ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 80 – 14.05.2022

Вечір

Голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай заявив, що, попри низку розгромів від ЗСУ, російські війська знову готуються переправлятися через річку Сіверський Донець у районі селища Білогорівка.

“…Деякі ідіоти зрозуміли, чому їх туди посилають, і цілий батальйон відмовився йти в атаку, але скоро підтягнеться “свіжачок”. 2,5 тисячі одиниць важкої техніки вже йдуть в наш бік з раніше окупованих територій. Чекаємо чергову “підводну” серію у Білогорівці”, – написав Гайдай у Telegram.

Голова області додав, що в області готуються до двох великих наступів росіян на Сєвєродонецьк та прориву на трасу Лисичанськ-Бахмут з боку Попасної й Білогорівки.

 

Вечір

Російські війська ввечері знову обстріляли територію Сумської області з мінометів через кордон, повдіомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.

“Сьогодні ввечері з території Росії вороги обстріляли Великописарівську громаду. Близько шести пострілів з міномета. Людських жертв немає”, – розповів голова області.

22-га година

ООС: українські захисники зі складу угруповання Об’єднаних сил на Донбасі за добу відбили 12 атак ворога, ще на шести локаціях тривають бої.
За добу воїни угруповання ОС знищили:
• 8 танків;
• 5 артилерійських систем;
• 9 одиниць бойової броньованої техніки;
• 5 ворожих автомобілів;
• 6 безпілотних літальних апаратів типу “Орлан-10” та 1 тактичний розвідувальний БпЛА “Елерон”.

21-ша година

За добу внаслідок обстрлів російських окупантів на Донеччині загинуло троє цивільних людей, четверо дістали поранення, – голова Донецької ОВА Павло Кириленко у Telegram.

Після 18-ї

На узбережжя Одеси штормом винесло ворожу морську міну, повідомив голова Одеської ОВА Максим Марченко у Telegram.

“Не маючи можливості знешкодити її іншим способом, нашим сапером прийняте рішення підірвати міну на місці. Підрив заплановано на завтра”, – розповів голова області.

Він попросив громадян не пересуватися пляжами.

 

Після 18-ї

Повідомляє Генеральний штаб ЗСУ у зведенні станом на 18:00:

На Донецькому напрямку угруповання противника зосереджує основні зусилля на підготовці до наступальних дій у напрямках населених пунктів Сєверодонецьк, Соледар та Бахмут, здійснює поповнення запасів та перегрупування підрозділів. На зазначеному напрямку переміщено до двох батальйонних тактичних груп. Ворог проводить штурмові дії уздовж лінії зіткнення за підтримки авіації та артилерії. Має частковий успіх в районі Авдіївки.

На Харківському напрямку загарбники основні зусилля зосередили на утриманні зайнятих позицій, контролі маршрутів постачання по автошляхах на північ та схід від Харкова, а також недопущенні просування українських військ у напрямку державного кордону.

На Словʼянському напрямку триває перегрупування російських підрозділів, створення запасів матеріально-технічних засобів.

На Лиманському та Сєвєродонецькому напрямках противник проводить перегрупування військ. Відзначено посилення угруповання силами до батальйонної тактичної групи в районі залізничної станції “Новий Айдар”.

У Маріуполі ворог продовжує блокування українських підрозділів у районі заводу “Азовсталь”, завдає масованих артилерійських та авіаційних ударів, проводить штурмові дії.

На Запорізькому напрямку противник зосередив основні зусилля на артилерійських обстрілах позицій ЗСУ.

На Південнобузькому напрямку обстановка суттєвих змін не зазнала. Агресор зосереджує основні зусилля на утриманні зайнятих рубежів, веденні розвідки, поповненні боєприпасів та пально-мастильних матеріалів, інженерному облаштуванні позицій, здійснює артилерійські обстріли позицій українських військ.

Також ворог і надалі намагається наростити військову присутність на острові Зміїний й посилює систему протиповітряної оборони, поки кораблі Чорноморського флоту РФ в акваторіях Чорного та Азовського морів виконують завдання з ізоляції району ведення бойових дій, ведення розвідки й вогневої підтримки на приморському напрямку.

18-та година

Українські війська в результаті контрнаступу на північ від Харкова вийшли на державний кордон з  РФ, – журналіст Андрій Цаплієнко.

Близько 18-ї

Евакуація з Маріуполя: “Величезну колону автівок з маріупольцями (від 500 до 1000 автівок), що очікували пропуску понад три дні, нарешті пропустили до Запоріжжя”, – повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

Після 17-ї

Російські окупанти звільнили заступника голови Чорнобаївської сільради Євгенія Родіонова, якого викрали 2 травня, після того як захопили приміщення сільради.
“Чоловіка відпустили годину тому”, – повідомила “Укрінформу” його дружина Інна Родіонова.
За її словами, вона спілкувалася з чоловіком по телефону.

Вдень

Американський письменник Стівен Кінг: “Путін думав, що має справу з болонкою, а виявилося, що перед ним росомаха. Слава Україні!”

16:36

Російські війська продовжують штурм комбінату “Азовсталь”, повідомив полк “Азов”.
“Протягом усього 80-го дня повномасштабного вторгнення країни-агресора, окупант скидає на захисників Маріуполя авіабомби, задіює важку артилерію і танки. Застосовує велику кількість піхоти для спроб штурму українських позицій. Незважаючи на вкрай критичну ситуацію, оборонці, докладаючи надлюдські зусилля, відбивають намагання прорвати позиції захисників та стримують війська противника”, – наголосили в “Азові”.

Після 13-ї

Дружини та родичі захисників “Азовсталі” закликали лідера Китаю Сі Цзиньпіна посприяти ексфільтрації українських військових із Маріуполя.
“Просимо Китай втрутитися та стати миротворцем у цій війні, стати порятунком для наших бійців із Маріуполя, з “Азовсталі”. Час іде на дні, хвилини, секунди. В пеклі наші воїни вже побували, дайте їм нагоду побачити сонце… Китай знає історію страждань, ціну незалежності і що таке боротьба двох світоглядів”, – заявили рідні бійців на брифінгу в Києві, висловивши сподівання, що “Китай не залишиться осторонь і не буде мовчати”.

Після 13-ї

На Ізюмському напрямку у Харківській області українські захисники перейшли в контрнаступ, – голова ОВА Олег Синєгубов.

Ранок

Російські військові з Мурманська і Камчатки приїхали в на Донбас (в ОРЛО), подивилися – і втекли до РФ, щоб не бути перемеленими в Україні на добриво в ході “спецоперації”.

Ранок

Україна зараз веде перемовини про евакуацію 60 людей з “Азовсталі” в Маріуполі, заявила віцепрем’єр-міністерка – міністерка з питань реінтеграції ТОТ Ірина Верещук.

“Там декілька сотень поранених, їх треба рятувати насамперед, бо щодо всіх одразу росіяни не погоджуються. Отже, спочатку важкопоранені й медики, їх дійсно 60 осіб”, – сказала урядовиця.

9:30

Генеральний штаб Збройних сил України оновив статистику втрат російської армії з початку повномасштабної агресії – станом на ранок 14 травня.

Додатково до вчорашніх показників підтверджено знищення 300 військовослужбовців противника, загальна чисельність “двохсотих” окупантів відтак перевищила 27 тисяч.

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 14.05 орієнтовно становлять:

  • особового складу – ліквідовано близько 27 200 (+300),
  • танків ‒ 1 218 (+13),
  • бойових броньованих машин ‒ 2 934 (+34),
  • артилерійських систем – 548 (+6),
  • РСЗВ – 195 (+2),
  • засобів ППО – 88 (+1),
  • літаків – 200,
  • гелікоптерів – 163 (+1),
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 411 (+6),
  • крилатих ракет – 95,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2 059 (+17),
  • кораблів/катерів – 13,
  • спеціальної техніки – 42 (+1).

(У дужках – зміна показника порівняно з даними 13 травня)

Ранок

Прикордонники ДПСУ на заводі “Азовсталь” у Маріуполі:

Напередодні

Українська військова влада 13 травня повантажила тіла російських солдатів, зібрані після боїв у Київській та Чернігівській областях, у вагони-рефрижератори. У поїзді на околиці Києва лежить кілька сотень трупів окупантів.

Як розповів Reuters начальник відділу військово-цивільної співпраці ЗСУ Володимир Лямзін, “згідно з нормами міжнародного гуманітарного права, після завершення активної фази конфлікту сторони мають повернути тіла військових іншої країни. Україна готова повернути тіла агресору”.

8:25

Ювенальні прокурори ОГП: станом на ранок 14 травня більше ніж 647 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. За офіційними даними, 227 дітей загинули та понад 420 отримали поранення.

Ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області – 139, Київській – 116, Харківській – 99, Чернігівській – 68, Херсонській – 48, Луганській – 45, Миколаївській – 44, Запорізькій – 28, Сумській областях – 17, у місті Києві – 16, Житомирській області – 15.

12 травня в медичному закладі помер 12-річний хлопчик, який був важко поранений 1 травня під час обстрілу міста Попасна Луганської області.

Через бомбардування та обстріли збройними силами РФ в Україні пошкоджено 1748 закладів освіти. 144 із них зруйновано повністю.

Восьма година

На світанку ворог обстріляв з “ураганів” Широківську громаду Дніпропетровської області. Люди не постраждали. У кількох будинках вибиті шибки, повдіомив голова ОВА Валентин Резніченко.
На кількох подвір’ях виявлені касетні боєприпаси. Для їх знешкодження залучені піротехніки.

Ранок

Понад пів сотні будинків зруйнували росіяни у селищах Гірської та Попаснянської громад, повідомив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

“Приблизно таку кількість житла в цих громадах ми втрачаємо щодня. Слідом за містом Попасна росіяни знищують й прилеглі населені пункти. Половина із 30 обстрілів протягом 13 травня зафіксована саме там. Зранку мали щонайменше п’ять зруйнованих будинків у Троїцькому, п’ять – у Вікторівці, 11 – у Комишувасі. Вдень: п’ять – у Новозванівці, п’ять – у Врубівці, 10 – у Золотому. Ближче до вечора: по п’ять у Тошківці та Катеринівці”, – написав очільник ОВА у телеграмі.

Фото: Сергій Гайдай/телеграм

Він додав, що упродовж дня пошкоджень зазнали сім багатоповерхівок у Сєвєродонецьку та одна в Рубіжному, де також зруйновано два приватні будинки.
У Лисичанську в результаті артилерійського обстрілу росіян сталося руйнування адміністративної будівлі заводу гумових технічних виробів.

Вночі

Над Бєлгородською областю РФ знову чули “хлопки” – звуки, схожі на вибухи.

6:30

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 6:00:

Російський агресор продовжує бойові дії у Східній операційній зоні, здійснює вогневий вплив уздовж всієї лінії зіткнення та у глибині оборони наших військ. Зберігається загроза завдання ворогом ракетно-бомбових ударів по військових та цивільних об’єктах на території України.

На Харківському напрямку ворог активних бойових дій не проводив. Основні зусилля зосереджував на забезпеченні відведення своїх військ від міста Харків, утриманні зайнятих позицій та маршрутів постачання.

На Слов’янському напрямку противник здійснив артилерійські обстріли цивільної та військової інфраструктури у районах населених пунктів Довгеньке, Долина та Гусарівка.

Російські окупанти проводили повітряну розвідку із використанням БпЛА “Орлан-10” в районах населених пунктів Ізюм, Капітолівка та Діброва Харківської області.

На Донецькому і Таврійському напрямках ворог застосовував міномети, ствольну артилерію, реактивні системи залпового вогню та авіацію з метою завдання максимальних втрат підрозділам Сил оборони, виснаження особового складу та руйнування фортифікаційних споруд.

Крім того, противник намагається покращити тактичне положення у районах населених пунктів Комишуваха, Красногорівка, Новомихайлівка, Костянтинівка і Побєда. Успіху не має.

У місті Маріуполь ворог продовжує блокування наших підрозділів в районі заводу “Азовсталь”. Завдає масованих артилерійських та авіаційних ударів.

На Запорізькому напрямку, з метою утримання захопленої території, відзначаються підготовчі заходи до побудови окупантами багатоешелонованої оборони.

На Південнобузькому напрямку обстановка суттєвих змін не зазнала. Противник продовжує обстріли позицій наших військ із мінометів та ствольної артилерії.

6:30

Підрозділи протиповітряної оборони ЗСУ за минулу добу збили  три безпілотники типу “Орлан-10”, – ГШ.

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 35 ОБОРОНИ, 30.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 36 ОБОРОНИ, 31.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 37 ОБОРОНИ, 01.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 38 ОБОРОНИ, 02.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 39 ОБОРОНИ, 03.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 40 ОБОРОНИ, 04.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 41 ОБОРОНИ, 05.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 42 ОБОРОНИ, 06.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 43 ОБОРОНИ, 07.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 44 ОБОРОНИ, 08.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 45 ОБОРОНИ, 09.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 46 ОБОРОНИ, 10.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 47 ОБОРОНИ, 11.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 48 ОБОРОНИ, 12.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 49 ОБОРОНИ, 13.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 50 ОБОРОНИ, 14.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 51 ОБОРОНИ, 15.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 52 ОБОРОНИ, 16.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 53 ОБОРОНИ, 17.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 54 ОБОРОНИ, 18.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 55 ОБОРОНИ, 19.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 56 ОБОРОНИ, 20.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 57 ОБОРОНИ, 21.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 58 ОБОРОНИ, 22.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 59 ОБОРОНИ, 23.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 60 ОБОРОНИ, Великдень, 24.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 61 ОБОРОНИ, 25.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 62 ОБОРОНИ, 26.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 63 ОБОРОНИ, 27.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 64 ОБОРОНИ, 28.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 65 ОБОРОНИ, 29.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 66 ОБОРОНИ, 30.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 67 ОБОРОНИ, 01.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 68 ОБОРОНИ, 02.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 69 ОБОРОНИ, 03.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 70 ОБОРОНИ, 04.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 71 ОБОРОНИ, 05.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 72 ОБОРОНИ, 06.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 73 ОБОРОНИ, 07.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 74 ОБОРОНИ, 08.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 75 ОБОРОНИ, 09.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 76 ОБОРОНИ, 10.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 77 ОБОРОНИ, 11.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 78 ОБОРОНИ, 12.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 79 ОБОРОНИ, 13.05.2022, тут

Що передувало

▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику величезних втрат у живій силі й техніці.
▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників, “пробуджених” диверсійних груп. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну. 
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надали нові озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовилося військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила першу резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України. 24 березня Генасамблея підтримала другу подібну резолюцію (140 країн “за”).
▪️ Путін збирав сили для штурму української столиці. Але темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився. Після важких боїв у передмістях українська армія відкинула росіян від Києва. 30 березня-1 квітня ЗСУ відновили контроль над десятками населених пунктів у Київській і Чернігівській областях, окупанти відійшли зокрема і від ЧАЕС. Світу відкрилася жахлива картина звірств окупантів у Бучі та інших населених пунктах під Києвом – сотні розстріляних та закатованих цивільних мешканців.
▪️ Надалі російські війська перегруповувалися і продовжують наступ на Сході України, намагаючись зокрема здобути повний контроль над Маріуполем та заводом “Азовсталь”, де зосередився український гарнізон.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.