За наводкою росТБ: Нацгвардія і ЗСУ знищили “Тюльпан” рашистів, який зруйнував міст до Сєвєродонецька. ВІДЕО

уточнено, доповнено

Воїни Національної гвардії та ЗС України на Луганщині знищили російський важкий самохідний міномет “Тюльпан”, який перед тим бив по обласному центру і зруйнував міст між Сєвєродонецьком та Лисичанськом.

Про акцію відплати після 19-ї години в суботу, 21 травня, повідомив голова ОВА Сергій Гайдай. Він зазначив, що на місце розташування установки навів сюжет російського телебачення.

“Швидко кара прийшла. Гвардійці знищили “Піон”, який зруйнував Павлоградський міст та обстрілював Сєвєродонецьк”, – розповів Гайдай у телеграмі.

“Дякуємо російським пропагандистам за наводку. Хизувалися, а тепер і в пакети зібрати нічого. І так буде з кожним!” – заявив голова області.

Голова Луганської ОВА поширив відео, зняте з повітря, що показує бомбовий удар по рашитській гарматі. Він зазначив, що це була САУ “Піон”.

Гайдай не дав посилання на сюжет росТБ, але розмістив скріншот із кореспондентом каналу “Россия24”, який записує стендап на тлі артилерійської установки.

“…Вистачить двох скріншотів, і то – лише з вдячності, що скоригували нам вогонь. Виходить, фотки посмертні”, – зазначив Гайдай.

Цього дня на каналі справді виходив сюжет “Бьём «Пионами» по врагу” (автор – військовий кореспондент – Микола Долгачов).

Однак, якщо придивитися до гармати на скріншоті, це не “Піон”, а самохідний міномет 2С4 “Тюльпан”. Він більшого калібру, ніж “Піон” (240 мм проти 203 мм).

Сюжет біля нього знімав військкор “Комсомольської правди” Олександр Коц, причому він прямо вказував, що зараз ця гармата руйнує міст між Сєвєродонецьком і Лисичанськом, щоб порушити українську логістику.

Самохідний міномет був розташований біля характерних промислових будівель – саме туди оперативно прилетіла відповідь від українських військ, і “Тюльпан” був знищений.

ДОПОВНЕНО. Вранці 22 травня Командування ДШВ ЗС України поширило повідомлення про те, що на Луганщині воїни одного з підрозділів 81-ї окремої аеромобільної бригади ДШВ ЗСУ спільно з підрозділом Нацгвардії знищили самохідний міномет калібру 240 мм 2С4 “Тюльпан”. До повідомлення було долучено те саме відео з ураження, що й у Гайдая.

А близько полудня пресслужба НГУ поширила відеосюжет від бригади швидкого реагування Нацгвардії, яка виконує завдання на Луганщині.

“Відеоісторія яскравої ліквідації 240-мм самохідного міномета “Тюльпан”. З його допомогою окупанти знищили міст між Сєвєродонецьком і Лисичанськом і руйнували будинки Сєвєродонецька.
Артилерія Бригади швидкого реагування НГУ та 24 ОМБр імені Короля Данила спочатку виманила його з ангару, а потім знищила.
Дякуємо російським пропагандистам за наводку :)”, – сказано в підписі до відео.

Камера безпілотника зафіксувала, як російську техніку спершу виманили з ангару ударами по його даху, а потім завдали прицільного ураження власне 2С4 “Тюльпан” уже на відкритому просторі.

Як зазначили нацгвардійці, також знищено автопарк із технікою противника.

Довідка

2С4 “Тюльпан” – радянський і російський самохідний міномет калібру 240 мм. Призначений для знищення  укріплених фортифікаційних споруд, здатний вести вогонь тактичними ядерними боєприпасами надмалої потужності. Дальність прицільної стрільби – від 0,8 до 19 км.
Міномети 2С4 “Тюльпан” були використані російськими військовими при штурмі Луганського аеропорту у 2014 році та при штурмі заводу “Азовсталь” під час боїв за Маріуполь у 2022 році.

2С7 “Піон” (рос. 2С7 “Пион”) – радянська і російська 203-мм самохідна гармата “артилерії резерву верховного головнокомандування, розроблена на ленінградському Кіровському заводі. Призначена для придушення тилів, знищення особливо важливих об’єктів і засобів ядерного нападу в тактичній глибині на відстані до 47 км.
У сюжеті “России24” учасник обслуги російського “Піона” із лав так званої “народної міліції ЛНР” заявляє, що їхня гармата б’є на 35 км, руйнує бетон, бункери тощо на українській території.

Раніше 21 травня голова ОВА Сергій Гайдай повідомив, що росіяни зруйнували міст між Сєвєродонецьком та Лисичанськом.

Читайте також:
ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 87 – 21.05.2022. ОНОВЛЮЄТЬСЯ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна