У Києві почався перший суд над російським загарбником: Шишимарін визнав провину

Почався перший судовий процес щодо воєнних злочинів російських окупантів в Україні – військовослужбовця Кантемировської дивізії ЗС РФ Вадима Шишимаріна обвинувачують у вбивстві цивільного громадянина України на Сумщині.

Про це в п’ятницю, 13 травня, інформує “Українська правда”.

Справу слухатиме колегія Солом’янського райсуду Києва. Сьогодні вона призначила провадження до розгляду. Наступне засідання відбудеться 18 травня.

Росіянину надали безкоштовного адвоката та перекладачку.

Поки ані підсудний, ані його захисник не озвучували свою позицію. Водночас прокурор Ярослав Ущепицький повідомив, що під час слідства Шишимарін визнав свою провину, розкаявся і співпрацював зі слідством.

Прокурор стверджує, що вину російського армійця доводять не лише його слова, а й експертизи і покази свідків.

Серед іншого, слідство вилучило зброю, з якої стріляв Шишимарін, а також зброю інших людей, які були з ним у машині.

Хто такий Вадим Шишимарін і як його вирахували

Російському військовому Вадиму Шишимаріну 21 рік. Він служив у 4-й танковій Кантемировській дивізії ЗС РФ (Московська область). Був командиром відділення.

Слідство встановило, що цей 21-річний чоловік 28 лютого 2022 року вбив беззбройного мешканця смт Чупахівка Сумської області, який вів узбіччям дороги велосипед.

“Перед цим колону, в якій був сержант Шишимарін розбили ЗСУ. Втікаючи, він зі ще чотирма співслужбовцями обстріляли з автоматів приватний автомобіль та заволоділи ним. На вкраденій машині з пробитими ними ж колесами загарбники заїхали в село. Дорогою побачили чоловіка, який повертався додому і говорив по телефону. Один із військових наказав сержанту вбити цивільного, щоб він не повідомив про них українським захисникам. Той здійснив декілька прицільних пострілів через відкрите вікно автомобіля із автомата Калашникова у голову 62-річного потерпілого. Чоловік помер на місці всього в декількох десятках метрів від свого будинку”, – розповіли в прокуратурі.

Згодом Шишимарін потрапив у полон. Його ідентифікували за допомогою системи розпізнавання облич, яку надали Україні західні партнери.

Наразі підозрюваний Шишимарін перебуває під вартою. Прокурорами і слідчими СБУ зібрано достатньо доказів його причетності до порушення законів та звичаїв війни, поєднаних з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України. За ці дії йому загрожує від 10 до 15 років позбавлення волі або довічне ув’язнення.

В ОГП зазначають, що це перший військовослужбовець із Росії, який постав в Україні перед судом за вбивство цивільного після вторгнення військ РФ.

Читайте також:
Російські військові холоднокровно вбили двох цивільних біля Києва: CNN оприлюднила відео

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна