ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 123 – 26.06.2022

Вечір

Умовою для відновлення діалогу між цивілізованим світом і Росією має стати демілітаризація щонайменше європейської частини РФ. Таку думку висловив міністр оборони України Олексій Резніков після чергових ракетних обстрілів українських міст.

“Швидка відповідь на цей виклик має складатися з двох частин.

Перша – це посилення санкцій. Щоб РФ не могла виготовляти і підтримувати в робочому стані високотехнологічну зброю, яка зараз містить безліч комплектуючих, які постачаються компаніями з країн НАТО.

Друга – це якнайшвидше розгортання ефективної системи ППО/ПРО в Україні. Це додаткові 500-1000 км безпеки для кожного європейського міста. Це дуже наочний і логічний крок, який має бути закріплений у стратегії Північноатлантичного Альянсу“, – сказав глава МОУ.

22:35

Президент Володимир Зеленський закликав громадян Білорусі не долучатися до війни Росії проти України, хоча в Москві вже “все вирішили” і втягують білорусів до агресії навіть активніше, ніж у лютому-березні 2022 року.

22:35

З вечірнього звернення президента Володимира Зеленського:

“Росія сьогодні знову вдарила ракетами по Києву. Рано-вранці. Друга армія світу звитяжно «перемогла» дитячий садочок і житловий будинок. Загинув чоловік, йому було лише 37 років. Є поранені, і серед них – дівчинка, звати її Женя, їй сім років, донька загиблого, зараз вона в «Охматдиті». Також поранена її мати. До речі, громадянка Росії. Ось так. Їй у нашій державі ніщо не загрожувало, вона була в повній безпеці, поки в самій же Росії не вирішили, що все для них тепер однаково вороже – жінки, діти, дитячі садочки, житлові будинки, лікарні, залізниця.

Ракети били й по Миколаївській області, і по Чернігівщині, і по Одесі, і по Черкасах. Артилерійські та мінометні обстріли не зупинялись і на Харківщині, в Сумській області, і на Донбасі, на півдні нашої держави. Мої співчуття рідним і близьким загиблих. Усім, хто був поранений, надається вся необхідна допомога.

Частину ракет збито. Але тільки частину. Нам потрібна потужна протиповітряна оборона – сучасна, повністю ефективна. Яка може дати повний захист від цих ракет.  Про це щоденно ми говоримо з партнерами. Є вже деякі домовленості. І партнерам треба рухатися швидше, якщо вони справді партнери, а не спостерігачі.

Затягування з передачею зброї нашій державі, будь-які обмеження – це насправді запрошення для Росії бити знову й знову. Окупантів – цих терористів – треба бити з усієї сили, щоб вони не думали, що можуть тиснути й когось переграти.

Про що ці ракети сьогодні? Про що і вчорашні 62 ракети – це за одну лише суботу, за 24 години. Вони – про російський почерк: робити ескалацію щоразу, коли відбуваються міжнародні події. І водночас вони про рішучість. Про те, наприклад, що лідери «Великої сімки», які саме сьогодні зібралися в Німеччині на саміт, мають достатній спільний потенціал, щоб зупинити російську агресію і проти України, і проти Європи в цілому. Це можливо”.

Вдень

Під прикриттям грози ворог атакував Одещину двома  протикорабельними ракетами типу “Онікс”, випустивши їх з берегового ракетного комплексу “Бастіон” з території тимчасово окупованого Криму. Але сили протиповітряної оборони напоготові у будь-який час та за всілякої погоди: дві ракети знищено, йдеться в повідомленні Одеської міської ради з посиланням на ОК “Південь”.

Вдень

Ворог тричі ударив з “Градів” та ствольної артилерії по Зеленодольській громаді Криворізького району Дніпропетровської області.

У Зеленодольську, за даними ОВА, двоє поранених – чоловік та жінка. Їм надали медичну допомогу.
У місті є руйнування багатоповерхівок, пошкоджені будинок культури та пошта.

Вдень

В окупованому РФ місті Каховка Херсонської області спалили авто колаборантки Ірини Махньової, так званої “очільниці” міського управління освіти. Сама Махньова не постраждала.

Вдень

Результат ранкових артилерійських обстрілів російськими військами – зруйноване сховище з зерном та пошкоджена сільгосптехніка агропідприємства на Чернігівщині. Пресслужба ДСНС виклала в телеграмі фото спаплюженого сільськогосподарського реманенту та ангарів для зерна, які постраждали як від влучання осколків, так і від спричиненої розривами снарядів пожежі.

Вдень

Херсонщина. Окупанти відпустили з полону ексголову Білозерської громади Антоніну Чередник та місцевого депутата Володимира Посунька. Про це повідомили у телеграм-каналі “Український південь”.

Вдень

У Псковській області з рейок зійшов вантажний поїзд із боєприпасами. Місце аварії оточили військові, працює ФСБ та мінери, – ЗМІ.

Вдень

Прем’єр Британії і президент Франції обговорили підтримку України на полях саміту G7. Як інформує AFP, Борис Джонсон застеріг Еммануеля Макрона від згоди на врегулювання ситуації дипломатичним шляхом вже зараз, оскільки це призведе лише до тривалої нестабільності і зіграє на руку Росії.

Вдень

Унаслідок ракетного удару росіян по Черкасах  одна людина загинула і п’ятеро травмовані.

Як повідомив голова Черкаської ОВА Ігор Табурець, дві ракети ударили в околицях Черкас, пошкоджено об’єкт інфраструктури.

Вдень

“Росія збільшує військову присутність в Білорусі. Керівництво установ та організацій Гомельської області попереджені про ймовірність повернення підрозділів ЗС РФ”, – повідомляє пресслужба Головного управління розвідки МОУ.

Водночас росіяни планують нарощування чисельності оперативно-тактичної авіації на території Білорусі. Офіційно – для проведення спільного патрулювання повітряного простору в рамках спільного навчально-бойового центру підготовки авіаційних підрозділів та підрозділів ППО. Для цього запланований переліт 10 російських літаків на аеродром у Барановичах, ближче до кордону з Україною.

Полудень

Поліція документує наслідки ранкового обстрілу в Києві: вже підтверджено одного загиблого та п’ятьох поранених.

На місці працюють 25 слідчо-оперативних груп НПУ та СБУ, які документують наслідки воєнних злочинів Росії в Києві. До роботи задіяні криміналісти, вибухотехніки, кінологи.

“За наявною інформацією, 1 людина загинула. Наразі відомо про п’ятьох поранених, серед яких 7-річна дівчинка. В цей момент дістали з-під завалів її маму – 35-річну жінку. Вона є громадянкою РФ, але тривалий час проживає у Києві”, – заявив голова Нацполіції Ігор Клименко.

Ранок

Одним із перших застосувань американських ракетних систем залпового вогню M142 HIMARS на сході України були успішно уражені два командні пункти російської армії.

Перший уражений пункт – командний пункт 20-ї армії Західного військового округу ЗС РФ (в/ч 89425, Воронеж). Він дислокувався у будівлі школи в Ізюмі на Харківщині.

Другий – передовий пункт управління десантних військ ЗС РФ, повідомляє InformNapalm.

11:55

Вночі росіяни сім разів обстріляли Чернігівщину та Сумщину, – ДПСУ.

Ворог вів вогонь з мінометів та ствольної артилерії по прикордонню Новгород-Сіверської, Семенівської та Сновської громад на Чернігівщині та по населених пунктах Середино-Будської, Глухівської та Юнакіївської громад на Сумщині.

Внаслідок обстрілу пошкоджено одне із сільськогосподарських підприємств Семенівського району. Внаслідок вибухів на підприємстві сталася пожежа та пошкоджено сільгосптехніку.

Серед постраждалих один мешканець із прикордонних сіл Юнакііївської громади.

11:50

Росіяни обстріляли ракетами Черкаси. Факт двох вибухів підтвердив голова Черкаської ОВА Ігор Табурець.

Черкащани в соцмережах повідомляють, що один із вибухів пролунав неподалік мосту, що поєднує правий та лівий берег Дніпра.

11:30

У Києві під час повітряної тривоги чути щонайменше два вибухи.

11-та година

Близько 2-ї години ночі війська РФ обстріляли з артилерії місто Барвінкове Ізюмського району. Снаряд впав на територію приватного будинку, що призвело до його руйнування. Поранення отримав 61-річний чоловік. Наразі невідома доля місцевої мешканки – правоохоронці шукають її під завалами будинку, – прокуратура Харківщини.

11-та година

Мер Києва Віталій Кличко:
Із будинку в Шевченківському районі, куди влучила ракета, евакуювали 25 мешканців. Госпіталізували загалом чотирьох постраждалих. В тому числі, семирічну дівчинку, яку дістали з-під завалів, а згодом врятували і її маму. Пошуково-рятувальні роботи тривають.

Ранок

Після захоплення Сєвєродонецька російські війська в Луганській області зосередили всі сили на захопленні останнього підконтрольного українській владі міста на Луганщині – Лисичанська, по якому завдають масованих авіаударів.

Як повідомив голова обласної військової адміністрації Сергій Гайдай, авіаударів завдано по місту, а також у районі Білої Гори. На землі лежить телевізійна вежа, серйозно пошкоджено автомобільний міст, є потрапляння снарядів в будинки, будівлю СБУ тощо.

На території багатопрофільної лікарні знайдено тіло чоловіка без ознак життя. Він отримав чисельні мінно-вибухові травми.

Зруйнована обстрілами телевежа в Лисичанську. Фото: телеграм-канал Сергія Гайдая

Після відведення підрозділів наших військ ворог закріпився в Сєвєродонецьку, Сиротиному, Вороновому та Борівському.

Наостанок росіяни здійснили обстріл “Азоту” та полігону ДСНС у Сєвєродонецьку, відкрили вогонь по селищах Павлоград та Синецький, перевірили на міцність уже зруйновані та обстріляні мости на Лисичанськ. Також зазнали руйнувань від російської навали Вовчоярівка, Лоскутівка, Верхньокам’янка і Золотарівка.

Ранок

На місці російської ракетної атаки в Сарнах під завалами знайшли ще одного загиблого. Про це повідомив голова Рівненської обласної військової адміністрації Віталій Коваль.

“Таким чином, кількість жертв учорашнього ракетного удару по цивільних об’єктах зросла до чотирьох осіб. Це чоловіки віком від 30 до 51 року”, – зазначив Коваль.

Ранок

ОГП: Більше ніж 952 дитини постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації.

. Станом на ранок 26 червня офіційне число дітей-жертв за добу не змінилося – 339. Зросла кількість поранених – понад 613.

23 червня внаслідок артилерійського обстрілу окупантами смт Малорязанцеве Попаснянського району Луганської області отримали поранення двоє дітей 6 та 9 років.

Ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

8:45

Додатково до вчорашніх показників ГШ ЗСУ підтвердив знищення приблизно 150 військовослужбовців противника, 21 (!) танка, 14 бронемашин тощо.

Найбільших втрат противник зазнав на Бахмутському та Курахівському напрямках.

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 26.06 орієнтовно склали (за даними Генштабу ЗСУ):

  • особового складу – близько 34 850 (+150) осіб ліквідовано,
  • танків – 1532 одиниці (+21),
  • бойових броньованих машин – 3 659 (+14),
  • артилерійських систем – 764,
  • РСЗВ – 243 (+2),
  • засобів ППО – 99,
  • літаків – 217,
  • гелікоптерів – 184,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 630 (+4),
  • крилатих ракет – 139 (+2),
  • кораблів /катерів – 14,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2 564 (+4),
  • спеціальної техніки – 60.

(У дужках – зміна показника порівняно з даними 25 червня)

9:30

Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов:

За добу по області внаслідок російської агресії одна цивільна особа загинула, сім осіб отримали поранення та госпіталізовані до медичних установ (Харків – три людини, Ізюмський район – чотири). У Богодухівському районі, на жаль, загинула жінка 79 років.

Вночі окупанти знову обстрілювали житлові райони Харкова, зокрема Немишлянський та Холодногірський райони. І виключно цивільну інфраструктуру. Що свідчить про черговий терор проти мирного населення. Через обстріли горіли балкони квартир багатоповерхівок, автомобілі, гаражі.

Близько 23-ї години російська ракета влучила у двоповерховий будинок Холодногірського району Харкова, двох харків’ян із вибуховими травмами госпіталізували до медичних установ.

Після півночі в Немишлянському районі окупанти обстріляли лікувальний заклад. Пошкоджені дах, технічний поверх, операційна на 7-му поверсі та перекриття 6-го поверху в рентгенкабінеті. Постраждалих немає.

По області окупанти обстрілювали Харківський, Ізюмський, Богодухівський, Чугуївський райони. Пошкоджені житлові будинки, горіли господарчі споруди, гаражі та автомобілі.

Найгарячішим в області залишається Ізюмський напрямок. Ворог намагається втримати раніше зайняті позиції. Наші Збройні сили щодня мінусують особовий склад та техніку окупантів. Бійці мотивовані та готові і надалі захищати жителів Харківщини від російських окупантів!

Після дев’ятої

Чернігівська область знову піддалася обстрілам з території Російської Федерації.

Фото: ОК “Північ”

ОК “Північ” інформує, що близько 5-ї години ранку в районі населеного пункту Гірськ було зафіксовано вісім “приходів” зі ствольної артилерії. Приблизно в той же час було чути 10 вибухів (“приходів”) в одному з населених пунктів Новгород-Сіверського району.
Втрат серед особового складу та техніки немає. Про втрати серед місцевого населення інформація не надходила.

Дев’ята година

Голова Сумської ОВА Дмитро Живицький: “Вчора ввечері, з 20-ї до 21-ї години, росіяни з мінометів обстріляли Середино-Будську громаду. Три “приходи”. Ніхто не постраждав, руйнувань немає. А ніч на Сумщині була тихою”.

Ранок

Близько 6:30 ранку російські війська завдали ракетного удару по Києву, містяни почули кілька вибухів.

До ДСНС України надійшло повідомлення про пожежу в будинку в Шевченківському районі столиці.

Фото: ДСНС

“На місце події негайно прибули найближчі пожежно-рятувальні підрозділи. По прибуттю, бійці встановили, що внаслідок ворожого обстрілу сталося загоряння у 9-поверховому житловому будинку з частковим руйнуванням 7-го, 8-го та 9-го поверхів“, – повідомили в пресслужбі ДСНС.

За даними рятувальників, загоряння охоплює загальну площу 300 кв.м. Тривають роботи з ліквідації пожежі та порятунку людей.

Згодом Віталій Кличко повідомив, що відбувається евакуація мешканців двох будинків у Шевченківському районі. У житловому будинку тривають пошуково-рятувальні роботи. Під завалами є люди, чути їхні голоси. Наразі двох постраждалих госпіталізували.

За даними радника міністра внутрішніх справ Антона Геращенка, з-під завалів витягнули, зокрема, тіло чоловіка без ознак життя та 6-річну дівчинку, вона жива.

Також Геращенко стверджує, що друге влучання “високоточної ракети Путіна” було у дитячий садочок, де тепер на місці ігрового майданчика – вирва діаметром 7 метрів.

Як повідомив голова Київської обласної військової адміністрації Олексій Кулеба, в області також спрацювала українська ППО, збивши одну ракету. Залишки ракети впали на околицях одного з сіл.

За непідтвердженими даними, по Києву ворог випустив 14 ракет.

Ранок

Начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов заявив, що українські зусилля зі звільнення Херсонщини будуть помітні з серпня.

Про це він сказав у інтерв’ю агенції Reuters. Також Буданов назвав український контрнаступ у Херсонській області “складним, але можливим”.

7:45

На півночі Донецької та в Луганській області ворог зосереджує основні зусилля на Лисичанському напрямку та спробах оточення підрозділів Сил оборони України в районі Лисичанська, йдеться в ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

За цими даними, також російський агресор здійснював обстріли неподалік Вовчоярівки, Лоскутівки, Білої Гори, Верхньокам’янки, Виїмки, Верхньокам’янського і Золотарівки; завдав авіаційного удару парою Су-25 в районі населеного пункту Біла Гора.

Скріншот мапи бойових дій на Лисичанському напрямку від deepstatemap.live станом на 23:10 25 червня 2022

На Краматорському напрямку активних дій ворог не вів. Здійснював вогневе ураження зі ствольної артилерії в районах населених пунктів Маяки, Пискунівка, Сіверськ.

На Слов’янському напрямку ворог основні зусилля зосереджував на веденні наступу в напрямках населених пунктів Довгеньке та Мазанівка. Здійснив вогневе ураження зі ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню в районах населених пунктів Нова Дмитрівка, Хрестище, Дібрівне, Богородичне, Новопавлівка, Адамівка, Грушуваха, Вірнопілля, Краснопілля, Мазанівка, Веселе та Курулька.

На Харківському напрямку противник продовжує ведення оборонних дій. Здійснив артилерійські обстріли в районах населених пунктів Уди, Харків, Базаліївка, Руські Тишки, Старий Салтів, Верхній Салтів, Кутузівка, Рубіжне, Дементіївка, Чепіль, Світличне, Коробочкине, Іванівка, Шестакове та Печеніги.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках веде бойові дії та здійснює систематичний вогневий вплив з метою сковування наших військ та недопущення їх перекидання на загрозливі напрямки.
Здійснював обстріли із танків та ствольної артилерії в районах населених пунктів Керамік, Красногорівка, Сєверне, Водяне, Опитне, Уманське, Тоненьке, Карлівка, Новомихайлівка, Мар’їнка, Парасковіївка, Павлівка, Шевченко, Пречистівка, Золота Нива, Комар, Новосілка, Велика Новосілка, Володимирівка, Гуляйпільське, Білогір’я, Новопіль, Червоне, Зелене Поле, Гуляйполе та Малинівка.

На Південнобузькому напрямку противник зосереджує основні зусилля на утриманні зайнятих рубежів та здійснює вогневий вплив на наші підрозділи з метою недопущення перегрупування військ. Наша авіація, на відповідних ділянках, завдавала ударів по скупченнях ворога. Втрати окупантів уточнюються.

Перша година

На тимчасово окупованих територіях Миколаївщини і Херсонщини російські окупанти викрадають родичів українських військових, зокрема дітей. Про це йдеться у зведенні ОК “Південь“.

Особисті дані росіяни знаходять в захоплених адмінбудівлях або за допомогою колаборантів.

Перша година

Українські війська за добу на півдні знищили  два російські  танки та п’ять інших броньованих машин, два склади боєприпасів та вогневу точку; ліквідовані 24 окупанти, інформує ОК “Південь“.

За цими даними, наша авіація завдала п’ять ударів по скупченню росіян  і їхньої техніки, по командних і опорних пунктах ворожих підрозділів. Результати ударів дорозвідуються.

 

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 35 ОБОРОНИ, 30.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 36 ОБОРОНИ, 31.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 37 ОБОРОНИ, 01.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 38 ОБОРОНИ, 02.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 39 ОБОРОНИ, 03.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 40 ОБОРОНИ, 04.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 41 ОБОРОНИ, 05.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 42 ОБОРОНИ, 06.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 43 ОБОРОНИ, 07.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 44 ОБОРОНИ, 08.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 45 ОБОРОНИ, 09.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 46 ОБОРОНИ, 10.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 47 ОБОРОНИ, 11.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 48 ОБОРОНИ, 12.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 49 ОБОРОНИ, 13.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 50 ОБОРОНИ, 14.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 51 ОБОРОНИ, 15.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 52 ОБОРОНИ, 16.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 53 ОБОРОНИ, 17.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 54 ОБОРОНИ, 18.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 55 ОБОРОНИ, 19.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 56 ОБОРОНИ, 20.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 57 ОБОРОНИ, 21.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 58 ОБОРОНИ, 22.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 59 ОБОРОНИ, 23.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 60 ОБОРОНИ, Великдень, 24.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 61 ОБОРОНИ, 25.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 62 ОБОРОНИ, 26.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 63 ОБОРОНИ, 27.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 64 ОБОРОНИ, 28.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 65 ОБОРОНИ, 29.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 66 ОБОРОНИ, 30.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 67 ОБОРОНИ, 01.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 68 ОБОРОНИ, 02.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 69 ОБОРОНИ, 03.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 70 ОБОРОНИ, 04.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 71 ОБОРОНИ, 05.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 72 ОБОРОНИ, 06.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 73 ОБОРОНИ, 07.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 74 ОБОРОНИ, 08.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 75 ОБОРОНИ, 09.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 76 ОБОРОНИ, 10.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 77 ОБОРОНИ, 11.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 78 ОБОРОНИ, 12.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 79 ОБОРОНИ, 13.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 80 ОБОРОНИ, 14.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 81 ОБОРОНИ, 15.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 82 ОБОРОНИ, 16.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 83 ОБОРОНИ, 17.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 84 ОБОРОНИ, 18.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 85 ОБОРОНИ, 19.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 86 ОБОРОНИ, 20.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 87 ОБОРОНИ, 21.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 88 ОБОРОНИ, 22.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 89 ОБОРОНИ, 23.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 90 ОБОРОНИ, 24.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 91 ОБОРОНИ, 25.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 92 ОБОРОНИ, 26.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 93 ОБОРОНИ, 27.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 94 ОБОРОНИ, 28.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 95 ОБОРОНИ, 29.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 96 ОБОРОНИ, 30.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 97 ОБОРОНИ, 31.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 98 ОБОРОНИ, 01.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 99 ОБОРОНИ, 02.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 100 ОБОРОНИ, 03.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 101 ОБОРОНИ, 04.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 102 ОБОРОНИ, 05.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 103 ОБОРОНИ, 06.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 104 ОБОРОНИ, 07.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 105 ОБОРОНИ, 08.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 106 ОБОРОНИ, 09.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 107 ОБОРОНИ, 10.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 108 ОБОРОНИ, 11.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 109 ОБОРОНИ, 12.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 110 ОБОРОНИ, 13.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 111 ОБОРОНИ, 14.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 112 ОБОРОНИ, 15.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 113 ОБОРОНИ, 16.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 114 ОБОРОНИ, 17.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 115 ОБОРОНИ, 18.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 116 ОБОРОНИ, 19.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 117 ОБОРОНИ, 20.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 118 ОБОРОНИ, 21.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 119 ОБОРОНИ, 22.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 120 ОБОРОНИ, 23.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 121 ОБОРОНИ, 24.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 122 ОБОРОНИ, 25.06.2022, тут

Що передувало

▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику великих втрат у живій силі й техніці.
▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну. 
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції, ЗСУ нищать ворога.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надають нове, зокрема важке озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовилося військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила першу резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України. 24 березня Генасамблея підтримала другу подібну резолюцію (140 країн “за”).
▪️ Путін збирав сили для штурму української столиці. Але темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився. Після важких боїв у передмістях українська армія відкинула росіян від Києва. 30 березня-1 квітня ЗСУ відновили контроль над десятками населених пунктів у Київській і Чернігівській областях, окупанти відійшли зокрема і від ЧАЕС. Світу відкрилася жахлива картина звірств окупантів у Бучі та інших населених пунктах під Києвом – сотні розстріляних та закатованих цивільних мешканців.
▪️ 16-20 травня закінчилася героїчна оборона Маріуполя – український гарнізон на заводі “Азовсталь” отримав наказ зберегти особовий склад та евакуюватися в полон.
▪️ 24 червня стало відомо про вихід підрозділів Сил оборони України з Сєвєродонецька – фактичного адмінцентру Луганської області. Надалі російські війська продовжують наступ на Донбасі, намагаючись оточити угруповання Об’єднаних сил на Луганщині й Донеччині, зокрема в районі Лисичанська.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.