ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 130 – 03.07.2022

Після 23-ї

Понад 230 мін та снарядів випустили російські загарбники за неділю по територіальних громадах Сумщини. Постраждали п’ять громад: Зноб-Новгородська, Новослобідська, Великописарівська, Білопільська, Хотінська, повідомив у Telegram голова ОВА Дмитро Живицький.

Вечір

Внаслідок ранкового ракетного обстрілу Слов’янська росіянами шестеро людей загинули і близько 20 зазнали поранень. Серед загиблих – 9-річна дівчинка Єва, розповів президент у відеозверненні.

22:40

Володимир Зеленський у вечірньому зверненні:
“Якщо командування нашої армії й забирає людей із певних точок фронту, де ворог має найбільшу вогневу перевагу, – зокрема це стосується й Лисичанська, – це означає лише одне: ми повернемося завдяки нашій тактиці та завдяки нарощуванню постачання сучасної зброї. Україна нічого не віддає”.

20:50

З початку широкомасштабної російської агресії в Україні загинули 89 спортсменів і тренерів, 13 – опинилися в полоні. Про це президент України Володимир Зеленський сказав під час зустрічі з президентом Міжнародного олімпійського комітету Томасом Бахом у Києві.

Вечір

Прем’єр-міністр Австралії Ентоні Албаніз, перебуваючи з візитом у Києві, заявив про надання Україні додатково військово-технічної допомоги на 100 млн доларів.

“Ми додатково надаємо 14 БТР та 20 Bushmaster – броньовані транспортні засоби. Таким чином, загальна кількість Bushmaster склала 60 штук. Австралія також надаватиме додаткове військове обладнання, безпілотники, додаткову допомогу прикордонним військам України…” – загалом уже на 390 млн доларів

Вечір

Українські військові збили над Дніпропетровщиною ворожий безпілотник. Це вже 10-й розвідник агресора, знищений у небі над областю. Попередньо, його уламки упали в полі, повідомив голова ОВА Валентин Резніченко.

19:15

Офіційне повідомлення Генерального штабу ЗСУ:

Після важких боїв за Лисичанськ Сили оборони України були змушені відійти із займаних позицій і рубежів.

В умовах кратної переваги російських окупаційних військ в артилерії, авіації, реактивних системах залпового вогню, боєприпасах та особовому складі продовження оборони міста призвело б до фатальних наслідків. Задля збереження життя українських захисників було прийнято рішення про відхід”, – пояснили в Генштабі.

“Ми продовжуємо боротьбу. На жаль, для успіху недостатньо сталевої волі та патріотизму – потрібні матеріально-технічні ресурси.
Оборонці Луганщини та інших регіонів нашої країни героїчно виконують свій громадянський і військовий обовʼязки”, – наголосили в ГШ.

Вдень

На утримання українського армії зараз іде близько 130 мільярдів гривень на місяць, у той час як довоєнним бюджетом було передбачено 156 мільярдів на весь 2022 рік, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

18:30

На Сіверському напрямку ворог обстріляв із артилерії та мінометів райони прикордонних населених пунктів Бачівськ та Вовківка Сумської області, – ГШ ЗСУ.

18:30

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 18:00:

На Харківському напрямку основні зусилля окупанти зосереджують на недопущенні просування наших військ у напрямку державного кордону. Противник здійснив артилерійські обстріли в районах населених пунктів Золочів, Хрестище, Малинівка, Черкаська Лозова та Чепіль.

На Слов’янському напрямку ворог обстріляв з артилерії території неподалік Долини, Курульки, Богородичного, Адамівки та Гусарівки. Українські підрозділи відбили штурм у напрямку Пасіка–Долина.

На Краматорському напрямку противник форсував річку Сіверський Донець, намагається розвинути успіх та оволодіти Білогорівкою. Продовжує вогневий вплив на підрозділи наших військ з метою сковування їх дій. Артилерійські обстріли зафіксовано поблизу Григорівки та Білогорівки.

На Лисичанському напрямку ворог здійснює обстріли із ствольної артилерії в районах населених пунктів Золотарівка і Верхньокам’янка. Вів штурмові дії у напрямку Золотарівки та взяв під контроль населений пункт.

На Бахмутському напрямку окупанти обстрілюють з артилерії райони Соледара, Покровського, Бахмута та Клинового.

Наступальні дії у напрямку Ниркове–Берестове українські воїни успішно відбили. Також ворог безуспішно намагався провести розвідку боєм у напрямку Василівка–Берестове. Вів штурмові дії на напрямках Вовчоярівка–Спірне та Миколаївка–Спірне. Зазнав значних втрат та відійшов.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках з метою сковування дій наших підрозділів противник здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Авдіївка, Піски, Новомихайлівка, Времівка, Гуляйполе, Чарівне. Завдав авіаударів неподалік Кам’янки, Авдіївки та Шевченко.

Вдень

У День Військово-Морських сил ЗСУ президент Володимир Зеленський вручив ордени “Золота Зірка” військовослужбовцям, яким надано звання Героя України, та інші державні нагороди.

Зокрема, орден “Золота Зірка” президент вручив командувачу морської піхоти Військово-Морських сил ЗСУ генерал-лейтенанту Юрію Содолю, під керівництвом якого оперативно-тактичне угруповання “Схід” із 24 лютого 2022 року веде оборонну операцію проти військ російських окупантів на сході України.

Вдень

Дім загиблої у Слов’янську родини. Сім’я вийшла з машини і не встигла дійти до будинку, розповідає кореспондент “Радіо Свобода”. Чоловік, дружина та дівчинка 11 років загинули.

Після 14-ї

Важкий обстріл Слов’янська на Донеччині. За словами мера міста Вадима Ляха, рашисти вдарили по місту з реактивних систем залпового вогню. Мер заявив про велику кількість убитих та поранених, але не назвав кількість. Під обстріл потрапив, зокрема, один із міських ринків.

Речниця Донецької ОВА розповіла, що внаслідок обстрілу російськими військами Слов’янська — як мінімум шість загиблих і 15 поранених.

Вдень

Бучу, Гостомель та Ірпінь відвідав прем’єр-міністр Австралії Ентоні Албаніз.

Вдень

Авіація ПС ЗСУ працює. Ланка бомбардувальників Су-24М з ескортом винищувачів Су-27 летить на бойове завдання.

Вдень

Пресслужба ОК “Північ” показала знищення російського танка на Донбасі.

Ранок

По прикордонній з Україною Бєлгородській області Росії вчинено ракетний обстріл. Губернатор В’ячеслав Гладков заявив, що в ніч на 3 липня в Бєлгороді пролунала “серія гучних звуків”, після якої в місті виявилися частково зруйновані 11 багатоквартирних та низка приватних будинків, щонайменше троє людей загинуло й четверо постраждало.

Місцеві мешканці публікують у соцмережах фото й відео з місця “хлопків”, а також фотографію ракети, що прилетіла в один із будинків.

Як видно з фото, це залишки від ракети ЗРК “Панцир-С”. Таких комплексів немає на озброєнні Збройних сил України, зате вони є на озброєнні армії РФ.

Частина ракети від ЗРК “Панцир”, фото з бєлгородських телеграм-каналів

Цю ж ракету видно на відео.

Мешканці Бєлгорода й області не на жарт перелякані. Саме з Бєлгородщини російські війська регулярно обстрілюють Харків, убиваючи мирних українців і руйнуючи цивільні будинки. У бєлгородських соцмережах можна було натрапити на безліч радісних коментарів з цього приводу. Тепер, коли люди з пошкоджених будинків запитали губернатора Гладкова, як їм тепер спати спокійно, той чесно відповів: “Ніяк”.

Також цієї ночі вибухи було чути в російському місті Курськ. Губернатор області Роман Старовойт повідомив, що система ППО нібито збила “два українські безпілотники “Стриж”” на підльоті до Курська.

Міноборони РФ у ранковому зведенні звинуватило Україну у “використанні касетних боєприпасів” та “цілеспрямованому обстрілі мирного населення” Бєлгородської та Курської областей”.

“Минулої ночі Київ завдав навмисний удар ракетами “Точка-У” з касетними боєприпасами та безпілотниками Ту-143 по житлових кварталах Бєлгорода та Курська. Усі три запущені націоналістами по Бєлгороду ракети “Точка-У” з касетними частинами знищені у повітрі засобами ППО. Внаслідок ураження українських ракет засобами ППО уламки однієї з них впали на житловий будинок у Білгороді”, – заявили у відомстві держави-агресора.

Водночас розвідувальна спільнота InformNapalm нагадує про те, що за тиждень до повномасштабного вторгнення росіяни проводили спецоперації, обстрілюючи територію РФ з окупованих ними районів Донбасу. Тоді вони це використовували як привід для виправдання свого майбутнього вторгнення.

Нагадаємо, що в Бєлгородській області, як і в інших регіонах Росії, що межують з Україною, у квітні було оголошено “жовтий” рівень терористичної небезпеки.

Ранок

На Херсонщині ворог обстрілює населений пункт та склади з аміачною селітрою. Про це у фейсбуці повідомляє оперативне угруповання військ “Каховка”.

“На відео місцеві жителі Херсонської області зафіксували результат нічного обстрілу ворожими снарядами їх населеного пункту. Неподалік від місця влучання знаходяться склади з вибухонебезпечними речовинами: аміаком та селітрою”, – йдеться у повідомленні.

12-та година

Близько 4:00 російські війська здійснили ракетний удар по Новобаварському району Харкова. Ворожа ракета влучила на територію приватного будинку, його власниця отримала поранення. Також пошкоджено будівлю школи, розташованої поруч. Глибина воронки становить 6 метрів, ширина — 10.

За процесуального керівництва Новобаварської окружної прокуратури м. Харкова розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України), повдіомляє ОГП.

Ранок

Інформація про підрив на міні біля Маріуполя російського десантного катера “Акула” 30 червня підтвердилася. Внаслідок катастрофи три російські моряки пішли на дно Азовського моря. Про це повідомив у телеграмі радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

“Нарешті отримали підтвердження, що дійсно 30 червня в акваторії Маріуполя підірвався на міні російський десантний катер проєкту 1176 «Акула» Чорноморського флоту Д-106. Три моряки вже співають разом з Кобзоном пісні для риб”, – написав Андрющенко.

Десята година

Сумщина: ранок у Шалигінській громаді почався з мінометного обстрілу з території РФ, 10 “приходів” після сьомої ранку. Жертв та руйнувань попередньо немає, – голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.

Ранок

Збройні сили України знищили одну з чотирьох російських військових баз в окупованому РФ Мелітополі Запорізької області, повідомив міський головаІван Федоров.

За його словами, близько 3-ї та 5-ї години ранку ЗСУ завдали по цій базі понад 30 ударів. Росіяни намагаються вивезти якусь техніку, але “нічого не вціліло”.

“Наразі окупанти намагаються здійснити провокації про те, що був обстріл мирних районів, постраждало мирне населення, зруйновано міську інфраструктуру. Цього не було!” – наголосив мер, підкресливши, що удари здійснювалися виключно по військовій базі.

Також, за словами Федорова, напередодні завдяки силам спротиву зійшов з рейок рашистський бронепоїзд із боєприпасами.

Тим часом місцеві мешканці повідомляють, у Мелітополі горить аеропорт, де була розташована уражена база російських окупантів. Окупанти в паніці.

Ранок

ОГП: Більше ніж 986 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії РФ.

Станом на ранок 3 липня офіційне число дітей-жертв за добу не змінилося – 344. Зросла кількість поранених – понад 642.

Внаслідок обстрілу військовими російської федерації цивільної інфраструктури Добропілля Донецької області 2 липня були поранені 7-річний хлопчик і 3-річна дівчинка.

Ранок

У Харкові о 4-й годині ранку агресори завдали ударів по одному з об’єктів критичної інфраструктури. За попередніми даними, серед мирних жителів постраждалих немає.

Ранок

Російські окупаційні війська 2 липня обстріляли місто Добропілля на Донеччині, повідомив голова ОВА Павло Кириленко. Щонайменше 2 загиблих і 3 поранених. Серед поранених є двоє дітей – 4 і 7 років.

Внаслідок обстрілу з боку окупантів знищено один будинок. Ще шість будинків зазнали пошкоджень різного ступеню.

7:50

На ранок ворог ударив по Криворізькому району. Кілька разів влучив по дачному масиву у Зеленодольську – три будинки зруйновані, один пошкоджений. Попередньо, люди не постраждали, – голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

Напередодні

В Одеській області вчора ввечері російські бомбардувальники Су-24 під прикриттям винищувача Су-30 завдали два бомбові удари по острову Зміїний, а пізніше з винищувача Су-30 по Білгород-Дністровському району була випущена ракета Х-31, яка поцілила у господарську будівлю прибережної бази відпочинку. Значних руйнувань та пожеж, а також загиблих і постраждалих немає.

Ранок

Начальник Луганської ОВА Сергій Гайдай розповів: “Окупанти кинули на Лисичанськ, напевно, всі сили. Атакували місто із незрозуміло жорстокою тактикою. Так, якщо в Сєвєродонецьку за місяць вуличних боїв залишилися вцілілі будинки та адмінбудівлі, то в Лисичанську упродовж короткого проміжку часу ті самі адмінбудівлі знищені вщент. Багато і росіян, і зброї, що вони застосовують. І це незважаючи на знищення [Збройними силами України] декількох складів із ворожими боєприпасами. Несуть значні втрати, але вперто просуваються. Вони закріплюються в місті, а також у Верньокам’янці, та продовжують знищувати населені пункти”.

Фото: ФБ Луганська ОВА

Минулої доби, зазначив Сергій Гайдай, у місті рятувальники ліквідовували загоряння багатоповерхівок та приватних садиб, магазину, а також ще одного торговельного центру. Поранену жінку госпіталізовано до лікарні Дніпропетровщини.

Також від вчинених російською армією обстрілів постраждали Золотарівка та Білогорівка.

Ранок

У звіті американського Інституту дослідження війни (ISW) станом на вечір 2 липня зазначено:

“Українські війська, ймовірно, здійснили навмисний відхід із Лисичанська, що призвело до захоплення Росією міста 2 липня.  Геолокаційні відеозаписи показали, як російські війська обходять північні та південно-східні райони Лисичанська таким чином, що свідчить про те, що українських сил залишилося небагато або зовсім немає у місті станом на 2 липня.

Українські військові офіційно не оголосили про відведення військ, але й не повідомили про оборонні бої навколо Лисичанська. Радник міністра внутрішніх справ України Вадим Денисенко туманно зазначив, що російські війська мають “високу ймовірність” захопити Лисичанськ, але їм буде важко просуватися в Донецькій області на Слов’янськ і Краматорськ. Речник Нацгвардії України Руслан Музичук спростував повідомлення про захоплення та оточення російськими військами Лисичанська, але ці спростування, ймовірно, застарілі або помилкові…” – ідеться у зведенні ISW.

На мапі бойових дій від Інституту станом на ранок 3 липня більше частина міста показана як окупована росіянами:

Прогноз американських аналітиків такий: “Імовірно, найближчими днями російські війська встановлять контроль над рештою території Луганської області і, швидше за все, потім зосередяться на ударах по українських позиціях у Сіверську (Донецької області), перш ніж повернути на Слов’янськ і Бахмут.

Відхід до Сіверська дозволить українським силам зменшити ризик негайного оточення, але українські сили можуть продовжити відхід із боями до лінії біля траси E40 від Слов’янська до Бахмута”.

Дев’ята година

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 03.07 орієнтовно склали (за даними Генштабу ЗСУ):

  • особового складу – близько 35970 (+100) осіб ліквідовано,
  • танків – 1584 (+2) одиниць,
  • бойових броньованих машин – 3744 (+7),
  • артилерійських систем – 801 (+1),
  • РСЗВ – 246,
  • засобів ППО – 105,
  • літаків – 217,
  • гелікоптерів – 187 (+1),
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 651 (+1),
  • крилатих ракет – 144,
  • кораблів /катерів – 15,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2618 (+4),
  • спеціальної техніки – 64 (+3).

(У дужках – зміна показника порівняно з даними 2 липня)

Найбільших втрат противник зазнав на Краматорському та Бахмутському напрямках.

8:40

Росія планує провести референдум щодо “включення” Херсонської області до РФ до осені та готова сфальсифікувати результати голосування, повідомляє у твіттері Міністерство оборони Великої Британії з посиланням на дані розвідки.

“Імовірно, Росія віддає перевагу псевдоконституційному голосуванню, намагаючись узаконити свій контроль над регіоном”, – йдеться у звіті.

Зазначається, що попри арешт 28 червня міського голови Херсона Ігоря Колихаєва, на захоплених територіях Херсонщини триває широкомасштабний збройний і мирний опір.

7:15

На Волинському та Поліському напрямках ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено.

За наявною інформацією, з 1 липня розпочато ротацію підрозділів збройних сил Республіки Білорусь у Брестській області. Посилюється система протиповітряної оборони за рахунок підрозділів Східного військового округу збройних сил російської федерації, – ГШ ЗСУ.

7:15

На Південнобузькому напрямку противник зосереджує зусилля на недопущенні просування підрозділів Сил оборони на ймовірних напрямках наступу. Здійснював систематичні обстріли зі ствольної та реактивної артилерії. Завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Іванівка.

Російські окупанти завдають систематичних ракетних ударів на Миколаївському напрямку, – ГШ ЗСУ.

7:15

Авіація Повітряних Сил Збройних Сил України працювала фактично на всіх напрямках бойових дій – у Миколаївській, Запорізькій, Харківській, Донецькій та Луганській областях. Здійснила майже півтора десятка групових вильотів. Знищено близько 20 одиниць ворожої техніки та два польових склади боєприпасів. Наші підрозділи продовжують успішні виконання ракетно-артилерійських вогневих завдань. Загальні втрати противника уточнюються.

7:15

На Сіверському напрямку противник продовжує забезпечувати посилену охорону ділянки українсько-російського кордону.

Ворог обстріляв з території Російської Федерації позиції Сил оборони та цивільну інфраструктуру поблизу Бачівська та Вовківки Сумської області, – ГШ ЗСУ у зведенні за минулу добу.

7:15

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 6:00:

На Харківському напрямку ворог веде оборону зайнятих раніше позицій. Обстрілював із артилерії райони населених пунктів Руська Лозова, Перемога, Верхній Салтів, Замулівка, Волобуївка, Мілова, Протопопівка, Питомник, Прудянка та Норцівка.

Ворожий штурм неподалік Прудянки наші воїни успішно відбили. Противник завдав авіаудару неподалік Мосьпанового та Гракового.

На Слов’янському напрямку окупанти обороняються. Обстріляли із танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії райони населених пунктів Дібровне, Мазанівка, Краснопілля, Суха Кам’янка, Вірнопілля і Маяки. Неодноразово безуспішно намагалися вести штурмові дії неподалік Мазанівки. Отримали відсіч та відійшли. Ворог застосовує комплекси радіоелектронної боротьби.

На Донецькому напрямку основні зусилля окупанти зосереджують на закріпленні на позиціях в районі міста Лисичанськ та Верхньокам’янки. Вели наступальні дії поблизу Білогорівки, успіху не мали, змушені відійти.

На Бахмутському напрямку ворог здійснював обстріли неподалік Новолуганського і Травневого. Завдав авіаудару поблизу Покровського. Намагається вести наступ в районі населеного пункту Спірне, бойові дії тривають.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник обстрілював наші позиції в районах населених пунктів Піски, Невельське, Новомихайлівка, Новоданилівка, Полтавка, Білогір’я, Ольгівське та Кам’янське. Штурмовими діями ворог намагається покращити тактичне положення в районі населеного пункту Спартак.

 

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 35 ОБОРОНИ, 30.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 36 ОБОРОНИ, 31.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 37 ОБОРОНИ, 01.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 38 ОБОРОНИ, 02.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 39 ОБОРОНИ, 03.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 40 ОБОРОНИ, 04.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 41 ОБОРОНИ, 05.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 42 ОБОРОНИ, 06.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 43 ОБОРОНИ, 07.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 44 ОБОРОНИ, 08.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 45 ОБОРОНИ, 09.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 46 ОБОРОНИ, 10.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 47 ОБОРОНИ, 11.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 48 ОБОРОНИ, 12.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 49 ОБОРОНИ, 13.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 50 ОБОРОНИ, 14.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 51 ОБОРОНИ, 15.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 52 ОБОРОНИ, 16.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 53 ОБОРОНИ, 17.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 54 ОБОРОНИ, 18.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 55 ОБОРОНИ, 19.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 56 ОБОРОНИ, 20.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 57 ОБОРОНИ, 21.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 58 ОБОРОНИ, 22.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 59 ОБОРОНИ, 23.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 60 ОБОРОНИ, Великдень, 24.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 61 ОБОРОНИ, 25.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 62 ОБОРОНИ, 26.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 63 ОБОРОНИ, 27.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 64 ОБОРОНИ, 28.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 65 ОБОРОНИ, 29.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 66 ОБОРОНИ, 30.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 67 ОБОРОНИ, 01.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 68 ОБОРОНИ, 02.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 69 ОБОРОНИ, 03.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 70 ОБОРОНИ, 04.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 71 ОБОРОНИ, 05.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 72 ОБОРОНИ, 06.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 73 ОБОРОНИ, 07.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 74 ОБОРОНИ, 08.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 75 ОБОРОНИ, 09.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 76 ОБОРОНИ, 10.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 77 ОБОРОНИ, 11.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 78 ОБОРОНИ, 12.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 79 ОБОРОНИ, 13.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 80 ОБОРОНИ, 14.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 81 ОБОРОНИ, 15.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 82 ОБОРОНИ, 16.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 83 ОБОРОНИ, 17.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 84 ОБОРОНИ, 18.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 85 ОБОРОНИ, 19.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 86 ОБОРОНИ, 20.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 87 ОБОРОНИ, 21.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 88 ОБОРОНИ, 22.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 89 ОБОРОНИ, 23.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 90 ОБОРОНИ, 24.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 91 ОБОРОНИ, 25.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 92 ОБОРОНИ, 26.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 93 ОБОРОНИ, 27.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 94 ОБОРОНИ, 28.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 95 ОБОРОНИ, 29.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 96 ОБОРОНИ, 30.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 97 ОБОРОНИ, 31.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 98 ОБОРОНИ, 01.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 99 ОБОРОНИ, 02.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 100 ОБОРОНИ, 03.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 101 ОБОРОНИ, 04.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 102 ОБОРОНИ, 05.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 103 ОБОРОНИ, 06.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 104 ОБОРОНИ, 07.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 105 ОБОРОНИ, 08.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 106 ОБОРОНИ, 09.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 107 ОБОРОНИ, 10.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 108 ОБОРОНИ, 11.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 109 ОБОРОНИ, 12.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 110 ОБОРОНИ, 13.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 111 ОБОРОНИ, 14.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 112 ОБОРОНИ, 15.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 113 ОБОРОНИ, 16.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 114 ОБОРОНИ, 17.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 115 ОБОРОНИ, 18.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 116 ОБОРОНИ, 19.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 117 ОБОРОНИ, 20.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 118 ОБОРОНИ, 21.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 119 ОБОРОНИ, 22.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 120 ОБОРОНИ, 23.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 121 ОБОРОНИ, 24.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 122 ОБОРОНИ, 25.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 123 ОБОРОНИ, 26.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 124 ОБОРОНИ, 27.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 125 ОБОРОНИ, 28.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 126 ОБОРОНИ, 29.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 127 ОБОРОНИ, 30.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 128 ОБОРОНИ, 01.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 129 ОБОРОНИ, 02.07.2022, тут

Що передувало

▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику великих втрат у живій силі й техніці.
▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну. 
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції, ЗСУ нищать ворога.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надають нове, зокрема важке озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовилося військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила першу резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України. 24 березня Генасамблея підтримала другу подібну резолюцію (140 країн “за”).
▪️ Путін збирав сили для штурму української столиці. Але темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився. Після важких боїв у передмістях українська армія відкинула росіян від Києва. 30 березня-1 квітня ЗСУ відновили контроль над десятками населених пунктів у Київській і Чернігівській областях, окупанти відійшли зокрема і від ЧАЕС. Світу відкрилася жахлива картина звірств окупантів у Бучі та інших населених пунктах під Києвом – сотні розстріляних та закатованих цивільних мешканців.
▪️ 16-20 травня закінчилася героїчна оборона Маріуполя – український гарнізон на заводі “Азовсталь” отримав наказ зберегти особовий склад та евакуюватися в полон.
▪️ 24 червня стало відомо про вихід підрозділів Сил оборони України з Сєвєродонецька – фактичного адмінцентру Луганської області. Надалі російські війська продовжують наступ на Донбасі, намагаючись оточити угруповання Об’єднаних сил на Луганщині й Донеччині, зокрема в районі Лисичанська.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.