ЄС затвердив четвертий транш військової допомоги Україні в розмірі 500 млн євро

Європейський Союз затвердив четвертий транш військової допомоги Україні на суму 500 млн євро.

Про це повідомляється на сайті Європейської ради у вівторок, 24 травня.

Рада Євросоюзу ухвалила рішення про збільшення військової допомоги для України ще на 500 млн євро, довівши таким чином загальну суму, що виділяється для оборонних потреб України в межах Європейського фонду миру, до 2 млрд євро.

“Історія завтрашнього дня пишеться сьогодні, на полях битв в Україні. З цими 500 млн євро ЄС виділив вже загалом 2 млрд євро на підтримку поставок військової техніки Збройним силам України з країн-членів ЄС. Ця підтримка є лише частиною європейських зусиль, щоб допомогти Україні захистити себе. ЄС та його країни-члени налаштовані продовжувати в цьому напрямку. Ми робили це з початку війни і будемо продовжувати робити це до кінця”, – заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель.

Зазначається, що з нового траншу 490 млн євро підуть на закупівлю військової техніки, призначеної для оборони, а 10 мільйонів євро призначені для покриття забезпечення обладнанням і засобами індивідуального захисту й аптечками, а також пальним.

“Зброя для нашої перемоги. ЄС затвердив четвертий транш військової допомоги Україні у розмірі 500 млн євро. Дякуємо союзникам”, – заявив голова офісу президента Андрій Єрмак.

Він наголосив, що Україні потрібно “багато і швидко – втрачати час більше не можна”.

Також Рада ЄС ухвалила положення, яке запроваджує тимчасову лібералізацію торгівлі та інші торгові поступки щодо певних українських товарів. Це означає, що протягом одного року ввізне мито на весь український експорт до Європейського Союзу не сплачуватиметься.

На що гроші

Як відомо, минулого тижня про виділення додаткових 500 млн євро Україні повідомив головний дипломат Європейського Союзу Жозеп Боррель. Ці додаткові 500 млн євро будуть спрямовані на закупівлю важких озброєнь, включно з бронемашинами, танками, важкою артилерією, боєприпасами. Водночас цієї суми, за словами високого представника ЄС, недостатньо для постачання бойових літаків.

490 млн євро передбачені на військову допомогу, 10 – на постачання засобів індивідуального захисту, аптечок, палива.

Загальна кількість допомоги ЄС з цією сумою складає 2 млрд євро.

Читайте також:
Боррель анонсував ще €500 млн на військову допомогу Україні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна