ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 94 – 28.05.2022

21:40

ООС: українські захисники і захисниці зі складу угруповання Об’єднаних сил відбили сьогодні сім атак ворога. На три локаціях ще тривають бої.

За добу, що минає, військовослужбовці угруповання Об’єднаних сил знищили:
• 1 танк;
• 6 ворожих автомобілів;
• безпілотний літальний апарат (типу “Орлан-10”).

При цьому окупанти обстріляли більше 40 населених пунктів в Донецькій та Луганській областях. Лише на Донеччині зруйнували і пошкодили 15 цивільних об’єктів, з них: 14 житлових будинків, коксохімічний завод.
В результаті цих обстрілів загинуло щонайменше троє цивільних осіб, ще п’ятеро отримали поранення і травми різного ступеню важкості. Дані про загиблих, руйнування та пошкодження в Луганській області уточнюються.

21:40

Російські війська завдали ракетних ударів по Кривому Рогу. Прильоти припали по одному з виїздів із міста, повідомив начальник військової адміністрації Олександр Вілкул.

За уточненими даними, влучання в одне з промислових підприємств. “Завод практично знищений”.

Вечір

Російська авіація близько 18-ї години здійснила три пуски некерованими ракетами по двох прикордонних населених пунктах Сумського району.

Внаслідок обстрілу поранена одна жінка, пошкоджені церква, дитсадок, приватне помешкання і дорога, – ОВА.

18:30

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 18:00:

На Харківському напрямку ворожі підрозділи зосереджують основні зусилля на утриманні зайнятих позицій та недопущенні подальшого просування наших військ, триває інженерне обладнання позицій у районі західніше населеного пункту Козача Лопань.
На Слов’янському напрямку угруповання військ противника вживає заходів для поновлення наступу на окремих напрямках. Ворог продовжує перекидання залізницею озброєння, військової техніки та інших матеріальних засобів з території російської федерації в район Куп’янська Харківської області.
Після проведення дорозвідки безпілотними авіаційними комплексами обстріляв з артилерії позиції наших військ у районах населених пунктів Нова Дмитрівка, Велика Комишуваха, Довгеньке, Діброва та завдав авіаційного удару вертольотами у районі населеного пункту Довгеньке.
За підтримки артилерії ворог намагався розвинути наступальні дії в районі населеного пункту Пасіка, успіху не мав, відійшов.
На Донецькому напрямку агресор веде активні бойові дії на Лиманському, Сєверодонецькому, Бахмутському, Курахівському та Авдіївському напрямках. Основна мета – оточення наших військ у районах міст Лисичанськ і Сєверодонецьк та вихід на адміністративний кордон Луганської області.
На Лиманському напрямку ворожі підрозділи закріплюються на захоплених рубежах у населеному пункті Лиман. Літаки штурмової авіації завдали три авіаційних удари у районі населеного пункту Діброва.
На Сєвєродонецькому напрямку ворог, за підтримки артилерії, вів наступ у напрямку Борівського, зазнав втрат, відійшов на раніше зайняті позиції. Проводить розвідку району з метою виявлення та подавлення елементів системи вогню підрозділів Сил оборони України.
На Бахмутському напрямку загарбники безуспішно намагаються покращити тактичне положення в районах населених пунктів Комишуваха і Новолуганське. Тривають бойові дії.
На Авдіївському напрямку противник завдавав інтенсивних артилерійських ударів уздовж всієї лінії зіткнення, бойові дії тривають. Літаки штурмової авіації завдали авіаційних ударів у районах населених пунктів Авдіївка, Веселе та Кам’янка.
На Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог вів контрбатарейну боротьбу і здійснював вогневе ураження наших військ.

18:25

З метою забезпечення посиленого адміністративно-поліцейського та контррозвідувального режимів в Республіці Білорусь до 31 серпня 2022 року вводяться тимчасові обмеження на в’їзд та перебування у прикордонних з Україною Брагінському, Лоївському та Хойницькому районах Гомельської області, – ГШ ЗСУ.

Вдень

Міністерство оборони України наразі не вбачає ознак підготовки Росією повторного наступу на Київ, – заступниця міністра Ганна Маляр.

Вдень

Стали відомі наслідки ранкового ракетного обстрілу Миколаєва.

Щонайменше дві ворожі ракети розірвалися у дворах багатоповерхівок. Пошкоджено декілька будинків. Одна людина загинула на місці. Відомо щонайменше про шістьох поранених цивільних осіб, – ОВА.

Вдень

Президент Франції Еммануель Макрон і канцлер Німеччини Олаф Шольц провели спільну телефонну розмову з президентом РФ Володимиром Путіним.
Європейські лідери повторили вимогу припинити вогонь та закликали його якнайшвидше погодитися на прямі переговори з Володимиром Зеленським; вимагали звільнення близько 2500 захисників “Азовсталі”, які стали військовополоненими; переконували Путіна припинити блокаду порту Одеси й таким чином уможливити експорт українського зерна та запобігти глобальним продовольчим проблемам трщр.

Вдень

Російські війська заблокували виїзди з Херсонщини на підконтрольну територію України. Автомобілі, якими люди намагаються виїхати з тимчасово окупованих районів, ретельно “фільтрують” та повертають назад, повідомляє оперативне командування “Південь”.

Вдень

Відео з наслідками того, як у Лисичанську окупанти завдали авіаудару по кінотеатру “Дружба”, у підвалах якого раніше ховалися мирні жителі:

Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай: “…Всі вони давно евакуйовані. На щастя.
Рашисти умисно гатять по місцях, де можуть перебувати мешканці, таким чином росіяни намагаються вбити якомога більше українців”.

Після 15-ї

Офіс генерального прокурора України повідомив про порушення кримінальної справи за фактом обстрілу селища Чорнобаївка під Херсоном армією Росії.

За даними слідства, 27 травня 2022 року окупаційні війська РФ вчергове здійснили ракетний обстріл території Чорнобаївської сільської громади (яка також перебуває під окупацією – “Н”). Під завалами приватного будинку загинув чоловік. Поранення різного ступеню тяжкості отримали шість мирних мешканців. Інформація щодо масштабів руйнувань цивільної інфраструктури уточнюється.

Вдень

Воїни 25-ї окремої повітрянодесантної Січеславської бригади ДШВ ЗС України знищили танк разом з російськими окупантами.

Напередодні

З метою збереження життя та здоров’я персоналу станції, а також у зв’язку з необхідністю евакуації працівників та членів їхніх сімей прийнято рішення про зупинення із 27 травня роботи Слов’янської ТЕС.

Як повідомили в компанії “Донбасенерго”, протягом останніх днів Миколаївська міська територіальна громада Донецької області, де територіально розташована ТЕС, постійно перебуває під ракетно-артилерійським обстрілом з боку російських окупаційних військ.

Вдень

Володимир Зеленський пояснив, що він не те, щоб хоче говорити з Володимиром Путіним про війну, просто Росія – це така держава, де інші політичні фігури нічого не вирішують. Про це президент України сказав в інтерв’ю нідерландському каналу Nos.

Вдень

Володимир Зеленський провів розмову з главою британського уряду Борисом Джонсоном – “говорили про посилення оборонної підтримки України, активізацію роботи над гарантіями безпеки, постачання пального в Україну”.
“Маємо спільно запобігти продовольчій кризі та розблокувати українські порти”, – додав президент.

Вдень

Українські артилеристи зі складу угруповання Об’єднаних сил на Донбасі добре освоїли французькі самохідні артустановки на колісному шасі CAESAR та плідно нищать російських окупантів.
Так, три бойові екіпажі зі складу окремої артилерійської бригади “Запорізька Січ” завдали вогневого ураження по противнику 155-мм снарядами. Результат роботи 55 оабр новою зброєю – два танки, дві БМД, вантажівка з боєкомплектом російських окупантів, розповіли в ГШ.

Вдень

Знищення БМП росіян на Запорізькому напрямку.

12:25

Зранку 28 травня російські окупаційні війська обстріляли житлові будинки Миколаєва. Як повідомив мер міста Олександр Сєнкевич, є попередня інформація про постраждалих цивільних.

Вдень

За останні півтора місяця Україна отримали більше артилерійських снарядів зразка НАТО, ніж має у досяжності снарядів радянських зразків, повідомив міністр оборони Олексій Резніков.

“Головне – ми вже отримали більше, ніж можуть виробити протягом шести місяців усі заводи дружніх нам країн, де залишилися лінії з виробництва боєприпасів радянського типу. І отримаємо ще. Адже кількість артилерійського озброєння буде збільшуватися”, – додав міністр у спеціальному дописі в соцмережі.

Резніков заявив про “стратегічне рішення про перехід на важке озброєння натівського зразка” і підкреслив, що воно “вже має конкретний вимір”.

Вдень

Збройні сили України вже отримали самохідні гаубиці M109 калібру 155 мм, повідомив міністр оборони України Олексій Резніков.

САУ M109A6 Paladin

“Це дуже якісна техніка. І її надходження стало результатом кооперації кількох країн”, – ідеться у спеціальному зверненні Резнікова.

Він нагадав, що на передовій уже успішно працюють три види 155-мм артилерії, наданої союзниками – гаубиця М777, гаубиця FH70, САУ CAESAR.

Ранок

Голова Сумської обласної військової адміністрації Дмитро Живицький про обстріли в ніч на 28 травня:

З опівночі до четвертої ранку Росія обстрілювала наші території. По Сумщині завдано ракетного удару. У Путивльській громаді зруйноване сільгосппідприємство (згодом з’ясувалося – повністю знищена птахофабрика, але вона стояла порожня – “Н”). Зі своєї території росіяни вели мінометний вогонь по території Зноб-Новгородської громади, близько шести прильотів. Зі своєї території росіяни вели артобстріл Есманської громади. Близько 30 прильотів по околицях Бачівська. На щастя, обійшлося без людських жертв”.

Вдень

Молдова відправила в Україну другу партію гуманітарної допомоги, яка включає спальні мішки, намети, протигази, продукти харчування, корм для тварин, одяг та засоби гігієни.

Ранок

Ставленик окупаційної влади Кирило Стремоусов заявив, нібито Херсонська область “перейшла на московський час”. За його словами, окупована РФ область “більше не переходитиме на зимовий час, як це прийнято в Україні”.

Напередодні окупанти заявили, що перевели Херсонську та Запорізьку області на телефонний код РФ +7.

Ранок

Найближчими днями російські підрозділи зроблять пріоритетом на Донбасі форсування річки Сіверський Донець у районі Лимана та зберігатимуть основні зусилля навколо Сєвєродонецька. Про це йдеться в розвідувальному огляді міністерства оборони Британії.

Розвідка відзначила, що захоплення російськими військами більшої частини міста Лиман на півночі Донецької області є підготовчою операцією до наступного етапу наступу Росії на Донбас. Лиман має стратегічне значення, оскільки тут розташований великий залізничний вузол, а також є доступ до важливих залізничних та автомобільних мостів через річку Сіверський Донець.

Ранок

Прикордонники загону морської охорони ДПС України отримали рятувальний круг та світловий буй із флагмана Чорноморського флоту РФ – крейсера “Москва”, який був потоплений ЗСУ в Чорному морі.

Як повідомив голова Держприкордонслужби Сергій Дейнеко, ці предмети прикордонникам передали небайдужі моряки – “після зустрічі недофлагмана ЧФ РФ із “Нептуном” речі дрейфували у відкритому морі”.

Рятувальний круг та світловий буй з крейсера-потопельника “Москва”. Фото ДПСУ

9:20

Загальні бойові втрати противника з 24.02 до ранку 28.05 орієнтовно становлять (за даними Генштабу ЗСУ):

  • особового складу – близько 30 000 осіб (+250) ліквідовано,
  • танків ‒ 1330 (+8) одиниць,
  • бойових броньованих машин ‒ 3258 (+12),
  • артилерійських систем – 628 (+5),
  • РСЗВ – 203 (+2),
  • засобів ППО – 93,
  • літаків – 207,
  • гелікоптерів – 174 (+4),
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 503,
  • крилатих ракет – 116 (+1),
  • кораблів/катерів – 13,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2226,
  • спеціальної техніки – 48.

(У дужках – зміна показника порівняно з даними 27 травня)

Найбільші втрати противника минулої доби спостерігалися на Авдіївському та Криворізькому напрямках.

8:40

У Сєвєродонецьку російські військові досі перебувають у готелі “Мир” на краю міста, триває бій. ЗСУ намагаються вибити звідти рашистів. Далі вглиб міста ворог просунутись не може, розповів голова Луганської ОВА Сергій Гайдай в ефірі телемарафону.

Ранок

Генштаб ЗСУ показав відео про добровольчий батальйон парамедиків “Госпітальєри”.

“Існує колосальна різниця між арміями України та росії у ставленні до власних солдатів. Для росіян їхні солдати – розхідний матеріал. Для нас життя і здоров’я українських захисників – найвища цінність!На війні не буває без крові. І серед тих, хто одними із перших надає невідкладну медичну допомогу і проводить екстрену евакуацію поранених – “Носпітальєри”. Добровольчий батальйон парамедиків працює на передовій від початку війни, з 2014 року”.

Ранок

Адміністрація президента США Джо Байдена схвалила відправку в Україну реактивних систем залпового вогню великої дальності, що може значно допомогти Україні у захисті своєї території на Донбасі. Як інформує The New York Times з посиланням на американських посадовців, про передачу зброї, найімовірніше, буде оголошено наступного тижня.

Хоча офіційні особи не надали подробиць про те, які саме типи ракет нададуть Сполучені Штати, Пентагон найчастіше використовує M31 GMLRS (Gueded Multiple Launch Rocket System). Це високоточна зброя з супутниковим наведенням, яка несе приблизно таку ж кількість вибухівки, як і 500-фунтова авіабомба. Також США планують включити до наступного пакету озброєнь для України реактивні системи залпового вогню HIMARS, які пересуваються на шасі колісних вантажівок.

8:30

ОГП: Станом на ранок 28 травня більше ніж 682 дитини постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації.
За офіційною інформацією ювенальних прокурорів, 242 дитини загинули та понад 440 поранено.

Ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

Найбільше дітей постраждало у Донецькій (153), Київській (116), Харківській (108) областях.

Зокрема, 26 травня у місті Маріуполь Донецької області на території школи в результаті детонації ворожого снаряду загинув 12-річний хлопчик.

7:50

Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай:
Пошкоджено ще один міст між Сєвєродонецьком та Лисичанськом. Але проїзд між містами зберігається.

У росіян значні втрати, і вони вимушені були відступити в районі Сєвєродонецька, Тошківки та Осколонівки. Втім, не полишають спроб вийти в тил наших військ та порушити логістичне забезпечення Луганщини.

Сєвєродонецьк ворог впритул обстрілював декілька разів, щонайменше тричі – дуже потужно, подекуди розпочиналися вуличні бої. Як наслідок, маємо пошкодження 14 багатоповерхівок. Також серйозно обстріляне прилегле селище Синецький.

Крім того, зафіксовані руйнування в інших містах Луганщини: у смт Врубівка – 12,  дев’ять будинків у Гірському, по чотири – в Золотому та Лисичанську, у селі Оріхове – два.

7:40

Вночі російські війська обстріляли територію Зеленодольської громади на Дніпропетровщині – влучили в церкву в одному з сіл, ніхто не постраждав. Як повідомив голова обласної ради Микола Лукашук, у храмі пошкоджено вікна, огорожу та ворота.
Це вже другий випадок в Дніпропетровській області, коли окупанти поцілили по храму.

В інших громадах Дніпропетровщини ніч минула тихо.

Сьома година

Зі зведення Генштабу ЗСУ на 6:00:

На Слобожанському напрямку ворог обстрілює підрозділи наших військ для недопущення їх подальшого просування в напрямку Державного кордону України на північ та північний схід від міста Харкова. Вживає заходів щодо логістичного забезпечення та поповнення втрат.

На Харківському напрямку противник активних наступальних дій не проводив. Обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Тернова, Прудянка, Руські Тишки, Кутузівка, Варварівка, Петрівка, Михайлівка, Коробочкине та інших. Проводив дистанційне мінування місцевості на вірогідних напрямках дій Сил оборони.

На Слов’янському напрямку ворог активних бойових дій не проводив, вів посилену розвідку. Основні зусилля зосередив на утриманні зайнятих позицій, поповненні втрат і запасів, а також створенні умов для відновлення наступу.
Здійснював артилерійські обстріли цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Студенок, Святогірськ, Богородичне, Карнаухівка і Вірнопілля. Силами армійської авіації продовжив завдавати авіаударів в районі населеного пункту Довгеньке.
За підтримки артилерії намагався розвинути наступальні дії в районі населеного пункту Пасіка, успіху не мав, відійшов.

На Донецькому напрямку противник проводить активні наступальні дії. Продовжує вогневе ураження наших підрозділів вздовж лінії зіткнення, завдає ракетних ударів. Збільшив інтенсивність дій оперативно-тактичної та армійської авіації.

На Лиманському напрямку ворог продовжував обстріли із мінометів і реактивних систем залпового вогню в районах населених пунктів Озерне та Діброва. Поблизу останнього завдав авіаційних ударів. Намагається закріпитись в районі населеного пункту Лиман.

На Сєвєродонецькому напрямку противник, за підтримки артилерії, вів штурмові дії у районах населених пунктів Сєвєродонецьк, Осколонівка, Тошківка, успіху не мав, зазнав втрат, відійшов на раніше зайняті позиції.

Намагається розвинути успіх на Бахмутському напрямку, вийти в тил наших військ та порушити шляхи логістичного забезпечення. За підтримки вогню мінометів та артилерії проводив наступальні та штурмові дії в районах населених пунктів Нагірне, Василівка, Комишуваха та Відродження, успіху не мав, відійшов.

На Авдіївському напрямку ворог задіяв артилерію по цивільній інфраструктурі в районах населених пунктів Новобахмутівка, Новоселівка Друга, Веселе, Авдіївка, Піски та Красногорівка. Завдав авіаударів по цивільній інфраструктурі в районах Яковлівки, Авдіївки, Веселого і Кам’янки.

На Курахівському напрямку активних наступальних дій не проводив, розгорнув на вогневих позиціях реактивну та ствольну артилерію, обстрілював позиції Сил оборони та цивільну інфраструктуру поблизу Мар’їнки, Мисливського і Павлівки.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Времівка, Полтавка, Червоне, Гуляйполе, Оріхів, Кам’янське та інших. Ворожа армійська авіація діяла поблизу Ольгівського.
Внаслідок дій Сил оборони України ворог зазнав значних втрат та відступив в районах населених пунктів Новопіль та Новодарівка.

На Південнобузькому напрямку окупанти зосереджують основні зусилля на утриманні зайнятих рубежів та фортифікаційному обладнанні позицій третього рубежу оборони. Внаслідок наступальних дій підрозділів наших військ ворог зазнав втрат та зайняв оборону на невигідних рубежах.
Бойові дії тривають. Загарбники обстріляли цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Осокорівка, Нововоронцовка, Благодатне, Зоря і Таврійське.
Противник продовжує нарощувати систему протиповітряної оборони на Криворізькому напрямку. Для поповнення втрат забезпечує угруповання знятими зі зберігання застарілими танками Т-62.

На території РФ тривають заходи прихованої мобілізації. Противник продовжує знімати зі зберігання застаріле озброєння та військову техніку з центрів забезпечення мобілізаційного розгортання. На території Воронезької області триває підготовка резервістів.

1:20

ОК “Південь”: Рашисти підтягнули на Херсонщину ешелон із близьк0 30 одиниць п’ятдесятирічних розконсервованих танків Т-62, а також автомобільну техніку, бойові броньовані машини, реактивні системи залпового вогню.

“За результатами проведених нами контратак противник зазнав втрат, які складають: 63 рашисти та 19 одиниць ворожої техніки, серед яких три сучасні танки Т-72, п’ять одиниць іншої броньованої техніки та дві – автомобільної, одну реактивну систему залпового вогню “Град”, самохідну артустановку, літак та шість гелікоптерів”, – заявили в ОК “Південь”.

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 35 ОБОРОНИ, 30.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 36 ОБОРОНИ, 31.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 37 ОБОРОНИ, 01.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 38 ОБОРОНИ, 02.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 39 ОБОРОНИ, 03.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 40 ОБОРОНИ, 04.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 41 ОБОРОНИ, 05.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 42 ОБОРОНИ, 06.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 43 ОБОРОНИ, 07.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 44 ОБОРОНИ, 08.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 45 ОБОРОНИ, 09.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 46 ОБОРОНИ, 10.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 47 ОБОРОНИ, 11.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 48 ОБОРОНИ, 12.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 49 ОБОРОНИ, 13.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 50 ОБОРОНИ, 14.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 51 ОБОРОНИ, 15.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 52 ОБОРОНИ, 16.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 53 ОБОРОНИ, 17.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 54 ОБОРОНИ, 18.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 55 ОБОРОНИ, 19.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 56 ОБОРОНИ, 20.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 57 ОБОРОНИ, 21.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 58 ОБОРОНИ, 22.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 59 ОБОРОНИ, 23.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 60 ОБОРОНИ, Великдень, 24.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 61 ОБОРОНИ, 25.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 62 ОБОРОНИ, 26.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 63 ОБОРОНИ, 27.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 64 ОБОРОНИ, 28.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 65 ОБОРОНИ, 29.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 66 ОБОРОНИ, 30.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 67 ОБОРОНИ, 01.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 68 ОБОРОНИ, 02.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 69 ОБОРОНИ, 03.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 70 ОБОРОНИ, 04.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 71 ОБОРОНИ, 05.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 72 ОБОРОНИ, 06.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 73 ОБОРОНИ, 07.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 74 ОБОРОНИ, 08.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 75 ОБОРОНИ, 09.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 76 ОБОРОНИ, 10.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 77 ОБОРОНИ, 11.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 78 ОБОРОНИ, 12.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 79 ОБОРОНИ, 13.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 80 ОБОРОНИ, 14.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 81 ОБОРОНИ, 15.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 82 ОБОРОНИ, 16.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 83 ОБОРОНИ, 17.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 84 ОБОРОНИ, 18.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 85 ОБОРОНИ, 19.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 86 ОБОРОНИ, 20.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 87 ОБОРОНИ, 21.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 88 ОБОРОНИ, 22.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 89 ОБОРОНИ, 23.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 90 ОБОРОНИ, 24.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 91 ОБОРОНИ, 25.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 92 ОБОРОНИ, 26.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 93 ОБОРОНИ, 27.05.2022, тут

Що передувало

▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику великих втрат у живій силі й техніці.
▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну. 
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції, ЗСУ нищать ворога.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надають нове, зокрема важке озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовилося військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила першу резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України. 24 березня Генасамблея підтримала другу подібну резолюцію (140 країн “за”).
▪️ Путін збирав сили для штурму української столиці. Але темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився. Після важких боїв у передмістях українська армія відкинула росіян від Києва. 30 березня-1 квітня ЗСУ відновили контроль над десятками населених пунктів у Київській і Чернігівській областях, окупанти відійшли зокрема і від ЧАЕС. Світу відкрилася жахлива картина звірств окупантів у Бучі та інших населених пунктах під Києвом – сотні розстріляних та закатованих цивільних мешканців.
▪️ Надалі російські війська перегруповувалися і продовжують наступ на Донбасі, намагаючись зокрема здобути Сєвєродонецьк та оточити угруповання Об’єднаних сил на Луганщині.
▪️ 16-20 травня фактично закінчилася героїчна оборона Маріуполя – український гарнізон на заводі “Азовсталь” отримав наказ зберегти особовий склад та евакуюватися в полон.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.