ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 122 – 25.06.2022

22:40

За чотири місяці війни 20 463 українські воїни відзначені державними нагородами.

“Це Збройні сили, це Нацгвардія, прикордонники, це наші рятувальники, поліцейські, розвідка, Служба безпеки і наші медики. Управління державної охорони, Держспецзв’язку, спецпризначенці, Національне антикорупційне бюро України, Державне бюро розслідувань, співробітники Служби судової охорони”.

156 воїнів отримали звання Героя України, розповів президент Володимир Зеленський у відеозверненні.

22:35

Президент Володимир Зеленський вважає, що 45 російських ракет, які випустила Росія за пів доби 25 червня по Україні, доводять, що санкцій у світі проти Росії не достатньо.

“Це підтвердження, що санкційних пакетів проти Росії не достатньо, збройної допомоги для України треба більше і що системи протиповітряної оборони – сучасні системи, які є у наших партнерів, мають бути не на полігонах або на зберіганні, а в Україні, де вони зараз і потрібні – потрібні більше, ніж в будь-якому іншому місці у світі”, – сказав Зеленський у відеозверненні, нагадавши, що 27 квітня він візьме участь у саміті “Групи семи”.

Зеленський вважає, що 45 російських ракет по Україні були запущені, щоб показати “нібито Росія щось може дотиснути, що нібито російській армії щось вдається”.

“Ракетні удари Росії – це не просто руйнування нашої інфраструктури, це також і дуже цинічний, прорахований тиск на емоції наших людей. Але це не нас, а ми дотиснемо. Жодні російські ракети, жодні удари не здатні зламати дух українців”.

Після 21-ї

Голова Рівненської ОВА Віталій Коваль розповів, що дві російські ракети влучили по об’єктах цивільної інфраструктури в місті Сарни – це СТО з мийкою та ще один комплекс для ремонту автомобілів.

“За попередніми даними, троє загиблих, четверо потерпілих знаходяться у лікарні, двоє з них – у важкому стані. Під завалами ще можуть бути люди”, – ідеться у зверненні Коваля в Telegram.

На місці події працюють рятувальники, продовжують розбирати завали.

Вечір

Президент РФ Володимир Путін за підсумками зустрічі з Олександром Лукашенком заявив, що найближчим часом Росія передасть Білорусі комплекси “Іскандер-М”, які можуть застосовувати балістичні та крилаті ракети. Путін наголосив, що ці ракети можуть мати ядерні боєголовки, передає “РИА Новости”.

Раніше на цій зустрічі в Петербурзі Лукашенко сказав, що блокада транзиту деяких товарів до Калінінґрада “схожа на оголошення війни”, і він сподівається на жорстку дзеркальну відповідь Росії на ці “ворожі дії” Литви.

Вечір

Голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай заявив у Facebook, що окупований Сєвєродонецьк зруйнований на 90%.

“Сєвєродонецьк окуповано. Після відведення підрозділів наших військ ворог закріплюється в обласному центрі Сєвєродонецьку та селах-сателітах: Сиротиному, Вороновому та Борівському… Місто зруйноване на 90%, виживати там буде вкрай важко, відновити комунікації орки не зможуть”.

Вечір

Керівник Сєвєродонецької військової адміністрації Олександр Стрюк розповів, що місто вже повністю під окупацією Росії, загарбники призначили там свого “коменданта”, виїхати з міста зараз можна лише в бік окупованої території.

Вони (окупанти) намагаються наводити там свої порядки, і наскільки мені відомо, там призначили якогось “коменданта” і збирають якийсь “актив”. Місто настільки знищене, що людям буде важко справлятися. Сподіваємося, що місто якомога швидше повернеться під контроль України”, – сказав Стрюк в ефірі телемарафону.

За його словами, цивільні люди, які переховувалися на заводі “Азот”, почали виходити. Вони опинилися в окупації, їм необхідна психологічна допомога Пропагандисти уже знімають із ними провокативні відео.

18:25

Після відведення підрозділів наших військ ворог закріплюється в районах населених пунктів Сєвєродонецьк, Сиротине, Воронове та Борівське.

На Лисичанському напрямку противник обстрілював райони населених пунктів Вовчоярівка, Лоскутівка, Біла Гора, Верхньокамʼянка, Верхньокамʼянське, Виїмка та Золотарівка, – зі зведення Генштабу ЗСУ.

18:25

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 18:00:

На Слов’янському напрямку українські воїни зупинили спробу ворожого наступу в районі Богородичного та штурм в напрямку Мазанівки. Окупанти з втратами відійшли.

На Донецькому напрямку противник основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих рубежів та проведенні перегрупування військ.

На Краматорському напрямку ворог активних дій не вів. Здійснював обстріли у районах населених пунктів Маяки, Пискунівка та Сіверськ. З метою виявлення позицій наших військ та корегування вогню проводив повітряну розвідку БпЛА “Орлан-10”.

На Бахмутському напрямку ворожі обстріли з мінометів, ствольної та реактивної артилерії зафіксовано неподалік населених пунктів Костянтинівка, Покровське, Миколаївка, Вершина, Берестове, Зайцеве, Клинове, Нью-Йорк, Володимирівка та Івано-Дар’ївка.

Наші захисники успішно відбили всі наступальні та штурмові дії ворога в напрямках населених пунктів Покровське, Нью-Йорк та Мар’їнка. Окупанти відійшли.

З метою сковування дій наших військ ворог проводив демонстративні дії в напрямку населеного пункту Вершина.

Також противник завдав авіаційних ударів вертольотами Ка-52 та Мі-24 неподалік Павлівки.

На Південнобузькому напрямку противник зосереджує основні зусилля на утриманні зайнятих рубежів. З метою виснаження особового складу та руйнування фортифікаційних споруд ворог обстрілював позиції наших військ із мінометів, ствольної та реактивної артилерії вздовж лінії зіткнення.

Вечір

Горить склад в окупованому Сніжному на Донеччині. Знову “бавовна”…

Вдень

Воїни 30 ОМБр на Донбасі продовжують нищити русню.

Вдень

Під час перевірки безпекової ситуації у північних районах Волині поліцейські та нацгвардійці виявили білоруську військову форму, вибухівку, зброю та наркотики. Про це розповіла “Суспільному” речниця військової частини 1141 Нацгвардії України Юлія Ковпак.

Загалом перевірили більше 60 населених пунктів. У першу чергу оглядали покинуті будівлі. Два комплекти білоруської військової форми знайшли у Шацькому районі. Також серед вилучених предметів: один РПГ, зброя, понад тисячу набоїв, тротилові шашки, протитанкові міни, тактичні ножі, рації, понад півсотні кущів маку та наркотики.

Де саме виявили вибухонебезпечні предмети, в Нацгвардії наразі не розголошують. Як зазначила Ковпак, їх було знайдено у різних місцях області. Кому вони належать – встановлюють правоохоронці.

Вдень

Станом на 17 червня 2022 року в тимчасово окупованому Криму поховали не менш як 107 солдатів російської армії, вбитих в Україні. 56 із них, імовірно, є громадянами України, повідомило Представництво президента України в АР Крим.

Вдень

Російські окупанти перетворили ринок “Азовський” у Маріуполі на автокладовище, повідомляє міська рада.

Сюди звезли багато десятків розстріляних та спалених автомобілів містян.

“Кожен з цих автомобілів – це чиєсь зруйноване життя, відібрана можливість виїхати з міста. Маріупольців зробили заручниками ситуації, щоб вони залишилися у заблокованому місті”, – йдеться в повідомленні. 

Вдень

Національна поліція відкрила 830 кримінальних проваджень за статтею про колабораційну діяльність, повідомив очільник Нацполіції Ігор Клименко.

11:20

ГУР МОУ: У ніч на 25 червня по території України завдано масованого ракетно-бомбового удару. Зокрема, російські бомбардувальники “працювали” безпосередньо з території Білорусі. Для цього було задіяно шість літаків Ту-22М3, які виконали пуски 12 крилатих ракет Х-22. Рубіж пуску – район міста Петриков, що неподалік Мозиря, орієнтовно за 50-60 км від державного кордону України. Бомбардувальники злітали з аеропорту “Шайковка” Калузької області РФ, входили в повітряний простір Білорусі, після пуску ракет повертались на “Шайковку”. Удар наносився по Київській, Чернігівській, Сумській областях.

▪️ Це перший випадок проведення авіаційного удару по Україні безпосередньо з території Білорусі. Сьогоднішній обстріл напряму пов’язаний з намаганнями кремлівської влади втягнути Білорусь у війну в Україні в якості безпосереднього учасника.

Ранок

В інтерв’ю іспанській газеті El Pais генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив:
“Швидше за все, ця війна закінчиться за столом переговорів. Наша відповідальність (НАТО) полягає в тому, щоб забезпечити максимально сильну позицію України та допомогти їй залишатися суверенною та незалежною європейською нацією. І найкращий спосіб зробити це – надати потужну військову підтримку, економічну підтримку та запровадити жорсткі санкції проти Росії”.

Ранок

У Маріуполі палає сміттєзвалище, отруйний смог накрив Приморський район, а окупанти не мають потужностей, щоб погасити пожежу. Про це інформує мер Маріуполя у вигнаннні Вадим Бойченко, підкреслюючи, що така масштабна пожежа загрожує місту екологічною катастрофою.

Пожежа виникла на законсервованому сміттєполігоні по вул. Флотській, вогонь, за інформацією Бойченка, підбирається вже до центру сміттєзвалища.

Ранок

Ворожа ракета в селищі Десна на Чернігівщині “денацифікувала”  пам’ятник радянським солдатам, загиблим у Другій світовій війні.

Напередодні

Другу партію із чотирьох американських реактивних систем залпового вогню M142 HIMARS Україна отримає зі США ймовірно до середини липня. Про це йдеться в повідомленні на сайті Пентагону.

Як розповіла речниця МО США, в новому пакеті військової допомоги Україні на суму 450 мільйонів доларів, який затвердив президент Байден, передбачено 36 тис. 105-мм боєприпасів, 18 тактичних машин для буксирування 155-мм артилерії, 1200 гранатометів MK-19, 2 тис. великокаліберних кулеметів, 18 прибережних/річкових патрульних катерів, ще 4 одиниці РСЗВ HIMARS.

12-та година

Головнокомандувач ЗС України Валерій Залужний заявив, що американські РСЗВ HIMARS вже працюють на фронті і нищать ворожі позиції на окупованій території України.

Відповідний матеріал розміщений у його фейсуці і телеграмі:

“Реактивні системи залпового вогню M142 HIMARS вже працюють в інтересах оборони України.
Артилеристи ЗСУ майстерно вражають визначені цілі – військові об’єкти ворога на нашій, українській, території”, – написав головком та подякував американському народу за надане озброєння.

Читайте також:
MLRS і HIMARS: у чому відмінність від російських РСЗВ та чи стануть вони “вундерваффе”

Ранок

ЗСУ ймовірно завдали ракетного удару по окупованому РФ місті Сватове на Луганщині.

Ранок

В ефірі національного телемарафону пресофіцер Бригади швидкого реагування Національної гвардії Андрій Куліш (Харитон Старський) розповів про вихід українських військ із Сєвєродонецька:
“Сенс відведення полягає в тому, щоб зберегти життя наших солдатів, які зараз відповідають за оборону цього міста. Ситуація в Сєвєродонецьку нагадує ситуацію в Рубіжному, яке практично було стерте з лиця землі російськими бомбами і російськими снарядами, і утримувати його, при тому що воно знищене більше, ніж на 90%, насправді немає великого сенсу”.

За його словами, операція з відходу тривала кілька днів, а відхід на укріплені позиції допоможе ЗСУ й НГУ надалі.

“Якщо ми відійдемо на більш укріплені позиції в тому ж самому Лисичанську, який має і більше стратегічне значення з військової точки зору, то в подальшому ми зможемо розвинути і більш ефективний контрнаступ. Тому що росіяни, які будуть утримувати Сєвєродонецьк, будуть перебувати у тій самій ситуації, в якій перебували ми”.

Ранок

Уранці під час повітряної тривоги ППО ЗСУ збила над Хмельниччиною дві ворожі ракети. Травмованих та загиблих немає, повідомив голова ОВА Сергій Гамалій.

Одну ракету збили на підльоту до Кам’янця-Подільського. Уламки від іншої ракети впали в сільському саду однієї з тергромад Хмельницького району, пошкоджено вікна та двері в декількох житлових будинках.

9:55

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 25.06 орієнтовно склали (за даними Генштабу ЗСУ):

  • особового складу – близько 34 700 (+170) осіб ліквідовано,
  • танків – 1 511 одиниць (+4),
  • бойових броньованих машин – 3 645 (+8),
  • артилерійських систем – 764 (+5),
  • РСЗВ – 241 (+1),
  • засобів ППО – 99,
  • літаків – 217 (+1),
  • гелікоптерів – 184 (+1),
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 626 (+4),
  • крилатих ракет – 137,
  • кораблів /катерів – 14,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2 560 (+7),
  • спеціальної техніки – 60.

(У дужках – зміна показника порівняно з даними 24 червня)

Найбільших втрат противник зазнав на Бахмутському та Курахівському напрямках.

9:45

Воїни 79-ї бригади ДШВ ЗСУ знищили російський розвідувальний БПЛА “Елерон-3”.

8:45

Стало відомо, що під час масованої ракетної атаки по Житомирщині загинув один український військовий, ще один отримав поранення. Про це повідомив голова обласної військової адміністрації Віталій Бунечко.

Ранок

ОГП: станом на ранок 25 червня більше ніж 950 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. З них 339 дітей загинуло та понад 611 поранено.

Ранок

Уночі і зранку 25 червня росіяни завдали масованих ракетних ударів – із Чорного моря, з літаків, зокрема з території Білорусі – по кількох областях України (Чернігівській, Житомирській, Сумській, Львівській, Миколаївській областях).

Чернігівська область. Росія завдала ракетних ударів по селищу Десна з його військовим містечком. Обстріл був масований, є руйнування інфраструктури – але, за попередніми даними, без жертв, – голова Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус.

Житомирська область. Ракети запускали з літаків, які зайшли з Білорусі. Сумарно 24 ракети запустили по військових частинах і по об’єктах навколо Житомира.
“По Житомиру, слава Богу, нічого не прилетіло. Я не можу коментувати, де, що і як, є чи немає жертв. Це справа нашої військової адміністрації. У Житомирі все спокійно”, – мер Житомира Сергій Сухомлин.

Львівська область. Унаслідок ракетного удару рашистів о 4-й ранку по військовій частині у Яворівському районі на Львівщині постраждали чотири особи, всі військові. Один середньої важкості, троє – легкої, всіх госпіталізовано. Пожежу локалізовано.
Було випущено шість ракет – імовірно, з акваторії Чорного моря. Протиповітряній обороні ПВК “Захід” ПС ЗСУ вдалося збити дві ракети. Чотири, на жаль, долетіли до цілей, – ОВА.

7:40

Знову під обстрілом Криворізький район. Під удари артилерії потрапили Широківська та Зеленодольська громади. У Зеленодольську постраждала 60-річна жінка. Пошкоджений дачний будинок, – голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

Сьома година

На Харківському напрямку противник основні зусилля зосереджує на утриманні раніше зайнятих позицій. Здійснив артилерійські обстріли по елементах інфраструктури в районах міста Харкова та В’ялівського водосховища.

Дії ворожої штурмової групи в районі населеного пункту Уди наші воїни рішуче придушили. Противник відійшов. Завдав авіаудару з вертольотів Ка-52 в районі населеного пункту Явірське, – ГШ ЗСУ.

Сьома година

“На Південнобузькому напрямку окупанти зосереджують основні зусилля на утриманні зайнятих рубежів. Ведуть розвідку, удосконалюють інженерне обладнання позицій та намагаються не допустити перегрупування наших військ.
Для відновлення раніше втраченого положення, силами до ротної тактичної групи, ворог вів наступ у напрямку Потьомкине – Високопілля Херсонської області, успіху не мав, відійшов”, – ГШ ЗСУ.

Сьома година

На Слов’янському напрямку противник основні зусилля зосереджує на веденні наступу в напрямку населених пунктів Довгеньке та Долина. Ворог обстріляв наші позиції поблизу Нової Дмитрівки, Хрестища, Дібровного та Богородичного. Намагається вести штурмові дії в напрямку Довгеньке – Мазанівка, бій триває, – ГШ ЗСУ.

Сьома година

Російські окупанти намагаються блокувати з півдня Лисичанськ – останнє вільне місто Луганської області, а також наступати з півдня на Бахмут, що на Донеччині. Про це йдеться у зведенні Генштабу ЗСУ станом на 6:00.

“На Сєвєродонецькому напрямку окупанти обстрілювали зі ствольної артилерії райони населених пунктів Лисичанськ, Спірне та Вовчоярівка. Завдали авіаудару в районі Лисичанська, намагалися блокувати місто з півдня.
З метою витіснення наших підрозділів ворог вів штурмові дії в районах населених пунктів Метьолкіне, Сиротине та Воронове”, – сказано в інформаційному повідомленні ГШ.

Зазначається, що на Бахмутському напрямку українські воїни зупинили наступ ворожої піхоти у напрямку Володимирівка–Покровське. Після вогневого впливу противник відійшов.

Підрозділами зі складу 5-ї загальновійськової армії окупанти ведуть наступ в напрямку Пилипчатине-Покровське, бойові дії тривають. У напрямку Роти–Вершина ворог просунувся на один кілометр.

На Краматорському напрямку активних дій не вів. Здійснював вогневе ураження наших підрозділів із мінометів та реактивної артилерії у районах Райгородка і Стародубівки.

Після першої

За добу на півдні ЗС України знищили 46 російських військових, два танки Т-72, крупнокаліберну 152-міліметрову гармату “Гіацинт”, ще сім одиниць іншої броньованої техніки та БПЛА “Орлан-10”. Нашими штурмовиками нанесено авіаційний удар по скупченню противника в районі Снігурівки, а гелікоптерами – в районі Олександрівки, – ОК “Південь”.

Вночі

Держсекретар США Ентоні Блінкен вважає, що вимоги Росії щодо перевірок кожного судна, яке виходить з українських портів, “позбавлені глузду”.

“Яке право, за якою логікою Росія наполягає на перевірці суверенних українських кораблів, які виходять із українських портів до інших країн? Це позбавлено глузду”, – заявив він.

 

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 35 ОБОРОНИ, 30.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 36 ОБОРОНИ, 31.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 37 ОБОРОНИ, 01.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 38 ОБОРОНИ, 02.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 39 ОБОРОНИ, 03.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 40 ОБОРОНИ, 04.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 41 ОБОРОНИ, 05.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 42 ОБОРОНИ, 06.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 43 ОБОРОНИ, 07.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 44 ОБОРОНИ, 08.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 45 ОБОРОНИ, 09.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 46 ОБОРОНИ, 10.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 47 ОБОРОНИ, 11.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 48 ОБОРОНИ, 12.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 49 ОБОРОНИ, 13.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 50 ОБОРОНИ, 14.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 51 ОБОРОНИ, 15.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 52 ОБОРОНИ, 16.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 53 ОБОРОНИ, 17.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 54 ОБОРОНИ, 18.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 55 ОБОРОНИ, 19.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 56 ОБОРОНИ, 20.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 57 ОБОРОНИ, 21.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 58 ОБОРОНИ, 22.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 59 ОБОРОНИ, 23.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 60 ОБОРОНИ, Великдень, 24.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 61 ОБОРОНИ, 25.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 62 ОБОРОНИ, 26.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 63 ОБОРОНИ, 27.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 64 ОБОРОНИ, 28.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 65 ОБОРОНИ, 29.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 66 ОБОРОНИ, 30.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 67 ОБОРОНИ, 01.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 68 ОБОРОНИ, 02.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 69 ОБОРОНИ, 03.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 70 ОБОРОНИ, 04.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 71 ОБОРОНИ, 05.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 72 ОБОРОНИ, 06.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 73 ОБОРОНИ, 07.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 74 ОБОРОНИ, 08.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 75 ОБОРОНИ, 09.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 76 ОБОРОНИ, 10.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 77 ОБОРОНИ, 11.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 78 ОБОРОНИ, 12.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 79 ОБОРОНИ, 13.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 80 ОБОРОНИ, 14.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 81 ОБОРОНИ, 15.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 82 ОБОРОНИ, 16.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 83 ОБОРОНИ, 17.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 84 ОБОРОНИ, 18.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 85 ОБОРОНИ, 19.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 86 ОБОРОНИ, 20.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 87 ОБОРОНИ, 21.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 88 ОБОРОНИ, 22.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 89 ОБОРОНИ, 23.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 90 ОБОРОНИ, 24.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 91 ОБОРОНИ, 25.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 92 ОБОРОНИ, 26.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 93 ОБОРОНИ, 27.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 94 ОБОРОНИ, 28.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 95 ОБОРОНИ, 29.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 96 ОБОРОНИ, 30.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 97 ОБОРОНИ, 31.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 98 ОБОРОНИ, 01.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 99 ОБОРОНИ, 02.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 100 ОБОРОНИ, 03.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 101 ОБОРОНИ, 04.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 102 ОБОРОНИ, 05.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 103 ОБОРОНИ, 06.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 104 ОБОРОНИ, 07.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 105 ОБОРОНИ, 08.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 106 ОБОРОНИ, 09.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 107 ОБОРОНИ, 10.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 108 ОБОРОНИ, 11.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 109 ОБОРОНИ, 12.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 110 ОБОРОНИ, 13.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 111 ОБОРОНИ, 14.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 112 ОБОРОНИ, 15.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 113 ОБОРОНИ, 16.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 114 ОБОРОНИ, 17.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 115 ОБОРОНИ, 18.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 116 ОБОРОНИ, 19.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 117 ОБОРОНИ, 20.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 118 ОБОРОНИ, 21.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 119 ОБОРОНИ, 22.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 120 ОБОРОНИ, 23.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 121 ОБОРОНИ, 24.06.2022, тут

Що передувало

▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику великих втрат у живій силі й техніці.
▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну. 
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції, ЗСУ нищать ворога.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надають нове, зокрема важке озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовилося військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила першу резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України. 24 березня Генасамблея підтримала другу подібну резолюцію (140 країн “за”).
▪️ Путін збирав сили для штурму української столиці. Але темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився. Після важких боїв у передмістях українська армія відкинула росіян від Києва. 30 березня-1 квітня ЗСУ відновили контроль над десятками населених пунктів у Київській і Чернігівській областях, окупанти відійшли зокрема і від ЧАЕС. Світу відкрилася жахлива картина звірств окупантів у Бучі та інших населених пунктах під Києвом – сотні розстріляних та закатованих цивільних мешканців.
▪️ 16-20 травня закінчилася героїчна оборона Маріуполя – український гарнізон на заводі “Азовсталь” отримав наказ зберегти особовий склад та евакуюватися в полон.
▪️ 24 червня стало відомо про вихід підрозділів Сил оборони України з Сєвєродонецька – фактичного адмінцентру Луганської області. Надалі російські війська продовжують наступ на Донбасі, намагаючись оточити угруповання Об’єднаних сил на Луганщині й Донеччині.

 


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.