Пентагон показав доставку гаубиць М777 в Україну

Міністерство оборони США опублікувало фото з транспортного літака, який перевозив до України далекобійні гаубиці М777.

Світлини без зазначення дати перевезення оприлюднив твіттер Пентагону в суботу, 21 травня.

Фото були зроблені під час завантаження у літак партії гаубиць американськими військовими, йдеться в поясненні Пентагону. Далекобійна наступальна зброя надана Україні безкоштовно в якості безпекової підтримки з боку уряду США.

Зазвичай Пентагон оприлюднює фото найменувань безпекової підтримки вже після того, як та безпечно перетнула кордон України, зауважує “Європейська правда”.

Зброя переваги

Під час перебування в Києві 24 квітня міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що американські гаубиці калібру 155 мм M777 уже перебувають в Україні.

Станом на той час було відомо про поставку 18 гармат, а також те, що підготовка перших 50 українських артилеристів для стрільби з цих гаубиць уже завершена. Починався 6-денний навчальний курс для наступних 50 гармашів, а навчені мали передати свої знання іншим українським артилеристам.

За даними Пентагону на 9 травня, США поставили Україні вже “більше 85” із 90 гаубиць, передбачених на цей час керівництвом США в рамках військової допомоги, а також понад 110 тисяч (із 184 тисяч) снарядів до них.

За інформацією від 27 квітня, Міністерство оборони Австралії також надіслало Україні шість буксируваних гаубиць калібру 155 мм та відповідні боєприпаси до цих артилерійських систем.

Ще чотири такі гармати Україні надала Канада.

9 травня сайт “Цензор” показав, яка гаубиця M777 уже працює на Сході України. 13 травня цю зброю показав у роботі головнокомандувач ЗСУ Валерія Залужний.

Характеристики

M777 – британська польова причіпна гаубиця калібру 155 мм. Виробляється компанією BAE Systems.
Її маса становить 4218 кг, і вона вважається найлегшою гаубицею подібного типу.
Розрахунок гаубиці зменшено до п’яти осіб.
Гаубиця M777 має цифрову систему управління вогнем, аналогічну системам управління вогнем у самохідних артилерійських установках. Система управління вогнем може визначати місце знаходження гаубиці та обчислювати параметри гармати для швидкого наведення на ціль.
Гаубиця M777 може вести вогонь високоточними снарядами M982 Excalibur. Із використанням таких снарядів одна батарея може покривати вогнем територію площею до 1250 км².
Головна перевага таких гаубиць над радянськими/російськими аналогами – саме далекобійність.
Максимальна далекобійність звичайними снарядами – 24,7 км.
Найдовший зареєстрований постріл з M777 стався в червні 2012 року в провінції Гелманд в Афганістані, снарядом M982 Excalibur на відстань 36 км.

Надання Україні такої делекобійної артилерії може мати вирішальне значення для розв’язання нинішнього протистояння на Донбасі, заявляв редактор видання Defense Express Сергій Згурець, адже ці системи мають дальність більшу, ніж рашистські “Мста-С” або “Мста-Б”.

“Якщо рашистська артилерія б’є на 24,7 км, і це спеціальним снарядом, то звичайний постріл із гаубиці М777 чи PzH 2000 вже базово звичайним снарядом летить на 30 км. Якщо ж буде використано снаряд, який спеціально призначений для контрбатарейної боротьби, то ми вже отримаємо дальність пострілу 36 км”, – казав експерт.

“Якщо ми винищуємо артилерію у контрбатарейній боротьбі, то тоді можна говорити про досягнення вагомої переваги для будь-яких дій, в тому числі й контрнаступу, і звільнення міст, територій України вже на гарному темпі”, – наголошував Згурець.

Читайте також:

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна