Український гурт Kalush Orchestra переміг на конкурсі “Євробачення-2022”. ВІДЕО, ХТО ЯК ГОЛОСУВАВ

Український гурт Kalush Orchestra з піснею “Стефанія” очікувано здобув перемогу на пісенному конкурсі “Євробачення-2022”, фінал якого відбувся в Турині (Італія) ввечері суботи, 14 травня.

За результатами оцінок журі Україна отримала загалом 192 бали й посідала четверте місце після Великої Британії, Швеції та Іспанії. Однак глядацьке голосування з усіх країн дало Україні 439 балів, тож у сумі Kalush Orchestra здобув найвищий 631 бал.

Україна, Kalush Orchestra – Stefania

Друге місце в підсумку посів представник Великої Британії Сем Райдер з піснею Space Man Від професійного журі він отримав 283 бали, а після глядацького голосування здобув загалом 466 балів.

Велика Британія, Sam Ryder – SPACE MAN


На третьому місці – представниця Іспанії Chanel із треком SloMo та запальним танцем, який запам’ятався чи не найбільше.

Іспанія, Chanel – SloMo 

 

Після голосування професійних журі таблиця отриманих учасниками балів мала такий вигляд:

Максимальну кількість балів — 12 — Україні дали журі Польщі, Молдови, Литви, Румунії та Латвії.

Натомість глядачі більшості держав віддали представникам України максимальні 12 балів, ще низка держав (Албанія, Вірменія, Хорватія, Греція, Чорногорія, Румунія, Словенія, Швейцарія) – по 10 балів.
І лише в трьох країнах глядачі оцінили виступ українського гурту нижче “10”: Мальта (8), Північна Македонія (8) та Сербія (7).

Таблиця голосування глядачів:

Зауважимо, що за Україну з місцевих телефонних номерів могли проголосувати численні вимушені переселенці, які перебувають в інших державах Європи, рятуючись від війни.

Після того, як додалися голоси глядачів, підсумкова таблиця набула такого вигляду:

Українське журі віддало 12 балів представникові Великої Британії. При цьому Польщі, як і Литві, наше журі не дало жодного балу.

Натомість глядачі навпаки, оцінили виступ голосистого представника Польщі найвищою “дванадцяткою”, а друге й третє місце віддали Литві та Ісландії, представниці яких дуже підтримували Україну й під час своїх виступів, і поза сценою.

Як проголосували українські глядачі (ліворуч) та українське журі:

До складу журі, сформованого національною суспільною телерадіокомпанією, увійшли:

▪️ Вадим Лисиця – продюсер, саунд-продюсер, аранжувальник, звукорежисер;
▪️ Андрій Капраль – співак, соліст вокальної формації “Піккардійська терція”, аранжувальник;
▪️ Ірина Федишин – поп-співачка;
▪️ Андрій Яцків – мультиінструменталіст, диригент, художній керівник Академічного інструментального ансамблю “Високий замок” Львівської національної філармонії;
▪️ Лук’ян Галкін – кінознавець та кінокритик, викладач Національного університету театру, кіно і телебачення імені Карпенка-Карого, виконавчий продюсер телеканалу UA: Культура.

Після виступу гурту у фіналі соліст Kalush Orchestra Олег Псюк закликав врятувати українських захисників з оточеного заводу “Азовсталь” у Маріуполі.

“…Please help Ukraine, Mariupol! Help Azovstal! Right now! (“Ми просимо вас! Будь ласка, допоможіть Україні, Маріуполю. Допоможіть “Азовсталі”. Просто зараз!”) – звернувся Псюк до багатомільйонної телеаудиторії “Євробачення”, попри те, що лунали чутки про те, що в разі такої заяви представникам України загрожує дискваліфікація.

Проте організатори “Євробачення” дали зрозуміти, що дискваліфікації не буде.

“Ми розуміємо глибокі почуття навколо України на даний момент. І вважаємо, що заяви Kalush Orchestra та інших виконавців, які висловлюють підтримку українському народу, мають гуманітарний, а не політичний характер“, – зацитував заяву оргкомітету український коментатор “ЄБ” на телеканалі “Суспільне. Культура” Тимур Мірошниченко.

Виступ Kalush Orchestra у фіналі “Єробачення-2022”. Скріншот з відео

Тріумф “Калуш Оркестра” – це вже третя перемога України на “Євробаченні” після того, як у 2004 році на конкурсі перемогла Руслана з піснею “Дикі танці”, а у 2016-му – Джамала з піснею “1944”.

Президент Володимир Зеленський подякував гурту Kalush Orchestra за перемогу на “Євробаченні” та висловив упевненість, що українці виграють і у війні.

“Наша мужність вражає світ, наша музика підкорює Європу! Наступного року Україна прийматиме «Євробачення»! Втретє у своїй історії. І вірю – не востаннє”, – ідеться в дописі Зеленського в соцмережах.

“Ми зробимо все, щоб одного дня учасників і гостей «Євробачення» приймав український Маріуполь. Вільний, мирний, відбудований!” – заявив також президент.

“Впевнений, не за горами наш переможний акорд у битві з ворогом”, – наголосив Зеленський.

66-й пісенний конкурс “Євробачення” 2022 року проходив в італійському місті Турині на арені Pala Olimpico. Півфінали відбулися 10 та 12 травня, головний фінал – 14 травня.
У конкурсі взяли участь представники 40 країн. Представників держав-агресорок, Росії та Білорусі, було усунуто від “Євробачення-2022”.

Фінальне шоу конкурсу почалося з виступу під назвою “Дайте миру шанс”. Багато учасників висловлювали підтримку Україні, виступали з кольорами української символіки (скажімо, представниці Ісландії прикрасили свої гітари синьо-жовтими прапорцями) тощо.

Букмекери від початку називали представників України Kalush Orchestra безсумнівним фаворитом “Євробачення-2022”, а після їх виступу у фіналі котирування на перемогу українського гурту у фіналі ще більше зросли – до коефіцієнту 1,5:1.

У перемозі України не сумнівалися й багато світових знаменитостей, які стежили за конкурсом. Скажімо, британська письменниця, авторка книжок про Гаррі Поттера Джоан Ролінг написала: “Ну що, хто посяде друге місце”? Маючи на увазі, що на першому має опинитися Україна.

Нагадаємо, що у 2022 році конкурс відбувався в італійському Турині, після того як на “Євробаченні-2021” перемогу здобув гурт “Манескін” з Італії.

Читайте також:
На конкурсі “Євробачення-2021” переміг гурт “Манескін” з Італії, Україна – у топ-5. ВІДЕО, ХТО ЯК ГОЛОСУВАВ


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.