ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 76 – 10.05.2022

Після 22-ї

“Збройні сили нашої держави забезпечили нам усім хороші новини з Харківської області. Поступово відтискають окупантів від Харкова.
Я вдячний усім нашим захисникам і захисницям, які тримають оборону та проявляють справді надлюдську силу, щоб вигнати армію загарбників. Колись другу за потужністю армію світу”, – сказав президент Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні.

“Але хочу також закликати всіх наших людей, і особливо тих, хто в тилу, не поширювати надмірних емоцій. Не варто створювати таку атмосферу специфічного морального тиску, коли щотижнево й навіть щоденно очікуються певні перемоги”, – додав президент.

Після 22-ї

ООС: упродовж доби 10 травня військовослужбовці угруповання Об’єднаних сил на Донеччині та Луганщині успішно відбили 12 атак ворога. Знищили 12 танків, 4 артилерійські системи, 19 одиниць бойової броньованої техніки, 2 одиниці спеціальної інженерної техніки та 7 автомобілів росіян.
Підрозділи протиповітряної оборони в небі українського Донбасу збили один ворожий гелікоптер Мі-24 та 3 безпілотні літальні апарати типу “Орлан-10”.

Вечір

Президент Володимир Зеленський у промові в парламенті Мальти заявив, що Росія не дає згоди на жоден із запропонованих Україною варіантів порятунку українських військових у Маріуполі.

“У Маріуполі досі залишаються його захисники. Вони продовжують опір на території заводу “Азовсталь”. Ми застосовуємо всі можливі дипломатичні інструменти, щоб організувати порятунок для них. Але Росія поки не дає згоди на будь-який із багатьох запропонованих варіантів”, – сказав президент.

Зеленський підкреслив, що Україна запитувала у партнерів необхідну зброю, щоб деблокувати Маріуполь і врятувати всіх людей – і військових, і цивільних. “Але саме тієї зброї і саме в такому обсязі, як потрібно для деблокади Маріуполя, у нас поки немає”.

19:16

Голова Сумської ОВА Дмитро Живицький: Шосткинський район – кілька сильних вибухів по різних містах.

Після 18-ї

Українське військо звільнило на Харківщині ще чотири населені пункти.

“В результаті злагоджених дій особового складу підрозділів Сил оборони України на Харківщині звільнено населені пункти Черкаські Тишки, Руські Тишки, Рубіжне та Байрак”,йдеться в повідомленні Генерального штабу ЗСУ станом на 18:00.

На Слобожанському напрямку противник активних наступальних дій не проводив. Продовжує вживати заходи з перегрупування наявних підрозділів. Здійснює інженерно-фортифікаційне обладнання передових позицій, посилює систему протиповітряної оборони, нарощує систему медичного забезпечення.

“З метою недопущення просування підрозділів Сил оборони України та для посилення своїх військ додатково перемістив на територію нашої держави до 500 мобілізованих осіб з тимчасово окупованої території Донецької та Луганської областей”, – кажуть у ГШ. 

На Ізюмському напрямку ворог продовжував створювати сприятливі умови для переходу у наступ, для чого поповнював запаси боєприпасів та матеріально-технічних засобів, проводив інженерне обладнання передових позицій та посилив повітряну розвідку.

На Сєвєродонецькому напрямку тривають безуспішні спроби встановлення контролю над Рубіжним.

Ворог здійснює штурмові дії в районах населених пунктів Нижнє, Тошківка, Оріхове Луганскої області, успіху не має.

Противник намагається закріпитись в районі населеного пункту Олександрівка, здійснює штурмові дії в районі населеного пункту Шандриголове Донецької області, успіху не має.

На Донецькому напрямку окупанти здійснювали спробу штурмових дій у напрямках міста Марʼїнка, населених пунктів Камʼянка Ясинуватського району та Новомихайлівка Покровського району Донецької області. Успіху не мали.

17-та година

По Одещині знову вдарила крилата ракета. Ворог продовжує атаки по вже пошкодженому мосту через Дністровський лиман, – інформує ОК “Південь”.

Після 17-ї

Полк “Азов” показав умови, в яких перебувають поранені військовослужбовці в заблокованому Маріуполі, вкотре нагадавши про критичну потребу в евакуації захисників.

“Увесь цивілізований світ має бачити умови, в яких перебувають поранені, скалічені захисники Маріуполя і діяти! В повній антисанітарії, з відкритими ранами, перев’язаними не стерильними залишками бинтів, без необхідних медикаментів і навіть харчування. Ми закликаємо ООН та Червоний Хрест показати свою гуманність та підтвердити основні засади, на яких вас створено, врятувавши поранених людей, що вже не є комбатантами”, – йдеться в повідомленні. 

“Військовослужбовці, яких ви бачите на фото і ще сотні на заводі “Азовсталь” – з тяжкими пораненнями ціною власного здоров’я захищали Україну та увесь цивілізований світ. Невже тепер Україна і світова спільнота не здатні захистити та подбати про них? Ми вимагаємо негайної евакуації поранених військовослужбовців до контрольованих Україною територій, де їм нададуть допомогу та забезпечать належний догляд”, – наголосили в полку НГУ. 

Маріуполь поранений військовий8 Маріуполь поранений військовий9 Маріуполь поранений військовий7 Маріуполь поранений військовий6 Маріуполь поранений військовий5 Маріуполь поранений військовий4 Маріуполь поранений військовий3 Маріуполь поранений військовий2 Маріуполь поранений військовий1
<
>
Фото: полк Азов

День

Нова пісня про Залужного. Музика: Oisho BTZ

16:40

Мер Києва Віталій Кличко: Внаслідок військової агресії росії в столиці України пошкоджені загалом 390 будівель. Із них 222 – багатоквартирні будинки.
Ми вже визначили 20 будинків, де треба першочергово розпочати відновлювальні роботи. Аби люди могли
швидше повернутися в свої оселі. Приблизна вартість цих робіт становитиме 5,8 млн євро.
У місті від обстрілів та бомбардувань пошкоджені 75 закладів освіти, з яких 30 – дошкільні. 17 закладів охорони здоров’я, 11 закладів культури.
Усього орієнтовна вартість на відновлення всіх будівель у столиці складатиме понад 70 млн євро. І про це зокрема ми сьогодні говорили під час онлайн спілкування з представниками ЄБРР, які готові нам допомагати в цьому.

Вдень

Українські військові, захопивши позиції російських окупантів, виявили в одному з окопів крадену пральну машину. Відповідне відео було оприлюднено у соцмережах у вівторок, 10 травня.

Оскільки підключити машину-автомат у викопаному посеред поля окопі нікуди, найімовірніше, російські мародери планували забрати її з собою, як це заведено в армії РФ. Проте наступ українських військових завадив їхнім планам, і “трофей” довелося кинути.

Вдень

Міністри закордонних справ Німеччини та Нідерландів прибули з візитом до України.

Глава МЗС Німеччини Анналена Бербок почала візит із відвідання зруйнованої Бучі. Міністра супроводжувала генеральний прокурор України Ірина Венедіктова. Нідерландський міністр Вопке Гукстра опублікував фото зі Ірпеня. У них в обох заплановані зустрічі з членами українського уряду.

Вдень

Воїни “Азовсталі” втратили зв’язок із польовим госпіталем на території комбінату.

“Над госпіталем працює авіація, і в нас навіть немає з ними зв’язку. Ми навіть не знаємо, куди їх всіх евакуювати”, – повідомив заступник командира полку “Азов” Святослав Паламар.

Вдень

Щоб приховати свої втрати на війні в Україні, Росія записує убитих військових до списку “безвісти зниклих”. Одне з імпровізованих звалищ трупів влаштували під Донецьком – там “двохсотих” так багато, що гори тіл досягають двох метрів заввишки.
Про це інформує пресцентр Служби безпеки України з посиланням на нові перехоплення розмов окупантів.

“Це не морг, це звалище. Величезне, це… поле – не поле, полігон – не полігон… Обгороджено, оточено, нікого не пускають. І, коротше,там тисячами привозять. Звалище високою в людський зріст”, – говорить загарбник своїй дружині з ОРДО.

Вдень

Протитанковий підрозділ 25-ї окремої повітрянодесантної Січеславської бригади ДШВ ЗС України успішно знищив черговий танк противника.

Вдень

Пташка з “Азовсталі” – 21-річна Катерина – жива і передає всім привіт.

Вдень

Такий вигляд має “довідка про фільтрацію”, яку дають окупанти тим, хто зміг вийти із заблокованого Маріуполя, – фото з тг-каналу радника мера Петра Андрющенка.

Після 11-ї

Кремлівський режим прагне знищити українську націю, тому такі дії мають бути визнані геноцидом, а Росія – державою, яка підтримує та здійснює тероризм.
Про це йдеться в резолюції сейму Литви, ухваленій уранці 10 травня, інформує Delfi.

Ранок

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна після перемоги в битві за Донбас хоче звільнити усі свої території, окуповані Росією. Про це він сказав у інтерв’ю видання Financial Times.

“Картина перемоги – це концепція, що розвивається. У перші місяці війни перемога для нас мала вигляд відведення російських військ на позиції, які вони займали до 24 лютого, і розплата за завдані збитки. Тепер, якщо ми будемо досить сильні на військовому фронті і виграємо битву за Донбас, що буде вирішальним для подальшої динаміки війни, то, безумовно, перемога для нас у цій війні буде звільненням решти наших територій”, – сказав глава МЗС.

Кулеба заявив, що лише поразка Росії дозволить Україні знову відкрити свої чорноморські порти та відновити експортну економіку.

Якщо Київ отримає “ще більше військової підтримки, ми зможемо відкинути їх із Херсонської області, розгромити Чорноморський флот і розблокувати прохід до моря”.

Але він також визнав, що кровопролиття може бути занадто великим, і Україні, можливо, доведеться вести переговори про врегулювання. Тоді Київ хотів би “підійти до неминучого моменту з найсильнішими картами”.

Після десятої

На Донеччині за добу 9 травня росіяни обстріляли 13 населених пунктів, вбили 12 мирних жителів, ще 7 поранені, повідомила поліція Донецької області.
Руйнувань зазнали щонайменше 39 цивільних об’єктів – житлові будинки, технікум, релігійна споруда, об’єкти життєзабезпечення.

Десята година

Російські війська весь день 9 травня обстрілювали комбінат “Азовсталь” у заблокованому Маріуполі і продовжують це робити зараз, повідомляє радник міського голови Петро Андрющенко. Загарбників не зупиняє те, що на території заводу ще є цивільні. Ворог продовжує методично бомбити і обстрілювати український гарнізон.

На відео також можна побачити, як розвивається жовто-блакитний прапор на вершині однієї з виробничих конструкцій комбінату.

За минулу добу на територію заводу “Азовсталь”, яку боронять захисники Маріуполя, було здійснено 34 літаковильоти, в тому числі вісім вильотів стратегічних бомбардувальників, підрахували “азовці”.

Ранок

У тимчасово окупованому Ізюмі Харківської області під завалами п’ятиповерхового будинку, який окупанти знищили ще в березні, виявили тіла 44 загиблих цивільних. Про це повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

9:45

У районі села Білогорівка, що біля Лисичанська на Луганщині, відбувається зачистка території від російських військ, які переправилися через річку Сіверський Донець напередодні. Про це повідомив голова ОВА Сергій Гайдай.

“Самі понтони та вся їхня техніка вже знищені. На нашому березі опинилися близько 80 рашистів, полювання триває, залишилося трохи”, – розповів він.

Ранок

В Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації загинули 226 дітей, 416 – зазнали поранень, інформує пресслужба Офісу генерального прокурора.

Дев’ята година

Генеральний штаб Збройних сил України оновив статистику втрат російської армії з початку повномасштабної агресії. За добу підтверджено знищення 350 військовослужбовців противника, 25 танків, 44 бронемашини тощо.

Загальні бойові втрати противника з 24 лютого по 9 травня склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 26 000 (+350) осіб
  • танків ‒ 1 170 (+25) од.,
  • бойових броньованих машин ‒ 2 808 (+44) од.,
  • артилерійських систем – 519 (+6) од.,
  • РСЗВ – 185 од.,
  • засобів ППО – 87 од.,
  • літаків – 199 од.,
  • гелікоптерів – 158 од.,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 1980 (+10) од.,
  • кораблів /катерів – 12 од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 380 (+3) од.,
  • спеціальної техніки – 41 од.,
  • крилатих ракет – 94 од.

(У дужках – зміна порівняно з даними на ранок 9 травня)

Ранок

Санкції проти Російської Федерації починають завдавати шкоди її оборонно-промисловій базі. Зокрема, російській армії важко поповнювати запас високоточних керованих боєприпасів, поінфомувала пресслужба міноборони США із посиланням на високопоставленого чиновника Пентагону.

“Ми бачили, що вони використали вже багато високоточної зброї. Вони продовжують бити по Маріуполю купою тупих (некерованих) бомб. Отже, у них виникають проблеми з поповненням високоточних боєприпасів. Ми вважаємо, що санкції та експортний контроль, особливо коли йдеться про електронні компоненти, вплинули на можливості російської оборонно-промислової бази та їхню здатність поповнювати запаси”, – сказав він.

7:45

Росіяни знову вранці обстріляли Дніпропетровщину, про що повідомив керівник області Валентин Резниченко.

“На ранок артобстріл Зеленодольської громади. У Зеленодольську пошкоджено кілька будинків. Людей не зачепило. Зараз все нормально”, – написав він у телеграм.

6:35

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 6:00:

Основні зусилля авіаційного угруповання противник зосереджує на підтримці дій підрозділів у східній операційній зоні: на Слобожанському, Донецькому напрямках та в районі заводу “Азовсталь”.
Триває застосування артилерії практично уздовж усієї лінії зіткнення.
Зберігається висока ймовірність завдання ракетних ударів по об’єктах цивільної та військової інфраструктури на всій території України.
Не виключається ймовірність проведення диверсій на обʼєктах хімічної промисловості України з подальшим звинуваченням у цьому підрозділів Збройних Сил України.

На Слобожанському напрямку ворог підтримує у повній готовності до застосування визначені сили та засоби протиповітряної оборони на території Бєлгородської області. Продовжує зосереджувати зусилля на обороні зайнятих рубежів з метою недопущення просування підрозділів наших військ у напрямку державного кордону України. Проводить повітряну розвідку.

На Ізюмському напрямку противник здійснював поповнення боєприпасів, пального та матеріально-технічних засобів.
Противник продовжує підготовку до наступальних дій в напрямках населених пунктів Лиман та Сєвєродонецьк.
Тривають бої за населені пункти Воєводівка, Тошківка та Нижнє Сєвєродонецького району Луганської області, а також Камʼянка Ясинуватського району Донецької області.

У Маріуполі ворог артилерією та ударами авіації продовжує знищувати інфраструктуру заводу “Азовсталь”. Тривають бойові дії.

На Південнобузькому напрямку противник активних бойових дій не проводив. Здійснював обстріли підрозділів наших військ. Веде підготовку до відновлення штурмових дій з метою покращення тактичного положення.

Корабельні угруповання ворога продовжують виконувати завдання з ізоляції районів бойових дій, ведення розвідки, нанесення ракетних ударів по важливим об’єктам цивільної та військової інфраструктури нашої держави, підтримки підрозділів на приморському напрямку та блокування цивільного судноплавства.

На Сіверському напрямку противник продовжує забезпечувати посилену охорону ділянки українсько-російського кордону в Брянській та Курській областях. Здійснив обстріли із застосуванням реактивних систем залпового вогню району прикордонних населених пунктів Велика Писарівка, Білопілля, Краснопілля та Юнаківка Сумської області.
Очікується продовження проведення демонстраційних дій противником вздовж ділянки державного кордону України з метою сковування дій підрозділів Збройних Сил України та недопущення їх перегрупування на інші напрямки.

Вночі

Російські окупанти мають намір провести фіктивні референдуми у тимчасово окупованих населених пунктах України. США стурбовані тим, що Росія за своїм “класичним сценарієм” може анексувати Донецьку та Луганську області.
Про це заявив на брифінгу речник Держдепартаменту США Нед Прайс, передає CNN.

Напередодні

Із захопленого російськими військами Херсона виїхало 45% населення, заявив голова обласної адміністрації Геннадій Лагута.
За його словами, Херсонську область залишив майже кожен п’ятий її мешканець. “Окупанти мародерять, вбивають, ґвалтують, тому мирні жителі не витримують, дуже бояться і змушені залишати рідні оселі”.

Вночі

Внаслідок ракетної атаки по Одесі, що відбулася близько 22-ї години 9 травня, щонайменше одна людина загинула, ще п’ятьох госпіталізовано.

Як розповіла речниця сил оборони та охорони ОК “Південь” Наталя Гуменюк, росіяни випустили по Одесі загалом із застосуванням авіації сім ракет радянського зразка. “Вишукуючи стратегічні об’єкти, застарілими ракетами вдалося влучити у “надзвичайно небезпечний” торговельний центр та склад готової продукції широкого споживання”.

Фото: ОК “Південь”

Напередодні

Затрофеєні російські танки Т-80 уже стоять на озброєнні 93-ї окремої механізованої бригади ЗСУ “Холодний Яр”.

Трофейні танки в строю 93 бригади_ Трофейні танки в строю 93 бригади_5 Трофейні танки в строю 93 бригади_Учбовий Трофейні танки в строю 93 бригади_танкісти Трофейні танки в строю 93 бригади_2 Трофейні танки в строю 93 бригади Трофейні танки в строю 93 бригади_1
<
>
Трофейний танк Т-80

Пресслужба “холодноярців” показала їх та заявила: “День Перемоги будемо святкувати у майбутньому. Його дата ще не визначена, але вона обов’язково буде. Ми докладаємо до цього максимум зусиль.
А поки – влаштовуємо військовий “парад” на трофейних російських танках по передньому краю”.

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 35 ОБОРОНИ, 30.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 36 ОБОРОНИ, 31.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 37 ОБОРОНИ, 01.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 38 ОБОРОНИ, 02.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 39 ОБОРОНИ, 03.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 40 ОБОРОНИ, 04.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 41 ОБОРОНИ, 05.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 42 ОБОРОНИ, 06.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 43 ОБОРОНИ, 07.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 44 ОБОРОНИ, 08.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 45 ОБОРОНИ, 09.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 46 ОБОРОНИ, 10.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 47 ОБОРОНИ, 11.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 48 ОБОРОНИ, 12.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 49 ОБОРОНИ, 13.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 50 ОБОРОНИ, 14.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 51 ОБОРОНИ, 15.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 52 ОБОРОНИ, 16.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 53 ОБОРОНИ, 17.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 54 ОБОРОНИ, 18.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 55 ОБОРОНИ, 19.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 56 ОБОРОНИ, 20.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 57 ОБОРОНИ, 21.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 58 ОБОРОНИ, 22.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 59 ОБОРОНИ, 23.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 60 ОБОРОНИ, Великдень, 24.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 61 ОБОРОНИ, 25.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 62 ОБОРОНИ, 26.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 63 ОБОРОНИ, 27.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 64 ОБОРОНИ, 28.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 65 ОБОРОНИ, 29.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 66 ОБОРОНИ, 30.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 67 ОБОРОНИ, 01.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 68 ОБОРОНИ, 02.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 69 ОБОРОНИ, 03.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 70 ОБОРОНИ, 04.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 71 ОБОРОНИ, 05.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 72 ОБОРОНИ, 06.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 73 ОБОРОНИ, 07.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 74 ОБОРОНИ, 08.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 75 ОБОРОНИ, 09.05.2022, тут

Що передувало

▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику величезних втрат у живій силі й техніці.
▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників, “пробуджених” диверсійних груп. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну. 
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надали нові озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовилося військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила першу резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України. 24 березня Генасамблея підтримала другу подібну резолюцію (140 країн “за”).
▪️ Путін збирав сили для штурму української столиці. Але темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився. Після важких боїв у передмістях українська армія відкинула росіян від Києва. 30 березня-1 квітня ЗСУ відновили контроль над десятками населених пунктів у Київській і Чернігівській областях, окупанти відійшли зокрема і від ЧАЕС. Світу відкрилася жахлива картина звірств окупантів у Бучі та інших населених пунктах під Києвом – сотні розстріляних та закатованих цивільних мешканців.
▪️ Надалі російські війська перегруповувалися і продовжують наступ на Сході України, намагаючись зокрема здобути повний контроль над Маріуполем та заводом “Азовсталь”, де зосередився український гарнізон.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.