ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 87 – 21.05.2022

Після 23-ї

За добу 21 травня ударна авіація Повітряних сил ЗСУ знищила щонайменше 12 одиниць ворожої військової техніки, зокрема дві важкі  вогнеметні системи типу “Солнцепек”.

Протиповітряна оборона ПС знищила дві крилаті ракети “Калібр” росіян, а ще одну ракету збив підрозділ зенітних ракетних військ на Вінниччині.
Крім того, на східному напрямку ППО піхотинців збила БпЛА “Орлан-10”.

23:45

Володимир Зеленський: “Підписав сьогодні указ про нагородження наших героїв. 215 військовослужбовців Збройних Сил України відзначені державними нагородами. З них 30 – посмертно.
Майже щодня в мене на столі такий чи інші подібні укази. Про відзначення наших захисників і захисниць. Про присвоєння звання Героя України. І це відображає тяжкість воєнної ситуації. Війна, на жаль, триває. Війна не закінчилася. Нам ще потрібно битись і йти вперед, до перемоги”.

23:45

Зі звернення президента Володимира Зеленського:

“Говорив сьогодні з прем’єр-міністром Італії Маріо Драґі. Основну увагу приділили ситуації на полі бою й тому, як можна пришвидшити перемогу України. Погодилися, що має бути прискорений шостий пакет санкцій проти Росії. Вдячний за повну підтримку з боку Італії на шляху до Європейського Союзу”.

“Воєнна ситуація за сьогодні не зазнала суттєвих змін. Але було насправді важко. Насправді й те, що маємо змогу говорити це на 87-й день повномасштабної війни проти Росії, є непоганою новиною. (…)
На Донбасі ситуація надзвичайно важка. Як і в попередні дні, російська армія намагається наступати на Слов’янськ і Сєвєродонецьк. Збройні Сили України стримують цей наступ. Кожен день, який наші захисники й захисниці відбивають у цих наступальних планів Росії, зриваючи їх, є конкретним внеском у наближення головного дня. Бажаного дня, на який ми всі так чекаємо і за який боремося. Дня перемоги.
І жодні російські удари – ані ракетами по Рівненщині, ані артилерією по Харківщині чи Сумщині, ані всією можливою зброєю по Донбасу – результату Росії не дадуть”.

Вечір

Міністерство оборони США опублікувало низку фото з транспортного літака, який перевозив до України далекобійні гаубиці М777.

Вечір

Посольство США в Україні проілюструвало погодження акту про підтримку України на $40 млрд відфотошопленою картиною Іллі Рєпіна, на якій Джо Байден показаний писарем серед козаків, що пишуть відповідь султану.

Після 21-ї

ООС: Українські захисники і захисниці зі складу угруповання Об’єднаних сил відбили сьогодні 9 атак ворога. Ще на 4 локаціях наразі тривають бої з окупантом.

За добу, що минає, військовослужбовці угруповання Об’єднаних сил знищили:
• 5 танків;
• 4 артилерійські системи;
• 10 одиниць бойової броньованої техніки;
• 2 ворожі автомобілі;
• 1 безпілотний літальний апарат типу “Орлан-10”.

Окупанти обстріляли більше 40 населених пунктів у Донецькій та Луганській областях, зруйнували і пошкодили понад 30 цивільних об’єктів, з них: 13 житлових будинків, 4 заводи, науково-виробничий заклад, інститут іноземних мов, залізничну станцію, музичну школу, дві пожежно-рятувальні частини, ділянку газопроводу, високовольтну лінію електромереж, цвинтар та ряд господарських і складських приміщень.
В результаті цих обстрілів лише в Донецькій області загинуло щонайменше 7 цивільних осіб, ще 7 отримали поранення. Дані по Луганщині уточнюються.

21-ша година

Пам’яті офіцера ДШВ Вадима Журавського “Вікінга”.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний:
“Героями цієї війни стали молоді командири. Ті, хто приймає підрозділи після полеглих побратимів. Хто набуває власного досвіду у запеклих боях. Хто віддає серце, душу, здоров’я, а інколи, на жаль, життя за Україну.
Ми виконаємо твою мрію, Вікінгу! Ми здобудемо Перемогу!”

Вечір

Член російської переговорної групи, депутат Держдуми РФ Леонід Слуцький заявив, що російська влада “вивчить питання” щодо обміну арештованого в Україні кума Путіна Віктора Медведчука на полонених захисників Маріуполя.

Вечір

На війні в Україні загинув Адам Хамхоєв – племінник заступника міністра оборони Росії Юнус-Бека Євкурова, пише “Медуза” з посиланням на інгушські ЗМІ.

Адам Хамхоєв був командиром десантно-штурмової роти та загинув у ніч на 21 травня. Очікується, що його похорон відбудеться в Інгушетії, в райцентрі Карабулак.

Хамхоєв, за даними інгушського видання “Фортанга”, був сином сестри Юнус-Бека Євкурова – екс-глави Інгушетії, який зараз обіймає посаду заступника міністра оборони Росії.

Офіційного підтвердження від влади Інгушетії наразі немає.

19-та година

Воїни Національної гвардії України на Луганщині знищили самохідну гармату, яка перед яким била по обласному центру і зруйнувала міст між Сєвєродонецьком та Лисичанськом. Про це повідомив голова ОВА Сергій Гайдай, зазначивши, що на місце розташування “Піона” навів сюжет російського телебачення.

“Швидко кара прийшла. Гвардійці знищили “Піон”, який зруйнував Павлоградський міст та обстрілював Сєвєродонецьк”, – розповів Гайдай у телеграмі.

Він вказав на сюжет “Бьём «Пионами» по врагу”, поширений каналом “Россия24” (автор – військовий кореспондент – Микола Долгачов).

ДОПОВНЕНО. Насправді міст зруйнував самохідний міномет “Тюльпан” росіян, його показав у відеосюжеті московський військкор Олександр Коц.

Вдень

Португалія надасть Україні до 250 мільйонів євро фінансової підтримки. Відповідний меморандум підписали в Києві прем’єр Денис Шмигаль з португальским колегою Антоніу Коштою.
Перший транш у розмірі до 100 мільйонів має надійти вже цього року.

18:10

Зі зведення Ганштабу ЗСУ станом на 18:00:

На Сіверському напрямку ворог обстріляв населені пункти Семенівка, Блешня, Гірськ Чернігівської області.

Завдав ракетних ударів по об’єктах в Житомирській та Полтавській областях.

На Слобожанському напрямку противник продовжує ведення бойових дій з метою утримання займаних рубежів. Щоб не допустити виходу наших військ на державний кордон, завдавав авіаційних ударів та обстрілював з артилерії райони населених пунктів Чорноглазівка, Прудянка, Дементіївка і Тернова.
Триває підготовка підрозділів окупаційних військ для відновлення наступу на Слов’янському напрямку. Протягом дня ворог здійснював артилерійські обстріли в районах населених пунктів Велика Комишуваха та Довгеньке Харківської області.

На Донецькому напрямку противник намагається прорвати оборону наших військ та вийти на адміністративні кордони Луганської області. Завдавав вогневого ураження всім спектром озброєння, включно з авіацією, по позиціях підрозділів Сил оборони та цивільних об’єктах уздовж лінії зіткнення. Крім того, завдав авіаційних ударів по об’єктах цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Врубівка Луганської області та Бахмут Донецької області.

Противник продовжує підготовку до наступу на Лиманському напрямку.
За підтримки авіації та артилерії вів штурмові дії в районах населених пунктів Липове, Василівка, Мар’їнка та Новомихайлівка Донецької області, успіху не мав.

Завдав авіаційного удару по населеному пункту Микільське Волноваського району Донецької області.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках наступальних дій ворог не проводив. Здійснював обстріли цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Времівка Донецької області, Ольгівське, Затишшя, Гуляй-Поле, Оріхів, Новоданилівка та Кам’янське Запорізької області.

На Південнобузькому напрямку окупанти активних бойових дій не проводили. Зосереджували основні зусилля на утриманні зайнятих рубежів, веденні розвідки та заходах з інженерного обладнання позицій. Продовжують обстріли із мінометів та артилерії населених пунктів, безпосередньо наближених до лінії зіткнення.

18:10

Командування окупаційних військ РФ продовжує проведення заходів прихованої мобілізації з метою заміщення військовослужбовців, що зазнали втрат не території України. Проводиться робота щодо залучення до лав збройних сил РФ осіб, які перебувають на тимчасово зайнятій окупантами території України.

Для посилення угруповань ворог формує резерви зі складу 36-ї загальновійськової армії східного військового округу та активно використовує військово-транспортну авіацію для перекидання живої сили та матеріально-технічних засобів до прикордонних з Україною районів.

Після 18-ї

Із Сєвєродонецька, Лисичанська та Білогорівки на Луганщині сьогодні евакуйовано 57 людей, повідомив голова ОВА Сергій Гайдай. Минулого дня таких було 38.

На “велику землю” цивліьних вивозять поліція та патрульна поліція Луганської області.

Вдень

На Луганщині воїни львівської 24-ї механізованої бригади ЗСУ знищили російську БРДМ-2 (бойову розвідувально-дозорну машину). Це сталося в місті Рубіжне, яке вже перейшло під контроль російських військ, повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

“Ми не в місті, але спостерігаємо за кожним кроком орків. Все бачимо. Знищимо кожного”, – додав Гайдай.

17:50

Російські війська в Луганській області зруйнували міст між Сєвєродонецьком та Лисичанськом, повідомив голова ОВА Сергій Гайдай. Однак, за його словами, сполучення між містами є.

Вдень

Служба безпеки України оприлюднила перехоплення чергового мобілізованого т. зв. “ДНР” із дружною. Чоловік скаржиться на своє становище в підрозділі російської армії, порівнює службу з рабством, називає це порушенням прав людини, лає ватажка “ДНР” та висловлює готовність до дезертирства.

Аудіозапис фрагмента розмови поширений у мережі в суботу, 21 травня.

Після 15-ї

ДПСУ: рашисти зі свого боку кордону обстріляли прикордоння Сумщини й Чернігівщини, а також з вертольота – територію між Харківською та Сумською областями.

По обіді з території росії Сумщину обстріляли з “градів”. Нараховано біля півтора десятка пострілів. Зафіксовано мінометні обстріли у напрямку сіл Грем‘яч, Миколаївка та Кучерівка.
Крім того, ворожий вертоліт завдав ракетного удару по околиці одного з населених пунктів на межі між Харківською та Сумською областями.

Після 15-ї

Унаслідок ракетного удару РФ по Рівненщині загиблих немає, шість людей постраждало, їхній стан стабільний.

Залишається ймовірність повторних ракетних ударів протягом доби, тому містян закликають утримуватися від будь-яких масових заходів, – голова Рівненської ОВА Віталій Коваль.

Напередодні

Тво командира 36-ї бригади морської піхоти ВМС ЗСУ Сергій Волинський у полоні живий, “відшиває” російських пропагандистів.

Як видно з відео “РИА Новости”, всупереч допитуванням, Волина заявив, що ніяких високопоставлених іноземних кураторів на заводі “Азовсталь” немає й не було.

Вдень

Львівська 80 одшбр показала відео роботи своїх протитанкістів із ПТРК “Стугна”:

“Так, за добу наші красавчики знищили достатню кількість ОВТ (озброєнь та військової техніки) російських окупаційних військ, а саме: 3 танки, 11 бойових броньованих машин та [БПЛА] “Орлан-10”, – ідеться в повідомленні 80-ї окремої десантно-штурмової бригади ДШВ ЗСУ.

Вдень

Президент США Джо Байден підписав закон, який передбачає надання 40 мільярдів доларів на допомогу Україні.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки пояснює, на які саме потреби підуть ці гроші:

  • $6 млрд — на зброю, розвідувальну підтримку, підготовку та іншу безпекову допомогу Збройним силам України;
  • $8,7 млрд — на поповнення запасів зброї, яка вже була передана Україні;
  • $3,9 млрд — на фінансування операцій Європейського командування, зокрема розвідувальну підтримку;
  • $11 млрд — на зброю, військове та захисне обладнання і спорядження, яке Байден зможе надсилати Україні прискореними темпами — без додаткового погодження з Конгресом (за ленд-лізом);
  • $13,8 млрд — схвалено для Держдепартаменту, основна частина цих коштів піде до Фонду економічної підтримки, щоб допомогти українському уряду продовжувати свою роботу;
  • $4,4 млрд — на постачання продовольства Україні та іншим країнам.

Вдень

У Підмосков’ї – знову “бавовна”: найбільший науковий авіаційний центр РФ.

Передають, що на території Центрального аерогідродинамічного інституту (ЦАГІ) ім. проф. М. Є. Жуковського в місті Жуковський спалахнула трансформаторна підстанція.

Вдень

Прем’єр-міністр Португалії Антоніу Кошта прибув до України та відвідав Ірпінь.

“Я ніколи не забуду свого візиту до Ірпеня. Рівні руйнування та насильства є абсолютно нищівними… Найбільше мене вражає насильство проти мирних жителів. Ми засуджуємо варварське вторгнення Росії. Португалія підтримує Україну”, – заявив Кошта.

Після 13-ї

Президент Володимир Зеленський провів ротацію на посаді голови Київської обласної державної адміністрації.

Відповідно до указів №352/2022 та №353/2022 від 21 травня, старий-новий голова Олексій Кулеба замінив генерала Олександра Павлюка, який відтак повертається до військових справ.

12:50

Ще один заклад культури знищили росіяни на Донеччині. Цього разу — музичну школу у Святогірську. Школа потрапила під обстріл сьогодні вдосвіта і знищена вщент.

““У 2016 році уряд Японії допоміг нам відремонтувати цю школу — то була частина проєкту «Сприяння стабілізації громад на Донбасі». Росіяни ж перетворили її на руїни”, – розповів голова ОВА Павло Кириленко.

Після 12-ї

Російські війська завдали ракетного удару по території Рівненської області, поцілили в об’єкт військової інфраструктури.
Кількість жертв та масштаби руйнувань уточнюються. На місці працюють відповідні служби, – голова Рівненської ОВА Віталій Коваль.

11:36

Біля Немирова збили російську ракету – спрацювала ППО ЗСУ, – голова Вінницької ОВА Сергій Борзов.

Ранок

Офіс генпрокурора: станом на ранок 21 травня більш як 662 дитини постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Росії.
За офіційними даними ювенальних прокурорів, 232 дитини загинули та понад 430 поранено.

Ці дані не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення у місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

10:30

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 21.05 орієнтовно склали (за даними Генштабу ЗСУ):

  • особового складу – близько (+150) осіб ліквідовано,
  • танків – 1278 (+15),
  • бойових броньованих машин – 3116 (+26),
  • артилерійських систем – 596,
  • РСЗВ – 201 (+1),
  • засобів ППО – 93,
  • літаків – 204,
  • гелікоптерів – 169 (+1),
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 462 (+2),
  • крилатих ракет – 104 (+1),
  • кораблів /катерів – 13,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2178 (+16),
  • спеціальної техніки – 43.

(У дужках – зміна показника порівняно з даними 20 травня)

Ранок

Близько 8-ї ранку російські війська завдали артилерійських ударів по Есманській громаді Шосткинського району, обійшлося без втрат, – голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.

Ранок

У Херсонській області на захопленій російськими військовими Каховській ГЕС ім. Петра Непорожнього змушені скидати воду з Каховського водосховища у великих обсягах, оскільки не працюють два гідроагрегати, які немає можливості відремонтувати через окупацію. Внаслідок цього вже затопило набережну і міський парк ім. Степана Фалдзинського у Новій Каховці. Під загрозою навколишні села і Херсон, повідомляє Центр журналістських розслідувань (ЦЖР).

Напередодні

Російські джерела можуть завищувати кількість українських захисників, які залишили “Азовсталь”, або щоб мати вигідніші умови при обміні військовополоненими (збільшити кількість російських полонених при обміні), або щоб не визнавати, що всього лише “сотням” українських воїнів вдавалося утримувати завод протягом тривалого часу. Це припускає Американський Інститут вивчення війни (ISW).

9:15

Спроби ворога захопити трасу Лисичанськ-Бахмут були невдалими. Російські війська були відкинуті навіть на дальші позиції, ніж він займав до цього наступу. Однак траса й надалі прострілюється противником, – голова Донецької ОВА Павло Кириленко в ефірі національного телемарафону “Єдині новини”.

Він також розповів, що минула ніч минула з обстрілами, були авіаційні удари військ РФ по Соледару та Бахмуту. Є певні руйнування, втім жертв, на щастя, немає.

7:25

На околицях Сєвєродонецька точаться бої. Росіяни знищують місто, “як Маріуполь”, повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

“Плани ворога – оточити область, або зробити з неї згарище, як у Попасній. Це тяжка доля Луганщини: не дати росіянам просунутися далі”.

Сьома година

Рятувальники Харківського гарнізону за добу з 20-го по 21 травня десять разів виїжджали на ліквідацію пожеж, спричинених обстрілами. Зокрема така пожежа сталася на території ринку в Київському районі міста Харкова. Там унаслідок потрапляння ворожого снаряду горіли торговельні павільйони на площі 1000 кв. м. На місце пожежі було направлено 10 одиниць пожежно-рятувальної техніки ДСНС та 60 рятувальників. О 00:48 пожежу вдалось ліквідувати.

За інформацією ГУ ДСНС у Харківській області станом на ранок, пожежі, спричинені ворожими обстрілами, трапилися також у Чугуївському (4), Харківському (3), Лозівському (1), Богодухівському (1) районах області, а також Київському (1) районі Харкова. Горіли приватні будинки, надвірні забудови, гаражі, об’єкти інфраструктури та природні екосистеми.

6:45

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 6:00:

Противник не припиняє ведення наступальних дій у Східній операційній зоні з метою встановлення повного контролю над територією Донецької і Луганської областей та утримання сухопутного коридору з тимчасово окупованим Кримом. Тривають обстріли вздовж всієї лінії зіткнення та у глибині оборони наших військ у Донецькому операційному районі та на Слов’янському напрямку.

На Слов’янському напрямку агресор намагається поновити наступальні дії. Зокрема, для забезпечення форсування річки Сіверський Донець планує наведення переправи.

На Донецькому напрямку противник веде активні бойові дії на Сєвєродонецькому, Бахмутському, Авдіївському та Курахівському напрямках.

На Лиманському напрямку окупанти планують відновити наступальні дії у напрямку Ямпіль – Сіверськ з форсуванням річки Сіверський Донець. Зокрема, в визначеному районі спостерігається зосередження спеціальної техніки для наведення понтонно-мостової переправи. Для посилення угруповання військ та активізації наступу окупанти здійснюють перекидання додаткових підрозділів.

На Запорізькому напрямку противник здійснював вогневе ураження наших військ.

На Південнобузькому і Таврійському напрямках окупанти основні зусилля зосереджують на утриманні зайнятих рубежів, веденні розвідки, інженерному обладнанні позицій і логістичному забезпеченні військ.

На Криворізькому та Миколаївському напрямках противник не припиняє артилерійських обстрілів підрозділів наших військ. Відзначається додаткове розгортання підрозділів ствольної та реактивної артилерії.

На Слобожанському напрямку основні зусилля ворога зосереджуються на утриманні зайнятих рубежів. Противник завдавав авіаційних ударів по населеному пункту Циркуни.
Найближчим часом очікується посилення угруповання військ на Харківському напрямку підрозділами зі складу 1-ї танкової армії Західного військового округу.

На Сіверському напрямку противник обстріляв позиції Сил оборони у районах прикордонних українських населених пунктів на території Сумської та Чернігівської областей.

6:45

За минулу добу тільки на Донецькому та Луганському напрямках відбито одинадцять атак ворога, знищено вісім танків, три артилерійських системи, десять одиниць бойової броньованої техніки, три спеціальні броньовані автомобілі та шість одиниць автомобільної техніки противника.

Підрозділами протиповітряної оборони Сухопутних військ уражено два БпЛА оперативно-тактичного рівня, а зенітні ракетні підрозділи Повітряних Сил знищили один БпЛА, крилату ракету та вразили одну ціль поки що невстановленого типу (імовірно вертоліт).

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 35 ОБОРОНИ, 30.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 36 ОБОРОНИ, 31.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 37 ОБОРОНИ, 01.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 38 ОБОРОНИ, 02.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 39 ОБОРОНИ, 03.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 40 ОБОРОНИ, 04.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 41 ОБОРОНИ, 05.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 42 ОБОРОНИ, 06.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 43 ОБОРОНИ, 07.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 44 ОБОРОНИ, 08.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 45 ОБОРОНИ, 09.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 46 ОБОРОНИ, 10.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 47 ОБОРОНИ, 11.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 48 ОБОРОНИ, 12.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 49 ОБОРОНИ, 13.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 50 ОБОРОНИ, 14.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 51 ОБОРОНИ, 15.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 52 ОБОРОНИ, 16.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 53 ОБОРОНИ, 17.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 54 ОБОРОНИ, 18.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 55 ОБОРОНИ, 19.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 56 ОБОРОНИ, 20.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 57 ОБОРОНИ, 21.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 58 ОБОРОНИ, 22.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 59 ОБОРОНИ, 23.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 60 ОБОРОНИ, Великдень, 24.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 61 ОБОРОНИ, 25.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 62 ОБОРОНИ, 26.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 63 ОБОРОНИ, 27.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 64 ОБОРОНИ, 28.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 65 ОБОРОНИ, 29.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 66 ОБОРОНИ, 30.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 67 ОБОРОНИ, 01.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 68 ОБОРОНИ, 02.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 69 ОБОРОНИ, 03.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 70 ОБОРОНИ, 04.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 71 ОБОРОНИ, 05.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 72 ОБОРОНИ, 06.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 73 ОБОРОНИ, 07.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 74 ОБОРОНИ, 08.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 75 ОБОРОНИ, 09.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 76 ОБОРОНИ, 10.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 77 ОБОРОНИ, 11.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 78 ОБОРОНИ, 12.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 79 ОБОРОНИ, 13.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 80 ОБОРОНИ, 14.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 81 ОБОРОНИ, 15.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 82 ОБОРОНИ, 16.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 83 ОБОРОНИ, 17.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 84 ОБОРОНИ, 18.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 85 ОБОРОНИ, 19.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 86 ОБОРОНИ, 20.05.2022, тут

Що передувало

▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику великих втрат у живій силі й техніці.
▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну. 
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції, ЗСУ нищать ворога.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надають нове, зокрема важке озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовилося військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила першу резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України. 24 березня Генасамблея підтримала другу подібну резолюцію (140 країн “за”).
▪️ Путін збирав сили для штурму української столиці. Але темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився. Після важких боїв у передмістях українська армія відкинула росіян від Києва. 30 березня-1 квітня ЗСУ відновили контроль над десятками населених пунктів у Київській і Чернігівській областях, окупанти відійшли зокрема і від ЧАЕС. Світу відкрилася жахлива картина звірств окупантів у Бучі та інших населених пунктах під Києвом – сотні розстріляних та закатованих цивільних мешканців.
▪️ Надалі російські війська перегруповувалися і продовжують наступ на Донбасі, намагаючись зокрема здобути Сєвєродонецьк та оточити угруповання Об’єднаних сил на Луганщині.
▪️ 16-20 травня фактично закінчилася героїчна оборона Маріуполя – український гарнізон на заводі “Азовсталь” отримав наказ зберегти особовий склад та евакуюватися в полон.
▪️ Натомість тривають успішні контрнаступальні дії Сил оборони України на Харківщині.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна