ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 84 – 18.05.2022

Після 23-ї

Президент Зеленський оголосив, що підписав указ про нагородження 197 військовослужбовців Збройних сил України, п’ять із них – посмертно.

“Також сьогодні мав честь вручити ордени «Золота Зірка» військовослужбовцям, яким раніше присвоїв звання Героя України. Зокрема, полковнику Сергію Барановському за мужність та ефективність у боях на Донбасі. І полковнику Сергію Мусієнку за особисту хоробрість і успіхи у боях на Харківщині”.

Після 23-ї

Зі звернення президента Володимира Зеленського:

Сьогодні один із представників російської держави повідомив про те, що окупанти нібито почали використовувати в Україні комплекси лазерної зброї. Нібито для економії ракет.

По-перше, привертає до себе увагу той факт, що їм доводиться економити ракети і якось це пояснювати. Тобто більш як дві тисячі ракет, які російська армія випустила по Україні, були основною частиною їхнього запасу ракет. Тобто далі – тільки залишки.

По-друге, всі вже побачили, як Росія воює. Недосвідченими строковиками, яких вона кидає у бій, як гарматне мʼясо. Мародерами, які вперше бачать нормальну побутову техніку в чужій країні. Старою радянською «бронею» без сучасного захисту. Забороненими фосфорними бомбами, якими вони спалюють школи та звичайні житлові будинки.

І ракетами, більшість із яких витрачена російською армією на знищення абсолютно цивільної інфраструктури без жодного стратегічного воєнного результату. Цієї доби вони били так ракетами по Миколаєву, а також по Дніпру.

Що ж, у пропаганді нацистської Німеччини був такий термін «вундерваффе». Диво-зброя. Що ясніше ставало, що у них немає шансів у війні, то більше було пропагандистських розмов про дивовижну зброю, яка буде нібито такою потужною, що забезпечить перелом у війні.

І ось бачимо, що на третьому місяці повномасштабної війни Росія пробує знайти свою «вундерваффе». Нібито лазерну. Це все точно свідчить про повний провал вторгнення.

Але знов-таки і про те свідчить, що вони бояться визнати, що на найвищому державному та військовому рівні в Росії припустилися катастрофічних помилок. Тож будуть придумувати ще не одне «вундерваффе», поки Збройні Сили України й усі наші захисники й захисниці покроково звільнятимуть нашу землю.

Скільки часу це триватиме? Відповідь на це запитання може дати лише реальна ситуація на полі бою. Намагаємось якнайшвидше. Це точно. Ми зобовʼязані прогнати окупантів і гарантувати Україні реальну безпеку.

Вечір

Частину українських військовополонених із гарнізону Маріуполя (89 осіб) після їхнього виходу із заводу “Азовсталь” вивезли на територію Росії – в місто Таганрог. Про це повідомило російське видання 161.RU (“Ростов-на-Дону онлайн”). Ймовірно, деяких із них судитимуть у Ростовській області.

22-га година

За добу 18 травня на Донеччині російські окупанти вбили 10 людей, серед них – одну дитину.
Семеро людей загинули в Лимані, зокрема одна дитина, троє – в Бахмуті. Ще сім осіб дістали поранення, повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

21:30

ООС: за добу 18 травня українські захисники і захисниці зі складу угруповання Об’єднаних сил на Донбасі відбили 16 атак ворога, ще на двох локаціях тривають бої.

Військовослужбовці угруповання Об’єднаних сил знищили:
• 8 танків;
• 17 одиниць бойової броньованої техніки;
• 4 спеціальні броньовані автомобілі;
• 6 одиниць автомобільної техніки.

Підрозділи протиповітряної оборони в небі українського Донбасу збили ворожий винищувач-бомбардувальник Су-34.

Окупанти обстріляли 46 населених пунктів в Донецькій та Луганській областях, зруйнували і пошкодили 68 цивільних об’єктів з них: 43 житлові будинки, 2 школи, будівельний ліцей, дитячий садок, швейну фабрику, залізничну станцію, будинок культури, котельню, електричну підстанцію тощо. В результаті цих обстрілів загинуло щонайменше 15 мирних мешканців (серед них дві родини з неповнолітніми дітьми), 7 отримали поранення.

Вечір

Артилерійські підрозділи Десантно-штурмових військ та Сухопутні війська ЗСУ знищили російську автоматизовану станцію постановки перешкод Р-330Ж “Житель”.

Вечір

У Бахмуті з-під завалів п’ятиповерхівки дістали тіла дворічної дитини та 35-річної жінки, повідомила Донецька обласна прокуратура. Загальна кількість загиблих збільшилася до п’яти осіб, поранених – до чотирьох.
Житловий будинок у Бахмуті зруйнував 17 травня російський снаряд, випущений з літака.

Вечір

Посольство Сполучених Штатів в Україні офіційно відновило повноцінну роботу в Києві. На території амбасади відбулося підняття прапору США.

Вечір

18 травня з території Росії відбулося сім обстрілів через кордон з боку РФ: п’ять по Сумщині, два по Чернігівщині. Як повідомляє Державна прикордонна служба Україна, ворог застосовував крупнокаліберні кулемети, автоматичні гранатомети, ствольну та реактивну артилерію. Втрат серед особового складу немає.

Найтриваліший обстріл тривав близько години. Його росіяни вели з мінометів з боку села Зернове по території поблизу одного з прикордонних населених пунктів Шосткинського району Сумської області.

Після 18-ї

Зі зведення Генштабу ЗСУ:
На Слов’янському напрямку окупанти, за підтримки артилерії, вели бойові дії в районі Довгенького, успіху не мали, зазнали втрат. Ворог підвищив інтенсивність ведення повітряної розвідки із застосуванням БпЛА.

На Донецькому напрямку противник обстрілював позиції підрозділів наших військ вздовж лінії зіткнення з усього спектру озброєння, включно з авіацією.
На Лиманському напрямку окупанти намаються закріпитись на раніше зайнятих рубежах. Противник використовував авіацію для завдання ударів по цивільних об’єктах в районах населених пунктів Тошківка, Золоте, Авдіївка, Володимирівка та Водяне.
На Сєвєродонецькому напрямку ворог здійснив штурмові дії в районі населеного пункту Нижнє, успіху не має.
На Бахмутському напрямку противник веде наступальні дії, намагається покращити тактичне положення. Вів штурмові дії в районі населеного пункту Катеринівка, успіху не має.
На Авдіївському напрямку ворог вів наступальні дії в районі населеного пункту Новоселівка, зазнав втрат, відступив. Штурмові дії російських окупантів поблизу населених пунктів Новобахмутівка та Веселе були безуспішними.
На Курахівському напрямку противник вів наступ в районі населеного пункту Побєда, успіху не має.
На Новопавлівському та Запорізькому напрямках окупанти активних бойових дій не проводили, здійснювали артилерійські та мінометні обстріли об’єктів інфраструктури та житлових будинків в районах населених пунктів Новоандріївка, Кам’янське, Оріхів, Ольгівське і Полтавка.
На Південнобузькому напрямку противник обстрілював населені пункти Лупареве, Посад-Покровське, Висунськ, Осокорівка та Нововоронцовка. Ворог продовжував заходи інженерного обладнання позицій. З метою коригування вогню артилерії використовував БпЛА “Орлан-10”.

Після 18-ї

Сили оборони України звільнили ще одне село в Харківській області – Дементіївка, що на північ від Харкова в Дергачівському районі. Про це йдеться у зведенні Генштабу ЗСУ станом на 18:00.

В ГШ зазначають також, що на Харківському напрямку основні зусилля противник зосереджував на утриманні зайнятих рубежів і вогневому ураженні підрозділів наших військ. Ворог намагався проводити контратаки з метою відновлення втрачених позицій. Противник веде наступ в районі населеного пункту Тернова, бойові дії тривають.

Вдень

В окупованому Мелітополі Запорізької області український рух опору підірвав під час руху російський ешелон із військовими й технікою.

Очевидці в Мелітополі повідомляли про звук вибухів і перестрілки в районі м’ясокомбінату. Згодом місцеві журналісти підтвердили, що українські партизани здійснили вибух під вагоном з особовим складом окупаційних підрозділів РФ, який їхав на ротацію. Унаслідок вибуху пошкоджено дві залізничні колії. Рух залізницею зупинено.

Після 16-ї

Підрозділ протиповітряної оборони 80-ї окремої десантно-штурмової бригади Десантно-штурмових військ ЗСУ за допомогою ЗРК “Стріла-10″ знищив російський безпілотник “ZALA 421-08”.

Вдень

Напис на нідерландських снарядах – “За збитий “Боїнг” рейсу MH-17″.

Вдень

Зросла кількість жертв внаслідок авіаудару, який 17 травня завдала російська авіація по селищу Десна на Чернігівщині. За оновленими даними ДСНС, загинули 11 людей, ще 14 отримали поранення.

Вдень

Російські окупанти та ватажки так званої “ДНР” хочуть знести металургійний комбінат “Азовсталь”, а на його місці планують зробити паркову зону, повідомила пресслужба міської ради Маріуполя.

“В “ДНР” планують знести “Азовсталь”. Навіщо? У ЗСУ скоро з’являться сили для деокупації Маріуполя. Росіяни превентивно знищують важливий для України промисловий комплекс. Вони хочуть стерти будь-яке нагадування про героїчний подвиг українських військових”, – йдеться в повідомленні.

Вдень

Війська РФ зазнали в Україні поразок, яких Росія не бачила десятки років, заявив президент Володимир Зеленський у відеозверненні з нагоди Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

“Отруєні державною пропагандою, багато росіян ще просто не усвідомлюють цього. Не хочуть бачити, наскільки великі їхні втрати у різних сенсах цього слова. Люди, економіка, культура, майбутнє. Але життя змусить їх відчути ці втрати”, – сказав Зеленський.

Вдень

Баби нових понароджують?

Після 12-ї

Артилерія Збройних сил України знищила командний пункт 810-ї окремої бригади морської піхоти Чорноморського флоту, повідомляє Управління стратегічних комунікацій ЗСУ.

Унаслідок удару є 3 загиблих та 14 поранених офіцерів командного складу бригади, серед яких:

  • тимчасовий виконувач обов’язків командира 810-ї окремої бригади морської піхоти полковник Ян Суханов — важко поранений;
  • тимчасовий виконувач обов’язків командира 382-го окремого батальйону морської піхоти майор Леонід Смірнов — важко поранений;
  • начальник зв’язку 810-ї окремої бригади морської піхоти капітан Андрій Бушмін — важко поранений;
  • командир 542-го десантно-штурмового батальйону підполковник Олексій Теремков — важко поранений;
  • командир гаубичної самохідної артилерійської батареї 546 ОГСАДн капітан Віктор Єршов — важко поранений (відірвана рука).

Ранок

Російські загарбники фосфорними боєприпасами обстріляли сучасну школу в Авдіївці, вона згоріла вщент.
Про це повідомив голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

“Росіяни знищили на Донеччині ще один навчальний заклад – Авдіївську школу №1. Сьогодні вночі російська армія обстріляла її забороненими фосфорними боєприпасами. Школа згоріла вщент. На щастя, обійшлося без постраждалих: у будівлі перебували тільки чергові, їм вдалося врятуватися”, – написав очільник області.

Ранок

57-ма окрема мотопіхотна бригада імені кошового отамана Костя Гордієнка збила російський військовий літак, про що повідомила пресслужба підрозділу.

Комунікаційники військової частини показали також фото збиття ворожого борту.

Вдень

Як стало відомо, російські війська в Маріуполі зруйнували будівлю синагоги і єврейської громади.

“Вкотре підтверджують свій ганебний статус “рашистів”. Російські “освободітєлі” знищують усе на своєму шляху та за кількостю воєнних злочинів вже переплюнули нацистів. Як і німці під час Другої світової війни, вони також руйнують будівлі єврейської громади. У Маріуполі російська армія зруйнувала будівлю “старої синагоги” та приміщення центру громади”, – йдеться в повідомленні Маріупольської міськради.

Вдень

У Службі безпеки оприлюднили чергову перехоплену розмову загарбників. Росіяни бідкаються на постійні атаки українських захисників на Запоріжжі.

“Каждый вечер, бл*дь, боремся с ДРГ, которые, бл*ть, каждую ночь начинают, нах*й, в село заходить… Ну короче, бл*дь, зае*ало все, домой хочу, бл*дь. Уже некоторые на взводе: положим *уй, съе*емся, зае*али”, – жаліється загарбник своєму товаришу, який теж воює в Україні.

Ранок

Сильно. Ракета Р-27 класу “повітря-повітря” на українському винищувачі з написом чеською мовою: “За розстріляну Празьку весну 1968!”

“У кожного з союзників свої рахунки”.

11-та година

У Міністерстві оборони Росії стверджують, що зі заблокованого заводу “Азовсталь” у Маріуполі “здалися в полон” 959 людей, у тому числі 80 поранених, з яких 51 особа доставлена в лікарню Новоазовська на окупованій частині Донецької області.
Минулої доби з підземель “Азовсталі” вийшли 694 бійці полку “Азов” та інших підрозділів, у тому числі 29 поранених, заявив представник російського міноборони.

Російські загарбники називають це здачею в полон, тоді як українська сторона вважає це операцією з порятунку маріупольського гарнізону, сподіваючись на обмін військовослужбовців.

Десята година

По Одещині нанесено черговий ракетний удар з акваторії Чорного моря. Ворог продовжує спроби руйнування інфраструктури та психологічний тиск на мирних мешканців, атакуючи на світанку населені пункти регіону, йдеться в повідомленні ОК “Південь”.

За попередньою інформацією, суттєвих руйнувань та постраждалих немає.

Ранок

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 18.05 орієнтовно склали (за даними Генерального штабу ЗСУ):

  • особового складу – ліквідовано близько 28300 (+400),
  • танків ‒ 1251 (+16),
  • бойових броньованих машин ‒ 3043 (+34),
  • артилерійських систем – 586 (+8),
  • РСЗВ – 199 (+1),
  • засобів ППО – 91 (+1),
  • літаків – 202 (+1),
  • гелікоптерів – 167,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 441 (+5),
  • крилатих ракет – 102 (+5),
  • кораблів/катерів – 13,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2137 (+28),
  • спеціальної техніки – 43.

(У дужках – зміна показника порівняно з даними 17 травня)

Дев’ята година

Вранці російські війська завдали ракетного удару по Миколаєву, у результаті чого сталося руйнування та виникла пожежа у приватному секторі в Інгульському районі. Відомо про одного постраждалого, який отримав осколкові поранення.

Ранок

25-та окрема повітрянодесантна Січеславська бригада ДШВ ЗСУ показала, як спалила ворожу БМП та повний окоп росіян.

Ранок

Російські окупанти завдали по місту Дніпро ракетних ударів. Одна з ракет була збита системами протиповітряної оборони ЗСУ, а друга поцілила в об’єкт транспортної інфраструктури. Його зруйновано.

Як повідомив голова обласної військової адміністрації Валентин Резніченко, уламки збитої ППО ракети впали на приватне подвір’я. У результаті поранення отримала жінка. Також було пошкоджено два будинки.

Сьома година

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 6:00:

Ворог здійснює вогневий вплив уздовж всієї лінії зіткнення та у глибині оборони наших військ у Донецькому операційному районі та на Слов’янському напрямку, вживає заходів для посилення наступального угруповання.

На інших напрямках основні зусилля противник зосереджує на утриманні зайнятих раніше рубежів, веденні розвідки, інженерному обладнанні позицій, поповненні запасів, а також намагається покращити своє тактичне положення.

Російські загарбники продовжують завдавати ракетних ударів по військових та цивільних об’єктах на всій території України.

Ворог продовжує артилерійські обстріли позицій наших військ та об’єктів цивільної інфраструктури у прикордонних населених пунктах Чернігівської та Сумської областей.

На Харківському напрямку противник зосередився на утриманні займаних позицій та недопущенні подальшого просування наших військ. Агресор здійснює артилерійські обстріли населених пунктів Циркуни, Руські Тишки, Черкаські Тишки та Питомник.

На Слов’янському напрямку ворог здійснює наступ на населений пункт Довгеньке. Для підтримки наступальних дій у визначеному районі розгорнуто підрозділи реактивної та ствольної артилерії.

З метою здійснення логістичного забезпечення та доукомплектування підрозділів, що зазнали втрат, агресор переміщує з території РФ озброєння та військову техніку.

На Донецькому напрямку ворог продовжує наступ на Лиманському, Сєвєродонецькому, Бахмутському, Авдіївському та Курахівському напрямках.

На Лиманському напрямку противник вів наступ з метою встановлення повного контролю над населеним пунктом Дробишеве та блокування Лимана з півночі.

На Бахмутському та Сєверодонецькому напрямках, для авіаційної підтримки наступальних дій, агресор зосередив у Луганській області до 15 вертольотів.

У Маріуполі основні зусилля ворог зосереджує на блокуванні наших підрозділів в районі заводу “Азовсталь”. Продовжує завдавати артилерійських та авіаційних ударів.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог посилює угруповання військ для проведення наступу на напрямку Пологи – Оріхів.

На Південнобузькому напрямку противник зосереджує основні зусилля на утриманні зайнятих рубежів, веденні розвідки, інженерному обладнанні позицій. Здійснює вогневий вплив на підрозділи наших військ.

На Миколаївському напрямку для вогневого ураження наших військ російські окупанти розгорнули на вогневих позиціях до десяти батарей реактивної та до восьми – ствольної артилерії.

На Криворізькому напрямку російські війська проводили демонстративні дії з метою сковування українських військ, вдосконалювали інженерне обладнання і поповнювали запаси.

Вночі

Оприлюднено указ президента №344/2022 “Про невідкладні заходи щодо обʼєднання зусиль для підтримки України”. Цим документом Зеленський “підтримав ініціативу” щодо заснування національного бренду “UNITED 24” “для обʼєднання зусиль міжнародних партнерів, донорів, благодійників щодо підтримки України в захисті її незалежності, територіальної цілісності та суверенітету, а також у повоєнному відновленні”.

Кабінету Міністрів доручено забезпечити розробку концепції національного бренду “UNITED 24” і проведення відповідної інформаційної кампанії в Україні та за кордоном, зокрема створення нової мультимедійної платформи державного іномовлення.

На рівні уряду передбачено запровадження в рамках “UNITED 24” “єдиного вікна” для пожертв від благодійних організацій, міжнародних партнерів та громадян з метою підтримки України, зокрема за такими напрямками, як:

  • допомога Збройним Силам України;
  • гуманітарна, медична допомога і допомога дітям;
  • відновлення інфраструктури;
  • цифрова та інформаційна протидія збройній агресії.

Напередодні

За добу 17 травня Збройними силами України уражено 15 повітряних цілей.

Протиповітряна оборона Сухопутних військ збила 10 безпілотників оперативно-тактичного рівня. Ще один БпЛА та чотири крилаті ракети знищили зенітні ракетні підрозділи Повітряних сил ЗСУ, – КПС.

Перед північчю

У Мелітополі партизани ліквідували російських військових високого рангу.

“Окупанти цю ситуацію намагаються приховати. Але саме сьогодні у місті російські військові посилено перевіряли приватний транспорт, ймовірно, у пошуках партизан”, – ідеться у зведенні Запорізької ОВА за підсумками 17 травня.

Напередодні

Президент Франції Еммануель Макрон у розмові з Володимиром Зеленським підтвердив, що заявка України на членство в ЄС буде розглянута на засіданні Євроради в червні.

Як повідомив Єлисейський палац, крім того, Макрон розпитав Зеленського про ситуацію у Маріуполі, доки триває евакуація людей з заводу “Азовсталь”, та про потреби України і “підтвердив свою повну рішучість реагувати на всі прохання про підтримку, висловлені Україною, зокрема щодо оборонної техніки, палива, гуманітарної допомоги, економічної та фінансової підтримки, а також боротися з безкарністю”.

Макрон підтвердив, що Франція продовжуватиме постачати зброю Україні, і це постачання збільшуватиметься найближчими тижнями, так само, як і постачання гуманітарної допомоги.

 

Перед північчю

Президент Володимир Зеленський у зверненні: Підписав сьогодні укази про нагородження наших героїв. 165 військовослужбовців Збройних Сил України відзначені державними нагородами, з них 13 – посмертно.

Звання Героя України присвоєно трьом військовослужбовцям 24-ї окремої механізованої бригади. Тим, хто проявив надзвичайну хоробрість і ефективність у боях на Донбасі.

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 35 ОБОРОНИ, 30.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 36 ОБОРОНИ, 31.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 37 ОБОРОНИ, 01.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 38 ОБОРОНИ, 02.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 39 ОБОРОНИ, 03.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 40 ОБОРОНИ, 04.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 41 ОБОРОНИ, 05.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 42 ОБОРОНИ, 06.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 43 ОБОРОНИ, 07.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 44 ОБОРОНИ, 08.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 45 ОБОРОНИ, 09.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 46 ОБОРОНИ, 10.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 47 ОБОРОНИ, 11.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 48 ОБОРОНИ, 12.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 49 ОБОРОНИ, 13.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 50 ОБОРОНИ, 14.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 51 ОБОРОНИ, 15.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 52 ОБОРОНИ, 16.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 53 ОБОРОНИ, 17.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 54 ОБОРОНИ, 18.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 55 ОБОРОНИ, 19.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 56 ОБОРОНИ, 20.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 57 ОБОРОНИ, 21.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 58 ОБОРОНИ, 22.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 59 ОБОРОНИ, 23.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 60 ОБОРОНИ, Великдень, 24.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 61 ОБОРОНИ, 25.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 62 ОБОРОНИ, 26.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 63 ОБОРОНИ, 27.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 64 ОБОРОНИ, 28.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 65 ОБОРОНИ, 29.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 66 ОБОРОНИ, 30.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 67 ОБОРОНИ, 01.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 68 ОБОРОНИ, 02.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 69 ОБОРОНИ, 03.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 70 ОБОРОНИ, 04.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 71 ОБОРОНИ, 05.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 72 ОБОРОНИ, 06.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 73 ОБОРОНИ, 07.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 74 ОБОРОНИ, 08.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 75 ОБОРОНИ, 09.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 76 ОБОРОНИ, 10.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 77 ОБОРОНИ, 11.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 78 ОБОРОНИ, 12.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 79 ОБОРОНИ, 13.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 80 ОБОРОНИ, 14.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 81 ОБОРОНИ, 15.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 82 ОБОРОНИ, 16.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 83 ОБОРОНИ, 17.05.2022, тут

Що передувало

▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику величезних втрат у живій силі й техніці.
▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників, “пробуджених” диверсійних груп. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну. 
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надали нові озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовилося військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила першу резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України. 24 березня Генасамблея підтримала другу подібну резолюцію (140 країн “за”).
▪️ Путін збирав сили для штурму української столиці. Але темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився. Після важких боїв у передмістях українська армія відкинула росіян від Києва. 30 березня-1 квітня ЗСУ відновили контроль над десятками населених пунктів у Київській і Чернігівській областях, окупанти відійшли зокрема і від ЧАЕС. Світу відкрилася жахлива картина звірств окупантів у Бучі та інших населених пунктах під Києвом – сотні розстріляних та закатованих цивільних мешканців.
▪️ Надалі російські війська перегруповувалися і продовжують наступ на Сході України, намагаючись зокрема здобути Сєвєродонецьк та встановити повний контроль над Маріуполем та заводом “Азовсталь”, де зосередилися залишки українського гарнізону.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.