 
810 квартир у 32 багатоповерхівках зазнали різних пошкоджень внаслідок авіаракетного удару по Краматорську, який росіяни завдали сьогодні вранці.
Це – цілеспрямований удар по цивільних, який міг призвести до величезної кількості жертв, однак своєчасна евакуація врятувала десятки життів. Немає жодного загиблого, але є поранені – 25 людей.
Окрім багатоповерхівок, пошкоджено також 6 приватних будинків, 2 школи, дитсадок, медичний заклад, котельню, декілька підприємств та торговельних закладів.
У 5 багатоповерхівках відсутня електрика, у 15 – газ. Фахівці вже працюють над відновленням.

20-та година

Президент Володимир Зеленський провів зустріч у режимі відеоконференції із Джорджем Бушем. 43-й президент США висловив підтримку Зеленському та всьому українському народові в боротьбі з агресором.

20-та година

Російські окупаційні війська продовжують штурм заводу “Азовсталь”.

Відповідне відео поширила пресслужба полку “Азов”.

“Штурм “Азовсталі” триває! Захисники під щільним вогнем тримають оборону заводу. Ворог застосовує авіацію, артилерію та піхоту”, – йдеться в повідомленні. 

Вдень

Президент України Володимир Зеленський заснував почесну відзнаку “За мужність та відвагу” для відзначення бойових звитяг особового складу військових частин ЗСУ та інших військових формувань, мужності та героїзму, виявлених в боротьбі за незалежність та територіальну цілісність України.

Відповідний указ №310/2022 опублікований на сайті глави держави.

Після 18-ї

Зі зведення Генштабу станом на 18:00:

Противник продовжує завдавати ракетні удари по об’єктах транспортної інфраструктури з метою перешкоджання переміщення гуманітарних вантажів та військово-технічної допомоги. Не припиняється застосування мінометів та артилерії практично уздовж усієї лінії зіткнення.

На Слобожанському напрямку противник намагався відновити втрачені позиції в районі міста Харків, провів невдалу спробу наступу в районі населеного пункту Старий Салтів.

У зв’язку з постійними санітарними втратами особового складу, противник здійснює нарощення системи медичного забезпечення військ, використовуючи мережу цивільних лікувальних закладів на тимчасово зайнятих територіях Харківської області. На базі Куп’янської міської лікарні окупантами було облаштовано шпиталь.

Ворог не припиняє спроби покращити тактичне положення своїх підрозділів в районі міста Ізюм, здійснює артилерійські обстріли наближених населених пунктів, успіхів не має.

Через значні втрати ворог вивів на відновлення підрозділи зі складу 4-ї танкової дивізії 1-ї танкової армії та 106-ї повітряно-десантної дивізії збройних сил російської федерації.

На Донецькому напрямку противник намагався оволодіти Попасною, взяти під повний контроль місто Рубіжне та забезпечити сприятливі умови для продовження наступу у напрямках на міста Лиман та Сєверодонецьк, успіху не мав.

На Південнобузькому напрямку противник зосередив зусилля на фортифікаційному обладнання позицій, поповненні запасів боєприпасів, пального та матеріально-технічних засобів.

На тимчасово захоплених територіях тривають адміністративно-поліцейські заходи. Окупанти продовжують проведення фільтраційних заходів по відношенню до місцевих мешканців, перешкоджають евакуації на територію підконтрольну українській владі. Водночас, окупантами вживаються заходи поповнення втрат особового складу за рахунок прискореної підготовки військовослужбовців військової служби за контрактом.

Вдень

Бригада швидкого реагування Національної гвардії України знищила ворожу САУ 2С19 “Мста-С”, “яка робила нам багато проблем. Вже не буде. Продовжуємо демілітаризацію ворога”.

Вдень

59-та окрема мотопіхотна бригада ЗСУ імені Якова Гандзюка показала двобій своїх артилеристів з російською артилерією.

“Ловіть чергову серію блокбастеру “Орки, welcome to Hell”. Спойлер: арта ЗСУ проти арти Мордору, наші перемогли, знищивши три ворожі артилерійські установки. Автори сценарію, режисери, оператори – бійці 59-ї бригади. Генеральний продюсер – ЗСУ. У ролі орків – орки. При зйомці фільму постраждала не одна тварюка”, – підписали матеріал в бригаді.

Вдень

Збройні сили України застосовують для стрільби із 155-мм гармат, наданих союзниками, активно-реактивні снаряди. Про це повідомляє телеграм-канал Deep State.

“М549 вже на позиціях. На фото активно-реактивний БП на 40 км” , – написали автори повідомлення під фото.

Також у мережі з’явилося відео того, як українські військові вже використовують американські гаубиці М777.

Нагадаємо, 21 квітня президент США Джо Байден оголосив про черговий пакет військової допомоги Україні на 800 млн. доларів. Серед іншого, він включає 72 155-мм гаубиці та 144 тисячі снарядів до них.

Вдень

Заступник командира полку “Азов” капітан Святослав Паламар закликав Верховного Головнокомандувача Володимира Зеленського допомогти врятувати поранених військових, які наразі перебувають в заблокованому Маріуполі. 

Закликаємо світову спільноту евакуювати цивільних та особисто звертаюсь до Верховного Головнокомандувача подбати про поранених солдат, які в страшних муках помирають від неналежного лікування. Дайте можливість забрати тіла воїнів, щоб українці змогли попрощатись зі своїми героями. Відреагуйте належним чином на критичну ситуацію, в якій противник не дотримується жодних етичних норм, конвенцій чи законів, знищуючи людей на очах у всього світу, керуючись вседозволеністю і безкарністю!”, – сказав Паламар у відеозверненні. 

Вдень

Під час евакуації африканських буйволів із “Фельдман Екопарку” (в селі Лісне під Харковом) команда співробітників і волонтерів потрапила під обстріл російських окупантів. Один із волонтерів загинув – хлопцеві було лише 15 років. Ще двоє людей отримали важкі пораненні.

Вдень

Військовослужбовці 53-ї окремої механізованої бригади імені князя Володимира Мономаха показали знищення ворожої військової техніки на одному з напрямків фронту.

Фото: пресслужба 53-омбр

“Було – стало. Воїни окремої механізованої бригади імені князя Володимира Мономаха продовжують «підбадьорювати» незваних «гостей». Вірте в воїнів, вірте в Збройні сили України! Разом переможемо!”, – йдеться в повідомленні військової частини.

Фото: пресслужба 53-омбр

Вдень

Збройні сили України відтіснили російських окупантів на півночі Харкова. Однак ворожі обстріли тривають, повідомив голова обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

“Незважаючи на те, що наші Збройні сили відтіснили ворога від міста на північному напрямку, ворог і далі тероризує мирне населення. Ці удари не є прицільними, окупант вражає житлові масиви, тим самим завдаючи шкоди саме цивільним. Може «прилетіти» в будь-який район, до будь-якого подвір’я, на будь-який дитячий майданчик. Тому знаходитися на вулицях без нагальної потреби є вкрай небезпечно”, – застеріг голова ОВА.

За його словами, російські війська ведуть обстріли з реактивних систем залпового вогню та артилерії, протягом останньої доби постраждали П’ятихатки, селище Жуковського, Салтівка, Північна Салтівка.

Найгарячішою точкою Харківської області залишається Ізюмський напрямок: “Там ворог постійно намагається атакувати позиції наших ЗСУ зокрема, під містом Барвінкове, але зазнає значних втрат. Крім того, вчора ворог намагався атакувати позиції ЗСУ по Вовчанському напрямку – так само ворог зазнав поразки”.

Голова області додав, що наразі масив російської військової техніки йде через Вовчанський та Куп’янський напрямок до Ізюма, щоб збільшити присутність на території Луганської та Донецької областей.

Вдень

На Сумщині прикордонники отримали від голови Роменської військової адміністрації трофейну російську БМП-2.

Фото: пресслужба ДПСУ

Вдень

Київ готується повернути платний проїзд у метрополітені та іншому громадському транспорті з 16 травня.

Ранок

Оборонці Маріуполя, що перебувають на заводі “Азовсталь” і продовжують боротьбу, під ворожими атаками заспівали пісню “Батько наш Бандера”.

“Цієї ночі на «Азовсталі» лунали українські пісні! Під вибухи, під обстріли, під атаки росіян. Наші захисниці та захисники продовжують бій! Тримаються вони, тримаємось і ми!” – йдеться в повідомленні офіційного телеграм-каналу України Ukraine NOW.

Ранок

Український військовослужбовець Євгеній Семидоцький вдруге потрапив у полон росіян.

Фото: пресслужба ЛугОВА

Як повідомила пресслужба Луганської ОВА, у місті Сватове він працював у пожежно-рятувальному загоні місцевого осередку ДСНС. Залишався в населеному пункті до останнього, щоб допомагати людям. 5 травня стало відомо, що він був затриманий і позбавлений волі росіянами ще в березні.

24-річний Євгеній Семидоцький був одним з українських моряків, членів екіпажу рейдового буксира “Яни Капу”, захоплених поблизу Керченської протоки російськими силовиками у листопаді 2018-го.

10:35

​​В Іспанії затримано проросійського блогера Анатолія Шарія, якого СБУ підозрює у державній зраді.

10:34

Дані Генштабу ЗСУ про загальні бойові втрати противника з 24.02 по 05.05:

  • особового складу – ліквідовано близько 24 700 (+200) осіб;
  • танків – 1 092 (+15) од.,
  • бойових броньованих машин ‒ 2 651 (+41) од.,
  • артилерійських систем – 499 (+8) од.,
  • РСЗВ – 169 (+6) од.,
  • засобів ППО – 83 (+2) од.,
  • літаків – 196 (+2) од.,
  • гелікоптерів – 155 од.,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 1 907 (+40) од.,
  • кораблів /катерів – 10 од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 312 (+9) од.,
  • спеціальної техніки – 38 од.,
  • крилатих ракет – 89 (+2) од.

(У дужках – зміна порівняно з даними на ранок 4 травня)

Ранок

Офіс генпрокурора: більше ніж 629 дітей постраждали в Україні внаслідок збройної агресії Російської Федерації. За офіційними даними, загинула 221 дитина, поранено понад 408.

Ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області – 139, Київській – 116, Харківській – 95, Чернігівській – 68, Херсонській – 46, Миколаївській – 44, Луганській – 37, Запорізькій – 27, Сумській області – 17, у місті Києві – 16, Житомирській області – 15.

Через щоденні бомбардування та обстріли збройними силами РФ пошкоджено 1584 закладів освіти. При цьому 118 з них зруйновано повністю.

Після сьомої

Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай повідомив, що під завалами знайдено тіла ще п’ятьох мешканців області, вбитих під час обстрілів з російської артилерії.
“Сім потужних артилерійських обстрілів росіяни спрямували на Сєвєродонецьк, ще сім – на Попаснянську та Гірську громади, чотири на Лисичанськ. Усе це тільки за 4 травня.
24 руйнівні атаки завдав ворог по мирних помешканнях жителів області. Наразі знайдені та ідентифіковані тіла п’ятьох загиблих. Двоє з них – чоловіки з Новоіванівки, які потрапили від російський обстріл ввечері 3 травня. Вже вранці загинули чоловік з Тошківки та жінка з Воєводівки, вдень – чоловік з Попасної”.

Сьома година

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 06:00:

На Південнобузькому напрямку ворог активних бойових дій не проводив. Завдавав ракетно-бомбових ударів по позиціях наших військ та інфраструктурі регіону.

Завдяки успішним діям українських захисників та захисниць ворог втратив контроль над кількома населеними пунктами на межі Миколаївської та Херсонської областей.

На Слобожанському напрямку ворог продовжує обстріли міста Харкова та здійснює розвідку позицій підрозділів Сил оборони. В районі північніше міста Ізюм продовжує артилерійські та мінометні обстріли.

На Донецькому і Таврійському напрямках тривають ворожі артилерійські обстріли вздовж лінії зіткнення. Противник застосовує оперативно-тактичну та армійську авіацію для завдання ракетно-бомбових ударів з метою сковування дій наших військ.

Підрозділи противника намагаються вести наступальні дії на Лиманському, Сєвєродонецькому та Попаснянському напрямках, успіху не мають.

На Авдіївському та Курахівському напрямках ворог продовжує обстріли позицій захисників України.

У районі міста Маріуполь основні зусилля російські окупанти зосереджують на блокуванні та спробах знищення наших підрозділів в районі “Азовсталі”. За підтримки авіації противник поновив наступ з метою взяття під контроль території заводу.

За наявною інформацією, частина військовослужбовців 38-ї окремої мотострілецької бригади 35-ї загальновійськової армії Східного військового округу, після відведення до району відновлення, через значні втрати особового складу, відмовилась від подальшої участі у бойових діях на території України. Зазначені військовослужбовці перебувають у районі поблизу українсько-російського кордону та чекають на переміщення до РФ.

Підрозділи бойовиків 2-го армійського корпусу 8-ї загальновійськової армії Південного військового округу, які знаходяться в населеному пункті Сватівського району Луганської області, укомплектовані місцевими жителями з найближчих населених пунктів мають низький морально-психологічного стан, суттєві проблеми з озброєнням та засобами захисту і не готові до виконання завдань.

Після шостої

Російські війська вночі завдали ракетного удару по житлових районах та центральній частині міста Краматорськ Донецької області, внаслідок чого поранено 25 цивільних людей, шестеро з них потребують меддопомоги в лікарні. Про це повідомив міський голова Краматорська Олександр Гончаренко.
За його словами, зазнали серйозних пошкоджень три п’ятиповерхівки, школа, садок.

Перша година

Голова Сумської ОВА Дмитро Живицький – про подробиці вечірніх мінометних обстрілів з РФ через кордон по території Сумщини:
“Близько 20-ї години росіяни почали зі свого боку кордону обстрілювали наші громади.

  • Глухівська громада – мінометний вогонь, близько 20 прильотів в районі села Сопич.
  • Есманська громада, околиці Бачівська та Товстодубове – близько 18 мінометних прильотів з боку ворога.

Постраждалих і руйнувань немає”.

Після півночі

Звернення президента Володимира Зеленського: “Сьогодні загинув відомий журналіст Олександр Махов. На Харківщині, у боях під Ізюмом. Йому було 36 років. Мої щирі співчуття близьким, друзям.
Нехай його син Владислав знає: Росія відповість за цю смерть. Ми обовʼязково здобудемо для України перемогу. Впевнений, це було мрією Олександра. Ми її реалізуємо. Вічна пам’ять йому й усім нашим героям, які віддали життя за Україну!”

Після півночі

Останні ракетні удари російських сил по Україні були націлені переважно по критично важливих об’єктах інфраструктури з метою зашкодити надходженню військової допомоги з-за кордону, але попри це, США й надалі мають можливість її надавати. Про це заявив на брифінгу речник Пентагону Джон Кірбі.

“Під час останньої серії авіаударів по Україні російські сили намагалися уразити те, що ми оцінюємо як критичні об’єкти інфраструктури на заході України, включаючи електропідстанції, транспортні вузли тощо. Ми розглядаємо це як спроби підірвати можливості України щодо поновлення своїх сил”, — зауважив Кірбі.

Він наголосив, що США “зберігають можливості для постачання [в Україну] військової допомоги, в тому числі систем озброєнь та інших матеріалів”.

Північ

Командування Повітряних сил: за добу 4 травня Збройні сили України знищили дев’ять повітряних цілей противника.

  • Зенітними ракетними підрозділами Повітряних сил уражено два літаки російських окупантів (попередньо – винищувачі Су-30), два безпілотні літальні апарати типу “Орлан-10” та три крилаті ракети.
  • Зенітними ракетними підрозділами Сухопутних військ знищено ще два БпЛА противника.

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 35 ОБОРОНИ, 30.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 36 ОБОРОНИ, 31.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 37 ОБОРОНИ, 01.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 38 ОБОРОНИ, 02.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 39 ОБОРОНИ, 03.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 40 ОБОРОНИ, 04.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 41 ОБОРОНИ, 05.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 42 ОБОРОНИ, 06.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 43 ОБОРОНИ, 07.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 44 ОБОРОНИ, 08.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 45 ОБОРОНИ, 09.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 46 ОБОРОНИ, 10.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 47 ОБОРОНИ, 11.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 48 ОБОРОНИ, 12.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 49 ОБОРОНИ, 13.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 50 ОБОРОНИ, 14.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 51 ОБОРОНИ, 15.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 52 ОБОРОНИ, 16.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 53 ОБОРОНИ, 17.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 54 ОБОРОНИ, 18.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 55 ОБОРОНИ, 19.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 56 ОБОРОНИ, 20.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 57 ОБОРОНИ, 21.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 58 ОБОРОНИ, 22.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 59 ОБОРОНИ, 23.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 60 ОБОРОНИ, Великдень, 24.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 61 ОБОРОНИ, 25.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 62 ОБОРОНИ, 26.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 63 ОБОРОНИ, 27.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 64 ОБОРОНИ, 28.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 65 ОБОРОНИ, 29.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 66 ОБОРОНИ, 30.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 67 ОБОРОНИ, 01.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 68 ОБОРОНИ, 02.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 69 ОБОРОНИ, 03.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 70 ОБОРОНИ, 04.05.2022, тут

Що передувало

▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику величезних втрат у живій силі й техніці.
▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників, “пробуджених” диверсійних груп. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну. 
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надали нові озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовилося військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила першу резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України. 24 березня Генасамблея підтримала другу подібну резолюцію (140 країн “за”).
▪️ Путін збирав сили для штурму української столиці. Але темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився. Після важких боїв у передмістях українська армія відкинула росіян від Києва. 30 березня-1 квітня ЗСУ відновили контроль над десятками населених пунктів у Київській і Чернігівській областях, окупанти відійшли зокрема і від ЧАЕС. Світу відкрилася жахлива картина звірств окупантів у Бучі та інших населених пунктах під Києвом – сотні розстріляних та закатованих цивільних мешканців.
▪️ Надалі російські війська перегруповувалися і продовжують наступ на Сході України, намагаючись зокрема здобути повний контроль над Маріуполем.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.