ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 82 – 16.05.2022

Після півночі

Всупереч анонсам, президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні: “Завдяки діям українських військових – Збройних Сил України, розвідки; переговорної групи, Міжнародного комітету Червоного Хреста й ООН ми маємо надію, що вдасться зберегти життя наших хлопців. Серед них є важкопоранені, їм надається допомога”.

“Хочу підкреслити: українські герої потрібні Україні живими. Це наш принцип. Думаю, що ці слова зрозуміє кожна адекватна людина”, – наголосив Зеленський.

“Операція з порятунку оборонців Маріуполя розпочата нашими військовими, розвідниками. Щоб повернути хлопців додому, робота триває, і ця робота потребує делікатності й часу”, – зазначив президент.

Після півночі

Генеральний штаб ЗСУ оприлюднив заяву під назвою “Гарнізон “Маріуполь” виконав поставлене бойове завдання”.
У ній ідеться про те, що командирам підрозділів, які перебувають на “Азовсталі”, було віддано наказ  зберегти життя особового складу.
Відтак 53 важкопоранених військовослужбовців уже доставлено до медичного закладу у Новоазовську. Ще 211 захисників через гуманітарний коридор були евакуйовані до Оленівки (обидва населені пункти – на окупованій території під контролем т.зв. “ДНР”). Військові з Оленівки ще мають бути обміняні.
“Заходи з порятунку оборонців, які залишаються на території “Азовсталі”, тривають”, – зазначено в повідомленні.

Вечір

Президент РФ Володимир Путін настільки особисто залучений до війни в Україні, що, згідно з західними військовими джерелами, приймає оперативні та тактичні рішення “на рівні полковника чи бригадного генерала”.
Про це пише The Guardian із посиланням на джерела серед західних військових.

Джерела також стверджують, що Путін, як і раніше, тісно співпрацює з начальником Генштабу ЗСУ РФ Валерієм Герасимовим.

23-тя година

Підрозділи зенітних ракетних військ Повітряних сил ЗСУ за добу 16 травня уразили штурмовик Су-25 російських окупантів та ворожу крилату ракету. Крім того, протиповітряна оборона Сухопутних військ знищила щонайменше три БпЛА “Орлан-10”. Таким чином, за добу уражено п’ять повітряних цілей, інформує пресслужба КПС.

Крім того, більше 10 літаковильотів на ураження наземних цілей здійснила ударна авіація Повітряних сил. Завдано вогневого ураження пункту управління ворожої батальйонно-тактичної групи.

Вечір

Один із автобусів із пораненими з “Азовсталі” на шляху до Новоазовська (ОРДО):

Автобус із пораненими з “Азовсталі”

Вечір

Запорізька ОВА: Окупаційна влада намагається шантажем отримати лояльність мешканців Мелітополя. Працівників бюджетних установ переконують, що вони можуть назавжди позбутися роботи, оскільки місті з’явилося багато переселенців із Маріуполя, які готові до співпраці з окупаційною владою.
При цьому потягом двох місяців з Мелітополя виїхала майже половина населення: залишилися переважно літні люди або мешканці, які мають стареньких родичів.

Окупанти отримали вказівку готувати Енергодар до так званого “референдуму”. Росіяни хочуть створити інформаційну картинку, нібито мешканці міста атомників виявляють своє бажання приєднатися до Росії, а насправді – остаточно долучити Запорізьку АЕС до “Росатому”, щоб знищити енергетичну систему України.

За повідомленням місцевих, в Енергодарі російські військові сьогодні ходили по квартирах та забирали чоловіків, зв’язували руки й вивозили у невідомому напрямку. Наразі повідомляють про шістьох викрадених. Під час злочинів росіяни тримали всіх, хто мешкає у квартирах, на автоматному прицілі.
Крім того, повідомляють, що російські військові риють окопи навколо міста та будують укріплення.

Вечір

Президент РФ Путін заявляє деяким світовим лідерам, що час для переговорів з президентом України для припинення війни ще не настав. Про це розповів заступник керівника офісу президента Ігор Жовква в ефірі інформаційного телемарафону.

Після 22-ї

Агенція Reuters з посиланням на свідка на місці подій повідомила, що (раніше) з “Азовсталі” виїхали близько 10 автобусів з українськими захисниками.

21:40

ООС: українські захисники й захисниці зі складу угруповання Об’єднаних сил за добу відбили 11 атак ворога. Ще на трьох локаціях тривають бої.

За добу, що минає, військовослужбовці угруповання Об’єднаних сил знищили:
• 1 зенітний ракетний комплекс «Тор»;
• 5 танків;
• 6 артилерійських систем (з них 3 РСЗВ);
• 12 одиниць бойової броньованої техніки;
• 1 ворожий автомобіль.

Підрозділи протиповітряної оборони в небі українського Донбасу збили 1 ворожий літак Су-25 та 3 безпілотні літальні апарати типу “Орлан-10”.

21-ша година

Російські телеграм-канали повідомляють, нібито перших важко поранених українських військовослужбовців з “Азовсталі” привезли у Новоазовськ (ОРДО).

Вечір

Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявив, що перемогою України у війні з Росією стане відкидання російських загарбників за межі кордонів України.

“Ми не визнаємо жоден кілометр квадратний, взятий росіянами, так само як ми не визнаємо (анексію) Криму. Ми не визнаємо жодну частину України, яка буде оголошена частиною Росії”, – сказав глава європейської дипломатії після засідання глав МЗС Євросоюзу в Брюсселі.

20:06

Задля збереження життів увесь Маріупольський гарнізон виконує “затверджене рішення вищого військового командування” та сподівається на підтримку українського народу. Про це йдеться у зверненні командира полку “Азов” підполковника Дениса Прокопенка, викладеному в телеграмі.

“Захисники Маріуполя виконали наказ, незважаючи на всі труднощі, 82 дні відтягували переважаючі сили противника на себе та дали змогу українській армії перегрупуватися, підготувати більше особового складу та отримати велику кількість озброєння від країн-партнерів. Жодне озброєння не буде працювати без професійно підготованих військовослужбовців, що робить їх найціннішим елементом армії”, – йдеться в підписі до відеозвернення.

Сам Прокопенко ж сказав таке:
“Все повинно піддаватися сумніву. Кожне прийняте рішення, кожен план, кожна операція. Критичне мислення завжди породжувало сумніви в моїй голові, сумніви у правильності прийнятого рішення. Це ніколи не виходило за межі розумного, і не заважало завжди наполягати на своїй точці зору.
В управлінні підрозділами завжди є ризик; на війні немає повністю безпечних планів та операцій, ти завжди ризикуєш. Головне – усвідомити, чи прораховані всі ризики, чи пропрацьований план “Б”, чи віддався ти повністю цьому плану, який повинен поєднувати в собі виконання поставленої задачі та максимальне збереження життя та здоров’я особового складу.
Можливо, саме тому війна – це мистецтво, а не наука: коли ти виконав поставлену задачу та зберіг максимальну кількість особового складу. Це і є вища планка управління військами. Тим більше, коли твоє рішення затверджене вищим військовим керівництвом. Слава Україні!”.

Раніше цього дня представниця Мінооборони України лише зазначила, що тривають переговори щодо евакуації із заводу “Азовсталь”, який став останньою цитаделлю українського гарнізону в Маріуполі.

“Інтерфакс” із посиланням на Міноборони РФ повідомляв:
“16 травня внаслідок переговорів із заблокованими на території металургійного комбінату “Азовсталь” у Маріуполі представниками українських військовослужбовців досягнуто домовленості про вивезення поранених”.
У районі “Азовсталі”, за цими даними, нібито запроваджено режим тиші та відкрито гуманітарний коридор, яким поранені українські військовослужбовці доставляються до медичного закладу в окупованому Новоазовську (ОРДО).

З українського боку підтвердження цієї інформації немає.

19:40

ДПСУ: сьогодні впродовж дня відбулося шість обстрілів із території Росії прикордонних районів Сумщини та Чернігівщини.
Російські снаряди розривалися поблизу населених пунктів Новгород-Сіверського, Семенівського та Городнянського районів Чернігівщини, а також Шосткинського району Сумщини.
Близько 5-ї години ранку росіяни на Сумщині відкрили вогонь, щоб допомогти диверсійним групам пробратися в Україну. Прикордонники дали бій та змусили відступити диверсантів за межі державного кордону.

18:55

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 18:00:

На Харківському напрямку основні зусилля противника зосереджуються на утриманні займаних позицій та недопущенні просування наших військ. Ворог намагався вести бойові дії в напрямку населеного пункту Тернова, успіху не мав.

На Слов’янському напрямку противник, силами підрозділів зі складу 20-ї загальновійськової армії, здійснює доукомплектування та поповнення втрат, намагається відновити наступ.
В результаті вогневого ураження Силами оборони ворожих складів, що розміщувались в місті Ізюм, знищено значний запас боєприпасів.

На Донецькому напрямку противник здійснював вогневе ураження підрозділів наших військ із мінометів, ствольної артилерії, реактивних систем залпового вогню та авіації.

На Лиманському напрямку ворог вів наступальні дії в районі населеного пункту Шандриголове. У напрямку населеного пункту Лиман, за результатами бойових дій, успіху не має, намагається посилити угрупування своїх військ.

На Сєвєродонецькому напрямку окупанти вели бої в районі населеного пункту Борівське, зазнали втрат.

На Авдіївському напрямку ворог діяв в напрямку населеного пункту Суха Балка. Здійснив обстріли окремих позицій Сил оборони касетними боєприпасами.

На Бахмутському напрямку протвник веде бойові дії в районах населених пунктів Тошківка і Пилипчатине. В районі Гірського російські окупанти зазнали втрат та відійшли.

На Курахівському напрямку ворог наступав в районі Марʼїнки та Новомихайлівки, успіху не мав.

У Маріуполі основні зусилля противник зосереджував на блокуванні та ураженні наших підрозділів в районі заводу “Азовсталь”. Продовжує масовані артилерійські та авіаційні удари.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках активних бойових дій ворог не вів. Здійснював вогневе ураження цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Времівка, Новосілка, Мала Токмачка та Новоандріївка. Завдав авіаційного удару по населеному пункту Малинівка. Вживає заходів щодо логістичного забезпечення військ.

На Південнобузькому напрямку ворог активних бойових дій не проводив, здійснював обстріли цивільної інфраструктури із ствольної артилерії та мінометів у районах населених пунктів Олександрівка, Шевченкове і Нововоронцовка.

Сили оборони України здійснили вогневе ураження польового складу боєприпасів противника в районі населеного пункту Давидів Брід.

Після 18-ї

Російські окупанти цілий день обстрілюють Сєвєродонецьк. Унаслідок ворожих обстрілів загинуло щонайменше 10 жителів, повідомив керівник Луганської ОВА Сергій Гайдай.

“Орки цілий день ведуть прицільний вогонь по місту. Найбільше дісталося медмістечку, прилетіло майже в кожен корпус Сєвєродонецької лікарні”, – розповів Гайдай.

Окупанти влучили також у науково-виробниче підприємство. Хаотично обстріляні багатоповерхівки в різних районах обласного центру. Перевірити місцевість наразі вкрай складно через нові обстріли.

Ранок

Білоруський батальйон імені Кастуся Калиновського зазнав великої втрати. В ході операції зі звільнення українського села від російськмх окупантів був смертельно поранений командир роти Павло “Волат”. Його намагалися доставити до лікарні у критичному стані, але не встигли.

Вдень

Дружини та матері українських військових, які обороняють Маріуполь від російських окупантів, закликали президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана зробити все можливе, щоб допомогти їхнім чоловікам та синам, які перебувають на території металургійного комбінату “Азовсталь. Своє прохання вони висловили під час пресконференції у Стамбулі.

Вдень

На заводі “Азовсталь”, який став останньою цитаделлю українського гарнізону в Маріуполі, загинули вже 15 молодих жінок з числа військових і медичних працівників. Про це повідомив мер Вадим Бойченко.

Вдень

Військовослужбовці 59-ї окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка  знищили колону ворожої техніки.

“Знову рашистська техніка не доїхала до місця призначення. Знову вони загадили наші родючі поля своїм металобрухтом.

Ну ніяк не можуть знайти дорогу додому. Тож наші вказують їм єдино правильний напрямок – слідом за кораблем. Бо нема чого по сіяному…”, – йдеться в повідомленні.

Вдень

У Сумській області в ранковому бою з російською диверсійно-розвідувальною групою загинув 44-річний прикордонник Олександр Поповченко.
Головний сержант Поповченко був інспектором прикордонної служби 2-ї категорії. Мав 10-річний досвід служби у ДПСУ.

Олександр Поповченко

Вдень

У Краматорську після обстрілів місцеві зафіксували червоний дим. Чим обстрілюють, незрозуміло. Але варто закрити вікна та не виходити деякий час на вулицю.

Вдень

Служба безпеки України перехопила телефонні розмови російських окупантів, які свідчать: єдине, про що ті мріють – вижити, звільнитися з армії і більше ніколи не повертатися в Україну. За словами одного із загарбників, який воює на Луганському напрямку, у них вже згоріли всі машини, а особового складу залишилося пів батальйону. Тож тепер у їхній Алтайський край возитимуть багато “двохсотих”.

Вдень

Російське командування, очевидно, відмовилося від планів масштабного оточення українського збройного угруповання на Донбасі й тепер спрямовує основні зусилля на взяття під контроль Луганської області – такою є оцінка фахівців американського Інституту вивчення війни (ISW).

У новій доповіді йдеться про те, що найближчим часом пріоритетним завданням для російських військ стане захоплення міста Сєвєродонецьк.

Вдень

Заблокований завод “Азовсталь” у Маріуполі. Військовослужбовець полку НГУ “Азов” Орест у променях сонця, яке світить у пробоїну в стелі після бомбардувань та обстрілів.

Вдень

Білогорівська Чорнобаївка. Відео з переправи через Сіверський Донець на Луганщині, яку ЗСУ знищували близько десятка разів.

Вдень

Головне управління розвідки Міністерства оборони України здобуло документальні підтвердження масштабних втрат живої сили і техніки 1-ї танкової армії ЗС РФ в Україні.

Станом на 15 березня загальні втрати 1-ї танкової армії становили 409 осіб. Українські воїни ліквідували 61 і поранили 209 загарбників.
“Лише за перші два тижні війни зникли безвісти 44 російські танкісти, 96 загарбників зі складу цієї армії вирішили зберегти свої життя та здалися в полон”, – додали у ГУР.

Після 11-ї

Близько 7-ї ранку відбулася спроба прориву державного кордону російськими військами на території Сумщини, повідомляє голова ОВА Дмитро Живицький.

Ворог відкрив вогонь по прикордонній території Шосткинського району з мінометів, гранатометів, кулеметів та автоматів. Під прикриттям вогню на територію області намагалися зайти ворожі диверсійно-розвідувальна групи.
Прикордонники дали бій росіянам, вони відступили за лінію держкордону.

Ранок

Воїни 30-ї окремої механізованої бригади ЗСУ імені князя Костянтина Острозького на одному з напрямків фронту знищили щонайменше чотири бойові машини піхоти російських окупантів, які ті замаскували в кущах.

“Подейкують, що росіяни влаштували істерику в мережі через перемогу України на “Євробаченні”.

Ми знаємо, що вони не брали участь у пісенному конкурсі не лише тому, що Росію відсторонили від участі та позбавили права голосу, а й тому що вони не мають гідних артистів для представлення країни.

Ми вирішили допомогти їм у створенні гурту “200 на розбитій техніці” та навіть зняли для них яскравий кліп “Палай, русня”.

Ранок

Російські війська завдали ракетних ударів по Одеській області атакували міст через Дністровський лиман, пошкоджено базу відпочинку, постраждали двоє дорослих і дитина.

Влада Одеси з посиланням на Оперативне командування “Південь” поінформувала, що внаслідок ракетного удару літаками стратегічної авіації РФ уражено об’єкт туристичної інфраструктури, зруйновані будівлі, спалахнула пожежа.

10:40

Генеральний штаб Збройних сил України оновив статистику втрат російської армії з початку повномасштабної агресії – станом на ранок 16 травня:

  • особового складу – ліквідовано близько 27 700 (+300),
  • танків ‒ 1 228 (+8),
  • бойових броньованих машин ‒ 2 974 (+16),
  • артилерійських систем – 577 (+22),
  • РСЗВ – 195,
  • засобів ППО – 89,
  • літаків – 200,
  • гелікоптерів – 165 (+1),
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 427 (+11),
  • крилатих ракет – 97 (+2),
  • кораблів/катерів – 13,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2 101 (+14),
  • спеціальної техніки – 42.

(У дужках – зміна показника порівняно з даними 15 травня)

9:20

ДСНС: зранку внаслідок ворожого обстрілу Інгульського району м. Миколаїв на проспекті Центральному спалахнули пожежі. Горів дах магазину на площі 100 кв. м та автомобіль Daewoo Lanos, припаркований у дворі.
Пожежі загасили вогнеборці трьох пожежно-рятувальних частин.

8:30

Офіс генерального прокурора: внаслідок збройної агресії РФ в Україні загинуло 229 дітей та понад 421 поранено.

Ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

14 травня внаслідок обстрілу ворогом с.Леб’яже Чугуївського району Харківської області отримав поранення 15-річний хлопчик.

Стало відомо, що 8 березня у результаті авіаудару військами РФ по Маріуполю Донецької області загинула 15-річна дівчина. А 18 березня через обстріл окупантами міста – 16-річний підліток.

Через бомбардування та обстріли збройними силами РФ українських міст та сіл пошкоджено 1748 закладів освіти. При цьому 144 з них зруйновано повністю.

Після шостої

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 6:00:

Противник не припиняє ведення наступальних дій у Східній операційній зоні. Основні зусилля ворог зосередив на Донецькому напрямку. На Слобожанському напрямку намагається стримувати наступ Сил оборони на північ від міста Харків та запобігти їх виходу до Державного кордону України. Ворог веде підготовку наступальних дій силами підрозділів, зосереджених в районі міста Ізюм.

Російська авіація здійснювала ураження об’єктів цивільної та військової інфраструктури у східній операційній зоні та промислових об’єктів у глибині території України.

На Слов’янському напрямку активних бойових дій противник не проводив. Здійснює доукомплектування та поповнення втрат.

Російські окупанти обстріляли з артилерії цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Довгеньке, Руські Тишки, Тернова та Петрівка. Противник вів повітряну розвідку за допомогою БпЛА “Орлан-10”.

На Донецькому напрямку окупанти здійснювали обстріли з усього спектру наявного озброєння до авіації включно з метою виснаження особового складу і руйнування фортифікаційних споруд підрозділів наших військ.

На Лиманському, Бахмутському та Курахівському напрямках ворог продовжує ведення наступу, бойові дії тривають.

На Авдіївському напрямку, після завданих Силами оборони втрат, ворог відійшов на раніше зайняті позиції.

На Сєвєродонецькому та Новопавлівському напрямках активних бойових дій противником не вів, намагався здійснювати вогневе ураження підрозділів наших військ.

У Маріуполі ворог продовжує масовані артилерійські та авіаційні удари. Основні зусилля окупанти зосереджували на блокуванні та ураженні наших підрозділів в районі заводу “Азовсталь”.

Після шостої

На Південнобузькому напрямку противник активних бойових дій не проводив, здійснював обстріли наших підрозділів із застосуванням ствольної артилерії та мінометів.

Силами оборони було завдано удару по позиціях ворога у районі населеного пункту Чорнобаївка, завдано втрат у живій силі та техніці. Кількість уточнюється, – ГШ ЗСУ.

Після шостої

ГШ ЗС України: до семи батальйонів збройних сил Білорусі продовжують прикривати державний кордон зі свого боку.

До 21 травня триватиме наступний етап перевірки бойової готовності сил реагування збройних сил Білорусі. Фіксується діяльність мобільного комплексу радіомоніторингу в прикордонній смузі, зокрема і на території України. Він діє з метою моніторингу мереж стільникового зв’язку.

На Сіверському напрямку противник посилив контроль ділянки українсько-російського кордону в Брянській і Курській областях РФ та проводить демонстраційні дії з метою утримання підрозділів Сил оборони на напрямку та не допущення їх перекидання до Східної операційної зони. Тут продовжує зберігатися імовірність обстрілів та ракетно-бомбових ударів з території РФ.

Північ

Командування Повітряних сил ЗСУ:
За добу 15 травня українська Протиповітряна оборони збила загалом 11 повітряних цілей, а ударна авіація ПС завдала удару по ворожій переправі через річку Інгулець.
Зокрема, Зенітні ракетні війська Повітряних сил збили дві крилаті ракети, три БПЛА “Орлан-10” та вертоліт Ка-52, а Протиповітряна оборона Сухопутних військ уразила вертоліт Мі-28 та чотири БПЛА “Орлан-10”.

Загалом за добу уражено 11 повітряних цілей:

  • 2 вертольоти (Ка-52, Мі-28);
  • 7 БПЛА (оперативно-тактичного рівня);
  • 2 крилаті ракети.

Перед північчю

Міністерство оборони підтвердило, що 227-й батальйон 127-ї бригади Сил територіальної оборони ЗСУ вийшов на ділянку державного кордону з РФ на півночі Харківської області.

227-й батальйон 127-ї бригади Сил територіальної оборони ЗСУ м. Харкова витіснив росіян та вийшов на ділянку державного кордону”, – сказано в повідомленні.

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 35 ОБОРОНИ, 30.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 36 ОБОРОНИ, 31.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 37 ОБОРОНИ, 01.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 38 ОБОРОНИ, 02.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 39 ОБОРОНИ, 03.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 40 ОБОРОНИ, 04.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 41 ОБОРОНИ, 05.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 42 ОБОРОНИ, 06.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 43 ОБОРОНИ, 07.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 44 ОБОРОНИ, 08.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 45 ОБОРОНИ, 09.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 46 ОБОРОНИ, 10.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 47 ОБОРОНИ, 11.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 48 ОБОРОНИ, 12.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 49 ОБОРОНИ, 13.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 50 ОБОРОНИ, 14.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 51 ОБОРОНИ, 15.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 52 ОБОРОНИ, 16.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 53 ОБОРОНИ, 17.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 54 ОБОРОНИ, 18.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 55 ОБОРОНИ, 19.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 56 ОБОРОНИ, 20.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 57 ОБОРОНИ, 21.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 58 ОБОРОНИ, 22.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 59 ОБОРОНИ, 23.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 60 ОБОРОНИ, Великдень, 24.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 61 ОБОРОНИ, 25.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 62 ОБОРОНИ, 26.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 63 ОБОРОНИ, 27.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 64 ОБОРОНИ, 28.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 65 ОБОРОНИ, 29.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 66 ОБОРОНИ, 30.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 67 ОБОРОНИ, 01.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 68 ОБОРОНИ, 02.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 69 ОБОРОНИ, 03.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 70 ОБОРОНИ, 04.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 71 ОБОРОНИ, 05.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 72 ОБОРОНИ, 06.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 73 ОБОРОНИ, 07.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 74 ОБОРОНИ, 08.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 75 ОБОРОНИ, 09.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 76 ОБОРОНИ, 10.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 77 ОБОРОНИ, 11.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 78 ОБОРОНИ, 12.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 79 ОБОРОНИ, 13.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 80 ОБОРОНИ, 14.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 81 ОБОРОНИ, 15.05.2022, тут

Що передувало

▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику величезних втрат у живій силі й техніці.
▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників, “пробуджених” диверсійних груп. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну. 
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надали нові озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовилося військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила першу резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України. 24 березня Генасамблея підтримала другу подібну резолюцію (140 країн “за”).
▪️ Путін збирав сили для штурму української столиці. Але темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився. Після важких боїв у передмістях українська армія відкинула росіян від Києва. 30 березня-1 квітня ЗСУ відновили контроль над десятками населених пунктів у Київській і Чернігівській областях, окупанти відійшли зокрема і від ЧАЕС. Світу відкрилася жахлива картина звірств окупантів у Бучі та інших населених пунктах під Києвом – сотні розстріляних та закатованих цивільних мешканців.
▪️ Надалі російські війська перегруповувалися і продовжують наступ на Сході України, намагаючись зокрема здобути повний контроль над Маріуполем та заводом “Азовсталь”, де зосередився український гарнізон.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.