ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 95 – 29.05.2022

Вечір

Увечері 29 травня у столиці Німеччини – Берліні, біля Бранденбурзьких воріт, відбувся великий благодійний концерт у межах телемарафону Save Ukraine на підтримку України, яка відбиває російську агресію.

Серед учасників були “Океан Ельзи”, Kadebostany, Тіна Кароль, The Hardkiss, Monatik, “Антитіла”, Onuka, Kalush Orchestra, Pianoboy, Макс Барських та інші гурти й виконавці, як з України, так і з-за кордону. Частина музикантів виступали на берлінській сцені перед тисячами глядачів, частина – в запису чи онлайн.

Під час концерту збирали кошти на медичне обладнання для українців, потерпілих від війни.

Напередодні

Мобілізовані з 46-го окремого стрілецького батальйону 24-ї бригади ЗСУ (друга і третя роти) в Луганській області 27 травня записали відео. Вони скаржаться, що протистояли важким атакам противника лише зі стрілецькою зброєю, відступили, щоб зберегти особовий склад, а тепер їх звинувачують у дезертирстві.

23:20

Командування Повітряних сил ЗСУ – про підсумки доби 29 травня:

  • На Сумщині винищувачі Повітряних сил Збройних сил України ліквідували два ворожі БпЛА.
  • Ще три безпілотники знищили підрозділи Сухопутних військ угруповання Об’єднаних сил.
  • Зенітні ракетні підрозділи Повітряних сил на Східному напрямку знищили дві крилаті ракети.
  • У районі населеного пункту Довгеньке штурмовики Су-25 та бомбардувальники Су-24М ПС ЗСУ знищили ротно-тактичну групу, склад боєприпасів, скупчення бойової броньованої техніки та живу силу рашистів.

Вечір

Закінчився благодійний онлайн-аукціон, на якому гурт Kalush Orchestra продав свій приз переможця “Євробачення-2022”. Скляний мікрофон за 900 тисяч доларів (у криптовалюті) купила криптобіржа WhiteBIT.

Ще 11 млн грн для потреб ЗСУ зібрали за рожеву панаму Олега Псюка.

Виручені кошти підуть на комплекс безпілотників PD-2 для української армії.

 

Переглянути цей допис в Instagram

 

Допис, поширений Сергій Притула (@siriy_ua)

22-га година

За добу 29 травня українські захисники і захисниці зі складу угруповання Об’єднаних сил відбили 14 атак ворога. Ще на трьох локаціях тривають бої з окупантом, ідеться в повідомленні пресцентру штабу ООС.

За добу, що минає, військовослужбовці угруповання Об’єднаних сил знищили:
• 2 артилерійські системи;
• 11 одиниць бойової броньованої техніки;
• 10 ворожих автомобілів;
• 2 крилаті ракети Х-59МК;
• 3 високоточні безпілотні літальні апарати типу “Куб”.

За добу 29 травня російські окупанти обстріляли 46 населених пунктів в Донецькій та Луганській областях, зруйнували і пошкодили 62 цивільних об’єкти, зокрема: 59 житлових будинків, електропідстанцію і будинок культури.
В результаті цих обстрілів лише в Покровському і Бахмутському районах Донецької області загинуло щонайменше три цивільні особи, ще дві отримали поранення. Дані по решті районів Донеччини і Луганщини загалом наразі уточнюються.

20:25

За підсумками поїздки до Харкова президент Володимир Зеленський звільнив голову управління Служби безпеки України в Харківській області Романа Дудіна за недбале виконання службових обов’язків. Про це йдеться у вечірньому зверненні глави держави в неділю, 29 травня.

“Провів нараду з керівництвом області, міста [Харків]. Подякував їм за те, що вони були і залишаються разом з харків’янами, разом з Україною і – що дуже важливо зараз – разом один з одним. У них співпраця на сто відсотків: армія, поліція, мер Харкова, обласна державна адміністрація – всі дійсно працюють на Перемогу і роблять це дуже ефективно.

На жаль, цього не  скажеш про місцеве керівництво по лінії Служби безпеки України. Я приїхав, розібрався, звільнив очільника Служби безпеки в області за те, що не працював на захист міста з перших днів повномасштабної війни, а думав тільки про себе особисто. Які мотиви – правоохоронці з’ясують”, – сказав Зеленський.

Вечір

Віцепрем’єрка Ірина Верещук дала дві поради жителям тимчасово окупованих територій:

1) Переїжджати на підконтрольну територію. Знаю, що це непросто, але знаходьте шляхи та можливості. Бо, зрештою, йдеться про вашу безпеку й долю вашу та ваших дітей.
2) Не брати російський паспорт. Знаю, що це може бути непросто, але в довгостроковій перспективі російське громадянство створить вам більше проблем, ніж вигоди.

Вечір

Мер Ігор Терехов в ефірі національного телемарафону: “Харків не припиняють обстрілювати. Сьогодні ми також, на жаль, маємо обстріл однієї з частин міста Харкова”.

18:40

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 18:00:

На Слобожанському напрямку ворог основні зусилля зосередив на утриманні зайнятих позицій.

На Харківському напрямку російські окупанти задіяли для обстрілів ствольну та реактивну артилерію. Вели повітряну розвідку. Окрім того, завдали авіаційного удару по населеному пункту Прудянка.

На Слов’янському напрямку противник, за підтримки артилерії здійснював штурмові дії у напрямку Пасіка – Богородичне, успіху не мав, відійшов на попередньо зайняті позиції. Декілька разів обстріляв із артилерії та мінометів райони населених пунктів Велика Комишуваха, Довгеньке та Вірнопілля.

Окупанти вели активні бойові дії на Сєверодонецькому, Бахмутському та Курахівському напрямках. Основна мета ворога – оточення наших військ у районах міст Лисичанськ, Сєверодонецьк та блокування основних логістичних шляхів.

Ворог активно застосовує авіацію, сили та засоби ракетних військ і артилерії, радіоелектронної боротьби. З метою чергових спроб форсування річки Сіверський Донець у визначених районах, здійснює поповнення запасів боєприпасів та паливно-мастильних матеріалів.

На Курахівському напрямку ворог здійснює вогневе ураження вздовж лінії зіткнення із застосуванням мінометів, ствольної артилерії, реактивних систем залпового вогню, армійської та оперативно-тактичної авіації з метою виснаження нашого особового складу та руйнування фортифікаційних споруд.

На Лиманському напрямку окремі підрозділи противника виведені за межі населеного пункту Лиман.

На Сєвєродонецькому напрямку, з метою підтримки дій сухопутних підрозділів, противник продовжує вогневий вплив на наші війська із застосуванням ствольної та реактивної артилерії. Ворог завдав авіаційного удару літаками оперативно-тактичної авіації в районі населеного пункту Устинівка. Намагається закріпитись на північно-східних околицях міста Сєвєродонецьк, вів штурмові дії у напрямку центру міста.

На Бахмутському напрямку ворог проводив підготовку до штурмових дій, здійснив обстріли із застосуванням мінометів, ствольної артилерії, реактивних систем залпового вогню у районах населених пунктів Комишуваха, Доломітне та Нью-Йорк. Завдав авіаційного удару літаками оперативно-тактичної авіації у районах населених пунктів Берестове та Покровське. Завдав чотири ракетних удари по населеним пунктам Верхньокам’янське, Врубівка та Соледар.

На Авдіївському і Курахівському напрямках ворог інтенсивно обстрілював позиції наших військ, завдавав авіаційних ударів літаками оперативно-тактичної та вертольотами армійської авіації.

На Південнобузькому напрямку противник основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих рубежів та їх інженерному обладнанні.

На Криворізькому напрямку окупанти здійснювали вогневе ураження наших військ із мінометів, реактивної та ствольної артилерії в районах населених пунктів Трудолюбівка, Мала Шестерня, Добрянка, Князівка, Токареве, Широке, Первомайське, Новомиколаївка, Котлярево, Новогригорівка, Таврійське і Посад-Покровське.

На Миколаївському напрямку загарбники здійснюють переміщення резерівів для відновлення втрачених позиції у районах населених пунктів Андріївка, Білогірка і Біла Криниця. В районі Старої Богданівки ворог застосував ударний БпЛА.

На Сіверському напрямку противник продовжує утримувати підрозділи зі складу 1-ї танкової армії Західного військового округу та повітряно-десантних військ на ділянці російсько-українського кордону у Брянській та Курській областях з метою недопущення перекидання підрозділів наших військ на інші загрозливі напрямки.
Агресор продовжував обстріли прикордонних районів Чернігівської та Сумської областей. Зокрема населених пунктів Сеньківка, Гірськ, Хрінівка, Гасичівка Чернігівської області та Бачівськ, Середина Буда, Бояро-Лежачі, Манухівка Сумської області.
З метою уточнення положення наших військ противник вів повітряну розвідку із застосуванням БпЛА.

Після 16-ї

Міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич розповів про наслідки ранкового обстрілу рашистами житлових будинків: “Пошкоджено три багатоповерхівки (вибито близько 300 вікон, пошкоджені зовнішні стіни та майно у квартирах). Станом на 16:00 відомо про двох поранених осіб. Ще одна людина загинула“.

16:35

ДПСУ: Сьогодні з території Росії 10 разів обстрілювали прикордоння Чернігівщини та Сумщини.

  • Рашисти дев’ять разів обстрілювали територію Новгород-Сіверського району Чернігівської області – там прикордонники нарахували 33 вибухи російських снарядів.
  • Ще п’ять російських мінометних мін розірвалося на околиці Шосткинського району Сумщини.

Вдень

Ворог знову обстріляв Сумщину через кордон, повідомив голова ОВА Дмитро Живицький.

“Це сталося близько 13-ї години. Росія зі своєї території обстріляла околиці Бачівська, Шосткинський район. Близько п’яти прильотів з міномета. Постраждалих немає”.

Вдень

Президент Володимир Зеленський вперше з початку повномасштабного вторгнення військ РФ виїхав за межі Київської області. У межах робочої поїздки до Харківської області відвідав передові позиції українських військових, оглянув руйнування в місті, вручив нагороди.

Як розповіли в пресслужбі президента, глава держави ознайомився з оперативною обстановкою в зоні відповідальності підрозділів та подякував воїнам за службу.

Фото: пресслужба президента

Телеграм-канал Зеленського поширив відео, зняте під час пересування вулицями Харкова з вікна авто.

“2229 зруйнованих будинків у Харкові та області. Усе відновимо, відбудуємо, наповнимо життям. У Харкові та в усіх інших містах і селах, куди прийшло зло”, – ідеться в підписі.

14-та година

Внаслідок бойових дій Бахмутський та Краматорський райони залишилися без електроенергії. Через це припинено подачу води від фільтрувальних станцій №1 та №2 Другого Донецького водогону. Відтак Краматорськ, Слов’янськ, Дружківка, Костянтинівка, Торецьк та прилеглі населені пункти опинилися без води. 115 торецьких гірників залишились під землею.

Напередодні

У районі Попасної 28 травня загинув журналіст Віталій Дерех, мобілізований до лав Збройних сил України.

“…Внаслідок авіаудару загинув за волю України мій пластовий побратим Віталій Дерех. Уродженець Тернополя, знаний у Тернополі журналіст, митець, пластун, член куреня “Орден Залізної Остроги”. Віталій був талановитим журналістом, надзвичайно креативним, інколи навіть епатажним, інтелектуал і завжди дотепний, мав почуття гумору. Не боявся небезпеки і смерті…” – розповів політолог Андрій Ковальов.

Вдень

За матеріалами СБУ заблоковано діяльність енергокомпанії, що входила до російської групи “Роснефть”. На її грошові активи – 20 млн грн – накладено арешт, а дію ліцензії на електропостачання призупинено.

Вдень

Збройні сили України відкинули російські війська з траси Лисичанськ-Бахмут, нею наразі можна провозити гуманітарні вантажі, повідомив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

В ефірі єдиного телемарафону він зазначив, що до українських військ у тому районі надійшло підкріплення. У результаті в напрямку Попасної біля Комишувахи ворога відкинули на два кілометри, і траса “Лисичанськ-Бахмут” тепер менше прострілюється.

Також, всупереч повідомленням російської пропаганди, станом на ранок 29 травня сили оборони України продовжують контролювати Сєвєродонецьк.

“Рашисти досі перебувають у готелі обласного центру (йдеться про готель “Мир” – “Н”) серед гори трупів своїх орків. Штурмують місто, бої йдуть без зупину. Наступи в Борівському та Бобровому відбито – росіяни відступили на раніше зайняті позиції”, – зазначив голова ОВА.

За його словами, у готелі росіяни несуть великі втрати, бо українські війська їх постійно обстрілюють.

Ранок

28-му окрема механізована бригада ЗСУ імені Лицарів Зимового походу:

“Триває артилерійська війна, 28 омбр ганяє та палить техніку окупантів по посадках Херсонщини та Миколаївщини. Тікайте з нашої землі, недолугі завойовники! Херсоне, тримайся, ми поруч!

Відео:

Після 12-ї

Унаслідок ракетного обстрілу промислового підприємства в Кривому Розі, що був вчинений РФ 28 травня, , що був вчинений РФ 28 травня, загиблих та поранених немає, – ДСНС.

Вдень

У Маріуполі в приміщенні супермаркету “Щирий кум” в Лівобережному районі по проспекту Свободи росіяни облаштували трупозвалище. Сюди росіяни звозять тіла загиблих, які вимило з могил при спробі відновлення водопостачання та частково – ексгумованих. “Просто звалюють, наче сміття”, – розповів радник мера Петро Андрющенко. Він зазначив, що в місті бракує моргів та патологоанатомів.

Фото 18+

Фото з трупами походить із телеграм-каналу “Мариуполь сейчас”.

Після 11-ї

Зранку російські війська знову обстріляли житловий квартал Миколаєва. Попередньо, на жаль, є постраждалі, – мер Олександр Сєнкевич у Telegram.

Ранок

Росія збирається направити до Запорізької області виїзні бригади співробітників свого МВС для роздачі паспортів РФ. Як повідомляє урядове інформагентство ТАСС, “опрацьовуються варіанти організації процесу”, про що заявив член так званої “головної ради військово-цивільної адміністрації Запорізької області” Володимир Рогов.

Ранок

На тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим окупаційна адміністрація розпорядилась припинити прийом цивільного населення, щоб звільнити ліжко-місця для поранених. Інтенсивно проводиться збір донорської крові, – ГШ ЗСУ.

Ранок

ОГП: більше ніж 682 дитини постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації.
Станом на ранок 29 травня 2022 року офіційне число дітей-жертв за добу не змінилося – 242. Не зазнали змін і дані щодо поранених- 440.

Ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

Через постійні бомбардування та обстріли збройними силами РФ українських міст та сіл пошкоджено 1888 закладів освіти. При цьому 180 з них зруйновано повністю.

8:25

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 29.05 орієнтовно склали (за даними Генштабу ЗСУ):

  • особового складу – приблизно 30150 (+150) осіб ліквідовано,
  • танків – 1338 (+8) одиниць,
  • бойових броньованих машин – 3270 (+12),
  • артилерійських систем – 631 (+3),
  • РСЗВ – 203,
  • засобів ППО – 93,
  • літаків – 207,
  • гелікоптерів – 174,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 504 (+1),
  • крилатих ракет – 116,
  • кораблів/катерів – 13,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2240,
  • спеціальної техніки – 48.

(У дужках – зміна показника порівняно з даними 28 травня)

8:50

Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай:
Від ворожої авіації та артилерії вчора потерпали Лисичанськ та Устинівка. В місті загинула жінка – в багатоповерхівку залетів снаряд, ще четверо дістали поранення, всі в лікарні. Авіаударом рашисти розтрощили будівлю кінотеатру, на щастя, там людей не було.

Сєвєродонецьк у свій День Народження ледь живий, росіяни системно його знищують разом з мешканцями, вчора загинула одна жінка в старому районі міста, пошкоджено близько 13 багатоповерхівок.

Загалом в області за добу більше 60 руйнацій, зокрема в населених пунктах Гірської та Попаснянської громад.

6:55

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 6:00:

На Слобожанському напрямку ворог здійснює систематичний вогневий вплив для недопущення подальшого просування наших підрозділів у напрямку держкордону України. Вживає заходів щодо поповнення втрат озброєння та військової техніки.

На Харківському напрямку противник основні зусилля зосередив на утриманні займаних рубежів та стримуванні підрозділів Сил оборони. Обстрілював цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Черкаські Тишки, Руські Тишки, Петрівка і Тернова. Продовжив заходи дистанційного мінування місцевості на вірогідних напрямках дій Сил оборони.

На Слов’янському напрямку ворог активних бойових дій не проводив, вів посилену розвідку. Основні зусилля зосередив на утриманні зайнятих позицій та створенні умов для відновлення наступу. Здійснює поповнення втрат та запасів.
Здійснював артилерійські обстріли цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Гусарівка, Велика Комишуваха, Богородичне, Святогірськ та інших. Силами армійської авіації продовжив завдавати авіаударів в районі Довгенького.

На Донецькому напрямку противник веде наступальні дії. Активно застосовує сили та засоби ракетних військ і артилерії та радіоелектронної боротьби. Збільшив інтенсивність дій оперативно-тактичної та армійської авіації.

На Лиманському напрямку посилює угруповання. Застосував штурмову авіацію поблизу Діброви. Намагається закріпитись в районі населеного пункту Лиман.

На Сєвєродонецькому напрямку за підтримки артилерії вів штурмові дії у районі міста Сєвєродонецька, бої тривають. В районі населеного пункту Боброве ворог зазнав втрат і відійшов на раніше зайняті позиції. Силами штурмової авіації завдав авіаційних ударів в районі Устинівки.

Окупанти намагаються покращити тактичне положення на Бахмутському напрямку. За підтримки вогню мінометів та артилерії ворог проводив наступальні та штурмові дії в районах населених пунктів Володимирівка, Василівка, Комишуваха та Миронівка. Успіху не мав, зазнав втрат, відійшов. Силами армійської авіації завдав авіаударів поблизу Яковлівки.

На Авдіївському напрямку, за підтримки артилерії, противник намагався наступати в районах населених пунктів Кам’янка та Веселе, успіху не мав.

На Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках активних наступальних дій не проводив, здійснював обстріли цивільної інфраструктури по лінії зіткнення.

На Південнобузькому напрямку ворог у результаті наступальних дій українських підрозділів зазнав втрат та зайняв оборону на невигідних рубежах в районі населеного пункту Костромка (Херсонська область – “Н”). Вживає заходів з відновлення втрачених позицій за рахунок перекидання резервів на загрозливі напрямки.

Російські окупанти здійснили вогневе ураження цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Лимани, Степова Долина, Луч, Партизани, Червоний Яр, Трудолюбівка та інших.

З метою поповнення втрат ворог посилює угруповання знятими зі зберігання застарілими зразками озброєння та військової техніки, зокрема, танками Т-62 та БМП-1.

На Бессарабському напрямку ситуація суттєвих змін не зазнала.

На Сіверському напрямку противник продовжує заходи щодо прикриття ділянки українсько-російського кордону в Брянській та Курській областях. Обстріляв з мінометів позиції Сил оборони у Сумській області.

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 35 ОБОРОНИ, 30.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 36 ОБОРОНИ, 31.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 37 ОБОРОНИ, 01.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 38 ОБОРОНИ, 02.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 39 ОБОРОНИ, 03.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 40 ОБОРОНИ, 04.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 41 ОБОРОНИ, 05.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 42 ОБОРОНИ, 06.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 43 ОБОРОНИ, 07.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 44 ОБОРОНИ, 08.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 45 ОБОРОНИ, 09.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 46 ОБОРОНИ, 10.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 47 ОБОРОНИ, 11.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 48 ОБОРОНИ, 12.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 49 ОБОРОНИ, 13.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 50 ОБОРОНИ, 14.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 51 ОБОРОНИ, 15.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 52 ОБОРОНИ, 16.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 53 ОБОРОНИ, 17.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 54 ОБОРОНИ, 18.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 55 ОБОРОНИ, 19.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 56 ОБОРОНИ, 20.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 57 ОБОРОНИ, 21.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 58 ОБОРОНИ, 22.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 59 ОБОРОНИ, 23.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 60 ОБОРОНИ, Великдень, 24.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 61 ОБОРОНИ, 25.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 62 ОБОРОНИ, 26.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 63 ОБОРОНИ, 27.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 64 ОБОРОНИ, 28.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 65 ОБОРОНИ, 29.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 66 ОБОРОНИ, 30.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 67 ОБОРОНИ, 01.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 68 ОБОРОНИ, 02.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 69 ОБОРОНИ, 03.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 70 ОБОРОНИ, 04.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 71 ОБОРОНИ, 05.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 72 ОБОРОНИ, 06.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 73 ОБОРОНИ, 07.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 74 ОБОРОНИ, 08.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 75 ОБОРОНИ, 09.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 76 ОБОРОНИ, 10.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 77 ОБОРОНИ, 11.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 78 ОБОРОНИ, 12.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 79 ОБОРОНИ, 13.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 80 ОБОРОНИ, 14.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 81 ОБОРОНИ, 15.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 82 ОБОРОНИ, 16.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 83 ОБОРОНИ, 17.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 84 ОБОРОНИ, 18.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 85 ОБОРОНИ, 19.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 86 ОБОРОНИ, 20.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 87 ОБОРОНИ, 21.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 88 ОБОРОНИ, 22.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 89 ОБОРОНИ, 23.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 90 ОБОРОНИ, 24.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 91 ОБОРОНИ, 25.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 92 ОБОРОНИ, 26.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 93 ОБОРОНИ, 27.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 94 ОБОРОНИ, 28.05.2022, тут

Що передувало

▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику великих втрат у живій силі й техніці.
▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну. 
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції, ЗСУ нищать ворога.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надають нове, зокрема важке озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовилося військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила першу резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України. 24 березня Генасамблея підтримала другу подібну резолюцію (140 країн “за”).
▪️ Путін збирав сили для штурму української столиці. Але темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився. Після важких боїв у передмістях українська армія відкинула росіян від Києва. 30 березня-1 квітня ЗСУ відновили контроль над десятками населених пунктів у Київській і Чернігівській областях, окупанти відійшли зокрема і від ЧАЕС. Світу відкрилася жахлива картина звірств окупантів у Бучі та інших населених пунктах під Києвом – сотні розстріляних та закатованих цивільних мешканців.
▪️ Надалі російські війська перегруповувалися і продовжують наступ на Донбасі, намагаючись зокрема здобути Сєвєродонецьк та оточити угруповання Об’єднаних сил на Луганщині.
▪️ 16-20 травня фактично закінчилася героїчна оборона Маріуполя – український гарнізон на заводі “Азовсталь” отримав наказ зберегти особовий склад та евакуюватися в полон.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.