ЗСУ на Луганщині знищили винищувач із російським генерал-майором у відставці, – ЗМІ

Стало відомо, що на Луганщині Збройними силами України був ліквідований генерал-майор військово-повітряних сил Росії у відставці Канамат Боташев. Його збили 22 травня у штурмовику Су-25 біля Попасної.

Про це в вівторок, 24 травня, інформує ВВС із посиланням на трьох колишніх підлеглих Боташева.

Підлеглі підтримували зв’язок із генералом Боташевим після закінчення служби та погодилися на коментар на умовах анонімності з міркувань особистої безпеки.

Зазначається, що Боташев до виходу у відставку був командиром авіаційного полку.

Припускають, що його участь у повітряних боях може свідчити про те, наскільки складні завдання Москва ставить перед військовими пілотами, або ж про нестачу висококласних фахівців у Російській Федерації.

22 травня Генштаб Збройних сил України повідомив, що в небі над Луганською областю військовослужбовці 80-ї бригади переносним зенітним ракетним комплексом “Ігла” збили російський штурмовик Су-25. Пілот не встиг катапультуватися.
Один із колишніх товаришів по службі Боташева підтвердив, що в Україні відставний генерал виконував завдання на Су-25.

В одному з російських телеграм-каналів учасник повідомив про загибель Баташева: “Загинув Канамат. Район Попасної, 8:25… Перший захід НАРи (некеровані авіаційні ракети – “Н”), другий – бомби… “Стінгер” на виході з атаки, вибух у повітрі і… Все”.

Адміністратор видалив коментар, але інші учасники продовжили обговорення.

Канамат Боташев мав клас льотчика-снайпера. За даними міноборони Росії,

підготовка такого льотчика займає 10-12 років і коштує приблизно 8 млн доларів.

Генерал пішов у відставку після 2012 року, коли без допуску “катався” на винищувачі Су-27, розбив його, а сам із товаришем встиг катапультуватися. Тоді з’ясувалося, що за Боташевим уже числилося аналогічне посадове порушення – у 2011 році він, не маючи допуску, керував літаком Су-34.
Генерала визнали винним у катастрофі літака і засудили до чотирьох років умовно та штрафу в розмірі 5 мільйонів рублів.

Канамат Боташев у суді. 2013 рік

Яким чином 63-річний генерал у відставці опинився за штурвалом Су-25 в Україні, незрозуміло. Колишні підлеглі Боташева припустили, що він “просто не зміг залишитися осторонь”.

Зазначається, що вже відомо про загибель в Україні щонайменше 31 російського військового льотчика: “Це чутливі втрати для військово-повітряних сил, хоча реальні цифри можуть бути більшими”.

Читайте також:
На Путіна був замах після вторгнення в Україну, – ГУР

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна