ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 77 – 11.05.2022

Вечір

Голова Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Старух:
“Сьогодні, 11 травня, селище Комишуваха Запорізької області було піддано нещадному бомбардуванню.
Півтора десятки ракет розірвалося в жилих кварталах міста. Пошкоджено десятки будівель. Одна людина вбита окупантами, кілька поранені”.

21:30

ООС: Упродовж доби 11 травня військовослужбовці угруповання Об’єднаних сил успішно відбили 9 атак ворога та завдали втрат російським окупантам.
Українські захисники знищили 8 танків, 6 одиниць бойової броньованої техніки, 5 автомобілів ворога та 1 зенітну установку.
Підрозділи протиповітряної оборони в небі українського Донбасу збили 4 безпілотні літальні апарати типу “Орлан-10”.

Вдень

Убиті мобілізовані “Л/ДНРвці”. Росіяни кинули ці 11 трупів при відступі від села Вільхівка на Харківщині.

21:30

Російські війська завдали ракетного удару по міста Лозова на півдні Харківської області. Вщент знищено склад сільгосппродукції на території громади, одна цивільна людина загинула, розповів мер.

Вдень

Танкісти 17-ї бригади Збройних сил України вдруге чи втретє розбили поромну переправу росіян через річку Сіверський Донець у районі селища Білогорівка на Луганщині.

Погромом рашистів відзначилася 17-та окрема Криворізька танкова бригада імені Костянтина Пестушка.

знищена переправа через Сіверський Донець - Білогорівка знищена переправа через Сіверський Донець - Білогорівка_1 знищена переправа через Сіверський Донець - Білогорівка_2
<
>
Знищена російська техніка біля понтонної переправи через Сіверський Донець у районі селища Білогорівка. 11 травня 2022

21-ша година

Віцепрем’єр Ірина Верещук:
Станом на зараз, військовим шляхом деблокувати “Азовсталь” неможливо. Захисники “Азовсталі” здаватися в полон не хочуть. Це достойно поваги.
Росіяни не погоджуються на “екстракшн”. Це реальність, але від росіян це не дивно.
Що робити?
Уряд пропрацьовує різні варіанти. Жоден із них не є ідеальним. Але ми шукаємо не ідеальний варіант, а робочий.
В якості першого кроку, запропонували росіянам такий обмін:
Ми вивозимо наших важкопоранених хлопців з “Азовсталі” по гуманітарному коридору. Натомість віддаємо полонених росіян за стандартними правилами обміну військовополонених.
Домовленості ще немає. Переговори тривають.

Вдень

“На цей час найінтенсивніші бойові дії відбуваються на Лиманському напрямку. В районі Харкова противник після невдалої спроби здійснити оточення міста перейшов до оборони. Зазнавши невдачі на Ізюмському напрямку, ворог перейшов до оборони і наразі веде стримуючі дії, а також перекидає свої сили на Луганський напрямок”, – повідомив на брифінгу заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ бригадний генерал Олексій Громов.

Він розповів, що зі складу ЗС України в запеклих боях на цих напрямках героїчно себе проявили особовий склад 36-ї окремої бригади морської піхоти, 24-ї, 93-ї, 92-ї бригад Сухопутних військ, 79-ї, 80-ї, 95-ї Десантно-штурмових військ, а також інших військових частин Збройних Сил України за підтримки бригад територіальної оборони ЗСУ.

Вдень

На непідконтрольній території Донеччини, у колишній виправній колонії в селищі Оленівка Волноваського району, ворог утримує до трьох тисяч “неблагодійних” людей, які “не пройшли фільтрацію” після виходу з Маріуполя. Про це повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

“Умови утримання. Приміщення тюрми переповнені. При плановому ліміті колонії в 850 осіб, зі слів свідків, на сьогодні там утримується не менш 3 тисяч людей. Переважно з Маріуполя та Маріупольського району”, – написав Андрющенко в телеграмі.

Він зазначив, що ця колонія в Оленівці для тих, хто не проходить службу у лавах ЗСУ, НГУ та інших правоохоронних органах.
Там тримають родичів військових, колишніх працівників правоохоронних органів, активістів, журналістів і людей, які просто викликали підозру (включаючи наявність патріотичних татуювань).

Мінімальний строк ув’язнення в “концтаборі ХХІ століття” – 36 діб.

Вдень

Втрати ворога з початку так званої “спеціальної операції” проти України вже становлять близько 20 відсотків особового складу зібраного угруповання для вторгнення та до 60 відсотків основних видів озброєння й військової техніки. Про це заявив на брифінгу заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ бригадний генерал Олексій Громов.

Після 18-ї

На Харківському напрямку противник наступальних дій не проводив. Підрозділи окупантів перейшли до оборони з метою уповільнення темпу наступу наших військ. В ході успішних дій підрозділів Збройних Сил України звільнено населений пункт Питомник Харківської області, – зведення ГШ станом на 18:00.

“На Донецькому напрямку основні зусилля противника зосереджуються на отриманні повного контролю над містом Рубіжне та проведенні наступу в напрямку населеного пункту Лиман. Ворог намагається утримати позиції на правому березі річки Сіверський Донець. Також продовжує підготовку до проведення наступу в напрямках населених пунктів Курахове та Новопавлівка”, – повідомили в ГШ.

Зазначається, що противник продовжує обстрілювати позиції наших військ, збільшив інтенсивність ведення повітряної розвідки із застосуванням безпілотників.

На Бахмутському напрямку, з метою підготовки наступу, російські окупанти продовжують артилерійські обстріли позицій наших військ в районах населених пунктів Світлодарськ та Троїцьке. Тут противник провів штурмові дії у напрямках на Оріхове та Тошківку, успіху не мав.

У Маріуполі основні зусилля ворога зосереджуються на блокуванні та спробах знищення наших підрозділів в районі заводу “Азовсталь”. Противник продовжив завдавати артилерійських та авіаційних ударів.

За повідомленням Генштабу, на Криворізькому та Миколаївському напрямках ворог активних бойових дій не проводив, обстрілював наші підрозділи зі ствольної артилерії та мінометів. Проводить інженерне обладнання передових позицій.

“Ворог продовжує зазнавати втрат. Противник дезорганізований та деморалізований. За наявною інформацією, військовослужбовцям окремих підрозділів збройних сил російської федерації, що виконують завдання на території України, повідомили про неможливість проведення ротації до кінця терміну проведення так званої “спеціальної операції”, – ідеться також у зведенні.

Вдень

Через війну, розв’язану проти України, Російська Федерація заблокувала близько 300 вантажних суден у Чорному морі. Вони не можуть вивозити зернові та інше продовольство на експорт із нашої держави, інформує пресслужба Державного департаменту США.

“Якщо раніше Україна експортувала до п’ять мільйонів тонн зерна на місяць, зараз це відвантаження, практично, припинилися через блокаду кремлем українських портів і майже 300 вантажних суден у Чорному морі”, – йдеться в повідомленні.

Вдень

Чеський Сенат щойно визнав злочини, які російська армія вчиняє в Україні, геноцидом українського народу. У прийнятій постанові також міститься підтримка подальшого надання Чехією Україні зброї та отримання Україною статусу кандидата на членство в ЄС.

18-та година

Горить “Азовсталь”, яку безперервно атакують рашисти.

Вдень

Президент Володимир Зеленський присвоїв звання Героя України посмертно заступнику командувача Військово-морських сил ЗСУ з авіації полковнику Ігорю Бедзаю.

Він загинув 7 травня під час виконання бойового завдання, у складі екіпажу морського вертольоту Мі-14, від ракети російського винищувача.

Вдень

Журналісти китайського телеканалу під час пересування по окупованій РФ території Донецької області зняли унікальне відео – вибух російського танка на автошляху.
Сюжет викладений на YouTube-канал Phoenix TV. Знятий він був, судячи з титрів у кадрі, не пізніше 6 травня в районі Маріуполя.

На одному із заміських відрізків дороги приблизно за 100-200 метрів попереду стається великий вибух. Видно, що це підірвано танк. Його башта злітає на кілька десятків метрів угору в клубах вогню й диму.

15:40

На Харківщині підрозділ протиповітряної оброни 95-ї окремої десантно-штурмової бригади ДШВ ЗС України із польського ПЗРК “Перун” збив російський розвідувально-ударний вертоліт Ка-52.

15:30

Понад пів тисячі військовослужбовців Національної гвардії загинули під час вторгнення Російської Федерації. Про це повідомив на брифінгу 11 травня начальник оперативного управління штабу Головного управління НГУ Олексій Надточий.

“На жаль, під час виконання завдань за цей період (від 24 лютого – “Н”) втрати особового складу Нацгвардії складають санітарними – 1 697 військовослужбовців, безповоротними – 501 військовослужбовець”, – сказав він.

Вдень

Як повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов, сьогодні зранку окупанти обстріляли село Новий Мерчик у Богодухівському районі. Один цивільний отримав поранення.

Після 14-ї

У травні в Луганській області загинули двоє рятувальників, повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Начальник караулу 21-
державної пожежно-рятувальної частини 4 ДПРЗ ГУ ДСНС України у Луганській області капітан служби цивільного захисту, 31-річний Віталій Крамаренко загинув через детонування вибухонебезпечного предмета.
36-річний Денис Коляденко, заступник начальника 36 державної пожежно-рятувальної частини 1 ДПРЗ капітан служби цивільного захисту, отримав несумісні з життям поранення під час обстрілу російськими військовими селища Борівське.

Ранок

Російські війська вкотре обстріляли через кордон українську територію на півночі.
Як повідомила ДПСУ, 16 снарядів із міномета 82-мм калібру, випущених з боку російського села Нові Юрковичі, розірвалися вранці неподалік одного з прикордонних сіл Городнянського району Чернігівщини. Внаслідок обстрілу постраждалих немає.

Ранок

ОГП: Більш як 643 дитини постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації.
Станом на ранок 11 травня офіційне число дітей-жертв не змінилося – 226. Зросла кількість поранених – 417.

Ранок

США оприлюднили перелік всієї зброї, наданої України для відбиття агресії РФ – на 3,8 млрд доларів.

Ранок

Львівські десантники з 80 одшбр 10 травня збили російський ударний вертоліт Мі-24 із ПЗРК Stinger. На відео зафіксовано, як палає “Крокодил” окупантів.

Це – вже п’ятнадцятий російський вертоліт, збитий саме підрозділами Десантно-штурмових військ ЗС України за час широкомасштабного вторгнення російських військ в Україну.

Ранок

Російські військові звинуватили ЗСУ в обстрілах села Гладке Василівського району Запорізької області. Окупанти створюють відео, в яких нібито стверджується про обстріли села з боку ЗСУ, повідомила пресслужба Запорізької ОВА.

Ранок

Російські війська завдали ракетних ударів по двох мікрорайонах міста Слов’янськ на Донеччині, повідомив у фейсбуці міський голова Вадим Лях.

Ранок

Російські окупанти обстріляли гуманітарний транспорт на “дорозі життя” Лисичанськ-Бахмут, повідомив голова Луганської обласної воєнної адміністрації Сергій Гайдай.

“Вчора росіяни спеціально обстріляли гуманітарний автомобіль. Вантажівка, в якій знаходився лише водій, уже поверталася з Лисичанська, куди доставляла продукти для мешканців. На дорозі Лисичанськ-Бахмут по машині прилетіла ворожа міна”, — розповів він, додавша, що водій живий.

9:55

Т.в.о. командира 36-ї окремої бригади морської піхоти імені контр-адмірала Михайла Білинського Сергій Волинський, який перебуває на заблокованому заводі “Азовсталь”, знову нагадав про нагальну потребу провести процедуру “extraction” для маріупольського українського гарнізону.

“Якщо світова цивілізація ще має спільні духовні цінності та ідеали, якщо люди здатні відчувати біль та страждання інших, якщо слова про допомогу змушують діяти, то я закликаю боротися за гарнізон Маріуполь! Я закликаю весь світ, я закликаю кожного допомогти реалізувати процедуру “extraction” для українських військових!” – написав офіцер у фейсбуці. 

Дев’ята година

За даними Генштабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по 11.05 орієнтовно склали:

• особового складу – ліквідовано близько 26350 (+350),
• танків ‒ 1187 (+17),
• бойових броньованих машин ‒ 2856 (+48),
• артилерійських систем – 528 (+9),
• РСЗВ – 185,
• засоби ППО – 87,
• літаків – 199,
• гелікоптерів – 160 (+2),
• БПЛА оперативно-тактичного рівня – 390 (+10),
• крилаті ракети – 94,
• автомобільної техніки та автоцистерн – 1997 (+17),
• кораблів/катерів – 12,
• спеціальної техніки – 41.

(У дужках – зміна показника порівняно з даними 10 травня.)

Напередодні

У Запорізькій військовій адміністрації повідомляють, що окуповані росіянами території області посилюють економічну співпрацю з кримськими підприємцями.
У місті Пологи зерно та насіння соняшника, які знаходяться в сховищах, окупанти готують до транспортування в Росію.
З Енергодара в напрямку Кам’янки-Дніпровської під охороною військових виїхала колона російських вантажівок, що були завантажені зерном. Кінцевий пункт призначення колони – окупований Крим.
Окрім зерна, окупанти вивозять до Криму викрадені в Україні овочі.

Напередодні

Палата представників Конгресу США своїм рішенням 10 травня схвалила допомогу Україні на суму ще понад $40 мільярдів.
Тепер документ направляється до Сенату, який, як очікується, швидко його  розгляне.

Ідеться про те, що Конгрес прагне забезпечити надходження військової допомоги та посилити уряд у Києві, який бореться з російським вторгненням.

Два тижні тому президент Джо Байден попросив Конгрес схвалити додаткові $33 мільярди допомоги Україні, але законодавці вирішили збільшити військове та гуманітарне фінансування.

Новий пакет включає 6 мільярдів доларів на допомогу в безпеці, включаючи навчання, обладнання, зброю та підтримку; 8,7 млрд доларів на поповнення запасів американського обладнання, надісланого в Україну, і 3,9 млрд доларів на операції європейського командування.

Крім того, законодавство дозволяє отримати додаткові 11 мільярдів доларів, що дозволяє президенту дозволяти передачу статей і послуг з акцій США без схвалення Конгресу у відповідь на надзвичайну ситуацію.

Документ також уповноважує виділити 4 мільярди доларів на іноземне військове фінансування для підтримки України та інших країн, які постраждали від кризи.

Новий пакет допомоги також включає велику гуманітарну допомогу.

6:40

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 6:00:

На Слобожанському напрямку ворог діє угрупованням, що складається з окремих підрозділів 6-ї загальновійськової армії Західного військового округу, 41-ї загальновійськової армії Центрального військового округу, берегових військ балтійського та північного флотів. Окупанти продовжують зосереджувати основні зусилля на недопущенні подальшого просування наших військ у напрямку державного кордону України, здійснюють ведення розвідки підрозділів Сил оборони на північ та північний схід від міста Харків.

На Ізюмському напрямку угруповання зі складу окремих підрозділів 1-ї танкової армії та 20-ї загальновійськової армії Західного військового округу, 29-ї, 35-ї, 36-ї загальновійськових армій та 68-го армійського корпусу Східного військового округу та повітряно-десантних військ зосереджує основні зусилля на нанесенні вогневого ураження нашим підрозділам у визначеному районі.

На Донецькому напрямку угруповання окупаційних військ зосереджує основні зусилля на продовженні наступальних дій з метою взяття під повний контроль міста Рубіжне, захоплення населених пунктів Лиман та Сєвєродонецьк.
Не припиняє штурмових дій на Лиманському, Сєвєродонецькому, Бахмутському, Авдієвському, Курахівському напрямках за підтримки підрозділів ствольної та реактивної артилерії.

В місті Маріуполь ворог блокує наші підрозділи у районі заводу “Азовсталь”. За підтримки вогню артилерії та танків проводить штурмові дії. Наносить ракетно-бомбові удари.

На Південнобузькому та Таврійському напрямках підрозділи противника намагаються покращити своє тактичне положення.

На Миколаївському напрямку ворог продовжує здійснювати обстріли позиції захисників і захисниць України. Для придушення каналів радіозв’язку противник застосовує комплекси радіоелектронної боротьби.

На Криворізькому напрямку здійснював обстріли підрозділів наших військ із застосуванням артилерії.
З метою закріплення на захопленій території проводить інженерні роботи та створення нових позицій в районах населених пунктів Брускинське та Велика Олександрівка. (Ідеться про спроби виходу ворога на адмінкордони Херсонської області на півночі Херсонщини – “Н”).

На Таврійському напрямку проводить демонстративні дії з метою сковування дій підрозділів Сил оборони, вдосконалює інженерне обладнання своїх позицій, поповнює запаси.

6:40

За попередню добу підрозділами протиповітряної оборони Повітряних сил та Сухопутних військ було уражено чотири БпЛА типу “Орлан-10″. Крім того, однією з бригад десантно-штурмових військ ЗС України було знищено один вертоліт Мі-24.
Загалом ЗСУ збили п’ять повітряних цілей, повідомила пресслужба КПС.

Авіація повітряних сил на визначених напрямках продовжувала завдавати противнику вогневі удари з повітря та підтримувати бойові дії підрозділів наших військ.

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 35 ОБОРОНИ, 30.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 36 ОБОРОНИ, 31.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 37 ОБОРОНИ, 01.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 38 ОБОРОНИ, 02.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 39 ОБОРОНИ, 03.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 40 ОБОРОНИ, 04.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 41 ОБОРОНИ, 05.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 42 ОБОРОНИ, 06.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 43 ОБОРОНИ, 07.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 44 ОБОРОНИ, 08.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 45 ОБОРОНИ, 09.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 46 ОБОРОНИ, 10.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 47 ОБОРОНИ, 11.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 48 ОБОРОНИ, 12.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 49 ОБОРОНИ, 13.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 50 ОБОРОНИ, 14.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 51 ОБОРОНИ, 15.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 52 ОБОРОНИ, 16.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 53 ОБОРОНИ, 17.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 54 ОБОРОНИ, 18.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 55 ОБОРОНИ, 19.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 56 ОБОРОНИ, 20.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 57 ОБОРОНИ, 21.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 58 ОБОРОНИ, 22.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 59 ОБОРОНИ, 23.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 60 ОБОРОНИ, Великдень, 24.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 61 ОБОРОНИ, 25.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 62 ОБОРОНИ, 26.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 63 ОБОРОНИ, 27.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 64 ОБОРОНИ, 28.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 65 ОБОРОНИ, 29.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 66 ОБОРОНИ, 30.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 67 ОБОРОНИ, 01.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 68 ОБОРОНИ, 02.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 69 ОБОРОНИ, 03.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 70 ОБОРОНИ, 04.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 71 ОБОРОНИ, 05.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 72 ОБОРОНИ, 06.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 73 ОБОРОНИ, 07.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 74 ОБОРОНИ, 08.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 75 ОБОРОНИ, 09.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 76 ОБОРОНИ, 09.05.2022, тут

Що передувало

▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику величезних втрат у живій силі й техніці.
▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників, “пробуджених” диверсійних груп. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну. 
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надали нові озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовилося військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила першу резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України. 24 березня Генасамблея підтримала другу подібну резолюцію (140 країн “за”).
▪️ Путін збирав сили для штурму української столиці. Але темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився. Після важких боїв у передмістях українська армія відкинула росіян від Києва. 30 березня-1 квітня ЗСУ відновили контроль над десятками населених пунктів у Київській і Чернігівській областях, окупанти відійшли зокрема і від ЧАЕС. Світу відкрилася жахлива картина звірств окупантів у Бучі та інших населених пунктах під Києвом – сотні розстріляних та закатованих цивільних мешканців.
▪️ Надалі російські війська перегруповувалися і продовжують наступ на Сході України, намагаючись зокрема здобути повний контроль над Маріуполем та заводом “Азовсталь”, де зосередився український гарнізон.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.