ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 73 – 07.05.2022

ЗСУ

Після 22-ї

Збройні сили України завдали чергового зухвалого удару по позиції росіян на окупованому острові Зміїний. Відео із зафіксованим авіанальотом поширили у твіттері на сторінці Ukraine Weapons Tracker.

“Військово-повітряні сили України досі живі – ось два українські Су-27, які вражають російські об’єкти на знаменитому острові Зміїний у Чорному морі”, – йдеться в підписі.

На відео показано, як пара винищувачів проноситься над островом і завдає вогневого ураження по тому, що мало б бути російською ППО.

Нагадаємо, шо раніше 7 травня Міноборони України підтвердило, що на острові Зміїний безпілотником “Байрактар” ТВ2 було уражено десантний катер РФ проєкту “Серна” і два зенітні ракетні комплекси “Тор”.

Із 27 квітня ударні БПЛА “Байрактар” уже чотири чи більше разів завдавали ураження силам росіян на острові Зміїний та поруч із ним.
Другий удар було здійснено 1 травня. А 2 травня “Байрактаром” уразили два російські катери тпу “Раптор” біля Зміїного.
У зв’язку з таким “трафіком” ЗСУ захоплений росіянами острів Зміїний уже називають “другою Чорнобаївкою”.

Читайте також:
ЗСУ показали, як “Байрактари” знову відвідали російські позиції на Зміїному. ВІДЕО

22-га година

Російські окупанти скинули авіабомбу на приміщення школи в селі Білогорівка Сєвєродонецького району Луганщини, де в підвалі ховалися від обстрілів цивільні. Про це повідомив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

“Після влучання в клуб підвал школи був єдиним місцем порятунку [від обстрілів], але росіяни забрали в людей і цей шанс. В школі знаходилося близько 90 людей. Близько 30 осіб вже врятували з-під завалів. Рятувальна операція триває”, – написав Гайдай у телеграмі о 21:50.

Як видно на фото, приміщення школи зруйновано майже вщент. Рятувальники дістають із підвалу людей.

22:30

Державними нагородами, відповідно до заяви президента, відзначені ще 216 військовослужбовців Збройних сил України.

Звання Героя України присвоєно полковнику Гегечкорі Олегу Іродійовичу (посмертно) – командиру вертолітної ескадрильї 11-ї окремої бригади армійської авіації Сухопутних військ ЗСУ.

22:30

Володимир Зеленський заявив, що влада спільно з міжнародними організаціями готує наступний етап евакуації з оточеної території заводу “Азовсталь” у Маріуполі.

“Дякую командам Міжнародного комітету Червоного Хреста й Організації Об’єднаних Націй, які допомогли нам провести перший етап евакуаційної місії з “Азовсталі”. Вдалося врятувати понад 300 людей – жінок, дітей. Фактично ми вивели цивільних із “Азовсталі”.
І готуємо зараз другий етап евакуаційної місії – поранених і медиків. Звичайно, якщо всі виконають домовленості. Звичайно, якщо не буде брехні”, – сказав Зеленський.

22:24

Звернення президента України Володимира Зеленського за підсумками 73-го дня війни:

“Минулої ночі російська армія витратила ракету, щоб знищити музей Григорія Сковороди у Харківській області. Ракету… Щоб знищити музей…
Кожного дня цієї війни російська армія робить таке, що слів немає. Але кожного наступного дня вона робить щось таке, що відчуваєш це по-новому. Сьогодні ж загарбники завдали ракетного удару по Одесі. По місту, в якому майже кожна вулиця має щось памʼятне, щось історичне. Але для російської армії й це не має значення. Їм би тільки вбивати й руйнувати. Одеса? Харківщина? Донбас? Їм однаково. Лише Збройні Сили України та опір нашого народу можуть зупинити цю нелюдську навалу. Це варварство, яке має ракети, але не має нічого з того, що робить людей людьми”.

21:55

ООС: упродовж доби 7 травня військовослужбовці угруповання Об’єднаних сил успішно відбили 9 атак ворога та завдали втрат російським окупантам.
Українські захисники знищили 19 танків, 20 одиниць бойової броньованої техніки, 4 спеціальні броньовані автомобілі, 1 одиницю спеціальної інженерної техніки та 6 автомобілів ворога.
Підрозділи протиповітряної оборони в небі українського Донбасу збили один ворожий ударний гелікоптер Мі-28Н та 6 безпілотних літальних апаратів типу “Орлан-10”.

20:35

Протягом доби 7 травня в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Схід” російські війська здійснили 7 атак. Українські захисники знищили:

  • особового складу – 107
  • танків – 8
  • БТР – 1
  • БМП – 11
  • МТЛБ – 4
  • автомобільної техніки – 5
  • БПЛА – 2

20:15

Командир 36-ї бригади морської піхоти ВМС ЗСУ Сергій Волинський (Волина), який разом з іншими українськими воїнами тримає оборону на території заводу “Азовсталь” у Маріуполі, висловив сподівання, що рішення про їхній порятунок буде прийняте. А наразі український гарнізон Маріуполя опинився в пекельному реаліті-шоу, за яким спостерігає увесь світ.

Про це волина написав у Facebook:

Вдень

Президент Зеленський своїм указом №319/2022 утворив Токмацьку міську військову адміністрацію Пологівського району Запорізької області – “на виконання Закону України “Про правовий режим воєнного стану”.

Як відомо, місто Токмак перебуває під окупацією російських військ.

19:15

Віцепрем’єр-міністр Ірина Верещук заявила про вивезення з території заводу “Азовсталь” у Маріуполі всіх цивільних жінок, дітей та старих.

“Наказ президента виконано: всіх жінок, дітей та людей похилого віку з “Азовсталі” евакуйовано. Цю частину маріупольської гуманітарної операції завершено”, – слова Верещук.

З допису випливає, що в рамках другого етапу евакуації цивільні з “Азовсталі” виведені до села Безіменне на схід від Маріуполя, яке перебуває під контролем російських військ та бойовиків “ДНР”. Там їх чекає т. зв. “фільтрація” перед дорогою на Запоріжжя.

Вечір

Директор ЦРУ Вільям Бернз запевнив, що немає наочних доказів підготовки Росією ядерного удару по території України.

Вдень

Під час евакуації цивільних громадян із території заводу “Азовсталь” у Маріуполі 6 травня загинули троє українських воїнів, ще шестеро отримали поранення.
“Один загинув від ПТУРа – попадання в евакуаційну машину. Двоє загинули від бомб, які скидали БПЛА”, – розповіли “азовці”.

18:20

Також зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 18:00:

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник активних бойових дій не проводив.

За підтримки авіації намагався вести наступальні дії в напрямку населеного пункту Полтавка Запорізької області, зазнав втрат, відійшов на раніше займані позиції.

Підрозділи Сил оборони в районі населеного пункту Пологи Запорізької області успішно нанесли вогневе ураження противнику, знищивши частину його озброєння та військової техніки. Особовий склад ворога залишив позиції.

Окупанти несуть значні втрати у боях з підрозділами Сил оборони України. Так, у населеному пункті Бурчак (Василівський район Запорізької області – “Н”) виявлено розміщення понад 100 поранених військовослужбовців повітряно-десантних військ збройних си РФ.

За даними ГШ, на Південнобузькому напрямку противник веде оборону та завдає ракетні удари по військовій та цивільній інфраструктурі.

На Криворізькому напрямку ворог наступальних дій не проводив. Здійснював обстріли підрозділів наших військ із застосуванням мінометів та ствольної артилерії.

На Донецькому напрямку ворог зосередив основні зусилля на взятті під повний контроль міста Рубіжне та підготовці до наступу на Лиман та Сєвєродонецьк.
Продовжував артилерійські обстріли та нанесення ракетно-бомбових ударів із застосуванням оперативно-тактичної авіації на окремих напрямках. Також, противник намагався взяти під контроль населений пункт Олександрівка, успіху не мав.

На Маріупольському напрямку ворог продовжує блокувати підрозділи Сил оборони у районі заводу “Азовсталь”. За підтримки вогню артилерії та танків проводить штурмові дії.

18:20

Сили оборони України вибили ворога зі ще одного села на північ від Харкова – Циркуни. Про це йдеться у вечірньому зведенні Генштабу ЗСУ.

“На Слобожанському напрямку противник основні зусилля зосередив на недопущенні подальшого просування наших військ у напрямку державного кордону України. Посилив угруповання військ 20-ї загальновійськової армії та 1-ї танкової армії Західного військового округу за рахунок підрозділів резерву. Здійснював обстріли із застосуванням артилерії в районах населених пунктів Прудянка, Слатине.
В результаті наступу підрозділів Збройних Сил України ворог втратив контроль над населеним пунктом Циркуни“, – сказано в повідомленні.

Після 16-ї

ВМС ЗСУ та Міністерство оборони України підтвердили, що біля острова Зміїний за допомогою безпілотника “Байрактар” було вражено десантний катер ЧФ РФ проєкту 11770 “Серна” із двома зенітними ракетними комплексами “Тор”.

Вдень

У центрі Києва з’явилася інсталяція – послання російському президенту Путіну під назвою “Zaстрелись”. Скульптуру встановили на Бессарабській площі, біля постаменту колишнього пам’ятника Леніну.

Вдень

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко в ефірі всеукраїнського телемарафону 7 травня заявив, що обстріл та знищення росіянами музею Григорія Сковороди на Харківщині є свідомою ідеологічною “акцією”.

За словами глави Мінкульту, село Сковородинівка знаходиться віддалено від інших сіл та об’єктів інфраструктури, оточене полями. Тому “немає сумнівів, що били спеціально по музею Сковороди”.

Вдень

Мер Києва Віталій Кличко вважає, що ризик обстрілів і підривів у Києві залишається, але після 9 травня ті мешканці, які виїжджали, можуть поступово повертатися до міста.

14:30

За процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури розпочато досудове розслідування за фактом обстрілу росіянами міста Богодухів (порушення законів та звичаїв війни, ч. 1 ст. 438 КК України).

За даними слідства, 7 травня близько 2-ї години ночі російські військові обстріляли Богодухів. Внаслідок обстрілу сталася пожежа чотирьох вантажних транспортних засобів та нежитлової будівлі. Пошкоджено (а як видно на фото – знищено) дев’ять транспортних засобів, які належать місцевому підприємцю.

Вдень

Ініціативна група “Першого грудня”, яка об’єднує українських інтелектуалів та моральних авторитетів, виступила з терміновим закликом до європейських лідерів, закликавши їх провести ексфільтрацію українських воїнів з оточеного заводу “Азовсталь” у Маріуполі.

“…Ми живемо у гуманістичному ХХІ столітті, і наш обов’язок, обов’язок усього цивілізованого світу врятувати 300 спартанців України… На жаль, дипломатичного ресурсу України замало для таких домовленостей. Ми закликаємо вас, високоповажне панство, виступити третьою стороною в процедурі extraction. Історія не забуде ваших зусиль. Українська нація буде дякувати вам довічно. Український гарнізон у Маріуполі ще можливо врятувати. Але лік іде на години”.

14:20

В Одесі знову пролунали вибухи – місто обстріляли російськими ракетами. Над Одесою видно чорний дим.

Речник ОВА Сергій Братчук підтвердив в ефірі телемарафону: “У місто прилетіло кілька ракет. Ворог вчергове підтвердив свою підступність”.

13:55

Речник Одеської ОВА Сергій Братчук: росіяни завдали ракетні удари чотирма крилатими ракетами по Одеській області. Постраждалих немає.

13:45

Над Полтавщиною протиповітряна оборона ЗСУ збила російську ракету, – голова ОВА Дмитро Лунін.

13:40

У більшості областей України лунає сигнал повітряної тривоги.

Ранок

Над Одещиною знищили розвідувально-ударний БПЛА російських військ “Форпост”, повідомила начальниця пресцентру Сил охорони та оборони Півдня Наталя Гуменюк.

Ранок

Оперативне командування “Південь” показало роботу українських безпілотників “Байрактар” ТВ2 по плавзасобах та техніці російських окупантів на острові Зміїний, який став “новою Чорнобаївкою”.

ОСІНТ-розслідувачі роблять висновок, що на початку відео показано ураження десантного катера росіян проєкту 11770 “Серна”. За припущеннями, на катері був зенітний ракетний комплекс “Тор”.

Ранок

За даними слідства, 3 травня близько 23:30 російські військовослужбовці з артилерійської зброї обстріляли смт Золочів Богодухівського району. Внаслідок обстрілу пошкоджено декілька будинків. Зокрема, снарядом повністю зруйновано будинок 97-річного ветерана Другої світової війни, який пройшов війну з двома контузіями та пораненням.

З цього приводу за процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

Досудове розслідування здійснюється слідчими СВ Управління СБУ в Харківській області.

Напередодні

За процесуального керівництва Чугуївської окружної прокуратури Харківської області розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України).
За даними слідства, 4 травня 15 приватних автівок виїхали з окупованого російськими військовими міста Вовчанськ Чугуївського району, і по дорозі біля смт Старий Салтів їх обстріляли військовослужбовці ЗС РФ.
На узбіччі автошляху між населеними пунктами смт Старий Салтів та селом Верхній Салтів знайдено шість пошкоджених автівок та чотири згорілих трупи.

Після дев’ятої

Російські війська завдали ракетного удару по Краснограду на Харківщині, повідомило “Суспільне” з посиланням на обласну військову адміністарцію. За попередніми даними, загиблих та поранених немає.

Крім цього, російські війська обстрілюють з артилерії селище Золочів. Місцевих закликають знайти укриття і без нагальної потреби не покидати сховищ протягом усього дня.

Ранок

Керівний склад 71-го гвардійського мотострілецького полку ЗС РФ, який веде бойові дії на території України, знято з бойових позицій. Це зробили для цілодобової охорони параду для “кремлівських вбивць, ґвалтівників, брехливих пропагандистів та їхніх прихвоснів, які приїхали в Маріуполь”.

Офіцери жаліються один одному на дурість московського командування та їхнє приниження.

ГУР МО України, яке оприлюднило цю інформацію, додало список командного складу полку і нагадало, що за злочини проти мирного населення всіх воєнних злочинців буде притягнуто до відповідальності.

Ранок

Масові обстріли по всій лінії фронту й удари по містах у тилу – так минула ніч із 6-го на 7 травня в Донецькій області, повідомив голова ДонОВА Павло Кириленко.

“Найбільше від російської зброї сьогодні постраждав Бахмут – там росіяни здійснили авіаобстріл. Точно відомо про одного загиблого, і є підстави вважати, що підсумкова кількість жертв буде вищою. В місті повністю зруйновано два приватні будинки, пошкоджено – 11 будинків та приміщення кількох підприємств”, – розповів Кириленко.

9:10

Російський ворог ударив ракетами по Полтавщині, повідомив голова ОВА Дмитро Лунін.

Удар було нанесено в районі міста Карлівка. “Приліт в обʼєкт інфраструктури. Інформацію про руйнування та постраждалих уточнюємо”.

Ранок

“Російський танк намагався зачаїтися в польовому капонірі, однак своєчасно був виявлений та знищений мінометним підрозділом 79-ї окремої десантно-штурмової бригади ДШВ ЗС України з Миколаєва”, – йдеться в підписі до відео командування ДШВ.

“Після точних влучань осколково-фугасних та запалювальних мін капонір разом із ворожим танком були знищені”, – повідомив командир мінометного підрозділу.

Вночі

У ніч із 6-го на 7 травня російські окупанти знищили музей Григорія Сковороди в селі Сковородинівка Богодухівського району Харківської області. Страшний злочин проти історичної пам’яті українського народу москалі скоїли в рік 300-ліття видатного філософа й поета.

Ворожий снаряд влетів під дах будівлі о 23:10, вогонь охопив усі приміщення.

Внаслідок обстрілу отримав поранення 35-річний син директора музею, який залишився на ніч охороняти приміщення. Чоловіка витягли з-під завалів з  равмами та відправили до лікарні.

Уранці рятувальники ще продовжували гасити пожежу.

Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов заявив, що приміщення музею фактично знищене. “На щастя, колекція не постраждала, її перемістили заздалегідь в безпечне місце”.

Ранок

ОГП: щонайменше 633 дитини постраждали в Україні внаслідок збройної агресії РФ.
За офіційними даними, загинуло 223 дитини, поранено – 410.

Ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

Внаслідок щоденних бомбардувань та обстрілів збройними силами Росії українських міст та сіл пошкоджено 1635 закладів освіти, 126 із них зруйновано повністю.

Ранок

Генеральний штаб ЗСУ заявив про знищення ворожого складу боєприпасів у селі Івано-Кепине, що в Снігурівському районі Миколаївської області.

“У населеному пункті Івано-Кепине підрозділами сил оборони було знищено склад з боєприпасами та до 20 одиниць військової техніки противника“, – сказано у зведенні ГШ станом на 6:00.

6:25

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 6:00:

Противник не припиняє наступальних дій у Східній операційній зоні з метою встановлення повного контролю над територією Донецької і Луганської областей та утримання сухопутного коридору між зазначеними територіями та окупованим Кримом.

На Слобожанському напрямку ворог продовжує артилерійські обстріли населених пунктів в районі міста Харків.

На Ізюмському напрямку веде повітряну розвідку із застосуванням БпЛА з метою уточнення позицій наших військ.

У районі населених пунктів Циркуни та Руські Тишки окупантами здійснено підрив трьох автомобільних мостів з метою уповільнення контрнаступальних дій підрозділів Сил оборони.

На Донецькому і Таврійському напрямках ворог продовжує здійснювати артилерійські обстріли вздовж лінії зіткнення та застосовує оперативно-тактичну авіацію для нанесення ракетно-бомбових ударів по позиціях наших військ.

В місті Маріуполь продовжує блокування підрозділів Сил оборони в районі “Азовсталь”. Здійснював штурмові дії з метою взяття під контроль території заводу.

На Південнобузькому напрямку ворог наносив вогневе ураження із застосуванням артилерії по позиціям наших військ. Здійснив обстріли цивільної інфраструктури міста Миколаїв ракетами та реактивними системами залпового вогню.

У населеному пункті Івано-Кепине (Миколаївська область) підрозділами сил оборони було знищено склад з боєприпасами та до 20 одиниць військової техніки противника.

У тимчасово зайнятому противником місті Херсон загарбниками вживається ряд заходів для забезпечення діяльності російсько-окупаційних військ та підтримки російського окупаційного режиму. Збільшено кількість блокпостів та пересувних патрулів.

Після першої

Упродовж доби 6 травня ЗСУ знищили на півдні України сім одиниць ворожої техніки:

  • безпілотник “Орлан-10”,
  • 4 самохідні гаубиці,
  • реактивну систему залпового вогню “Град”,
  • зенітно-ракетний комплекс “Тор”, який був підготовлений до застосування на острові Зміїний.

Окрім того, було ліквідовано щонайменше 21 російського загарбника, повідомляє ОК “Південь”.

Північ

Президент США Джо Байден підтвердив інформацію про новий пакет військової допомоги Україні.
“Сьогодні Сполучені Штати продовжують потужну підтримку хоробрим людям України, які захищають свою країну. Я оголошую ще один пакет безпекової допомоги, який надасть Україні додаткові артилерійські боєприпаси, радари та інше обладнання”, – цитує Байдена Білий дім.

Як зазначається в повідомленні, попередній пакет військової допомоги майже вичерпав себе фінансово, саме тому Байден ухвалив рішення про нову допомогу.
“Підтримка США спільно з внеском союзників і партнерів була вирішальною в допомозі Україні виграти битву під Києвом і перешкодити військовим цілям Путіна в Україні… Щоб Україна досягла успіху в цій наступній фазі війни, її міжнародні партнери, серед яких і США, мають продовжувати демонструвати нашу єдність і рішучість забезпечити безперебійне надходження зброї та боєприпасів в Україну. Конгрес має швидко надати запитане фінансування для зміцнення України на полі бою та за столом переговорів”, – наголосив президент Сполучених Штатів.

Напередодні

Рада Безпеки ООН уперше з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну одностайно (тобто Росія також голосувала “за”) ухвалила заяву щодо ситуації в Україні.
У цьому документі, який опубліковано в офіційному твітері Франції, що нині головує в Радбезі, немає жодної згадки про війну, вторгнення й навіть “конфлікт” чи “спеціальну військову операцію”.
Натомість у своїй заяві Радбез висловив “глибоке занепокоєння щодо підтримання миру і безпеки в Україні”.

“Рада Безпеки нагадує, що всі держави взяли на себе зобов’язання вирішувати свої суперечки мирними засобами. Вона підтримує зусилля генерального секретаря ООН щодо мирного вирішення проблеми”, – зазначається в заяві.

Як зазначає “Європейська правда“, короткий текст, ухвалений Радбезом 6 травня (пізно ввечері за київським часом), був розроблений Норвегією та Мексикою.

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 35 ОБОРОНИ, 30.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 36 ОБОРОНИ, 31.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 37 ОБОРОНИ, 01.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 38 ОБОРОНИ, 02.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 39 ОБОРОНИ, 03.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 40 ОБОРОНИ, 04.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 41 ОБОРОНИ, 05.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 42 ОБОРОНИ, 06.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 43 ОБОРОНИ, 07.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 44 ОБОРОНИ, 08.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 45 ОБОРОНИ, 09.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 46 ОБОРОНИ, 10.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 47 ОБОРОНИ, 11.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 48 ОБОРОНИ, 12.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 49 ОБОРОНИ, 13.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 50 ОБОРОНИ, 14.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 51 ОБОРОНИ, 15.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 52 ОБОРОНИ, 16.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 53 ОБОРОНИ, 17.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 54 ОБОРОНИ, 18.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 55 ОБОРОНИ, 19.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 56 ОБОРОНИ, 20.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 57 ОБОРОНИ, 21.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 58 ОБОРОНИ, 22.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 59 ОБОРОНИ, 23.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 60 ОБОРОНИ, Великдень, 24.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 61 ОБОРОНИ, 25.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 62 ОБОРОНИ, 26.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 63 ОБОРОНИ, 27.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 64 ОБОРОНИ, 28.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 65 ОБОРОНИ, 29.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 66 ОБОРОНИ, 30.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 67 ОБОРОНИ, 01.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 68 ОБОРОНИ, 02.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 69 ОБОРОНИ, 03.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 70 ОБОРОНИ, 04.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 71 ОБОРОНИ, 05.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 72 ОБОРОНИ, 06.05.2022, тут

Що передувало

▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику величезних втрат у живій силі й техніці.
▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників, “пробуджених” диверсійних груп. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну. 
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надали нові озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовилося військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила першу резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України. 24 березня Генасамблея підтримала другу подібну резолюцію (140 країн “за”).
▪️ Путін збирав сили для штурму української столиці. Але темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився. Після важких боїв у передмістях українська армія відкинула росіян від Києва. 30 березня-1 квітня ЗСУ відновили контроль над десятками населених пунктів у Київській і Чернігівській областях, окупанти відійшли зокрема і від ЧАЕС. Світу відкрилася жахлива картина звірств окупантів у Бучі та інших населених пунктах під Києвом – сотні розстріляних та закатованих цивільних мешканців.
▪️ Надалі російські війська перегруповувалися і продовжують наступ на Сході України, намагаючись зокрема здобути повний контроль над Маріуполем та заводом “Азовсталь”, де зосередився український гарнізон.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.