ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 83 – 17.05.2022

Вечір

Указом президента №345/2022 “Про визначення збитків, завданих Україні внаслідок війни” передбачено: “Кабінету Міністрів України невідкладно утворити комісію з проведення аудиту збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії Російської Федерації, передбачивши включення до її складу провідних вітчизняних та іноземних експертів”.

22:40

За добу 17 травня протиповітряна оборона Сухопутних військ уразила 10 безпілотників оперативно-тактичного рівня. Ще один БпЛА та чотири крилаті ракети знищили зенітні ракетні підрозділи Повітряних сил ЗСУ.
Таким чином, загалом за добу уражено 15 повітряних цілей.

Ударна авіація ПС завдала ударів по ротно-тактичних групах окупантів, скупченню техніки, живій силі та складах боєприпасів ворога, – Командування повітряних сил.

Після 22-ї

Кореспондент Reuters повідомляє, що понад 250 полонених українських військовослужбовців з “Азовсталі” вивезли в колонію в Оленівці (керується бойовиками так званої “ДНР”).

22-га година

ООС: Українські захисники і захисниці зі складу угруповання Об’єднаних сил відбили за добу 12 атак ворога. Ще на чотирьох локаціях тривають бої.

За добу, що минає, військовослужбовці угруповання Об’єднаних сил знищили:
• 3 танки;
• 3 артилерійські системи (з них одна РСЗВ);
• 6 одиниць бойової броньованої техніки;
• 7 автомобілів (у тому числі одна вантажівка з боєприпасами).

Підрозділи протиповітряної оборони в небі українського Донбасу збили 9 безпілотних літальних апаратів типу “Орлан-10” та 1 оперативно-тактичний безпілотний авіаційний комплекс типу “ZALA”.

Вечір

Віцепрем’єр-міністр РФ Марат Хуснуллін побував в окупованій росією Херсонській області і заявив, що вона займе гідне місце у “російській сім’ї”.

22:35

Президент Володимир Зеленський виступив онлайн на відкритті Каннського кінофестивалю.

Вечір

Слідчі Слідчого комітету Російської Федерації допитають українських бійців, які перебували на комбінаті “Азовсталь” у Маріуполі та потрапили в полон. Про це слідком Росії повідомив 17 травня.

У СК заявили, що слідчі встановлять особи “націоналістів”, перевірять їх на причетність до “скоєних проти цивільного населення злочинів”, а отримані під час допитів відомості будуть зіставлені з іншими даними, що є в матеріалах російських кримінальних справ.

Вечір

Десантники 25-ї окремої повітрянодесантної Січеславської бригади ДШВ ЗСУ влучно знищили ворожу БМП-1, внаслідок цього здетонував ще й боєкомплект, а росіяни згоріли всередині.

Вдень

Міністр оборони України Олексій Резніков під час виступу на Раді закордонних справ ЄС на рівні міністрів оборони за участю генерального секретаря НАТО:
Українські захисники і захисниці довели, що Росія неспроможна вести успішні наступальні бойові дії одночасно на декількох стратегічних напрямках. Згідно з нашими оцінками, за 80 днів повністю знищено 17 російських БТГр (батальйонно-тактичних груп).
Незважаючи на величезні втрати, росіяни досі значно переважають нас у важкій зброї. В першу чергу – в авіації, а також в бронетехніці, РСЗО, артилерії.

18:40

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 18:00:

На Харківському напрямку підрозділи противника основні зусилля зосереджують на утриманні займаних позицій та недопущенні просування наших військ до державного кордону України. Ворог здійснив артилерійські обстріли наших військ.

На Слов’янському напрямку окупанти здійснюють перегрупування та доукомплектування військ і накопичення запасів з метою підготовки до наступу у напрямку на Слов’янськ. Ворог намагався покращити тактичне положення в районі населеного пункту Довгеньке, успіху не мав.

На Донецькому напрямку угруповання противника намагається вести наступальні дії уздовж усієї лінії зіткнення, обстрілює населені пункти з артилерії. У районах Бахмута, Клинового, Соледара та Вовчоярівки противник завдав ракетно-бомбових ударів із літаків Су-35. Також ворог вів повітряну розвідку із застосуванням БпЛА“Орлан-10”.

На Сєвєродонецькому напрямку, за підтримки артилерії, окупанти намагаються вести наступ у напрямку населених пунктів Боровеньки та Сєверодонецьк.

На Бахмутському напрямку противник намагався прорвати оборону наших військ, успіху не мав, відійшов.

На Авдіївському напрямку ворог проводив штурмові дії з метою взяття під контроль ділянки дороги Новобахмутівка – Новоселівка Друга, успіху не мав.

На Курахівському напрямку, за підтримки вогню артилерії та авіації, веде наступ на населений пункт Новомихайлівка, бої тривають.

Підрозділи окупантів здійснили невдалу спробу наступу у напрямку населеного пункту Мар’їнка.

У Маріуполі ворог основні зусилля зосереджував на блокуванні наших підрозділів в районі заводу “Азовсталь”.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник активних бойових дій не вів. З метою сковування наших військ обстрілював із застосуванням ствольної артилерії та мінометів. Одночасно противник здійснює інженерне обладнання другої лінії оборони.

На Південнобузькому напрямку окупанти активних бойових дій не проводили. Фіксувалися обстріли наших підрозділів з мінометів та ствольної артилерії. Окупанти продовжують інженерні роботи з дообладнання другої лінії оборони залізобетонними конструкціями.

18:40

Генштаб ЗСУ: На тимчасово окупованій території Криму тривають заходи відновлення боєздатності російських підрозділів, що зазнали значних втрат. Так, за наявною інформацією, на окремих полігонах півострова заплановано проведення бойового злагодження підрозділів 126-ї окремої бригади берегової оборони та 810-ї окремої бригади морської піхоти.

Вдень

Російські окупанти завдали ракетний удар по житловому будинку в Бахмуті на Донеччині, зруйнувавши його з 1-го по 5-й поверх. З-під завалів рятівники дістали загиблого та тяжкопоранену 9-річну дівчинку, повідомив голова ОВА Павло Кириленко.

Зруйнована багатоповерхівка у Бахмуті, фото з ТГ Павла Кириленка

Вдень

На всій території області продаж алкогольних напоїв буде заборонений із 17 травня до завершення воєнного стану. Такий наказ підписав голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Слабоалкогольних напоїв заборона не стосується, їх продаватимуть у визначений час – з 9:00 до 15:00. У закладах харчування продаж слабоалкогольних напоїв дозволений до 21:00.

Військовослужбовцям ЗСУ, Нацгвардії, правоохоронцям та усім особам з силових структур продаж алкоголю заборонений.

Вдень

Російські військові цієї ночі вкотре обстріляли міст через Дністровський лиман. Двома крилатими ракетами окупанти поцілили у вже й так зруйнований об’єкт, повідомили в оперативному командуванні “Південь”.

За словами військових, міст вже понад два тижні як не працює. Міст пошкоджений настільки, що ремонтні роботи потребуватимуть тривалого часу і витрат. Але наразі їх проведення неможливе, як і експлуатація мосту.

Вдень

Міністр оборони Олексій Резніков: “Завдяки героїзму гарнізону Маріуполя вдалося відтягти війська російських окупантів від Києва. Вони виконали свій наказ стримати угруповання 20 тисяч російських загарбників і не пустити їх на Запоріжжя й далі на Донеччину. Вони всі герої, і в них зараз новий наказ — зберегти своє життя”.

16:31

Над Дніпропетровською областю наші військові збили ворожий безпілотник, – голова ОВА Валентин Резніченко.

Вдень

Українські військовослужбовці знищили російську батарею зенітних ракетних комплексів “Бук”.

На відео від пресслужби Командування Десантно-штурмових військ ЗСУ зафіксовано, як воїни артилеристи 95-ї окремої десантно-штурмової бригади, 4-ї окремої танкової бригади, 27-ї окремої реактивно-артилерійської бригади, фахівці Житомирського військового інститут ім. С.П. Корольова вражають самохідний ЗРК “Бук” разом з обслугою.

Експерт Національного інституту стратегічних досліджень Микола Бєлєсков так прокоментував цю військову операцію: “ДШВ ЗСУ нагадали гарно, що подавляти ворожу ППО можна і ракетно-артилерійськими ударами, а не лише поєднанням РЕБ і протирадіолокаційних ракет, як це звикли робити США із часів В’єтнаму. Тому дайте нам М270 і М142 і наші бійці прорідять інтегровану ППО ворога настільки, щоб пілотована і безпілотна авіація могла бути більш активно задіяною в ударах в глибині ворожої оборони”, – написав він у своєму телеграм-каналі. 

Вдень

Українські правоохоронці ідентифікували російського окупанта-ґвалтівника, який вчиняв злочини в Київській області. Ним виявився 20-річний татарин Булат Фассахов, радіотелефоніст гаубичного артилерійського дивізіону 30-ї окремої мотострілецької бригади 2-ї гвардійської загальновійськової армії Центрального військового округу Збройних сил Росії.

Булат Фассахов

Встановлено, що у березні 2022 року Фассахов разом зі співслужбовцем увірвались до приватного будинку в селі Броварського району. Всю родину вони зачинили у підвалі, окрім молодої дівчини. Погрожуючи розстрілом всієї сім’ї, рашист зґвалтував її. За кілька днів воєнний злочин повторився. Свідки опізнали його та підтвердили факти злочинів.
Булату Фассахову заочно оголошено про підозру щодо порушення законів та звичаїв війни.

Після 14-ї

Сильний вибух у Соледарі (Донецька область). Місцеві ЗМІ повідомляють, що горить завод Knauf. Над містом піднімається стовп диму.

Вдень

Спікер Держдуми РФ В’ячеслав Володін підтримав провозицію депутата Анатолія Вассермана на законодавчому рівні заборонити обмін “нацистських злочинців” із заводу “Азовсталь” на російських полонених. Відповідне доручення спрімували в профільний комітет.

Вдень

Російське урядове інформагентство “РИА Новости” оприлюднено відео, що показує потрапляння в полон українських захисників з “Азовсталі” 16 травня. Як можна побачити, як військовослужбовці несли на ношах своїх важко поранених товаришів і після обшуку сідали в автобуси.

13:40

Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай: Чергова важка ніч минула в Гірській ОТГ. Внаслідок артилерійських обстрілів пошкоджено близько 20 будинків у самому Гірському, Золотому та Тошківці.
Не зважаючи на важку ситуацію, продовжуємо вивозити людей з-під вогню. Ризик виправдовується, коли люди засинають вже найпершої ночі в спокої та тиші.
Сьогодні вдалося забрати 32 людини, з них семеро дітей та один поранений.

Ранок

Віцепрем’єр-міністр Ірина Верещук:
“Азовсталь: гуманітарна операція триває. В інтересах збереження життів вчора було евакуйовано 52 важкопоранених наших військовослужбовців.
Після стабілізації їх стану ми їх обміняємо на російських військовополонених”, – написала Верещук.

Вдень

Кремль показово карає командувачів окупаційних військ за провал операції в Україні. Про це інформує пресслужба Головного управління розвідки МОУ.

  • За “героїчну втрату” гордості ЧФ РФ ракетного крейсера “Москва” був відсторонений від посади та заарештований командувач чорноморського флоту віцеадмірал Ігор Осипов. Слідчі дії також було розпочато щодо його першого заступника віцеадмірала Сергія Пінчука.
  • За безпрецедентні втрати особового складу, озброєння та військової техніки усунуто з посади Владислава Єршова, який керував шостою армією ЗС РФ.
  • З цих же причин відсторонено командира 1-ї танкової армії Західного військового округу генерал-лейтенанта Сергія Киселя.
  • У зв’язку з незадовільним виконанням поставлених завдань усунуто з посади командувача 22 АК південного військового округу в Криму генерал-майора Аркадія Марзоєва.
  • Усунули з посади й командира 103 окремої бригади матеріально-технічного забезпечення полковника Михайла Пономарьова.

Вдень

СБУ встановила вже особи 1140 російських загарбників, які чинили звірства проти мирного населення на Київщині.

Вдень

Із території Росії від ранку відбуваються неодноразові обстріли прикордонних територій Сумщини.
Близько 8:45 – п’ять прильотів у районі Есмані. З 9:30-10:00 – 70 вибухів в напрямку Бояро-Лежачів. Близько 10:10 – шість вибухів в районі населеного пункту Сопич. Втрат серед особового складу та техніки немає, – ОК “Північ”.

Вдень

Внаслідок авіаудару російських військ по селищу Десна на Чернігівщині, де розташований 169-й навчальний центр Сухопутних військ ЗСУ, загинули вісім людей, ще 12 — травмувалися. Кількість жертв може зрости, працюють рятувальники. Про це повідомили в ДСНС області.

Вдень

Російські загарбники заздрять, що в українських військових є “Байрактари” і з жахом очікують на нові поставки іноземної зброї Збройним силам України, – пресцентр Служби безпеки України оприлюднив нове перехоплення.

У розмові зі своїм товаришем російський контрактник, який воює на Запоріжжі, бажає для своєї армії таких же безпілотних літальних апаратів, як “Байрактар”.

“Вони “пташку” запустили, вона літає, все бачить, наводить, і вони ху*рять по нас. Працюють вночі. Їхні “пташки” політали, просвітили, координати скинули, а ті нас в**бали нас “Ураганами”, “Смерчами”, – говорить окупант і додає, що в армії РФ “нічого такого й близько немає”.

“Пацани там по новинах читали: поляки Україні поставили чи то 2 000, чи то 200 одиниць танків. Ну, зараз вони будуть оснащувати… Це буде просто ж*па”.

Ранок

Уночі в небі над Миколаївщиною підрозділ зенітних ракетних військ повітряного командування “Південь” збив російську крилату ракету, яка була випущена стратегічним бомбардувальником із Каспійського напрямку. Ракетарухалася у напрямку західних регіонів України.

Ранок

Військовослужбовці 45-ї окремої артилерійської бригади на одному з напрямків фронту знищили ворожий склад боєприпасів.

“Розвідкою бригади встановлено місце розташування ворожого складу з боєприпасами. Проведеною дорозвідкою з повітря підтверджено постійне перебування в районі складу вантажних автомобілів ворога та під’їзд до складу ворожої бронетехніки. Внаслідок вмілого корегування склад вражено”, – йдеться у повідомленні.

Ранок

Близько п’ятої години ранку по Охтирці на Сумщині було завдано удару з Росії. Ворог випустив п’ять ракет, внаслідок чого було зруйновано чи пошкоджено цивільні об’єкти, щонайменше п’ять людей поранені.

Про це повідомив голова військово-цивільної адміністрації області Дмитро Живицький.

Після дев’ятої

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 17.05 орієнтовно склали (за даними Генштабу ЗСУ):

  • особового складу – ліквідовано близько 27 900 (+200),
  • танків ‒ 1 235 (+7),
  • бойових броньованих машин ‒  3 009 (+35),
  • артилерійських систем – 578 (+1),
  • РСЗВ – 198 (+3),
  • засобів ППО – 90 (+1),
  • літаків – 201 (+1),
  • гелікоптерів – 167 (+2),
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 436 (+9),
  • крилатих ракет – 97,
  • кораблів/катерів – 13,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2 109 (+8),
  • спеціальної техніки – 43 (+1).

(У дужках – зміна показника порівняно з даними 16 травня)

Ранок

Російські окупанти завдали ракетного удару по селищу Десна у Чернігівській області, де розташований 169-й навчальний центр Сухопутних військ ЗСУ. Внаслідок ворожої атаки є загиблі та багато поранених, – голова ОВА Чаус.

Восьма година

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 6:00:

Противник не припиняє ведення наступальних дій у Східній операційній зоні. Основні зусилля ворог зосередив на Донецькому напрямку.

Авіація противника здійснювала ураження об’єктів цивільної та військової інфраструктури у Східній операційній зоні та промислових об’єктів у глибині території України.

На Донецькому напрямку ворог продовжує обстріли з мінометів, ствольної артилерії, реактивних систем залпового вогню та застосовує авіацію.

На Лиманському напрямку противник вів наступальні дії в районі населеного пункту Дробишеве. Посилює угруповання військ.

На Сєвєродонецькому напрямку, в районі населеного пункту Сиротине, в ході бойових дій ворог зазнав втрат та відійшов.

На Бахмутському напрямку противник вів бойові дії в напрямку населеного пункту Вискрива, успіху не мав.

На Авдіївському напрямку окупанти вели бойові дії в напрямку населеного пункту Кам’янка, успіху також не мали.

На Курахівському напрямку противник вів наступ у напрямку населеного пункту Вугледар, успіху не мав.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог активних бойових дій не проводив. Здійснював вогневе ураження цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Кам’янське, Оріхів, Новосілка та Гуляйполе.

На Південнобузькому напрямку підрозділи противника активних бойових дій не проводили, обстрілювали наші підрозділи із ствольної артилерії та мінометів у районах населених пунктів Лимани, Таврійське, Трудолюбівка і Осокорівка.

На Бессарабському напрямку, внаслідок ракетного удару із російських літаків стратегічної авіації, в Білгород-Дністровському районі Одеської області уражено об’єкти цивільної інфраструктури, зруйновані приватні будівлі.

В акваторії Чорного моря, в районі острова Зміїний, відзначено ведення підйомно-рятувальних робіт на місці знищення російського десантного катера.

01:50

Голова Львівської ОВА Максим Козицький:
Знову обстріляний об‘єкт військової інфраструктури на території Яворівського району, майже на кордоні з Польщею (Яворівський полігон – “Н”).
Більше інформації зранку. Не ігноруйте сигнали про повітряну тривогу.

Після першої

Свою заяву, подібну до ГШ, видало і Головне управління розвідки Міноборони України:

01:29

Мер Львова Садовий:
Підтвердженої інформації про потрапляння ракет по місту немає. Давайте разом подякуємо за це тим, хто береже наше небо!
Зранку дамо точнішу інформацію.
Бережіть себе і не нехтуйте сигналами повітряної тривоги!

00:50

Міський голова Львова Андрій Садовий:
У Львові чути вибухи. Всі залишайтесь в укритті!

Мешканці міста повідомляють про 8-9 вибухів та спалахи в небі, у телеграм-каналах оприлюднюють численні відео.

За всіма ознаками, активно працює протиповітряна оборона ЗСУ.

Вночі

Речник Пентагону Джон Кірбі на прес-конференції повідомив, що США передали Україні ще три вертольоти Мі-17.
Відтак із 16 запланованих гелікоптерів доставлено вже дев’ять.

Після півночі

Президент Володимир Зеленський надав звання Героїв України двом воїнам. Це офіцер 92-ї чугуївської омбр, яка обороняє Харківщину, Кирило Агасиєв, та льотчик 40-ї васильківської бригади тактичної авіації ПС ЗСУ В’ячеслав Єрко, який загинув у повітряному бою 24 лютого.

Також Зеленський повідомив, що державними нагородами відзначений 201 військовослужбовець Збройних сил України.

Після півночі

Володимир Зеленський у вечірньому зверненні: “Завдяки діям українських військових – Збройних Сил України, розвідки; переговорної групи, Міжнародного комітету Червоного Хреста й ООН ми маємо надію, що вдасться зберегти життя наших хлопців. Серед них є важкопоранені, їм надається допомога”.

“Хочу підкреслити: українські герої потрібні Україні живими. Це наш принцип. Думаю, що ці слова зрозуміє кожна адекватна людина”, – наголосив Зеленський.

“Операція з порятунку оборонців Маріуполя розпочата нашими військовими, розвідниками. Щоб повернути хлопців додому, робота триває, і ця робота потребує делікатності й часу”, – зазначив президент.

00:08

Генеральний штаб ЗСУ оприлюднив заяву під назвою “Гарнізон “Маріуполь” виконав поставлене бойове завдання”.
У ній ідеться про те, що командирам підрозділів, які перебувають на “Азовсталі”, було віддано наказ  зберегти життя особового складу.

Відтак 53 важкопоранених військовослужбовців уже доставлено до медичного закладу у Новоазовську. Ще 211 захисників через гуманітарний коридор були евакуйовані до Оленівки (обидва населені пункти – на окупованій території під контролем т.зв. “ДНР”). Військові з Оленівки ще мають бути обміняні.

“Заходи з порятунку оборонців, які залишаються на території “Азовсталі”, тривають”, – зазначено в повідомленні.

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 35 ОБОРОНИ, 30.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 36 ОБОРОНИ, 31.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 37 ОБОРОНИ, 01.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 38 ОБОРОНИ, 02.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 39 ОБОРОНИ, 03.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 40 ОБОРОНИ, 04.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 41 ОБОРОНИ, 05.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 42 ОБОРОНИ, 06.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 43 ОБОРОНИ, 07.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 44 ОБОРОНИ, 08.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 45 ОБОРОНИ, 09.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 46 ОБОРОНИ, 10.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 47 ОБОРОНИ, 11.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 48 ОБОРОНИ, 12.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 49 ОБОРОНИ, 13.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 50 ОБОРОНИ, 14.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 51 ОБОРОНИ, 15.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 52 ОБОРОНИ, 16.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 53 ОБОРОНИ, 17.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 54 ОБОРОНИ, 18.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 55 ОБОРОНИ, 19.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 56 ОБОРОНИ, 20.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 57 ОБОРОНИ, 21.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 58 ОБОРОНИ, 22.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 59 ОБОРОНИ, 23.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 60 ОБОРОНИ, Великдень, 24.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 61 ОБОРОНИ, 25.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 62 ОБОРОНИ, 26.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 63 ОБОРОНИ, 27.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 64 ОБОРОНИ, 28.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 65 ОБОРОНИ, 29.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 66 ОБОРОНИ, 30.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 67 ОБОРОНИ, 01.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 68 ОБОРОНИ, 02.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 69 ОБОРОНИ, 03.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 70 ОБОРОНИ, 04.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 71 ОБОРОНИ, 05.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 72 ОБОРОНИ, 06.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 73 ОБОРОНИ, 07.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 74 ОБОРОНИ, 08.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 75 ОБОРОНИ, 09.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 76 ОБОРОНИ, 10.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 77 ОБОРОНИ, 11.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 78 ОБОРОНИ, 12.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 79 ОБОРОНИ, 13.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 80 ОБОРОНИ, 14.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 81 ОБОРОНИ, 15.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 82 ОБОРОНИ, 15.05.2022, тут

Що передувало

▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику величезних втрат у живій силі й техніці.
▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників, “пробуджених” диверсійних груп. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну. 
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надали нові озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовилося військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила першу резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України. 24 березня Генасамблея підтримала другу подібну резолюцію (140 країн “за”).
▪️ Путін збирав сили для штурму української столиці. Але темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився. Після важких боїв у передмістях українська армія відкинула росіян від Києва. 30 березня-1 квітня ЗСУ відновили контроль над десятками населених пунктів у Київській і Чернігівській областях, окупанти відійшли зокрема і від ЧАЕС. Світу відкрилася жахлива картина звірств окупантів у Бучі та інших населених пунктах під Києвом – сотні розстріляних та закатованих цивільних мешканців.
▪️ Надалі російські війська перегруповувалися і продовжують наступ на Сході України, намагаючись зокрема здобути Сєвєродонецьк та встановити повний контроль над Маріуполем та заводом “Азовсталь”, де зосередилися залишки українського гарнізону.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.