ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 79 – 13.05.2022

Напередодні

“Днями в одному з районів виконання завдань група бійців ССО виявила польовий склад боєкомплекту російських окупантів. Під час спостереження за об’єктом було встановлено наявність значних запасів ворожих боєприпасів, зокрема, снарядів до танків та артилерійських систем різного калібру. Перебуваючи на невеликій відстані від цілі, воїни ССО навели на неї артилерію та корегували її вогонь до знищення об’єкту”, – йдеться в повідомленні Командування Сил спеціальних операцій.

“Дякуємо за вдалий трек до відео “Маленька нічна серенада” його автору Вольфгангу Амадею Моцарту”, – додала пресслужба ССО в підписі до відео.

23-тя година

Президент Зеленський: “Вже 37 іноземних представництв відновили свою роботу в Києві. І я вдячний усім з них, бо це – 37 доказів того, що Україна стоїть міцно та має перспективи, на відміну від Російської Федерації. Впевнений, що скоро ще й інші іноземні представництва повернуться до столиці”.

23-тя година

За минулу добу українські війська звільнили шість населених пунктів на Харківщині.

Як сказав у вечірньому зверненні президент Володимир Зеленський, “продовжуємо відновлення деокупованих територій України. Станом на сьогодні деокуповано вже 1015 населених пунктів – це плюс шість за минулу добу. Повертаємо туди електрику, водопостачання, звʼязок, транспорт, соціальні послуги”.

“Поступове звільнення Харківщини доводить, що ми нікого не залишимо ворогу”, – додав президент.

Він зазначив, що українська влада не припиняє намагань врятувати з Маріуполя та “Азовсталі” всіх наших людей.

“Наразі тривають дуже складні перемовини про наступний етап евакуаційної місії – вивезення важкопоранених, медиків. Ідеться про велику кількість людей. Звичайно, робимо все, щоб евакуювати й усіх інших, кожного нашого захисника й захисницю. Вже залучили для відповідних переговорів усіх у світі, хто може бути найбільш впливовими посередниками”.

21:30

ООС: українські захисники і захисниці зі складу угруповання Об’єднаних сил відбили сьогодні 10 атак ворога. Ще на трьох локаціях тривають бої з окупантом.

Наші відважні воїни завдають рашистським загарбникам значних втрат у живій силі і техніці. За добу, що минає, військовослужбовці угруповання Об’єднаних сил знищили:
• 5 танків;
• 5 артилерійських систем;
• 6 одиниць бойової броньованої техніки;
• 7 ворожих автомобілів;
• 3 безпілотні літальні апарати (типу “Орлан-10”).

Вечір

Десантники 80-ї десантно-штурмової бригади дев’ять разів зривали спроби російських окупантів переправитись через річку Сіверський Донець.

“Під час спроби ворожих сил налагодити понтонну переправу і форсувати річку, що на східному напрямку, артилерія 80-ї окремої десантно-штурмової бригади в черговий раз нанесла потужні удари по ворогу, в результаті яких були знищені понтони та зірвано 9 намагань переправи”, – йдеться в повідомленні львівської бригади.

Артилеристи-десантники знищили щонайменше 73 одиниці техніки. Зокрема, танки Т-72, БМП, БМД, бронетранспортери, вантажні автомобілі та іншу спецтехніку.

Вечір

Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів, Головному управлінню розвідки Міністерства оборони буде виділено з держбюджету 1,23 млрд гривень. Передбачено, що кошти будуть спрямовані для закупівлі, утримання, ремонту озброєння та військової техніки, матеріально-технічного забезпечення розвідувального органу МОУ.

19-та година

З вечірнього зведення Генштабу ЗСУ:

На Слобожанському напрямку основні зусилля противник зосереджує на забезпеченні відходу своїх підрозділів від міста Харкова та недопущенні виходу підрозділів Сил оборони в тил російського угруповання військ, зосередженого в районі міста Ізюм.
Підрозділи противника обстрілювали позиції наших військ в районах населених пунктів Петрівка, Питомник, Руські Тишки та Тернова.

На Слов’янському напрямку противник основні зусилля зосереджував на наступі в районі населеного пункту Богородичне, успіху не мав. Вів артилерійські обстріли по районах населених пунктів Нова Дмитрівка і Краснопілля. Здійснив авіаудари по районах населених пунктів Долина та Адамівка.

На Донецькому і Таврійському напрямках ворожі підрозділи продовжують обстрілювати наші війська. Окупанти намагалися встановити контроль над населеними пунктами Новоселівка Друга, Кам’янка, Мар’їнка і Новомихайлівка.

На Лиманському напрямку ворог безуспішно намагається закріпитись в районі населеного пункту Олександрівка.

На Сєвєродонецькому напрямку противник здійснює активний вогневий вплив в районі населеного пункту Рубіжне.

На Бахмутському напрямку противник вів штурмові дії у напрямках населених пунктів Золоте та Комишуваха, успіху не мав. Здійснює обстріли населених пунктів Тошківка та Оріхове.

На Авдіївському напрямку, за підтримки артилерії, веде наступальні дії у напрямках населених пунктів Кам’янка та Новоселівка, успіху не має.

У Маріуполі основні зусилля окупанти зосереджували на блокуванні наших підрозділів в районі заводу “Азовсталь”, продовжують обстріли.

На Південнобузькому напрямку активних бойових дій ворог не проводив, обстрілював підрозділи Сил оборони зі ствольної артилерії та мінометів. Продовжував ведення повітряної розвідки.

На тимчасово зайнятих противником територіях продовжується проведення протиправних дій стосовно місцевого населення. Тривають заходи адміністративно-поліцейського режиму, посилено контррозвідувальний режим. Продовжується безпідставне затримання мирних жителів, особливо осіб з активною проукраїнською позицією.

Вечір

Звільнене село Рубіжне (Вовчанський район Харківської області). Жінка зі сльозами на очах зустрічає українських воїнів.

Вечір

В Україні запрацював сайт “Окупант” із даними військовополонених росіян.

Сервісом зможуть користуватися громадяни РФ для отримання інформації про стан і місцеперебування своїх рідних, що потрапили до українського полону, повідомляє Центр протидії дезінформації при РНБО.
Крім цього, за допомогою порталу родичі російських військовополонених матимуть змогу зв’язатися із представниками українського Міністерства оборони.

Сайт доступний за посиланням. 

Вдень

Міністр оборони Сполучених Штатів Ллойд Остін провів переговори із міністром оборони РФ Сергієм Шойгу. Глави оборонних відомств мали розмову вперше від початку широкомасштабної війни Росії проти України.

Остін закликав Шойгу до негайного припинення вогню в Україні та “наголосив на важливості збереження ліній зв’язку”.

В МО РФ зазначили, що “розмова відбулася з ініціативи американської сторони”.

Вдень

Російські окупаційні війська під дулами автоматів вивозять мешканців захопленого міста Попасна Луганської області до непідконтрольних Україні Первомайська і Стаханова, повідомив начальник Попаснянської районної військової адміністрації Микола Ханатов.

“Станом на 8 травня (коли до міста зайшли російські окупанти) у Попасній залишалося 1,5 тисячі людей. Всі, хто хотів вчасно виїхати з Попасної, мали таку можливість. Зараз окупант приїжджає в укриття, наставляє дуло автомата і забирає наших попаснян у Первомайськ і Стаханов, які вже 8 років окуповані”, – йдеться в повідомленні.

Попаснянська ВЦА працює у Бахмуті.

Вдень

Уже 1,5 тис українських військових опановують техніку країн-партнерів та повернуться в нашу країну в якості інструкторів, повідомив міністр оборони Олексій Резніков.

Вдень

Україна після умовного “9 травня” входить у нову – довготривалу – фазу війни, й нашу державу чекають складні тижні, але скільки їх буде – поки невідомо.
Про це у своєму великому зверненні повідомив міністр оборони України Олексій Резніков.

15-та година

Головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний показав у роботі гаубиці М777, надані США, наголосивши, що артилеристи вдячні Америці за цю зброю.

“Мої хлопці знають ціну артилерії. Передусім вони хотіли передати, що це високоточна і дуже ефективна зброя”, – написав він у ФБ. 

Вдень

Почався перший судовий процес щодо воєнних злочинів окупантів – російського військового Вадима Шишимаріна звинувачують у вбивстві цивільного громадянина України на Сумщині.
Справу слухає колегія Солом’янського райсуду Києва. Сьогодні вона призначила провадження до розгляду. Росіянину видали безкоштовного адвоката та перекладачку.
Прокурор Ярослав Ущепицький повідомив, що під час слідства Шишимарін визнав свою провину, розкаявся і співпрацював зі слідством.

 

Вдень

У новому перехопленні розмови від ГУР МОУ окупант розповідає дружині, як російські військові “зачищають” українські населені пункти.

 “Село взяли нещодавно. У нас дев’ять 300-х. Морпіхів близько 100 заходило. Вийшло 50. А цих “ополченців” було 80, вийшло – 20. А комбат-*банат каже, в кожен підвал кидайте гранату, не дивлячись. А потім вже заходьте. Хлопці не стали закидувати. А потім зайшли, а там четверо дітей сидить маленьких”.

Дружина пропонує чоловіку “впасти з танка”, щоб отримати травму. Вона впевнена, що іншого виходу немає – ротації не буде, бо “всі відмовляються”.

11:30

Упродовж усієї ночі російські окупанти обстрілювали територію заводу “Азовсталь” з артилерії й авіації, наразі триває штурм меткомбінату російською піхотою на бронетехніці, – заступник командира полку “Азов” Святослав Паламар “Калина” у коментарі для “УП”.

Ранок

Високий представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель анонсував надання нового траншу військової допомоги Україні – ще 500 мільйонів євро. Призначення – на важке озброєння.

Ранок

Знищений ворожими ракетами столичний ТРЦ Retroville планують відкрити у серпні.

“Три чверті площ Retroville будуть відкриті для відвідувачів у серпні цього року, а решту площ поетапно відкриють у грудні 2022 року та березні 2023 року”, – повідомляється на сайті забудовника.

Ранок

Русня відправила поперед своїх військ батальйон мобілізованих із так званої “ЛНР”. Він утік із позицій, а тепер цих орків тримають на кордоні РФ і не впускають.

Ранок

Уночі російські загарбники зруйнували ракетою будинок культури в Дергачах (Харківська область).

Дергачівська міська рада повідомила: “На жаль, сьогодні вночі окупанти довели свою справу до кінця і знищили ракетним ударом Дергачівський будинок культури, а заразом і наш гуманітарний штаб. У зв’язку з цим сьогодні видачі гуманітарної допомоги не буде”.

Ранок

Броньовані машини піхоти YPR-765, надані Нідерландами, вже стоять на службі в ЗС України. Тобто їздять.

Відео з телеграму нардепа Юрія Мисягіна:

Ранок

Останнім часом Росія вдається до тактики масованого використання надзвукових протикорабельних крилатих ракет типу Х-22 по об’єктах цивільної інфраструктури. Так, минулої доби по Кременчуцькому нафтопереробному заводу противник застосував 12 крилатих ракет, дві з яких вдалося збити з ПЗРК “Стінгер”. Однією з причин переходу противником до цієї тактики є відмова від застосування авіації, яка несе великі втрати, – розповів головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний під час телефонної розмови з головою об’єднаного комітету начальників штабів США генералом Марком Міллі.

10:30

Загальні бойові втрати противника з 24.02 до ранку 12.05 орієнтовно становлять (за даними Генерального штабу ЗСУ):
• особового складу – ліквідовано близько 26900 (+250),
• танків ‒ 1205 (+10),
• бойових броньованих машин ‒ 2900 (+27),
• артилерійських систем – 542 (+8),
• РСЗВ – 193 (+2),
• засобів ППО – 88 (+1),
• літаків – 200 (+1),
• гелікоптерів – 162 (+1),
• БПЛА оперативно-тактичного рівня – 405 (+7),
• крилатих ракет – 95 (+1),
• кораблів/катерів – 13,
• автомобільної техніки та автоцистерн – 2042 (+23),
• спеціальної техніки – 41.
(У дужках – зміна порівняно з даними на ранок 12 травня)

Ранок

ЗСУ підірвали міст перед Сєвєродонецьком для кращої оборони, підтвердив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.
“Щодо інформації про підірваний міст між Рубіжним та Сєвєродонецьком, скажу так: ми працюємо для того, щоб ворог не міг швидко перекинути свою техніку. Ми створюємо для них ще одну Білогорівку”, – сказав Гайдай в ефірі національного телемарафону.

Ранок

Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай у національному телемарафоні:
“Ситуація в нас ускладнюється. Я так розумію, що зараз ворог кинув всі зусилля для того, щоб прорвати хоча б десь лінію оборони. Для розуміння: за добу в Луганській області нарахували проходження більше ніж 2 тисячі одиниць ворожої техніки, не вказуватиму напрямки… Людей також звезли дуже багато. Штурмують Рубіжне, Гірську громаду з боку Золотого та Нижнього, околиці Сєвєродонецька і намагаються вкотре зробити понтонні переправи в районі Білогорівки, щоб перекинути техніку і живу силу через річку Сіверський Донець.

Тут одне з двох: або вони реально якісь ідіоти, бо в одних і тих же місцях намагаються побудувати ці понтонні переправи, і там було спалено рашистської техніки понад 70 одиниць. Наші хлопці все знищують, а росіяни знову приходять і намагаються будувати. Або, може, вони з тої своєї знищеної техніки хочуть зробити переправу, не знаю. Інших варіантів у мене немає”.

Гайдай наголосив, що Збройні сили України, попри щоденні ворожі атаки, тримають лінію оборони на Луганщині понад три місяці: “…Є підкріплення. Ми тримаємо її третій місяць, хоча ворог обстрілює наші позиції цілодобово – артилерія, міномети, танки, “Гради”, “Смерчі”, “Урагани”, авіабомби різних масштабів. Це жах, вони просто все знищують. Із перехоплень ми розуміємо, що прорвати оборони вони не можуть, тому ворог намагається зробити пустелю”.

Ранок

​Ювенальні прокурори ОГП: більш як 646 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації.

Станом на ранок 13 травня офіційне число дітей-жертв не змінилося – 226. Зросла кількість поранених – 420.

Ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.1

2 травня військові РФ здійснили обстріл поблизу села Добрянка Бериславського району Херсонської області. Внаслідок цього отримав поранення 9-річний хлопчик.

Також 12 травня окупанти із системи залпового вогню “Град” біля села Кар’єрне Бериславського району Херсонської області обстріляли колону цивільних автомобілів, яка виходила з окупованої території. Поранення отримала 10-річна дитина в одному з автомобілів.

Ранок

Військовослужбовець розвідувального підрозділу 79-ї окремої десантно-штурмової бригади зі стрілецької зброї збив ворожий БПЛА комплексу радіоелектронної боротьби “Леєр”, який призначений для придушення GSM-зв‘язку, – повідомлення пресслужби 79 одшбр.

Ранок

12 квітня о 16:35 сталася пожежа в селі Шебелинка Ізюмського району Харківської області, де ворожий снаряд влучив в ангарну будівлю. Площа пожежі склала близько 200 кв.м. Горіла покрівля ангару та 10 вантажних автомобілів. Рятувальники гасили пожежу майже три години. Загинуло троє людей, п’ятеро дістали поранення, повідомляє ГУ ДСНС Харківщини.

Сьома година

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 6:00:

На Сіверському напрямку тривають заходи посиленої охорони ділянки українсько-російського кордону в Брянській та Курській областях. За наявною інформацією противник здійснює перекидання у прикордонні райони Брянської області додаткових підрозділів артилерії для нарощування провокаційних обстрілів населених пунктів Чернігівській області, що розташовані поблизу державного кордону України.

На Слобожанському напрямку ворог вживає заходів щодо перегрупування підрозділів, поповнює запаси боєприпасів та паливно-мастильних матеріалів для відновлення наступальних спроможностей.

На Харківському напрямку наступальних дій не проводив. Основні зусилля зосередив на недопущенні просування наших військ в районі населеного пункту Веселе.

У Воронезькій та Бєлгородській областях РФ продовжено до 25 травня дію підвищеного рівня терористичної загрози.

На Донецькому напрямку противник продовжує зосередження основних зусиль на встановленні повного контролю над містом Рубіжне.

На Лиманському напрямку підрозділи ворога намагалися закріпитись в районі населеного пункту Олександрівка.

На Бахмутському напрямку окупанти вели штурмові дії у напрямку населеного пункту Оріхове та в районі населеного пункту Комишуваха, успіху не мали.

На Курахівському напрямку ворог вів наступальні дії у напрямку міста Мар’їнка.

Продовжив завдавати артилерійських та авіаційних ударів по Маріуполю, основні зусилля зосереджував на блокуванні підрозділів наших військ в районі заводу “Азовсталь”. З метою встановлення повного контролю над містом та придушення спротиву Українських захисників і захисниць застосовує стратегічну авіацію. Зважаючи на заходи з евакуації місцевих жителів, слід очікувати нарощування вогневого впливу найближчим часом.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник вів артилерійські обстріли підрозділів наших військ по всій лінії та повітряну розвідку із застосуванням БпЛА.

На Південнобузькому напрямку окупаційні підрозділи активних бойових дій не здійснювали, обстрілювали підрозділи наших військ зі ствольної артилерії та мінометів у районах населених пунктів Олександрівка, Таврійське, Котляреве, Ганнівка і Осокорівка.

Сьома година

На Донецькому та Луганському напрямках захисниками України за минулу добу відбито 18 атак ворога, знищено 13 танків, вісім артилерійських систем, 27 одиниць бойової броньованої техніки, дві одиниці спеціальної інженерної техніки та п’ять автомобілів противника, – Генштаб ЗСУ.

1:40

ОК “Південь”: нашими ракетно-артилерійськими підрозділами і авіацією протягом минулої доби завдано понад 100 ударів по позиціях ворога.
Загальні втрати противника склали: 57 рашистів, 6 одиниць броньованої та 3 – автомобільної техніки.

Корабельне угруповання в Чорному морі складає 4 кораблі і 2 підводні човни, що несуть понад 30 крилатих ракет типу “Калібр”. Тож загроза ракетних ударів як по півдню, так і по всій території України залишається актуальною.

Напередодні

Сполучені Штати надали Україні за останні два місяці безпекову, гуманітарну та економічну підтримку на суму $14 мільярдів. Про це заявив у середу постійний представник США при ОБСЄ Майкл Карпентер під час засідання Постійної ради ОБСЄ у Відні.

Напередодні

Міністри закордонних справ G7 на зустрічі 12-14 травня у Вайссенхаусі (Німеччина) обговорюють посилення заходів проти Росії у відповідь на її агресію в Україні.
Як інформує МЗС Франції, ця зустріч є нагодою підбити підсумки підтримки, наданої Україні та Молдові в умовах російської агресії в Україні, та обговорити глобальні наслідки кризи, зокрема щодо продовольчої безпеки.

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 35 ОБОРОНИ, 30.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 36 ОБОРОНИ, 31.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 37 ОБОРОНИ, 01.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 38 ОБОРОНИ, 02.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 39 ОБОРОНИ, 03.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 40 ОБОРОНИ, 04.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 41 ОБОРОНИ, 05.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 42 ОБОРОНИ, 06.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 43 ОБОРОНИ, 07.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 44 ОБОРОНИ, 08.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 45 ОБОРОНИ, 09.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 46 ОБОРОНИ, 10.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 47 ОБОРОНИ, 11.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 48 ОБОРОНИ, 12.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 49 ОБОРОНИ, 13.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 50 ОБОРОНИ, 14.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 51 ОБОРОНИ, 15.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 52 ОБОРОНИ, 16.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 53 ОБОРОНИ, 17.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 54 ОБОРОНИ, 18.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 55 ОБОРОНИ, 19.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 56 ОБОРОНИ, 20.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 57 ОБОРОНИ, 21.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 58 ОБОРОНИ, 22.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 59 ОБОРОНИ, 23.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 60 ОБОРОНИ, Великдень, 24.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 61 ОБОРОНИ, 25.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 62 ОБОРОНИ, 26.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 63 ОБОРОНИ, 27.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 64 ОБОРОНИ, 28.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 65 ОБОРОНИ, 29.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 66 ОБОРОНИ, 30.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 67 ОБОРОНИ, 01.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 68 ОБОРОНИ, 02.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 69 ОБОРОНИ, 03.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 70 ОБОРОНИ, 04.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 71 ОБОРОНИ, 05.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 72 ОБОРОНИ, 06.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 73 ОБОРОНИ, 07.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 74 ОБОРОНИ, 08.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 75 ОБОРОНИ, 09.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 76 ОБОРОНИ, 09.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 77 ОБОРОНИ, 10.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 78 ОБОРОНИ, 11.05.2022, тут

Що передувало

▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику величезних втрат у живій силі й техніці.
▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників, “пробуджених” диверсійних груп. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну. 
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надали нові озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовилося військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила першу резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України. 24 березня Генасамблея підтримала другу подібну резолюцію (140 країн “за”).
▪️ Путін збирав сили для штурму української столиці. Але темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився. Після важких боїв у передмістях українська армія відкинула росіян від Києва. 30 березня-1 квітня ЗСУ відновили контроль над десятками населених пунктів у Київській і Чернігівській областях, окупанти відійшли зокрема і від ЧАЕС. Світу відкрилася жахлива картина звірств окупантів у Бучі та інших населених пунктах під Києвом – сотні розстріляних та закатованих цивільних мешканців.
▪️ Надалі російські війська перегруповувалися і продовжують наступ на Сході України, намагаючись зокрема здобути повний контроль над Маріуполем та заводом “Азовсталь”, де зосередився український гарнізон.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.