ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 90 – 24.05.2022

23:20

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний підтвердив, що французькі гаубиці “Caesar” – уже на передовій.

Caesar – самохідна артилерійська установка нового покоління, здатна уражати противника на відстані 20 км і більше від лінії фронту з високою точністю.

22:55

Із вечірнього звернення президента Володимира Зеленського:

Завершився вже третій місяць нашої оборони. Це великий термін. Термін, якого не передбачали провідні розвідки світу. Цього навіть не допускали наші вороги. І це те, що спонукає світ зовсім по-іншому дивитися на нашу землю, на Україну.
Це три місяці воєнних злочинів російських окупантів. Три місяці їхніх ударів, руйнувань, блокади. І три місяці масових подвигів наших людей, які захищають свою власну землю, свою власну країну.

15 тисяч 227 українців і українок відзначені державними нагородами.

З них:

  • 12 тисяч 550 військовослужбовців Збройних Сил України.
  • 1801 воїн Нацгвардії.
  • 205 прикордонників.
  • 182 поліцейських.
  • 167 працівників Служби безпеки України.
  • 138 представників Державної служби з надзвичайних ситуацій.
  • 99 воїнів Головного управління розвідки.
  • 38 працівників Держспецзвʼязку.
  • А ще – працівники Управління держохорони, Служби зовнішньої розвідки, НАБУ, ДБР і Служби судової охорони, які також зробили внесок у нашу оборону.

155 українцям присвоєно звання Героя України, з них 75 – посмертно.

1016 населених пунктів України вже деокуповано.

І кожна з таких цифр – це історія. Історія надзвичайної сміливості й самопожертви. (…) Маємо памʼятати завжди, що вистояли протягом цих трьох місяців завдяки десяткам тисяч подвигів усіх, хто захищає державу. І ціною десятків тисяч життів українок і українців, яких убили окупанти.

21:20

ООС: Українські захисники і захисниці зі складу угруповання Об’єднаних сил відбили сьогодні 9 атак ворога. Ще на шістьох локаціях тривають бої з окупантом.

За добу, що минає, військовослужбовці угруповання Об’єднаних сил знищили:
• 3 танки;
• 8 артилерійських систем;
• 18 одиниць бойової броньованої техніки;
• 1 спеціальний броньований автомобіль;
• 1 автомобіль;
• 1 оперативно-тактичний безпілотний авіаційний комплекс «ZALA» та 6 БпЛА типу “Орлан-10”.

Окупанти обстріляли 39 населених пунктів в Донецькій та Луганській областях, зруйнували і пошкодили більше 60 цивільних об’єктів, із них: 50 житлових будинків, лікарню, коксохімічний завод, залізничний вокзал, будівельну базу, торгівельний центр, відділення національної поліції, будівлю прокуратури, електропідстанцію і гаражний кооператив.
В результаті цих обстрілів загинуло щонайменше 14 цивільних осіб, ще 15 отримали поранення і травми різного ступеню важкості.

Після 21-ї

Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов:

  • Цієї ночі по місту Мерефа окупанти завдали удару трьома ракетами. Одна з них була збита силами ППО. Внаслідок влучання ракет частково зруйнована адмінбудівля підстанції Південної залізниці. Жертв та постраждалих немає.
  • Зранку окупанти обстріляли Дергачівську громаду. Внаслідок влучання снаряду спалахнув торговельний заклад. На жаль, 69-річна жінка загинула, ще один чоловік отримав поранення.
  • У селі Савинці Ізюмського району внаслідок обстрілу росіян поранено двох людей.
  • Російські окупанти на Харківщині зосереджені на утриманні зайнятих позицій та готуються поновити наступ. Біля Ізюма сьогодні ворог провів розвідку боєм в районі населеного пункту Пасіка. Наші захисники завдали ворогу втрат і змусили відійти.

Вечір

Російські війська з мінометів знову обстріляли прикордоння Сумської області, про що інформує пресслужба ОК “Північ”.

Близько 17:05-17:18 спостерігачі зафіксували сім вибухів (приходи) з території РФ в бік населеного пункту Бояро-Лежачі (Конотопський район), ймовірно з міномета. Також близько 17:15 зафіксовано вісім вибухів в районі населеного пункту Товстодубове (Шосткинський район). Втрат серед особового складу та техніки немає.

Вечір

Українські війська відійшли з так званої Світлодарської дуги, що вдавалася в територію ОРДЛО на півночі Донецької області, й охоплювала район населених пунктів Світлодарськ, Миронівський та Луганське.
Цю інформацію 24 травня підтвердив голова Донецької ОВА Павло Кириленко в ефірі проєкту “Донбас.Реалії” “Радіо Свобода”.

За його словами, на цьому напрямку Збройні сили України здійснили вимушене тактичне перегрупування, щоб зберегти особовий склад, зайняти більш вигідні позиції для оборони і подальших дій зі звільнення територій.

По Світлодарську не було таких масованих обстрілів, як по деяких інших населених пунктах Донбасу, але місто було оточене з трьох боків.

Вдень

Керівник офісу президента Андрій Єрмак та колишній генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен очолили міжнародну консультативну групу, яка розроблятиме пропозиції щодо гарантій безпеки для України.
Єрмак оголосив про створення цієї міжнародної групи, виступаючи на панелі в рамках Всесвітнього економічного форуму в Давосі.

Вдень

У Європі зростає підтримка проведення військово-морської операції для експорту українського зерна, яка передбачає супровід балкерів військовими кораблями, зокрема тральщиками. Про це заявив президент Естонії Алар Каріс.

18:20

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 18:00:

На Донецькому напрямку ворог завдав авіаційних ударів по об’єктах цивільної інфраструктури в населених пунктах Краматорськ, Лиман та Слов’янськ.

На Лиманському напрямку противник активізував ведення бойових дій. За підтримки артилерії та авіації, веде наступ у напрямку населеного пункту Лиман.

На Сєвєродонецькому напрямку, за підтримки вогню артилерії, ворог веде наступ у напрямку населеного пункту Сєверодонецьк, бойові дії тривають.

На Бахмутському напрямку противник наступає в районах населених пунктів Липове та Білогорівка.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках окупанти здійснювали удари штурмовою та армійською авіацією. Водночас, противник не припиняє мінометних та артилерійських обстрілів позицій Сил оборони та цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Авдіївка, Піски і Мар’їнка.

На Харківському та Слов’янському напрямках ворог активних дій не проводив, вів розвідку та проводив заходи по створенню сприятливих умов для відновлення наступу. Здійснив артилерійський обстріл підрозділів Сил оборони в районі населеного пункту Циркуни. Також противник провів розвідку боєм в районі населеного пункту Пасіка, зазнав втрат і відійшов.

Вдень

Голова Херсонської ОВА Геннадій Лагута заявив, що територію області залишило 50% населення, оскільки люди не хочуть жити в окупації.

Вдень

Стало відомо, що на Луганщині Збройними силами України був ліквідований генерал-майор військово-повітряних сил Росії у відставці Канамат Боташев. Його збили 22 травня у штурмовику Су-25 біля Попасної.

Канамат Боташев

Вдень

На території Київської області виявили вже більше 10 масових поховань цивільних громадян, із них вісім – у Бучанському районі. Найбільші поховання в Бучі, 40 і 57 тіл загиблих. “І, на жаль, ця цифра не остаточна”, – сказав начальник поліції Київської області Андрій Нєбитов.

У місті Буча наразі знайдено і оглянуто 418 тіл. Більше половини з них – люди, які загинули не від мінно-вибухових пристроїв чи під завалами, а від стрілецької зброї.

Вдень

У Сєвєродонецьку ворог зранку обстріляв хімічний завод “Азот”, є жертви, повідомив у Телеграмі повідомив керівник Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

“Сьогодні зранку росіяни знов відкрили вогонь по території об’єднання «Азот», де, про це відомо всім, облаштовані декілька бомбосховищ. Як наслідок, загинули чотири людини. Ще одного жителя було тяжко поранено в центральній частині міста. Його швидко доставили до гуманітарного штабу і почали надавати допомогу, але поранення виявилось несумісним із життям”, – розповів очільник області.

Вдень

Рада Європейського Союзу затвердила четвертий транш військової допомоги Україні на суму 500 млн євро. Таким чином загальну суму, що виділяється для оборонних потреб України в межах Європейського фонду миру, довели до 2 млрд євро.

Вдень

По місту Лиман на Донеччині тривають щільні ворожі обстріли. Про це повідомив під час національного телемарафону міський голова Олександр Журавльов, коментуючи інформацію про початок 23 травня штурму міста російськими військами.

“Нині у місті дуже важкі обставини, ідуть щільні обстріли як у південній, так і у північній частинах міста. Дуже багато поранених місцевих мирних жителів, є також загиблі. Дуже багато зруйновано будинків, комунікацій. Електро-, водо- та газопостачання немає вже два місяці, бо всі основні магістралі перебиті ворогом. …Наразі в місті залишилося десь 7-8 тисяч людей. Бажаючі виїхати з міста є, але у зв’язку з інтенсивним обстрілом міста нема можливості евакуювати людей”, – сказав мер.

Ранок

У Маріуполі при розборі завалів багатоповерхівки в районі приміської АЗС-2 по пр. Миру в підвалі під завалами знайшли приблизно 200 тіл загиблих  з високим ступенем розкладання. Через відмову місцевих збирати та упаковувати тіла загиблих МНС Росії залишило місце робіт. Тіла залишились на місці, через частково розібрані завали сморід чутно майже у всьому кварталі”, повідомив радник маріупольського мера Петро Андрющенко.

Ранок

Начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов вважає, що ще до кінця 2022 року ЗСУ можуть перейти адміністративний кордон з тимчасово окупованим РФ Кримом.

В інтерв’ю “УП” він висловив упевненість, що війна закінчиться “поверненням наших окупованих територій”, у тому числі Криму.

Цитата: “До кінця року ми повинні як мінімум зайти на територію Криму”.

Ранок

20,7% території України тимчасово окуповані російськими військами, – підрахунки Forbes.

Під окупацією зараз перебуває приблизно 125 тис. км² українських територій.

Станом на 23 лютого 2022 року було окуповано трохи більш як 43 тис. км², або 7% країни. Тепер ця площа у 2,9 раза більша.

Ранок

Окупаційні війська РФ уранці зайшли в місто Світлодарськ на півночі Донецької області та підняли на міськраді прапор так званої “ДНР”. Про це повідомляють “Новости Донбасса” з посиланням на відео та повідомлення медіа ОРДО.

Напередодні стало відомо, що російські війська та їхні “проксі” увійшли в сусіднє смт Миронівський на Світлодарській дузі.

Ранок

82% українців не готові пожертвувати деякими територіями України заради досягнення миру, свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології, проведеного 13-18 травня.

Лише 10% вважають, що для досягнення миру і збереження незалежності можна відмовитися від деяких територій”

Соціологи відмічають, що люди налаштовані проти будь-яких територіальних поступок у всіх регіонах України. Навіть на Сході, де зараз ідуть інтенсивні бої, проти поступок виступають 68% опитаних (готові на поступки – лише 19%). На Півдні – 83% проти поступок (готові – лише 9%).

Ранок

Під час розмінування “Азовсталі” в Маріуполі чотири сапери росіян підірвалися на міні. Один у важкому стані, двоє середнього ступеня та один отримав легкі поранення, повідомив радник мера Петро Андрющенко.

10:35

Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай:

“Три місяці війни. Сєвєродонецьк під українським контролем. Боїв у місті немає

Ситуація надскладна. Орки посилили обстріли вільних населених пунктів. Мета – оточити Луганщину, на це росіяни кинули понад 12 тисяч вбивць.

Найбільше дістається Сєвєродонецьку. Бої тривають на околицях міста, в селах-сателітах. В місті орків немає. Обласний центр знищують усією можливою зброєю.

На окремих ділянках Луганського фронту співвідношення наших сил та ворожих 1:20”.

Ранок

Військовослужбовці 24-ї окремої механізованої бригади ЗСУ імені короля Данила з реактивної артилерії нищать ворога на Луганщині.

Ранок

Французькі колісні самохідні 155-мм артилерійські установки Caesar вже на території України і застосовуються проти ворога. Про це свідчить відео, яке поширили українські військовослужбовці в соціальних мережах, пише “Мілітарний”.

9:25

Військовослужбовці Сил спеціальних операцій ЗС України знищили два екіпажі російських танків за допомогою дрона-камікадзе Switchblade.

Командування ССО повідомило: “Російські окупанти на одній із позицій спокійно розпивали спиртне, сидячи на броні свого танка. Утім, звичне для росіян заняття було раптово перерване несподіваною атакою з повітря. Сучасний безпілотник-камікадзе, оснащений потужною вибухівкою, влетів прямо в танк, завдавши противнику непоправних втрат. Увесь процес знищення противника зняла камера, розташована на дроні-убивці”.

Ранок

Росія посилила інтенсивність своїх операцій на Донбасі, намагаючись оточити Сєвєродонецьк, Лисичанськ і Рубіжне. Наразі північну та південну осі цієї операції розділяють приблизно 25 км території, яку контролює Україна, – дані розвідки Міністерства оборони Великої Британії станом на 24 травня.

Українці чинили сильний опір, зайняли добре вкопані оборонні позиції. Операція об’єднаних сил України, імовірно, зберігає ефективне командування та контроль над цим фронтом.

Проте Росія досягла деяких локальних успіхів, частково завдяки зосередженню артилерійських підрозділів.

Захоплення Росією Сєвєродонецької “кишені” призведе до окупації всієї Луганської області. Однак ця операція є лише частиною російської кампанії із захоплення Донбасу.

8:40

Луганська область. Окупанти вчора цілий день і ніч обстрілювали Сєвєродонецьк, найбільше дісталося старим районам. В одній із багатоповерхівок виявили тіла двох чоловіків та жінки, ще одна сєвєродончанка була важко поранена і померла в лікарні. В іншому районі поранено двох жінок.

Цілий день під ворожими обстрілами був хімзавод “Азот”.

У Лисичанську спостерігали густий дим з боку нафтопереробного заводу, який знаходиться біля прострілюваної траси Лисичанськ-Бахмут. Влучання в Лисичанський нафтопереробний завод систематичні, повідомляє голова ОВА Сергій Гайдай.

8:35

За даними Генштабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по 24.05 – за три місяці війни – орієнтовно склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 29350 (+150),
  • танків ‒ 1302 (+9),
  • бойових броньованих машин ‒ 3194 (+28),
  • артилерійських систем – 606 (+2),
  • РСЗВ – 201,
  • засобів ППО – 93,
  • літаків – 205 (+1),
  • гелікоптерів – 170,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 480 (+4),
  • крилатих ракет – 112 (+2),
  • кораблі/катери – 13,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2213 (+7)
  • спеціальної техніки – 43.

(У дужках – зміна показника порівняно з даними 23 травня)

Ранок

Відновив роботу на перевезення Харківський метрополітен. У час ескалації бойових дій під Харковом та під час масованих обстрілів міста метро працювало лише як бомбосховище.

7:40

Уранці російські окупанти обстріляли Дніпропетровську область з реактивних систем залпового вогню “Ураган”, повідомив голова ОВА Валентин Резніченко.

Фото – Валентин Резніченко

”Били по Зеленодольській громаді, влучили по Великій Костромці. Є руйнування. Люди не постраждали. У Широківській громаді ворог поцілив по полях”.

Крім того, вночі росіяни “демілітаризували” поле у Павлоградському районі. Вибух ракети утворив вирву глибиною у 4 метри. Ніхто не постраждав.

6:40

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 6:00:

Противник не припиняє ведення наступальних дій у Східній операційній зоні. Ворог здійснює інтенсивний вогневий вплив уздовж всієї лінії зіткнення та у глибині оборони наших військ у Донецькому, Слобожанському та Південнобузькому операційних районах. Найбільша активність бойових дій відзначається в Донецькому операційному районі, а саме – неподалік Лисичанська та Сєвєродонецька.

На Харківському напрямку угруповання противника основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих позицій і покращенні свого тактичного становища. Зокрема, ворог проводить штурмові дії з метою закріплення на західній і північній околицях населеного пункту Тернова.

На Слов’янському напрямку підрозділи ворога готуються до відновлення наступу. Агресор для підтримки наступальних дій розгорнув у південній частині міста Ізюм додаткові підрозділи ствольної артилерії.

На Донецькому напрямку противник зосереджений на проведенні наступальної операції з метою оточення міст Лисичанськ і Сєвєродонецьк з подальшим виходом на адміністративний кордон Луганської області.

На Лиманському напрямку не виключається форсування противником річки Сіверський Донець на ділянці Дронівка–Білогорівка. Для вогневого прикриття форсування загарбники розгорнули підрозділи реактивної та ствольної артилерії.

На Сєвєродонецькому напрямку противник за підтримки артилерії веде штурмові дії в напрямках Тошківка та Устинівка.

На Бахмутському напрямку ворог покращив тактичне становище в районі населеного пункту Василівка.

На Авдіївському, Курахівському та Новопавлівському напрямках ворог здійснював вогневе ураження наших підрозділів із застосуванням артилерії та авіації.

На Запорізькому напрямку окупанти посилюють угруповання військ для поновлення наступальних дій у напрямку Василівка – Кам’янське. Здійснюють перегрупування.

На Південнобузькому напрямку противник продовжує зосереджувати основні зусилля на утриманні зайнятих рубежів.

На Криворізькому та Миколаївському напрямках противник не припиняє артилерійських обстрілів позицій наших військ.

Уночі

Журналіст Юрій Бутусов перебуває в районі траси Бахмут-Лисичанськ на Донбасі та розповідає таке:

“Зараз знаходжусь в районі Сєвєродонецька, день (23 травня) провів на трасі Лисичанськ- Бахмут. Тому можу повідомити що відбувається в цьому районі, і наскільки велика загроза.

Російські війська з району Попасної намагаються перерізати трасу Бахмут – Лисичанськ в районах сіл Яковлівка – Білогорівка – Берестове. Я був в усіх цих селах за день. Бої в цьому районі йдуть вже шість діб поспіль.

Вихід росіян до траси може означати що основний шлях комунікацій до Лисичанська та Сєвєродонецька перерізаний, і ці міста можуть потрапити в оперативне оточення. Звичайно, наші це бачать та роблять, може, і не все, але дуже багато, щоб цього не сталось. Дуже багато.

Оточення в такому разі буде неповним, бо залишиться ще один обхідний шлях постачання, але захистити цю другорядну дорогу буде вже важко. Звичайно, усі бачать карту, і багато питань виникає в тих, хто тримає фронт. Саме тому мені будо важливо побачити обстановку на власні очі і розповісти це усім.

Географічно противника від цієї траси відділяє всього лише один ряд висот. А практично росіяни не можуть подолати цей останній рубіж, тому що неймовірний героїзм української піхоти та ефективність української артилерії завдають великих втрат росіянам.

Важкі бої продовжуються. Але очевидно, що в російськоі армії теж не безмежні сили. Вони не здатні прорвати оборону, вони намагаються продавити.

В жодному місці противник не вийшов на трасу, не прострілює її прямою наводкою, але дорога піддається обстрілам артилерії, мінометів та ракет.

Відео:

Траса небезпечна через обстріли, але всі атаки ворога наразі відбито. Зможу вас максимально інформувати про ситуацію. Я не все можу сказати зараз, бо йде війна, і ризики великі, але я нічого не забуваю в цьому секторі, і все з часом пригадаю.

Українське командування розуміє обстановку, і вживає заходи. Заходи добре чутно та видно, тому що наша артилерія в цьому районі діє активно.

Наші кадрові частини в Сєвєродонецьку та Лисичанську зберігають бойовий дух, керованість. За цими словами неможливо передати, які потужні обстріли доводиться виносити, як попри втрати йдуть в бій, як тримаються наші воїни. Велика честь бути разом з ними…”

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 35 ОБОРОНИ, 30.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 36 ОБОРОНИ, 31.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 37 ОБОРОНИ, 01.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 38 ОБОРОНИ, 02.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 39 ОБОРОНИ, 03.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 40 ОБОРОНИ, 04.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 41 ОБОРОНИ, 05.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 42 ОБОРОНИ, 06.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 43 ОБОРОНИ, 07.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 44 ОБОРОНИ, 08.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 45 ОБОРОНИ, 09.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 46 ОБОРОНИ, 10.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 47 ОБОРОНИ, 11.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 48 ОБОРОНИ, 12.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 49 ОБОРОНИ, 13.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 50 ОБОРОНИ, 14.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 51 ОБОРОНИ, 15.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 52 ОБОРОНИ, 16.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 53 ОБОРОНИ, 17.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 54 ОБОРОНИ, 18.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 55 ОБОРОНИ, 19.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 56 ОБОРОНИ, 20.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 57 ОБОРОНИ, 21.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 58 ОБОРОНИ, 22.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 59 ОБОРОНИ, 23.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 60 ОБОРОНИ, Великдень, 24.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 61 ОБОРОНИ, 25.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 62 ОБОРОНИ, 26.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 63 ОБОРОНИ, 27.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 64 ОБОРОНИ, 28.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 65 ОБОРОНИ, 29.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 66 ОБОРОНИ, 30.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 67 ОБОРОНИ, 01.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 68 ОБОРОНИ, 02.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 69 ОБОРОНИ, 03.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 70 ОБОРОНИ, 04.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 71 ОБОРОНИ, 05.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 72 ОБОРОНИ, 06.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 73 ОБОРОНИ, 07.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 74 ОБОРОНИ, 08.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 75 ОБОРОНИ, 09.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 76 ОБОРОНИ, 10.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 77 ОБОРОНИ, 11.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 78 ОБОРОНИ, 12.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 79 ОБОРОНИ, 13.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 80 ОБОРОНИ, 14.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 81 ОБОРОНИ, 15.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 82 ОБОРОНИ, 16.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 83 ОБОРОНИ, 17.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 84 ОБОРОНИ, 18.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 85 ОБОРОНИ, 19.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 86 ОБОРОНИ, 20.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 87 ОБОРОНИ, 21.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 88 ОБОРОНИ, 22.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 89 ОБОРОНИ, 23.05.2022, тут

Що передувало

▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику великих втрат у живій силі й техніці.
▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну. 
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції, ЗСУ нищать ворога.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надають нове, зокрема важке озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовилося військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила першу резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України. 24 березня Генасамблея підтримала другу подібну резолюцію (140 країн “за”).
▪️ Путін збирав сили для штурму української столиці. Але темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився. Після важких боїв у передмістях українська армія відкинула росіян від Києва. 30 березня-1 квітня ЗСУ відновили контроль над десятками населених пунктів у Київській і Чернігівській областях, окупанти відійшли зокрема і від ЧАЕС. Світу відкрилася жахлива картина звірств окупантів у Бучі та інших населених пунктах під Києвом – сотні розстріляних та закатованих цивільних мешканців.
▪️ Надалі російські війська перегруповувалися і продовжують наступ на Донбасі, намагаючись зокрема здобути Сєвєродонецьк та оточити угруповання Об’єднаних сил на Луганщині.
▪️ 16-20 травня фактично закінчилася героїчна оборона Маріуполя – український гарнізон на заводі “Азовсталь” отримав наказ зберегти особовий склад та евакуюватися в полон.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.