ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 81 – 15.05.2022

23:55

Міноборони: 227-й батальйон 127-ї бригади Сил територіальної оборони ЗСУ вийшов на ділянку державного кордону з РФ у Харківській області.

23:35

Воїни Сил спеціальних операцій ЗСУ у взаємодії з іншими підрозділами Сил оборони України на Луганщині підірвали захоплені росіянами залізничні мости між містами Рубіжне і Сєвєродонецьк. “Мета підриву – стримання наступу окупаційних сил росії на Лисичанськ і Сєвєродонецьк”, – розповіли в Генштабі ЗСУ.

Вечір

Президент Володимир Зеленський своїм указами призначив новим командувачем Сил територіальної оборони ЗС України генерал-майора Ігоря Танцюру. Досі він обіймав посаду начальника штабу – заступника командувача Сухопутних військ ЗСУ.
Танцюра замінив бригадного генерала Юрія Галушкіна, який 1 січня став першим командувачем Сил ТрО.

21:45

На найгарячішому відрізку фронту – в зоні колишньої операції Об’єднаних сил – українські захисники зі складу угруповання ОС відбили 17 атак ворога за добу; ще на двох локаціях тривають бої повідомляє пресцентр ОС.

За добу, що минає, військовослужбовці угруповання Об’єднаних сил знищили:

  • 3 танки;
  • 1 артилерійську систему;
  • 6 одиниць бойової броньованої техніки;
  • 1 ворожий автомобіль.

Підрозділи протиповітряної оборони в небі українського Донбасу збили 2 ворожі гелікоптери (Ка-52 і Мі-28) та 5 безпілотних літальних апаратів типу “Орлан-10”.

Вечір

Артилерійські підрозділи Десантно-штурмових та Сухопутних військ ЗС України виявили та знищили вогневу позицію реактивної артилерії російських окупантів.

Наслідки “полювання” дуже суттєві:

  • РСЗВ БМ-21 “Град” – 2 одиниці;
  • РСЗВ БМ-27 “Ураган” – 1 одиниця;
  • радіолокаційний комплекс розвідки і контролю стрільби (контрбатарейна РЛС) 1Л260 “Зоопарк-1М” – 1 одиниця;
  • понад 5 одиниць автотранспорту;
  • місце зберігання боєприпасів.

18:35

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 18:00:

На Донецькому напрямку противник продовжує здійснювати інтенсивні обстріли вздовж лінії зіткнення та намагається закріпитися на зайнятих позиціях, поповнює запаси боєприпасів та паливно-мастильних матеріалів. Основні зусилля ворог продовжував зосереджувати на Лиманському, Сєвєродонецькому, Бахмутському, Авдіївському та Курахівському напрямках.

Окупанти зазнають значних втрат у живій силі та техніці. На окремих напрямках укомплектованість підрозділів, за результатами бойових дій, складає менше ніж 20 відсотків. На Попаснянському напрямку, через великі втрати та неспроможність діяти самостійно, підрозділи повітряно-десантних військ збройних сил РФ об’єднуються з представниками російських приватних військових компаній для подальших дій в складі зведених підрозділів.

На Сєвєродонецькому напрямку ворог, за підтримки артилерії, вів бойові дії в районі населеного пункту Тошківка. В районі Борівського окупанти зазнали втрат та відступили.

На Бахмутському напрямку тривають бойові дії в районі Комишувахи.

На Авдіївському напрямку противник вів бойові дії та зазнав втрат в районі населених пунктів Піски та Новокалинове. На окремих ділянках застосував важкі вогнеметні системи.

На Курахівському напрямку, використовуючи підтримку артилерії, вів штурмові та наступальні дії. Успіху не мав.

У Маріуполі ворог основні зусилля продовжує зосереджувати на блокуванні та ураженні наших підрозділів в районі заводу “Азовсталь”. Завдає масованих артилерійських та авіаційних ударів.

На Харківському напрямку основні зусилля ворог зосереджував на утриманні зайнятих позицій та недопущенні просування наших військ до Державного кордону України. На зазначеному напрямку противник використовує підрозділи, що сформовано під час проведення мобілізації на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

Крім того, російські окупанти систематично обстрілювали населені пункти Руські Тишки, Тернова та Петрівка. Безуспішно намагаються вести наступальні та штурмові дії в районах населених пунктів Довгеньке та Богородичне.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник намагався здійснювати вогневе ураження наших військ із реактивних систем залпового вогню, ствольної артилерії та мінометів. Були спроби вести контрбатарейну боротьбу.

На Сіверському напрямку противник здійснює посилену охорону ділянки українсько-російського кордону в Курській та Бєлгородській областях. Обстрілював наші території та завдавав ракетних авіаційних ударів по цивільній інфраструктурі в районах населених пунктів Шипилівка та Шевченкове Сумської області.

На Південнобузькому напрямку підрозділи противника активних бойових дій не вели. На Криворізькому та Миколаївському напрямках ворог обстрілював наші підрозділи із ствольної артилерії та мінометів. Продовжує інженерне обладнання зайнятих позицій.

18:30

Командування збройних сил Росії намагається комплектувати та поповнювати втрат своїх військ за рахунок резервістів. На полігонах у Воронезькій, Бєлгородській та Ростовській областях здійснюється підготовка до 2,5 тисяч резервістів. Їх планується направити на територію України для участі у війні, – ГШ ЗСУ.

16:45

Із Сєвєродонецька сьогодні змогли евакуювати 10 людей, із них чотири дитини та двоє маломобільних. “Автомобіль потрапив під обстріл. На щастя, без постраждалих, швидко проскочили”, – розповів голова Луганської ОДА Сергій Гайдай.

15-та година

Російські окупанти 14 травня обстріляли лікарню в Сєвєродонецьку, внаслідок чого 9 людей отримали поранення. Про це повідомив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

На відео, яке поширив Гайдай, видно понівечений вхід, фасад і розбиті шибки лікарні.

За даними військової адміністрації області, в цілому росіяни за минулу добу вчинала 11 атак по місту.

Вдень

Дружини захисників Маріуполя закликали світову спільноту домагатися звільнення шляхом екстракції з “Азовсталі” всього українського гарнізону, а не лише важкопоранених, адже на заводі майже не лишилося води, їжі й медикаментів.
Про це заявили Ганна Науменко, Катерина Прокопенко, Юлія Федосюк, Ольга Андріанова і Дар’я Цикунова під час онлайн-конференції з журналістами.

Вдень

Українські бійці зняли відео роботи штурмовиків Су-25 ПС ЗСУ на наднизьких висотах.

Вдень

“Стефанія” у виконання українського військового:

Вдень

У Мелітополі Запорізької області окупанти збирають дані про людей, які залишилися в місті. Ймовірно, готуються до проведення референдуму, розповів в ефірі національного телемарафону міський голова Іван Федоров.

“На жаль, ситуація в місті з кожним днем стає все напруженішою. Декілька днів тому росіяни розпочали в бібліотеці збирати списки людей. Вони це роблять, прикриваючись добрими намірами. Кажуть, що у зв’язку з тим, що 80% в місті безробітних, збирають дані, аби допомогти з роботою. Але таким чином вони намагаються відновити реєстр тих жителів, які залишились у місті”, – сказав Федоров.

Вдень

Російські загарбники підтверджують, що використовують в Україні фосфорні і касетні засоби ураження. Про це йдеться в повідомленні пресцентру Служби безпеки України з посиланням на перехоплення телефонної розмови одного з російських військовослужбовців.

“Да все ждут, когда Володьку (Путіна – “Н”) это все зае*ет, он войска выведет и «Тополя», нах*й, сюда накидает. А так, видишь, все, что международными конвенциями было запрещено: кассеты, фосфор – нам все разрешили, все пускаем туда”, – говорить окупант.

“Це особливо небезпечні та негуманні види озброєнь, заборонені міжнародними конвенціями. Таким чином, РФ продовжує грубо порушувати закони та звичаї війни, маючи на меті знищити якомога більше мирних українців”, – зазначають в СБУ.

Вдень

Переможець “Євробачення-2022” – гурт Kalush Orchestraпрезентував кліп на пісню “Стефанія”, знятий у найбільш постраждалих від російської окупації містах Київщини – Бучі, Ірпені, Гостомелі і Бородянці.

“Я колись присвятив цю пісню своїй мамі, та коли почалася війна, пісня набула багато нового значення. Хоча в пісні ні слова про війну, але багато хто почав асоціювати пісню з ненькою-Україною. Більше того, суспільство почало називати її гімном нашої війни! Але якщо Стефанія тепер є гімном нашої війни, я хотів би, щоб вона стала гімном нашої перемоги”, – зазначив у підписі на YouTube соліст Олег Псюк.

Ранок

Після перемоги України на “Євробаченні” та заклику Kalush Orchestra врятувати гарнізон Маріуполя російські військові цинічно пишуть на авіабомбах, які скидають на “Азовсталь”, слова українського гурту.

Як видно на світлинах, на бомби фломастером нанесено написи: “Help Ukraine, Mariupol, help Azovstal! Right now!”, “Kalush, как вы и просили. На Азовсталь” та інші.

бомби на Азовсталь після Євробачення_1 бомби на Азовсталь після Євробачення_2 бомби на Азовсталь після Євробачення_3
<
>

Ранок

На Кіровоградщині сили ППО збили ракету, яка летіла в напрямку Кропивницького.

Про у фейсбуці повідомив голова ОВА Андрій Райкович.

Після 11-ї

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 15.05 орієнтовно склали (за даними Генштабу ЗСУ):

  • особового складу – ліквідовано близько 27400 (+200),
  • танків ‒ 1220 (+2),
  • бойових броньованих машин ‒ 2958 (+24),
  • артилерійських систем – 555 (+4),
  • РСЗВ – 195,
  • засобів ППО – 89 (+1),
  • літаків – 200,
  • гелікоптерів – 164 (+1),
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 416 (+5),
  • крилатих ракет – 95,
  • кораблів/катерів – 13,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2087 (+28),
  • спеціальної техніки – 42.

Після 10-ї години

Масованим ракетним обстрілом уночі російські війська повністю зруйнували об’єкт військової інфраструктури у Яворівському районі Львівської області, хоча ППО ЗСУ і збила частину ворожих ракет.

“Підрозділи повітряного командування “Захід” Повітряних сил ЗС України знищили дві крилаті ракети окупантів над Львівщиною. Запускав їх ворог з акваторії Чорного моря. Ймовірно, з підводних човнів.
Чотири ракети ворога влучили в один з об’єктів військової інфраструктури Львівщини. Об’єкт повністю зруйнований”, – повідомив голова Львівської ОВА Максим Козицький.

За попередньою інформацією, жертв чи постраждалих немає. По медичну допомогу ніхто не звертався.

Після восьмої

Наступ Росії на Донбасі втратив темп і не зможе відновитися щонайменше протягом місяця, а системні проблеми продовжують наростати, йдеться у публічному зведенні британської військової розвідки від 15 травня.

Міноборони Британії констатує, що за останній місяць, “незважаючи на незначні досягнення на початку”, Росія не змогла захопити значної території України, а натомість “зберігає стабільно високий рівень виснаження”.

“Станом на зараз Росія, ймовірно, втратила третину сухопутних бойових сил, які вона зібрала в лютому [для нападу на Україну]”, – ідеться в аналітичному дописі.

Також військове відомство очікує, що затримки “майже напевно посилюватимуться” через втрату військом РФ понтонного обладнання та безпілотників.

“Протягом усього конфлікту їм не вистачало російського понтонного обладнання, що сповільнювало та обмежувало наступальний маневр. Російські БПЛА, які мають життєво важливе значення для тактичної обізнаності та керування артилерією, виявилися вразливими для української ППО”, – констатують британці.

Крім того, дії російських збройних сил дедалі більше обмежені “постійним низьким бойовим духом” та зниженням боєздатності підрозділів, яке неможливо швидко замінити.

“За нинішніх умов РФ навряд чи буде здатна різко збільшити темпи просування по Україні протягом наступних 30 днів”, – робить висновок військова розвідка Сполученого Королівства.

Після восьмої

Російські війська завдали ракетного удару по об’єкту військової інфраструктури на Львівщині, повідомив голова Львівської ОВА Максим Козицький.

“15 травня, близько 04:30, був ракетний удар по одному з об’єктів військової інфраструктури. Станом на цю годину інформації про загиблих та травмованих немає. Наявність та характер руйнувань уточнюється”.

6:40

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 6:00:

На Слов’янському напрямку ворог здійснював обстріли підрозділів Сил оборони України. Намагався прорвати оборону наших військ, успіху не мав. Проводить доукомплектування та поповнення втрат, продовжує перегрупування військ для поновлення наступу у напрямку на Барвінкове та Слов’янськ.

Противник намагається розвинути успіх на Бахмутському напрямку. Незважаючи на втрати, продовжує вести наступ на Лиманському, Сєверодонецькому, Авдіївському та Курахівському напрямках. Відзначається перегрупування військ противника на Лиманському та Бахмутському напрямках.

У місті Маріуполь триває блокування наших підрозділів в районі заводу “Азовсталь”. Загарбники не припиняють завдавати авіаційних ударів та здійснювати артилерійські обстріли.

6:40

За інформацією від ГШ ЗСУ, у зв’язку зі значними втратами 810-ї окремої бригади морської піхоти Чорноморського флоту РФ в ході бойових дій на території Україні прийнято рішення про доукомплектування бригади особовим складом з інших підрозділів, що входять до складу ЧФ РФ, зокрема членами екіпажів кораблів.

6:40

За попередню добу підрозділи протиповітряної оборони Сухопутних військ та Повітряних сил збили вісім повітряних цілей: сім БпЛА типу “Орлан-10 та один літак.

Авіація повітряних сил продовжувала завдавати противнику вогневих ударів із повітря та підтримувати бойові дії підрозділів наших військ. Зокрема, було знищено взводний опорний пункт, командно-спостережний пункт роти, 10 броньованих машин та особовий склад противника.

02:05

Президент Володимир Зеленський подякував гурту Kalush Orchestra за перемогу на пісенному конкурсі “Євробачення-2022” та висловив упевненість, що українці виграють і у війні.

“Наша мужність вражає світ, наша музика підкорює Європу! Наступного року Україна прийматиме «Євробачення»! Втретє у своїй історії. І вірю – не востаннє”, – ідеться в дописі Зеленського в соцмережах.

“Ми зробимо все, щоб одного дня учасників і гостей «Євробачення» приймав український Маріуполь. Вільний, мирний, відбудований!” – заявив також президент.

“Впевнений, не за горами наш переможний акорд у битві з ворогом”, – наголосив Зеленський.

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 35 ОБОРОНИ, 30.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 36 ОБОРОНИ, 31.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 37 ОБОРОНИ, 01.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 38 ОБОРОНИ, 02.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 39 ОБОРОНИ, 03.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 40 ОБОРОНИ, 04.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 41 ОБОРОНИ, 05.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 42 ОБОРОНИ, 06.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 43 ОБОРОНИ, 07.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 44 ОБОРОНИ, 08.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 45 ОБОРОНИ, 09.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 46 ОБОРОНИ, 10.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 47 ОБОРОНИ, 11.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 48 ОБОРОНИ, 12.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 49 ОБОРОНИ, 13.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 50 ОБОРОНИ, 14.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 51 ОБОРОНИ, 15.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 52 ОБОРОНИ, 16.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 53 ОБОРОНИ, 17.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 54 ОБОРОНИ, 18.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 55 ОБОРОНИ, 19.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 56 ОБОРОНИ, 20.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 57 ОБОРОНИ, 21.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 58 ОБОРОНИ, 22.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 59 ОБОРОНИ, 23.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 60 ОБОРОНИ, Великдень, 24.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 61 ОБОРОНИ, 25.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 62 ОБОРОНИ, 26.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 63 ОБОРОНИ, 27.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 64 ОБОРОНИ, 28.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 65 ОБОРОНИ, 29.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 66 ОБОРОНИ, 30.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 67 ОБОРОНИ, 01.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 68 ОБОРОНИ, 02.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 69 ОБОРОНИ, 03.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 70 ОБОРОНИ, 04.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 71 ОБОРОНИ, 05.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 72 ОБОРОНИ, 06.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 73 ОБОРОНИ, 07.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 74 ОБОРОНИ, 08.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 75 ОБОРОНИ, 09.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 76 ОБОРОНИ, 10.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 77 ОБОРОНИ, 11.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 78 ОБОРОНИ, 12.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 79 ОБОРОНИ, 13.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 80 ОБОРОНИ, 14.05.2022, тут

Що передувало

▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику величезних втрат у живій силі й техніці.
▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників, “пробуджених” диверсійних груп. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну. 
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надали нові озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовилося військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила першу резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України. 24 березня Генасамблея підтримала другу подібну резолюцію (140 країн “за”).
▪️ Путін збирав сили для штурму української столиці. Але темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився. Після важких боїв у передмістях українська армія відкинула росіян від Києва. 30 березня-1 квітня ЗСУ відновили контроль над десятками населених пунктів у Київській і Чернігівській областях, окупанти відійшли зокрема і від ЧАЕС. Світу відкрилася жахлива картина звірств окупантів у Бучі та інших населених пунктах під Києвом – сотні розстріляних та закатованих цивільних мешканців.
▪️ Надалі російські війська перегруповувалися і продовжують наступ на Сході України, намагаючись зокрема здобути повний контроль над Маріуполем та заводом “Азовсталь”, де зосередився український гарнізон.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.