ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 75 – 09.05.2022

Вечір

На території комбінату “Азовсталь” у Маріуполі досі перебуває більше сотні цивільних осіб, повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко в ефірі національного телемарафону.

За його словами, всього в окупованому Маріуполі лишається до 100 тисяч мешканців. “Доволі складно сказати, хто з них [ще] має бажання виїхати”, – сказав голова ОВА.

21:35

ООС: упродовж доби 9 травня військовослужбовці угруповання Об’єднаних сил на Донбасі успішно відбили 15 атак ворога та завдали втрат російським окупантам.
Зокрема українські захисники знищили один зенітний ракетний комплекс, дев’ять танків, три артилерійські системи, 25 одиниць бойової броньованої техніки, три одиниці спеціальної інженерної техніки та три автомобілі ворога.
Підрозділи протиповітряної оборони в небі українського Донбасу збили один безпілотний літальний апарат типу “Орлан-10”.

Вечір

“Діди грабували”. Російський Пєрвий канал під час святкового концерту 9 травня показав серед подружніх пар часів “Великої вітчизняної” американських грабіжників Бонні і Клайда. На їхньому тлі співачка виводила: “Мой мілий, єслі б нє било войни”.

Напередодні

Бійці білоруського батальйону імені Кастуся Калиновського, який відбиває агресію РФ у складі Сил оборони України, знешкодили снайперську пару росіян. Одного російського снайпера вбили, а іншого (Владислав Литовченко з Краснодарського краю) взяли в полон.

Результативний бій відбувся 8 травня.

22:10

Президент США Джо Байден підписав закон про ленд-ліз, який дозволить більш ефективно надсилати зброю, боєприпаси та обладнання в Україну.

“Ми підтримуємо Україну. Ці кроки є витратними, але ховатися від агресії ще дорожче. Така програма була минулого разу під час Другої світової війни. Зараз Європа потребує ще більше нашої допомоги”, – прокоментував Байден.

21-ша година

ОК “Південь”: по Одещині завдано черговий ракетний удар. Три ракети типу “Кинджал” випущено з літака стратегічної авіації Ту-22. Зафіксовано влучання в об’єкти туристичної інфраструктури. Зруйновано п’ять будівель.
Пожежу ліквідовано, постраждали дві особи, яких доставили в лікарню. Триває розбір завалів, з-під них врятовано собаку.

Вдень

Американські гаубиці М777 калібру 155-мм уже передані в бойові підрозділи ЗС України та знищують російських окупантів на Сході.

Видання “Цензор” поширило відеозапис “одного з перших пострілів” з американської гармати, який опублікував на своїй сторінці в соцмережі головний редактор Юрій Бутусов.

Читайте більше про цю “зброю переваги” тут

Після 18-ї

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 18:00:

На Сєвєродонецькому напрямку триває бій за Рубіжне. Противник намагається покращити тактичне положення, захопити місто та створити сприятливі умови для подальшого розвитку наступальних дій в напрямках населених пунктів Лиман та Сєвєродонецьк. Здійснив невдалу спробу штурму населеного пункту Воєводівка. Успіху не мав. Відійшов на раніше зайняті позиції.

На Лиманському напрямку намагається з боєм просунутися в районах населених пунктів Олександрівка та Шандриголове.

На Бахмутському напрямку безуспішно вів бойові дії в районі населеного пункту Тошківка.

На Авдіївському напрямку намагається покращити тактичне положення в районах населених пунктів Новоселівка, Новоселівка Друга, Верхньоторецьке. Бойові дії тривають.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках визначені підрозділи противника проводять перегрупування військ з метою підготовки до подальших активних дій. Очікується нарощування зазначеного угруповання за рахунок підрозділів, що виконували завдання в районі міста Маріуполь.

Вдень

Бійці Донецького прикордонного загону ДПСУ на маріупольському заводі “Азовсталь” разом із побратимами продовжують стояти на захисті країни, повідомив у відеозверненні начальник загону Валерій Падитель.

“Сили оборони Маріуполя продовжують захищати місто героїв. Прикордонники Донецького прикордонного загону, загону морської охорони, побратими із Збройних сил України, Нацгвардії, поліції продовжують виконувати свій обов’язок. Так, ми перебуваємо в дуже важких умовах, надлюдських… Водночас продовжуємо боронити свій край. І відчуваємо, які кроки робить військово-політичне керівництво держави. Знаємо, що про нас не забули. Щодня перебуваємо на зв’язку з керівництвом відомства.

І хочу запевнити всіх: наш обов’язок – захистити державу, відновити її цілісність, зробити все для того, щоб людьми, які стоять на обороні міста в майбутньому пишалися. Хочу запевнити, що правда на нашому боці, віра на нашому боці, Бог на нашому боці, перемога буде за нами. Слава Україні!”

Вдень

9 травня під окупантами в місті Мелітополь Запорізької області. Фото Геннадія Шевченка.

Вдень

Миколаївські десантники із 79-ї бригади знищили російський бронеавтомобіль “Тигр” разом з екіпажем.

Вдень

Хотінську громаду на Сумщині зранку окупанти двічі обстріляли з реактивних систем залпового вогню.
Після 9-ї ранку з боку російського села Єлизаветівка через кордон прилетіло 10 снарядів між двома селами Хотінської селищної об’єднаної територіальної громади. Менш ніж через пів години в поле прилетіло ще 10 ракет з Росії.
Руйнувань та жертв немає.

Після 14-ї

Глава Європейської Ради Шарль Мішель 9 травня прибув до Одеси, щоб відзначити День Європи.

Вдень

Під час проведення слідчих дій поблизу смт Макарів Київської області на узбіччі автодороги виявлено поховання ще трьох цивільних осіб. За попередньою інформацією, військовослужбовці збройних сил РФ під час окупації населеного пункту вбили трьох чоловіків пострілами в голову, повідомила пресслужба Офісу генпрокурора.

14-та година

Російські окупанти, яких мобілізувати у квітні, вже потрапили у полон і дають свідчення.

На відео, яке поширив пресцентр СБУ, – бійці з полку “БАРС 7” ЗС Росії. Це спеціальний підрозділ окупантів, сформований на базі Південного військового округу за кілька місяців перед початком широкомасштабного вторгнення до України.

“Їхній полк був ущент розбитий українськими захисниками 30 квітня у бою під Золотим (Луганська область). У кожного полоненого – своя історія, але призначення в армії одне – бути гарматним м’ясом. Дехто навіть не встиг зробити жодного пострілу і дуже цьому радіє. Вони прийняли правильне рішення: склали зброю і здалися в полон. Це єдиний спосіб для окупантів вціліти”, – додали в СБУ. 

Вдень

Посол Росії у Варшаві Сергєй Андрєєв прибув до кладовища радянських воїнів, щоб покласти вінок. Однак його оточили українські активісти, виникла сутичка, у результаті якої посла облили червоною фарбою під вигуки “Фашисти!”

Ранок

У мережі з’явилося відео масових поховань біля окупованого селаВиноградне під Маріуполем (опублікував радник міського голови Петро Андрющенко).
Зафіксовано кілька десятків свіжих поховань. Поруч чекають на свою чергу ще трупи людей, упаковані в чорні мішки.

Ранок

Понтонна переправа, яку російські війська 8 травня звели через Сіверський Донець в районі Білогорівки на Луганщині, знищена. Проте бої тривають, оскільки певну кількість військ окупантам вдалося переправити, повідомив голова обласної військової адміністрації Сергій Гайдай. За його словами, бої там тривали всю ніч на 9 травня.

“Скажу коротко: переправа вже знищена. На ранок. Багато техніки валяється на березі, щось впало в річку. Але давайте дочекаємося, чим закінчиться сьогоднішній день, тому що це достатньо важлива ситуація”, – сказав він.

11-та година

Російські війська вдарили по Одесі чотирма крилатими ракетами типу “Онікс” із ракетного комплексу “Бастіон”, дислокованого на території тимчасово окупованого Криму, йдеться в повідомленні міськради з посиланням на оперативне командування “Південь”.

Зазначається, що ворог продовжує нищити об’єкти інфраструктури області та здійснювати психологічний тиск на цивільне населення.

Ранок

Воїни 25-ї окремої повітрянодесантної Січеславської бригади із ПТРК Javelin спалили російський танк.

Ранок

Замість військового параду в Маріуполі, який анонсувався попередньо, окупанти влаштували 9 травня “святкову ходу” – пронесли 300-метрову георгіївську стрічку. Колона пройшла від проспекту Будівельників вулицею Лавіцького в бік площі Визволителів. На чолі були ватажок “ДНР” Денис Пушилін та колабораційний “глава адміністрації” міста Костянтин Іващенко, одягнений в гімнастьорку.
При цьому запалили “вічний вогонь” біля “кулаків” (пам’ятника “Жертвам фашизму”). Для побутових потреб у Маріуполі газу немеє.

Ранок

У мережі з’явилося відео масових поховань біля окупованого села Виноградне під Маріуполем. У кадрі – кілька десятків свіжих поховань. Поруч чекають на свою чергу ще трупи людей, упаковані в чорні мішки.

“Справжній символ дня перемоги росії”, – прокоментував радник міського голови Петро Андрющенко.

Ранок

У Москві проходить парад військ на честь Дня перемоги.
ТАСС: “Ополченці Донбасу та воїни армії Росії борються на своїй землі, де ворога вражали їхні предки, повідомив Путін на параді 9 травня”.

9:30

Російська армія намагається “відрізати” Луганську область від України, взявши під контроль трасу Лисичанськ – Бахмут, військову техніку РФ уже переправили через Сіверський Донець, повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

“Сьогоднішній день вирішальний. Будемо битися за “дорогу життя””, – написав він у телеграмі.

Тривають потужні бої в Рубіжному та Білогорівці.

За словами Гайдая, “рашисти намагаються відібрати в нас “дорогу життя” трасу Лисичанськ-Бахмут”

Понтоном через Сіверський Донець росіяни переправили техніку на інший берег.

“Якщо закріпляться, зможуть розвинути наступ і наблизитися до дороги, відрізавши Луганщину – це означатиме втрату єдиного шляху в безпеку та сполучення з іншими областями. Віримо у ЗСУ! Чим бити орків – є. Як річку перейшли, так назад і попливуть”.

Ранок

Голова Миколаївської обласної ради повідомила, що минулої доби на Миколаївщині поранення отримали 10 людей. Постраждалих доставлено до медичних закладів.

Загалом станом на сьогоднішній ранок у миколаївських лікарнях перебувають 180 громадян, які постраждали від атак окупантів.

Десята година

Генеральний штаб Збройних сил України оновив статистику втрат російської армії з початку повномасштабної агресії:

  • особового складу – ліквідовано близько 25650 (+150) осіб
  • танків ‒ 1145 (+15) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 2764 (+23) од,
  • артилерійських систем – 513 (+4) од,
  • РСЗВ – 185 (+6) од,
  • засобів ППО – 87 (+1) од,
  • літаків – 199,
  • гелікоптерів – 158 (+2) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 1970 (+9) од,
  • кораблів /катерів – 12
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 377 (+17).
  • спеціальної техніки – 41 (+2).
  • крилатих ракет – 94 (+2).

(У дужках – зміна порівняно з даними на ранок 8 травня)

Дев’ята година

Маріуполь. Підсля виїзду колони ООН за межі Донецької області окупанти почали новий штурм “Азовсталі”. Зокрема вдалися до спроби прориву через міст, який був “воротами евакуації”. Невдало, – радник мера Петро Андрющенко.

Дев’ята година

Оприлюднено звернення президента Володимира Зеленського з нагоди Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

У промові, записаній на Хрещатику, зокрема сказано:

“Наш ворог мріяв, що ми відмовимося відзначати 9 Травня й перемогу над нацизмом. Щоб слово «денацифікація» отримало шанс. Мільйони українців боролися з нацизмом і пройшли важкий і довгий шлях. Вигнали нацистів з Луганська, вигнали нацистів з Донецька, звільнили від окупантів Херсон, Мелітополь, Бердянськ…
У День перемоги над нацизмом ми боремося за нову перемогу. Шлях до неї важкий, але ми не сумніваємося, що переможемо…
24 лютого Росія почала наступ. Наступ на ті самі граблі. На них наступає нога кожного окупанта, який приходить на нашу землю. Ми пережили різні війни. Але всі мали один фінал”.

Ранок

Вночі ворог знову обстріляв Зеленодольську громаду Криворізького району. Влучили по околиці села Велика Костромка. Кілька вулиць залишилися без світла, люди не постраждали, – голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

Ранок

Корабельне угруповання флоту Росії перебуває в готовності до завдання ракетних ударів. Воно налічує щонайменше шість кораблів та два підводні човни, які оснащені понад 50 крилатими ракетами, повідомили в оперативному командуванні “Південь”.

“Не наражайте себе на небезпеку, дотримуйтесь алгоритму дій при повітряній тривозі, не наближайтеся до підозрілих предметів та зон обмеженого доступу на узбережжі і в прикордонні, довіряйте тільки офіційним достовірним джерелам інформації, вірте в сили оборони й нашу спільну Перемогу”, – закликали військові.

Ранок

Британська розвідка: На початку свого вторгнення в Україну Росія публічно пропагувала свою здатність завдавати точкових ударів та обмежувати побічні збитки від бомбардувань для міст. Однак, оскільки конфлікт триває довше очікувань РФ, російські запаси високоточних боєприпасів, ймовірно, виснажені. Це змушує використовувати легкодоступні, але застарілі боєприпаси, які менш надійні, менш точні та легше перехоплюються. Росії, швидше за все, буде важко замінити вже витрачену високоточну зброю.
Вторгнення РФ в Україну виявило недоліки в її здатності завдавати великомасштабних високоточних ударів. Росія піддала українські міста та селища інтенсивним та невибірковим бомбардуванням.

Ранок

На захисті південних рубежів України захисники виявили і зірвали спробу противника вивести групу розвідки, а також знищили 51 загарбника і ворожу техніку, повідомили в пресслужбі оперативного командування “Південь”.

“Ворожі втрати за добу склали: 51 рашист, 2 реактивні системи залпового вогню, танк, зенітно-ракетний комплекс “Панцир-С”, 2 БПЛА та гелікоптер”, – йдеться в повідомленні.

Одещину за 8 травня атакували ракетами девʼять разів, переважно з авіації. Шість ракет знищила ППП.

Сьома година

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 06:00:

На Ізюмському напрямку ворог підрозділами зі складу 1-ї танкової армії, 20-ї загальновійськової армії Західного військового округу та 29-ї, 35-ї, 36-ї армій, 68-го армійського корпусу Східного військового округу та повітряно-десантних військ основні зусилля зосереджує на підготовці до продовження наступу на напрямках Сулигівка – Нова Дмитрівка та Сулигівка – Курулька.

З метою недопущення просування підрозділів Збройних Сил України зосередив на території російської федерації у Білгородській області до 19 батальйонних тактичних груп. Триває перекидання особового складу та військової техніки на доукомплектування підрозділів, що зазнали значних втрат на території України.

На Донецькому напрямку противник за підтримки авіації та артилерії основні зусилля зосередив на спробі взяття від контроль населених пунктів Рубіжне, Попасна, підготовці до продовження наступальних дій в напрямках на населені пункти Сіверськ, Словʼянськ, Лисичанськ та Авдіївку. Наростив вогневий вплив, намагається прорвати оборону наших військ.

На Таврійському напрямку ворог проводить демонстративні дії з метою сковування українських військ, вдосконалює систему логістичного забезпечення.

На Південнобузькому напрямку ворог активних бойових дій не проводив. Зосередився на обстрілах позицій підрозділів наших військ із застосуванням наявних засобів артилерії, у тому числі реактивних систем залпового вогню.

На тимчасово захопленій території Запорізької області відмічено випадки вилучення без поважних причин особистих документів у місцевого населення, повернення яких відбудеться за умови участі останніх в урочистих заходах з нагоди Дня перемоги.

Вночі

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш привітав евакуацію більш як 170 цивільних осіб з оточеного Маріуполя, зокрема із заводу “Азовсталь”.

Як сказано в заяві Генсека, поширеній увечері 8 травня, ця група евакуйованих благополучно прибула до Запоріжжя “в рамках операції з безпечного вивезення людей, успішно проведеної Організацією Об’єднаних Націй та Міжнародним комітетом Червоного Хреста”.

За його словами, загалом за участю ООН з “Азовсталі” та інших районів Маріуполя евакуйовано понад 600 осіб.

Вночі

Після зустрічей у Києві прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо оголосив про додаткову військову допомогу Україні на суму 50 мільйонів канадських доларів (близько 41 млн доларів США) та анонсував нові санкції проти РФ.

На сайті прем’єра Канади вказано, що новий пакет військової допомоги включатиме 18 камер для дронів, боєприпаси для гаубиць М777, стрілецьку зброю та набої, а також супутникові зображення високої роздільної здатності на 15 млн доларів.

Прем’єр-міністр також заявив намір зняти мита на український імпорт терміном на один рік.

Він заанонсував, що Канада введе нові санкції проти 21 особи з Росії, у тому числі олігархів, наближених до путінського режиму та ін.

Північ

За добу 8 травня  ЗС України вразили десять повітряних цілей російських окупантів, повідомляє Командування Повітряних сил.

  • Серед цілей, які збила протиповітряна оборона ПС – п’ять безпілотних літальних апаратів (чотири “Орлан-10” й один “Форпост”) та три крилаті ракети.
  • Ще два БПЛА “Орлан-10” знищено зенітними ракетними підрозділами Сухопутних військ.

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 35 ОБОРОНИ, 30.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 36 ОБОРОНИ, 31.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 37 ОБОРОНИ, 01.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 38 ОБОРОНИ, 02.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 39 ОБОРОНИ, 03.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 40 ОБОРОНИ, 04.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 41 ОБОРОНИ, 05.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 42 ОБОРОНИ, 06.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 43 ОБОРОНИ, 07.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 44 ОБОРОНИ, 08.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 45 ОБОРОНИ, 09.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 46 ОБОРОНИ, 10.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 47 ОБОРОНИ, 11.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 48 ОБОРОНИ, 12.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 49 ОБОРОНИ, 13.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 50 ОБОРОНИ, 14.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 51 ОБОРОНИ, 15.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 52 ОБОРОНИ, 16.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 53 ОБОРОНИ, 17.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 54 ОБОРОНИ, 18.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 55 ОБОРОНИ, 19.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 56 ОБОРОНИ, 20.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 57 ОБОРОНИ, 21.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 58 ОБОРОНИ, 22.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 59 ОБОРОНИ, 23.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 60 ОБОРОНИ, Великдень, 24.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 61 ОБОРОНИ, 25.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 62 ОБОРОНИ, 26.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 63 ОБОРОНИ, 27.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 64 ОБОРОНИ, 28.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 65 ОБОРОНИ, 29.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 66 ОБОРОНИ, 30.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 67 ОБОРОНИ, 01.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 68 ОБОРОНИ, 02.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 69 ОБОРОНИ, 03.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 70 ОБОРОНИ, 04.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 71 ОБОРОНИ, 05.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 72 ОБОРОНИ, 06.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 73 ОБОРОНИ, 07.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 74 ОБОРОНИ, 08.05.2022, тут

Що передувало

▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику величезних втрат у живій силі й техніці.
▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників, “пробуджених” диверсійних груп. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну. 
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надали нові озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовилося військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила першу резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України. 24 березня Генасамблея підтримала другу подібну резолюцію (140 країн “за”).
▪️ Путін збирав сили для штурму української столиці. Але темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився. Після важких боїв у передмістях українська армія відкинула росіян від Києва. 30 березня-1 квітня ЗСУ відновили контроль над десятками населених пунктів у Київській і Чернігівській областях, окупанти відійшли зокрема і від ЧАЕС. Світу відкрилася жахлива картина звірств окупантів у Бучі та інших населених пунктах під Києвом – сотні розстріляних та закатованих цивільних мешканців.
▪️ Надалі російські війська перегруповувалися і продовжують наступ на Сході України, намагаючись зокрема здобути повний контроль над Маріуполем та заводом “Азовсталь”, де зосередився український гарнізон.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.